Αποστολέας Θέμα: Ερωτική Αλχημεία  (Αναγνώστηκε 84797 φορές)

Frater Immortal

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 76
  • Karma: 0
    • ICQ Messenger - 419627972
    • MSN Messenger - spispil@in.gr
    • Yahoo Instant Messenger - spispil
    • Προφίλ
Re: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #45 στις: Ιουνίου 30, 2007, 15:29:16 »
 Δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μια τολμηρές υποθέσεις επάνω στους λεγόμενους μύθους και φυσικά για την φύση και την θέση των θεών της τότε ανθρωπότητας: Είχαν προέλθει -πιθανότατα- από ένα παλιότερο υπέρ – πολιτισμό, με ανώτατη τεχνολογία είχαν νικήσει το θάνατο, είχαν σαν σκοπό να επιτηρούν την γη και τους ανθρώπους της, και να επιβλέπουν την εξέλιξη τους. Ζούσαν φαίνεται μέσα σε ένα δορυφόρο (με την κωδική ονομασία "Όλυμπος"), που περιστρεφόταν γύρω από τη γη και επέβλεπαν τα πάντα επάνω στη υδρόγειο.

Το ιερατείο που τους υπηρετούσε στην  Ελλάδα διέδιδαν ότι ζούσαν στον όρος Όλυμπο, στην βόρεια Ευρώπη στη Βαλχάλα κλπ. Φυσικά οι ναοί που ήταν αφιερωμένοι σ΄ αυτούς, ήταν οι επίγειοι σταθμοί τους και πιθανόν ο πρωταρχικός σκοπός των σταδίων ήταν για την προσγείωση των ιπταμένων σκαφών τους.

Από περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων γνωρίζουμε ότι οι θεοί είχαν ανθρώπινο χαρακτήρα και αδυναμίες. Ζούσαν στον Όλυμπο, όλοι μαζί και επέβλεπαν από εκεί τον κόσμο, δίνοντας λύσεις ή κάνοντας επεμβάσεις στη ζωή των ανθρώπων. Σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου σε όλες τις παραδόσεις οι θεοί έχουν μια ξεχωριστή θέση. Έχοντας θαυμαστές δυνάμεις, τέλεια όπλα, καταπληκτικές πτητικές μηχανές, Φυσικά είχαν διδάξει τους θνητούς να κτίσουν της πρώτες κατοικίες τους να ιδρύσουν τις πρώτες πόλεις, να οργώσουν την γη, να σπείρουν, να φτιάξουν όπλα και άλλες πολλές γνώσεις και τεχνικές πρωτόγνωρες για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, έχοντάς τους όμως πάντα κάτω από την εξουσία τους και έχοντας επιβληθεί των ανθρώπων ανακατεύονται στις υποθέσεις τους, ερωτεύονται θνητούς και θνητές, γεννούν παιδιά και γενικά έχουν όλοι μαζί μια αλληλεξάρτηση.

Όσο για τον ερωτικό τομέα: απ΄ ότι φαίνεται τις περισσότερες φορές – γυναίκες και άνδρες θεοί – προτιμούσαν πολλές φορές, θνητούς ανθρώπους (άντρες ή γυναίκες), είτε να παντρευτούν είτε να έχουν μια πρόσκαιρη ερωτική εμπειρία. Εξ΄ άλλου στην ελληνική μυθολογία βρίσκουμε μια πληθώρα ημίθεων ή παιδιά θεών, που συχνά γίνονται αθάνατα μετά από παρέμβαση του θεού πατέρα ή της θεάς μητέρας τους.  Φαίνεται πως στον Ελλαδικό χώρο έχουν γεννηθεί τα περισσότερα παιδιά «θεών», παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης!
Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

El Morya

  • Homo Astohastous
  • Μηνύματα: 96
  • Karma: 0
    • Προφίλ
    • E-mail
Re: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #46 στις: Ιουλίου 03, 2007, 13:36:01 »
Αντι να αναζητούμε την αθανασία στην αιωνιότητα είναι σοφότερο να την αναζητούμε στην ίδια την παροδικότητα.

Λέχθηκαν κάποια πράγματα για την Τάντρα που αποτελούν κυρίως την δυτική λαικευμένη εκδοσή της. Ένας Ταντρικός κάνει πολλά άλλα πράγματα πριν έρθει σε επαφή με μια Ιερή Πόρνη και η προετοιμασία ψυχική και σωματική απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα που είμαι σίγουρος οτι κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση κάνει.Συμφωνω παραυτα με τον Frater Immortal οτι δεν πρόκειται για μαύρη μαγεία, πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί και πάλι από τον τρόπο που ο δυτικός εσωτερισμός προσέγγισε την ανατολική πρακτική της τάντρα.

Frater Immortal

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 76
  • Karma: 0
    • ICQ Messenger - 419627972
    • MSN Messenger - spispil@in.gr
    • Yahoo Instant Messenger - spispil
    • Προφίλ
Απ: Re: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουαρίου 13, 2008, 20:54:43 »
Αντι να αναζητούμε την αθανασία στην αιωνιότητα είναι σοφότερο να την αναζητούμε στην ίδια την παροδικότητα.

Λέχθηκαν κάποια πράγματα για την Τάντρα που αποτελούν κυρίως την δυτική λαικευμένη εκδοσή της. Ένας Ταντρικός κάνει πολλά άλλα πράγματα πριν έρθει σε επαφή με μια Ιερή Πόρνη και η προετοιμασία ψυχική και σωματική απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα που είμαι σίγουρος οτι κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση κάνει.Συμφωνω παραυτα με τον Frater Immortal οτι δεν πρόκειται για μαύρη μαγεία, πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί και πάλι από τον τρόπο που ο δυτικός εσωτερισμός προσέγγισε την ανατολική πρακτική της τάντρα.

   
Ο άντρας στέκεται με σεβασμό μπροστά στη γυμνή γυναίκα και βιώνει το Κοσμικό Μυστήριο στο εσώτερο εαυτό του, εξυψώντας την σε μια ζωντανή θεά.
   Η γυναίκα με τη σειρά της νιώθει τον ίδιο σεβασμό μπροστά στον γυμνό άντρα και μέσω του νου της τον εξυψώνει σε θεό.
[/b][/color]
Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουαρίου 14, 2008, 15:48:22 »
από Frater Immortal

Παράθεση
Όταν ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη στην απολογία του στο δικαστήριο των θεών (ναι και οι θεοί δικάζονται), και απευθυνόμενος στους δικαστές και κυρίως στον πατέρα του Γανυμήδη είπε ότι "τον έκανε αθάνατο και τον απήλλαξε απο την αθλιότητα των γηρατειών..."

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα πήγε το μυαλό μου διαβάζοντας αυτά και άλλα περί ελληνικής μυθολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην Πολιτεία όπου οι διάλογοι εξετάζουν την παιδεία.
Εκεί λοιπόν λέγεται οτι τα μικρά παιδιά, νεαρά και ευαίσθητα καθώς είναι, απορροφούν κάθετι που επιχειρεί κανείς να τους εντυπώσει.
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";

Η απάντηση είναι πως δεν θα έπρεπε. Για τον λόγο αυτό σκέφτηκαν οτι μάλλον πρέπει να ερευνήσουν και να δεχτούν μόνο τις καλές ιστορίες και να απορρίψουν τις υπόλοιπες. Στους διαλόγους αναφέρονται καταρχήν οι ιστορίες του Ομήρου και του Ησιόδου που είναι μή πραγματικές.....

Θεωρείται λοιπόν οτι ορισμένοι ποιητές χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο για να δώσουν μια αλλοιωμένη, παραποιημένη εικόνα για την φύση των Θεών και των ηρώων, όπως ακριβώς κάνει και ένας ζωγράφος που δημιουργεί ένα πορτρέτο το οποίο αποτυγχάνει εντελώς στην απόδοση της ομοιότητος του αυθεντικού.
Ναι, αλλά πώς το κάνουν αυτό; Τί είδους πράγματα λένε;

Ένα πρώτο παράδειγμα που αναφέρεται είναι οτι ο Ησίοδος επαναλαμβάνει τις πράξεις του Ουρανού και την εκδίκηση του Κρόνου απέναντι στον Ουρανό. Κι ύστερα, τις πράξεις του Κρόνου και τί του έκανε ο γιος του.
Λέγεται λοιπον στους διαλόγους πως ακόμα κι αν αυτές οι ιστορίες είναι αληθινές δεν θα έπρεπε να λέγονται στα μικρά παιδιά που αδυνατούν να διακρίνουν: είναι καλύτερα να σιωπούμε και αν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει, τότε θα πρέπει να τις καταστήσει εσωτερικά μυστικά που να λέγονται σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους...(μετά αναφέρεται στις θυσίες πριν την μύηση στα Ελευσίνια μυστήρια).
Αυτέ λοιπον οι ιστορίες θεωρούνται επικίνδυνεw.

Ύστερα αναφέρονται στις ιστορίες εκείνες που παρουσιάζουν τους θεούς να πολεμούν ο ένας ενάντια στον άλλον, να κάνουν μάχες. Αυτές επίσης ειναι ακατάλληλες κατα τους πλατωνικούς διαλόγους στην Πολιτέια, διότι απλώς δεν είναι αληθινές,

Επίσης η ιστορία της Ήρας, την οποία έδεσε ο γιος της, η την σκηνή όπου ο Ήφαιστος απομακρύνεται από τον πατέρα του όταν προσπάθησε να σώσει την μητέρα του επειδή ο πατέρας του την χτυπούσε.....
Ακόμα την σκηνή του Ομήρου όπου ο Δίας στέλενει ένα όνειρο στον Αγαμέμνων ή εκείνη του Αισχύλου όπου η Θετις λέει οτι στον γάμο της ο Απόλλων τραγούδησε το πόσο χαρούμενη θα την έκαναν τα παιδιά της , πώς δεν θα αρρώσταιναν και πως θα ζούσαν για πολά χρόνια.. και πώς αυτη, μια και ο Φοίβος είναι Θεός και μπορεί να προφητεύει, αυτή περιμενε οτι της έλεγε την αλήθεια, αλλά που τελικά, παρόλα αυτά, είναι αυτός ο ίδιος που σκότωσε τον γιό της...

Και έιπαν πως όποιος έλεγε τέτοια πράγματα για τους Θεούς δεν θα έπρεπε να τραγουδιέται  και οι δάσκαλοι δεν θα έπρεπε να διδάσκουν τα έργα του. Διαφορετικά οι νέοι δεν θα μεγάλωναν με θρησκευτικότητα ή δεν θα ομοίαζαν των Θεών όσο αυτό μπορεί να καταστή εφικτό για έναν άνθρωπο!!

Αυτά λοιπόν σκέφτηκα...
Και λέω οτι μάλλον θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτά τα παραδείγματα και τα του Γανυμήδη περί θανάτου και αθανασίας.....

The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

suida

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 550
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουαρίου 14, 2008, 22:13:17 »
ΑΓΑΠΗΤΗ /ΤΕ ,    ΓΕΙΑ  ΣΟΥ!!
                                   Η     ΠΟΛΙΤΕΙΑ    ΤΟΥ    πλατωνα    ΕΙΝΑΙ     το    Λ Α Θ Ο Σ
                                                          του     ΑΝΤΩΝΗ    ΣΑΜΑΡΑΚΗ!!!!

                ΙΣΩΣ,   ΓΙΑΤΙ   το  εγραψε    απο   μονος   του   σε   ΧΡΟΝΙΚΟ   ΔΙΑΣΤΗΜΑ   
                                                   Π  Ο  Ν  Ο  Υ  !!!
                            λογω    του    ΧΑΜΟΥ    του    ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ    του..   ΑΔΙΚΟΥ   και   σκληρου!!!
                ειναι,   ΕΝΑ    του   ΑΝΑΛΟΓΟΥ    "  ΚΑΙΡΟΥ"   αντικοινωνικο    ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ....
                                    Η   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ    ΚΟΙΝΩΝΙΑ   οποιασδηποτε    ΜΟΡΦΗΣ  ειναι
                                                    ΟΜΙΧΛΩΔΟΥΣ     ΕΚΦΡΑΣΗΣ....
          ΤΟ   ΘΕΙΟ    ΣΧΕΔΙΟ   ειναι   ΣΑΦΕΣ...   και   ΔΕΝ   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ   παρα   ΜΟΝΟΝ  οταν   η   
                                                  ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   η   ΑΤΟΜΙΚΗ 
                          ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ     την   ΚΟΙΝΩΝΙΑ    Ω Ρ Ι Μ Η     να   το    ΕΚΦΡΑΣΗ!!

          ΤΟ    ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ    ΟΝ   οπως    ΕΣΥ   και   ΕΓΩ  ,   γνωριζουμε    ΠΟΛΥ   ΚΑΛΑ   τι   θελουμε   ΝΑ    εκφρασουμε
                          ασχετα   απο   ΔΙΔΑΧΕΣ    και    ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ...!!!!
                                                         Γ Ι Α Τ Ι ???
                 γιατι    ΓΕΝΝΙΩΜΑΣΤΕ    με  την    ΕΠΙΘΥΜΙΑ !!!   ΟΛΗ    η   προσπαθεια  του   ΕΓΩ   ειναι   να   ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ   τις
                                                                α να λ ο γ ε ς !!!
                            ΑΥΤΕΣ    που    ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ    στην    ΕΚΑΣΤΟΤΕ   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ   της   ΨΥΧΗΣ   ΤΟΥ!!
                    και     ΦΥΣΙΚΑ    αυτες    που   ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ,    ΦΩΤΙΖΟΥΝ    την     ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   ΤΟΥ!!!
                                                              ΕΤΣΙ
            ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ    ΤΟ    ΣΩΣΤΟ   δηλ.   ΕΜΕΙΣ   ΝΑ    ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ    την    ΚΟΙΝΩΝΙΑ    και   Ο  Χ  Ι   
                                                      η      ΚΟΙΝΩΝΙΑ       Ε Μ Α Σ ....
             ΑΥΤΗ    ΗΤΑΝ    ΚΑΙ    η    ΔΙΔΑΧΗ     Του ....     ΜΑΝΤΕΙΟΥ    των    Δ Ε Λ Φ Ω Ν -   των   ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ  -ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ...

                        Ο    ΕΛΛΗΝΑΣ    ΕΙΝΑΙ    ΤΟ   ΣΥΜΒΟΛΟ    ΤΗΣ    ΘΕΙΑΣ    ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ..  ΜΕΣΩ   της   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ
                                                           ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ!!!

             Η   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ    ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ-ΤΗΡΕΙΤΑΙ    ΜΕΣΩ   ΤΗΣ    ΛΟΓΙΚΗΣ   ΣΚΕΨΕΩΣ   ΠΟΥ  ΓΕΝΝΑΤΑΙ   ΑΠΟ
                                              ΤΗΝ       ΑΡΜΟΝΙΚΗ    ΣΧΕΣΗ    ΤΗΣ    ΝΟΗΣΗΣ    ΜΕ  ΤΟ   
                                                                       Π Ν Ε Υ Μ Α    ΜΑΣ!!!

                ΛΟΓΩ    ΤΗΣ    ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ     ΤΟΥ    ΝΕΥΡΙΚΟΥ    ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  -  ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ -   ΣΤΟΝ    ΠΛΑΝΗΤΗ    Ο
                                                                  ΕΛΛΗΝΑΣ      ΕΧΕΙ
                                    ΤΗΝ     ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΝ      ΤΗΣ     ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ   ΠΟΥ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ   ΔΙΑ   ΤΩΝ   
                                                            Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ω Ν !!!
             
                       ΕΙΜΑΣΤΕ    Η   ΦΥΛΗ     ΤΗΣ     Τ Ρ Α Γ Ω Δ Ι Α Σ      ΤΟΥ    ΘΕΙΟΥ    Δ Ρ Α Μ Α Τ Ο Σ !!!

                ΠΟΥ    ΑΛΛΟΥ    ΕΧΕΙ   ΥΠΑΡΞΕΙ    ΚΑΤΙ   ΑΝΑ ΛΟ ΓΟ????   
                  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣ      ΤΟ    ΛΕΞΙΛΟΓΕΙΟ??    ΤΗΝ   ΑΡΘΡΩΣΗ    ΤΗΣ    ΓΛΩΣΣΑΣ???  ΤΗΝ    ΓΡΑΦΗ???

            Ο   ΕΛΛΗΝΑΣ     ΕΔΩΣΕ    ΤΑ   "ΦΩΤΑ "    ΤΟΥ    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.   Η   ΜΗΠΩΣ    ΕΧΩ    ΛΑΘΟΣ???

           ΚΛΕΙΝΩ,   και  ας    μου    συγχωρεθη   τουτη   η   ασχημια    ΜΠΟΡΕΙ   Ο  ΕΒΡΑΙΟΣ    ΝΑ   ΠΕΙ  Η   ΝΑ   ΓΡΑΨΕΙ   Κ Α Τ Ι
                                       ΩΣ    ΠΑΡΑΒΟΛΗ    ΚΑΙ   ΝΑ   ΓΙΝΕΙ    ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ??

                 ΑΦΟΥ    ΤΑ   ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ    ΜΥΣΤΗΡΙΑ    ΗΣΑΝ    ΤΑ   ΑΝΩΤΕΡΑ    ΠΟΥ    ΕΙΝΑΙ   ΟΙ   ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ    Μ Υ Σ Τ Ε Σ??

           ΣΕ     ΠΟΙΟ     ΜΕΡΟΣ    ΤΟΥ    ΠΛΑΝΗΤΗ    ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ    ΚΑΠΟΙΟΣ??
                                                   ΤΙ   ΣΧΕΣΗ    ΕΧΕΙ   Η   ΓΡΑΜΜΙΚΗ   ΜΕ  ΤΑ   ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ???

                        ΓΙΑΤΙ    τα   ευαγγελια     ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ    στην     ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ???
              ΥΠΑΡΧΕΙ     ΚΑΠΟΙΑ    ΜΑΡΤΥΡΙΑ    ΑΝ    Ο   ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ    ΟΜΙΛΟΥΣΕ    ΔΥΟ    ΓΛΩΣΣΕΣ??

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουαρίου 15, 2008, 03:22:01 »
Παράθεση
ΤΟ   ΘΕΙΟ    ΣΧΕΔΙΟ   ειναι   ΣΑΦΕΣ...   και   ΔΕΝ   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ   παρα   ΜΟΝΟΝ  οταν   η   
                                                  ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   η   ΑΤΟΜΙΚΗ
                          ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ     την   ΚΟΙΝΩΝΙΑ    Ω Ρ Ι Μ Η     να   το    ΕΚΦΡΑΣΗ!!

αυτό έιναι η γλυκειά αγωνία, αυτό είναι η αθάνατη ελπίδα


Παράθεση
ΕΤΣΙ
            ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ    ΤΟ    ΣΩΣΤΟ   δηλ.   ΕΜΕΙΣ   ΝΑ    ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ    την    ΚΟΙΝΩΝΙΑ    και   Ο  Χ  Ι   
                                                      η      ΚΟΙΝΩΝΙΑ       Ε Μ Α Σ ....
             ΑΥΤΗ    ΗΤΑΝ    ΚΑΙ    η    ΔΙΔΑΧΗ     Του ....     ΜΑΝΤΕΙΟΥ    των    Δ Ε Λ Φ Ω Ν -   των   ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ  -ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ...

αυτός είναι ο τρόπος


Παράθεση
Ο    ΕΛΛΗΝΑΣ    ΕΙΝΑΙ    ΤΟ   ΣΥΜΒΟΛΟ    ΤΗΣ    ΘΕΙΑΣ    ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ..  ΜΕΣΩ   της   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ
                                                           ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ!!

αυτός είναι ο φορέας

Παράθεση
ΛΟΓΩ    ΤΗΣ    ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ     ΤΟΥ    ΝΕΥΡΙΚΟΥ    ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  -  ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ -   ΣΤΟΝ    ΠΛΑΝΗΤΗ    Ο
                                                                  ΕΛΛΗΝΑΣ      ΕΧΕΙ
                                    ΤΗΝ     ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΝ      ΤΗΣ     ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ   ΠΟΥ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ   ΔΙΑ   ΤΩΝ   
                                                            Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ω Ν !!!

αυτό είναι η ευλογία

Αγαπητέ Suida....παραθέτω ξανά ό,τι έγραψες..
Αφενός γιατί με άγγιξαν τούτα τα λόγια
Αφετέρου...γιατί κάποια πράγματα καλό έιναι να τα διαβάζουμε και δεύτερη φορά και τρίτη και τέταρτη...επ' άπειρον!!





The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #51 στις: Φεβρουαρίου 17, 2008, 15:27:34 »
από Anon
Παράθεση
Ο Μπράτισλαβ Μαλινόβσκι στο βιβλίο του, «Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία», αναφέρει ότι, «ο μύθος σε μια πρωτόγονη κοινωνία δηλαδή στην αρχική ζωντανή του μορφή δεν είναι απλά ένα παραμύθι που διηγείται κάποιος αλλά μια πραγματικότητα που κάποιος τη ζει από την φύση του, ο μύθος δεν είναι μία επινόηση σαν αυτές που διαβάζουμε στα μυθιστορήματα μας σήμερα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι συνέβη σε αρχέγονους καιρούς και ότι από τότε πάντα επηρέαζε και επηρεάζει τον κόσμο και την μοίρα των ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες δεν διατηρούνται ζωντανές από ματαιόδοξη περιέργεια ούτε σαν παραμύθια που επινοήθηκαν ούτε πάλι και σαν παραμύθια που είναι αληθινά για τους ντόπιους αντίθετα πρόκειται για την κατάφαση μιας πρωτότυπης μεγαλύτερης και πιο σπουδαίας πραγματικότητας που κυβερνάει την παρούσα ζωή τη μοίρα και το έργο της ανθρωπότητας και που η γνώση της δίνει από τη μια μεριά κίνητρα στον άνθρωπο για τελετουργικές και ηθικές πράξεις και από την άλλη οδηγίες για την επιτέλεσή τους…»

"Υπάρχουν θεωρητικοί των μύθων για τους οποίους η πρωταρχικοί λειτουργία των μύθων  είναι η εγχάραξη στον νου της σωστής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την κλασική δήλωση του ανθρωπολόγου Μπρόνισλαφ Μαλινόφσκι (Bronislaw Malinowski):

<<Οι μύθοι εμφανίζονται όταν μια ιεροτελεστία, μια τελετή ή ένας κοινωνικός ή ηθικός κανόνας απαιτούν αιτιολόγηση και επιβεβαίωση της αρχαιότητας, της γνησιότητας και της ιερότητάς τους>>




« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 17, 2008, 16:12:07 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #52 στις: Φεβρουαρίου 18, 2008, 10:06:20 »

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα πήγε το μυαλό μου διαβάζοντας αυτά και άλλα περί ελληνικής μυθολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην Πολιτεία όπου οι διάλογοι εξετάζουν την παιδεία.
Εκεί λοιπόν λέγεται οτι τα μικρά παιδιά, νεαρά και ευαίσθητα καθώς είναι, απορροφούν κάθετι που επιχειρεί κανείς να τους εντυπώσει.
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";

Η απάντηση είναι πως δεν θα έπρεπε.

 Για τον λόγο αυτό σκέφτηκαν οτι μάλλον πρέπει να ερευνήσουν και να δεχτούν μόνο τις καλές ιστορίες και να απορρίψουν τις υπόλοιπες. Στους διαλόγους αναφέρονται καταρχήν οι ιστορίες του Ομήρου και του Ησιόδου που είναι μή πραγματικές.....

Θεωρείται λοιπόν οτι ορισμένοι ποιητές χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο για να δώσουν μια αλλοιωμένη, παραποιημένη εικόνα για την φύση των Θεών και των ηρώων, όπως ακριβώς κάνει και ένας ζωγράφος που δημιουργεί ένα πορτρέτο το οποίο αποτυγχάνει εντελώς στην απόδοση της ομοιότητος του αυθεντικού.
Ναι, αλλά πώς το κάνουν αυτό; Τί είδους πράγματα λένε;

Ένα πρώτο παράδειγμα που αναφέρεται είναι οτι ο Ησίοδος επαναλαμβάνει τις πράξεις του Ουρανού και την εκδίκηση του Κρόνου απέναντι στον Ουρανό. Κι ύστερα, τις πράξεις του Κρόνου και τί του έκανε ο γιος του. .................



   Παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουμε για τον μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο που γέννησε η ανθρωπότητα, αδυνατούμε να τον αποδεχθούμε ως αλάνθαστη αυθεντία και να δεχθούμε χωρίς έρευνα ότι έχει διατυπώσει.

    Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι ως άτομα και ως επίσημοι εκφραστές των θέσεων της Α.Μ.Ρ.Α., να στιγματίσουμε και να κατακρίνουμε ως απαράδεκτες ακρότητες τις ταξικές απόψεις του Πλάτωνα περί οργάνωσης της κοινωνίας, να αντισταθούμε σθεναρά στην επιβολή λογοκρισίας που εισηγείται ο Πλάτωνας για τα μυθολογικά ή μουσικά ακούσματα των νέων και να δηλώσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις απαράδεκτες θέσεις του κατά τα άλλα μεγάλου διδασκάλου, για την απαξίωση της οικογένειας ως θεσμού της κοινωνίας, την υποτίμηση της γυναίκας ως ελεύθερης να επιλέξει και ως ισότιμης απέναντι στον άνδρα και το χειρότερο ολίσθημά του, την αισχρή προσβολή της μητρότητας.

    Κάποιοι -κατά τα χριστιανικά ειωθότα- έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αλληγορική την "Πολιτεία" του Πλάτωνα. Ο Χίτλερ την είδε πολύ κυριολεκτικά και ασπαζόμενος τις απάνθρωπες αυτές απόψεις, επέβαλλε τις ιδέες αυτές, εφαρμόζοντας στυγνά την φασιστική παιδεία, την στρατικοποίηση της τέχνης, την απάνθρωπη ευγονική και την δογματική πλύση εγκεφάλων ως μέθοδο διαπαιδαγώγισης των νέων.

    Φυσικά και είμαστε υπέρ της επιλεκτικής επιλογής της διδασκόμενης ύλης των νέων, όπου η επιλογή όμως θα γίνεται με την αποδοχή της "αφρόκρεμας", των ποιοτικότερων υλικών διδαχής και όχι με την λογοκρισία και την απαγόρευση των θεωρούμενων ποταπών ή αρνητικών.

    Οι ποιητές και εν γένει οι καλλιτέχνες, εκφράζουν ενίοτε συμβολικά τα προϊόντα της παγκόσμιας ψυχής, του συλλογικού ασυνείδητου, προϊόντα που αγγίζουν άμεσα τον ψυχισμό του ανθρώπου.

    Στις συμβολικές μυθολογικές αναπαραστάσεις, κάποιες μυητικές αφηγήσεις, όχι μόνον δεν είναι φρόνιμο να λογοκρίνονται, αλλά ενίοτε να προωθούνται σε γνώση και αντίληψη όλων των πολιτών, είτε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε μέσα από τα μαζικά θεάματα, ως η αξιολογώτερη διδασκαλία ηθοποιίας. Όπως βέβαια κάθε διδακτική ύλη ακολουθεί ένα συγκεκριμμένο πρόγραμα που διδάσκεται, το ίδιο και τα συμβολικά μυθολογήματα οφείλουν αντίστοιχα να παρουσιάζονται.

    Η ψευδοηθική του γερο - Πλάτωνα ενοχλούνταν αφάνταστα από την παρουσίαση απρεπών κατά την γνώμη του εικόνων και μυθολογιών των θεών, όπως και η ψευδοηθική των δογματικά θρησκευόμενων, ενοχλείται αφάνταστα, π.χ. από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
     
    Οφείλουμε όμως να διαπαιδαγωγούμε τον άνθρωπο, αποσκοπώντας στο να τον καταστήσουμε ελεύθερο και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #53 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 14:20:55 »
Παράθεση
Φυσικά και είμαστε υπέρ της επιλεκτικής επιλογής της διδασκόμενης ύλης των νέων, όπου η επιλογή όμως θα γίνεται με την αποδοχή της "αφρόκρεμας", των ποιοτικότερων υλικών διδαχής και όχι με την λογοκρισία και την απαγόρευση των θεωρούμενων ποταπών ή αρνητικών.

Αυτή έιναι η ουσία, όπως την παρέθεσε ο Ορφέας.
Πραγματικά όταν διάβαζα την Πολιτεία κι εγώ αναρωτήθηκα...
"Βρε, σίγουρα διαβάζω Πλάτωνα, ή κάτι δεν κατανόησα καλά κατά την ανάγνωσή μου;" Γι'αυτό και ξαναγύρισα και διάβασα από την αρχή... :D
Για να σιγουρευτώ οτι έχω καταλάβει καλά τόσο το θέμα, όσο και το ποιοι είναι οι συνομιλητές...
Κάποιοι θα γελούν...με αυτό!!!
Όλος αυτός ο προβληματισμός μου (τον οποίον δεν μπορώ να παραθέσω εδώ), φαίνεται έκανε να καταγραφεί καλά σε μένα το εν λόγω απόσπασμα, με αποτέλεσμα να το θυμάμαι...και να το ανακαλέσω διαβάζοντας αυτά για τους μύθους εδώ.
Πάντως για λογοκρισία το εξέλαβα κι εγώ. Και τρόμαξα...
Μετά αναρωτήθηκα-όπως είναι φυσικό- γιατί τα λέει όλα αυτά.
Παρατήρησα οτι στους συλλογισμούς του έπαιρνε διάφορα "δεδομένα" από προηγούμενες σκέψεις του για διάφορα θέματα (Ιδέες, τέχνη-μίμηση κτο)..Και αυτό τα έκανε ακομα πιο δύσκολα όλα για μένα.
Ύστερα, αμέσως σχεδόν, σκέφτηκα οτι πολύ άσχημα πράγματα συνέβαιναν τότε στην ελληνική κοινωνία, πράγματα που οδήγησαν τον Πλάτωνα να σκεφθεί όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα και πράγματα που αγνοούσα προφανώς την ώρα της αναγνωσης.
Δεν ήταν η ανάγκη μου όμως να δικαιολογήσω μία κατά τ'άλλα αυθεντία, όπως θα σκεφτόταν κανείς για ευνόητους λόγους. Απλά σκέφτηκα οτι το πιο λογικο θα ηταν αυτό. Αλλα δεν ήξερα τί συνέβαινε τότε.
Μετά, διάβασα κάτι που έιπε ο suida..Οτι δηλαδή όλα αυτά γράφτηκαν όταν ο Σωκράτης χάθηκε. Και πως ο Πλάτωνας έγραφε για την κοινωνία που πρόδωσε τον δάσκαλό του. Κάπως ήρθαν και συνδέθηκαν αυτά στο νου μου. Και είπα μπορεί! Τουλάχιστον αυτό έιναι μια λογική εξήγηγση.
Βέβαια...ποιος ξέρει??

Τώρα...δεν ξέρω κατά πόσο στους διαλόγους "απαγορεύεται" κάτι. Το εκλαμβάνω ως θεωρίες και διαλόγους που θα οδηγούσαν, εαν τελειοποιούνταν κάποτε και εαν επιδέχονταν τω όντι κάθε είδους τελειοποιήση, στην οργάνωση της παιδείας. Αυτά έιναι συζητήσεις. Σκέψεις. Επεξεργασία σκέψεων θαρρώ, όπως και όλα τα άλλα που είχε πει.  Νομίζω οτι αναζητά περισσότερο να βρει το χρηστον και το ωφέλιμο, παρά να το επιβάλλει, μια και ούτως ή άλλως δεν ήταν σε θέση εξουσίας, για να το κάνει. Ίσως ήξερε οτι αν το επεχειρούσε ή θα εξοριζόταν ή θα έπινε κι αυτός κώνιο.. ;D.

Ο λόγος που παρέθεσα τελικά αυτό το ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ (και όχι ολόκληρη την Πολιτεία) είναι οτι πολύ απλά ...
ΟΡΙΣΜΕΝΑ --ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ-- πράγματα που διάβασα σε αυτό το θέμα του forum και αναφέρονταν στη μυθολογία....είναι το οτι απλά επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Πλάτωνα--για όποιον λόγο κι αν τους έκανε στα χρονια του και στην τότε δεδομένη κοινωνία--
Και εξακολουθώ να το σκέφτομαι αυτό.

Ήθελα απλά να τονίσω το γεγονός οτι ΝΑΙ οι μύθοι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε...Και ορισμένοι είναι πέρα ως πέρα αληθινοί.
Αλλά απλά..θα πρέπει να επικαλούμαστε με προσοχή τους μύθους στην σκέψη μας (όπως ακριβώς και στην εκπαίδευση των μικρών παιδιών) και να μην τους υποβιβάζουμε....όποιον κι αν είναι το θέμα που πραγματεύονται...
Επίσης, τώρα κατά την άποψη μου, ακόμα και τα αρνητικά στοιχεία...Είναι ωφέλιμα..Είναι ωφέλιμα...Είναι ωφέλιμα.
Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή...
Νομίζω πάντως οτι ο Πλάτωνας αναφέρεται στο πώς εντυπώνονται όλα αυτά στα μικρά παιδιά και όχι στους ενήλικες...
Μόλις τώρα σκέφτηκα οτι μπορέι κάποιος να ισχυριστεί οτι με τα λεγόμενα μου τελικά υποννοώ οτι ο φίλος μας που έλεγε για τον Γανυμήδη είναι κατ'εμέ παιδί. Επείδη στο σκέφτηκα οφέιλω να το αναφέρω. Και λέω λοιπόν...οτι σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάτι τέτοιο!!!  :D

Απλά τυχαίνει το εν λόγω απόσπασμα να αναφέρεται σε παιδιά και την παιδέια..και τα επιχειρηματα να στεκουν στα πλαίσια αυτά.
Τελικά όμως βλέπω οτι η ιδέα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά...αγγίζει πολύ περισσότερα θέματα από όσα φαίνεται να αφορά και να θίγει...!!
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 19, 2008, 14:58:45 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #54 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 14:29:39 »
Παράθεση
Η ψευδοηθική του γερο - Πλάτωνα ενοχλούνταν αφάνταστα από την παρουσίαση απρεπών κατά την γνώμη του εικόνων και μυθολογιών των θεών, όπως και η ψευδοηθική των δογματικά θρησκευόμενων, ενοχλείται αφάνταστα, π.χ. από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
     
    Οφείλουμε όμως να διαπαιδαγωγούμε τον άνθρωπο, αποσκοπώντας στο να τον καταστήσουμε ελεύθερο και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.

Αγαπητέ Ορφέα...
ας μην κατηγορούμε σε παρακαλώ τον Πλάτωνα για ΨΕΥΔΟΗΘΙΚΗ. Θεωρώ οτι έιναι ο τελευταίος που θα άξιζε έναν τέτοιον χαρακτηρισμό.
Δεν νομίζω οτι "ενοχλούνταν".
Αν ήταν όντως έτσι...
τότε νομίζω οτι ο Πλάτωνας ενοχλούνταν με ό,τιδήποτε έβλεπε γύρω του, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Και ότι αν δεν πήγαινε να κατοικήσει εν τελει στον κόσμο των Ιδεών για των οποίο μιλούσε...θα εξακολουθούσε να  8) ενοχλέιται...χαχαχαχ

Επίσης λέει οτι ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ οι μύθοι!!!
Αυτό το λένε στην πραγματολογία presupposition....Και εννοεί οτι ..ναι...καποιοι ειναι αληθινοι...
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #55 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 14:53:52 »
Επίσης....διότι παρέλειψα....στα περι χριστιανισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης...Συμφωνώ. Αυτό που κάνουν έιναι έγκλημα.

Αλλά κάπου εδώ...αισθάνομαι την ανάγκη να πώ κάποια πράγματα. Η ανάγκη μου αυτή αιτιολογείται...Τουλάχιστον εγω ξέρω γιατί την αισθάνθηκα.
Για όποιον ειλικρινώς ενδιαφέρεται...
σε ό,τι διαβάζω, σε ό,τι ακούω, σε ό,τι σκέφτομαι, όποτε συζητάω....για όποιο θέμα...απλό ή σύνθετο...
από ΄τοτε που γεννήθηκα...μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα αξιώνομαι να το κάνω...
δεν δηλώνω ποτέ μα ποτέ οτι πιστεύω αυτό ή εκείνο, ασπάζομαι την μία θησκεία ή την άλλη...Αλλά ούτε και το αντίθετο.
Δεν εχω την πρόθεση να υποστηρίξω τίποτα και κανέναν..Δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά...
Δεν επιζητώ να βλάψω κανέναν.
Δεν ξέρω καν αν μπορώ ουσιαστικά να ωφελήσω κάποιον.
Γι'αυτο και είχα αντδράσει "κάπως" σε κατι τεστ που ειχε προτεινει κάπου ο Trithemius...
Με ειλικρίνεια σας λέω...οτι σε γενικές γραμμές δεν με νοιάζει ΠΟΙΟΣ είπε....
αλλά ΤΙ είπε....

Η γνώμη μου για ο,τιδήποτε φέρει την κατάληξη " -ισμός" είναι οτι απλά δεν νομίζω οτι χρειαζόμαστε άλλα -ισμός σε τούτον τον κόσμο...

αν πάρω οποιοδήποτε όνομα...μπορώ να καταλήξω σε -ισμός του τύπου
Ανδρέας--- ανδρεϊσμος
Νίκος ---- νικοϊσμός
Περσεφώνη --περσεφωνισμός
κατερινα----κατερινισμός

δεν ξέρω πώς ακριβώς να το εκφράσω...


Αλλά εν πάσει περιπτώσει...δεν εναντιώνομαι σε κανέναν...για κάποιον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ λόγο
Δεν υπάρχουν σε μενα κινητρα χαμηλης προέλευσης
Δεν θέλω να πείσω κανεναν για κατι

Και απλά είναι υπέροχο να βλέπεις πως σκέφτονται άλλοι άνθρωποι και τί σκέφτονται!!!!
Κι όταν δεις τις σκέψεις τους απλά...είναι λογικό να σου δημιουργούνται απορίες...


Υ.Γ.
Την υπόλοιπη Πολιτεία του Πλάτωνα δεν την έχω διαβάσει. Έτυχε απλά κάποια στιγμή να διαβάσω αυτες τις σελίδες!!
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 19, 2008, 15:07:22 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 15:15:57 »
Παράθεση
και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.

δηλαδή...ο Πλάτωνας έκανε έναν κόσμο στο μυαλό του...που να του αρέσει!!!
Όπως αυτός τον ήθελε ...για υποκειμενικούς λόγους--επειδη ετσι τον βόλευε...
Καλά τότε ο άνθρωπος δεν ήταν σοφός ...
Ήταν επιεικώς άρρωστος....

Ορφέα...
σε παρακαλώ..όταν βρεις χρόνο
να γίνεις σαφής..
Όλα αυτά που γράφεις τείνουν να είναι ισοπεδωτικά!!! Ακόμα κι αν άρχισες με τα εξής:
Παράθεση
Παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουμε για τον μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο που γέννησε η ανθρωπότητα,


Αυτό δεν είναι σεβασμός. Δεν είναι ακριβώς σεβασμός. Το να κατηγορεί κανεις για ψευδοηθική...
Ξαναρωτώ...
Αυτός ο ΙΣΩΣ μεγαλύτερος φιλόσοφος της ανθρωπότητας....--που βέβαια δεν έιναι αυθεντία όπως είπες και συμφωνώ--
είναι άρρωστος???

Θα μου πεις γιατι όχι;;
 ::)
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 19, 2008, 15:18:20 από clarion »
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 15:27:47 »
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!

Μεγάλο ζήτημα αυτό που αναφέρεις. Δυστυχώς, από τη μια μεριά, μέρος της εκπαίδευσής μας έχουν γίνει ιδεώδη και άτομα που δεν τους αξίζει, ενώ, από την άλλη έχουν ριχθεί στον "καιάδα", φιλοσοφικά δεδομένα και άτομα που η απουσία τους από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πραγματική απώλεια.

Αυτή η κατάσταση της ελεγχόμενης και περιχαρακωμένης παροχής γνώσης, μας οδηγεί στον παρωπιδισμό, κατάσταση που τρέφεται από μία περίεργη ικανοποίηση πως έχουμε κατακτήσει το ζενίθ της εκπαίδευσης. Δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε ο αδελφός μου πριν 2 μέρες:

Βρέθηκε σε οδοντιατρικό συνέδριο στο Ηράκλειο, όπου ομιλητές ήταν και κάποιοι Βέλγοι επιστήμονες. Στο δείπνο που ακολούθησε, κάποιος από τους Βέλγους, ρώτησε τον αδελφό μου για τον τόπο καταγωγής του. Όταν εκείνος του είπε πως έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τα μάτια του Βέλγου έλαμψαν και του εκμυστηρεύτηκε με υπερηφάνεια πως από τα 8 του μέχρι τα 15, μάθαινε αρχαία Ελληνικά. Ήξερε πολλά στοιχεία από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και το πρώτο μέρος της Ιλιάδας το ήξερε απ' έξω στα αρχαία Ελληνικά :o

Ο αδελφός μου αισθάνθηκε το λιγότερο ντροπή για την άγνοιά του. Αν και αριστούχος στο σχολείο στα αρχαία (μάθημα εκτός κατεύθυνσης), τώρα πλέον δεν θυμάται τίποτα από την αρχαία Ελληνική γραμματεία. Αντίθετα, τα "αρχέτυπα" των εβραίων της Π.Δ. έχουν ριζωθεί για τα καλά στο μυαλό του :'(

Τι αποκομίζουμε από το περιστατικό; πως στην εκπαίδευση πρέπει να γίνουν όλα γνωστά, να δοθούν όλα στους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές τους ρίζες και οποιοδήποτε φιλοσοφικό σύστημα τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους. Η απώλεια της κατάλληλης γνώσης, μας οδηγεί σαφώς στην ελλειματική προσέγγιση τόσο του Πλάτωνα, όσο και οποιουδήποτε αρχαίου επιστήμονα. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο ικανός ώστε να τα λέει όλα λάθος, όπως κανείς δεν μπορεί να τα λέει όλα σωστά. Υπό αυτή την οπτική, και ο ίδιος ο Πλάτωνας έχει σφάλματα στις θέσεις του, αρκεί να έχουμε μπροστά μας το σύνολο της γραμματείας του για να τα προσδιορίσουμε κατόπιν προσωπικής ενασχόλησης. Αν στο σχολείο δεν μάθει ο έφηβος για αυτές τις προσωπικότητες, τότε πότε θα τις μάθει;

Συγγνώμη που ξέφυγα από το θέμα της ερωτικής αλχημείας αλλά ήθελα απλώς να καταδείξω πως:
α) η εντύπωση που μας προκαλούν οι θέσεις και ιδέες του κάθε ατόμου είναι σεβαστή και πάντα εκφράζει προσωπική προσέγγιση
β) τα υπάρχοντα "εργαλεία" της εκπαίδευσης στην Ελλάδα μάλλον χρειάζονται αναθεώρηση γιατί έχουν "στομώσει"... ::)

Επίσης αγαπητή clarion (έστειλα το μήνυμα και μετά είδα τα επιπλέον που έγραψες), σχετικά με τις "ταμπέλες", έχω να σημειώσω τα εξής:

Έχεις δίκιο όταν λες πως είσαι κατά της όποιας κατηγοριοποίησης, απλώς, οι όποιοι "-ισμοί" αναφέρονται εδώ μέσα, θεωρώ πως υπάρχουν για τη διευκόλυνση της (ούτως ή άλλως) δύσκολης γραπτής επικοινωνίας μας. Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις, είναι θεμιτές όσο έχουν σκοπό να μας δώσουν εν συντομία κάποια μονολεκτική απόδοση ενός πχ φιλοσοφικού συστήματος. Οι ίδιοι προσδιορισμοί, θα καταστούν επικίνδυνοι αν ο δέκτης εμμείνει μόνον σε ότι διάβασε και ικανοποιώντας την επιθυμία του να ανήκει κάπου, αποφασίζει να ενστερνιστεί απαίδευτα έναν "-ισμό", κι εδώ φαίνεται η επιρροή της μάζας, καθώς πολλές φορές η λογική επιλογή ταυτίζεται με την ποσότητα των ακολούθων κι όχι με την ποιότητά τους.

Θεωρώ πως σε αυτό το φόρουμ, τηρείται καθαρά το Ροδοσταυρικό ιδεώδες, μία προσέγγιση φιλοσοφιών και "-ισμών" γενικότερα χωρίς παρωπίδες και βιαστικές επιλογές. Ο αληθινός Ροδόσταυρος θεωρεί πως ο δρόμος που οδηγεί στην πνευματική του εξέλιξη (πλειοτροπικά) βρίσκεται πάντοτε υπό κατασκευή! Υπό αυτό το σκεπτικό, θεωρώ πως γίνεται ορθολογική προσέγγιση και αξιοποίηση των διαφόρων "-ισμών".

Σχετικά με το "τεστ" που παρέθεσα, πίστεψέ με, ούτε πρόσφατα, ούτε παλαιότερα το παρέθεσα για να παρακινήσω κάποιους να ανήκουν κάπου. Δεν το κοινοποίησα με σκοπό την αναγκαστική "ταμπελοποίηση" των μεταφυσικών μας θεάσεων αλλά ως έναν αρχικό μπούσουλα που ίσως βοηθούσε κάποιον να βάλει σε τάξη αυτά που υπάρχουν στο μυαλό του. Όπως ανέφερα (δις), το αποτέλεσμα του δικού μου προφίλ ήταν αρκετά μακριά από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, ήθελα όμως να γνωρίσω τις ερωτήσεις που απαρτίζουν το τεστ γιατί θεώρησα πως ίσως έχουν να μου προσφέρουν κάτι καλό στην αναζήτησή μου. Κατόπιν, αυτό το σκεπτικό θεώρησα πως θα βοηθούσε και άλλους που τυχόν βρίσκονται στο δρόμο της αναζήτησης της μεταφυσικής τους ταυτότητας. Άλλωστε, θεωρώ πως οι ελάχιστοι εκείνοι που ήδη "έφτασαν" στον στόχο τους δεν επηρεάζονται από τέτοια τεστ, αλλά και πάλι θα ήταν ακόμη πιο σπάνιο να τους βρεις σε τέτοια "ηλεκτρονικά λημέρια" ::)

Για να μη σε κουράσω άλλο, σου παραθέτω ένα σόφισμα κατάλληλο για το θέμα των "-ισμών" και της ταμπελοποίησης:

Όταν δίνουμε ένα όνομα στον άνθρωπο, τον προσδιορίζουμε. Όταν δίνουμε ένα όνομα στον Θεό, τον κάνουμε αγνώριστο...
...spes mea in mentem est...

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 15:48:51 »
Παράθεση
Σχετικά με το "τεστ" που παρέθεσα, πίστεψέ με, ούτε πρόσφατα, ούτε παλαιότερα το παρέθεσα για να παρακινήσω κάποιους να ανήκουν κάπου.

Οχι Trithemius....
Δεν εννοούσα αυτό!
Σε καμία περίπτωση...

Και το θέμα αυτό το ειχαμε συζητήσει άλλωστε. Είχα κατανοήσει την θέση σου.
Κατανοώ επίσης οτι ήθελες να το καταστήσεις σαφές, γι'αυτο λογικά το ανέφερες!!

Παράθεση
Άλλωστε, θεωρώ πως οι ελάχιστοι εκείνοι που ήδη "έφτασαν" στον στόχο τους δεν επηρεάζονται από τέτοια τεστ, αλλά και πάλι θα ήταν ακόμη πιο σπάνιο να τους βρεις σε τέτοια "ηλεκτρονικά λημέρια"

Συμφωνώ.
Όπως επίσης αυτοί που θέλουν να φτάσουν δεν αποδέχονται τις "ταμπέλες" ;)
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ερωτική Αλχημεία
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 19, 2008, 17:24:32 »

Αγαπητέ Ορφέα...
ας μην κατηγορούμε σε παρακαλώ τον Πλάτωνα για ΨΕΥΔΟΗΘΙΚΗ. Θεωρώ οτι έιναι ο τελευταίος που θα άξιζε έναν τέτοιον χαρακτηρισμό.
Δεν νομίζω οτι "ενοχλούνταν".
Αν ήταν όντως έτσι...
τότε νομίζω οτι ο Πλάτωνας ενοχλούνταν με ό,τιδήποτε έβλεπε γύρω του, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Και ότι αν δεν πήγαινε να κατοικήσει εν τελει στον κόσμο των Ιδεών για των οποίο μιλούσε...θα εξακολουθούσε να  8) ενοχλέιται...χαχαχαχ

Επίσης λέει οτι ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ οι μύθοι!!!
Αυτό το λένε στην πραγματολογία presupposition....Και εννοεί οτι ..ναι...καποιοι ειναι αληθινοι...
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!

    Ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους αναγνωρισμένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τοποθετεί τους Πλάτωνα (και λιγότερο τον Αριστοτέλη), Hegel και Marx, ως διανοούμενους που προώθησαν ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα, τις «κλειστές κοινωνίες» που προαναφέρθηκαν. Οι κοινωνίες, γράφει ο Πόπερ, αναφερόμενος σε όλους τους «σχεδιαστές» κοινωνικών μοντέλων, δεν καταστρώνονται στο γραφείο, αλλά δημιουργούνται στην πράξη. Εξελίσσονται δε, αν δεν τους επιβληθεί δια της βίας κάποιο μοντέλο, μέσα από διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.

    Ειδικότερα για τον Πλάτωνα, γράφει ο Πόπερ, ότι με τα ύστερα έργα του, «Πολιτεία» και «Νόμοι», επεξεργάζεται και προπαγανδίζει το θεμελιώδες μοντέλο του ολοκληρωτικού κράτους. Ο Πλάτων διαδίδει επίσης τη «θεωρία της παρακμής», η οποία υιοθετήθηκε κατά καιρούς και μέχρι των ημερών μας από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, με αναφορές στο διάσημο εμπνευστή της. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αρχικά λειτουργούσε μια καλή και αποδοτική κοινωνία των πρωτογόνων ανθρώπων με σταθερά ήθη και έθιμα, αλλά στην πορεία προέκυψε άνοιγμα προς νέα ήθη, μια φιλελευθεροποίηση και απελευθέρωση, η οποία οδήγησε στην παρακμή ή ό,τι αντιλαμβάνεται ο Πλάτων ως «παρακμή»! Η απόρριψη της αττικής δημοκρατίας από τον Πλάτωνα, αλλά αργότερα και από τον Αριστοτέλη, και η προτίμησή του σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα στηρίζεται σε «βασιλιάδες-φιλοσόφους», αναδεικνύουν τον εμπνευστή αυτών των ιδεών ως τον πρώτο συνειδητό υποστηρικτή και προπαγανδιστή δικτατορικών καθεστώτων. Έτσι, προδίδει ο Πλάτων το δάσκαλό του Σωκράτη, ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός στην πλατωνική «ιδανική πολιτεία».

    Νομίζω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τα έργα, ακόμα και αυτών που η πλειοψηφία έχει αναγορέψει σε αυθεντίες. Μελετώντας τα έργα και ημέρες του Πλάτωνα (έκαψε στην αγορά των Αθηνών τα βιβλία του Πρωταγόρα, υποστήριξε ένθερμα την επιβληθείσα από τους εχθρούς της Αθήνας -την Σπάρτη -τυρρανία των τριάκοντα τυρράνων -των θείων του Κριτία και Χαρμίδη- γιαυτό και με την αποκατάσταση της δημοκρατίας έσπευσε να αυτοεξοριστεί, πρέσβευε και πήγε να τα εφαρμόσει, όσα συνέγραψε στην "πολιτεία", στις Συρακούσες του δικτάτορα Διονύσιου και μετά την παταγώδη αποτυχία του έφυγε και από εκεί κακήν κακώς, και το χειρότερο -κάτι που μας βασανίζει σήμερα - εισήγαγε και υποστήριζε θερμά, ώστε την εξουσία να νέμονται οι "ειδήμονες", οι ειδικευμένοι που έγιναν μάστιγα στην σημερινή μας κοινωνία, μετατρέποντας την σε ολιγαρχική δημοκρατία, κατά τα πρότυπα που έδειξε γερο Πλάτωνας.

    Εμείς ακόμα βέβαια είμαστε καλά, σε σχέση με την Πλατωνική πολιτεία όπου δεν έχουν θέση οι ποιητές και από μουσική, επιτρέπονται μόνον τα ....εμβατήρια!!!!

    Βρίσκομαι πάντα σε ετοιμότητα και αδημονία για μια εφ' όλων των θεμάτων συζήτηση γύρω από τον Πλάτωνα και την ψευδοηθική του και την δήθεν δικαιοσύνη του που υποτίθεται αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της "Πολιτείας" του.

    Με όλη την κριτική που του ασκείται, αυτό δεν μειώνει την τεράστια αξία της προσωπικότητας και του φιλοσοφικού μεγέθους του μεγάλου αυτού σοφού. Όμως, ως είθισται, οι μεγάλοι άνδρες της ιστορίας έχουν διαπράξει και τα μεγαλύτερα εγκλήματα....
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/