ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού => Αλχημεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Frater Immortal στις Ιούνιος 15, 2007, 20:10:20

Τίτλος: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 15, 2007, 20:10:20
Οι απαρχές του (αρχέγονου) μαγικού, τελετουργικού ερωτισμού, φαίνεται πως ξεκίνησαν από τις ίδιες τις γυναίκες, τις «Ιερές Πόρνες» όπως ονομάζονταν, που μέσα από πανάρχαιες ερωτικές πρακτικές λάτρευαν το γυναικείο και ανδρικό ερωτικό όργανο. Οι ερωτικές αυτές πρακτικές φαίνεται πως ξεκίνησαν μέσα από ναούς της Ελλάδας, της Ινδίας, της Κίνας κ.α..
« Η Τέχνη του Έρωτα είναι η πρώτη απ΄ όλες τις τέχνες γιατί όταν ασκείται σωστά, φέρνει τον άνθρωπο κοντά στην Αθανασία…», Σου- Νου- Τσίνγκ.

Ινδικά και Κινέζικα  κείμενα, βεβαιώνουν ότι μπορεί κάποιος να πετύχει την βιολογική αθανασία και την απελευθέρωση, δια μέσου ενεργειακών ερωτικών τεχνικών  που εφαρμόζονται στη διάρκεια του σωματικού έρωτα.

Ο τελετουργικός έρωτας  είναι το μέσο για να φτάσει κανείς στην απόλυτη ένωση και αρμονία με το σύντροφό του αλλά και με τη ίδια τη φύση και το σύμπαν. Στην Τάντρα και το Ταο ο οργασμός δεν είναι ο κεντρικός σκοπός κάθε σεξουαλικής ένωσης. Αντίθετα η ανταλλαγή ενεργειών και η σωματονοηκή ένωση οδηγούν στην έκσταση που είναι και το ζητούμενο της απόλυτης αίσθησης μέσα από την πράξη  του έρωτα. Οι εραστές που εξασκούν την  Τάντρα γιόγκα ή άλλες παρεμφερείς τεχνικές δεν έχουν λόγο να ξοδέψουν το ερωτικό τους απόθεμα.

Η ερωτική πρακτική της μη-εκσπερμάτωσης   «αποταμιεύει» και μετασχηματίζει το σπέρμα και τα γυναικεία ερωτικά υγρά σε ενέργεια υψηλών δονήσεων, αφού  υγρά των γεννητικών οργάνων αντιπροσωπεύουν μια υψηλή συγκέντρωση πολύτιμων συστατικών διατήρησης της ζωής και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα ξοδεύουμε ασυλλόγιστα… στην πραγματικότητα όμως ο «οργασμός» δεν είναι κατά κανένα τρόπος κάτι συνώνυμο με την «εκσπερμάτωση».

Στο σύμπαν τίποτα δεν πεθαίνει , τουλάχιστον όχι έτσι όπως το εννοούμε και αυτό είναι η Αρχή Διατήρησης της ενέργειας. Στον άντρα και τη γυναίκα η μεγαλύτερη απώλεια συμβαίνει όταν το σπέρμα και τα ωάρια βγαίνουν έξω από το σώμα. Η οργασμική ενέργεια περιέχει στα υγρά της τα καλύτερα υλικά του ανθρώπινου σώματος..

Στην (συνηθισμένη) ερωτική πράξη οι άντρες χάνουν περισσότερη ενέργεια από τις γυναίκες, αφού το σπέρμα κυλάει προς τα έξω. Μέσω των τεχνικών της Τάντρα και ερωτικού Ταό το ζευγάρι καταφέρνει να επιτυγχάνει με την ερωτική ισορροπία του Νερού (Γυναίκα –Γιν) και της Φωτιάς (Άντρας-Γιανγκ). Η ‘ισορροπία’ επιτυγχάνεται όταν το ζευγάρι καταφέρνει να κάνει έρωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει απώλεια ερωτικών υγρών.

Αλληγορικά αυτή ερωτική πράξη συμβολίζεται με την ένωση του Σίβα (Άντρας, Λίνγκαμ ή Πέος) με την Παρβάτι (Γυναίκα, Γιόνι ή Αιδοίο). Αν το ζευγάρι εμβαθύνει σε αυτές τις ερωτικές τεχνικές και δεν σπαταλά ασύστολα, τα ζωτικά του υγρά, ανυψώνει τη Δύναμη της Κουνταλίνης,  που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να  μεταλλάσει σε νέα τα θνητά του κύτταρα και με τον καιρό δημιουργείτε το αθάνατο σώμα ή σώμα του Κεραυνού. Αυτό φυσικά επιτυγχάνετε μέσω μιας εσωτερικής ερωτικής Αλχημικής  τεχνικής που επιτυγχάνει την ενστάλλαξη  του «Χρυσού ελιξιρίου της αθανασίας» στο σώμα του ζευγαριού.

 Σαν αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας το ζευγάρι βιώνει την Απελευθερωτική Ανύψωση, την Υπερβατικότητα και εντέλει τη Θέωση. Οι ερωτικές αυτές τεχνικές εφαρμόζεται από άντρες και γυναίκες που το βρίσκουν απόλυτα φυσιολογικό, να βρίσκουν ευτυχία στη σαρκική επαφή και από τη στιγμή που πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, επεμβαίνει ο οραματισμός και  η φαντασία, το ζευγάρι βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στο στόχο του αυτό που η ανατολική Ερωτική Παράδοση  ονομάζει Ερωτική Αλχημεία ή  Μαγικό Έρωτα.

Η εκτέλεση της Ερωτικής Αλχημείας, έχει σαν αποτέλεσμα την αναζωογόνηση, τη φυσική α ν α γ έ ν ν η σ η του οργανισμού του ζευγαριού. Αν είναι πραγματικά έμπειρο, θ α   ξ α ν α ν ι ώ σ ε ι  δ ι α   μ έ σ ο υ   τ ο υ  έ ρ ω τα  και μπορεί να νικήσει το θάνατο και τα γηρατειά. 
Αυτή είναι η τελική νίκη, η δυνατότητα να φτάσουν στον υπεράνθρωπο…

Πρακτική της Ερωτικής Αλχημείας

Ο άντρας στέκεται με σεβασμό μπροστά στη γυμνή γυναίκα συγκεντώνεται και βιώνει το Κοσμικό Μυστήριο στο εσώτερο εαυτό του, εξυψώντας την ερωτική του σύντροφο σε μια ζωντανή θεά γιατί «Κάθε γυναίκα γυμνή ενσαρκώνει την προκρίτι. Θα πρέπει λοιπόν να την αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο θαυμασμό και την ίδια απόσταση που δείχνουμε παρατηρώντας τα αδιαπέραστα μυστικά της φύσης, την απεριόριστη ικανότητα της δημιουργίας. Η τελετουργική γυμνότητα της γιογκίν, έχει μια εσωτερική μυστική αξία. Αν μπροστά στη γυμνή γυναίκα δεν αισθάνεσαι στα βαθύτερα  σου είναι, την ίδια τρομακτική συγκίνηση που νιώθεις μπρος στην αποκάλυψη του κοσμικού Μυστηρίου – δεν υπάρχει τελετουργία, δεν υπάρχει παρά μια βέβηλη πράξη με όλες τις συνέπειες που γνωρίζουμε…», («Η Γιόγκα», Mircea Eliade, Εκδ. «Ι. Χατζηνικολή»).

Η γυναίκα με τη σειρά της νιώθει τον ίδιο σεβασμό μπροστά στον γυμνό άντρα και μέσω του νου της τον εξυψώνει σε θεό.Στη συνέχεια το ζευγάρι απομακρύνει κάθε άσκοπη- περιττή σκέψη και χάνει τη συνείδηση των  σωμάτων τους και τη συναίσθηση του εξωτερικού κόσμου. Εν συνεχεία ακολουθεί το ερωτικό αγκάλιασμα. Οι κινήσεις είναι ήρεμες, απαλές και το μεγαλύτερος μέρος αφιερώνεται στο αγκάλιασμα των δυο σωμάτων με κυρίαρχη τη διείσδυση του αντρικού οργάνου μέσα στο γυναικείο όργανο και τίποτε άλλο.

Η ερωτική ένωση γίνεται μεταξύ δύο «θεών» και ο ερωτάς τους στοχεύει στην απόκτηση της υπέρτατης ευδαιμονία και στην ικανότητα να πραγματοποιήσουν την «αλήθεια του σώματος» και να  γίνουν ικανοί να συμμετάσχουν στην «κοινωνία» με την Συμπαντική Νοημοσύνη.

Ο άντρας κάθεται επάνω σε ένα χαλί ή στρώμα με τα πόδια του σταυρωμένα (σε στάση λωτού). Η γυναίκα κάθεται επάνω στον ερωτικό της σύντροφο με τέτοιο τρόπο ώστε οι γάμπες της να του τυλίγουν τη μέση. Με αυτό τον τρόπο καθίσματος το Λίνγκαμ του εισχωρεί μέσα στο Γιόνι εύκολα  και με αυτό τον τρόπο ενώνονται ερωτικά. Η ερωτική αυτή πράξη κρατάει πολύ χρόνο και το ζευγάρι προσπαθεί να αφήσει τη φύση και την ερωτική ενέργεια να δράσει χωρίς τη μεσολάβηση του Εγώ, χωρίς επιθυμία, χωρίς αναλυτική συνείδηση .

Έξαλλου η Αγάπη δεν επιθυμεί τίποτα, δεν ζητάει τίποτα και δεν απαιτεί τίποτα. Είναι επιβεβλημένο και αναγκαίο κατά τη διάρκεια αυτής της Ιερής Ερωτικής Πράξης να μην υπάρχει ζωτική επιθυμία. Όσο συνεχίζεται το ερωτικό αγκάλιασμα και το αρσενικό και θηλυκό όργανο βρίσκεται το ένα μέσα στο άλλο στο σημείο αυτό του σώματος των δυο εραστών –με τον παρατεταμένο έρωτα και χωρίς την εκκριση ερωτικών υγρών  -  αναπτύσσεται «θερμότητα» λόγω της τριβής των ερωτικών οργάνων (του Λίνγκαμ-Πέους και Γιόν-Αιδοίο). Η θερμότητα αυτή ερωτικών οργάνων τα διαπερνά και επιδρά στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η δύναμη της Κουνταλίνι ή Δύναμη του Φιδιού του κάθε ανθρώπινου όντος. Με τη βοήθεια του σαρκικού έρωτα και τη θερμότητα που αναπτύσσει σε αυτή την περιοχή, ρεύματα ενέργειας διαπερνούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου και την εντατική εξάσκηση στην «Ιερή Ερωτική Ένωση», η «Δύναμη του Φιδιού» ενεργοποιείται και σιγά-σιγά αρχίζει και ανυψώνεται από την βάση της σπονδυλικής στήλης προς τα επάνω. Η δύναμη αυτή, περνάει στα νευρικά πλέγματα δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης ενεργοποιώντας και δυναμώνοντας όλα τα όργανα τους σώματος  που είναι συνδεδεμένα με τα νευρικά αυτά πλέγματα.

Η υπερ-δύναμη αυτή απελευθερώνει τεράστια ποσά ενέργειας προς όφελος του οργανισμού εντέλει καταλήγει στον εγκέφαλο των δυο εραστών. Εκεί συμβαίνουν θαυμαστές μεταβολές που οι ασκούμενοι στον μαγικό ερωτισμό τις προσλαμβάνουν σαν κατάργηση του γραμμικού χρόνου, σταμάτημα της σκέψης, καθάρισμα και απέραντη διαύγεια του νου, «αγκάλιασμα» και «σκόρπισμα» στην απειροσύνη του σύμπαντες. Αν το ζευγάρι ασκηθεί με αυτόν τον τρόπο στον σαρκικό έρωτα χωρίς να υπάρχει εκροή  σπέρματος και ερωτικής βλέννας, τα σώματα τους σιγά-σιγά θα ανανεωθούν, θα αρχίσουν να γίνονται απρόσβλητα από ασθένειες και με την πάροδο του χρόνου τα κύτταρα τους θα αρχίσουν να αλλάζουν. Η φύση θα φροντίσει να αντικατασταθούν όλα τα παλιά κύτταρα με νέα, δυνατά, καθαρά που πιθανότατα στο DNA τους, θα είναι εγγεγραμμένη η εντολή της βιολογικής αθανασίας. Προειδοποίηση: η τεχνική που περιγράφεται παραπάνω θα ήταν σκόπιμο να εκτελεστεί μετά από μακρά προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και αφού έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Η άνοδος της δύναμης της Κουνταλίνι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν δεν έχουμε προετοιμασθεί κατάλληλα.. Διάφορες ασκήσεις, διαλογισμός, ελαφρά νηστεία προετοιμάζουν το έδαφος ώστε το σώμα να είναι έτοιμο να δεχθεί αυτά τα ποσά ενέργειας που διαφορετικά ίσως δώσουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Παρακαλώ συγχωρήστε μου τυχόν λάθοι ή παραλείψεις που φυσικά περιμένω να τα συμπληρώσετε ή να τα διορθώσετε.


Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Rose στις Ιούνιος 16, 2007, 03:53:00
Αγαπητέ Frater Immortal,

ευχαριστούμε για την κατάθεση σου πάνω στην ερωτική αλχημεία.  Είμαι σίγουρη πως είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για πολλούς από εμάς.  Απλά θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνηση για τους φίλους αναγνώστες, πως το Amorc δεν ασχολείται με τεχνικές τάντρα ή σεξουαλικής μαγείας, ούτε δέχεται την φυσική αθανασία, αλλά μόνο την αθανασία της Ψυχής.

Φυσικά το κάθε μέλος είναι ελεύθερο να κάνει την έρευνα του πάνω στα θέματα που τον ενδιαφέρουν και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα, πέρα των διδασκαλιών.

Απλά υπάρχουν κάποιες σχολές σκέψεις, στις οποίες ανήκει και το Amorc, που θεωρούν αυτές τις τεχνικές ως μαύρη μαγεία, και τις αποκλείουν κατηγορηματικά από τις διδασκαλίες τους.  Δηλαδή δεν ασχολούνται με τα μυστήρια της γέννησης (σεξουαλική μαγεία) και του θανάτου (πνευματισμό) αλλά κυρίως με τα μυστήρια της ζωής (αυτογνωσία, ψυχανάλυση και Θεουργία).

Και ο λόγος είναι γιατί η σεξουαλική μαγεία ξεσηκώνει τα πάθη μας, επιδρά επικίνδυνα στο αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, δημιουργεί λαγνεία, ενώ η θεουργία, η Πνευματική Αλχημεία, φέρει σαν αποτέλεσμα την υπηρεσία στο Κοσμικό σχέδιο, την αυτοκυριαρχία, και την ψυχική αρμονία.  Στην πρώτη περίπτωση κυριαρχεί το θηρίο, (τα ζωώδη ένστικτα), και στην δεύτερη ο Θεός (η Συνείδηση). Σίγουρα ο έρωτας είναι ένας σημαντικός θεός από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά ο έρωτας αλλάζει μορφή και από σαρκικός γίνεται πνευματικός, δαμάζοντας τα πάθη μας...

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι Ελεύθερος, όταν είναι δέσμιος των παθών του.

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 16, 2007, 10:09:02
"Όταν η ερωτική πράξη είναι τέλεια ολοκληρωμένη, η γυναίκα και ο άντρας ενώνονται σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής τους, οι σωματικές και νοητικές τους δυνάμεις πολλαπλασιάζονται και με αυτόν τον τρόπο κάθε ευχή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί…
 Στην ουσία στη διάρκεια της ερωτικής πράξης μια γυναίκα και ένας άντρας σχηματίζουν μια μονάδα και αυτή η ένωση γίνεται πράξη συμπαντική και θεϊκή, αλχημικά το ανθρώπινο σώμα γίνεται το εργαστήριο που θα συντελεστεί η μεταστοιχείωση που μέσω της φωτιάς- κουνταλίνι θα καταφέρει να παράγει τη εσωτερική φιλοσοφική λίθο και το χρυσό ελιξίριο της αθανασίας…"
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιούνιος 16, 2007, 11:50:42
"Όταν η ερωτική πράξη είναι τέλεια ολοκληρωμένη, η γυναίκα και ο άντρας ενώνονται σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής τους, οι σωματικές και νοητικές τους δυνάμεις πολλαπλασιάζονται και με αυτόν τον τρόπο κάθε ευχή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί…
 

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι δυνάμεις τους πολλαπλασιάζονται και με αυτόν τον τρόπο κάθε επιθυμία τους δύναται να πραγματοποιηθεί.

Η γεννετήσια ενέργεια έχει ένα τεράστιο δυναμικό, μια τεράστια ένταση και ισχύ και η χρήση της μπορεί να επιφέρει τρομακτικά αποτελέσματα.

Κάπου εδώ όμως αρχίζει και η τραγωδία του παραλόγου.

Η ερωτική ενέργεια είναι μία από τις βασικότερες ενέργειες της φύσης με σκοπό την διαιώνηση της ζωής.
Κάθε νέος οργανισμός, χρειάζεται στην εκκίνησή του ένα μεγάλο ένεργειακό δυναμικό, για να μορέσει να υπερνικήσει την θανατερή κατάσταση της κατεστημένης αδράνειας.
Κι όταν η ενέργεια αυτή διοχετεύεται στους φυσικούς διαύλους που όρισε η φύση, όταν επιτελείται η ύψιστη θεουργία του να δώσουμε την ευκαιρία σε μιαν ακόμα ψυχή να ενσαρκωθεί στο σχολείο της εξέλιξης, η φύση ανταμείβει πλουσιοπάροχα με την υπέρτατη ευχαρίστηση τους επιτελούντες τον ιερό αυτόν σκοπό.
Ανταμείβει με την ηδονή, με την υπέρτατη ευχαρίστηση κατόπιν της μητρότητας, της γονεϊκής λειτουργίας, με την ανεπανάληπτη χαρά της ύψιστης προσφοράς προς την μητέρα φύση, με την εκστασιακή ευχαρίστηση που απολαμβάνει ο καθείς που επιτελεί το καθήκον του.

Όμως η τρέλλα του παραλόγου διαστρέβλωσε και αυτήν την ύψιστη λειτουργία της φύσης για την διαιώνιση της ζωής.

Αντί να πριμοδοτεί ο κάθε άνθρωπος με την τεράστια ερωτική ενέργεια μια νέα ζωή,
σκέφτηκε σατανικά και άκρως εγωιστικά, να την κρατήσει για τον εαυτό του και μόνον.

Αλίμονο....
Η χρήση αυτής της ενέργειας είναι εφικτή και για άλλους σκοπούς.
Όχι όμως όπως φαντάζονται οι δυστυχείς πειραματιζόμενοι, που τους έπεισαν για τις μεγαλύτερες πλάνες, για δήθεν φυσικές αθασασίες.
Η διαστρεβλωμένη χρήση αυτής της ενέργειας, δυστυχώς γεννά, γίνεται η μαύρη μαία της τερατογέννησης, η μυσαρή μήτρα των βδελυρών εξαμβλωμάτων, γίνεται ο οχετός ανάβλυσης των πλέον αποτρόπαιων αναθυμιάσεων, αρρωσταίνοντας αθεράπευτα τους δυστυχείς που δελεασμένοι από την οικτρή πλάνη της απατηλής, αλλά παρα φύση υπόσχεσης της αθανασίας, γίνονται συνεργοί στις πλέον ακατανόμαστες τελετουργίες, παράλογοι υπηρέτες του ερέβους, δούλοι της απύθμενης βλακείας τους, της ανεξέλεγκτης ιδιοτέλειας και του νοσηρού εγωισμού των.

Όμως κάθε λειτουργία που παρεκλίνει από τα υγιή κανάλια που όρισε η φύση, δυστυχώς επιφέρει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Μελέτες ψυχιατρικών περιστατικών, αναφέρουν πάμπολλες περιπτώσεις αφελών πειραματιζομένων με μαύρες τελετουργίες, με υποτίθεται ανύψωση κουνταλίνι κλπ,
περιπτώσεις που σε ελαφρά μορφή παρουσίαζαν έντονες νευρώσεις και λοιπές νευροπάθειες, ενώ κλιμακωτά έφταναν στις συχνές κρίσεις "τρέμενς ντελίριουμ".
Όσο για τις έπιπτώσεις στην εγκεφαλική διαύγεια,
ξεκινήστε την ανάγνωση των ψυχιατρικών περιστατικών από τις πρώτες μελέτες του Βιλχελμ Ράιχ, μέχρι τις σύγχρονες κλινικές έρευνες και τότε θα εκτιμήσετε το μέγεθος των βλαβών που επιφέρουν τέτοιες τεχνικές, αλλά και το μέγεθος της εγκληματικής ανευθυνότητας δήθεν μυημένων που διαφημίζουν, προάγουν και εξασκούν, παρασύροντας αφελείς, δημιουργώντας νέα θύματα, θυσία στον βωμό του παραλόγου.

Κι αυτό γιατί ;
Δελεασμένοι από τον άρχοντα του ολέθρου, τον κυβερνήτη των παθών και του αρρωστημένου εγωισμού,
για την πλέον ακραία ιδιοτελή πράξη του διαστρεβλωμένου ΕΓΩ, του να υπάρχω αιωνίως ΕΓΩ, μη δίνοντας χώρο στα παιδιά μου, στα παιδιά τους, στα παιδιά των παιδιών τους κλπ, γίνονται οι παράλογοι πολέμιοι του νόμου της φύσης,
προετοιμαζόμενοι και γεννόμενοι αιμοδιψείς βρυκόλακες, παράσιτα και εξώκοσμα βδελύγματα, ανατροπείς των κοσμικών νόμων, εναντιούμενοι στην φύση, πολέμιοι του μεγάλου σχεδίου της εξέλιξης.
Μαύρα παιδιά του ολέθρου, συνεργοί στον αφανισμό, δέσμιοι του παράλογου, ας σας λυπηθεί η κοσμική συνείδηση και ας είναι επιεικής απέναντί σας, δίνοντάς σας και άλλες πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη.

Άνοες παραπλανημένοι, αγνοείτε ότι επιζητώντας την αθανασία στην ύλη, ουσιαστικά πετυχαίνετε τον απόλυτο θάνατο !

Η ερωτική ενέργεια κατά την φυσική της έκφραση, είναι για την διαιώνιση της ζωής.
Κάθε διαφορετική χρήση, αντίκειται στον φυσικό σκοπό και υποπίπτει στην μαύρη μαγεία.

Την ενέργεια αυτή, είναι εγκληματικό και καταστροφικό και για την ίδια μας την υγεία να την ανεβάζουμε υψηλότερα και μέχρι τον εγκέφαλο.
Αυτή η ενέργεια είναι για να ενεργοποιεί το συγκεκριμένο ενεργειακό κέντρο και όχι να πλημυρίζει και να κυριαρχεί πάνω στα υπόλοιπα ενεργειακά κέντρα.

Την ενέργεία αυτήν την μεταστοιχειώνουμε σιγά σιγά σε ανώτερης δονητικής φύσης ενέργεια και μόνον έτσι μπορούμε να πούμε ότι την ανεβάζουμε.
Όμως όταν μεταστοιχειωθεί η σεξουαλική ενέργεια σε συναισθηματική, παύει η σεξουαλική έλξη και διέγερση και αναδύεται η έλξη προς κάθε άνθρωπο και κάθε έμβιο οργανισμό, μεταστοιχειωμένη σε νοιάξιμο, συμπόνοια, κάθε καλό συναίσθημα φιλλαληλίας, γίνεται αληθινή αγάπη, για να ανέλθει σιγά σιγά και να μεταστοιχειωθεί σε καθάρια ενέργεια αληθινού έρωτα, ολοκληρωτικής ενότητας, όπου θα βιώνουμε το είναι μας, πέρα από κάθε εγωισμό, σαν ολότητα με ολάκερο τον κόσμο.
Τότε θα έχουμε καταφέρει να είμαστε και να διαλαλούμε, "εγώ είμαι εσύ, είμαι όλος ο κόσμος".
Τότε πραγματικά θα είμαστε....


Υ.Γ. : Δυστυχώς οι τεχνικές που χειρίζονται την γεννετήσια ενέργεια, δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε βέβαια η νοσηρή απαρχή τους βρίσκεται στην ανατολή και στην Τάντρα.

Την γέννησή τους την ανευρίσκουμε στην αδελφότητα του Κουμράν, των Εσσαίων.
Θα επανέλθω με λεπτομέρειες των αποτρόπαιων τελετουργιών που τελούσαν και την δόλια στάση απέναντι στην φύση και στην ίδια την ζωή που εισήγαγαν.

Το μίσος και ο φθόνος για την διαώνηση της ζωής, πέρασε καλυμμένα στον χριστιανισμό, τους συνεχιστές των Εσσαίων, οι βδελυρές και αποτρόπαιες όμως τελετουργίες, διαιωνίστηκαν από οικτρά πλανεμένους μερικών γνωστικών αιρέσεων και δυστυχώς, αναβιώνουν μέσα από κύκλους νεογνωστικών....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 16, 2007, 12:39:51
'Μιλάω' πάντα για το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται 'εν υπνώσει' και πως μπορούμε να το 'ξυπνήσουμε'... Φυσικά δεν έχει σχέση ούτε με μαύρη, ούτε με γκρι ή άλλους είδους μαγεία. Εχει πάντα, μα πάντα σχέση με ανθρώπινη ενέργεια και τον χειρισμό της και τίποτα περισσότερο.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 16, 2007, 13:24:06
Αν και το ζήτημα της ερωτικής αλχημείας το έχω εξετάσει επιφανειακά, σχετικά με το τι έχει προβλέψει η φύση, θέλω να πω ότι η έκκριση των σχετιζόμενων με την ερωτική πράξη σωματικών υγρών καθίσταται απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Στους άνδρες, αν η έκκριση σπέρματος ακυρωθεί επί μακρό χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί βλάβες ο προστάτης αδένας. Θυμηθείτε το ποσοστό των επισκέψεων στα νοσοκομεία, μοναχών του αγίου όρους για συναφείς παθήσεις και θα καταλάβετε τι εννοώ...

Επίσης, δεν συμφωνώ πως το σπέρμα πρέπει να αποθηκεύεται γιατί θεωρείται πολύτιμο και δεν πρέπει να ξοδεύεται. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα σπερματοζωάρια, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, σε διάστημα λίγων ημερών εκφυλίζονται, καταστρέφονται αναγκαστικά και υποχρεωτικά, ασχέτως αν προκύψει ερωτική πράξη κι εκσπερμάτωση. Επομένως είναι ανούσιο να μιλάμε περί εξοικονόμησης υγρού που η φύση έχει αποφασίσει να καταστρέψει εντός λίγων ημερών.

Κατά τη γνώμη μου, και με όλο το σεβασβό προς αυτές τις τεχνικές και απόψεις, είναι άσκοπο να ψάχνουμε την αθανασία του σώματος. Πρέπει να αποδεχτούμε τη φύση μας, να την κατανοήσουμε και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε απόψεις, θέσεις και τεχνικές πάνω σε απτά κι όχι ιδεατά ζητήματα. Η φύση μας έφτιαξε με αθάνατη ψυχή και θνητό σώμα. Δεν είναι κακό να προσπαθείς να διατηρήσεις το σώμα σου αθάνατο, όμως η εμμονή σε μια τέτοια ενασχόληση σου αφαιρεί χρόνο από τον εξευγενισμό της ψυχής σου.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 16, 2007, 14:20:37
Παράθεση
Η ερωτική ενέργεια κατά την φυσική της έκφραση, είναι για την διαιώνιση της ζωής.
Κάθε διαφορετική χρήση, αντίκειται στον φυσικό σκοπό και υποπίπτει στην μαύρη μαγεία.

Δεν είμαι σίγουρη οτι κατάλαβα σωστά αλλά σύμφωνα με αυτό...οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής χωρίς την επιθυμία η και με πρόληψη ως πρός την μη τεκνοποίηση είναι μάυρη μαγεία?
Διότι αν είναι ετσι ο πλανητης βριθει μαύρων... :o :)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιούνιος 16, 2007, 15:45:25
Παράθεση
Η ερωτική ενέργεια κατά την φυσική της έκφραση, είναι για την διαιώνιση της ζωής.
Κάθε διαφορετική χρήση, αντίκειται στον φυσικό σκοπό και υποπίπτει στην μαύρη μαγεία.

Δεν είμαι σίγουρη οτι κατάλαβα σωστά αλλά σύμφωνα με αυτό...οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής χωρίς την επιθυμία η και με πρόληψη ως πρός την μη τεκνοποίηση είναι μάυρη μαγεία?
Διότι αν είναι ετσι ο πλανητης βριθει μαύρων... :o :)

Η διαφορετική χρήση της ερωτικής ενέργειας  πέραν της φυσικής, δηλαδή πέραν της φυσιολογικής σεξουαλικής επαφής,
και είναι γνωστές οι τεχνικές, όπως υποδεικνύει ο  Frater Immortal   στο μύνημά του που γράφει,  (δεν ξέρω αν είναι επακριβώς γνώστης αυτών),

<<Όταν η ερωτική πράξη είναι τέλεια ολοκληρωμένη, η γυναίκα και ο άντρας ενώνονται σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής τους, οι σωματικές και νοητικές τους δυνάμεις πολλαπλασιάζονται και με αυτόν τον τρόπο κάθε ευχή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί…>>

Όταν η ενέργεια του έρωτα χρησιμοποιηθεί με μαγικό τρόπο, για ιδιοτελή αύξηση σωματικών και νοητικών δυνάμεων για να πραγματοποιήσουμε με αυτήν την ενέργεια κάθε ευχή και επιθυμία μας, αυτό ακριβώς είναι "μαύρη μαγεία".

Ο αληθής μύστης, ο πραγματικός σοφός, δεν είναι εδώ για να ικανοποιήσει κάθε προσωπική του ευχή και επυθυμία,
αλλά να αναγνωρίσει την αποστολή του, να την εκπληρώσει υπηρετώντας το "Μεγάλο σχέδιο"
και μόλις εκπληρώσει την αποστολή του, γνωρίζει ότι έχει φτάσει η ώρα του - η στιγμή μέσα στα φυσιολογικά όρια που ορίζει η ζωή- και αποχωρεί από την ζωή ήρεμος και ευτυχής που εκπλήρωσε το καθήκον του.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 16, 2007, 17:25:55
"Ο αληθής μύστης, ο πραγματικός σοφός, δεν είναι εδώ για να ικανοποιήσει κάθε προσωπική του ευχή και επυθυμία,
αλλά να αναγνωρίσει την αποστολή του, να την εκπληρώσει υπηρετώντας το "Μεγάλο σχέδιο"
και μόλις εκπληρώσει την αποστολή του, γνωρίζει ότι έχει φτάσει η ώρα του - η στιγμή μέσα στα φυσιολογικά όρια που ορίζει η ζωή- και αποχωρεί από την ζωή ήρεμος και ευτυχής που εκπλήρωσε το καθήκον του"

Mπορείς αν το θελήσεις να υπηρετείς το "Μεγάλο σχέδιο" και να είσαι ζωντανός χωρίς να αποχωρήσεις απο τη Ζωή να απολαμβάνεις την μακροβιότητάς αλλα ταυτόχρονα να αποκομίζεις εμπειρίες αλλά και να Υπηρετείς...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 16, 2007, 17:57:41
Ίσως αδελφέ μου, όμως τελικά φαίνεται πως δεν είναι η έλλειψη επιθυμίας αλλά το ουτοπικό της εφαρμογής της που καταδυκνείει πως η σωματική αθανασία δεν είναι τελικά επιτεύξιμη. Επιθυμία χωρίς αποτέλεσμα είναι απλά μια... ευχή. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα αυτό βλέπουμε πως ισχύει ::)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 17, 2007, 12:29:21
Από το να 'παραδοθούμε' αμαχητί στον θάνατο είναι καλύτερα να τον  'πολεμήσουμε' ... και που ξέρεις ισως κάτι καλό (για εμάς αλλά και το ανθρώπινο γένος), να καταφέρουμε... στην χειρότερη περίπτωση πάντως θα καταγραφεί στην ανθρώπινη μνήμη, σαν μια προσπάθεια που ίσως κάποιες μελλοντικές γενιές την ολοκληρώσουν.
Η  Ελληνική Παράδοση αναφέρει την μάχη μεταξύ του Ηρακλή και του Γήρατος αλλά και Θνητών εναντίων του θανάτου...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: LordPayens στις Ιούνιος 17, 2007, 23:38:13
Αγαπητέ Frater Immortal,

Να τον πολεμήσουμε όπως τον πολεμάνε σήμερα; Διότι αν δεν έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο και διαφορετικό στο μυαλό σου και καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αυτή η μάχη έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα στην παρακμή της δυτικής κοινωνίας. Αν λοιπόν αυτήν την μάχη ονειρεύεσαι, τότε ειλικρινά λυπάμαι πολύ.

LordPayens
-----------
- Ό,τι η αρετή ένωσε ο θάνατος δεν το χωρίζει -
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 17, 2007, 23:45:12
Αγαπητέ Frater Immortal,

Να τον πολεμήσουμε όπως τον πολεμάνε σήμερα; Διότι αν δεν έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο και διαφορετικό στο μυαλό σου και καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αυτή η μάχη έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα στην παρακμή της δυτικής κοινωνίας. Αν λοιπόν αυτήν την μάχη ονειρεύεσαι, τότε ειλικρινά λυπάμαι πολύ.

LordPayens
-----------
- Ό,τι η αρετή ένωσε ο θάνατος δεν το χωρίζει -
Προφανώς θα κατάλαβες ότι μιλάω για μια ασυνήθιστη ανθρώπινη μακροβιότητα με συνέπεια την συσώρευση εμπειριών που θα μας χρησιμεύσουν στην περαιτέρω ανέλιξή μας
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 18, 2007, 11:13:06
Ορφέα

Η φύση παρέχει στον άνθρωπο την πολύ ισχυρή σεξουαλική ενέργεια, για να μπορεί να τεκνοποιήσει.  Όμως εκτός από τα 1-3 παιδιά που συνεισφέρει να τεκνοποιήσει ο κάθε άνθρωπος, έχει χιλιάδες οργασμούς στη ζωή του.  Τι πρόβλημα υπάρχει αν με κάποιο τρόπο συγκεντρώνει την ενέργεια του σπέρματος και τη χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς?

Την ενέργεία αυτήν την μεταστοιχειώνουμε σιγά σιγά σε ανώτερης δονητικής φύσης ενέργεια και μόνον έτσι μπορούμε να πούμε ότι την ανεβάζουμε.
Όμως όταν μεταστοιχειωθεί η σεξουαλική ενέργεια σε συναισθηματική, παύει η σεξουαλική έλξη και διέγερση και αναδύεται η έλξη προς κάθε άνθρωπο και κάθε έμβιο οργανισμό, μεταστοιχειωμένη σε νοιάξιμο, συμπόνοια, κάθε καλό συναίσθημα φιλλαληλίας, γίνεται αληθινή αγάπη, για να ανέλθει σιγά σιγά και να μεταστοιχειωθεί σε καθάρια ενέργεια αληθινού έρωτα, ολοκληρωτικής ενότητας, όπου θα βιώνουμε το είναι μας, πέρα από κάθε εγωισμό, σαν ολότητα με ολάκερο τον κόσμο.
Τότε θα έχουμε καταφέρει να είμαστε και να διαλαλούμε, "εγώ είμαι εσύ, είμαι όλος ο κόσμος".
Τότε πραγματικά θα είμαστε....
Α, μήπως λοιπόν η ενέργεια χρησιμεύει να γίνει το άτομο πιο συναισθηματικό, να πλησιάσει η ψυχή του το σύντροφό του αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο?  Να εξελιχθεί φισιολογικά?

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 18, 2007, 11:16:49
Frater Immortal

Από το να 'παραδοθούμε' αμαχητί στον θάνατο είναι καλύτερα να τον  'πολεμήσουμε'
Αυτό υπονοεί ότι ο θάνατος είναι κάτι κακό, εχθρός που πρέπει να τον πολεμήσουμε.

Στο σύμπαν τίποτα δεν πεθαίνει , τουλάχιστον όχι έτσι όπως το εννοούμε και αυτό είναι η Αρχή Διατήρησης της ενέργειας.
Εδώ πάλι λες ότι ο θάνατος είναι μία φυσιολογική διαδικασία μεταστοιχείωσης/αλλαγής στο σύμπαν.

Τελικά ποια είναι η θέση σου?

Η δική μου θέση είναι ότι ο θάνατος μπορεί να φανεί σαν κάτι κακό, από τη στενή οπτική ενός χαμηλής εξέλιξης όντος.  Όχι όμως σε έναν εσωτεριστή που ξέρει από πού έρχεται και που πηγαίνει.

Mπορείς αν το θελήσεις να υπηρετείς το "Μεγάλο σχέδιο" και να είσαι ζωντανός χωρίς να αποχωρήσεις απο τη Ζωή να απολαμβάνεις την μακροβιότητάς αλλα ταυτόχρονα να αποκομίζεις εμπειρίες αλλά και να Υπηρετείς...
Πολύ λογικό επιχείρημα.  Δυστυχώς όμως δείχνει να είναι αντίθετο με τους νόμους της φύσης.  Και από τη στιγμή που η γνώση μου είναι περιορισμένη, προσπαθώ να χρησιμοποιώ σαν κριτήριο τους φυσικούς νόμους και το πώς συμπεριφέρεται η φύση. 

Ξέρω λοιπόν ότι όσο κάποιος εξελίσσεται, καθαρίζει η ψυχή του.  Άρα εξαφανίζονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, άρα και οι αρρώστιες του σώματος.  Έχει μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευδιαθεσία, αισιοδοξία.  Αυτό έρχεται φυσιολογικά, χωρίς να το προσπαθήσει.  Υποθέτω λοιπόν ότι αυτό δε μπορεί να είναι λάθος, «κακό» ή «μαύρο». 

Θεωρώ τον εαυτό μου ζωντανό παράδειγμα.  Με τον εσωτερισμό και τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής καταφέρνω και καθαρίζω όλο και περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα.  Για παράδειγμα έχω σχεδόν εξαφανίσει ένα αλλεργικό άσθμα που η κλασική ιατρική μόνο τα συμπτώματα μπορούσε κάπως να αντιμετωπίσει.   Η γυμναστική και σωστή διατροφή που κάνω συμβάλουν πάρα πολύ στο φυσικό επίπεδο.  Το αποτέλεσμα είναι να είμαι και να δείχνω πολύ πιο εύρωστος, υγιής και νέος από ότι άλλα άτομα της ηλικίας μου.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 18, 2007, 14:36:47
Προσωπικά πιστεύω πως αυτούς που ονομάζουμε συμπαντικούς νόμους δεν είναι παρά φαινόμενα... και συνήθειες όπως πχ ο θάνατος ή προγράματα όπως πχ οι ασθένειες.
Όπως υπάρχει εξωτερική και εσωτερική αλχημεία έτσι υπάρχει η σωματική αθανασία αλλά και ψυχική αθανασία (θέμα που θα θέσω σε μια επόμενη συζήτηση).΄
Στους πρωτοχριστιανικούς αιώνες υπήρχε μια τεχνική που ονομαζόταν "Πύκνωση της Ψυχής" και οι ασκούμενοι με αυτή τη μέθοδο κατάφερναν να πυκνώσουν τόσο την ψυχή τους, που την έκαναν αθάνατη και έτσι συνέχιζαν να υπάρχουν μετά θάνατο με ή χωρίς σώμα... 
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 18, 2007, 14:58:35
Προσωπικά πιστεύω πως αυτούς που ονομάζουμε συμπαντικούς νόμους δεν είναι παρά φαινόμενα... και συνήθειες όπως πχ ο θάνατος ή προγράματα όπως πχ οι ασθένειες.
Δηλαδή?
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 18, 2007, 18:32:44
Είναι μεγάλο το θέμα αυτό, γιατί μάθαμε όλοι μας οτι το σύμπαν το κυβερνούν οι νόμοι του... οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτε ευτυχισμένοι, πραγματικά ελεύθεροι και αν θες και συνετοί όσο θα είναι αναγκασμένοι να βλέπουν να χάνεται η νεότητά τους, η δύναμή τους και να βουλιάζουν στην αθλιότητα των γηρατειών και να περιμένουν τον θάνατο.
Πως μπορούμε να τα καταφέρουμε; Η σωματική αθανασία δεν είναι κάποιο τελικό αποτέλεσμα που θα κερδίσουμε μετά από κάποια άσκηση ή το άγγιγμα κάποιου δασκάλου της αθανασίας, είναι ένας καθημερινός δύσκολος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει ασκήσεις, ριζική αλλαγή τρόπου ζωής και το κυριότερο αλλαγή της ανθρώπινης νοοτροπίας που έχουμε κληρονομήσει τα τελευταία 12000, με 10000 χρόνια.
«Θεωρητικά είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να επηρεάσει συνειδητά τους μηχανισμούς γήρανσης. Έχουμε φτάσει σ’ ένα στάδιο της εξέλιξής μας όπου πρέπει να είμαστε τολμηροί ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη σωματική μας αθανασία πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μπει στη λίστα των επιλογών μας…», Deepak Chopra M.D.
Πάντως υπάρχει ο πρακτικός τρόπος που ονομάζεται Αναπρογραματισμός του DNA (και αυτό θα ήθελα να το παρουσιάσω στο μέλλον), και φυσικά είναι μια νοητική άσκηση που μπορούμε να την εφαρμόσουμε και πιθανότατα να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 18, 2007, 23:58:37
Οι απόψεις σου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε όμως  πως στην εποχή που ζούσε ο κόμης, το DNA δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί. Αν λοιπόν υπήρχε ένας τρόπος για την επίτευξη της αθανασίας και δεν σχετιζόταν με τη φιλοσοφική λίθο ή με την ερωτική αλχημεία, τότε το DNA ίσως να ήταν μία λύση αλλά σίγουρα ήταν εκτός εποχής.

Με μια γενικότερη οπτική περί του θέματος, έχω να πω ότι το ζήτημα του θανάτου περισσότερο με απασχολεί ως προς το μετά, παρά ως προς το να τον αποφύγω. Είναι καθαρά εγκεφαλικό θέμα. Είναι θέμα προσωπικής προσέγγισης.

Αν θέλεις φίλε μου, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσεις αν πετύχεις τη σωματική αθανασία;
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 19, 2007, 00:23:56
οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτε ευτυχισμένοι, πραγματικά ελεύθεροι και αν θες και συνετοί όσο θα είναι αναγκασμένοι να βλέπουν να χάνεται η νεότητά τους, η δύναμή τους και να βουλιάζουν στην αθλιότητα των γηρατειών και να περιμένουν τον θάνατο.
Γιατί?
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 19, 2007, 12:07:22
Παράθεση
... οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτε ευτυχισμένοι, πραγματικά ελεύθεροι και αν θες και συνετοί όσο θα είναι αναγκασμένοι να βλέπουν να χάνεται η νεότητά τους, η δύναμή τους και να βουλιάζουν στην αθλιότητα των γηρατειών και να περιμένουν τον θάνατο.

Κι΄αν ισχύει το ακριβώς αντίθετο?
Παρ΄οτι προς το παρόν δεν έχω απαλλαγεί απο την ενόχληση που προκαλεί η εικόνα της φυσικής φθοράς που βλέπουμε απο την δράση του χρόνου, νομίζω οτι ο άνθρωπος θα είναι ευτυχισμένος αν πάψει να ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση και αν απομυθοποήσει την νεότητα.
Το πιο τραγελαφικό δε είναι οτι οταν είναι κανείς όντως πολύ νέος και αληθινά ελέυθερος δεν το αντιλαμβάνεται και ξοδεύει τον χρόνο του κυνηγώντας τον ΧΡΟΝΟ ...μεχρι που αν είναι λίγο τυχερός η ευλογημενος καταλάβει το παράλογο αυτής της μάχης.
Τα γηρατειά ετσι οπως τα αντιμετωπίζουμε εως τωρα [ και εγω μαζί] είναι οντως μια αθλιότητα διότι εχοντας χάσει την ιδέα του σεβασμού και της αναγνώρισης στους μεγαλύτερους απο εμάς, τούς βλέπουμε σαν παρακμή και βάρος. Απο την άλλη η ευθύνη βαραίνει και τους ιδιους αφου δέχονται να παραιτηθούν απο τις χαρες της ζωής και επειδή δεν θέλουν να σκεφτούν.
Αν παρατηρήσουμε με πόση λαχτάρα περιμένει ενα μεγάλος αριθμός μεσήλικων να παροπλιστεί και να βγεί στην σύνταξη για να ''αράξει'' ...τοτε θα δούμε την αιτία αυτής της εντύπωσης.
Ισως ο στόχος μας θα ηταν πιο ορατός αν μας απασχολούσε το πως θα ''μεγαλώσουμε'' πιο καλά και χαρούμενα παρά το πως θα μείνουμε για πάντα νέοι και ωραίοι 8)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 19, 2007, 16:11:09
Οι απόψεις σου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε όμως  πως στην εποχή που ζούσε ο κόμης, το DNA δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί. Αν λοιπόν υπήρχε ένας τρόπος για την επίτευξη της αθανασίας και δεν σχετιζόταν με τη φιλοσοφική λίθο ή με την ερωτική αλχημεία, τότε το DNA ίσως να ήταν μία λύση αλλά σίγουρα ήταν εκτός εποχής.

Με μια γενικότερη οπτική περί του θέματος, έχω να πω ότι το ζήτημα του θανάτου περισσότερο με απασχολεί ως προς το μετά, παρά ως προς το να τον αποφύγω. Είναι καθαρά εγκεφαλικό θέμα. Είναι θέμα προσωπικής προσέγγισης.

Αν θέλεις φίλε μου, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσεις αν πετύχεις τη σωματική αθανασία;
Φυσικά... η αθανασία δεν έχει κανένα όφελος αν είσαι μόνος...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 20, 2007, 09:52:17
Αγαπητέ Frater Immortal

1) Είχες πει ότι:
Mπορείς αν το θελήσεις να υπηρετείς το "Μεγάλο σχέδιο" και να είσαι ζωντανός χωρίς να αποχωρήσεις απο τη Ζωή να απολαμβάνεις την μακροβιότητάς αλλα ταυτόχρονα να αποκομίζεις εμπειρίες αλλά και να Υπηρετείς...

η αθανασία δεν έχει κανένα όφελος αν είσαι μόνος...
Αυτό όμως γιατί το λες?  Αν είσαι μόνος δε μπορείς να αποκτήσεις εμπειρίες?  Τι σε εμποδίζει να υπηρετήσεις το "Μεγάλο σχέδιο"?

Επίσης αν θέλεις, δώσε μου απάντηση στα παρακάτω που σε είχα ρωτήσει και παλιώτερα.  Με ενδιαφέρει η άποψή σου:

2)
Από το να 'παραδοθούμε' αμαχητί στον θάνατο είναι καλύτερα να τον  'πολεμήσουμε'
Αυτό υπονοεί ότι ο θάνατος είναι κάτι κακό, εχθρός που πρέπει να τον πολεμήσουμε.

Στο σύμπαν τίποτα δεν πεθαίνει , τουλάχιστον όχι έτσι όπως το εννοούμε και αυτό είναι η Αρχή Διατήρησης της ενέργειας.
Εδώ πάλι λες ότι ο θάνατος είναι μία φυσιολογική διαδικασία μεταστοιχείωσης/αλλαγής στο σύμπαν.

Τελικά ποια είναι η θέση σου?

3)
οι άνθρωποι δεν θα είναι ποτε ευτυχισμένοι, πραγματικά ελεύθεροι και αν θες και συνετοί όσο θα είναι αναγκασμένοι να βλέπουν να χάνεται η νεότητά τους, η δύναμή τους και να βουλιάζουν στην αθλιότητα των γηρατειών και να περιμένουν τον θάνατο.
Γιατί το λες αυτό?
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 20, 2007, 13:07:26
Αυτό όμως γιατί το λες?  Αν είσαι μόνος δε μπορείς να αποκτήσεις εμπειρίες?  Τι σε εμποδίζει να υπηρετήσεις το "Μεγάλο σχέδιο"?
Kαι βέβαια μπορείς αλλά όσο περιισότερα άτομα τόσο καλύτερα... εκτός των άλλων επηρεάζουμε και την "κρίσιμη μάζα"...

Αυτό υπονοεί ότι ο θάνατος είναι κάτι κακό, εχθρός που πρέπει να τον πολεμήσουμε.
Και βέβαια θάνατος σαν γεγονός είναι το υπέρτατο κακό, θα μπορούσαμε να τον εξισώσουμε με την εντροπία...

Εδώ πάλι λες ότι ο θάνατος είναι μία φυσιολογική διαδικασία μεταστοιχείωσης/αλλαγής στο σύμπαν.
Δεν μιλώ για τον θάνατο των ανθρώπων, περιγράφω τις διαδικασίες που συμβαίνουν στον συμπαντικό οργανισμό...

Στο 3 τι να πω ή τι να προσθέσω εκτός απο το παρακάτω παρμένο απο την Ελληνική Παράδοση;
Όταν ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη στην απολογία του στο δικαστήριο των θεών (ναι και οι θεοί δικάζονται), και απευθυνόμενος στους δικαστές και κυρίως στον πατέρα του Γανυμήδη είπε ότι "τον έκανε αθάνατο και τον απήλλαξε απο την αθλιότητα των γηρατειών..."
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 24, 2007, 21:23:20
Και βέβαια θάνατος σαν γεγονός είναι το υπέρτατο κακό, θα μπορούσαμε να τον εξισώσουμε με την εντροπία...
Εδώ διαφωνώ.  Ο απλός άνθρωπος βλέπει το θάνατο σαν εχθρό και απελπίζεται που δε μπορεί να τον νικήσει.  Χωρίς να είμαι σίγουρος, ένα από τα στάδια εξέλιξης μας είναι να ξεπεράσουμε το φόβο του θανάτου.

Όταν ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη στην απολογία του στο δικαστήριο των θεών (ναι και οι θεοί δικάζονται), και απευθυνόμενος στους δικαστές και κυρίως στον πατέρα του Γανυμήδη είπε ότι "τον έκανε αθάνατο και τον απήλλαξε απο την αθλιότητα των γηρατειών..."
Θα μπορούσε να τον απαλλάξει από τα γηρατειά, αν τον σκότωνε νέο.   (Αυτό ήταν αστείο). 

Προσωπικά κι εμένα με φοβίζουν τα γηρατειά.  Περισσότερο από το θάνατο.  Πιστεύω όμως ότι κι εδώ ισχύει το παραπάνω.  Δηλαδή γηρατειά-θάνατος είναι μία φυσική διαδικασία.  Πιστεύω ότι δε γίνεται να υπάρχει εξελιγμένος μύστης που να μην αποδέχεται και να μην είναι εναρμονισμένος με τους νόμους αυτούς.

Ξέρεις τι μου θυμίσει αυτή η πάλη κατά των γηρατειών-θανάτου?

Από την ηλικία των 22 είχα πρόβλημα που μου έπεφταν τα μαλλιά.  Ασχολήθηκα άπειρες ώρες μπροστά στον καθρέπτη, διαβάζοντας και ψάχνοντας για λύση.  Στενοχωρήθηκα, επένδυσα, ξόδεψα.  Με κορόιδεψαν γιατροί, αισθητικοί, κομπογιαννίτες και άλλοι.  Θεραπεία δε βρήκα.  Δεν ήθελα να δεχτώ ότι στο κεφάλι μου και στο μαλλί μου θα συνέβαινε (και μάλιστα πρόωρα) αυτό που συμβαίνει στο 90% των αντρών. 

Αφού δοκίμασα τα πάντα και σιχάθηκα τις λύσεις που μου προτείνανε οι άλλοι, στα 30 πήρα την απόφαση και ξύρισα το κεφάλι μου.  Μη σου πω ότι ήμουν από τους πρώτους που έφερε αυτό το Look στην Ελλάδα.  Ποτέ δεν αισθάνθηκα καλύτερα για το κεφάλι μου.  Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος γι αυτό.

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 24, 2007, 23:22:57
Φίλοι μου αν πραγματικά ο κόσμος γνώριζε τι υπάρχει μετά τον θάνατο, κανείς δεν θα ασχολούνταν με το πως να τον ακυρώσει. Όλοι θα έκαναν τη μεγαλύτερη γιορτή στην κηδεία τους. Φυσικά εγώ δεν "πήγα" για να σας πω τι συμβαίνει μετά, για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: ο θάνατος δεν είναι το τέλος

Πάντως, μιας και μιλάμε για το τι μας φοβίζει, θα σας πω ότι εύχομαι να μη γνωρίσω άτομα που "πέθαναν" στα 30 τους και θα τους κηδέψουν στα 80 τους...

Και μία φράση του Lovecraft αφιερωμένη στον αγαπητό Frater Immortal:

Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια μπορεί να ακινητεί, και με το πέρασμα παράξενων αιώνων ακόμη κι ο θάνατος μπορεί να πεθάνει.
(από το "βιβλίο" Necronomicon)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 25, 2007, 08:37:19
"για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: ο θάνατος δεν είναι το τέλος"
Πραγματικά θα ήθελα να μου εξηγούσες αυτή την βεβαιότητά σου. Πως γνωρίζεις ένα πραγμα ή μια κατάσταση όπως αυτή χωρίς να έχεις ανάλογη εμπειρία...
"Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια μπορεί να ακινητεί, και με το πέρασμα παράξενων αιώνων ακόμη κι ο θάνατος μπορεί να πεθάνει."
Σε αυτό συμφωνούμε γιατί με τις προσπάθειες των ανθρώπων αλλά και της επιστήμης, ο θάνατος θα νικηθεί -αν δεν έχει είδη πειραματικά νικηθεί...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 25, 2007, 12:08:40
Για δέστε πως απο την ερωτική αλχημεία καταλλήξαμε να μιλάμε για τον θάνατο....
Σας λέει κάτι αυτό?
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 25, 2007, 14:34:18
"για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: ο θάνατος δεν είναι το τέλος"
Πραγματικά θα ήθελα να μου εξηγούσες αυτή την βεβαιότητά σου. Πως γνωρίζεις ένα πραγμα ή μια κατάσταση όπως αυτή χωρίς να έχεις ανάλογη εμπειρία...
"Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια μπορεί να ακινητεί, και με το πέρασμα παράξενων αιώνων ακόμη κι ο θάνατος μπορεί να πεθάνει."
Σε αυτό συμφωνούμε γιατί με τις προσπάθειες των ανθρώπων αλλά και της επιστήμης, ο θάνατος θα νικηθεί -αν δεν έχει είδη πειραματικά νικηθεί...

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποτελείται και από μέρη που δεν φθείρονται, δεν εντάσσονται στην υλική φθορά, τότε ένα τμήμα του παραμένει ζωντανό και μετά τον θάνατο. Εκτός κι αν πιστεύεις πως ο άνθρωπος αποτελείται μόνον από υλικά μέρη, οπότε είναι λογικό να μην αποδέχεσαι τα παραπάνω.

*ΥΓ. Θα σε παρακαλούσα, όταν παραθέτεις γραφόμενα άλλων, μελών να χρησιμοποιείς τη λειτουργία της παράθεσης. Έτσι γίνονται πιο ευανάγνωστα τα μηνύματά σου, αλλά και οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν καλύτερα ποιά από τα γραφόμενα είναι δικά σου και ποιά όχι :)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 25, 2007, 15:32:10
Για δέστε πως απο την ερωτική αλχημεία καταλλήξαμε να μιλάμε για τον θάνατο....

Από την αρχή αυτό ήτανε το θέμα:

Ινδικά και Κινέζικα  κείμενα, βεβαιώνουν ότι μπορεί κάποιος να πετύχει την βιολογική αθανασία και την απελευθέρωση, δια μέσου ενεργειακών ερωτικών τεχνικών  που εφαρμόζονται στη διάρκεια του σωματικού έρωτα.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 26, 2007, 19:08:35
Παράθεση
Από την αρχή αυτό ήτανε το θέμα:

Η αθανασία ..οχι ο θάνατος...


...κι επειδή περνάω εποχή γείωσης, δεν πιστεύω επ' ουδενί οτι είναι εφικτή η σωματική αθανασία με κανένα τρόπο και φυσικά ουτε με την ερωτική αλχημεία. Θεωρώ οτι το μόνο που θα κατορθώσει  οποιοσδήποτε ασχοληθεί με αυτή την '''ασκηση'' , θα είναι να χάσει το έτερον ήμισυ απο κάνεναν πιο ''γήινο'' και να βρεθεί σε μια κατάσταση εκνευρισμού και παραίσθησης.
Απλώς μια γυναικεία άποψη...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 26, 2007, 19:56:59
Παράθεση
Από την αρχή αυτό ήτανε το θέμα:

Η αθανασία ..οχι ο θάνατος...


...κι επειδή περνάω εποχή γείωσης, δεν πιστεύω επ' ουδενί οτι είναι εφικτή η σωματική αθανασία με κανένα τρόπο και φυσικά ουτε με την ερωτική αλχημεία. Θεωρώ οτι το μόνο που θα κατορθώσει  οποιοσδήποτε ασχοληθεί με αυτή την '''ασκηση'' , θα είναι να χάσει το έτερον ήμισυ απο κάνεναν πιο ''γήινο'' και να βρεθεί σε μια κατάσταση εκνευρισμού και παραίσθησης.
Απλώς μια γυναικεία άποψη...


Πάντως για το θέμα της αθανασίας ή καλύτερα της αειβιότητας -άσχετα με ότι γράφω- οι εφημερίδες και τα περιοδικά βοούν... Να ξέρεις όμως οτι η ερωτική αλχημεία δεν σε φέρνει σε μια κατάσταση εκνευρισμού και παραίσθησης, όπως γράφεις αλλά αντίθετα μπορώ νασ ου πω, πως σε εξυψώνει, χαλαρώνει και σε αναβιβάζει... και φυσικά δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κατα γράμμα το τυπικό. Ο αυτοσχεδιασμός είναι και αυτός ενδεδειγμένος πολλές φορές.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 26, 2007, 20:16:30
Παράθεση
Πάντως για το θέμα της αθανασίας ή καλύτερα της αειβιότητας -άσχετα με ότι γράφω- οι εφημερίδες και τα περιοδικά βοούν

Αδελφέ μου, για τα υπόλοιπα ίσως να εχεις  κάποιο δίκιο αν και δεν μου ταιριάζουν ...
αλλά σε αυτό...

Εχω διαβάσει αρκετα αμφίβολα και ευτράπελα στα περιοδικά που κινούνται στο χώρο του εσωτερισμού...εσυ όμως γνώρισες ποτέ, ένα αθάνατο? Είδες, εχεις αποδείξεις ?
Γιατί τώρα μιλάμε για την ύλη και εκεί χρειαζόμαστε επιστημονική και αναμφισβήτητη απάντηση ...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 27, 2007, 17:25:19
Παράθεση
Πάντως για το θέμα της αθανασίας ή καλύτερα της αειβιότητας -άσχετα με ότι γράφω- οι εφημερίδες και τα περιοδικά βοούν

Αδελφέ μου, για τα υπόλοιπα ίσως να εχεις  κάποιο δίκιο αν και δεν μου ταιριάζουν ...
αλλά σε αυτό...

Εχω διαβάσει αρκετα αμφίβολα και ευτράπελα στα περιοδικά που κινούνται στο χώρο του εσωτερισμού...εσυ όμως γνώρισες ποτέ, ένα αθάνατο? Είδες, εχεις αποδείξεις ?
Γιατί τώρα μιλάμε για την ύλη και εκεί χρειαζόμαστε επιστημονική και αναμφισβήτητη απάντηση ...
Δεν μιλώ για περιοδικά του χώρου του εσωτερισμού, μιλάω για επιστημονικά ενθετα εφημερίδων και περιοδικά που δεν εχουν σχέση με τον εσωτερισμό, εχω, εξάλλου ενα ολόκληρο αρχείο.
Είναι δυνατόν -εκτός και αν ο ίδιος το θελήσει- να πει κάποιος-α ότι είναι αθάνατος-η; Αν παρ΄ ελπίδα το κάνει γνωστό θα τον κάνουν πειραματόζωο...
Όχι δεν έχω συναντήσει κάποιον αθάνατο, πλην μιας μαρτυρίας που είχα.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Eleni στις Ιούνιος 27, 2007, 21:20:12
Πριν απο λίγο άκουσα στις ειδήσεις οτι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να προσδιορίζον εστω και πειραματικά κάποια απο τα γονίδια που συντελούν στο γήρας καθώς και κάποια που είναι υπεύθυνα για πολλές περιγεννητικές παθήσεις.
Αυτό στο απώτερο μέλλον θα μπορεί ισως να μεταφραστεί σαν επιμήκυνση και καλυτέρευση της επιβίωσης. :)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 28, 2007, 12:56:04
Πριν απο λίγο άκουσα στις ειδήσεις οτι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να προσδιορίζον εστω και πειραματικά κάποια απο τα γονίδια που συντελούν στο γήρας καθώς και κάποια που είναι υπεύθυνα για πολλές περιγεννητικές παθήσεις.
Αυτό στο απώτερο μέλλον θα μπορεί ισως να μεταφραστεί σαν επιμήκυνση και καλυτέρευση της επιβίωσης. :)
Και όχι μόνο
Τίτλος: Re: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιούνιος 28, 2007, 18:37:50
Παράθεση
Πάντως για το θέμα της αθανασίας ή καλύτερα της αειβιότητας -άσχετα με ότι γράφω- οι εφημερίδες και τα περιοδικά βοούν

Αδελφέ μου, για τα υπόλοιπα ίσως να εχεις  κάποιο δίκιο αν και δεν μου ταιριάζουν ...
αλλά σε αυτό...

Εχω διαβάσει αρκετα αμφίβολα και ευτράπελα στα περιοδικά που κινούνται στο χώρο του εσωτερισμού...εσυ όμως γνώρισες ποτέ, ένα αθάνατο? Είδες, εχεις αποδείξεις ?
Γιατί τώρα μιλάμε για την ύλη και εκεί χρειαζόμαστε επιστημονική και αναμφισβήτητη απάντηση ...
Δεν μιλώ για περιοδικά του χώρου του εσωτερισμού, μιλάω για επιστημονικά ενθετα εφημερίδων και περιοδικά που δεν εχουν σχέση με τον εσωτερισμό, εχω, εξάλλου ενα ολόκληρο αρχείο.

Είναι δυνατόν -εκτός και αν ο ίδιος το θελήσει- να πει κάποιος-α ότι είναι αθάνατος-η; Αν παρ΄ ελπίδα το κάνει γνωστό θα τον κάνουν πειραματόζωο...

Όχι δεν έχω συναντήσει κάποιον αθάνατο, πλην μιας μαρτυρίας που είχα.

Συνειρμικά θυμήθηκα το "γυμνασιακών χρόνων" ανέκδοτο:

<<  - Έχετε δει Ροζ ελέφαντες να κρύβονται πίσω από παπαρούνα ;
      - Ε, όχι βέβαια !!!
      - Είδατε πόσο καλά κρύβονται ; >>
Τίτλος: Re: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 28, 2007, 21:21:59
Παράθεση
Πάντως για το θέμα της αθανασίας ή καλύτερα της αειβιότητας -άσχετα με ότι γράφω- οι εφημερίδες και τα περιοδικά βοούν

Αδελφέ μου, για τα υπόλοιπα ίσως να εχεις  κάποιο δίκιο αν και δεν μου ταιριάζουν ...
αλλά σε αυτό...

Εχω διαβάσει αρκετα αμφίβολα και ευτράπελα στα περιοδικά που κινούνται στο χώρο του εσωτερισμού...εσυ όμως γνώρισες ποτέ, ένα αθάνατο? Είδες, εχεις αποδείξεις ?
Γιατί τώρα μιλάμε για την ύλη και εκεί χρειαζόμαστε επιστημονική και αναμφισβήτητη απάντηση ...
Δεν μιλώ για περιοδικά του χώρου του εσωτερισμού, μιλάω για επιστημονικά ενθετα εφημερίδων και περιοδικά που δεν εχουν σχέση με τον εσωτερισμό, εχω, εξάλλου ενα ολόκληρο αρχείο.

Είναι δυνατόν -εκτός και αν ο ίδιος το θελήσει- να πει κάποιος-α ότι είναι αθάνατος-η; Αν παρ΄ ελπίδα το κάνει γνωστό θα τον κάνουν πειραματόζωο...

Όχι δεν έχω συναντήσει κάποιον αθάνατο, πλην μιας μαρτυρίας που είχα.

Συνειρμικά θυμήθηκα το "γυμνασιακών χρόνων" ανέκδοτο:

<<  - Έχετε δει Ροζ ελέφαντες να κρύβονται πίσω από παπαρούνα ;
      - Ε, όχι βέβαια !!!
      - Είδατε πόσο καλά κρύβονται ; >>

Υπάρχουν σήμερα αθάνατοι;
Σ΄ αυτή την εκδοχή απαντώ πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν, αφού τα αρχαία κείμενα μιλούν για την ύπαρξή τους και μάλιστα στον Ησίοδο διαβάζουμε: «Γιατί τρεις φορές δέκα χιλιάδες πάνω στην πολύβλαστη τη γη είναι οι αθάνατοι απ΄ τον Δία των θνητών ανθρώπων φύλακες. Αυτοί αγρυπνούνε πάνω από τις δίκες κι΄ από τα΄ άθλια έργα, αόρατοι, παντού τον κόσμο τριγυρνώντας…»,  (Ησίοδ. «Έργα και Ημέρες»,στιχ.252-255).
 Έτσι λοιπόν σε αυτό το απόσπασμα φαίνεται ολοκάθαρα ότι τριάντα χιλιάδες (30000!!) άνθρωποι είχαν κερδίσει την σωματική αθανασία στην προϊστορία. Ο Ησίοδος αναφέρει ότι ήταν φύλακες και σταλμένοι από τον ίδιο τον Δία για να προΐστανται και να προστατεύουν τους θνητούς, πράγμα απίθανο, γιατί  είναι βέβαιο ότι είναι γραμμένο στο πνεύμα της εποχής που ζούσε ο Ησίοδος. Η νέα θρησκεία των Ολύμπιων είχε εξαπλωθεί και το ιερατείο της που ήταν πανίσχυρο και τιμωρούσε ανελέητα όποιον έγραφε ή έλεγε ή διασάλευε την νέα τάξη που είχαν επιβάλει οι θεοί του Ολύμπου. Τι άλλο θα μπορούσε  να γράψει εκτός από το να εξυμνήσει την νέα τάξη πραγμάτων και να αναφέρει ότι οι αθάνατοι αυτοί ήταν δημιουργήματα του Δία; Φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη αθανάτων την σημερινή εποχή που σίγουρα θα ζούνε πίσω από ένα μανδύα άκρας μυστικότητας. Η άποψη ενός γερουσιαστή των ΗΠΑ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα επάνω στα προηγούμενα γιατί: «Ο καθηγητής Ρολφ Μίλνε Φάρλει, γερουσιαστής των ΗΠΑ και καθηγητής της μοντέρνας φυσικής στη Στρατιωτική σχολή του Γουέστ Πόιντ…Ο Φάρλει, φανταζόταν μια μυστική εταιρεία αθανάτων, ή σχεδόν αθανάτων, που θα υπήρχε εδώ και αιώνες από κοινή παραδοχή. Μια μυστική εταιρεία που δεν θα ασχολιόταν με την πολιτική, δε θα ανακατευόταν με τις κοινές υποθέσεις των ανθρώπων και φυσικά θα περνούσε απαρατήρητη…», («Η αυγή των Μάγων», Πάουελς-Μπερζιέ).
 
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 28, 2007, 22:59:24
Ναι όμως αγαπητέ, γιατί από τη μία αποδέχεσαι πως ήταν αδύνατο να κυριολεκτέι ο Ησίοδος όταν αναφέρει πως αυτοί οι "αθάνατοι" εστάλησαν από τον Δία για να προστατεύουν τους ανθρώπους, ενώ από την άλλη δέχεσαι κυριολεκτικά πως το 30000 έχει τη γνωστή ερμηνεία; Η αρχαία Ελληνική γραμματεία βρίθει συμβολισμών και κρυμμένων μηνυμάτων, γιατί όχι κι εδώ;
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 29, 2007, 08:54:36
Ναι όμως αγαπητέ, γιατί από τη μία αποδέχεσαι πως ήταν αδύνατο να κυριολεκτέι ο Ησίοδος όταν αναφέρει πως αυτοί οι "αθάνατοι" εστάλησαν από τον Δία για να προστατεύουν τους ανθρώπους, ενώ από την άλλη δέχεσαι κυριολεκτικά πως το 30000 έχει τη γνωστή ερμηνεία; Η αρχαία Ελληνική γραμματεία βρίθει συμβολισμών και κρυμμένων μηνυμάτων, γιατί όχι κι εδώ;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Ελληνική Παράδοση κυριολεκτεί σε οτι γράφει.
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 29, 2007, 15:46:13
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Με αυτή την οπτική, η Ελληνική μυθολογία θα ήταν όντως αυτό που θέλουν να την παρουσιάζουν, ένα παραμυθάκι για να κοιμηθούν τα μικρά παιδιά. Αλήθεια, αφού το παρα-μύθι συνιστά κάτι το πλασματικό, το φανταστικό, τότε τι συνιστά ο μύθος; ;)
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 29, 2007, 16:04:00
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Με αυτή την οπτική, η Ελληνική μυθολογία θα ήταν όντως αυτό που θέλουν να την παρουσιάζουν, ένα παραμυθάκι για να κοιμηθούν τα μικρά παιδιά. Αλήθεια, αφού το παρα-μύθι συνιστά κάτι το πλασματικό, το φανταστικό, τότε τι συνιστά ο μύθος; ;)
[/quote
Ο Μπράτισλαβ Μαλινόβσκι στο βιβλίο του, «Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία», αναφέρει ότι, «ο μύθος σε μια πρωτόγονη κοινωνία δηλαδή στην αρχική ζωντανή του μορφή δεν είναι απλά ένα παραμύθι που διηγείται κάποιος αλλά μια πραγματικότητα που κάποιος τη ζει από την φύση του, ο μύθος δεν είναι μία επινόηση σαν αυτές που διαβάζουμε στα μυθιστορήματα μας σήμερα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι συνέβη σε αρχέγονους καιρούς και ότι από τότε πάντα επηρέαζε και επηρεάζει τον κόσμο και την μοίρα των ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες δεν διατηρούνται ζωντανές από ματαιόδοξη περιέργεια ούτε σαν παραμύθια που επινοήθηκαν ούτε πάλι και σαν παραμύθια που είναι αληθινά για τους ντόπιους αντίθετα πρόκειται για την κατάφαση μιας πρωτότυπης μεγαλύτερης και πιο σπουδαίας πραγματικότητας που κυβερνάει την παρούσα ζωή τη μοίρα και το έργο της ανθρωπότητας και που η γνώση της δίνει από τη μια μεριά κίνητρα στον άνθρωπο για τελετουργικές και ηθικές πράξεις και από την άλλη οδηγίες για την επιτέλεσή τους…»
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 29, 2007, 17:42:36
Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Φυσικά, προ αρχαιοτάτων ετών οι πρόγονοί μας είχαν δώσει τη σαφή ερμηνεία του μύθου, ο Μαλινόβσκι απλώς μας το ξαναθυμίζει.

Εκεί που θέλω να δοθεί προσοχή είναι στο ότι τα γραφόμενα στα αρχαία Ελληνικά κείμενα ΔΕΝ μπορούμε να τα δεχτούμε ως αληθινά με μια άμεση μετατροπή του συμβάντος στην πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές μεταφορές, κωδικοποιημένα μηνύματα κλπ και σίγουρα η "ελεύθερη μετάφραση" αυτών των κειμένων θα μας οδηγούσε μακριά από το τι πραγματικά αντιπροσωπεύουν.

Έτσι, ας μην παίρνουμε κυριολεκτικά τους αριθμούς γιατί και σε άλλα κείμενα όπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε ηλικίες βλέπουμε ανθρώπους να ζουν 969, 640, 830 κλπ έτη :o
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 29, 2007, 18:04:40
Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Φυσικά, προ αρχαιοτάτων ετών οι πρόγονοί μας είχαν δώσει τη σαφή ερμηνεία του μύθου, ο Μαλινόβσκι απλώς μας το ξαναθυμίζει.

Εκεί που θέλω να δοθεί προσοχή είναι στο ότι τα γραφόμενα στα αρχαία Ελληνικά κείμενα ΔΕΝ μπορούμε να τα δεχτούμε ως αληθινά με μια άμεση μετατροπή του συμβάντος στην πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές μεταφορές, κωδικοποιημένα μηνύματα κλπ και σίγουρα η "ελεύθερη μετάφραση" αυτών των κειμένων θα μας οδηγούσε μακριά από το τι πραγματικά αντιπροσωπεύουν.

Έτσι, ας μην παίρνουμε κυριολεκτικά τους αριθμούς γιατί και σε άλλα κείμενα όπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε ηλικίες βλέπουμε ανθρώπους να ζουν 969, 640, 830 κλπ έτη :o
Yπάρχουν σημεία, παραπομπές αλλά και ολόκληρα κεφάλαια που δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, παρά μόνο να τα δεχθούμε ως αληθινά και φυσικά (φαίνονται πως), είναι αληθινά...
Αυτά που φαίνονται και είναι δυσνόητα δεν είναι παρά 'έξωθεν επεμβάσεις' (απο διάφορα κέντρα), στα κείμενα για να 'θολώσουν τα νερά'... γιατί απλά κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια που μας οδηγεί η ανάγνωση των αρχαίων κειμένων.
Πιστεύω πως είναι εύκολος ο αποσυμβολισμός (πολλών κειμένων).
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιούνιος 30, 2007, 12:40:37
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Με αυτή την οπτική, η Ελληνική μυθολογία θα ήταν όντως αυτό που θέλουν να την παρουσιάζουν, ένα παραμυθάκι για να κοιμηθούν τα μικρά παιδιά. Αλήθεια, αφού το παρα-μύθι συνιστά κάτι το πλασματικό, το φανταστικό, τότε τι συνιστά ο μύθος; ;)
Ο Μπράτισλαβ Μαλινόβσκι στο βιβλίο του, «Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία», αναφέρει ότι, «ο μύθος σε μια πρωτόγονη κοινωνία δηλαδή στην αρχική ζωντανή του μορφή δεν είναι απλά ένα παραμύθι που διηγείται κάποιος αλλά μια πραγματικότητα που κάποιος τη ζει από την φύση του, ο μύθος δεν είναι μία επινόηση σαν αυτές που διαβάζουμε στα μυθιστορήματα μας σήμερα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι συνέβη σε αρχέγονους καιρούς και ότι από τότε πάντα επηρέαζε και επηρεάζει τον κόσμο και την μοίρα των ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες δεν διατηρούνται ζωντανές από ματαιόδοξη περιέργεια ούτε σαν παραμύθια που επινοήθηκαν ούτε πάλι και σαν παραμύθια που είναι αληθινά για τους ντόπιους αντίθετα πρόκειται για την κατάφαση μιας πρωτότυπης μεγαλύτερης και πιο σπουδαίας πραγματικότητας που κυβερνάει την παρούσα ζωή τη μοίρα και το έργο της ανθρωπότητας και που η γνώση της δίνει από τη μια μεριά κίνητρα στον άνθρωπο για τελετουργικές και ηθικές πράξεις και από την άλλη οδηγίες για την επιτέλεσή τους…»


<<Ο Μαλινόβσκι, μέσα από την εμπειρία του, αρνείται δύο πράγματα. Αρχικά το συμβολικό και στη συνέχεια το αιτιολογικό.
Η άρνηση του συμβολικού χαρακτήρα απορρέει από την παρατήρηση πως ο μύθος εκφράζει με έναν προτώτυπο τρόπο, για όσους διατηρούν την παράδοση, αυτό ακριβώς που διηγείται, δηλαδή κάτι που συνέβη σε αρχέγονα χρόνια.

Ο Μαλινόβσκι ούτε καν εξετάζει την πιθανότητα να εκφράζει το συμβάν με την σειρά του κάτι πιο παγκόσμιο, κάποιο από τα περιεχόμενα του κόσμου που αποδίδεται πιστά με μυθολογικό σχήμα. Για το συγκεκριμένο θέμα τα πορίσματά του δεν είναι ούτε αρνητικά, ούτε θετικά. Έτσι, στρέφεται ακόμη περισσότερο ενάντια στην αιτιολογική. Λέει πως ο μύθος δεν είναι μια ερμηνεία που χρησιμοποιείται για να ικανοποιήσει την επιστημονική περιέργεια, αλλά η αφύπνηση μιας πρωτόγονης πραγματικότητας σε διηγηματική μορφή>>.
("Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ" C.G. JUNG - C. KERENYI)
Το απόσπασμα είναι γραμμένο από τον Κερένυι, ως σχόλιο στο απόσπασμα του Μαλινόβσκι.

Η πρωτόγονη πραγματικότητα που αναφέρεται ο Κερένυι και σχολιάζει στη συνέχεια του παραπάνω συγγράμματος,
δεν έχει να κάνει με μια ιστορική πραγματικότητα εξωτερικών συμβάντων. Ουδόλως αναφέρεται σε γεγονότα και δράσεις που έλαβαν ποτέ χώρα σε κάποια χωρική και χρονική στιγμή της ιστορίας.

Παρόλα αυτά, δεν παύει όμως να είναι πραγματικότητα και να εκφράζει αληθή γεγονότα και δράσεις, γεγονότα και δράσεις όμως που είναι εσωτερικά βιώματα της πρωτόγονης ψυχής και αναφέρονται σε αρχετυπικές αρχές, μορφές και καταστάσεις.

<<Για τους περισσότερους φιλοσόφους>>, γράφει ο Κερένυι, << "οι αρχές" ήταν το νερό, η φωτιά, το άπειρον κλπ, όχι απλές αιτίες, αλλά πρωταρχικά συστατικά χωρίς ηλικία που ποτέ δεν μπορούν να ξεπεραστούν και αιώνια παραάγουν τα πάντα.
Το ίδιο συμβαίνει με τα γεγονότα της μυθολογίας. Σχηματίζουν την βάση ή το θεμέλιο του κόσμου, αφού τα πάντα στηρίζονται πάνω τους.
Είναι "αι αρχαί" από όπου πηγάζει και επιστρέφει κάθε τι το ατομικό και ξεχωριστό, ενώ αυτές παραμένουν αιώνια νέες, ανεξάντλητες, αδιαπέραστες σε μια αχρονική πρωταρχικότητα, σε ένα παρελθόν που παραμένει άφθαρτο εξαιτίας των ακατάπαυστα επαναλαμβανόμενων αναγεννήσεών του>>.

<<Ο κάθε αφηγητής, ο αναπαριστών και ο μετέχων σε μια αφήγηση ή και αναπαράσταση του μύθου, ουσιαστικά ανιχνεύει τον δρόμο πίσω στις αρχέγονες εποχές. Η μυθολογία του παρέχει ένα θεμέλιο, μια βάση και ξαφνικά, χωρίς καμιά παρέμβαση εκ μέρους του, χωρίς καμιά επίπονη έρευνα ή προσπάθεια, ανακαλύπτει τον εαυτό του στην αρχετυπικότητα που τον ενδιαφέρει, ανάμεσα στις αρχές για τις οποίες μιλάει.

Τι είναι όμως οι αρχές που μέσα τους μπορεί κανείς να ανακαλύψει πραγματικά τον εαυτό του; Σε ποιές από αυτές μπορεί να "καταδυθεί";  Οι αρχές είναι τόσες πολλές όσες και τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο ενός ανθρώπου -καθώς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο τελευταίος έχει τις δικές του αρχές, τις αρχές της οργανικής του ύπαρξης, από τις οποίες συνέχεια αναδημιουργείται...>>, παραθέτει πάλι ο Κερένυι στο παραπάνω βιβλίο...

Το λυπηρό είναι ότι η προσπάθεια νοητικής προσέγγισης του μύθου ως πληροφορία, είτε επινοημένη είτε ιστορική, απομακρύνει τον ατυχή μελετητή από την ουσία και αποστολή του μύθου, που είναι να τον οδηγήσει αβίαστα και χωρίς κόπο στην εσωτερική αρχετυπικότητα του εαυτού του.
Έτσι, χάνει ο δυστυχής την ευκαιρία να βιώσει μια μύηση και στερείται δυστυχώς της ευκαιρίας να πάει ένα βηματάκι μπροστά στο ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

Η εξωτερική ερμηνεία του μύθου, επειδή πάντα ο κάθε μύθος αναδύει τεράστια δυναμικά ενεργειών, κεντρίζει αφάνταστα την φαντασία του ερμηνευτή και τον κατευθύνει σιγά σιγά σε χιμαιρικές δοξασίες, οδηγώντας τον τελικά στην ουτοπική και ανεδαφική πλάνη.

Αυτοί οι δυστυχείς συνάνθρωποί μας,
ΚΑΙ την μύηση στερούνται
ΚΑΙ στην πλάνη παγιδεύονται.

Και είναι τόσο μεγάλη  η μαγεία της πλάνης και η γοητεία της ουτοπίας, που ο παγιδευμένος από αυτές τις επικίνδυνες σειρήνες, αρνείται πεισματικά και με τεράστια επιμονή να δεχθεί να εξετάσει και την πιθανότητα ότι ίσως κάπου να σφάλλει ...

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε....
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Ιούνιος 30, 2007, 15:29:16
 Δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μια τολμηρές υποθέσεις επάνω στους λεγόμενους μύθους και φυσικά για την φύση και την θέση των θεών της τότε ανθρωπότητας: Είχαν προέλθει -πιθανότατα- από ένα παλιότερο υπέρ – πολιτισμό, με ανώτατη τεχνολογία είχαν νικήσει το θάνατο, είχαν σαν σκοπό να επιτηρούν την γη και τους ανθρώπους της, και να επιβλέπουν την εξέλιξη τους. Ζούσαν φαίνεται μέσα σε ένα δορυφόρο (με την κωδική ονομασία "Όλυμπος"), που περιστρεφόταν γύρω από τη γη και επέβλεπαν τα πάντα επάνω στη υδρόγειο.

Το ιερατείο που τους υπηρετούσε στην  Ελλάδα διέδιδαν ότι ζούσαν στον όρος Όλυμπο, στην βόρεια Ευρώπη στη Βαλχάλα κλπ. Φυσικά οι ναοί που ήταν αφιερωμένοι σ΄ αυτούς, ήταν οι επίγειοι σταθμοί τους και πιθανόν ο πρωταρχικός σκοπός των σταδίων ήταν για την προσγείωση των ιπταμένων σκαφών τους.

Από περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων γνωρίζουμε ότι οι θεοί είχαν ανθρώπινο χαρακτήρα και αδυναμίες. Ζούσαν στον Όλυμπο, όλοι μαζί και επέβλεπαν από εκεί τον κόσμο, δίνοντας λύσεις ή κάνοντας επεμβάσεις στη ζωή των ανθρώπων. Σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου σε όλες τις παραδόσεις οι θεοί έχουν μια ξεχωριστή θέση. Έχοντας θαυμαστές δυνάμεις, τέλεια όπλα, καταπληκτικές πτητικές μηχανές, Φυσικά είχαν διδάξει τους θνητούς να κτίσουν της πρώτες κατοικίες τους να ιδρύσουν τις πρώτες πόλεις, να οργώσουν την γη, να σπείρουν, να φτιάξουν όπλα και άλλες πολλές γνώσεις και τεχνικές πρωτόγνωρες για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, έχοντάς τους όμως πάντα κάτω από την εξουσία τους και έχοντας επιβληθεί των ανθρώπων ανακατεύονται στις υποθέσεις τους, ερωτεύονται θνητούς και θνητές, γεννούν παιδιά και γενικά έχουν όλοι μαζί μια αλληλεξάρτηση.

Όσο για τον ερωτικό τομέα: απ΄ ότι φαίνεται τις περισσότερες φορές – γυναίκες και άνδρες θεοί – προτιμούσαν πολλές φορές, θνητούς ανθρώπους (άντρες ή γυναίκες), είτε να παντρευτούν είτε να έχουν μια πρόσκαιρη ερωτική εμπειρία. Εξ΄ άλλου στην ελληνική μυθολογία βρίσκουμε μια πληθώρα ημίθεων ή παιδιά θεών, που συχνά γίνονται αθάνατα μετά από παρέμβαση του θεού πατέρα ή της θεάς μητέρας τους.  Φαίνεται πως στον Ελλαδικό χώρο έχουν γεννηθεί τα περισσότερα παιδιά «θεών», παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης!
Τίτλος: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: El Morya στις Ιούλιος 03, 2007, 13:36:01
Αντι να αναζητούμε την αθανασία στην αιωνιότητα είναι σοφότερο να την αναζητούμε στην ίδια την παροδικότητα.

Λέχθηκαν κάποια πράγματα για την Τάντρα που αποτελούν κυρίως την δυτική λαικευμένη εκδοσή της. Ένας Ταντρικός κάνει πολλά άλλα πράγματα πριν έρθει σε επαφή με μια Ιερή Πόρνη και η προετοιμασία ψυχική και σωματική απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα που είμαι σίγουρος οτι κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση κάνει.Συμφωνω παραυτα με τον Frater Immortal οτι δεν πρόκειται για μαύρη μαγεία, πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί και πάλι από τον τρόπο που ο δυτικός εσωτερισμός προσέγγισε την ανατολική πρακτική της τάντρα.
Τίτλος: Απ: Re: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Frater Immortal στις Φεβρουάριος 13, 2008, 20:54:43
Αντι να αναζητούμε την αθανασία στην αιωνιότητα είναι σοφότερο να την αναζητούμε στην ίδια την παροδικότητα.

Λέχθηκαν κάποια πράγματα για την Τάντρα που αποτελούν κυρίως την δυτική λαικευμένη εκδοσή της. Ένας Ταντρικός κάνει πολλά άλλα πράγματα πριν έρθει σε επαφή με μια Ιερή Πόρνη και η προετοιμασία ψυχική και σωματική απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα που είμαι σίγουρος οτι κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση κάνει.Συμφωνω παραυτα με τον Frater Immortal οτι δεν πρόκειται για μαύρη μαγεία, πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί και πάλι από τον τρόπο που ο δυτικός εσωτερισμός προσέγγισε την ανατολική πρακτική της τάντρα.

   
Ο άντρας στέκεται με σεβασμό μπροστά στη γυμνή γυναίκα και βιώνει το Κοσμικό Μυστήριο στο εσώτερο εαυτό του, εξυψώντας την σε μια ζωντανή θεά.
   Η γυναίκα με τη σειρά της νιώθει τον ίδιο σεβασμό μπροστά στον γυμνό άντρα και μέσω του νου της τον εξυψώνει σε θεό.
[/b][/color]
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 14, 2008, 15:48:22
από Frater Immortal

Παράθεση
Όταν ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη στην απολογία του στο δικαστήριο των θεών (ναι και οι θεοί δικάζονται), και απευθυνόμενος στους δικαστές και κυρίως στον πατέρα του Γανυμήδη είπε ότι "τον έκανε αθάνατο και τον απήλλαξε απο την αθλιότητα των γηρατειών..."

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα πήγε το μυαλό μου διαβάζοντας αυτά και άλλα περί ελληνικής μυθολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην Πολιτεία όπου οι διάλογοι εξετάζουν την παιδεία.
Εκεί λοιπόν λέγεται οτι τα μικρά παιδιά, νεαρά και ευαίσθητα καθώς είναι, απορροφούν κάθετι που επιχειρεί κανείς να τους εντυπώσει.
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";

Η απάντηση είναι πως δεν θα έπρεπε. Για τον λόγο αυτό σκέφτηκαν οτι μάλλον πρέπει να ερευνήσουν και να δεχτούν μόνο τις καλές ιστορίες και να απορρίψουν τις υπόλοιπες. Στους διαλόγους αναφέρονται καταρχήν οι ιστορίες του Ομήρου και του Ησιόδου που είναι μή πραγματικές.....

Θεωρείται λοιπόν οτι ορισμένοι ποιητές χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο για να δώσουν μια αλλοιωμένη, παραποιημένη εικόνα για την φύση των Θεών και των ηρώων, όπως ακριβώς κάνει και ένας ζωγράφος που δημιουργεί ένα πορτρέτο το οποίο αποτυγχάνει εντελώς στην απόδοση της ομοιότητος του αυθεντικού.
Ναι, αλλά πώς το κάνουν αυτό; Τί είδους πράγματα λένε;

Ένα πρώτο παράδειγμα που αναφέρεται είναι οτι ο Ησίοδος επαναλαμβάνει τις πράξεις του Ουρανού και την εκδίκηση του Κρόνου απέναντι στον Ουρανό. Κι ύστερα, τις πράξεις του Κρόνου και τί του έκανε ο γιος του.
Λέγεται λοιπον στους διαλόγους πως ακόμα κι αν αυτές οι ιστορίες είναι αληθινές δεν θα έπρεπε να λέγονται στα μικρά παιδιά που αδυνατούν να διακρίνουν: είναι καλύτερα να σιωπούμε και αν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει, τότε θα πρέπει να τις καταστήσει εσωτερικά μυστικά που να λέγονται σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους...(μετά αναφέρεται στις θυσίες πριν την μύηση στα Ελευσίνια μυστήρια).
Αυτέ λοιπον οι ιστορίες θεωρούνται επικίνδυνεw.

Ύστερα αναφέρονται στις ιστορίες εκείνες που παρουσιάζουν τους θεούς να πολεμούν ο ένας ενάντια στον άλλον, να κάνουν μάχες. Αυτές επίσης ειναι ακατάλληλες κατα τους πλατωνικούς διαλόγους στην Πολιτέια, διότι απλώς δεν είναι αληθινές,

Επίσης η ιστορία της Ήρας, την οποία έδεσε ο γιος της, η την σκηνή όπου ο Ήφαιστος απομακρύνεται από τον πατέρα του όταν προσπάθησε να σώσει την μητέρα του επειδή ο πατέρας του την χτυπούσε.....
Ακόμα την σκηνή του Ομήρου όπου ο Δίας στέλενει ένα όνειρο στον Αγαμέμνων ή εκείνη του Αισχύλου όπου η Θετις λέει οτι στον γάμο της ο Απόλλων τραγούδησε το πόσο χαρούμενη θα την έκαναν τα παιδιά της , πώς δεν θα αρρώσταιναν και πως θα ζούσαν για πολά χρόνια.. και πώς αυτη, μια και ο Φοίβος είναι Θεός και μπορεί να προφητεύει, αυτή περιμενε οτι της έλεγε την αλήθεια, αλλά που τελικά, παρόλα αυτά, είναι αυτός ο ίδιος που σκότωσε τον γιό της...

Και έιπαν πως όποιος έλεγε τέτοια πράγματα για τους Θεούς δεν θα έπρεπε να τραγουδιέται  και οι δάσκαλοι δεν θα έπρεπε να διδάσκουν τα έργα του. Διαφορετικά οι νέοι δεν θα μεγάλωναν με θρησκευτικότητα ή δεν θα ομοίαζαν των Θεών όσο αυτό μπορεί να καταστή εφικτό για έναν άνθρωπο!!

Αυτά λοιπόν σκέφτηκα...
Και λέω οτι μάλλον θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτά τα παραδείγματα και τα του Γανυμήδη περί θανάτου και αθανασίας.....

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 14, 2008, 22:13:17
ΑΓΑΠΗΤΗ /ΤΕ ,    ΓΕΙΑ  ΣΟΥ!!
                                   Η     ΠΟΛΙΤΕΙΑ    ΤΟΥ    πλατωνα    ΕΙΝΑΙ     το    Λ Α Θ Ο Σ
                                                          του     ΑΝΤΩΝΗ    ΣΑΜΑΡΑΚΗ!!!!

                ΙΣΩΣ,   ΓΙΑΤΙ   το  εγραψε    απο   μονος   του   σε   ΧΡΟΝΙΚΟ   ΔΙΑΣΤΗΜΑ   
                                                   Π  Ο  Ν  Ο  Υ  !!!
                            λογω    του    ΧΑΜΟΥ    του    ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ    του..   ΑΔΙΚΟΥ   και   σκληρου!!!
                ειναι,   ΕΝΑ    του   ΑΝΑΛΟΓΟΥ    "  ΚΑΙΡΟΥ"   αντικοινωνικο    ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ....
                                    Η   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ    ΚΟΙΝΩΝΙΑ   οποιασδηποτε    ΜΟΡΦΗΣ  ειναι
                                                    ΟΜΙΧΛΩΔΟΥΣ     ΕΚΦΡΑΣΗΣ....
          ΤΟ   ΘΕΙΟ    ΣΧΕΔΙΟ   ειναι   ΣΑΦΕΣ...   και   ΔΕΝ   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ   παρα   ΜΟΝΟΝ  οταν   η   
                                                  ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   η   ΑΤΟΜΙΚΗ 
                          ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ     την   ΚΟΙΝΩΝΙΑ    Ω Ρ Ι Μ Η     να   το    ΕΚΦΡΑΣΗ!!

          ΤΟ    ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ    ΟΝ   οπως    ΕΣΥ   και   ΕΓΩ  ,   γνωριζουμε    ΠΟΛΥ   ΚΑΛΑ   τι   θελουμε   ΝΑ    εκφρασουμε
                          ασχετα   απο   ΔΙΔΑΧΕΣ    και    ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ...!!!!
                                                         Γ Ι Α Τ Ι ???
                 γιατι    ΓΕΝΝΙΩΜΑΣΤΕ    με  την    ΕΠΙΘΥΜΙΑ !!!   ΟΛΗ    η   προσπαθεια  του   ΕΓΩ   ειναι   να   ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ   τις
                                                                α να λ ο γ ε ς !!!
                            ΑΥΤΕΣ    που    ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ    στην    ΕΚΑΣΤΟΤΕ   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ   της   ΨΥΧΗΣ   ΤΟΥ!!
                    και     ΦΥΣΙΚΑ    αυτες    που   ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ,    ΦΩΤΙΖΟΥΝ    την     ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   ΤΟΥ!!!
                                                              ΕΤΣΙ
            ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ    ΤΟ    ΣΩΣΤΟ   δηλ.   ΕΜΕΙΣ   ΝΑ    ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ    την    ΚΟΙΝΩΝΙΑ    και   Ο  Χ  Ι   
                                                      η      ΚΟΙΝΩΝΙΑ       Ε Μ Α Σ ....
             ΑΥΤΗ    ΗΤΑΝ    ΚΑΙ    η    ΔΙΔΑΧΗ     Του ....     ΜΑΝΤΕΙΟΥ    των    Δ Ε Λ Φ Ω Ν -   των   ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ  -ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ...

                        Ο    ΕΛΛΗΝΑΣ    ΕΙΝΑΙ    ΤΟ   ΣΥΜΒΟΛΟ    ΤΗΣ    ΘΕΙΑΣ    ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ..  ΜΕΣΩ   της   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ
                                                           ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ!!!

             Η   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ    ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ-ΤΗΡΕΙΤΑΙ    ΜΕΣΩ   ΤΗΣ    ΛΟΓΙΚΗΣ   ΣΚΕΨΕΩΣ   ΠΟΥ  ΓΕΝΝΑΤΑΙ   ΑΠΟ
                                              ΤΗΝ       ΑΡΜΟΝΙΚΗ    ΣΧΕΣΗ    ΤΗΣ    ΝΟΗΣΗΣ    ΜΕ  ΤΟ   
                                                                       Π Ν Ε Υ Μ Α    ΜΑΣ!!!

                ΛΟΓΩ    ΤΗΣ    ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ     ΤΟΥ    ΝΕΥΡΙΚΟΥ    ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  -  ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ -   ΣΤΟΝ    ΠΛΑΝΗΤΗ    Ο
                                                                  ΕΛΛΗΝΑΣ      ΕΧΕΙ
                                    ΤΗΝ     ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΝ      ΤΗΣ     ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ   ΠΟΥ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ   ΔΙΑ   ΤΩΝ   
                                                            Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ω Ν !!!
             
                       ΕΙΜΑΣΤΕ    Η   ΦΥΛΗ     ΤΗΣ     Τ Ρ Α Γ Ω Δ Ι Α Σ      ΤΟΥ    ΘΕΙΟΥ    Δ Ρ Α Μ Α Τ Ο Σ !!!

                ΠΟΥ    ΑΛΛΟΥ    ΕΧΕΙ   ΥΠΑΡΞΕΙ    ΚΑΤΙ   ΑΝΑ ΛΟ ΓΟ????   
                  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣ      ΤΟ    ΛΕΞΙΛΟΓΕΙΟ??    ΤΗΝ   ΑΡΘΡΩΣΗ    ΤΗΣ    ΓΛΩΣΣΑΣ???  ΤΗΝ    ΓΡΑΦΗ???

            Ο   ΕΛΛΗΝΑΣ     ΕΔΩΣΕ    ΤΑ   "ΦΩΤΑ "    ΤΟΥ    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.   Η   ΜΗΠΩΣ    ΕΧΩ    ΛΑΘΟΣ???

           ΚΛΕΙΝΩ,   και  ας    μου    συγχωρεθη   τουτη   η   ασχημια    ΜΠΟΡΕΙ   Ο  ΕΒΡΑΙΟΣ    ΝΑ   ΠΕΙ  Η   ΝΑ   ΓΡΑΨΕΙ   Κ Α Τ Ι
                                       ΩΣ    ΠΑΡΑΒΟΛΗ    ΚΑΙ   ΝΑ   ΓΙΝΕΙ    ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ??

                 ΑΦΟΥ    ΤΑ   ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ    ΜΥΣΤΗΡΙΑ    ΗΣΑΝ    ΤΑ   ΑΝΩΤΕΡΑ    ΠΟΥ    ΕΙΝΑΙ   ΟΙ   ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ    Μ Υ Σ Τ Ε Σ??

           ΣΕ     ΠΟΙΟ     ΜΕΡΟΣ    ΤΟΥ    ΠΛΑΝΗΤΗ    ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ    ΚΑΠΟΙΟΣ??
                                                   ΤΙ   ΣΧΕΣΗ    ΕΧΕΙ   Η   ΓΡΑΜΜΙΚΗ   ΜΕ  ΤΑ   ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ???

                        ΓΙΑΤΙ    τα   ευαγγελια     ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ    στην     ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ???
              ΥΠΑΡΧΕΙ     ΚΑΠΟΙΑ    ΜΑΡΤΥΡΙΑ    ΑΝ    Ο   ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ    ΟΜΙΛΟΥΣΕ    ΔΥΟ    ΓΛΩΣΣΕΣ??
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 15, 2008, 03:22:01
Παράθεση
ΤΟ   ΘΕΙΟ    ΣΧΕΔΙΟ   ειναι   ΣΑΦΕΣ...   και   ΔΕΝ   ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ   παρα   ΜΟΝΟΝ  οταν   η   
                                                  ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ   η   ΑΤΟΜΙΚΗ
                          ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ     την   ΚΟΙΝΩΝΙΑ    Ω Ρ Ι Μ Η     να   το    ΕΚΦΡΑΣΗ!!

αυτό έιναι η γλυκειά αγωνία, αυτό είναι η αθάνατη ελπίδα


Παράθεση
ΕΤΣΙ
            ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ    ΤΟ    ΣΩΣΤΟ   δηλ.   ΕΜΕΙΣ   ΝΑ    ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ    την    ΚΟΙΝΩΝΙΑ    και   Ο  Χ  Ι   
                                                      η      ΚΟΙΝΩΝΙΑ       Ε Μ Α Σ ....
             ΑΥΤΗ    ΗΤΑΝ    ΚΑΙ    η    ΔΙΔΑΧΗ     Του ....     ΜΑΝΤΕΙΟΥ    των    Δ Ε Λ Φ Ω Ν -   των   ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ  -ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ...

αυτός είναι ο τρόπος


Παράθεση
Ο    ΕΛΛΗΝΑΣ    ΕΙΝΑΙ    ΤΟ   ΣΥΜΒΟΛΟ    ΤΗΣ    ΘΕΙΑΣ    ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ..  ΜΕΣΩ   της   ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ
                                                           ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ!!

αυτός είναι ο φορέας

Παράθεση
ΛΟΓΩ    ΤΗΣ    ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ     ΤΟΥ    ΝΕΥΡΙΚΟΥ    ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  -  ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ -   ΣΤΟΝ    ΠΛΑΝΗΤΗ    Ο
                                                                  ΕΛΛΗΝΑΣ      ΕΧΕΙ
                                    ΤΗΝ     ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΝ      ΤΗΣ     ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ   ΠΟΥ    ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ   ΔΙΑ   ΤΩΝ   
                                                            Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ω Ν !!!

αυτό είναι η ευλογία

Αγαπητέ Suida....παραθέτω ξανά ό,τι έγραψες..
Αφενός γιατί με άγγιξαν τούτα τα λόγια
Αφετέρου...γιατί κάποια πράγματα καλό έιναι να τα διαβάζουμε και δεύτερη φορά και τρίτη και τέταρτη...επ' άπειρον!!

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 17, 2008, 15:27:34
από Anon
Παράθεση
Ο Μπράτισλαβ Μαλινόβσκι στο βιβλίο του, «Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία», αναφέρει ότι, «ο μύθος σε μια πρωτόγονη κοινωνία δηλαδή στην αρχική ζωντανή του μορφή δεν είναι απλά ένα παραμύθι που διηγείται κάποιος αλλά μια πραγματικότητα που κάποιος τη ζει από την φύση του, ο μύθος δεν είναι μία επινόηση σαν αυτές που διαβάζουμε στα μυθιστορήματα μας σήμερα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι συνέβη σε αρχέγονους καιρούς και ότι από τότε πάντα επηρέαζε και επηρεάζει τον κόσμο και την μοίρα των ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες δεν διατηρούνται ζωντανές από ματαιόδοξη περιέργεια ούτε σαν παραμύθια που επινοήθηκαν ούτε πάλι και σαν παραμύθια που είναι αληθινά για τους ντόπιους αντίθετα πρόκειται για την κατάφαση μιας πρωτότυπης μεγαλύτερης και πιο σπουδαίας πραγματικότητας που κυβερνάει την παρούσα ζωή τη μοίρα και το έργο της ανθρωπότητας και που η γνώση της δίνει από τη μια μεριά κίνητρα στον άνθρωπο για τελετουργικές και ηθικές πράξεις και από την άλλη οδηγίες για την επιτέλεσή τους…»

"Υπάρχουν θεωρητικοί των μύθων για τους οποίους η πρωταρχικοί λειτουργία των μύθων  είναι η εγχάραξη στον νου της σωστής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την κλασική δήλωση του ανθρωπολόγου Μπρόνισλαφ Μαλινόφσκι (Bronislaw Malinowski):

<<Οι μύθοι εμφανίζονται όταν μια ιεροτελεστία, μια τελετή ή ένας κοινωνικός ή ηθικός κανόνας απαιτούν αιτιολόγηση και επιβεβαίωση της αρχαιότητας, της γνησιότητας και της ιερότητάς τους>>
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 18, 2008, 10:06:20

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα πήγε το μυαλό μου διαβάζοντας αυτά και άλλα περί ελληνικής μυθολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην Πολιτεία όπου οι διάλογοι εξετάζουν την παιδεία.
Εκεί λοιπόν λέγεται οτι τα μικρά παιδιά, νεαρά και ευαίσθητα καθώς είναι, απορροφούν κάθετι που επιχειρεί κανείς να τους εντυπώσει.
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";

Η απάντηση είναι πως δεν θα έπρεπε.

 Για τον λόγο αυτό σκέφτηκαν οτι μάλλον πρέπει να ερευνήσουν και να δεχτούν μόνο τις καλές ιστορίες και να απορρίψουν τις υπόλοιπες. Στους διαλόγους αναφέρονται καταρχήν οι ιστορίες του Ομήρου και του Ησιόδου που είναι μή πραγματικές.....

Θεωρείται λοιπόν οτι ορισμένοι ποιητές χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο για να δώσουν μια αλλοιωμένη, παραποιημένη εικόνα για την φύση των Θεών και των ηρώων, όπως ακριβώς κάνει και ένας ζωγράφος που δημιουργεί ένα πορτρέτο το οποίο αποτυγχάνει εντελώς στην απόδοση της ομοιότητος του αυθεντικού.
Ναι, αλλά πώς το κάνουν αυτό; Τί είδους πράγματα λένε;

Ένα πρώτο παράδειγμα που αναφέρεται είναι οτι ο Ησίοδος επαναλαμβάνει τις πράξεις του Ουρανού και την εκδίκηση του Κρόνου απέναντι στον Ουρανό. Κι ύστερα, τις πράξεις του Κρόνου και τί του έκανε ο γιος του. .................   Παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουμε για τον μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο που γέννησε η ανθρωπότητα, αδυνατούμε να τον αποδεχθούμε ως αλάνθαστη αυθεντία και να δεχθούμε χωρίς έρευνα ότι έχει διατυπώσει.

    Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι ως άτομα και ως επίσημοι εκφραστές των θέσεων της Α.Μ.Ρ.Α., να στιγματίσουμε και να κατακρίνουμε ως απαράδεκτες ακρότητες τις ταξικές απόψεις του Πλάτωνα περί οργάνωσης της κοινωνίας, να αντισταθούμε σθεναρά στην επιβολή λογοκρισίας που εισηγείται ο Πλάτωνας για τα μυθολογικά ή μουσικά ακούσματα των νέων και να δηλώσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις απαράδεκτες θέσεις του κατά τα άλλα μεγάλου διδασκάλου, για την απαξίωση της οικογένειας ως θεσμού της κοινωνίας, την υποτίμηση της γυναίκας ως ελεύθερης να επιλέξει και ως ισότιμης απέναντι στον άνδρα και το χειρότερο ολίσθημά του, την αισχρή προσβολή της μητρότητας.

    Κάποιοι -κατά τα χριστιανικά ειωθότα- έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αλληγορική την "Πολιτεία" του Πλάτωνα. Ο Χίτλερ την είδε πολύ κυριολεκτικά και ασπαζόμενος τις απάνθρωπες αυτές απόψεις, επέβαλλε τις ιδέες αυτές, εφαρμόζοντας στυγνά την φασιστική παιδεία, την στρατικοποίηση της τέχνης, την απάνθρωπη ευγονική και την δογματική πλύση εγκεφάλων ως μέθοδο διαπαιδαγώγισης των νέων.

    Φυσικά και είμαστε υπέρ της επιλεκτικής επιλογής της διδασκόμενης ύλης των νέων, όπου η επιλογή όμως θα γίνεται με την αποδοχή της "αφρόκρεμας", των ποιοτικότερων υλικών διδαχής και όχι με την λογοκρισία και την απαγόρευση των θεωρούμενων ποταπών ή αρνητικών.

    Οι ποιητές και εν γένει οι καλλιτέχνες, εκφράζουν ενίοτε συμβολικά τα προϊόντα της παγκόσμιας ψυχής, του συλλογικού ασυνείδητου, προϊόντα που αγγίζουν άμεσα τον ψυχισμό του ανθρώπου.

    Στις συμβολικές μυθολογικές αναπαραστάσεις, κάποιες μυητικές αφηγήσεις, όχι μόνον δεν είναι φρόνιμο να λογοκρίνονται, αλλά ενίοτε να προωθούνται σε γνώση και αντίληψη όλων των πολιτών, είτε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε μέσα από τα μαζικά θεάματα, ως η αξιολογώτερη διδασκαλία ηθοποιίας. Όπως βέβαια κάθε διδακτική ύλη ακολουθεί ένα συγκεκριμμένο πρόγραμα που διδάσκεται, το ίδιο και τα συμβολικά μυθολογήματα οφείλουν αντίστοιχα να παρουσιάζονται.

    Η ψευδοηθική του γερο - Πλάτωνα ενοχλούνταν αφάνταστα από την παρουσίαση απρεπών κατά την γνώμη του εικόνων και μυθολογιών των θεών, όπως και η ψευδοηθική των δογματικά θρησκευόμενων, ενοχλείται αφάνταστα, π.χ. από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
     
    Οφείλουμε όμως να διαπαιδαγωγούμε τον άνθρωπο, αποσκοπώντας στο να τον καταστήσουμε ελεύθερο και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 14:20:55
Παράθεση
Φυσικά και είμαστε υπέρ της επιλεκτικής επιλογής της διδασκόμενης ύλης των νέων, όπου η επιλογή όμως θα γίνεται με την αποδοχή της "αφρόκρεμας", των ποιοτικότερων υλικών διδαχής και όχι με την λογοκρισία και την απαγόρευση των θεωρούμενων ποταπών ή αρνητικών.

Αυτή έιναι η ουσία, όπως την παρέθεσε ο Ορφέας.
Πραγματικά όταν διάβαζα την Πολιτεία κι εγώ αναρωτήθηκα...
"Βρε, σίγουρα διαβάζω Πλάτωνα, ή κάτι δεν κατανόησα καλά κατά την ανάγνωσή μου;" Γι'αυτό και ξαναγύρισα και διάβασα από την αρχή... :D
Για να σιγουρευτώ οτι έχω καταλάβει καλά τόσο το θέμα, όσο και το ποιοι είναι οι συνομιλητές...
Κάποιοι θα γελούν...με αυτό!!!
Όλος αυτός ο προβληματισμός μου (τον οποίον δεν μπορώ να παραθέσω εδώ), φαίνεται έκανε να καταγραφεί καλά σε μένα το εν λόγω απόσπασμα, με αποτέλεσμα να το θυμάμαι...και να το ανακαλέσω διαβάζοντας αυτά για τους μύθους εδώ.
Πάντως για λογοκρισία το εξέλαβα κι εγώ. Και τρόμαξα...
Μετά αναρωτήθηκα-όπως είναι φυσικό- γιατί τα λέει όλα αυτά.
Παρατήρησα οτι στους συλλογισμούς του έπαιρνε διάφορα "δεδομένα" από προηγούμενες σκέψεις του για διάφορα θέματα (Ιδέες, τέχνη-μίμηση κτο)..Και αυτό τα έκανε ακομα πιο δύσκολα όλα για μένα.
Ύστερα, αμέσως σχεδόν, σκέφτηκα οτι πολύ άσχημα πράγματα συνέβαιναν τότε στην ελληνική κοινωνία, πράγματα που οδήγησαν τον Πλάτωνα να σκεφθεί όλα αυτά, σε μια προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα και πράγματα που αγνοούσα προφανώς την ώρα της αναγνωσης.
Δεν ήταν η ανάγκη μου όμως να δικαιολογήσω μία κατά τ'άλλα αυθεντία, όπως θα σκεφτόταν κανείς για ευνόητους λόγους. Απλά σκέφτηκα οτι το πιο λογικο θα ηταν αυτό. Αλλα δεν ήξερα τί συνέβαινε τότε.
Μετά, διάβασα κάτι που έιπε ο suida..Οτι δηλαδή όλα αυτά γράφτηκαν όταν ο Σωκράτης χάθηκε. Και πως ο Πλάτωνας έγραφε για την κοινωνία που πρόδωσε τον δάσκαλό του. Κάπως ήρθαν και συνδέθηκαν αυτά στο νου μου. Και είπα μπορεί! Τουλάχιστον αυτό έιναι μια λογική εξήγηγση.
Βέβαια...ποιος ξέρει??

Τώρα...δεν ξέρω κατά πόσο στους διαλόγους "απαγορεύεται" κάτι. Το εκλαμβάνω ως θεωρίες και διαλόγους που θα οδηγούσαν, εαν τελειοποιούνταν κάποτε και εαν επιδέχονταν τω όντι κάθε είδους τελειοποιήση, στην οργάνωση της παιδείας. Αυτά έιναι συζητήσεις. Σκέψεις. Επεξεργασία σκέψεων θαρρώ, όπως και όλα τα άλλα που είχε πει.  Νομίζω οτι αναζητά περισσότερο να βρει το χρηστον και το ωφέλιμο, παρά να το επιβάλλει, μια και ούτως ή άλλως δεν ήταν σε θέση εξουσίας, για να το κάνει. Ίσως ήξερε οτι αν το επεχειρούσε ή θα εξοριζόταν ή θα έπινε κι αυτός κώνιο.. ;D.

Ο λόγος που παρέθεσα τελικά αυτό το ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ (και όχι ολόκληρη την Πολιτεία) είναι οτι πολύ απλά ...
ΟΡΙΣΜΕΝΑ --ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ-- πράγματα που διάβασα σε αυτό το θέμα του forum και αναφέρονταν στη μυθολογία....είναι το οτι απλά επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Πλάτωνα--για όποιον λόγο κι αν τους έκανε στα χρονια του και στην τότε δεδομένη κοινωνία--
Και εξακολουθώ να το σκέφτομαι αυτό.

Ήθελα απλά να τονίσω το γεγονός οτι ΝΑΙ οι μύθοι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε...Και ορισμένοι είναι πέρα ως πέρα αληθινοί.
Αλλά απλά..θα πρέπει να επικαλούμαστε με προσοχή τους μύθους στην σκέψη μας (όπως ακριβώς και στην εκπαίδευση των μικρών παιδιών) και να μην τους υποβιβάζουμε....όποιον κι αν είναι το θέμα που πραγματεύονται...
Επίσης, τώρα κατά την άποψη μου, ακόμα και τα αρνητικά στοιχεία...Είναι ωφέλιμα..Είναι ωφέλιμα...Είναι ωφέλιμα.
Αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή...
Νομίζω πάντως οτι ο Πλάτωνας αναφέρεται στο πώς εντυπώνονται όλα αυτά στα μικρά παιδιά και όχι στους ενήλικες...
Μόλις τώρα σκέφτηκα οτι μπορέι κάποιος να ισχυριστεί οτι με τα λεγόμενα μου τελικά υποννοώ οτι ο φίλος μας που έλεγε για τον Γανυμήδη είναι κατ'εμέ παιδί. Επείδη στο σκέφτηκα οφέιλω να το αναφέρω. Και λέω λοιπόν...οτι σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάτι τέτοιο!!!  :D

Απλά τυχαίνει το εν λόγω απόσπασμα να αναφέρεται σε παιδιά και την παιδέια..και τα επιχειρηματα να στεκουν στα πλαίσια αυτά.
Τελικά όμως βλέπω οτι η ιδέα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά...αγγίζει πολύ περισσότερα θέματα από όσα φαίνεται να αφορά και να θίγει...!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 14:29:39
Παράθεση
Η ψευδοηθική του γερο - Πλάτωνα ενοχλούνταν αφάνταστα από την παρουσίαση απρεπών κατά την γνώμη του εικόνων και μυθολογιών των θεών, όπως και η ψευδοηθική των δογματικά θρησκευόμενων, ενοχλείται αφάνταστα, π.χ. από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
     
    Οφείλουμε όμως να διαπαιδαγωγούμε τον άνθρωπο, αποσκοπώντας στο να τον καταστήσουμε ελεύθερο και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.

Αγαπητέ Ορφέα...
ας μην κατηγορούμε σε παρακαλώ τον Πλάτωνα για ΨΕΥΔΟΗΘΙΚΗ. Θεωρώ οτι έιναι ο τελευταίος που θα άξιζε έναν τέτοιον χαρακτηρισμό.
Δεν νομίζω οτι "ενοχλούνταν".
Αν ήταν όντως έτσι...
τότε νομίζω οτι ο Πλάτωνας ενοχλούνταν με ό,τιδήποτε έβλεπε γύρω του, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Και ότι αν δεν πήγαινε να κατοικήσει εν τελει στον κόσμο των Ιδεών για των οποίο μιλούσε...θα εξακολουθούσε να  8) ενοχλέιται...χαχαχαχ

Επίσης λέει οτι ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ οι μύθοι!!!
Αυτό το λένε στην πραγματολογία presupposition....Και εννοεί οτι ..ναι...καποιοι ειναι αληθινοι...
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 14:53:52
Επίσης....διότι παρέλειψα....στα περι χριστιανισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης...Συμφωνώ. Αυτό που κάνουν έιναι έγκλημα.

Αλλά κάπου εδώ...αισθάνομαι την ανάγκη να πώ κάποια πράγματα. Η ανάγκη μου αυτή αιτιολογείται...Τουλάχιστον εγω ξέρω γιατί την αισθάνθηκα.
Για όποιον ειλικρινώς ενδιαφέρεται...
σε ό,τι διαβάζω, σε ό,τι ακούω, σε ό,τι σκέφτομαι, όποτε συζητάω....για όποιο θέμα...απλό ή σύνθετο...
από ΄τοτε που γεννήθηκα...μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα αξιώνομαι να το κάνω...
δεν δηλώνω ποτέ μα ποτέ οτι πιστεύω αυτό ή εκείνο, ασπάζομαι την μία θησκεία ή την άλλη...Αλλά ούτε και το αντίθετο.
Δεν εχω την πρόθεση να υποστηρίξω τίποτα και κανέναν..Δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά...
Δεν επιζητώ να βλάψω κανέναν.
Δεν ξέρω καν αν μπορώ ουσιαστικά να ωφελήσω κάποιον.
Γι'αυτο και είχα αντδράσει "κάπως" σε κατι τεστ που ειχε προτεινει κάπου ο Trithemius...
Με ειλικρίνεια σας λέω...οτι σε γενικές γραμμές δεν με νοιάζει ΠΟΙΟΣ είπε....
αλλά ΤΙ είπε....

Η γνώμη μου για ο,τιδήποτε φέρει την κατάληξη " -ισμός" είναι οτι απλά δεν νομίζω οτι χρειαζόμαστε άλλα -ισμός σε τούτον τον κόσμο...

αν πάρω οποιοδήποτε όνομα...μπορώ να καταλήξω σε -ισμός του τύπου
Ανδρέας--- ανδρεϊσμος
Νίκος ---- νικοϊσμός
Περσεφώνη --περσεφωνισμός
κατερινα----κατερινισμός

δεν ξέρω πώς ακριβώς να το εκφράσω...


Αλλά εν πάσει περιπτώσει...δεν εναντιώνομαι σε κανέναν...για κάποιον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ λόγο
Δεν υπάρχουν σε μενα κινητρα χαμηλης προέλευσης
Δεν θέλω να πείσω κανεναν για κατι

Και απλά είναι υπέροχο να βλέπεις πως σκέφτονται άλλοι άνθρωποι και τί σκέφτονται!!!!
Κι όταν δεις τις σκέψεις τους απλά...είναι λογικό να σου δημιουργούνται απορίες...


Υ.Γ.
Την υπόλοιπη Πολιτεία του Πλάτωνα δεν την έχω διαβάσει. Έτυχε απλά κάποια στιγμή να διαβάσω αυτες τις σελίδες!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 15:15:57
Παράθεση
και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.

δηλαδή...ο Πλάτωνας έκανε έναν κόσμο στο μυαλό του...που να του αρέσει!!!
Όπως αυτός τον ήθελε ...για υποκειμενικούς λόγους--επειδη ετσι τον βόλευε...
Καλά τότε ο άνθρωπος δεν ήταν σοφός ...
Ήταν επιεικώς άρρωστος....

Ορφέα...
σε παρακαλώ..όταν βρεις χρόνο
να γίνεις σαφής..
Όλα αυτά που γράφεις τείνουν να είναι ισοπεδωτικά!!! Ακόμα κι αν άρχισες με τα εξής:
Παράθεση
Παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουμε για τον μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο που γέννησε η ανθρωπότητα,


Αυτό δεν είναι σεβασμός. Δεν είναι ακριβώς σεβασμός. Το να κατηγορεί κανεις για ψευδοηθική...
Ξαναρωτώ...
Αυτός ο ΙΣΩΣ μεγαλύτερος φιλόσοφος της ανθρωπότητας....--που βέβαια δεν έιναι αυθεντία όπως είπες και συμφωνώ--
είναι άρρωστος???

Θα μου πεις γιατι όχι;;
 ::)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Trithemius στις Φεβρουάριος 19, 2008, 15:27:47
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!

Μεγάλο ζήτημα αυτό που αναφέρεις. Δυστυχώς, από τη μια μεριά, μέρος της εκπαίδευσής μας έχουν γίνει ιδεώδη και άτομα που δεν τους αξίζει, ενώ, από την άλλη έχουν ριχθεί στον "καιάδα", φιλοσοφικά δεδομένα και άτομα που η απουσία τους από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πραγματική απώλεια.

Αυτή η κατάσταση της ελεγχόμενης και περιχαρακωμένης παροχής γνώσης, μας οδηγεί στον παρωπιδισμό, κατάσταση που τρέφεται από μία περίεργη ικανοποίηση πως έχουμε κατακτήσει το ζενίθ της εκπαίδευσης. Δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε ο αδελφός μου πριν 2 μέρες:

Βρέθηκε σε οδοντιατρικό συνέδριο στο Ηράκλειο, όπου ομιλητές ήταν και κάποιοι Βέλγοι επιστήμονες. Στο δείπνο που ακολούθησε, κάποιος από τους Βέλγους, ρώτησε τον αδελφό μου για τον τόπο καταγωγής του. Όταν εκείνος του είπε πως έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τα μάτια του Βέλγου έλαμψαν και του εκμυστηρεύτηκε με υπερηφάνεια πως από τα 8 του μέχρι τα 15, μάθαινε αρχαία Ελληνικά. Ήξερε πολλά στοιχεία από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και το πρώτο μέρος της Ιλιάδας το ήξερε απ' έξω στα αρχαία Ελληνικά :o

Ο αδελφός μου αισθάνθηκε το λιγότερο ντροπή για την άγνοιά του. Αν και αριστούχος στο σχολείο στα αρχαία (μάθημα εκτός κατεύθυνσης), τώρα πλέον δεν θυμάται τίποτα από την αρχαία Ελληνική γραμματεία. Αντίθετα, τα "αρχέτυπα" των εβραίων της Π.Δ. έχουν ριζωθεί για τα καλά στο μυαλό του :'(

Τι αποκομίζουμε από το περιστατικό; πως στην εκπαίδευση πρέπει να γίνουν όλα γνωστά, να δοθούν όλα στους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές τους ρίζες και οποιοδήποτε φιλοσοφικό σύστημα τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους. Η απώλεια της κατάλληλης γνώσης, μας οδηγεί σαφώς στην ελλειματική προσέγγιση τόσο του Πλάτωνα, όσο και οποιουδήποτε αρχαίου επιστήμονα. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο ικανός ώστε να τα λέει όλα λάθος, όπως κανείς δεν μπορεί να τα λέει όλα σωστά. Υπό αυτή την οπτική, και ο ίδιος ο Πλάτωνας έχει σφάλματα στις θέσεις του, αρκεί να έχουμε μπροστά μας το σύνολο της γραμματείας του για να τα προσδιορίσουμε κατόπιν προσωπικής ενασχόλησης. Αν στο σχολείο δεν μάθει ο έφηβος για αυτές τις προσωπικότητες, τότε πότε θα τις μάθει;

Συγγνώμη που ξέφυγα από το θέμα της ερωτικής αλχημείας αλλά ήθελα απλώς να καταδείξω πως:
α) η εντύπωση που μας προκαλούν οι θέσεις και ιδέες του κάθε ατόμου είναι σεβαστή και πάντα εκφράζει προσωπική προσέγγιση
β) τα υπάρχοντα "εργαλεία" της εκπαίδευσης στην Ελλάδα μάλλον χρειάζονται αναθεώρηση γιατί έχουν "στομώσει"... ::)

Επίσης αγαπητή clarion (έστειλα το μήνυμα και μετά είδα τα επιπλέον που έγραψες), σχετικά με τις "ταμπέλες", έχω να σημειώσω τα εξής:

Έχεις δίκιο όταν λες πως είσαι κατά της όποιας κατηγοριοποίησης, απλώς, οι όποιοι "-ισμοί" αναφέρονται εδώ μέσα, θεωρώ πως υπάρχουν για τη διευκόλυνση της (ούτως ή άλλως) δύσκολης γραπτής επικοινωνίας μας. Αυτές οι κατηγοριοποιήσεις, είναι θεμιτές όσο έχουν σκοπό να μας δώσουν εν συντομία κάποια μονολεκτική απόδοση ενός πχ φιλοσοφικού συστήματος. Οι ίδιοι προσδιορισμοί, θα καταστούν επικίνδυνοι αν ο δέκτης εμμείνει μόνον σε ότι διάβασε και ικανοποιώντας την επιθυμία του να ανήκει κάπου, αποφασίζει να ενστερνιστεί απαίδευτα έναν "-ισμό", κι εδώ φαίνεται η επιρροή της μάζας, καθώς πολλές φορές η λογική επιλογή ταυτίζεται με την ποσότητα των ακολούθων κι όχι με την ποιότητά τους.

Θεωρώ πως σε αυτό το φόρουμ, τηρείται καθαρά το Ροδοσταυρικό ιδεώδες, μία προσέγγιση φιλοσοφιών και "-ισμών" γενικότερα χωρίς παρωπίδες και βιαστικές επιλογές. Ο αληθινός Ροδόσταυρος θεωρεί πως ο δρόμος που οδηγεί στην πνευματική του εξέλιξη (πλειοτροπικά) βρίσκεται πάντοτε υπό κατασκευή! Υπό αυτό το σκεπτικό, θεωρώ πως γίνεται ορθολογική προσέγγιση και αξιοποίηση των διαφόρων "-ισμών".

Σχετικά με το "τεστ" που παρέθεσα, πίστεψέ με, ούτε πρόσφατα, ούτε παλαιότερα το παρέθεσα για να παρακινήσω κάποιους να ανήκουν κάπου. Δεν το κοινοποίησα με σκοπό την αναγκαστική "ταμπελοποίηση" των μεταφυσικών μας θεάσεων αλλά ως έναν αρχικό μπούσουλα που ίσως βοηθούσε κάποιον να βάλει σε τάξη αυτά που υπάρχουν στο μυαλό του. Όπως ανέφερα (δις), το αποτέλεσμα του δικού μου προφίλ ήταν αρκετά μακριά από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, ήθελα όμως να γνωρίσω τις ερωτήσεις που απαρτίζουν το τεστ γιατί θεώρησα πως ίσως έχουν να μου προσφέρουν κάτι καλό στην αναζήτησή μου. Κατόπιν, αυτό το σκεπτικό θεώρησα πως θα βοηθούσε και άλλους που τυχόν βρίσκονται στο δρόμο της αναζήτησης της μεταφυσικής τους ταυτότητας. Άλλωστε, θεωρώ πως οι ελάχιστοι εκείνοι που ήδη "έφτασαν" στον στόχο τους δεν επηρεάζονται από τέτοια τεστ, αλλά και πάλι θα ήταν ακόμη πιο σπάνιο να τους βρεις σε τέτοια "ηλεκτρονικά λημέρια" ::)

Για να μη σε κουράσω άλλο, σου παραθέτω ένα σόφισμα κατάλληλο για το θέμα των "-ισμών" και της ταμπελοποίησης:

Όταν δίνουμε ένα όνομα στον άνθρωπο, τον προσδιορίζουμε. Όταν δίνουμε ένα όνομα στον Θεό, τον κάνουμε αγνώριστο...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 15:48:51
Παράθεση
Σχετικά με το "τεστ" που παρέθεσα, πίστεψέ με, ούτε πρόσφατα, ούτε παλαιότερα το παρέθεσα για να παρακινήσω κάποιους να ανήκουν κάπου.

Οχι Trithemius....
Δεν εννοούσα αυτό!
Σε καμία περίπτωση...

Και το θέμα αυτό το ειχαμε συζητήσει άλλωστε. Είχα κατανοήσει την θέση σου.
Κατανοώ επίσης οτι ήθελες να το καταστήσεις σαφές, γι'αυτο λογικά το ανέφερες!!

Παράθεση
Άλλωστε, θεωρώ πως οι ελάχιστοι εκείνοι που ήδη "έφτασαν" στον στόχο τους δεν επηρεάζονται από τέτοια τεστ, αλλά και πάλι θα ήταν ακόμη πιο σπάνιο να τους βρεις σε τέτοια "ηλεκτρονικά λημέρια"

Συμφωνώ.
Όπως επίσης αυτοί που θέλουν να φτάσουν δεν αποδέχονται τις "ταμπέλες" ;)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 19, 2008, 17:24:32

Αγαπητέ Ορφέα...
ας μην κατηγορούμε σε παρακαλώ τον Πλάτωνα για ΨΕΥΔΟΗΘΙΚΗ. Θεωρώ οτι έιναι ο τελευταίος που θα άξιζε έναν τέτοιον χαρακτηρισμό.
Δεν νομίζω οτι "ενοχλούνταν".
Αν ήταν όντως έτσι...
τότε νομίζω οτι ο Πλάτωνας ενοχλούνταν με ό,τιδήποτε έβλεπε γύρω του, ό,τι κι αν ήταν αυτό. Και ότι αν δεν πήγαινε να κατοικήσει εν τελει στον κόσμο των Ιδεών για των οποίο μιλούσε...θα εξακολουθούσε να  8) ενοχλέιται...χαχαχαχ

Επίσης λέει οτι ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ οι μύθοι!!!
Αυτό το λένε στην πραγματολογία presupposition....Και εννοεί οτι ..ναι...καποιοι ειναι αληθινοι...
Αλλά πρέπει να προσέχουμε ποιοι ειναι ποιοτικοι όταν αποτελούν εργαλείο για την εκπαίδευση...!!!

    Ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους αναγνωρισμένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τοποθετεί τους Πλάτωνα (και λιγότερο τον Αριστοτέλη), Hegel και Marx, ως διανοούμενους που προώθησαν ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα, τις «κλειστές κοινωνίες» που προαναφέρθηκαν. Οι κοινωνίες, γράφει ο Πόπερ, αναφερόμενος σε όλους τους «σχεδιαστές» κοινωνικών μοντέλων, δεν καταστρώνονται στο γραφείο, αλλά δημιουργούνται στην πράξη. Εξελίσσονται δε, αν δεν τους επιβληθεί δια της βίας κάποιο μοντέλο, μέσα από διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.

    Ειδικότερα για τον Πλάτωνα, γράφει ο Πόπερ, ότι με τα ύστερα έργα του, «Πολιτεία» και «Νόμοι», επεξεργάζεται και προπαγανδίζει το θεμελιώδες μοντέλο του ολοκληρωτικού κράτους. Ο Πλάτων διαδίδει επίσης τη «θεωρία της παρακμής», η οποία υιοθετήθηκε κατά καιρούς και μέχρι των ημερών μας από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, με αναφορές στο διάσημο εμπνευστή της. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αρχικά λειτουργούσε μια καλή και αποδοτική κοινωνία των πρωτογόνων ανθρώπων με σταθερά ήθη και έθιμα, αλλά στην πορεία προέκυψε άνοιγμα προς νέα ήθη, μια φιλελευθεροποίηση και απελευθέρωση, η οποία οδήγησε στην παρακμή ή ό,τι αντιλαμβάνεται ο Πλάτων ως «παρακμή»! Η απόρριψη της αττικής δημοκρατίας από τον Πλάτωνα, αλλά αργότερα και από τον Αριστοτέλη, και η προτίμησή του σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα στηρίζεται σε «βασιλιάδες-φιλοσόφους», αναδεικνύουν τον εμπνευστή αυτών των ιδεών ως τον πρώτο συνειδητό υποστηρικτή και προπαγανδιστή δικτατορικών καθεστώτων. Έτσι, προδίδει ο Πλάτων το δάσκαλό του Σωκράτη, ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός στην πλατωνική «ιδανική πολιτεία».

    Νομίζω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τα έργα, ακόμα και αυτών που η πλειοψηφία έχει αναγορέψει σε αυθεντίες. Μελετώντας τα έργα και ημέρες του Πλάτωνα (έκαψε στην αγορά των Αθηνών τα βιβλία του Πρωταγόρα, υποστήριξε ένθερμα την επιβληθείσα από τους εχθρούς της Αθήνας -την Σπάρτη -τυρρανία των τριάκοντα τυρράνων -των θείων του Κριτία και Χαρμίδη- γιαυτό και με την αποκατάσταση της δημοκρατίας έσπευσε να αυτοεξοριστεί, πρέσβευε και πήγε να τα εφαρμόσει, όσα συνέγραψε στην "πολιτεία", στις Συρακούσες του δικτάτορα Διονύσιου και μετά την παταγώδη αποτυχία του έφυγε και από εκεί κακήν κακώς, και το χειρότερο -κάτι που μας βασανίζει σήμερα - εισήγαγε και υποστήριζε θερμά, ώστε την εξουσία να νέμονται οι "ειδήμονες", οι ειδικευμένοι που έγιναν μάστιγα στην σημερινή μας κοινωνία, μετατρέποντας την σε ολιγαρχική δημοκρατία, κατά τα πρότυπα που έδειξε γερο Πλάτωνας.

    Εμείς ακόμα βέβαια είμαστε καλά, σε σχέση με την Πλατωνική πολιτεία όπου δεν έχουν θέση οι ποιητές και από μουσική, επιτρέπονται μόνον τα ....εμβατήρια!!!!

    Βρίσκομαι πάντα σε ετοιμότητα και αδημονία για μια εφ' όλων των θεμάτων συζήτηση γύρω από τον Πλάτωνα και την ψευδοηθική του και την δήθεν δικαιοσύνη του που υποτίθεται αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της "Πολιτείας" του.

    Με όλη την κριτική που του ασκείται, αυτό δεν μειώνει την τεράστια αξία της προσωπικότητας και του φιλοσοφικού μεγέθους του μεγάλου αυτού σοφού. Όμως, ως είθισται, οι μεγάλοι άνδρες της ιστορίας έχουν διαπράξει και τα μεγαλύτερα εγκλήματα....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 19, 2008, 17:36:03
Παράθεση
και όχι -κατά την Πλατωνική αντίληψη- αρεστό σε μας.

δηλαδή...ο Πλάτωνας έκανε έναν κόσμο στο μυαλό του...που να του αρέσει!!!
Όπως αυτός τον ήθελε ...για υποκειμενικούς λόγους--επειδη ετσι τον βόλευε...
Καλά τότε ο άνθρωπος δεν ήταν σοφός ...
Ήταν επιεικώς άρρωστος....


    Παραθέτω τα λόγια που έγραψες πιο πάνω αγαπητή μου,


Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";


    ,δηλαδή αυτοί θα θέλαν να έχουν ορισμένες απόψεις ως ενήλικες, άρα πολύ σωστά έπρεπε να τους ΕΜΦΥΤΕΥΣΟΥΝ αυτά που θα του ήταν αρεστά να εκφράζει η ερχόμενη γενιά....

    Νομίζω αντιλαμβανόμαστε πως λέγεται μια τέτοια εκπαίδευση....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 19, 2008, 17:46:49


Ορφέα...
σε παρακαλώ..όταν βρεις χρόνο
να γίνεις σαφής..
Όλα αυτά που γράφεις τείνουν να είναι ισοπεδωτικά!!! Ακόμα κι αν άρχισες με τα εξής:
Παράθεση
Παρά τον μεγάλο σεβασμό που τρέφουμε για τον μεγαλύτερο ίσως φιλόσοφο που γέννησε η ανθρωπότητα,


Αυτό δεν είναι σεβασμός. Δεν είναι ακριβώς σεβασμός. Το να κατηγορεί κανεις για ψευδοηθική...
Ξαναρωτώ...
Αυτός ο ΙΣΩΣ μεγαλύτερος φιλόσοφος της ανθρωπότητας....--που βέβαια δεν έιναι αυθεντία όπως είπες και συμφωνώ--
είναι άρρωστος???

Θα μου πεις γιατι όχι;;
 ::)

    Σεβόμαστε και επευφημούμε το τεράστιο έργο που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Αυτό όμως δεν τον καθιστά υπεράνω κριτικής και ούτε του συγχωρούνται οι πολλάκις ακραίες παρεκτροπές.

    Όταν μιλώ για ψευδοηθική, αναφέρομαι στην ψευδοηθική της ξεπεσμένης αστικής τάξης, της αντιδραστικής ολιγαρχίας, που έβρισκε άξιους εκπροσώπους πάντοτε στο χώρο των γραμμάτων, με τον αξιολογώτερο βέβαια και μοναδικό Πλάτωνα.

    Αυτή μου όμως η κριτική δεν ισοπεδώνει την τεράστια προσφορά του Πλάτωνα. Μπορούμε κάλλιστα να συζητήσουμε και να αναφερθούμε σε μύρια άλλα θέματα που βλάστησαν από την Πλατωνική σκέψη, άξια και ανεπανάληπτα, στην παρούσα όμως περίπτωση αναφερόμαστε στις ιδέες περί πολιτείας, που τόσο αρεστές και εφαρμοστέες έγιναν από φασιστικά και ολιγαρχικά καθεστώτα.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 19, 2008, 18:43:40
  ΣΤΟ    ΠΑΡΕΛΘΟΝ    ΗΤΑΝ   ΔΥΣΚΟΛΗ   Η   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   ΛΟΓΩ   ΤΗΣ   ΕΠΙΣΤΟΛΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!   ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ   η   ΟΧΙ!!!!
                 Η    ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ    ΕΙΝΑΙ    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ    ΤΟΥ    Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ο Σ!!!  (   ΑΕΡΑΣ )
                       ΟΙ   ΔΙΑΦΟΡΕΣ    ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΕΙΣ    Ε Ι ΝΑ Ι    ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ    ΑΥΤΗΣ!!!
                 Ε Ι ΝΑ Ι    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ    ΤΟΥ    "ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ" (ΝΕΡΟ)
                              ΕΙΔΕ     ΟΝΕΙΡΑ!!!
                 ΠΡΩΤΑ   η    ΟΡΑΣΗ ,   ΜΕΤΑ    η    ΑΚΟΗ!!
         Μ Υ Θ Ο Σ      ειναι   --   Η   Α Κ Ο Η     περγραφει    τι   ΕΙΔΕ    Η    ΟΡΑΣΗ!!
                              ΜΥΘΟΙ    ΤΩΝ   ΦΥΛΩΝ!!!    η    Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η !!!
                Η    ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ     ΕΙΝΑΙ     "ΕΙΚΟΝΑ "-" ΗΧΟΣ"-ΜΕΣΩ   "ΧΡΟΙΑΣ"  δηλ  "ΟΣΦΡΥΣΗ"  ΚΑΙ   "ΥΦΟΥΣ" δηλ "ΓΕΥΣΗΣ"!!
         ΕΙΝΑΙ    ΔΥΝΑΤΟΝ   ΝΑ   ΕΙΜΑΣΤΕ    ΜΕΡΟΣ   ΤΟΥ    Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ο Σ     ΚΑΙ   ΝΑ  ΜΗΝ   ΤΟ   ΛΑΜΒΑΝΩΜΕ   ΥΠ"   ΟΨΙΝ???

                 Ο    Π Λ Α Τ Ω Ν      ΣΤΗΝ     ΠΟΛΙΤΕΙΑ       ΘΕΟΥΡΓΕΙ.....ΓΙΑΥΤΟ    ΚΑΙ   Η    ΑΤΟΜΙΚΗ   ΤΗΣ    ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ
                                 ΕΙΝΑΙ     Δ Ι Α Φ Ο Ρ Η      ΤΟΥ     ΣΥΝΟΛΟΥ!!!

         ΣΕ    Ο Λ Α   ΤΑ   ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ    ΑΥΤΟ   ΠΟΥ   ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ    ΕΙΝΑΙ   ΤΟ   Α Τ Ο Μ Ι Κ Ο   ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ....
                                  ΤΟ    ΠΛΕΙΟΝΑ    ΤΟΥ   ΕΝΟΣ    Ε Π Ε Τ Α Ι ....
                  ΤΟ   ΑΥΤΟ    ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ    ΜΕΤΑ   ΤΟ    ΓΝΩΘΙ    ΚΑΘΕ    ΕΝΑΣ    ΑΠΟ   ΕΜΑΣ   ΚΑΙ    ΚΑΘΕ    ΚΟΙΝΩΝΙΑ
                                                        ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ...ΚΑΙ    ΚΑΘΕ    ΣΥΣΤΗΜΑ....
              ΕΙΤΑΙ    "ΜΑΚΡΟΚΟΣΜΙΚΟ"      ΕΙΤΑΙ      "ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΙΚΟ"....
                    ΤΟ   ΑΞΙΩΜΑ    ΤΗΣ    ΑΛΥΣΟΥ    ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ    ΕΙΤΕ    ΠΟΛΙΤΙΚΑ    ΕΙΤΕ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ   ΑΠΟ  ΤΗΝ  
                                        ΑΡΡΩΓΗ    ΤΗΣ    Κ Α Θ Ε     ΜΟΝΑΔΑΣ     ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ..!!!!!!!!!!!!

                   ΣΤΗΝ     ΑΛΥΣΟ    ΕΙΝΑΙ    ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ    Η    ΑΦΗ!!    ΠΟΙΟΣ    ΕΙΝΑΙ   Ι Κ Α Ν Ο Σ    ΝΑ   ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ  
                         "Ψ Υ Χ Ρ Α Ι  Μ Α "   ΟΤΙ    ΚΑΘΕ    Ο Ν Ε Ι Ρ Ο   ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ!!    ΝΑ  ΜΑΣ   ΔΩΣΕΙ    ΣΤΟΙΧΕΙΑ  
                                                         "ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ"!!!!

             Η   ΜΥΗΣΗ=ΦΑΝΕΡΩΝΩ     ΔΕΝ    ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ    ΜΕ   ΤΑ   ΜΑΤΙΑ    ΚΛΕΙΣΤΑ??
                           Η   ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ     ΤΟ   ΙΔΙΟ!!!   ΑΡΑ    ΤΙ   ΕΜΕΙΣ    ΖΗΤΟΥΜΕ??    ΓΙΑΤΙ???
                                    ΕΙΝΑΙ    ΓΕΓΟΝΟΣ   ΟΤΙ   ΤΑ   ΛΗΜΕΡΙΑ    ΔΕΝ   ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ    ΜΟΝΟ    ΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 19, 2008, 19:31:58
         
                 Ο    Π Λ Α Τ Ω Ν      ΣΤΗΝ     ΠΟΛΙΤΕΙΑ       ΘΕΟΥΡΓΕΙ.....


Με όλη την εκτίμηση φίλε μου, νομίζω ότι,

                Ο    Π Λ Α Τ Ω Ν      ΣΤΗΝ     ΠΟΛΙΤΕΙΑ       ΚΑΚΟΥΡΓΕΙ.....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:09:27
Παράθεση
Μπορούμε κάλλιστα να συζητήσουμε και να αναφερθούμε σε μύρια άλλα θέματα που βλάστησαν από την Πλατωνική σκέψη, άξια και ανεπανάληπτα, στην παρούσα όμως περίπτωση αναφερόμαστε στις ιδέες περί πολιτείας, που τόσο αρεστές και εφαρμοστέες έγιναν από φασιστικά και ολιγαρχικά καθεστώτα.

Σε αυτό θα έλεγα οτι ....
αν κρατώ ένα μαχαίρι..
α) κόβω το ψωμί
β) δολοφονώ

Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι και πόσο συχνά συμβαίνει σε όλα τα θέματα να πάρει κανείς μια θεωρία και να την χρησιμοποιήσει εφαρμόζοντάς τελικά όπως νομίζει....

Επειδή όμως δεν μπορώ να μιλήσω περισσότερο πάνω στην Πολιτεία του Πλάτωνα συγκεκριμένα, μια και δεν την έχω διαβάσει
καλύτερο είναι να μπω στον κόπο και μετά να μιλώ.

Εντούτοις ό,τι συμπεράσματα βγάζω φυσικά και βασίζονται σε όλα τα υπόλοιπα του Πλάτωνα....τα οποία έχω διαβάσει

και παραδέχομαι προς στιγμήν οτι ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ οτι ο Πλάτωνας έκανε κάτι τέτοιο...
Ή ότι είχε δικτατορικές τάσεις κτο.
Αυτός ο άνθρωπος -όπως τον γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα έργα του - δεν γίνεται να προβαίνει σε κάτι τέτοιο.
Αν όντως είναι έτσι τελικά...
Μάλλον πρόκειται για σχιζοφρενή ή δεν ξέρω κι εγω τί άλλο....
Θέλω να πω...οτι οχι μονο ηθικολόγος ήταν αλλά μάλλον εντελώς ανήθικος.
Είναι τρομερό...
Εντάξει δεν κατέρρευσε και το σύμπαν αν ισχύει κάτι τέτοιο...αλλά σίγουρα...
Ο σύγχρονος πολιτισμός μας και οι κοινωνίες μας...μάλλον έιναι βασισμένες σε θεωρίες ενό τρελού....(ή και περισσοτέρων)

Ναι, άλλα έιναι όντως έτσι;;

Θυμίζει την ιστορία του Αϊνστάιν...Ήξερε ο Αϊνστάιν τί θα κάνανε ορισμένοι με τους συλλογισμούς και τις ανακαλύψεις του....;;;;
Έκανε λάθος τελικά που παρέδωσε στον πολιτισμό μας την ανακάλυψή του;
Δεν πήγαινε να διδάξει στην Αμερική μετα από αυτο, όταν τον καλέσανε...Γιατί;

επομένως...
μπορώ γι'ακόμη μια φορά να βάλω την παράθεση

Παράθεση
Έπειτα τίθεται το ερώτημα:
 "Θα έπρεπε λοιπόν λοιπόν να επιτρέπουμε ν'ακούνε τα παιδιά μας όλες τις παλιές ιστορίες, τις οποίες έχει πει οποιοσδήποτε και να εισέλθουν στον νου τους απόψεις που, γενικά, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που θα θέλαμε να έχουν ως ενήλικες";

Και έρχεται τελικά το ερώτημα...

"Μα πώς ένας Πλάτωνας που έλεγε όλα αυτά...για την παιδεία δεν σκέφτηκε τούτο: οτι δηλαδή οι απόψεις του μια μέρα θα ερχόντουσαν στα χέρια κάποιων ενήλικων και θα παρερμηνεύονταν και θα οδηγούσαν τελικά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα...."

Ναι. Πράγματι αυτό έιναι ένα ερώτημαα....

 :o :o :o ::) ::) ::)

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:24:04
Παράθεση
,δηλαδή αυτοί θα θέλαν να έχουν ορισμένες απόψεις ως ενήλικες, άρα πολύ σωστά έπρεπε να τους ΕΜΦΥΤΕΥΣΟΥΝ αυτά που θα του ήταν αρεστά να εκφράζει η ερχόμενη γενιά....

    Νομίζω αντιλαμβανόμαστε πως λέγεται μια τέτοια εκπαίδευση....

Όχι.
Δεν ήθελαν αυτό.

Αλλά κι έτσι να είναι...
Πολύ καλά έκαναν...
Βάσει των παραδειγμάτων που επικαλείται...έχει δίκιο.
Πρέπει να αναρωτηθούμε όπως και ο Πλάτωνας.

Τί θα σπείρω; Αυτό θα θερίσω. Μου φαίνεται πολύ λογικό....και φυσικό πάνω απ'όλα.
Όταν ΕΜΦΥΤΕΥΕΙΣ είναι βέβαιον οτι θα ΘΕΡΙΣΕΙΣ κιόλας....

Τόσο απλό νομίζω έιναι αυτό που λέει.

Άσε που σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για την επόμενη γενιά μόνο, αλλά για την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ...

Πώς ονομάζεται μια τέτοια εκπαίδευση;

Και αν τελικά αυτή η πολιτεία είχε το ΚΑΛΟ να θερίσει;;
όπου επικρατεί το καλό πρόκειται για δικτατορία....??
Όπου οι άνθρωποι εξελίσσονται με το καλό μεσα τους παύουν να είναι ελεύθεροι;

Και τέλος...

Αν και δεν ξέρω τί ακριβώς εννοεί ο suida με το ""θεουργεί""....
Αυτό υποδεικνύει και σε μένα η ΕΥΘΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΙΣ.

οτι ο πλατων θεουργεί....
Παράθεση
.ΓΙΑΥΤΟ    ΚΑΙ   Η    ΑΤΟΜΙΚΗ   ΤΗΣ    ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ
                                 ΕΙΝΑΙ     Δ Ι Α Φ Ο Ρ Η      ΤΟΥ     ΣΥΝΟΛΟΥ!!!Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 19, 2008, 20:55:28
Παράθεση
Ο Χίτλερ την είδε πολύ κυριολεκτικά και ασπαζόμενος τις απάνθρωπες αυτές απόψεις, επέβαλλε τις ιδέες αυτές, εφαρμόζοντας στυγνά την φασιστική παιδεία, την στρατικοποίηση της τέχνης, την απάνθρωπη ευγονική και την δογματική πλύση εγκεφάλων ως μέθοδο διαπαιδαγώγισης των νέων.

Ε, ναι...
Τί θα έκανε ο Χιτλερ;;;

Δυστυχώς δεν έχω κάποιο παράδειγμα άλλο.
Δυστυχώς όλοι όσοι βασίζονται στις απόψεις του Πλάτωνα κάτι ανάλογο έχουν κατορθώσει.
Δυστυχώς δεν βρίσκω ένα παράδειγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου κάποιος να έχει πάρει την θεωρία του Πλάτωνα και να εχει δημιουργήσει καλό και δημοκρατικό, χωρίς να την παρερμηνεύσει.
Δυστυχώς. :( :'(
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Rose στις Φεβρουάριος 20, 2008, 17:19:56
Εντούτοις ό,τι συμπεράσματα βγάζω φυσικά και βασίζονται σε όλα τα υπόλοιπα του Πλάτωνα....τα οποία έχω διαβάσει και παραδέχομαι προς στιγμήν οτι ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ οτι ο Πλάτωνας έκανε κάτι τέτοιο...
Ή ότι είχε δικτατορικές τάσεις κτο.
Αυτός ο άνθρωπος -όπως τον γνωρίζουμε από τα υπόλοιπα έργα του - δεν γίνεται να προβαίνει σε κάτι τέτοιο.
Αν όντως είναι έτσι τελικά...
Μάλλον πρόκειται για σχιζοφρενή ή δεν ξέρω κι εγω τί άλλο....

Κάθε προσωπικότητα αποτελείται από ένα πλήθος υπο-προσωπικοτήτων, προγραμμάτων συμπεριφοράς και ιδεολογίας, που πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό στον Δρόμο της Γνώσης και της Σοφίας, η καλλιέργεια ανθρωπιστικών - δημοκρατικών αρχών, που σέβονται την Συνειδησιακή Ελευθερία, και προάγουν την ατομική και συλλογική εξέλιξη.  Αν δεν έχουν εμπεδωθούν αυτές οι αρχές, η Γνώση που αποκτάται, στα χέρια μιας Ισχυρής Προσωπικότητας μπορεί να επιφέρει περισσότερο κακό από ότι καλό.

Το πόσο εξαγνισμένη, ή ενάρετη είναι μία προσωπικότητα, φαίνεται από το έργο και τις ιδέες που έχει καταθέσει.  Ο χρόνος πάντα είναι και ο μεγαλύτερος Κριτής.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 20, 2008, 18:53:51
  "ΥΠΑΡΧΟΥΝ    ΔΥΟ   ΕΙΔΗ    ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ¨ -  ΤΟ   ΕΝΑ   ΕΙΝΑΙ    Η    ΚΟΛΑΚΕΙΑ   ΚΑΙ   Η  ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ   Δ Η Μ Α Γ Ω Γ Ι Α ...
                                                                  ΤΟ   ΑΛΛΟ    ΕΙΝΑΙ    Η   ΚΡΙΣΙΜΗ    ΡΗΤΟΡΙΚΗ....
                                                                  ΠΟΥ    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ   ΤΙΣ   ΨΥΧΕΣ    ΤΩΝ    Π Ο Λ Ι Τ Ω Ν  ...
                                                                  ΝΑ   ΓΙΝΟΥΝ    ΟΣΟ   ΤΟ   ΔΥΝΑΤΟΝ    Κ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Ε Σ !!!
                                                                         ΚΑΙ   ΛΕΕΙ   Π Α Ν Τ Α    ΤΗΝ    Α Λ Η Θ Ε Ι Α .....
                                                            ΕΙΤΕ    ΣΥΜΦΩΝΕΙ...  Ο   ΑΚΡΟΑΤΗΣ...   ΕΙΤΕ     Ο  Χ  Ι  ....
                                                                                                                                            Π Λ Α Τ Ω Ν .

                                    Η      ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ    Δ Υ Σ Π Ι Σ Τ Ι Α       ΚΑΙ   Η    Α Μ Ε Λ Ε Ι Α ....
                                             ΕΙΝΑΙ     Μ Ε Γ Α Λ Ο     Κ Α Κ Ο ....!!!
                                    ΟΜΩΣ...   Η   ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ      ΚΑΙ    ΤΑ    ΨΕΜΑΤΑ    ΕΙΝΑΙ     ΑΚΟΜΑ
                                                                      Χ Ε Ι Ρ Ο Τ Ε Ρ Ο !!
                                                                                                                                             
                                    Η   ΓΝΩΣΗ    ΠΟΥ    ΕΙΝΑΙ    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ    Δ Ε Ν     ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΤΑΙ     ΕΥΚΟΛΑ!!
                                    ΓΙ"    ΑΥΤΟ   ΤΟΝ   ΛΟΓΟ   Η    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ    ΣΤΑ   ΠΡΩΤΑ   ΧΡΟΝΙΑ    ΠΡΕΠΕΙ..
                                             ΝΑ   ΕΧΕΙ    ΤΟΝ    ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ     ΤΗΣ    ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ...

                                    Κ Α Ν Ε Ν Α Σ      ΑΝΘΡΩΠΟΣ     ΔΕΝ    ΕΙΝΑΙ    ΚΑΚΟΣ    ΜΕ   ΤΗΝ    ΘΕΛΗΣΗ   ΤΟΥ.!!
                                                      ΓΙΝΕΤΑΙ       ΟΜΩΣ     ΠΟΛΥ    ΚΑΚΟΣ    ΜΕ    ΚΑΚΗ    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.!!!


                                    ΔΕΝ    ΕΙΝΑΙ     ΤΟΣΟ    ΤΡΟΜΕΡΗ    Η   Α Γ Ν Ο Ι Α .
              ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ      ΠΙΟ   ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ     ΕΙΝΑΙ   Η    Π Ο Λ Υ Μ Α Θ Ε Ι Α      ΚΑΙ    Η    ΕΜΠΕΙΡΙΑ    Ο Τ Α Ν
                                    ΔΕΝ     ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ      ΑΠΟ     ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ     ΨΥΧΗΣ!!!!


                                    Η    Α Ρ Ε Τ Η       ΕΧΕΙ    ΠΟΛΛΟΥΣ   ΜΑ    ΠΑΡΑ   ΠΟΛΛΟΥΣ    ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ....ΑΛΛΑ
                                                         Λ Ι Γ Ο Υ Σ         Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ε Σ !!!!


                                    Η  Τ Α Ξ Η     ΣΤΟ    ΣΩΜΑ    ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ     ΥΓΕΙΑ    ΚΑΙ   ΕΙΝΑΙ    ΑΥΤΗ    ΠΟΥ    ΤΟ
                                                                    ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ!!
                                    Η   Τ Α Ξ Η     ΚΑΙ   Η   ΑΡΜΟΝΙΑ    ΣΤΗ    ΨΥΧΗ      ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ....
                                                                 Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η  !!!!!

                                     Η     Φ Ρ Ο Ν Η Σ Η     ΚΑΙ    Η    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ    ΕΙΝΑΙ    ΟΜΟΡΦΕΣ....  ΑΛΛΑ
                                                            Δ Υ Σ Κ Ο Λ Ε Σ     ΚΑΙ       Κ Ο Π Ι Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ !!!

                                     Η     Α Χ Α Λ Ι Ν Ω Τ Η      ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ    ΟΔΗΓΕΙ    ΣΤΗΝ    ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ
                                                                           Δ Ο Υ Λ Ε Ι Α !!!

                                     Ο   ΠΙΟ    ΚΑΛΟΣ    Β Α Σ Ι Λ Ι Α Σ     ΕΙΝΑΙ    ΑΥΤΟΣ    ΠΟΥ    ΜΠΟΡΕΙ   ΝΑ
                                                    ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ     ΤΑ     Π Α Θ Η    ΤΟΥ!!!

                                     Α Ν    ΘΕΛΕΙΣ    ΝΑ    ΔΙΟΙΚΗΣ    Κ Α Λ Α    ΤΟ   ΚΡΑΤΟΣ ....Φ Ρ Ο Ν Τ Η Σ Ε
                                              ΠΙΟ   ΠΡΙΝ    ΝΑ   ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ    Α Ρ Ε Τ Η      ΣΤΟΥΣ
                                                                 ΠΟΛΙΤΕΣ   !!!   

                                      ΟΙ    ΤΙΜΕΣ    ΚΑΙ   Η   ΔΟΞΑ    ΤΩΝ    ΓΟΝΕΩΝ     Α Π Ο Τ Ε Λ Ο Υ Ν ....
                Α Ν Ε Κ Τ Ι Μ Η Τ Ο       ΘΗΣΑΥΡΟ     ΓΙΑ   ΤΑ    Π Α Ι Δ Ι Α !!!!


                                       Ο    ΕΝΑΡΕΤΟΣ    ΜΠΟΡΕΙ   ΝΑ  ΓΙΝΕΙ   ΦΙΛΟΣ   ΜΟΝΟ   ΜΕ  Τ Ο Ν     ΕΝΑΡΕΤΟ...
                                       Ο     Φ Α Υ Λ Ο Σ     ΔΕΝ     ΜΠΟΡΕΙ    ΝΑ    Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Η Σ Ε Ι     ΦΙΛΙΕΣ    ΟΥΤΕ
                                                               ΜΕ  ΤΟΝ   ΕΝΑΡΕΤΟ    Ο Υ Τ Ε    ΜΕ   ΤΟΝ    Φ Α Υ Λ Ο ....

                                                                                       ΠΟΛΙΤΕΙΑ      ΠΛΑΤΩΝ....ΚΑΙ  Λ. Π......


              Υ.Γ.     ΤΡΕΙΣ    ΗΤΑΝ    ΟΙ    ΜΕΓΙΣΤΕΣ    ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ    ΤΟΥ    ΑΝΘΡΩΠΟΥ.....
                    Α)  ΠΙΣΤΕΨΕ    οτι    βγηκε    ζεστος    απο  τα   χερια   του   ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ,   
                                              ως     ΑΠΟΓΟΝΟΣ     του    Α Δ Α Μ ....

                    Β)   ΠΙΣΤΕΨΕ   οτι   ο  πλανητης   ΓΗ   ηταν   το   ΚΕΝΤΡΟ   του   ΚΟΣΜΟΥ.....
                                                        Κ Α Ι

                    Γ)    ΠΙΣΤΕΨΕ   οτι   η   ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ    αποτελει   ενα   ΣΤΕΡΕΟ   ΣΗΜΕΙΟ....
                                         στο   οποιο   ΠΑΤΩΝΤΑΣ     ΜΠΟΡΕΙ   ΝΑ    ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ   ΤΟΝ    κοσμο.....!!!

                                                                                                                                 
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 20, 2008, 22:20:58
ΑΓΑΠΗΤΗ /TE    CLARION   σε   χαιρετω,   
                                         ΓΝΩΣΗ-  ΣΚΕΨΗ-  ΛΟΓΙΚΗ-  ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ   ειναι   τα  σημαντικοτερα   ΕΦΟΔΙΑ   που   πρεπει  να
                                          εχει    ο    ΑΝΘΡΩΠΟΣ    στη   ΖΩΗ  ΤΟΥ..!!!
                                         Ο    ΑΝΘΡΩΠΟΣ   ΔΕΝ   ΣΤΑΜΑΤΑ   Π Ο Τ Ε    ΝΑ   ΜΑΘΑΙΝΕΙ   ΣΤΗΝ   ΖΩΗ  ΤΟΥ....
                                         ΠΟΙΑ   ομως   η   ΣΧΕΣΗ   της   ΓΝΩΣΕΩΣ   με   την   ΣΟΦΙΑ???
                                         Η   λεξη   Σ Ο Φ Ι Α    ειναι   ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!  ΤΟ   ΕΝ   ειναι   δελφικο   προθεμα   του   ΑΠΟΛΛΩΝΑ  δηλ...
                                         το   γραμμα   -Ε - ηταν   το  συμβολο  του   ΘΕΟΥ   ΑΠΟΛΛΩΝΑ...αρχαια  - Ε Ι -....ΩΣ    ΠΡΟΦΟΡΑ!!!
                                         Σ Ο Φ  -Ε-  ( Σ Ο Φ -Ε Ι -)    Ε-ΦΟΣ ... ΑΠΟΛΩΝΑΣ!!!  ΕΝ -  ΦΟΣ  ΑΠΟΛΛΩΝΑ!!   ΑΙΝ--ΣΟΦ   ΑΠΟΛΩΝΑ!!
                                         ΤΕΛΟΣ   ΠΑΝΤΩΝ   ΜΗΝ  ΣΕ   ΚΟΥΡΑΖΩ   ....ΜΕ  ΤΙΣ   Α-ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΟΥ!!!  ΣΥ--ΓΝΩΜΗ!!!
                                         ΟΙ   ΕΛΛΗΝΕΣ   ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ  ΤΗΝ   ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ   η  ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ   ΣΟΦΙΑ   απο  την  ΠΡΑΚΤΙΚΗ!!
                                         την   ΠΡΑΚΤΙΚΗ   ΣΟΦΙΑ   την   αποκαλουν    Φ Ρ Ο Ν Η Σ Η ....ΚΑΙ   οι  δυο  εννοιες   ειναι  οι
                                         πλευρες   του   ιδιου   νομισματος,   δεν   νοειται   η  ΜΙΑ   διχως   την   Α Λ Λ Η .!!

                                         Η   ΑΝΑΠΤΥΞΗ   της   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ   δεν   πρεπει  να  συγχεεται   με  την   ΠΟΛΥΜΑΘΕΙΑ   και   την 
                                                                            υ π ο χ ρ ε ω σ η     στη    Σ Υ Ν Ε Π Ε Ι Α ...
                                         ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ,   με  το  πως   μπορουμε  να   ΜΑΘΟΥΜΕ    να   ζουμε   Κ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Α !!!
                                         Γ Ι Α Τ Ι     στοχος   του   καθε   ενος   απο  εμας    ΠΡΕΠΕΙ   να  ειναι   ΠΩΣ??   ΝΑ   ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
                                                          ΜΙΑ   ΖΩΗ   πιο   ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ,   ΠΙΟ   ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ   ΚΑΙ   ΠΙΟ   Σ Ο Φ Η !!!

                                          ΚΑΘΕ     ΕΝΑΣ   ΑΠΟ    ΤΟΝ    ΔΙΚΟ  ΤΟΥ   Δ Ρ Ο Μ Ο..!!  η    Σ Κ Ο Π Ι Α ..!!

                                           ΔΕΝ    ΕΙΝΑΙ      ΟΥΤΕ     ΘΡΗΣΚΕΙΑ     ΟΥΤΕ     ΗΘΙΚΗ    ΟΥΤΕ    ΗΘΟΣ....

                                           ΕΙΝΑΙ    Δ Ρ Α Σ Η     ΚΑΙ    ΛΥΣΗ    απεναντι   στα   διαφορα    προβληματα   της   ΖΩΗΣ...!!

                                            ΔΕΝ     ΦΙΛΟΣΟΦΩ     για  να   ΠΕΡΝΩ   ΤΗΝ   ΩΡΑ  ΜΟΥ!!!
                                            ΝΑ   ΜΑΘΕΙΣ    ΚΑΙ  ΝΑ    ΞΕΡΕΙΣ    ΠΟΥ   ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ      ελεγαν   οι   ΣΤΩΙΚΟΙ!!
                                           
                                                              ΠΡΕΠΕΙ     παλι   ν"   αρχισω    απ"  την   ΑΡΧΗ
                                                              ΠΡΕΠΕΙ    ν"   ασκησω   το    ΠΝΕΥΜΑ  μου
                                                                  στην    ΤΕΛΕΙΑ     ακροβασια...

                                                               ΟΜΩΣ,   αρχιζοντας    παλι  και   παλι,
                                                               το    ΑΠΟΣΤΑΜΕΝΟ  μου    ΠΝΕΥΜΑ
                                                               περιστρεφεται      μ"  ενταση..
                                                               των   ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ   η   συγχυση...

                                                               ΚΑΙ    ξαπλωνομαι    ΧΑΜΟΥ
                                                               με     βουρκωμενο    το    ΠΝΕΥΜΑ   μου
                                                               ΚΑΙ    ραντιζω   με     δακρυα 
                                                               τη    ΣΥΝΤΡΙΜΜΕΝΗ   μου    Π Ι Σ Τ Η ....

                                                                ΠΟΣΟ   με   κουρασε..
                                                                η   ΕΠΙΜΟΝΗ    ασκηση!
                                                                ΟΜΩΣ   τωρα   πια    Β Λ Ε Π Ω
                                                                ΦΑΝΕΡΑ    τι  σημαινει   το   ΓΥΡΙΣΜΑ...

                                                                ΤΩΡΑ   ΒΛΕΠΩ   το   ΝΟΗΜΑ
                                                                 της    συνουσιας    των   ΧΡΩΜΑΤΩΝ!
                                                                                                                     ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥΣ  ...   χαιρετισμους    ΑΝ...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 20, 2008, 23:12:51
Αγαπητέ Suida,
ευχαριστώ για τις συμβουλές

με ειλικρίνεια

<<και να συμπληρώσω, ευχαριστώ και για τα "αποφθέγματα" από την Πολιτεία του Πλάτωνα...>>
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Φεβρουάριος 21, 2008, 12:42:50
την εξουσία να νέμονται οι "ειδήμονες", οι ειδικευμένοι που έγιναν μάστιγα στην σημερινή μας κοινωνία,
Αν αναφέρεσαι στους σημερινούς πολιτικούς......

Εγώ συμφωνώ την εξουσία να την ασκούν οι ειδήμονες και όχι άσχετοι.  Όπως και για μία σοβαρή ασθένια, σε γιατρό θα πάς, στον ειδήμονα.  Δε θα πάς σε αρχιτέκτονα ούτε κάποιον άσχετο.  Και μάλιστα θα επιλέξεις κάποιον που τον κρίνεις καλό επιστήμονα γιατρό.  Σε καμία περίπτωση δε θα κάνεις δημοψήφισμα στη γειτονιά να αποφασίσουν όλοι οι άσχετοι δημοκρατικά για τη θεραπεία σου.

Αυτό γενικά είναι αποδεκτό και κατανοητό.  Το πρόβλημα είναι η ηθική του "ειδήμονα".  Αν έχει αγνά κίνητρα. 

Αν ο γιατρός σου κάνει εγχείριση για να βγάλει παραπάνω χρήματα, ενώ ξέρει ότι μπορεί να σε θεραπεύσει με απλή φαρμακευτική αγωγή, είναι εγκληματίας.  Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας "ειδήμονας" πολιτικός, ο οποίος ξέρει το καλό του τόπου αλλά είναι διευθαρμένος, είναι πολύ βλαβερός για το σύνολο.

Άρα λοιπόν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε καλοπροαίρετους ειδήμονες να αναλάβουν την εξουσία.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Rose στις Φεβρουάριος 21, 2008, 13:05:51
Άρα λοιπόν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε καλοπροαίρετους ειδήμονες να αναλάβουν την εξουσία.

Συμφωνώ! Χρειαζόμαστε όμως και ένα ορθό διάφανο σύστημα αξιολόγησης βάση των έργων και ιδεών που πρεσβεύουν, και αυτήν την αξιολόγηση την κάνει πάντα ο λαός. Έτσι επανερχόμαστε πως το καλύτερο πολίτευμα είναι η ορθά εφαρμοσμένη δημοκρατία από τον λαό, και η ενάρετη άσκηση λειτουργήματος από τον πολιτικό.

Στην θεωρία αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα, αλλά η θεωρία απέχει κατά πολύ από την πράξη.  Το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται debugging...  Εδώ χρειάζονται οι "κοινωνικοί" hackers, να βρούνε τα bugs, και να προσφέρουν λύσεις, νέα προγράμματα, που θα καλύψουν τα κενά, και θα διορθώσουν τις βλάβες.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει outsourcing, το έργο της αξιολόγησης και της επίλυσης της διαφθοράς του κράτους μας, σε ιδιωτικούς οργανισμούς, όπου θα απαρτίζονται από επαγγελματίες "ειδήμονες".  Αν περιμένουμε από το κράτος, να καταγγείλει το κράτος, θα περιμένουμε για πάντα...

Οι δημοσιογράφοι, αν και όχι όλοι, καλύπτουν την ανάγκη του ξεσκεπάσματος της διαφθοράς, αλλά δεν προσφέρονται λύσεις.  Είναι σαν να κάνεις ψυχανάλυση, αλλά όχι ψυχοθεραπεία.  Δεν ωφελεί, να βλέπουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται και να επενδύουμε στις λύσεις, για να πάμε παρακάτω... μια και πάντα υπάρχουν και άλλα προβλήματα να λύσουμε...  :D
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 21, 2008, 18:51:02
    Για τον Πλάτωνα και μόνο ένα αρνητικό γεγονός να είχε καταγράψει η ιστορία -αυτό της δίωξης του Πρωταγόρα και καύσης των βιβλίων του στην αγορά των Αθηνών- θα ήταν αρκετό να τον στιγματίσει και να τον καταδικάσει στην μνήμη κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Και δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό ....


την εξουσία να νέμονται οι "ειδήμονες", οι ειδικευμένοι που έγιναν μάστιγα στην σημερινή μας κοινωνία,
Αν αναφέρεσαι στους σημερινούς πολιτικούς......

Εγώ συμφωνώ την εξουσία να την ασκούν οι ειδήμονες και όχι άσχετοι.  Όπως και για μία σοβαρή ασθένια, σε γιατρό θα πάς, στον ειδήμονα.  Δε θα πάς σε αρχιτέκτονα ούτε κάποιον άσχετο.  Και μάλιστα θα επιλέξεις κάποιον που τον κρίνεις καλό επιστήμονα γιατρό.  Σε καμία περίπτωση δε θα κάνεις δημοψήφισμα στη γειτονιά να αποφασίσουν όλοι οι άσχετοι δημοκρατικά για τη θεραπεία σου.

Αυτό γενικά είναι αποδεκτό και κατανοητό. 

    Κάποτε ο Κλεμανσό είχε πεί: "Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στα χέρια των στρατιωτικών".

    Στην κοινωνία της εξειδίκευσης και των παντοειδών ειδημόνων των τελευταίων χρόνων, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε δυστυχώς ότι η ζωή μας γίνεται καλύτερη. Με χοντροειδή λογική, μπορεί επιφανειακά να φαίνεται ότι είναι σωστή η αντίληψη να αποτεινόμαστε στον εκάστοτε ειδήμονα, όμως στην πολιτική αυτό δεν έχει θέση. Η κυριώτερη ιδιότητα που οφείλει να διακρίνει τον υποψήφιο για δημόσια αξιώματα, δεν είναι η ειδικότητά του, αλλά η έντιμη άσκηση του λειτουργήματος, διαπνεόμενη από κοινωνική ευαισθησία, για το κοινό όφελος.

    Ο υπουργός οικονομικών π.χ., όχι μόνον δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονομολόγος - η τεχνοκρατική του ειδίκευση, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα, δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας- αλλά είναι προτιμότερο να μην είναι και να κατέχει γνώσεις -χρήσιμες έως απαραίτητες- κοινωνικών επιστημών το λιγώτερο. Τι να τον κάνουμε τον εξειδικευμένο τεχνοκράτη, όταν διακατέχεται από κοινωνική αναλγησία;

    Θα μου πείτε, δεν χρειάζεται να κατέχει το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα υπουργήσει; Όχι, ρητά όχι, γιατί η δημοκρατική πολιτεία, πολύ ορθά, επανδρώνει τα επιτελεία των υπουργών και τις επιτροπές των υπουργείων, με εξειδικευμένα στελέχη που αποτελούν τους τεχνοκράτες - επιστήμονες, συμβούλους του εκάστοτε υπουργού.

    Μπορεί ο Πλάτωνας έντεχνα να οδηγούσε στην παραδοχή της αποδοχής υπηρεσίας από τους ειδήμονες, στην ουσία όμως με σοφιστείες κατεύθυνε τον διάλογο στην προσωπική του θέση, ότι αυτός ο ίδιος έπρεπε να κυβερνά, διατυπώνοντας το περίφημο κατά τάλλα ρητό, "χρειάζεται ή οι βασιλείς να φιλοσοφήσουν ή να βασιλεύσουν οι φιλόσοφοι".

    Όχι, απόλυτα όχι. Η θέση των φιλοσόφων βρίσκεται στα συμβουλευτικά όργανα των πολιτικών και στις ομάδες κριτικής, ελέγχου και παραγωγής ορθού λόγου και όχι στις κυβερνητικές θέσεις εξουσίας. Η θέση των ειδημόνων είναι στα συμβούλια που συμβουλεύουν τους πολιτικούς.

    Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η πολιτική για να την αφήσουμε σε εξειδικευμένους, στους ειδήμονες τεχνοκράτες.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 21, 2008, 18:53:27
  ΣΕ    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ    ΕΠΙΠΕΔΟ     ειναι     ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ   ΜΙΑ    ΑΠΟΨΗ.....
                                             Ο Τ Ι     ΟΛΟΙ    ΟΙ    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ    ΤΩΝ    ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ   ΛΑΩΝ    προηγουνται...του  
                                                                           Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ ....
                                              ΟΙ     ΔΙΑΦΟΡΕΣ      ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ      Ε Μ Φ Α Ν Ι Σ Ε Ι Σ     ΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ   απο
                                              τον    ΣΤΡΑΒΙΣΜΟ   η    ΑΛΛΟΙΘΩΡΙΣΜΟ     ΤΟΥ     ΔΥΤΙΚΟΥ     ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ
                                                                          Κ Α Τ Ε Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Υ ....
                              
                           ΣΚΑΠΑΝΙΚΑ   ΤΕΚΜΗΡΙΑ   σε    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ    ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ    ΕΚΡΥΒΗΣΑΝ    με    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ    ΑΠΟ
                                                    ΗΛΙΘΙΟΥΣ     "ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ"     ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ....

                           Ο Λ Α     ΤΑ    ΜΟΥΣΕΙΑ   ΤΟΥ   ΚΟΣΜΟΥ    ΑΥΤΟ   ΠΟΥ   ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ    Ε Ι Ν Α Ι    Η   "Μ Υ Θ Ι Κ Η "
                                                   ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ     ΣΚΕΨΗ   ΤΗΣ    Τ Ε Χ Ν Η Σ ...

                           Η     ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣ    Κ Α Θ Ο Λ Ι Κ Η     εκκλησια   (αττικη   ονομασια)   ΕΚΛΑΙΕ    ΜΕ    ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΙΑ  
                                                   ΔΑΚΡΙΑ    ΓΙΑ    ΤΟΝ   Χ Α Μ Ο    ΤΗΣ   ΜΗΤΕΡΑΣ   ΤΗΣ.....


                          ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΙΚΟΙ     ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ    εσβησαν ....απο   τους   ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝΤΕΣ    ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ    ΤΟΥ
                                                  ΜΩΗΣΗ     την   ΕΙΚΟΝΑ   και   το   ΟΝΟΜΑ   του    ΟΡΦΕΑ.....

                         ΟΙ   ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ    ΠΟΛΕΩΝ    ΑΝΑ   ΤΟΝ   ΚΟΣΜΟ   δεν   ....υπηρξαν....οπως    
                                                  ΛΑΡΙΣΑ     κ"    ΚΟΛΧΙΣ ....  ΒΟΛΙΒΙΑ    κ"    ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ...κ.λ.π.

                         ΕΓΩ    ΕΙΜΙ    ΠΑΝ   ΤΟ   ΓΕΝΟΜΕΝΟΝ-   ΤΟ  ΟΝ   ΚΑΙ   ΤΟ   ΕΣΟΜΕΝΟΝ...    στη   ΜΕΜΦΙΔΑ
                                                         Δ Ε Ν      ΕΓΓΡΑΦΗ....    ΠΟΤΕ   (  αγαλμα    ισιδας )...

                    
                         ΟΙ    ΕΛΛΗΝΕΣ    ΑΕΙ    ΠΑΛΙΜΠΑΙΔΕΣ     ΕΣΤΕ--    στον    ΜΕΓΑ    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ    εμεταφρασθει  
                                                         ως     ΒΑΘΙΑ    ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ.....!!

                          ΠΟΙΟΙ    ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-    ΠΟΙΑ    ΦΟΙΝΙΚΙΚΗ    ΓΡΑΦΗ-ΠΟΙΑ    ΓΕΝΝΕΑΛΟΓΙΑ...  
                                     ΠΟΙΑ     ΓΕΝΕΣΗ -   ΠΟΙΑ     ΔΙΑΘΗΚΗ-    ΠΟΙΟΣ    ΕΝΩΧ  η   ΕΝ --Χ Ω...???

                          ΓΙΑΤΙ    ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ    ΤΑ    ΤΡΙΑ    απο   τα   ΤΕΣΣΕΡΑ    Ε Υ Α ΓΓ Ε Λ Ι Α    ΚΑΘΩΣ   ΚΑΙ
                                      ΚΕΙΜΕΝΑ    ΤΩΝ    μεγαλων    ΠΑΤΕΡΩΝ    της    ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ   ΣΤΗΝ  
                                                            Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η ???
                                      απο   το   μεταφραστικο   τμημα   των   διεθνολογων    μηπως???

                         τι    ΑΠΕΓΙΝΕ    ΤΟ  ΚΑΡΑ -ΚΟΡΟΥΜ   της    ΡΩΣΙΑΣ...απο  την   σκαπανη   του   ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ...
                                                   ελληνικος    οικισμος    3500π.χ.....

                          τι   απεγινε    ο   ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ   πιεριας ..??  4500 π.χ....

                          ΕΙΣ    ΘΕΟΣ    ΕΝ   ΤΕ   ΘΕΟΙΣΙ   ΚΑΙ   ΤΟΙΣ    ΑΝΘΡΩΠΟΙΣΙ    Μ Ε Γ Ι Σ Τ Ο Σ ....ΟΡΦΕΑΣ.
 
                           Η    ΗΛΙΑΔΑ   ( ΗΛΙΑΣ)  (ΣΕΙΡΙΟΣ) (ΗΛΙΟΣ)  λεξικο     liddell-scotτ ....ολες    οι  ευρωπαικες    ΓΛΩΣΣΕΣ   ιδου...
                                            sun    soare   sol   soleil   sole   .....

                          OM    ΗΡΟΟΣ     θιβετιανικο     μαντραμ.....Η   ΓΛΩΣΣΑ   περιγραφης    ΔΕΙΧΝΕΙ    ΑΠΟΓΕΙΟ    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  
                                                              Ο Χ Ι       ΕΝΑΡΞΙΑΚΟ...!!!
                           Α Δ Α Μ ----Μ Α Δ Α   (ΠΗΛΟΣ)   δ--ζ    στην    αραβικην    μ α ζ α (συγκεντρωση    ενεργειας )....

                           Σ Ο Φ Ι Α     ΣΙΡΑΧ  ....     Χ Α Ρ Ι Σ    ΣΟΦΙΑΣ!!!     Κ.Λ.Π.....
                Π Ο Ι Ο Σ        Π Ο Ι Ο Ι     Ε Κ Α Ψ Α Ν     ΤΗΝ    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΝΗ      ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ????    ΓΙΑΤΙ???

                                    ΠΟΙΟΣ     ΟΝΟΜΑΤΙΣΕ    ΠΡΩΤΑ    ΣΕ  ΑΥΤΟΝ    ΤΟΝ    ΠΛΑΝΗΤΗ...!!!
                        ΠΟΛΛΑ    ΤΑ   ΧΡΟΝΙΑ    ΤΗΣ    ΚΑΤΟΧΗΣ   ΚΑΙ   ΤΟΥ   ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ   ΣΤΟΝ   ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΜΟ   ΜΑΣ!!!
                                                           2000   ΧΡΟΝΙΑ !!!   η    ΚΑΝΩ   ΛΑΘΟΣ!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 21, 2008, 19:00:22
Πλειάδα ερωτημάτων που ο κάθε εχέφρων άνθρωπος -εξαιρούνται τα ανδράποδα- οφείλει να απαντήσει....
Συγχαρητήρια αδελφέ....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 21, 2008, 20:11:27
      A Δ Ε Λ Φ Ι Α   ΜΟΥ   ,  και    ΕΣΥ    ΝΥΝ   ΟΡΦΕΑ      ΧΑΙΡΕ....
                                                           ΝΥΝ    το   αγριμι   της   μυρτιας
                                                           ΝΥΝ    η    κραυγη   του   Μαη
                                                           Α Ι Ε Ν    η    ακρα    συνειδηση
                                                           Α Ι Ε Ν     η     ΠΛΗΣΙΦΑΗ

                                                     Ν Υ Ν   νυν  η   παραισθηση   και  του   Υ Π Ν Ο Υ    η   μιμικη...
                                                     Α Ι Ε Ν   αιεν    ο   Λ Ο Γ Ο Σ     και   η   τροπις   η   αστρικη...
                                                     Α Ι Ε Ν    των   ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ   το  φως   το  πΕρι ιπταμενο....

                                                           ΝΥΝ   το   περιβλημα   της   ΓΗΣ   και  η   εξουσια...
                                                           ΑΙΕΝ   η   βρωση   της   ΨΥΧΗΣ   και  η   πεμπτουσια....

                                                     Ν Υ Ν     των   ΛΑΩΝ   το   αμαλγαμα   και   ο   μαυρος   ΑΡΙΘΜΟΣ...
                                                     Α Ι Ε Ν    της  Δ Ι Κ Η Σ    το  αγαλμα   και   ο   μεγας    ΟΦΘΑΛΜΟΣ...

                                                           ΝΥΝ   η   ταπεινωση   των   ΘΕΩΝ  ...
                                                           ΝΥΝ   Η   σποδος   του   ΑΝΘΡΩΠΟΥ...
                                                                   ΝΥΝ   ΝΥΝ    το    Μ Η Δ Ε Ν ...

                                   Α Ξ Ι Ο Ν    ΕΣΤΙ   και   ΑΙΕΝ   ο   κοσμος   ο  μικρος   ο   Μ Ε Γ Α Σ...!!!!

                                                                                                    Η   ΠΙΝΔΟΣ,  Η  ΡΟΔΟΠΗ  , Ο  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
                                                                                Ο    ΟΛΥΜΠΟΣ,  Ο  ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ ,   Ο   ΤΑΥΓΕΤΟΣ
                                                                                                    Η  ΔΙΡΦΥΣ,  Ο  ΑΘΩΣ,   Ο   ΑΙΝΟΣ...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Κανένας στις Φεβρουάριος 21, 2008, 20:16:35
Θα μου πείτε, δεν χρειάζεται να κατέχει το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα υπουργήσει; Όχι, ρητά όχι, γιατί η δημοκρατική πολιτεία, πολύ ορθά, επανδρώνει τα επιτελεία των υπουργών και τις επιτροπές των υπουργείων, με εξειδικευμένα στελέχη που αποτελούν τους τεχνοκράτες - επιστήμονες, συμβούλους του εκάστοτε υπουργού.
Καταλύγουμε στο ίδιο.  Χρειάζεται να είναι καλοπροαίρετος αλλά και να διαθέτει τις κατάληλες γνώσεις.  Είτε να τις κατέχει από μόνος του, είτε να έχει άλλους ειδήμονες σύμβουλους.  Δεκτό. 

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι βλάπτει να είναι σχετικός με το αντικείμενο.  Όσο περισσότερα ξέρει, τόσο πιο γρήγορα κι εύκολα θα κατανοήσει το σκεπτικό των συμβούλων του, ώστε να πάρει την ορθή απόφαση.

Από την άλλη, προσπαθούμε να προφυλαχτούμε από τους κακούς, διευθαρμένους ειδήμονες.  Αν λοιπόν οι ειδήμονες σύμβουλοι είναι διευθαρμένοι και δίνουν σκόπιμα λάθος εισηγήσεις?  Εκεί βοηθάει πάρα πολύ η τεχνική κατάρτιση του Υπουργού.  Να ξέρει πότε του λένε βλακείες.
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 00:51:38
Παράθεση
  Μπορεί ο Πλάτωνας έντεχνα να οδηγούσε στην παραδοχή της αποδοχής υπηρεσίας από τους ειδήμονες, στην ουσία όμως με σοφιστείες κατεύθυνε τον διάλογο στην προσωπική του θέση, ότι αυτός ο ίδιος έπρεπε να κυβερνά, διατυπώνοντας το περίφημο κατά τάλλα ρητό, "χρειάζεται ή οι βασιλείς να φιλοσοφήσουν ή να βασιλεύσουν οι φιλόσοφοι".

...."χρειάζεται ή οι βασιλείς να φιλοσοφήσουν ή να βασιλεύσουν οι φιλόσοφοι".
Προφανώς εννοούσε οτι η κοινωνια ειχε τελικα ανάγκη από έναν βασιλιά που να φιλοσοφεί ή έναν φιλόσοφο που να μπορεί να βασιλεύσει.
Επίσης προφανώς ήθελε να υπογραμμίσει οτι αυτός ο άνθρωπος ο κατάλληλος για να κυβερνήσει με σοφία δεν υπήρχε.
Και ό,τι το κριτήριο των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι και οι δύο ιδιότητες στο εξής, συγκεντρωμένες στο ίδιο πρόσωπο.

Βασιλιάς που να φιλοσοφει, άρα και βασιλιάς και σοφός, δεν υπήρχε.
Σοφός που να βασιλεύει, άρα και φιλόσοφος και βασιλιάς, δεν υπήρχε.

Το συμπέρασμα οτι έλεγε πως "αυτός ο ίδιος έπρεπε να κυβερνά", πώς ακριβώς βγαίνει...????? ::)
Με τη λογική οτι ένας φιλόσοφος είναι "ευκολότερο" να βασιλεύσει ξαφνικά
ενώ...
ένας βασιλιάς είναι "δύσκολο" να φιλοσοφήσει ξαφνικά;
Με ποια λογική;
Και πού έιναι η σοφιστεία ακριβώς...;;;

Επίσης ας μην ξεχνάμε οτι είχε δάσκαλο τον Σωκράτη.... 8) (λογική)

Και τέλος...κατά την ταπεινή μου άποψη,
ένας νους σαν του Πλάτωνα...δεν ήταν ανάγκη να καταφύγει σε τέτοιου είδους σοφιστείες
αν ήθελε--που σημαίνει αν έκρινε οτι χρειαζόταν- να βασιλεύσει και να αποκτήσει εξουσία...
Σίγουρα η νοητική του--τουλάχιστον-- ικανότητα ήταν τέτοια που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει την βασιλεία ΑΝ ΗΤΑΝ  αυτός ο σκοπός του...
Αλλά μάλλον δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Παράθεση
Η θέση των ειδημόνων είναι στα συμβούλια που συμβουλεύουν τους πολιτικούς.
Ωραία...
Ο Πλάτων, απλώς φιλοσοφούσε.
Επίσης, απλώς αναζητούσε έναν βασιλιά να βασιλεύει.
Ο Πλάτων απλά ήθελε να συμβουλεύει.

Πήγε λοιπον και στις Συρακούσες...μπας και βρει έναν βασιλιά να τον ακούσει...(και βρήκε τυράννο.χιχιχι)
Ένας άνθρωπος, αν πιστεύει οτι έχει να κάνει κάποιο έργο, όχι μόνο αυτοεξορίζεται...αλλά κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Μας άφησε ένα ΕΡΓΟ.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι συνετό να το ερμηνεύουμε όπως θέλουμε.
Αλλά τί να κάνουμε...δεν είναι εδώ ο γεροπλάτωνας, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ορφέας να μας εξηγήσει.

(και τώρα που το σκέφτομαι...ένας γέροντας...για πόσο λοιπόν θα κυβερνούσε;;
Και άραγε...ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ήταν η ματαιοδοξία του γέροντα; ::))


Παράθεση
  Κάποτε ο Κλεμανσό είχε πεί: "Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στα χέρια των στρατιωτικών".

Ο Πλάτων προηγήθηκε του Κλεμανσο..
Την κεντρική ιδέα των λόγων του Κλεμανσό την εξέφρασε πρώτος...εμμέσως πλην σαφως.

"Η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των βασιλιάδων"
"Η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήσουμε στα χέρια των φιλοσόφων".

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΕΙ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ

αγαπητέ suida...μεταξύ σοβαρού και αστείου- δεν ξεχνω την συμβουλή...Οτι δηλαδη...δεν φιλοσοφούμε για να περνάμε την ώρα μας...!!
Αλλά..τί να κανω...
Δεν άντεξα
 :D :D

 


Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 01:26:45
Με διάφορες προφάσεις διώχτηκε και ο Πλάτωνας,. Ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκε για το θάρρος και το ελεύθερο πνεύμα του. Είχε πάρει το αριστείο της ανδρείας για το θάρρος του στη μάχη. Λέγεται ότι κάποτε ανέβαινε στην Ακρόπολη μαζί με το στρατηγό Χαβρία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Μόνος απ' όλους τους Αθηναίους τον υπεράσπισε ο Πλάτωνας. Τότε πλησίασε τον Πλάτωνα ένας συκοφάντης, ο Κρωβύλος, και του είπε: "Έρχεσαι άλλον να υπερασπιστείς και δεν ξέρεις ότι και σένα σε περιμένει το κώνειο του Σωκράτη". Τότε ο Πλάτωνας επικαλέσθηκε τη διάκρισή του στη μάχη και του είπε: "Και όταν πολεμούσα για την πατρίδα υπέμενα τους κινδύνους, και τώρα για το χρέος μου προς ένα φίλο θα τους υπομείνω".

Ο Πλάτωνας διώχτηκε από τους τυράννους των Συρακουσών, όταν πήγε εκεί σε μια προσπάθεια να ιδρύσει μια πολιτεία βασισμένη στις αρχές του ομωνύμου διαλόγου του. Στην αρχή ο τύραννος Διονύσιος του Ερμοκράτη τον ανάγκασε να τον συναναστρέφεται. Όμως ήρθε σε αντίθεση με το πνεύμα του Πλάτωνα, ο οποίος εξέφραζε ελεύθερα τις ιδέες του. Σκέφτηκε μάλιστα να σκοτώσει τον Πλάτωνα και θα το έκανε, αν δεν το συγκρατούσαν οι φίλοι του. Έτσι τον πούλησε σα δούλο. Τον έδωσε σε κάποιο Σπαρτιάτη, ο οποίος τον πούλησε στην Αίγινα που τότε βρισκόταν σε θανάσιμη έχθρα με τους Αθηναίους. Τότε τον κάλεσαν αμέσως σε δίκη, για να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Σύμφωνα με μια παράδοση, το δικαστήριο κράτησε απόλυτη σιωπή περιμένοντας το αποτέλεσμα. Τελικά αποφάσισαν να μην τον σκοτώσουν, αλλά να τον πουλήσουν πάλι, σαν αιχμάλωτο πολέμου πια. Τότε βρέθηκε (με παρέμβαση του ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ φιλοσόφου Αρχύτα σώθηκε από την εκτέλεση και πουλήθηκε ως δούλος)ο Αννίκερις ο Κυρηναίος κατά τύχη στην Αίγινα και τον αγόρασε, για να τον αφήσει αμέσως ελεύθερο. Μάλιστα λέγεται ότι δε δέχτηκε τα χρήματα που του πρόσφεραν μετά οι φίλοι του Πλάτωνα.

Ο θρύλος λέει ότι ο Λακεδαιμόνιος Πόλλις που τον πούλησε, πνίγηκε από την οργή του θεού για τη συμπεριφορά του προς το φιλόσοφο. Ο Πλάτωνας είχε επίσης πολλές περιπέτειες και με το Διονύσιο το Νεώτερο. Πιστεύεται ότι αυτός κράτησε στην αρχή θετική στάση απέναντι στον Πλάτωνα, ο οποίος ήταν τότε γνωστός σ' όλη την Ελλάδα. Γρήγορα όμως υπερίσχυσε το τυραννικό του πνεύμα και ο φιλόσοφος βρέθηκε ξανά σε θανάσιμο κίνδυνο. Τελικά επέστρεψε στην Αθήνα χάρη στη βοήθεια των φίλων του. Κύριο ρόλο σ' αυτές τις περιπέτειες και τις διώξεις κατά του Πλάτωνα έπαιξε το γεγονός ότι ο Φιλόσοφος είχε το θάρρος να λέει την αλήθεια κατά πρόσωπο.
************************************************************************************************************
 :-\Ο Πλάτωνας διώχτηκε ακομα και απο τους τυράννους.
Τί δηλαδή φοβόντουσαν οι τύραννοι μήπως ""ο σε λανθάνουσα κατάσταση και εν δυνάμει""  :-\ τύραννος Πλάτωνας θα τους πάρει την εξουσία;;
Εδώ δεν τον άκουγαν οι -ας τους πούμε- δημοκρατικοί...θα τον δέχονταν οι τύραννοι!!

Άσε που στην Πολιτεία του...δεν θα υπήρχαν καν δούλοι...!!!

((Άφήστε...έχω τόσο αγανακτίσει πού κάπου νόμιζα οτι διάβασα παραπάνω..."οτι ο Πλάτων έκαψε τα βιβλία του Πυθαγόρα χαχα"....
Μετά είδα οτι γράφει "Πρωταγόρα" :D...για λίγο γλίτωσα από εγκεφαλικό..

Πάντως όλο αυτό συνειρμικά μου έφερε στο μυαλό τον Ιησου έξω από τον Ναό, που  8)παρά την αγιοσύνη του...Αρχίζει και πετάει πράγματα, αναποδογυρίζει τραπέζια..φωνάζει... >:(
Και πριν αρχισετε να μου πετάτε ντομάτες....υπενθυμίζω...απλώς "σκέφτομαι" - ή έστω προσπαθώ!!)...

Παράθεση
    Για τον Πλάτωνα και μόνο ένα αρνητικό γεγονός να είχε καταγράψει η ιστορία -αυτό της δίωξης του Πρωταγόρα και καύσης των βιβλίων του στην αγορά των Αθηνών- θα ήταν αρκετό να τον στιγματίσει και να τον καταδικάσει στην μνήμη κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Και δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό ....

Καταρχήν το έχει καταγράψει η ιστορία. Ορφέα, μάλλον κάτι άλλο εννοείς.

Τον 5ο αι. π.Χ. ψηφίστηκε-ψήφισμα του μάντη Διοπείθη-  (από τους παγανιστές <και φυσικα αυτό συνεχίστηκε αργοτερα απο τους Χριστιανούς πρβλ τα βιβλία του Πυθαγόρα, την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κτλ κτλ κτλ>) νόμος στην Αρχαία Αθήνα κατά εκείνων των φιλοσόφων που «δεν πίστευαν στα θεία και διέδιδαν θεωρίες για τα ουράνια φαινόμενα» με ποινές την εξορία, το θάνατο και το κάψιμο των συγγραμμάτων.Βάσει αυτού του νόμου (κι όχι αυθαίρετα ή παράνομα) καταδικάστηκαν φιλόσοφοι και ο Σωκράτης.

Ο Πρωταγόρας στο βιβλίο του "Περί θεών" δήλωσε ότι δεν ξέρει αν υπάρχουν θεοί, οι Αθηναίοι τον έδιωξαν από την πόλη και ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ στην Αγορά, αφού πρώτα έβγαλαν κήρυκα και ΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΕΝΑ-ΕΝΑ από όσους είχαν αντίτυπα». (λένε Φιλόστρατος, Βίοι Σοφιστών, I 10, 3. Ησύχιος, Ονοματολόγος. Σέξτος Εμπειρικος, Προς μαθηματικούς, IX 55)

Η αλήθεια είναι οτι ο Πλάτωνας θεωρούσε οτι υπάρχει θεός.  ;D
Αν δεχτουμε αυτο ως αξιωμα...
Τότε ήταν "λογικό" να τα κάψει....Αλλά μάλλον άσοφο.. Διακινδυνεύονταν "θεϊκά" ζητήματα!

Ή μήπως κι εδώ θα πούμε οτι διακινδυνευόταν ο προσωπικός στόχος του Πλάτωνα προς την εξουσία...
Διότι βέβαια...αν δεν υπήρχαν Θεοί...τότε μια ολόκληρη Πολιτεία κατέρρεε...Κυριολεκτικά και μεταφορικά!!!
Ή μήπως πάλι να πούμε οτι ο Πλάτωνας με τις υποπροσωπικότητές του αισθάνεται θλίψη για τον χαμό του δασκάλου του Σωκράτη...που βάσει αυτού του νόμου ήπιε το κώνειο!!
Ή μήπως να πούμε οτι εκδικούνταν το πολίτευμα που επέτρεπε την δουλεία και ειχε ψυχικο τραυμα επειδη ειχε πουληθει ως δουλος....

Πάντως για να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη...είναι τρομακτικό...Να καις βιβλία απλά επειδή κάποιος είπε οτι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ αν υπάρχουν Θεοί....Αν είχα τον Πλάτωνα απέναντι μου εκείνη την ώρα..θα του έλεγα: Κάλα, ρε άνθρωπε..πας καλά..και τί..απαιτείς ΝΑ ΜΑΘΕΙ ο Πρωταγόρας στο άψε σβήσε οτι ναι, υπάρχουν...θεοί;;;"

Όμως....
Αναφέρεται επίσης από αρχαίους συγγραφείς ότι ο Πλάτωνας πρωτοστάτησε στην καταστροφή των βιβλίων του Δημόκριτου. τα οποία συγκέντρωσε και θέλησε να τα κάψει. Οι Πυθαγόρειο Αμύλκας και ο Κλεινίας τον σταμάτησαν λέγοντάς του ότι δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί επειδή πολλοί τώρα πια έχουν στα χέρια τους βιβλία του Δημόκριτου.....


Προφανώς τον φιλόσοφο μόνο ένας φιλόσοφος μπορεί να κατανόησει και να βοηθήσει...!!!

ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ....δεν γινεται να ειναι ενας ΗΛΙΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ κατά την ταπεινη μου και πάλι άποψη

ΑΣΟΦΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ Ο ΠΛΑΤΩΝ ;;;;;

 Σε λίγο θα καταλήξουμε να λέμε οτι ο Πλάτωνας ήταν στην εποχή του "ο σύγχρονος εωσφόρος"...
πώς λέμε μια σύγχρονη σταχτοπούτα...!!

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (στιχοι τραγουδιού)
Αυτό θα έλεγα μάλλον για τον Πλάτωνα και σε όσους με κάποιον τρόπο τον παρερμηνεύουν...αδίκως!!

και υπόψιν...δεν παίρνω ποσοστά από τον Πλάτωνα!! ;)
Αλλά...τώρα που το ξανασκέφτομαι εμένα έπρεπε να πάρει για δικηγόρο ο Σωκράτης ! ::)

Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 03:40:38
Παράθεση
Ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους αναγνωρισμένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τοποθετεί τους Πλάτωνα (και λιγότερο τον Αριστοτέλη), Hegel και Marx, ως διανοούμενους που προώθησαν ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα, τις «κλειστές κοινωνίες» που προαναφέρθηκαν. Οι κοινωνίες, γράφει ο Πόπερ, αναφερόμενος σε όλους τους «σχεδιαστές» κοινωνικών μοντέλων, δεν καταστρώνονται στο γραφείο, αλλά δημιουργούνται στην πράξη. Εξελίσσονται δε, αν δεν τους επιβληθεί δια της βίας κάποιο μοντέλο, μέσα από διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.
Παράθεση
και η προτίμησή του σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα στηρίζεται σε «βασιλιάδες-φιλοσόφους»,

Και δηλώνω...κι ας φαίνεται με αυτό οτι διακατέχομαι από προκατάληψη, δογματισμό ή ό,τι άλλο τέλος πάντων...ανθρωπινο...
Διοτι εκανα και την αυτοκριτικη μου.Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά που να με οδηγει στο να λεω...οτι:
Αυτός ο κ.Πόπερ..."δεν μου γεμίζει το μάτι"!! Κρίνω αδίκως, δικαίως..δεν ξέρω...ακόμα, θα δείξει ο χρόνος. Πάντως κρίνω!!

Πρώτα ελπίζω να συγχωρήσει ο κ. Πόπερ τον Πλάτωνα που έζησε σε μια εποχή, όταν δεν υπήρχαν:
αφενός, πρόεδροι της δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, βουλευτές, καγκελάριοι, αριστεροί και (ακρο)δεξιοί και κεντρώοι, φιλελεύθεροι και συντηρητικοι κτλ ή πλανητάρχες...
αφετέρου δε επιστήμονες, πρυτάνεις, λέκτορες, δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, μοντερνιστές φιλόσοφοι, μεταμοντερνιστες, κριτικοί φιλόσοφοι κτλ κτλ  :( Με αποτέλεσμα να μιλά για βασιλείς και φιλόσοφους...

έπειτα...

άκου ¨προώθησαν ολοκληρωτικά συστήματα"...χαχαχαχα

Ο Πλάτωνας δεν προώθησε κάτι τέτοιο...
Τα ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα είχαν ηγέτες...που δεν εφαρμοσαν την Πολιτεία, αλλά κάτι άλλο και πολίτες που δεν εφάρμοσαν την Πολιτεία αλλά κάτι άλλο.

Μήπως αυτός ο κ.Πόπερ εχει δει κάπου το "κοινωνικό μοντέλο" ( :'() της Πολιτείας του Πλάτωνα να τείνει έστω να εφαρμοστεί (όχι βέβαια να επιβάλλεται) έτσι ώστε να παρατηρήσει την εξέλιξη στην κοινωνία.. ή όπως λέει τις "διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων"....??? που δημιουγούν την κοινωνία;;
Όσο την έχω δεί εγώ την έχει δει κι αυτός και όλοι μας.

Η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας όπως την παρατηρούμε σήμερα ΟΜΟΙΑΖΕΙ με την πολιτεία του Πλάτωνα σε πολλά σημεία ως προς τη διάρθρωσή της και μόνο. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που η ίδια αυτή καθεαυτη Πολιτεία ΟΜΟΙΑΖΕΙ στην Ιδέα που συνέλαβε ο Πλάτων. 

Έχουμε μπόλικους ειδήμονες...κυρίως ειδήμονες σήμερα.
Με την λογική του κ. Πόπερ ζούμε σήμερα παντού και πάντα σε κοινωνία διοικούμενη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς.
Σε αυτό και μόνο συμφωνώ μαζί του...Αλλά η εξέλιξη της κοινωνίας μας απέχει πολύ απο την εξέλιξη που εννοεί η Πολιτεία.

Η Πολιτεία του Πλάτωνα, αν την θεωρήσουμε "μοντέλο" (Θεέ μου...) όπως λέει...
είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ....και το μοναδικό ΠΟΥ βασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ..
Η ανθρώπινη κοινωνία ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ και ΕΙΝΑΙ. Δεν χρειάζεται φιλοσοφους για να δημιουργηθει...Τώρα πως θεωρει ο κ. Πόπερ οτι δημιουργουμε και καταστρωνουμε κοινωνιες...δεν ξέρω.

ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.

Αρχές δίνει....ηθικές βάσεις...Ιδέες...ο Πλάτωνας...που ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ...τότε ακολουθουν "διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων".

που τελικα οδηγουν στην ΙΔΕΑ-λιστική ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα.
Πολλοί δε, να μην ξεχνάμε την λένε ιδανική και ακομα περισσότεροι ΟΥΤΟΠΙΚΗ...(Έχω αναφέρει ξανα οτι εγω δεν θεωρω το ιδανικό ή καλύτερα ιδεαλιστικό ουτοπικό...όλο λέω να το βάλω για θέμα..που θα μου πάει!)

Παρόλα αυτά...την κρίνουν οι φιλόσοφοι του 20αιώνα.

ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ...λοιπόν;
ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝΕ ΜΕΤΑ
Παραφροσύνη το λεω αυτό.

Και εν πάσει περιπτώσει με σκληρότητα θα έλεγα: Καλύτερα ορισμένοι κύριοι όπως ο Πόπερ να μην μπαίνουν στον κόπο να μιλούν για τον Πλάτωνα.

Και επιπλέον εμείς οι Έλληνες, έστω λόγω μακρινής συγγένειας, να μην το επιτρέπουμε και να μην επικαλούμαατε κυρίους όπως ο Πόπερ...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 22, 2008, 09:36:28
                                                                                                                                                                                                                                                             


                                                          E   Y    Γ    Ε.....!!!!!!
                                                                                            C L A R I O N ....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 22, 2008, 13:53:24

Παράθεση
Ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους αναγνωρισμένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τοποθετεί τους Πλάτωνα (και λιγότερο τον Αριστοτέλη), Hegel και Marx, ως διανοούμενους που προώθησαν ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα, τις «κλειστές κοινωνίες» που προαναφέρθηκαν. Οι κοινωνίες, γράφει ο Πόπερ, αναφερόμενος σε όλους τους «σχεδιαστές» κοινωνικών μοντέλων, δεν καταστρώνονται στο γραφείο, αλλά δημιουργούνται στην πράξη. Εξελίσσονται δε, αν δεν τους επιβληθεί δια της βίας κάποιο μοντέλο, μέσα από διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.

Παράθεση
και η προτίμησή του σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα στηρίζεται σε «βασιλιάδες-φιλοσόφους»,

Και δηλώνω...κι ας φαίνεται με αυτό οτι διακατέχομαι από προκατάληψη, δογματισμό ή ό,τι άλλο τέλος πάντων...ανθρωπινο...
Διοτι εκανα και την αυτοκριτικη μου.Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά που να με οδηγει στο να λεω...οτι:
Αυτός ο κ.Πόπερ..."δεν μου γεμίζει το μάτι"!! Κρίνω αδίκως, δικαίως..δεν ξέρω...ακόμα, θα δείξει ο χρόνος. Πάντως κρίνω!!


    Δεν είναι στις προθέσεις μου να κρίνω κανέναν Πλάτωνα ή παρακατιανό Πόππερ. Μελετώ τις ιδέες του καθενός και κρίνω, συμφωνώ ή διαφωνώ και ενίοτε κατακρίνω κάποιες από αυτές -χωρίς να εξαιρείται η θέση κανενός, ακόμα και της μεγαλύτερης αυθεντίας- μελετώντας πως αυτές επέδρασαν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και από την άλλη, για να μην αδικήσουμε και παρενοήσουμε κάποιον, μελετάμε την ιστορία του και τις δράσεις του. Άλλωστε, από τους καρπούς του κρίνεται η αξία ενός δέντρου.

    Να σημειώσω όμως ότι, είμαι υπέρμαχος του δικαιώματος του να κρίνουμε -να επικρίνουμε και να κατακρίνουμε ακόμα- τα έργα, τις ιδέες και τις δράσεις του καθενός, όσες βέβαια άπτονται και επηρεάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, αποφεύγοντας -ως έχουμε υποχρέωση- την κριτική στην προσωπική ζωή, στα προσωπικά δεδομένα και στην εν γένει μείωση ή προσβολή της προσωπικότητας του καθενός.Πρώτα ελπίζω να συγχωρήσει ο κ. Πόπερ τον Πλάτωνα που έζησε σε μια εποχή, όταν δεν υπήρχαν:
αφενός, πρόεδροι της δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, βουλευτές, καγκελάριοι, αριστεροί και (ακρο)δεξιοί και κεντρώοι, φιλελεύθεροι και συντηρητικοι κτλ ή πλανητάρχες...
αφετέρου δε επιστήμονες, πρυτάνεις, λέκτορες, δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, μοντερνιστές φιλόσοφοι, μεταμοντερνιστες, κριτικοί φιλόσοφοι κτλ κτλ  :( Με αποτέλεσμα να μιλά για βασιλείς και φιλόσοφους...


    Να υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με την ιστορία, στα χρόνια του Πλάτωνα, ΚΑΙ πρόεδροι της δημοκρατίας υπήρχαν, ΚΑΙ πρωθυπουργοί, ΚΑΙ βουλευτές, ΚΑΙ αριστεροί, ΚΑΙ δεξιοί, ΚΑΙ φιλελεύθεροι, ΚΑΙ συντηρητικοί, ΚΑΙ ιμπεριαλιστές πλανητάρχες με πρώτη διδάξασα την Αθήνα της εποχής της Αθηναϊκής συμμαχίας (αν θυμηθούμε τι πάθανε π.χ. οι ...σύμμαχοι Μήλιοι από τους Αθηναίους, καταλαβαίνουμε ότι συμπεριφορές τύπου ...Μπους, απλά επαναλαμβάνοναται!)

    Επίσης, μια έστω πρόχειρη ματιά στην ιστορία της Αθήνας στα χρόνια του Πλάτωνα, καταδεικνύει ότι, ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ οι, επιστήμονες, πρυτάνεις, λέκτορες, δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, μοντερνιστές φιλόσοφοι, μεταμοντερνιστες, κριτικοί φιλόσοφοι κτλ κτλ έπειτα...

άκου "προώθησαν ολοκληρωτικά συστήματα"...χαχαχαχα

Ο Πλάτωνας δεν προώθησε κάτι τέτοιο...


    Λυπάμαι, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ακριβώς τα αντίθετα. Και αν θέλουμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα και την αυτοκριτική μας. Ο Πλάτωνας δυστυχώς, ήταν σφοδρά αναμεμειγμένος με την επιβολή του ολοκληρωτισμού στην Αθήνα (της τυρρανίας των τριάκοντα) και συμμέτοχος και συνένοχος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν ενάντια στην ίδια την πατρίδα του, ενάντια στον Αθηναϊκό λαό (1500 δημοκρατικοί εκτελεσθένετες από τους ολιγαρχικούς, σε σύνολο 50.000 περίπου ψηφοφόρων Αθηναίων). Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε στα χρόνια της ναζιστικής εποχής, στα κατοχικά χρόνια, όπου οι δοσίλογοι ευθύνονταν για μερικές χιλιάδες εκτελέσεις πατριωτών δημοκρατικών πεποιθήσεων.

    Να υπενθυμίσω ότι και ο ίδιος ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για συνεργασία με την τυρρανία, όντας και ο ίδιος του "ίδιου" κόματος, απολογούμενος ότι, ναι μεν συνόδεψε δύο δημοκρατικούς για εκτέλεση, όμως κρυφά στην διαδρομή τους άφησε να ξεφύγουν.


Αρχές δίνει....ηθικές βάσεις...Ιδέες...ο Πλάτωνας...που ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ...τότε ακολουθουν "διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων".

που τελικα οδηγουν στην ΙΔΕΑ-λιστική ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα.
Πολλοί δε, να μην ξεχνάμε την λένε ιδανική και ακομα περισσότεροι ΟΥΤΟΠΙΚΗ...(Έχω αναφέρει ξανα οτι εγω δεν θεωρω το ιδανικό ή καλύτερα ιδεαλιστικό ουτοπικό...όλο λέω να το βάλω για θέμα..που θα μου πάει!)

Παρόλα αυτά...την κρίνουν οι φιλόσοφοι του 20αιώνα.

ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ...λοιπόν;
ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝΕ ΜΕΤΑ
Παραφροσύνη το λεω αυτό.


    Αγαπητή μου clarion, την ουτοπική αυτήν πολιτεία πήγε να εφαρμόσει ο ίδιος ο Πλάτωνας στην Σικελία του Διονυσίου, με αποτέλεσμα να αποδράσει κακήν κακώς, κρυφίως από τον δικτάτορα φίλο του και οπαδό της θεωρίας του, την αιτία της καταστροφής του Ελληνισμού της Μεγάλης Ελλάδας.

    Δυστυχώς, η πολιτεία του Πλάτωνα, ΔΕΝ ανήκει στην σφαίρα της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά στα φιλοσοφικά έργα που ενέπνευσαν, επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν εφαρμογές καταστολής, επιβολής, περιορισμού δικαιωμάτων και άρνησης του αναφαίρετου δικαιώματος της πλειοψηφίας του Δήμου να αποφασίζει για την τύχη του ίδιου και της πολιτείας του. Γνωρίζετε βέβαια ότι, στην ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα, η συντριπτική πλειοψηφία του Δήμου, που απαρτίζει την τρίτη τάξη, δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει στις αποφάσεις της πολιτείας (για το καλό τους ...βέβαια !) Φυσικά, δεν συζητάμε για δικαίωμα να εκλέγει ποιός θα τον κυβερνά ! Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο των φυλάκων !  Έλεος.... Τελικά, ποιός θα μας φυλάξει από τους ....φύλακες....

Και εν πάσει περιπτώσει με σκληρότητα θα έλεγα: Καλύτερα ορισμένοι κύριοι όπως ο Πόπερ να μην μπαίνουν στον κόπο να μιλούν για τον Πλάτωνα.

    Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του λόγου είναι από τις βασικές ελευθερίες που οφείλει να αποτελεί συστατικό της. Τώρα, αν υπερασπίζεται κάποιος, ότι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία, είμαστε μαζί του στο δικαίωμά του να εκφράζει την οποιαδήποτε θέση ή άποψη, παράλληλα όμως κάθετα αντίθετοι και πολέμιοι  -με δημοκρατικά μέσα- της προσπάθειας  εφαρμογής αυτών των απόψεων.


Και επιπλέον εμείς οι Έλληνες, έστω λόγω μακρινής συγγένειας, να μην το επιτρέπουμε και να μην επικαλούμαατε κυρίους όπως ο Πόπερ...


    Ως Έλληνες, είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και την αξεπέραστη κληρονομιά μας. Όμως παράλληλα, επιφορτισμένοι με τεράστιο καθήκον να φανούμε αντάξιοι του μεγέθους των προγόνων μας και ικανοί να προάγουμε και να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν, με κυριώτερο την αξία της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο.

    Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Πλάτωνα (είπε και ....καλά πράγματα), τονίζουμε ότι: "Δεν αρκεί μόνο να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά χρειάζεται να κάνουμε και τους προγόνους μας υπερήφανους για εμάς".
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 16:23:05
Παράθεση
Επίσης, μια έστω πρόχειρη ματιά στην ιστορία της Αθήνας στα χρόνια του Πλάτωνα, καταδεικνύει ότι, ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ

 :-X Ναι υπήρχαν οι "ανάλογοι" της εποχής. Αλλά οι όροι που χρησιμοποιούνταν, τα ονόματα που υπήρχαν για να περιγράψουν αυτό που ήταν αυτοί τότε και ο τροπος με τον οποίον υπήρξαν, εύλογα, δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που γράφει ο Πόπερ.Αυτο θέλω να πώ.
Αναφέρει κανείς πχ τον Περικλή ως "Πρόεδρο της Δημοκρατίας" ή την Βουλή Εκκλησία του Δήμου; Επίσης έχουμε σήμερα ολιγαρχικούς ή Απέλλα, είλωτες ή πληβείους;; ;)

Παράθεση
αποφεύγοντας -ως έχουμε υποχρέωση- την κριτική στην προσωπική ζωή, στα προσωπικά δεδομένα και στην εν γένει μείωση ή προσβολή της προσωπικότητας του καθενός.
'

Δεν θεωρώ οτι μειώνω την προσωπικότητα ή ό,τι κρίνω την προσωπική ζωή ή δεδομένα του κ. Πόπερ.
Αυτό εξ ορισμού δεν μπορώ να το κάνω. Πολύ απλά διότι δεν τον γνωρίζω. Και να τον γνώριζα, πάλι δεν θα μπορούσα να το κάνω.
Τώρα το κατα πόσο μια θέση του με ωθει στο να βγαλω συμπεράσματα για την προσωπικότητά του έιναι ένα άλλο ζήτημα.
Αλλά δεν νομίζω στα γραφόμενά μου διαφαίνεται κάπου οτι εκφράζω τα συμπεράσματά μου για την προσωπικότητα, προσωπική ζωή ή προσωπικά δεδομένα του κ.Πόπερ. Αν το έκανα, ας μου καταδειχτεί πώς ακριβώς. Και θα ανακαλέσω. Αλλά κυρίως θα μετανοήσω.
Κρίνω απλώς αυτό που ισχυρίστηκε. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Μίλησε για τον Πλάτωνα, για τον ρόλο της Πολιτείας και για την κοινωνία και κρινω τί έιπε πάνω σε αυτά τα θέματα.

Παράθεση
Ο Πλάτωνας δυστυχώς, ήταν σφοδρά αναμεμειγμένος με την επιβολή του ολοκληρωτισμού στην Αθήνα (της τυρρανίας των τριάκοντα) και συμμέτοχος και συνένοχος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν ενάντια στην ίδια την πατρίδα του, ενάντια στον Αθηναϊκό λαό (1500 δημοκρατικοί εκτελεσθένετες από τους ολιγαρχικούς, σε σύνολο 50.000 περίπου ψηφοφόρων Αθηναίων).

Φυσικά και ήταν σφοδρά αναμεμειγμένος . Όλοι οι πολίτες ήταν. Πόσο μάλλον ο Πλάτωνας και όλοι οι άλλοι φιλόσοφοι..Όλοι ήταν συνένοχοι.
Δεν θα περίμενα ποτέ ο Πλάτωνας να κάθεται κάτω από ένα δέντρο και να παρατηρεί τα γεγονότα.  ::)
Και ίσως ίσως να ισχύει το
Όταν έχεις αυγά, φτιάχνεις ομελέτα. Όταν έχεις αλέυρι φτιάχνεις ψωμί. Δεν μπορείς με αυγά να φτιάξεις ψωμί, ούτε με αλεύρι ομελέτα....
Ανάλογα με το τί έχεις εργάζεσαι. Αναλογο έιναι και το έργο σου.

Αλλά ξαναλέω...οτι δεν ίσχυε τότε η Πολιτεία του Πλάτωνα.  Τυραννία είχαν οι δύστυχοι.
Το οτι έζησε στα χρόνια εκεινα ο Πλάτων δεν σημαίνει οτι η Πολιτεία, το έργο του "προωθεί ολοκληρωτικά καθεστώτα"
Μάλλον το εν λόγω έργο του ήταν η απάντηση/λύσεις. Αυτά έβλεπε και γι'αυτό ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ και γι'αυτο ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ και τελικά έγραψε ό,τι έγραψε.
Επίσης το οτι ήταν ενεργός πολίτης, επίσης δεν σημαίνει οτι ήταν ο ο 1ος, ο 2ος ο 5ος ή ο 30ος τύραννος.
Εκτός λοιπόν αν ο Πλάτωνας ήταν ο 31ος....και μας το κρατά κρυφό η ιστορία. 8)

 ;)
Και θα επιμείνω...ο Πλάτωνας λογικά θα σκεφτόταν:
"Η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των τυράννων"

Παράθεση
Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε στα χρόνια της ναζιστικής εποχής, στα κατοχικά χρόνια, όπου οι δοσίλογοι ευθύνονταν για μερικές χιλιάδες εκτελέσεις πατριωτών δημοκρατικών πεποιθήσεων.

Η ίδια...Ποτέ δεν έιναι η ίδια.
Παρόμοια ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα... :'(

Παράθεση
αλλά στα φιλοσοφικά έργα που ενέπνευσαν, επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν εφαρμογές καταστολής, επιβολής, περιορισμού δικαιωμάτων και άρνησης του αναφαίρετου δικαιώματος της πλειοψηφίας του Δήμου να αποφασίζει για την τύχη του ίδιου και της πολιτείας του.

"Ενέπνευσαν" ????????????????????????????????????????
Αυτό το αποκλείω....

Επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν...
Έχω ήδη πει την άποψη μου σχετικά:
Όλοι αυτοί έκαναν και κάνουν κάτι άλλο....!!!!! Και απλως επηρεάζονται.

Παράθεση
..στην ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα, η συντριπτική πλειοψηφία του Δήμου, που απαρτίζει την τρίτη τάξη, δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει στις αποφάσεις της πολιτείας (για το καλό τους ...βέβαια !) Φυσικά, δεν συζητάμε για δικαίωμα να εκλέγει ποιός θα τον κυβερνά ! Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο των φυλάκων !  Έλεος.... Τελικά, ποιός θα μας φυλάξει από τους ....φύλακες....

Λογική σκέψη. Κι εγώ την έκανα.

ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΩΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑ... ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΟΣΕΣ ΑΡΧΕΣ....

Παράθεση
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του λόγου είναι από τις βασικές ελευθερίες που οφείλει να αποτελεί συστατικό της. Τώρα, αν υπερασπίζεται κάποιος, ότι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία, είμαστε μαζί του στο δικαίωμά του να εκφράζει την οποιαδήποτε θέση ή άποψη

Δεν θεωρώ οτι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία. Και τελικά, ακόμα κι αν έτσι φαίνετα ο Πλάτωνας δεν μιλά για λογοκρισία, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.
Οι άνθρωποι στην κοινωνία του Πλάτωνα....θα λογόκριναν τους ευατούς τους!!
Οι φύλακες, ως διδάσκαλοι θα φρόντιζαν να γίνεται αυτό αν και όπως μπορούσαν..με σοφία και αγάπη...μια και οι ίδιοι θα λογόκριναν τον εαυτό τους επίσης.
Επαναλαμβάνω ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΣΕΙ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 22, 2008, 19:37:19

Και εν πάσει περιπτώσει με σκληρότητα θα έλεγα: Καλύτερα ορισμένοι κύριοι όπως ο Πόπερ να μην μπαίνουν στον κόπο να μιλούν για τον Πλάτωνα.

Και επιπλέον εμείς οι Έλληνες, έστω λόγω μακρινής συγγένειας, να μην το επιτρέπουμε και να μην επικαλούμαατε κυρίους όπως ο Πόπερ...


Αλλά παρακάτω,Δεν θεωρώ οτι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία.


Τι από τα δύο ;;;;
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 22, 2008, 21:28:39
        ΑΓΑΠΗΤΟΙ   ΜΟΥ   ΑΔΕΛΦΟΙ...   ΟΛΑ    ΚΑΛΑ??
                                                  ΑΚΟΥΣΤΕ   ΚΑΤΙ   σας    παρακαλω....
                        Για    την    χρονολογια   ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ   του    ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ   ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ...
                 Α)  Υπαρχουν   δυο   ΜΕΓΑΛΕΣ    δυσκολιες...1) η  ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ   γνωστη   ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ   ΕΛΛΗΝΙΚΗ   επιγραφη
                                                                                 ΕΙΝΑΙ    μολις   του   730 π.χ.
                                                                               2) ΔΕΝ   υπαρχουν   τεκμηρια  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ   ΧΡΗΣΗΣ  για  τα
                                                                                         επομενα    200   χρονια   ΜΕΤΑ....
                               
              Β)   ΠΡΙΝ   απο  την   ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ   της  ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ   Β  (1952)  ,  οι  ΕΛΛΗΝΕΣ   θεωρουνταν
                                                                 Α Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Ι ...!!!
                          ΥΠΗΡΧΕ    ΕΝΑΣ    "ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ"   αγραμματοσυνης    στην   ΠΑΤΡΙΔΑ   ΜΑΣ   την   περιοδο ...
                                                        800 π.χ.   εως   τον   ΚΛΑΣΙΚΟ   ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ..!!!
                                     ΑΥΤΗ   ΕΙΝΑΙ   ΕΩΣ   ΚΑΙ  ΣΗΜΕΡΑ   ΜΙΑ   ΕΝ   ΕΝΕΡΓΕΙΑ   Ο Ρ Θ Ο Δ Ο Ξ Η     ΑΠΟΨΗ....

                 ΠΩΣ   και   ΓΙΑΤΙ   η   ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ    γραφη    εμφανιστηκε   ΞΑΦΝΙΚΑ...???
                              ΦΑΙΝΕΤΑΙ     ΠΕΡΙΕΡΓΟ    ΠΟΥ   ΔΕΝ   ΕΜΕΙΝΕ   ΟΥΤΕ   Ι Χ Ν Ο Σ  ....!!!
                 ΜΙΑ   "ΛΥΣΗ"   σε  αυτον   τον   ΓΡΙΦΟ   ειναι   οτι   ΚΑΠΟΙΟΣ   αναζητουσε   "Τ Ρ Ο Π Ο "  να   Γ Ρ Α Ψ Ε Ι    ΤΗΝ
                                                           Ι Λ Ι Α Δ Α     και  την   Ο Δ Υ Σ Σ Ε Ι Α...!!

                 ΤΟ   Μ Η     ΦΩΝΗΕΝΤΙΚΟ    ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ    ΑΛΦΑΒΗΤΟ    Δ Ε Ν     Ε Ξ Υ Π Η Ρ Ε Τ Ε Ι     ΤΗΝ     Γ Ρ Α Φ Η ...
                                                       Τ Ο Υ      Ε Π Ι Κ Ο Υ     Σ Τ Ι Χ Ο Υ ...!!!!!!!!!!!!!

                 ΔΕΝ    ΥΠΑΡΧΕΙ   ΟΜΩΣ   ΜΕΧΡΙ   ΣΗΜΕΡΑ   ΑΠΑΝΤΗΣΗ    ΣΤΟ    ΕΡΩΤΗΜΑ....
                                   Π Ω Σ     ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ...   Ο  Ο Μ Η Ρ Ο Σ    και   η    Γ Ε Ν Ν Η Σ Η     του...ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ..?????

                 Ο    ΗΡΟΔΟΤΟΣ   ΟΝ-ΟΜΑΤΕΕ    ΤΟ   ΑΛΦΑΒΗΤΟ   " ΦΟΙΝΙΚΗΙΑ   γραμματα"...!   στην   ελλαδα   τοφερε ...
                                                     Ο   ΜΥΘΙΚΟΣ   Κ Α Δ Μ Ο Σ ..!!   
                                        ΠΕΡΑΣΑΝ     2500  ΧΡΟΝΙΑ   ΚΑΙ  ΔΕΝ   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ    Τ Ι Π Ο Τ Α    παραπανω..!!!
                                                                   ΓΙΑ    ΤΙΣ    ΠΗΓΕΣ   ΤΟΥ.....

                 ΤΑ     "ΦΟΙΝΙΚΗΙΑ   γραμματα""   ομως   ΔΕΝ   κυλουσαν   με   ΦΥΣΙΚΟ    ΤΡΟΠΟ   στην    ελληνικη   Γ Λ Ω Σ Σ Α ....!!!
                           ΤΟ   φοινικικο    αλφ (βοδι)   ΕΓΙΝΕ    αλφα...
                            ΤΟ  ....            μπετ (σπιτι)  ....,      βητα
                           ΤΟ .....              γκαμλ(καμηλα)....    γαμμα...!!!κ.λ.π....
                 ΕΤΣΙ ,   ΤΑ    22   ΦΟΙΝΙΚΙΚΑ    Σ Υ Μ Φ Ω Ν Α   "ΕΓΙΝΑΝ"   ελληνικα...
                                   Π Ο Τ Ε    εγινε    η   Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η    των    Φ Ω Ν Η Ε Ν Τ Ω Ν ...????
                    ΤΑ   ΦΟΙΝΙΚΙΚΑ     ΣΥΜΦΩΝΑ   ειναι    Α Δ Υ Ν Α Τ Α ...   στην   ΠΡΟΦΟΡΑ..!! 
                                           Η   ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ    ΠΟΥ   ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ   ΕΙΝΑΙ   Η Μ Ι Φ Ω Ν Ο Υ ...!!!π.χ....
               π.χ...      το   αλφ    Γ Λ Ω Τ Τ Ι Δ Ι Κ Ο ...   προφερεται-  ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ  ...  αχ.χ..   του   ΒΗΧΑ..!!! ΣΤΑ   ΑΥΤΙΑ   ΜΑΣ...
                                        ΓΙΝΕΤΑΙ   ΠΙΟ   ΕΥΚΟΛΟ   ΝΑ   ΠΟΥΜΕ  ...α...
                     αρα ..   ο   ΚΑΔΜΟΣ    θα  πρεπει    να   Α Υ ΤΟ  Κ Τ Ο Ν Η Σ Ε ...   δια   της   ΓΛΩΣΣΟΔΕΣΗΣ....!!!!

                                                                                                    ΦΟΙΝΙΚΙΚΟΥΣ    χαιρετισμους ...στους    ΦΟΙΝΙΚΕΣ...!!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 22, 2008, 22:34:32
                 
                 Κ Α Δ Μ Ο Σ ....υιος   του  της   ΦΟΙΝΙΚΗΣ   βασιλεως   ΑΓΗΝΟΡΟΣ,  αδελφος   της   ΕΥΡΩΠΗΣ ...
                                      θεμελιωτης  των  εν   ΒΟΙΩΤΙΑ    Θ Η Β Ω Ν ....
                  η    διηγησις   αυτη   ευρισκεται   εις  τους   ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ   χρονους...
                     στην    ΟΔΥΣΣΕΙΑ  -262-   ο   ΑΜΦΙΩΝ    και   ο   ΖΗΘΟΣ    ησαν   οι   κτιτορες...!!!
                  ΕΦΕΡΕ   λοιπον   το   εκ   ΦΟΙΝΙΚΗΣ    παλαιον   ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ   αποτελουμενον   απο   
                           16 !!!    γραμματα...!!!  ΟΧΙ   τα   22..!!  ( ισως   εκανε   ΕΠΙΛΟΓΗ...!!  ΜΥΘΙΚΟΣ   ηταν   ο,τι   ΗΘΕΛΕ   εκανε..)
                   Α Υ ΤΑ     Α Ρ Γ Ο Τ Ε Ρ Α ...!!   αυξηθηκαν ...!!   με   αλλα   8...   γραμματα..!!   καλουμενων...   ΙΩΝΙΚΩΝ...!!
                          ΗΤΑΝ   ΔΕ   ΤΑ   ΕΞΗΣ...  η..  ω...θ...φ...χ..ζ...ξ...ψ..!!

                                      Ε Ω Σ ...Τ Ο Τ Ε ...   ΕΛΕΓΑΝ   τον   ηλιο...   λ ι ο...δηλ...επικρατουσε..   Ψ Ε Υ Δ Ι Σ ΜΑ...!!
                                                        και   των   ΓΟΝΕΩΝ   και   των   ΠΑΙΔΩΝ...

                   Κ Α Δ Μ Ι Λ Ο Ι    η   Κ Α Δ Ο Υ Λ Ο Ι    ομως   ηταν   και  ΤΟ   ΧΑΛΚΙΝΟ   Γ Ε Ν Ο Σ    ΤΟΥ   Ε Ρ Μ Η ...!!!
                              ΚΑΔΜΕΙΟΣ    η   ΚΑΔΜΗΙΟΣ   ο   δρακοντας    του   ΠΙΝΔΑΡΟΥ..!!
                                      ΚΑΔΜΕΙΑ    ΝΙΚΗ ...!!!
                                Κ Α Δ Ο Υ Λ Ο Ν   η   Κ Α Δ Ο Υ Ν ==ο   ΑΜΦΟΡΕΥΣ   των  υγρων!! 
                        Κ Α Δ Ο Υ Λ Ο Ι  η   Κ Α Δ Μ Ι Λ Ο Ι    τα   παιδια   που   ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ   στα   ΚΑΒΕΙΡΙΑ   μυστηρια...!!!
                               οι    Κ Α Β Ε Ι Ρ Ο Ι    ομως   ηταν   οι  γιοι   του   Η Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ    διοτι   ηταν   οι  ΜΟΝΟΙ
                                             ΠΟΥ   ΗΞΕΡΑΝ   την   ΤΕΧΝΗ   του   ΕΡΓΑΖΕΣΘΑΙ   ΤΑ  ΜΕΤΑΛΑ...!!!

                                                                                                Ω..!!   ΚΑΔΜΙΟΙ...  ΚΑΔΟΥΛΟΙ ...  ΣΕΙΣ ...Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ ...!!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 22:59:01
Παράθεση
Παράθεση από: clarion στις Σήμερα στις 03:40

Και εν πάσει περιπτώσει με σκληρότητα θα έλεγα:

Και επιπλέον εμείς οι Έλληνες, έστω λόγω μακρινής συγγένειας, να μην το επιτρέπουμε και να μην επικαλούμαατε κυρίους όπως ο Πόπερ...


Αλλά παρακάτω,


Παράθεση από: clarion στις Σήμερα στις 16:23

Δεν θεωρώ οτι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία.


Τι από τα δύο ;;;;

Απάντησα....
Δεν θεωρώ οτι πρέπει να επιβάλλεται λογοκρισία.
και συνέχιζα....

"Και τελικά, ακόμα κι αν έτσι φαίνετα ο Πλάτωνας δεν μιλά για λογοκρισία, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.
Οι άνθρωποι στην κοινωνία του Πλάτωνα....θα λογόκριναν τους εαυτούς τους!!"Παράθεση
Καλύτερα ορισμένοι κύριοι όπως ο Πόπερ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟνα μιλούν για τον Πλάτωνα.
Με συγχωρείτεε....
αλλά δεν ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑ ΚΑΤΙ   ;D

Το να μην μπαίνει στον κόπο...σημαίνει απλώς οτι --τρόπον τινα ΠΑΡΟΤΡΥΝΤΙΚΑ---
ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ...με την βάση που έχει θέσει στην θεωρία του...

ΔΙΟΤΙ

ΚΑΚΟΥΡΓΕΙ...
;)Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 22, 2008, 23:13:13

Οι άνθρωποι στην κοινωνία του Πλάτωνα....θα λογόκριναν τους εαυτούς τους!!"


    Το γεγονός ότι ο Κριτίας (θείος του Πλάτωνα, αδελφός της μάνας του, πρώτος των 30 τυρράνων) απαγόρεψε στον Σωκράτη να διδάσκει, πρέπει νάταν από άλλη κοινωνία μάλλον....
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 22, 2008, 23:46:44
Λάθος διατύπωση...
Οι άνθρωποι στην Πολιτεία του Πλάτωνα ..θα λογόκριναν τους εαυτόυς τους...

Αλήθεια συγνώμη...

το "κοινωνία" προκλάλεσε σύγχυση....
Γιατι φαίνεται σαν να εννοώ την κοινωνία στην οποία χρονικα εζησε ο Πλατων!!
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 23, 2008, 04:13:27
Επίσης ανέφερα...κάποια στιγμή...

Παράθεση
Αρχές δίνει....ηθικές βάσεις...Ιδέες...ο Πλάτωνας...που ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ...τότε ακολουθουν "διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων".

που τελικα οδηγουν στην ΙΔΕΑ-λιστική ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα.

Έχω κάνει --ίσως ανάμεσα σε άλλα >:(--
ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.... >:( >:(
δεν έπρεπε να πώ ....."που τελικά οδηγούν στην ΙΔΕΑ-λιστική ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα...

Δεν οδηγούν...

Απλά ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ή ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ακόμα καλλιτερα!!.... :) :) :)
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: suida στις Φεβρουάριος 23, 2008, 15:02:28
    ΑΔΕΛΦΟΙ ,   ΑΓΑΠΗΤΟΙ-   ΜΕ   ΛΥΠΗ   ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΙ    ΟΛΑ   ΑΥΤΑ   ΤΑ   ΠΕΤΡΙΝΑ    ΧΡΟΝΙΑ...
                                          ΔΕΝ    ΗΤΑΝ   ΚΑΙ   ΛΙΓΑ ...  Α Φ Ο Υ    Η  ΦΘΟΡΑ    ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ    ΚΑΙ   ΜΑΣ   ΚΑΛΥΨΕ ...
                                       
                         ΔΙΑΦΟΡΕΣ    ΣΚΕΨΕΙΣ   ΕΡΧΟΝΤΑΙ   ΚΑΙ   ΦΕΥΓΟΥΝ ...ΒΛΕΠΩ... ΚΑΘΑΡΑ   ΤΟ   ΒΑΡΥ   ΤΙΜΗΜΑ   ΤΗΣ   
                                          ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΣ...Τ Ο Υ .
             
                                          Ε Α Ν ...    ΟΜΩΣ ,   ΛΕΕΙ    ΑΘΟΡΥΒΑ     Μ Ε Σ Α    ΜΟΥ   Η   Ε Λ Π Ι Δ Α ...
                                                               ΤΟ    Π Ν Ε Υ Μ Α   ΜΑΣ
                                                           Ε  Κ  Κ  Ι  Ν  Η  Θ  Η       Π Α Λ Ι ....
                       
                          Π Ε Ρ Ι Μ Ε Ν Ω ...   ΤΗΝ   Δ Ο Ξ Α    ΝΑ   ΣΤΕΦΑΝΩΣΗ    ΤΗ    ΦΥΛΗ  ΜΑΣ..  Ξ Α Ν Α...

                                                                                                         Ι Ε Ρ Ο Α  .... Ρ Ο Φ Ε Α Σ..!!!     Ι Ε   ΡΟ Α...
Τίτλος: Απ: Ερωτική Αλχημεία
Αποστολή από: livelove στις Φεβρουάριος 23, 2008, 16:37:09

Αγαπητέ Suida...

ΕΚΙΝΗΘΗ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙ...

Εκεί που έιναι το ΤΕΛΟΣ είναι και η ΑΡΧΗ...!!

 :)