Αποστολέας Θέμα: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;  (Αναγνώστηκε 15165 φορές)

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« στις: Απριλίου 08, 2008, 18:11:46 »
Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το θέμα με αφορμή ένα βιβλίο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη. Το βιβλίο λέγεται "Το Μυστικό" ή αλλιώς "Το βιβλίο της Έλξης" και ήδη έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες. Σαν συνολικό αποτέλεσμα, θα έλεγα πως το βιβλίο που μου χάρισε η φίλη μου, τελικά ήταν πιο χρήσιμο απ' ότι φανταζόμασταν και οι δύο και αμέσως πιο κάτω θα σας εξηγήσω το γιατί.

Αν και συνήθως οι αναλύσεις-παρουσιάσεις βιβλίων προκύπτουν κατόπιν θετικών εντυπώσεων που αποκομίζουμε από αυτά, εδώ θα αναιρέσω λίγο τη συνθήκη και θα σας δώσω μία σύντομη παρουσίαση και στη συνέχεια την ανάλυση ενός βιβλίου, του οποίου το αντικείμενο που πραγματεύεται θεωρώ πως δημιουργεί περισσότερο αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα. Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν μόνον προσωπικές εντυπώσεις και δεν αναιρούν σε καμμία περίπτωση τη δεδομένη αξία ενός δώρου.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε κάποια βασικά ζητήματα της ζωής μας και κυρίως σε θέματα υγιούς (ποιοτικά αλλά και ποσοτικά) βιοπορισμού. Αναφέρεται σε κάποια τεχνική που όπως η συγγραφέας υποστηρίζει, έχει εφαρμογή σε θετικές εξελίξεις στους τομείς της υγείας, των επαγγελματικών, των οικονομικών, των αισθηματικών, των διαπροσωπικών σχέσεων κλπ, όλα αυτά ενδυόμενα ένα πέπλο από περίεργες συμπτώσεις και συγχρονικότητες αλλά και με κβαντική φυσική και αυτό που γενικότερα ονομάζουμε "δημιουργικός οραματισμός" και "θετική σκέψη". Ο νόμος έχει μία δομή που συνοψίζεται στο τρίπτυχο "ζήτησέ το -> πίστεψέ το -> λάβε το".

Σε καμμία περίπτωση δεν ξεκίνησα αυτό το θέμα για να "σταυρώσω" το βιβλίο (ή το σχετικό DVD), άλλωστε τελική άποψη πρέπει να σχηματίσει κάποιος μόνον αν και όταν διαβάσει το βιβλίο ή δει το DVD.

Ας δούμε λοιπόν όσο γίνεται πιο συνοπτικά τα όσα δεν μου άρεσαν σε αυτό το βιβλίο:

1. Η λύση του "αποκτώ χωρίς να κουράζομαι"
Σε μια μεγάλη πληθώρα προβλημάτων και αρνητικών ζητημάτων στη ζωή του ανθρώπου (όπως αυτά που ανέφερα πιο πάνω), η λύση που τελικά προτείνει το βιβλίο είναι η μη-δράση. Φαίνεται λοιπόν πως αρκεί η κατάλληλη και "δυνατή" σκέψη για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που μία επιθυμία υλοποιείται και γίνεται πραγματικότητα. Η εκπληκτική αυτή διαδικασία βασίζεται στον περιβόητο "νόμο της έλξης", ο οποίος εν συντομία ορίζει πως όταν σκεφτείς κάτι και πιστέψεις πως θα γίνει πραγματικότητα, τότε αυτό αργά ή γρήγορα (αλλά σίγουρα κάποτε) υλοποιείται...

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει το γνωστό ρητό "όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχεις". Αυτή η φράση είναι αληθέστατη αλλά μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν επιθυμήσει έντονα και διαρκώς όχι τα επιπλέον αλλά τα απολύτως απαραίτητα στη ζωή τους και δεν είδαν (ούτε θα δουν) ποτέ αποτέλεσμα; Ξέρετε πόσοι άστεγοι ή πεινασμένοι κλαίνε όλη μέρα και παρακαλούν το θεό ή αυτό το "κάτι" για να τους δώσει μία καλύτερη ζωή; Αν κοιτάξετε γύρω σας, αν διαβάσετε λίγα στατιστικά από την Alexa (www.alexa.com) και αν κάνετε μερικές συζητήσεις με ανθρώπους χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου από το δικό σας, θα καταλάβετε τι εννοώ. Όλοι αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι, στην ουσία δοκιμάζουν κάθε μέρα το "Μυστικό" απλά δεν το έχουν καταλάβει. Κάθε μέρα επιδίδονται σε δημιουργικούς οραματισμούς και θετικές σκέψεις, όμως η πραγματικότητα σταδιακά τους γονατίζει και η θέληση για αλλαγή γκρεμίζεται από μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν έχει τέλος...

Εκτός από το παραπάνω ρητό που ανέφερα, υπάρχει και το ρητό "συν Αθηνά και χείρα κίνει", όμως φαίνεται πως το συγκεκριμένο βιβλίο μένει μόνον στην "επίκληση της Αθηνάς" (αλλά εις μάτην...) Όταν λοιπόν η μαγική συνταγή που προτείνει το βιβλίο είναι "ζήτησε, πίστεψε και θα σου δοθεί", τότε κάτι τελικά δεν πάει καλά. Όλα αυτά θεωρητικά ενδυναμώνονται από τη συνθήκη πως "εμείς δημιουργούμε τον κόσμο μας". Δηλαδή, το βιβλίο ισχυρίζεται πως όταν θέλουμε να μας πηγαίνουν όλα καλά στη δουλειά μας, πχ να είμαστε παραγωγικοί και εξελίξιμοι, τότε αυτό που αρκεί, είναι μόνον το να επιθυμήσουμε και να οραματιστούμε ένα "νέο" εργασιακό περιβάλλον. Ναι αλλά μήπως ξεχνάμε τους παράγοντες της διαύγειας πνεύματος; της συγκέντρωσης; της νηφαλιότητας; της ικανότητας κριτικής σκέψης; της ανελέητης προσπάθειας; της "τριβής" μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, της ικανότητας εργασίας υπό πίεση, της ικανότητας ανάκαμψης από μία αποτυχία, των γνωριμιών και το να χτυπήσουμε την κατάλληλη πόρτα στην κατάλληλη στιγμή; Μήπως τελικά αυτά είναι που δημιουργούν τον δρόμο προς την επαγγελματική επιτυχία αλλά και πάλι χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα; Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μία θετική επαγγελματική πορεία δεν θα προκύψει επειδή εγώ το οραματίστηκα ως νέες εργασιακές συνθήκες αλλά γιατί δούλεψα πάνω στην επιθυμία μου, γιατί "πόνεσα" για να αποκτήσω (τα καλά κόποις κτώνται...) τις νέες και ευχάριστες εργασιακές παροχές μου.

2. Το "μυστικό" είναι: Σου πουλάω αυτό που έχεις ανάγκη...
Όπως ακριβώς οι τράπεζες ξεφυτρώνουν εκεί που υπάρχει φτώχεια, έτσι ακριβώς κι ένα βιβλίο τέτοιου περιεχομένου (αλλά και μύρια άλλα) ξεφυτρώνει σε μια εποχή που ο μεσοαστός αλλά πλέον και ο άνθρωπος της υψηλής κοινωνίας έχει φτάσει στο "αμήν" της εξέλιξής του και δεν βλέπει "φως"... Αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται στα άτομα του τρίτου κόσμου. Όχι, γιατί αυτά τα άτομα είναι οι αδιάσειστες αποδείξεις πως το "μυστικό" τελικά ΔΕΝ λειτουργεί, ή αν θέλετε λειτουργεί σε επιλεγμένες διανοητικές προσωπικότητες, πολύ πιο εξελιγμένες από τις συνήθεις...

Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως τόσο η μεσοαστική τάξη, όσο και οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις, έχοντας μπει σε μία ατραπό του τύπου "ζω για να δουλεύω", χρειάζονται μία τόνωση, ένα μαγικό ραβδάκι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Ο μεσοαστός αγωνίζεται καθημερινά για να κάνει πράξη το "αμερικάνικο όνειρο", ενώ ο "ατσαλάκωτος" των υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, επειδή πλέον τα έχει όλα και τα έχει δοκιμάσει όλα, έχει φτάσει σε σημείο να αδιαφορεί για τα πάντα και να έχει πλέον ανάγκη από κάτι νέο, από κάτι "δυνατό", από κάτι που θα δώσει και πάλι νόημα στην ανιαρή (πλην όμως υλικά πλουσιότατη) ζωή του.

Μέσα σε όλα αυτά, θεωρώ πως το "Μυστικό" συμβάλλει στην κατευθυνόμενη (άρα χειραγωγημένη) δόμηση αυτών που "πρέπει" να ορίζουμε ως πραγματικά αγαθά στη ζωή μας. Χωρίς να δίνει την πιθανότητα της ποικιλλομορφίας στην έννοια του αγαθού (υλικού ή πνευματικού), το βιβλίο μας δίνει πχ τον τρόπο του πώς να γίνουμε πλουσιότεροι αγνοώντας το ρητό που λέει πως "πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει τα περισσότερα αλλά αυτός που χρειάζεται τα λιγότερα". Είναι πολλοί που πιστεύουν σε αυτό το ρητό (δεν εξετάζω αν έχει βάση) αλλά φαίνεται πως το "Μυστικό" δεν είναι για αυτούς τους "λίγους"...

3. Το αναπόδεικτο της θεωρίας της "έλξης"
Πραγματικά μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως αψηφώντας αλλά και "τροποποιώντας" κάποιους νόμους της Φυσικής αλλά και κατάλληλα χειριζόμενη τα δεδομένα της κβαντικής Φυσικής, η συγγραφέας παραμελεί εντυπωσιακά κι επιδέξια να αποδείξει στο αναγνωστικό κοινό το πως τελικά αυτή η "ενέργεια" που στέλνει ένας άνθρωπος επιστρέφει τελικά σε αυτόν ως υλοποίηση.

Για παράδειγμα, μέσα στο βιβλίο προτείνεται στους αναγνώστες, αν θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή αν θεωρούν πως δεν τους αρμόζει το τρέχον οικονομικό επίπεδο, τότε αρκεί μία διαδικασία του τύπου "σκέφτομαι πως είμαι πλούσιος -> πιστεύω πως θα γίνω πλούσιος -> γίνομαι πλούσιος" ώστε να αλλάξουν όλα για αυτόν τον "έξυπνα" σκεπτόμενο άνθρωπο... Ως παραδείγματα για τέτοιες διαδικασίες, η συγγραφέας φέρνει κάποιους ανθρώπους που (λίγοι όντες) έχουν συγκεντρώσει τον περισσότερο πλούτο του πλανήτη και αυτό ισχυρίζεται πως δεν συνέβη λόγω των προσεκτικών βημάτων στην εξέλιξή τους αλλά ακριβώς στο "Μυστικό", δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάποτε οραματίστηκαν τη ζωή που έχουν τώρα και σύμφωνα με τον νόμο της έλξης, η επιθυμία τους έγινε πράξη... Μάλιστα, θεωρεί πως ο μεγαλύτερος πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε λίγα μόνον άτομα επειδή μόνον λίγοι (μέχρι τώρα) άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία του δημιουργικού οραματισμού και της θετικής σκέψης. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το background δραστηριοτήτων που όλοι αυτοί οι άνθρωποι ακολούθησαν προκειμένου να αποκτήσουν όλα αυτά τα χρήματα.

Σε όλα αυτά, η συγγραφέας θεωρεί πως επειδή σύμφωνα με την κβαντική Φυσική όλα συνδέονται, τελικά η σκέψη μας (που μεταφράζεται σε εκδηλωμένη ενέργεια), τελικά επιστρέφει σε εμάς ως υλοποίηση. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η διαδικασία του πως αυτή η σκέψη γίνεται πράξη. Πουθενά δεν διάβασα το πως συμβαίνει αυτή η "μεταστοιχείωση" της σκέψης, με τελικό αποτέλεσμα την επιθυμητή για τον "φωτισμένο" κατάσταση... Σαφώς και σύμφωνα με την κβαντική θεωρία όλα συνδέονται και μάλιστα αυτό ήδη έχει αναλυθεί πολλάκις αλλά και κάπως πιο συνοπτικά μέσα από μία μελέτη που σας παρουσίασα στο θέμα για το φιλμ "What the bleep do we know!?", όμως η ίδια θεωρία επισημαίνει πως τελικά αυτό που είμαστε "τώρα" είναι ήδη παρελθόν, πως αυτό το σύνολο που ονομάζεται Μαρία, Κώστας ή Αντώνης, διαρκώς μεταβάλλεται γιατί ούτε η πνευματική του φύση αλλά ούτε και η φυσική του υπόσταση παραμένει ποτέ σταθερή. Κατά συνέπεια, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα αυτή η ενέργεια που στέλνουμε ως σκέψη, κατά την επιστροφή της τελικά να "αστοχήσει" και να μη μας βρει ποτέ... Αν λοιπόν δούμε το ζήτημα της "έλξης" έστω και από αμιγώς επιστημονικής-τεχνικής πλευράς, καταλαβαίνουμε πως δεν έχει πεδίο εφαρμογής.

Το βιβλίο λοιπόν, ενώ εστιάζει στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας, αδυνατεί τεχνιέντως να αναλύσει-αποδείξει το ενδιάμεσο της διαδικασίας. Άρα λοιπόν, πρέπει να δεχτούμε αυτό που ευαγγελίζεται το βιβλίο ως απλή θεωρία κι όχι ως ένα ισχύον επτασφράγιστο μυστικό που κυκλοφορεί μόνον μεταξύ "μυημένων" ανά τους αιώνες... Σε αυτό το ζήτημα μου κάνει εντύπωση το πως και γιατί η συγκεκριμένη συγγραφέας έγινε ξαφνικά ο Προμηθέας αυτού του "Μυστικού", το οποίο ακόμα και ως τίτλος είναι λάθος, μιας και ένα μυστικό που γίνεται best seller, δεν είναι πλέον μυστικό. Αλλά και αν ήταν, όπως πολλές φορές μιλάμε για μυστική γνώση κλπ, τότε αναρωτήθηκε η συγγραφέας αν έπρεπε να το αποκαλύψει; Τι είναι αυτό που τη χρήζει αγγελιοφόρο αυτού του μηνύματος; Μήπως ο ανθρωπισμός; Μα χρειάζεται πολλά περισσότερα πέραν αυτού και μάλιστα χρειάζεται πολύ λιγότερες εισπράξεις...

4. Οι αρνητικές συνέπειες της θεωρίας της "έλξης"
Το θέτω απλά και άμεσα: Έστω ότι κάνω ό,τι λέει το βιβλίο. Έστω ότι ακολουθώ κατά γράμμα όλη τη διαδικασία του δημιουργικού οραματισμού και της θετικής σκέψης με ικανή προσήλωση και πίστη στο αποτέλεσμα. Κι αν τελικά αυτά που επιθυμήσω δεν γίνουν πράξη; Αν τελικά το μόνο αποτέλεσμα που είδα ήταν τα 25 ευρώ που λείπουν από την τσέπη μου; Μα ακόμη χειρότερα (και ρεαλιστικά), αν τελικά αυτό το όνειρο, η επιθυμία μου να αλλάξω τη ζωή μου, να επιτύχω επαγγελματικά, να πλουτίσω, να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να αποκτήσω ένα νέο σπίτι ή ένα νέο αυτοκίνητο ή να βρω μια κενή θέση στο πάρκινγκ (ναι, το βιβλίο δίνει τη λύση και σε αυτό!), αν τελικά όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες προσδοκίες στη ζωή μου ΔΕΝ πραγματοποιηθούν, τότε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Εγώ προχωρώ λίγο την υπόθεση και παρατηρώ από τη μια μεριά τα παγκόσμια δεδομένα περί ευημερίας και από την άλλη μεριά τις πωλήσεις του βιβλίου (ήδη έχει ξεπεράσει τα 3,75 εκατομμύρια αντίτυπα σε μορφή βιβλίου και τα 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα σε DVD, χώρια τα πειρατικά αντίτυπα που είναι τουλάχιστον άλλα τόσα...). Με βάση λοιπόν αυτά τα αδιάσειστα δεδομένα, βγάζω ένα συμπέρασμα και στην ερώτηση "τι άλλαξε στον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησε το μυστικό;", η απάντηση είναι: ΤΙΠΟΤΑ... Οπότε οδηγούμαι σε κάποιες λογικές αιτίες: ή αυτοί που αγόρασαν το βιβλίο είναι ανίκανοι να κάνουν πράξη τα όσα διάβασαν, ή όσοι αγόρασαν το βιβλίο το παράτησαν στη μέση γιατί έχασαν το ενδιαφέρον τους, ή ήταν αγράμματοι και δεν ήξεραν να διαβάζουν ή τελικά ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ! Εγώ διαλέγω την τελευταία αιτία, ακριβώς ορμώμενος από τα δεδομένα που έχω γύρω μου κι όχι από τα δεδομένα που ευαγγελίζεται το βιβλίο πως θα συμβούν.

Μήπως ξαφνικά στους πλούσιους, στους επαγγελματικά επιτυχημένους, σε αυτούς που ερωτεύονται ή βρίσκουν κενή θέση στο πάρκινγκ ξαφνικά προστέθηκαν άλλα 5 εκατομμύρια και δεν το πήρα χαμπάρι; χμμ ::)

Ξέρετε όμως ποιό είναι το πλέον επικίνδυνο στην όλη υπόθεση; Το ότι αυτό το βιβλίο πουλά σε ανθρώπους απελπισμένους, σε αυτούς που τα έχουν δοκιμάσει όλα προκειμένου να δουν επιτέλους μια "άσπρη μέρα" και βλέπουν πως αυτή η μέρα, ακόμη και μετά από τις οδηγίες του βιβλίου εξακολουθεί να μην έρχεται! Ξέρετε πως κάποιοι από αυτούς τους απελπισμένους επίδοξους αναγνώστες βρίσκονται ένα βήμα πριν την αυτοκτονία ή τη διάλυση του σπιτιού τους; Ξέρετε πως κάποιοι από αυτούς τους απελπισμένους επίδοξους αναγνώστες είναι έτοιμοι να (ξε)φύγουν σε μοναστήρια ή άλλα περίεργα κοινόβια, παρατώντας οικογένειες και φίλους; Και βέβαια το ξέρετε γιατί τους βλέπετε γύρω σας καθημερινά. Αν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο "αμήν" της υπομονής τους και των προσπαθειών τους και βιώνουν καθημερινά μία ανεκπλήρωτη επιθυμία για αλλαγή, τότε να είστε επίσης σίγουροι πως αυτό το βιβλίο που υπόσχεται τόσα όσα τελικά δεν πραγματοποιεί, θα τους χαρίσει ίσως άλλο ένα βήμα (ή το τελευταίο) προς την κατάθλιψη, τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την αυτοαπόρριψη, θα τους αναγκάσει να χάσουν έστω κι αυτά τα ψίχουλα αυτοεκτίμησης που τυχόν έχουν γιατί είδαν πως ούτε και αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί επάνω τους...

Άλλοι σε μεγάλο βαθμό, άλλο σε μικρότερο βαθμό αλλά ευτυχώς όχι όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου, θα ζήσουν τον νόμο της "αντιέλξης", δηλαδή, αυτό που οραματίζονται, τελικά θα τους επιστραφεί αλλά αντεστραμμένο...

5. Γενικά συμπεράσματα για το "Μυστικό"
Αν και κάποιοι θα σπεύσουν να συμπεράνουν πως είμαι υπερβολικός ή ότι κινδυνολογώ και θα υπερασπιστούν τα όσα το βιβλίο ευαγγελίζεται, σημειώνω και πάλι πως όλα τα ανωτέρω αλλά και άλλα που λόγω χώρου δεν παραθέτω, αποτελούν μόνον προσωπικές εντυπώσεις και σε καμμία περίπτωση δεν τα γράφω για να επηρεάσω υποχρεωτικά κάποιους άλλους ανθρώπους. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μου για το βιβλίο, άλλωστε γι' αυτό και άνοιξα αυτό το θέμα.

Το "Μυστικό" της αλλαγής, ή αν θέλετε, ο πραγματικός νόμος της έλξης, δεν βρίσκεται ούτε σε βιβλία, ούτε σε εύκολες λύσεις για τεμπέληδες (πραγματικά, είτε είσαι τεμπέλης, είτε εργατικός, το βιβλίο θεωρεί πως η "έλξη" θα λειτουργήσει χωρίς διάκριση και η επαγγελματική επιτυχία θα είναι δεδομένη και για τις δύο περιπτώσεις...). Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό προς τη γενικότερη ευημερία γιατί η ζωή του καθενός είναι διαφορετική από κάθε άλλη και οι παράγοντες που μας οδηγούν στην επιτυχία ή στην αποτυχία είναι από πολλοί έως μη προβλέψιμοι για κάθε άνθρωπο. Αν το βιβλίο θέλει να με μετατρέψει σε "λευκό μάγο" που μέσω του οραματισμού και της διαδικασίας "ζήτησέ το -> πίστεψέ το -> λάβε το" θα μου λύσει τα προβλήματά μου, χωρίς εγώ να κάνω θυσίες και να μοχθήσω προς μία καλύτερη ζωή, αν το βιβλίο θέλει να μου δώσει μια λύση που είναι εντυπωσιακά αλλά και περίεργα απλή, εύκολη και ανέξοδη, τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω...

Πολλές φορές μου έρχεται στο μυαλό το παράδειγμα της νύμφης που μέσα από την προσπάθειά της για να βγει από το κουκούλι, τελικά μετατρέπεται σε μια πανέμορφη πεταλούδα ικανή να πετάξει. Σε αυτό λοιπόν το παράδειγμα, αναφέρεται η αξία της προσωπικής προσπάθειάς μας ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτοβελτίωση κι εξέλιξη. Αν ανοίξουμε το κουκούλι όπου βρίσκεται η νύμφη και δεν την αφήσουμε να "ζοριστεί" για να βγει, τότε η νύμφη θα πεθάνει γιατί δεν ήταν έτοιμη να βγει στον κόσμο της πεταλούδας μη έχοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβίωσης. Ροδοσταυρικά, κάποιοι λένε πως αν δεν υπάρξει "σταύρωση", τότε δεν ανθίζει το "ρόδο" κι έχουν απόλυτο δίκιο. Πραγματικά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και σκέψεις των 10 δευτερολέπτων για να έχεις καινούργιο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, επιτυχημένη ερωτική ζωή ή πολλές πωλήσεις στη δουλειά σου. Το βιβλίο μου προτείνει πως για να γίνουν πολλές πωλήσεις χρειάζεται μόνον να σχηματίσω στο μυαλό μου αυτή τη νέα κατάσταση (να το δω λίγο στο "αστρικό πεδίο" το θέμα...) και αφού το πιστέψω μέσα μου πως θα γίνει πραγματικότητα, τότε η επιθυμία μου αυτή ως ενέργεια που εκπέμπεται θα επιστρέψει σ' εμένα υλοποιημένη πλέον... Όμως, το μυστικό για πολλές πωλήσεις αλλά και γενικότερα για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία κρύβεται σε μία φράση: Στην αρχή δουλεύεις πολύ, μετά δουλεύεις πολύ κι έξυπνα και στο τέλος δουλεύεις μόνον έξυπνα... Αυτό ναι, είναι ένας νόμος και βγήκε μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των επαγγελματικά επιτυχημένων ανθρώπων κι όχι από μία απλή ευχή.

Πραγματικά χρειάζεται να έχεις πολλά περισσότερα από το "Μυστικό" για να γίνεις ένας νέος Ωνάσης, ένας νέος Einstein (κι αυτός ήξερε το "μυστικό"...), ένας νέος Churchill, ένας νέος Hawking. Η ζωή μας είναι ένα χρηματιστήριο ιδεολογικών αξιών κι ευκαιριών εμπλουτισμένη από μία διανοητική "προίκα" που μας δώρισε η μητέρα Φύση (αν και άνισα). Όσο κάποιος από εμάς γίνεται "πλουσιότερος", τόσο κάποιος άλλος γίνεται "φτωχότερος" και όλα αυτά συμβαίνουν πλειοτροπικά. Κάποιοι ποτέ τους δεν θα γίνουν πλούσιοι, όπως και κάποιοι άλλοι ποτέ τους δεν θα αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι. Είναι όμως κρίμα που αυτό το βιβλίο δεν τους το λέει... Είναι ουτοπία να φανταζόμαστε πως όλα τα θετικά συμβαίνουν τόσο εύκολα και απλά. Αν και σέβομαι τη "Ροδοσταυρική Ουτοπία" ως διακήρρυξη, ως ιδέα, πάραυτα θεωρώ πως αποτελεί μια ιδεατή κατάσταση, γι' αυτό και ονομάστηκε "ουτοπία". Πάραυτα οι σκοποί και οι επιδιώξεις αυτής της ουτοπίας είναι άξιοι και η όλη διαδικασία πρις την υλοποίησή της εμπεριέχει κόπους, προσπάθειες, αποτυχίες αλλά και επιτυχίες. Η Ροδοσταυρική Ουτοπία είναι ένας φάρος πνευματικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών, δεν μοιάζει όμως σε τίποτα με αυτό που θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί η ανθρωπότητα μέσω του "Μυστικού", μια ανθρωπότητα που θα αποτελείται μόνον από πλούσιους, από επιτυχημένους επαγγελματίες, από ευτυχισμένους οικογενειάρχες και από άπειρες κενές θέσεις πάρκινγκ!

Κλείνω με το συμπέρασμα που εξέφρασα στην αρχή κιόλας της παρουσίασής μου. Συμπέρανα λοιπόν πως αυτό το βιβλίο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη, είναι όντως αναπάντεχα χρήσιμο για εμένα και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Την ευχαριστώ γιατί μέσω αυτού του βιβλίου, μου έδωσε την ευκαιρία να δώσω για άλλη μια φορά αξία στον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, να ανακαλύψω μέσα μου νέα αποθέματα θέλησης, δημιουργικότητας και μεθόδων προς αυτοβελτίωση και όλα αυτά μέσα από την υπενθύμιση πως είναι άσκοπο αλλά και χάσιμο χρόνου να αναζητούμε εύκολες λύσεις στη μεταστοιχείωση των καταστάσεων μέσα μας και γύρω μας. Δίνω μεγάλη αξία στην προσπάθεια και τη θυσία προς την επίτευξη κάποιου στόχου, στην "τριβή" με την καθημερινότητα, στην αξία των επιλογών μας, στην αναγνώριση των παθών μας και στην ελαχιστοποίηση των λανθασμένων αποφάσεών μας μέσα από την εμπειρία. Αυτό το βιβλίο υπήρξε μία άριστη αιτία για να φέρω όλες αυτές τις αξίες και πάλι στην επιφάνεια.

Ένα πραγματικά υπέροχο δώρο! :)
...spes mea in mentem est...

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 08, 2008, 19:34:17 »
Συγχαρητήρια αδελφέ μου, για την κατάθεση της έρευνάς σου.  Μας χάρισες όντως ένα πολύ πολύτιμο δώρο... Μας χάρισες το Μυστικό της Ευτυχίας... που αν και τόσο απλό, είναι τόσο δύσκολο, κάποιες στιγμές να το πραγματώσουμε...

Ο νόμος της Έλξης ας μας χαρίζει πάντα απολαυστικές δημιουργικές στιγμές... και πολύ καλούς φίλους να τις μοιραζόμαστε...
   ;)
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

suida

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 550
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 08, 2008, 20:24:21 »
         ΤΖΟ   ΒΙΤΑΛΕ,  Δ Ι Δ Α Κ Τ Ω Ρ .....αστεγος   εικοσι   χρονια...!!!    η   πριν.....
                                  δ ι δ α κ τ ω ρ     της   μεταφυσικης, υπνοθεραπευτης,  ιερεας,  τσι  κουνγκ, μαρκετινγκ,  συγγραφεας,.....
   
                                 ΕΙΜΑΙ    στην    ΚΕΝΙΑ.....και    προσαπαθω....διαβαζοντας  να   κατανοησω   η   εφαρμοσω...

                                   ΠΟΛΛΟΙ    ΑΝΘΡΩΠΟΙ   ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ    ΔΕΣΜΙΟΙ   ΤΩΝ   ΣΥΝΘΗΚΩΝ    ΤΗΣ   ΖΩΗΣ   ΤΟΥΣ...
                                  ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ   ΝΑ    ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ   -  ΝΑ   ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ   ΣΕ   ΑΔΙΕΞΟΔΟ....

                                  ΟΠΟΙΕΣ    ΚΑΙ   ΑΝ   ΕΙΝΑΙ   ΟΙ   ΤΩΡΙΝΕΣ   ΣΥΝΘΗΚΕΣ,   ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ......
                                  Η    ΠΑΡΟΥΣΑ     Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α     ΘΑ   ΑΡΧΙΣΕΙ   ΝΑ   ΑΛΛΑΖΕΙ....
                                  ΑΠΟ   ΤΗ   ΣΤΙΓΜΗ   ΠΟΥ   ΕΣΕΙΣ    ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ    ΤΟ    ΜΥΣΤΙΚΟ....


                      ΤΑ    ΤΕΛΩΝΙΑ     ΠΟΥ    ΛΕΓΑΜΕ.....  Β Α Μ Π Ι Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν  .....δ υ σ τ υ χ ω ς...!!

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 08, 2008, 20:33:34 »
Φίλε suida έχεις διαβάσει το βιβλίο; Τι εντύπωση σου άφησε;
...spes mea in mentem est...

livelove

  • Μηνύματα: 144
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 09, 2008, 04:18:59 »
Παράθεση
Η Ροδοσταυρική Ουτοπία είναι ένας φάρος πνευματικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών, δεν μοιάζει όμως σε τίποτα με αυτό που θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί η ανθρωπότητα μέσω του "Μυστικού", μια ανθρωπότητα που θα αποτελείται μόνον από πλούσιους, από επιτυχημένους επαγγελματίες, από ευτυχισμένους οικογενειάρχες και από άπειρες κενές θέσεις πάρκινγκ!

χιχιχιχι...
είπες ΟΥΤΟΠΙΑ και δεν εχασα ευκαιρία....

..μια ανθρωπότητα που θα αποτελείται μόνον από πλούσιους, από επιτυχημένους επαγγελματίες, από ευτυχισμένους οικογενειάρχες και από άπειρες κενές θέσεις πάρκινγκ
αυτό ναι μπορεί να ειναι ουτοπία...και θα παραμένει όσο δεν υφίσταται, όπως είπες..."ένας φάρος πνευματικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών" εντός των ανθρώπων...

θυμάμαι ένα άλλο βιβλίο που είχα διαβάσει κάποτε σχετικά...
Στο ΜΥΣΤΙΚΟ λοιπον, ως βιβλίο...(το οποίο δεν έχω διαβάσει, αλλά εννοειται πως --μετα απο τοσο καιρο--   ;D εμπιστεύομαι και σέβομαι την κρίση σου και οχι μονο) αντιπροτείνω το "Οι Δώδεκα Νόμοι του Πνεύματος"...κάπως καλλίτερο μου κάνει, για τον νόμο της έλξης...
Αλλά το καλλίτερο από όλα...δεν ειναι καν βιβλίο...
είναι όπως είπες...
ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ
και
ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ...
The opposite of a correct statement is a false statement. But the opposite of a profound truth may well be another profound truth

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 09, 2008, 16:23:43 »
Θέλω να διευκρινήσω μερικά πράγματα σχετικά με τα όσα παρέθεσα:

Η γενικότερη ένστασή μου, δεν έγκειται στο ότι η συγγραφέας προάγει τη (δεδομένη) δύναμη της θέλησης και του δημιουργικού οραματισμού αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που το κάνει, ειδικά όταν όλα αυτά παρουσιάζονται ως εξής:

1. Η συγγραφέας ως άλλος (και αυτόκλητος) Προμηθέας θέλει να μας πείσει (ή μάλλον ούτε καν μπαίνει στον κόπο να το κάνει) πως αυτή είναι η εκλεκτή της σημαντικής αποκάλυψης του μυστικού και πως το Χ βιβλίο που της χάρισε η κόρη της είναι η αφορμή για όλα αυτά...

2. Το ότι εκείνη αποτελεί ένα τρανταχτό (αν όχι το μοναδικό) παράδειγμα ανθρώπου που οραματίστηκε να βγάλει ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ και το έκανε πολύ σύντομα πράξη μέσα από αυτό το βιβλίο και το σχετικό DVD.

3. Το ότι αν και ενσωματώνει στο βιβλίο της την κβαντική φυσική και μιλάει για συσχετισμό σκέψης και κοσμικής ενέργειας, εντούτοις αποφεύγει τεχνιέντως να μας εξηγήσει το πως φτάνουμε από την αιτία στο αποτέλεσμα, το πως δηλαδή λειτουργεί αυτό το κοσμικό μπούμερανγκ υπέρ ημών αλλά και γιατί εξαρχής πρέπει η σκέψη μας να ταξιδέψει στα βάθη του γαλαξία προκειμένου να γίνει πράξη. Χμμ...

4. Το ότι αν και ορθά δίνει μεγάλη αξία στη δύναμη της θέλησης και του δημιουργικού οραματισμού, εντούτοις ξεχνά πως μία τέτοια τεχνική μπορεί να έχει αποτέλεσμα κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ικανότητες, κάτι που έχει καταφέρει ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά τον κόσμο. Όταν όμως πλασάρεις στην αγορά ένα τέτοιο βιβλίο ως προϊόν τύπου "mass market", τότε όχι μόνον εκφυλίζεις τη διαδικασία αλλά παράλληλα ισοπεδώνεις τις παραλλαγές και διαβαθμίσεις των ικανοτήτων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχετικά πχ με την επαγγελματική επιτυχία, φτάνει σε σημείο να ταυτίζει το μέλλον του τεμπέλη με αυτό του εργατικού, καθώς μόλις τώρα ο εργατικός άνθρωπος ανακάλυψε πως μάταια κοπιάζει για την εξέλιξή του. Ο τεμπέλης ήδη τον χαιρετά από το γραφείο του διευθυντή γιατί έτυχε να διαβάσει πρώτος το "Μυστικό"...

5.  Το ότι προσπαθεί να αποδείξει τα αναπόδεικτα μέσα από ένα σύνολο συμπτώσεων και συγχρονικοτήτων που όμως στο μυαλό της συγγραφέως αποτελούν απλά την υλοποίηση του "μυστικού". Για παράδειγμα, αναφέρεται σε μια γυναίκα η οποία διαβάζοντας το βιβλίο, εντυπωσιάστηκε από τον Bob Proctor και εκδήλωσε την έντονη επιθυμία της να τον συναντήσει και να κάνει μαζί του μια σύντομη συζήτηση αλλά της φαινόταν πολύ δύσκολο να τον βρει. Αυτό το "θέλω" της το εξέφρασε τόσο δυνατά που... ω τι θαύμα! τελικά ο Bob Proctor ήταν γείτονάς της κι έμενε 3-4 τετράγωνα μακριά! Μα είμαστε σοβαροί;;;

6. Το ότι πουθενά μέσα στο βιβλίο δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο σχετικά με τις πιθανότητες όλο αυτό που ευαγγελίζεται, τελικά να μην λειτουργήσει σε σημαντικό αριθμό ατόμων. Όταν λοιπόν παρουσιάζεις ένα προϊόν, για το οποίο δίνεις μηδενικές πιθανότητες αποτυχίας, τότε (πάλι) κάτι δεν πάει καλά με αυτό που πουλάς...

7. Το ότι ανέτως (και αδικαιολογήτως) κατηγοριοποιεί το τι εστί ευτυχία για τον άνθρωπο. Αν πραγματικά ήθελε να δώσει κάτι διαφορετικό, θα έπρεπε να παρουσιάσει κάποιες εναλλακτικές εκδοχές της ευτυχίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι απόλυτα σχετική και με μεγάλη παραλλακτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάραυτα, εστιάζει εύστοχα στα είδη της ευτυχίας που πουλάνε περισσότερο και κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το εμπλουτίσει. Όπως λένε, "if it works, don't fix it..."

8. Το ότι με λανθάνουσα (αν και περίσσεια) αλαζονεία δηλώνει πως η δική της μέθοδος αντικαθιστά ανέτως κάθε άλλη μέθοδο αυτοβελτίωσης και βιοποριστικής εξελιξιμότητας και με τη γνωστή απλή διαδικασία έχεις αλλάξει άρδην τη ζωή σου! Αυτό κι αν είναι πίστη στο προϊόν σου! Που είναι όμως σε όλα αυτά η προσωπική προσπάθεια; που είναι τα νυχτέρια πάνω στα βιβλία για να φτάσεις κάποτε ψηλά; που είναι η δύναμη και η εμπειρία που αντλείς μέσα από μια αποτυχία; έχει δει ποτέ στη ζωή της άνθρωπο σε οργασμό δημιουργικότητας; έχει δει ποτέ της ανθρώπους να βράζει το αίμα τους από παραγωγικότητα; έχει δει ποτέ της ανθρώπους να ανακαλύπτουν μέσα τους έναν γίγαντα θέλησης που απεχθάνεται την πάσης φύσεως οκνηρία; ή ακόμα και το ίδιο το μεγαλείο των γνώσεων και των εμεπιριών που κρύβει μέσα του το να μετατρέπεσαι από "νύμφη" σε "πεταλούδα";

9. Το ότι με εξαίρεση 2-3 άτομα που έχουν ένα καλό επιστημονικό background και δεν περίμεναν το "μυστικό" ή το "What the bleep do we know!?" για να γίνουν γνωστοί, επανδρώνει το βιβλίο της με άτομα που εκπέμπουν μία απόλυτη ηρεμία, σιγουριά και εμπιστοσύνη με τα όσα λένε, επενδύοντας το "μυστικό" με το απαραίτητο περιτύλιγμα "100% proven to work".

10. Το ότι αναφέρεται σε πανεπιστήμονες και εξέχουσες προσωπικότητες του παρελθόντος και αβίαστα υποβαθμίζει έως αφανισμού τον προσωπικό τους κόπο, την καθημερινή τους προσπάθεια αλλά και την (θέλουμε δεν θέλουμε) βιολογική υπεροχή (στατιστικά) του εγκεφάλου τους, ισχυριζόμενη πως απλώς όλοι τους κατείχαν το "μυστικό" και πως χάριν αυτού έγιναν αυτό που έγιναν. Περιττό βέβαια να προσθέσω πως κανείς από αυτούς δεν ζει για να το επιβεβαιώσει...
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 09, 2008, 16:35:55 από Trithemius »
...spes mea in mentem est...

suida

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 550
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 09, 2008, 18:23:49 »
   Φ Ι Λ Ε ,   TRITHEMIUS...σε   χαιρω...
                                         ναι ,   το    εχω   διαβασει ....
                      η   συγγραφεας   ΡΟΝΤΑ   ΜΠΕΡΝ  και   ολοι  οι   αλλοι ....εχουν   δημιουργησει   ενα   ευτυχισμενο 
                      βιβλιο    οπου   ολες    οι   ετεροφωτες    λειτουργηες   του   εγω   ειναι   σε   Α Ν Α Μ Ο Ν Η ....

                      Οι   Επιθυμιες ,  συνδιαζονται   με  την   θ ε λ η σ η   του   καθ" ενος    προς   υλοποιηση   Στοιχειων
                                            του    ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ....

                      Εχουν   προσεκτικα...  κανει   την   Διαλογη   Υ Φ Ο Υ Σ    με   ανατολικες   πινελιες   και   Δυτικες 
                                            Κτητικες    αναλωσιμες    Εκφρασεις....

                      Ολα  ,   ειναι   στην   υπηρεσια    του   Ανθρωπινου   Ειδους ...ΑΠΛΑ   περιμενουν...  να   θελησουμε...
                                 να   συνεργαστουμε...  με  την   επιθυμια    της   κΤΗΣΗΣ... για   να  ΜΑΓΝΗΤΙΣΘΟΥΝ....

                                             Η     Α Ξ Ι Α ,   ΕΙΝΑΙ    Δ Ε Δ Ο Μ Ε Ν Η ....μεσω   αυτων...ΠΡΟς    υλοποιηση....

                      ανατολικες    δοξασιες   σε   δυτικα   ρητα ....  αναβοσβηνουν    σε   ΚΑΘΕ   σελιδα....

                       Ειναι    κατι    μεταξυ    WALT    DISNEY   και     HOLLY  WOOD...ΜΕ   πολιτισμικο    υφος   του
                                             Πολιτη    που   αποδεχεται   τα   παντα ....γιατι
                                                        Κ Ο Υ Ρ Α Σ Τ Η Κ Ε ......

                      Σημερα,   λειπει    ο   Μ Υ Θ Ο Σ ... φιλτατε...
                      Σημερα  ,  λειπει    το   Π Α Ρ Α Μ Υ Θ Ι ....
                      Σημερα,    απουσιαζουν   οι    Η Ρ Ω Ε Σ ....ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ    το   παραδειγμα....το   Κ Ι Ν Η Τ Ρ Ο ....

                      Υπαρχει,   απομονωση   και   Εσωστρεφεια...!!!
                      ΑΥΤΟ ,   ειναι   το  κενο   του    "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"  ,  ΓΙΑΥΤΟ   και  η  ονομασια ....Μ Υ Σ Τ Ι Κ Ο ...
                      οδηγιες...δηλ   προς   Ε Ξ Ω Σ Τ Ρ Ε Φ Ε Ι Α....!!!
                      μονο   που   οι   ΟΔΗΓΙΕΣ ....ειναι   Α Ν Ο Η Σ Ι Ε Σ ...ΝΤΥΜΕΝΕΣ   

                      Αν   μου  επιτρεπεις   να  πω...χωρις   περιορισμο...

                     ΛΕΙΠΕΙ  ,  Ο   Ε  ΛΛΗΝΑΣ   ΑΠΟ  ΤΗΝ   ΖΩΗ   ΤΟΥ  ΠΛΑΝΗΤΗ...Α Π Ο Υ Σ Ι Α Ζ Ο Υ Μ Ε ....Φ Ι Λ Ε ...Φ Ι Λ Ε  μου...


Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 10, 2008, 10:25:51 »
Μιλάμε για το βιβλίο που αντιστοιχεί στην ταινία "The Secret"?

Δε διάβασα το βιβλίο, είδα μόνο την ταινία. 

Από ότι έχω μελετήσει αλλά και από τη δική μου εμπειρία με Οραματισμούς υλοποίησης έχω να πω τα εξής.

1) Σε γενικές γραμμές το "the Secret" λέει σωστά πράγματα. 

2) Η θετική σκέψη είναι πράγματι πολύ βασικό στη ζωή μας.

3) Το "the Secret" είναι υπεραπλουστευμένο και ελειπές.  Χρειάζοντε περισσότερα πράγματα για να γίνει ένας επιτυχημένος Οραματισμός (βλέπε Καμπάλα: Σώμα, Συναίσθημα, Νόηση). 

4) Ακόμα κι αν τεχνικά τα κάνουμε όλα σωστά, μπορεί να παρέμβει το υποσυνείδητό μας και να μας χαλάσει τον οραματισμό.  πχ αν εγώ κάνω οραματισμό να βρώ κατάληλο σύντροφο για γάμο.  ΑΛΛΑ έχω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα το οποίο με κάνει να αποφεύγω το γάμο (είπαμε, όχι τρελλός για δέσιμο, απλά κάποια αναστολή), αποκλείεται να πετύχει ο Οραματισμός.

Αν και έχω ασχοληθεί αρκετά με Οραματισμούς και κάποιοι έχουν πετύχει, ούτε βαθύπλουτος είμαι, ούτε έχω την ονειρεμένη ζωή που φαντάζοντε οι αναγνώστες του "the Secret".  Οι Οραματισμοί που συνήθως μου πετυχαίνουν, είναι κυρίως θεραπευτικά προς άλλους.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 10, 2008, 11:12:32 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 10, 2008, 15:54:04 »
Αγαπητέ Κανένας (που χάθηκες; ;D), σε όσα γράφεις σημειώνω τα εξής (ομοίως αριθμητικά):

1. Συμφωνώ (αλλά σε ΠΟΛΥ γενικές γραμμές, κάτι που δεν το αντιλαμβάνονται όλοι, καθώς το βιβλίο προάγει μία αδικαιολόγητη βεβαιότητα πως όλα λειτουργούν εύκολα κι 100%).

2. Συμφωνώ απόλυτα, όμως δεν φτάνει για να γίνει πράξη το αντικείμενό της. Η θετική σκέψη είναι κάτι απαραίτητο ως προς το συναισθηματικό στοιχείο στη ζωή μας αλλά από μόνο του αυτό το συστατικό δεν αρκεί για να υλοποιηθούν όσα ευαγγελίζεται το "μυστικό". Σαφώς και έχουν γίνει πειράματα σε υποατομικό επίπεδο που δείχνουν πως όντως υφίσταται μία εξ αποστάσεως επίδραση σε κάποια μόρια, των οποίων η "συμπεριφορά" κίνησης επηρεάζει και άλλα μόρια, όμως αυτό και μόνον δεν αρκεί για να μιλάμε για τόσο εύκολη μετατροπή της σκέψης σε πράξη.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως το βιβλίο αποτελεί ένα mass market προϊόν και κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο (και επίδοξο "λευκό μάγο") σε συγκεκριμένα βιοποριστικά στοιχεία (αυτοκίνητο, σπίτι, εργασία, ερωτικά κλπ) και προωθεί σαφέστατα την άποψη πως το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή του τριπτύχου "ζητάω-πιστεύω-αποκτώ"! Η όλη αντίρρησή μου έγκειται κυρίως στο ότι το όλο concept του "μυστικού", αποτελεί κάτι το περίεργα ριζοσπαστικό, καθώς, καταργώντας κάθε άλλη μέθοδο, δίνει στο λαό ένα νέο βιοποριστικό status βασισμένο στην ευκολία, το μη-ξεβόλεμα, το άμεσο αποτέλεσμα και την απλότητα στη διαδικασία. Ακόμα περιμένω (και θα περιμένω πολύ...) να δω μία ανόθευτη μελέτη πάνω σε ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο ή είδαν το DVD. Άλλωστε ισχυρίζεται πως τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται στους 10 μήνες από την επαφή με το "μυστικό"...

3. Συμφωνώ απόλυτα, όμως η έλλειψη που σημειώνεις γίνεται αντιληπτή μόνον από άτομο που όπως εσύ το έχουν ψάξει και ξέρουν ποιά είναι τα στοιχεία που λείπουν. Για μίλα όμως για Καμπάλα στον μικρομεσαίο εργάτη της φάμπρικας ή στον κατακουρασμένο αγρότη που μέσα σε αυτό το "μυστικό" έχει στηρίξει τις (μόνες ίσως) ελπίδες του για ευημερία αλλά βλέπει πως το σύστημα ΔΕΝ λειτουργεί και μετά ας το ξανασυζητήσουμε... Επαναλαμβάνω πως στο βωμό της μαζικής διείσδυσης στην αγορά, η συγγραφέας έχει εκλαϊκεύσει και υπεραπλουστεύσει επικίνδυνα το "μυστικό", το οποίο όμως μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται άμεσα προσβάσιμο και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Αυτά μέχρι να φτάσει το βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου μέχρι τη βιβλιοθήκη του αναγνώστη. Για το μετά όμως τι γίνεται;;;

4. Οι πιθανότητες αποτυχίας είναι η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων, όχι μόνον γιατί μπορεί να φταίει η πρωτογενής διαδικασία (έναρξη οραματισμού) αλλά και γιατί κανείς άνθρωπος ως ψυχοσωματική οντότητα δεν παραμένει ο ίδιος έστω για ένα δευτερόλεπτο (αυτό λένε οι επιστήμονες, ακριβώς λόγω του "τα πάντα ρει"). Ακριβώς γι΄' αυτόν τον λόγο επισήμανα τη σημαντική πιθανότητα, η σκέψη μας, κατά την επιστροφή της από το γαλαξιακό ταξίδι της (:o) τελικά να "αστοχήσει" και να μη μας βρει ποτέ...

Γνωρίζω πως είσαι ικανότατο άτομο στους οραματισμούς και θεωρώ πως έχεις δυνατότητες υλοποίησης πολύ άνω του μετρίου (δείτε το ως το μέσο επίπεδο όλης της ανθρωπότητας) αλλά το ότι αυτές οι εφαρμογές που ευαγγελίζεται το "μυστικό" τελικά ΔΕΝ έχουν τόσο τρανταχτά αποτελέσματα δεν με εκπλήσσει. Επαναλαμβάνω πως είμαι κάθετα αντίθετος όχι μόνον με τα αίτια της δημοσίευσης αυτού του βιβλίου αλλά και με το πως παρουσιάζεται η όλη διαδικασία...
...spes mea in mentem est...

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 11, 2008, 10:14:32 »
Εγώ πιστεύω ότι οι συγγραφείς του "the Secret" απλά δεν ξέρουν όλα τα στοιχεία που συντελούνε σε ένα ολοκληρωμένο και πετυχημένο Οραματισμό.  Παρά την ανακρίβεια τους, θεωρώ ότι συντελούνε έργο στην ανθρωπότητα.  Διότι παρουσιάζουν και προσπαθούνε να εξηγήσουνε επιστημονικά μία φυσική λειτουργία του κόσμου μας, η οποία είναι σχεδόν άγνωστη στον απλό κόσμο ή έχει άρει τη μορφή δυσυδαιμονίας.

Να πούμε ένα παράδειγμα Οραματισμού που χρησιμοποιείται ίσως και άθελα από τον κόσμο?  Και με αρκετά ποσοστά επιτυχίας?  Η Κατάρα.

Οι γονείς μου πολλές φορές μου είπανε: "Η κατάρα του γονιού (προς το παιδί του) πιάνει".  Γιατί άραγε?  Όταν κάποιος γονέας καταριέται πχ "Να σε δω στην κάσα να σε κουβαλάνε".  Πέρα από το καθορισμένο νοητικό κομμάτι (η εικόνα της κηδείας).  Φανταστείτε την τρομακτική συναισθηματική φόρτιση που πρέπει να έχει ένας γονέας που φτάνει στο σημείο να ξεστομίσει κάτι τέτοιο για το παιδί του.  Αυτή η μεγάλη ποσότητα ενέργειας είναι που τροφοδοτεί τον οραματισμό-κατάρα και αυξάνει την πιθανότητα εκπλήρωσης.

Εννοείται ότι οπιοδήποτε οραματισμός που αποβλέπει στο προσωπικό όφελος, εις βάρους των άλλων, είναι μαύρη μαγεία, όχι λευκή.

Άρα και το "The secret" οδηγεί τους άσχετους στη μαύρη μαγεία.  Δε πειράζει όμως.  Από εκεί αρχίζουν οι περισσότεροι να πειραματίζοντε.  Καλά κάνει λοιπόν και είναι ελειπές.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 20, 2008, 10:03:16 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Trithemius

  • L.V.X.
  • Μηνύματα: 1.225
  • Karma: 0
  • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 11, 2008, 16:09:00 »
Φίλε Κανένας δεν συμφωνώ γιατί:

1. Σχετικά με την άγνοια των συντελεστών του "Μυστικού" περί οραματισμού, θυμίζω πως όλοι τους θεωρούνται καταξιωμένοι ομιλητές, επιστήμονες, ψυχολόγοι κλπ. Εκτός κι αν τα πτυχία τους είναι πλαστά ή δεν έχουν κάνει καμία διάλεξη...

2. Όταν παρουσιάζεις μια τέτοια φυσική λειτουργία στο ευρύ κοινό, αν δεν μπορείς να την παρουσιάσεις με ασφάλεια, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε προς τον κόσμο, κοιτάξτε, να ένας πυρηνικός αντιδραστήρας (ο οποίος χρησιμοποιείται και για καλούς σκοπούς). Πάρτε τον και χρησιμοποιήστε τον για το καλό του κόσμου αλλά δεν σας λέω πως να το κάνετε, απλώς σας δείχνω τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Πολύ θα ήθελα να μάθω τι πιθανότητες ορθής κι επιτυχούς χρήσης του αντιδραστήρα θα είχαμε ::)

3. Η κατάρα αν δεν κάνω λάθος, δεν αποτελεί εκδοχή οραματισμού αλλά άμεσης ψυχοβολίας... Πάντως είναι δεδομένη η συναισθηματική φόρτιση αυτού που ρίχει την κατάρα και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος αυτός φτάνει σε τέτοια συναισθηματική έκρηξη είναι μάλλον άγνωστός αλλά σίγουρα είναι άμεσος. Σαν τη λάβα που ξεπηδά μέσα από το ηφαίστειο, έτσι και αυτή η επιθυμία για κακό κατακλύζει ολόκληρο το είναι του ενεργών την κατάρα. Πάντως, σε όλα αυτά ορίζεται και ο καρμικός νόμος της ανταπόδωσης...

4. Το τι ορίζουμε ως προσωπικό όφελος είναι πολύ σχετικό (αποδεδειγμένα) και κατά συνέπεια είναι άδικο να ορίσουμε την επιδίωξη του προσωπικού οφέλους ως μαύρη μαγεία. Έτσι, αν και δεν συμφωνώ με το προφίλ που κρατά το "Μυστικό", πάραυτα δεν θεωρώ πως οδηγεί τους αναγνώστες του σε κάποια ατραπό μαύρης μαγείας ::)
...spes mea in mentem est...

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 18, 2008, 16:51:19 »
1. Σχετικά με την άγνοια των συντελεστών του "Μυστικού" περί οραματισμού, θυμίζω πως όλοι τους θεωρούνται καταξιωμένοι ομιλητές, επιστήμονες, ψυχολόγοι κλπ. Εκτός κι αν τα πτυχία τους είναι πλαστά ή δεν έχουν κάνει καμία διάλεξη...
Αυτοί είναι καταξιωμένοι ο καθένας στον τομέα του.  Τι σχέση έχει αυτό με τον Οραματισμό, ο οποίος ανήκει στα μεταφυσικά, τα οποία η επίσημη επιστήμη πρόφσατα και πολύ δειλά εξετάζει?  Απλά προσπαθούνε να προσεγκίσουνε τον Οραματισμό, ο καθένας από τη σκοπιά του.  Μόνο οι εσωτεριστές έχουν ολοκληρωμένη εικόνα.
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 20, 2008, 21:56:54 »
    Στην σημερινή εποχή, κινδυνεύουμε από πολύ περισσότερες πλάνες, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των ....αυθεντιών !!!!
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Ποιό είναι τελικά το Μυστικό;
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 04, 2009, 16:42:30 »
Μία ακόμα κριτική... πάνω στο βιβλίο "Το Μυστικό"...

 :D :D :D

Secret secrets of THE SECRET revealed
http://www.youtube.com/watch?v=Et_jG58qg1k&feature=fvw
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/