Αποστολέας Θέμα: "Star Wars": απλώς μια ταινία φαντασίας?  (Αναγνώστηκε 4987 φορές)

Avaris

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 1.254
  • Karma: 0
    • Προφίλ
"Star Wars": απλώς μια ταινία φαντασίας?
« στις: Απριλίου 11, 2007, 13:49:46 »
Σε αυτή την ταινία ο Lucas ανέμειξε διάφορες Παραδόσεις, Κοσμογονίες, Μυθολογίες. Και ξεκίνησε έτσι, μια ολόκληρη Σχολή στον κινηματογράφο (του Χόλλιγουντ) που αρέσκεται πλέον να "αναμειγνύει Μυθολογίες".

Το κυρίαρχο στοιχείο στον "Πόλεμο των Άστρων" είναι η "Δύναμη", οι "Ιππότες Τζεντάι", η αναφορά σε "Σκοτεινή" και "Φωτεινή" πλευρά της Δύναμης.

Βρίσκεται άραγε κάτι πίσω απο αυτά?

Είναι απλώς κινηματογραφική φαντασία? Ή είναι κάτι παραπάνω?



Το παρακάτω είναι ο Κώδικας των Jedi Knights.

"....Δεν υπάρχει συναίσθημα,υπάρχει ειρήνη.
Δεν υπάρχει άγνοια,υπάρχει γνώση.
Δεν υπάρχει πάθος,υπάρχει γαλήνη.
Δεν υπάρχει θάνατος,υπάρχει η Δύναμη...."

Λοιπόν, όντως, το Star Wars φαντασία είναι.

Δηλαδή, ένας Μύθος ακόμη?

Αλλά και η παγκόσμια Μυθολογία, φαντασία δεν είναι μήπως ?

Άραγε δεν έχει όμως Φιλοσοφικό Υπόβαθρο και βαθύτερους Γνωστικούς Συμβολισμούς ?

Δεν βλέπει ο καθένας και διαφορετικά "επίπεδα Γνώσης" στον κάθε "Μύθο" ανάλογα με την "προσωπική του Εσωτερική Ανάπτυξη"?

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των Συμβολισμών της ταινίας γίνεται με "Θρησκευτικό πρίσμα".

Το Μέλος μιας Θρησκευτικής Αδελφότητας - Εκκλησίας - Δόγματος, έχει μια σημαντική ευκολία.

Του έχουν πει πως ο Θεός ή οι Θεοί είναι ο τάδε ή οι δείνα. Έτσι, απευθύνεται προς αυτούς για να ικανοποιήσει την αδήριτη ανάγκη του για «προσωποποίηση» του Θείου.

Και γιατί έχει αυτή την ανάγκη? Διότι χρειάζεται ένα «κανάλι» για να διοχετεύσει την «λατρευτική» του πρακτική προς το «Υπέρτατο Ον» μα και για να λάβει τη «θεία χάρη» ως «αντίδωρο» από Αυτό.

«Αυτός» όμως που «έκανε» το «πρώτο βήμα» επάνω στην Ατραπό "νοιώθει" αλλοιώς αυτή την "Υπέρτατη Παρουσία".

Την "βιώνει" με όλο του το "είναι". Δεν χρειάζεται την «προσωποποίηση» οποιασδήποτε μορφής. Μια υπεραισθητήρια αντίληψη? Δεν έχει σημασία πως θα το ονομάσουμε. Σημασία έχει η έννοια "Βίωση".

Για τον Λούκας όμως είχε σημασία το "Όνομα".

Γιατί ο κινηματογράφος (όπως και η Μαγεία) έχει ανάγκη από «ονόματα» και «Σύμβολα». (Εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως είχε δίκαιο).

Την ονόμασε με μια πολύ απλή λέξη: "Η Δύναμη".

Δανείστηκε ακριβώς αυτή την Μυστικιστική Οπτική που «βιώνει» χωρίς να χρειάζεται τα «κοινά Κανάλια» των Εξωτερικών Λαϊκών Δογμάτων.

Και στη θέση αυτών των «λίγων εκλεκτών Διορατών» που την «αισθάνονται» (την "Βίωση") δεν έβαλε ιερείς. Δεν έβαλε απλούς ασκητές. Ούτε απλούς πιστούς.

Έβαλε τους "οιωνοί ένοπλους προστάτες της κοινωνίας".

Αυτούς που - εν είδη Αφιερωμένων Ιερών Ιπποτών - ανέλαβαν να προστατεύουν την κοινωνία, τους ειρηνικούς θεσμούς μα πάνω απ’ όλα με βάση έναν υπερκόσμιο κώδικα ηθικής.

Αυτός ο "Φιλόσοφος πολεμιστής" (και μέσω του Συμβουλίου των Jedi, ενίοτε Πολιτικός Ηγέτης) – ο Jedi - είναι που «βιώνει» την «Δύναμη» με τον δικό του Μυστικιστικό τρόπο.

Μήπως, με τον δικό του υπέροχο Μαγικό τρόπο ο Λούκας αναβίωσε ίσως έναν Συνδυασμό των Ναϊτών Ιπποτών με τους Μοναχούς Πολεμιστές Σαολίν καθώς και τους Σαμουράι, σε ακόμη όμως πιο ιδεατή κι εξελιγμένη μορφή?
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 12, 2007, 09:19:16 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: "Star Wars": απλώς μια ταινία φαντασίας?
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 11, 2007, 22:52:19 »
«βιώνει» την «Δύναμη» με τον δικό του Μυστικιστικό τρόπο.

Αναζητάς την Γνώση,
για να εκδηλώσεις την Δράση,
για να πραγματώσεις την Δύναμη,
μέσω της Έμπνευσής σου...
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: "Star Wars": απλώς μια ταινία φαντασίας?
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 12, 2007, 02:02:53 »
Εγώ δεν ξέρω αν οι «φιλοσοφικές» αρχές που αναφέρονται στην ταινία είναι κάτι καινούριο, από το οποίο μπορεί κάποιος να μάθει.  Κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό από την υπάρχουσα μυθολογία, ψυχολογία, φιλοσοφία.  Αν είναι έτσι, τότε πραγματικά η ταινία έχει μεγάλη αξία.  Αν όμως όχι, τότε είναι απλά μία ταινία φαντασίας η οποία έχει στοιχεία ρομαντισμού, βίας, μυθολογίας και new wave φιλοσοφίας. 

Οι κατώτερες ταινίες απευθύνονται στα ένστικτα προβάλλοντας sex, βία και χρήματα.  Οι πιο ποιοτικές αρχίζουν και κεντρίζουν το μυαλό θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα, φιλοσοφία κτλ. 
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Ιεροφάντης

  • Επισκέπτης
Απ: "Star Wars": απλώς μια ταινία φαντασίας?
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 28, 2008, 19:10:12 »

 
   Θα συμφωνήσω μαζί σου Avaris περι των νοημάτων της συγκεκριμένης ταινίας και τους εύστοχους παραλληλισμούς σου ... Ο Lucas δεν είναι ο μόνος που κατορθώνει κάτι τέτοιο...

Ο Gene Roddenbery ο δημιουργός του Star Trek έχει συμπεριλάβει τεράστια κιβωτό γνώσης και νοημάτων στα δημιουργήματα του ! Εκτός των "εικόνων" που δίνει για το ίδιο το σύμπαν (που όσο προχωράει η επιστήμη έρχεται και τον επιβεβαιώνει) και την προηγμένη τεχνολογία που βάση αυτών προχωράει η σύγχρονη διαστημική , βλέπουμε και νέους κόσμους και παράξενους πολιτισμούς !

Θα σου προτείνω από πλευράς μου να ψάξεις και να δεις την σειρά του Gene Roddenbery Andromeda που έγινε το 2000 και τελείωσε το 2005 σε 5 κύκλους . Η Σειρά πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατο του συγγραφέως και με άφησε άναυδο από όσα περνάει στα σπλάχνα της. Είναι σειρά χαμηλού Budjet και ως κεντρικός ήρωας είναι ο ηθοποιός Kervin Sorbo αλλά πίστεψε με...Αξίζει κάτι παραπάνω από πολύ να την δει κανείς !