Αποστολέας Θέμα: «Ασκητική – Salvatores Dei»  (Αναγνώστηκε 3981 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
«Ασκητική – Salvatores Dei»
« στις: Μαΐου 04, 2011, 19:06:55 »
Αν και πέρασε η ημερομηνία, ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση.  

http://theatroland.wordpress.com/2011/04/19/%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83/

“ΑΣΚΗΤΙΚΗ” ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απριλίου 19, 2011

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Ν. Καζαντζάκη, «Ασκητική – Salvatores Dei», σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Η παράσταση ανεβαίνει στα πλαίσια αφιερώματος στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη με διεθνή ακτινοβολία, Νίκου Καζαντζάκη.

Η διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» σε θεατρική μορφή επιχειρείται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά και προσεγγίζεται με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηρίζεται δε στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΔΙΑΣΚΕΥΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ: Ανδρομάχη Μοντζολή
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μάιρα Βαζαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Όλια Λυδάκη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Πουλίδης
ΒΟΗΘ.ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή) Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια) Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα ώρα 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 14 € Φοιτητικό: 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 λεπτά

Σημείωμα Σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου:

Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ παράλληλα μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Αρνί Μπερξόν «γλίτωσε» τον Καζαντζάκη –όπως ο ίδιος αναφέρει- από μερικά άλυτα φιλοσοφικά ερωτήματα και υιοθετεί τη θεωρεία ότι «μια ζωική ορμή», μια ανεξέλεγκτη σκοτεινή δύναμη δημιουργεί ουσιαστικά τον κόσμο και κινείται ανοδικά σε μια διαρκή προσπάθεια να εξυψώσει και να εξευγενίσει την ύλη και το πνεύμα.

Επίσης ο Καζαντζάκης επισημαίνει ότι  η αληθινή απελευθέρωση του αμήχανου μοντέρνου ανθρώπου πρέπει να αναζητηθεί στην ανιδιοτέλεια και την ακατάπαυστη εσωτερική πάλη για να δώσει την δική του απάντηση στα αρχέγονα μυστήρια και ερωτήματα:«αληθινή ελευθερία σημαίνει: να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή. Ν’ απομείνεις μόνος και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου…».

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Σημείωμα καλλιτεχνικής Διευθύντριας θεάτρου Ανδρομάχης Μοντζολή:

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αντιστεκόμαστε με πίστη και ελπίδα στο γενικό κλίμα απογοήτευσης, εσωστρέφειας, παραίτησης. Νοιώθουμε την ανάγκη να αναβαπτισθούμε στα μεγάλα κείμενα, να ξορκίσουμε την καθημερινή αθλιότητα που μας περιβάλλει και ύπουλα μας απομυζεί, αποδυναμώνοντας την πνευματική μας υπόσταση.

Στην παρούσα φάση της γενικής και ατομικής καταρράκωσης, ο Ν. Καζαντζάκης, μέγας μαχητής του Ελληνισμού, μέσα από το πολύπλευρο έργο του, υπερασπίζεται το ανθρωπιστικό πνεύμα και επιδιώκει την πνευματική ανάταση. Ιδιαίτερα μέσα από την «Ασκητική» –έργο μείζονος τόνου-, που αποτελεί το καταστάλαγμα της πνευματικής και φιλοσοφικής του Διαθήκης.

Αυτή τη Διαθήκη παραδίδει στο σύγχρονο Άνθρωπο για να τον ευαισθητοποιήσει και να τον προτρέψει να αποτινάξει την αντιπνευματική σκόνη και τον κονιορτό από τις λεπτές και τρυφερές πτυχές της ύπαρξης.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 04, 2011, 21:01:30 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: «Ασκητική – Salvatores Dei»
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 04, 2011, 20:40:28 »
'Αλλη μία πρόσφατη κίνηση χοροθεατρικής παράστασης με θέμα την Ασκητική.
Τυχαίο?  Δεν νομίζω...  ;) :D

http://www.fititis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2182:%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BD&Itemid=141

Χοροθεατρική παράσταση «Ασκητική» στο Θέατρο Άνετον
21 Φεβρουάριος 2011

Tο έργο της ομάδας Dance Promotion Group  «Aσκητική» είναι φιλοσοφικό κ θεολογικό κ πραγματεύεται θέματα όπως η ελευθερία του ανθρώπου, η σχέση του με τον Θεό, τον συνάνθρωπο κ το περιβάλλον, η διασπασμένη φύση του κ γενικότερα  εκτείνεται στα ερωτήματα που βασανίζουν ανέκαθεν τον άνθρωπο όπως τί είναι η ζωή κ ποιός ο σκοπός της, από που προερχόμαστε κ που πηγαίνουμε. Το έργο, πάντα επίκαιρο,  καταφέρνει αρχικά να σοκάρει κ έπειτα να προβληματίσει όποιον το διαβάζει με το κοφτερό κ άμεσο γλωσσικό του ύφος κ με την απλότητα, την ρεαλιστικότητα κ την ομορφιά όσων λέγονται. Ο ίδιος ο Ν.Καζαντζάκης χαρακτήρισε το έργο αυτό ως την ‘κραυγή’ του κ θεώρησε πως όλα τα υπόλοιπα έργα του αποτελούν απλά σχολιασμό της ‘Ασκητικής’.

Το έργο ξεκινήσαμε να το χορογραφούμε απ τον Ιανουάριο του 2010 μετά από παρότρυνση του καθηγητή μου στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, του κ.Χρυσόστομου Σταμούλη, ο οποίος όντας κ μουσικοσυνθέτης μας διέθεσε κ την μουσική του ως επενδύση για το έργο.

Οι χορογραφίες, που είναι σε σύγχρονο στυλ, είναι των : Τσαμπάζη Αργυρώ κ Τερζή Εύη σε συνεργασία πάντα με τα υπόλοιπα μέλη της ομαδάς οι οποίοι είναι πτυχιούχοι επαγγελματίες χορευτές κ είναι οι εξής: Τσιάρα Κατερίνα, Γεώργιος Μιχαηλίδης, Πέγκυ Παπαντωνίου, Μαρία Χατζηρήγα κ Άννα Α’ι’δινίδου.

Μεγάλο μέρος του του έργου είναι κινηματογραφημένο στον Όλυμπο, στις Καβουρότρυπες κ στο studio ‘Χοροχώρος’, κ  θα προβληθεί κατα την διαρκεια της παράστασης, ανάμεσα στις live δράσεις, σε κινηματογραφικό πανί. Υπεύθυνος για το video dance είναι ο κινηματογραφιστής Φίλιππος Παπαδόπουλος.

Η σκηνοθεσία είναι σε επιμέλεια της Τσαμπάζη Αργυρώς,  τα κοστούμια επιμελείται η κ.Φωτεινή Σαμαροπούλου κ τον ήχο ο κ.Στέφανος Λάσιος. Στην ηχογράφηση πήραν μέρος οι: Βασίλης Σωτηρίου, Κατερίνα Τσιάρα, Άννα Α’ι’δινίδου.

Οι παράστασεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 26 κ την Κυριακή στις 27 Φεβρουαρίουστο Δημοτικό Θέατρο ‘ΑΝΕΤΟΝ’, στις 21:00μμ. με είσοδο 12 ευρώ κ 8ευρώ για φοιτητές.


« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 04, 2011, 20:55:45 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: «Ασκητική – Salvatores Dei»
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 04, 2011, 20:46:07 »
http://www.elculture.gr/Events/Theater/Salvatores-Dei/fullstory.php?id=39594

Salvatores Dei – Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη
Με τον Βασίλη Βασιλάκη

Πολυχώρος Αθηναΐς
22.11.2010 έως 12.04.2011
 
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Μέσα στην περίεργη  εποχή που διανύουμε , όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχεδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.

Η επίμονη αναμέτησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη  από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και να τον παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2010, σε έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν από την πόλη και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός, ατέλειωτος ανήφορος».

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης

Eπιμέλεια σκηνικού θεατρικού χώρου: Μανόλης Παντελιδάκης

Ενδυματολόγος : Δανάη Καββαδία

Φωτισμοί: Βασίλης Βασιλάκης + Δημήτρης Παπαθανασίου

Φωτογραφίες: Max Gyselinck

Ερμηνεύει ο Βασίλης Βασιλάκης
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 04, 2011, 20:53:51 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/