Αποστολέας Θέμα: Επικίνδυνα συστατικά σε καλλυντικά, σαμπουάν κλπ....  (Αναγνώστηκε 39423 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ

    Επικίνδυνα συστατικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα
Ιούνιος 21, 2010 από: http://www.hairlossgr.com/forum/index.php?topic=1941.0


Αυτό το post αναφέρεται στα επικίνδυνα συστατικά που υπάρχουν σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα περιποίησης του εμπορίου τα οποία είναι ευρέος διαδεδομένα. Ο σκοπός του συγκεκριμένου θέματος είναι μόνο ενημερωτικός και όχι για να "τρομάξει" κάποιον. Δεν είμαι ο συγγραφέας των παρακάτω άρθρων, απλά τα βρήκα και τα ποστάρω.


SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! 'Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μορεί να δημιουργήσει λέπια και πυτιρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε έυκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.


TEA (Triethanolamine)
Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. 'Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.


DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA - Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)
 Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.


PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)
Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.


PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.


PEG (Polyethylene Glycol)
Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα.


ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
Δεν είναι βιοδιασπώμενη. 'Oλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. 'Oμως κρύβει έναν κίνδυνο. Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει με το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνέυσουν. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβηθούν τους καρκινικούς όγκους.


ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)
'Ολα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. 'Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες. Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέυσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραϋνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ....ενώ στην ουσία τα προκαλέι γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά! Τέλος υποστιρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.


CARBOMER
Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.


PHTHALATES (Φθαλικά)
Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.


ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.


ALUMINUM (Aluminium  Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride)
Ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. 'Eχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer's.


AMMONIUM HYDROXIDE COMPOUNDS (Συνθέσεις αμμωνίας)
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.


BENZOPHENONE  (Βανζοφαινόνη - Benzene, Benzylphenyl, Ketone)
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.


COLLAGEN (Κολλαγόνο)
Συνήθως προέρχεται από τα πόδια του κοτόπουλου. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια και την εμποδίζουν να αναπνέει.


FLUORIDE - (Φθόριο)
Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.  Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;


FORMALDEHYDE (Φορμόλη - Φορμαλδεΰδη)
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.


IMIDAZOLIDINYL UREA & DIAZOLIDINYL UREA  (Ιμιδαζολινική Ουρία)
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.


ISOPROPYL ALCOHOL
Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα....Υποστιρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.


IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl)
Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραβίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλεϋδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).


STEARALKONIUM CHLORIDE
Χρησιμοποιείται ευρέως σε μαλακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. 'Eχει συνδεθεί με αλλεργείες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μαλακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.


PVP/ VA COPOLYMER
Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνέυμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.


SODIUM HYDROXIDE  (Καυστικό Νάτριο)
Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε καλλυντικά, σαμπουάν κλπ....
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 22:12:47 »
   
    Λίστα επικίνδυνων χημικών συνθετικών που βρίσκουμε στα καλλυντικά
« στις: Σεπτέμβριος 06, 2008 από: http://www.oikologio.gr/component/option,com_smf/Itemid,27/topic,1779.0/

    Αναγνώστε σχετικά με την επικινδυνότητα των σύγχρονων καλλυντικών και το άρθρο στην διεύθυνση,
    http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,2371.0.html


    Από το Νόμο (1/11/98) όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν ΟΛΑ τα συστατικά που περιέχουν στην ετικέτα τους. Αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα χημικά ονόματα. Ορισμένα προϊόντα που ακούγονται ή φαίνονται φυτικά στο μπροστινό μέρος της ετικέτας, μόνο φυτικά δεν είναι όταν διαβάσουμε τη λίστα με τα συστατικά (τα μικρά γράμματα) στο πίσω μέρος του προϊόντος.

Πάνω από 10,000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι τόσο «αθώα».

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά που πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

«Τα περισσότερα συνθετικά χημικά γύρω μας είναι τοξικά. Ακούμε τη λέξη «τοξικό» τόσο συχνά που έχει χάσει πια το νόημά της. Αλλά «τοξικό» σημαίνει δηλητηριώδες. Οτιδήποτε είναι «ικανό να καταστρέψει ζωή».

«Περικυκλωμένοι όπως είμαστε με τοξικά προϊόντα είναι σημαντικό να μελετάμε τις ετικέτες τους, να λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες που έχουν στην ΥΓΕΙΑ μας και να τα πετάμε, προτιμώντας άλλα πιο ασφαλή προϊόντα».

Nina Silver PhD

Aceton – Ακετόνη

Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών, συγκαταλέγεται σε λίστες επικίνδυνων ουσιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride – Συνθέσεις αλουμινίου

Ένα πολύ κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά. Οι συνθέσεις αλουμινίου μπορούν κυριολεκτικά να σταματήσουν την φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος. Μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρους τους πόρους. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s. Πρέπει να τα αποφεύγουμε και ιδιαίτερα οι γυναίκες όπου τα χημικά που βάζουν στις μασχάλες φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.

Ammonium Hydroxide Compounds – Συνθέσεις αμμωνίας

Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Benzophenone – Βανζοφαινόνη – Benzene, Benzylphenyl, Ketone

Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.

Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.

Benzyl Alcohol -  Βενζυλική Αλκοόλη

Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

BHT: Butulated Hydroxutoluene – Βουτίλιο Υδροτολονόλιο

Είναι συθετικό συστατικό (από πετρέλαιο). Περιέχεται σε υδατικές κρέμες, ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά σαν αντιοξειδωτικό. Είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητο και προκαλεί μεγάλους ερεθισμούς με την έκθεση στον ήλιο. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, διαταραχές και ερεθισμούς στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην καρδιά.

Ακόμα μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Σε πειράματα που έγιναν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Η μεγάλη συσσώρευσή του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας. Ύποπτο για καρκινογένεση σε βαθμό επικινδυνότητας 3. Περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά Cresol και Phenol, συστατικά που κατηγοριοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Cocamide DEA – Αμίδια κόκκου υδροξυκίθυλο

Ένα μείγμα από εθανολαμίνες από οξέα καρύδας που χρησιμοποιείται επειδή βγάζει σαπουνόφουσκες και κάνει πιο παχύρρευστα τα καλλυντικά ή σαμπουάν. Όμως επειδή αναμιγνύεται με συνθετικά χημικά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ξηρότητα στο δέρμα και στα μαλλιά. Είναι τοξικό.

Diethanolamine (DEA) – Διαιθανολαμίνη

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροπιστής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα για να μετατρέψει το οξύ σε άλλους (Stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σα βάση στο γαλάκτωμα.Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα. Τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Πιθανός παράγοντας καρκινογένεσης.

DMDM Hydantoin

Χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αλλεργίες, ισχυρούς πόνους και καρκίνο.

EDTA Ethylenedinitrilo -  Edetic Arid

Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες.

Fluoride – Φθόριο

Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.  Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;

Formaldehyde – Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη

Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

Imidazolidinyl Urea και Diazolidinyl Urea – Ιμιδαζολινική Ουρία

Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

Isopropyl Alcohol – Ισοπροπυλική Αλκοόλη
Propyl Alcohol – Propanol


Χημική ουσία από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου. Ερεθίζει τα μάτια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ερεθίζει το δέρμα, προκαλεί κοκκινίλες και πόνο. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας έχουμε συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, αναισθησία, ακόμα και θάνατο. Άτομα με ευαισθησίες στο δέρμα, προβλήματα νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και κυκλοφορικά είναι πιο ευάλωτα τοξικά. Μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.

Magnesium Nitrate – Μαγνισιονατρικό Άλας

Επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό – Προκαλεί ερεθισμούς και εγκαύματα στο δέρμα. Με την αναπνοή έχουμε έντονο βήχα – αδύνατη αναπνοή. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια ακόμα και προσωρινά προβλήματα στην όραση. Χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, διανοητικά προβλήματα. Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα του οργανισμού.

Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο

Σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέϊκαπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό (σαν μεμβράνη) στρώμα (κυριολεκτικά), εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος. Βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι. Δυσκολία στην αναπνοή.

Methyl – Propyl, Butyl, Ethyl Paraben – Παραβένες

Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Έχουν προκαλέσει αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες του πανεπιστημίου Brunel έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας.

Nylon 12 (Polyamide) – Νάϊλον 12 – Πολυαμίδιο

Προκαλεί δερματίτιδες, ερεθισμούς και εγκαύματα στα μάτια. Προβλήματα στην όραση. Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. (Π.Ο.Υ.)

Paraffinium Liquidium – Παραφίνη – Παράγωγο πετρελαίου

Χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, κραγιόν, κρέμες κλπ. Τοξικό. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, σε επαφή με το δέρμα προκαλεί δερματίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναισθησία. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Petrolatum – Πετρελαιώδες – Μεταλλικό Έλαιο

Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία (κάνει τον ήλιο πιο επικίνδυνο στο δέρμα), έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και ξεφλούδισμα του δέρματος. Αγοράζουμε ένα προϊόν που προκαλεί τις ιδιότητες που λέει ότι ανακουφίζει. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι απίθανα φτηνό συστατικό. Παρόμοια συμπτώματα με το Mineral Oil.

Polyvinyl Purrolidone (PVP) – Πολυβινιλιοπυρολιντόν

Βλαβερό με την εισπνοή ή με την απορρόφησή του από το δέρμα. Προκαλεί ερεθισμό στα μάτια. Ερεθίζει τις βλενώδεις μεμβράνες και το άνω αναπνευστικό σύστημα.
Ανήκει στην κατηγορία Γ με την ένδειξη τερατογένεσης στα ζώα.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.
Αποφεύγεται την επαφή με το προϊόν και την εισπνοή.

Propylene Glycol – Προπυλενογλυκόλη

Μια σύνθετη πετροχημική ανάμιξη που χρησιμοποιείται σαν υγραντικό. Είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο συστατικό. Είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις. Είναι πρωταρχικό ερεθιστικό του δέρματος ακόμα και σε πολύ μικρό ποσοστό συμπύκνωσης. Η λειτουργία του είναι να απορροφά την υγρασία από το δέρμα «κλέβοντάς» την από το χαμηλό στρώμα για να τη φέρνει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιείται πολύ σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως το υγρό φρένων και αντιψυκτικό υγρό για αυτοκίνητα ή για βαφές. Το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών.

Propyl Gallate – Προπύλιο – Εστέρας γαλλικού οξέως

Αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.

PUP/VA Copolymer PUP/VA – Συμπολιμεριστής

Ένα χημικό από πετρέλαιο. Χρησιμοποιείται στο σπρέυ μαλλιών, τζελ και άλλα καλλυντικά. Θεωρείται τοξικό γιατί σε ανθρώπους με ευαισθησία στους πνεύμονες έχουν βρεθεί μόρια του συστατικού αυτού.

Poly – Quaternium – Κουατέρνιο

Είναι παράγωγο αμμωνίας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τριχόπτωση, ξεφλούδισμα στο δέρμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι τοξικό.

Sodium C 14-16 Olefin Sulfonate – Ολεφινικό Σουλφίδιο

Χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν υγραντικά. Είναι παράγωγα πετρελαίου και είναι τοξικές.

Stearalkonium Chloride – Στερεατικό Χλωρίδιο

Ένα χημικό που χρησιμοποιείται σε μαλακτικά μαλλιών και κρέμες προσώπου. Δημιουργήθηκε αρχικά από την βιομηχανία για μαλακτικό ρούχων. Είναι πολύ πιο φθηνό από φυτικά εκχυλίσματα που πραγματικά βοηθάνε τα μαλλιά και το δέρμα. Είναι τοξικό.

Sodium Hydroxide – Καυστικό Νάτριο

Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

Sodium Lauryl Sulphate – Sodium Laureth Sulphate

Μπορεί να είναι συνθετικής (από πετρέλαιο) ή φυτικής προέλευσης (από καρύδα) ανάλογα με τη φιλοσοφία της εταιρίας. Χρησιμοποιείται στα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά σαν καθαριστικό. Το χημικό προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρες στο δέρμα, τριχόπτωση, πιτυρίδα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Triethanolamine (TEA) – Τριαιθανολαμίνη

Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν εξισορροποιητής του pH. Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά λιπαρά οξέα σε άλας (stearate) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν βάση για γαλάκτωμα. Το συστατικό αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα στα μάτια, αφυδάτωση στα μαλλιά και στο δέρμα. Μπορεί να είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο.

Fragrance – Parfum – Συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς η ετικέτα λέει απλά Parfum ή Fragrance (άρωμα). Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ουσίες είναι πονοκεφάλους, εξανθήματα, φαγούρες, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, πολλά έχουν «ναρκωτική» επίδραση. Πολλά από τα χημικά που είναι στα συνθετικά αρώματα είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου που είναι καρκινογόνα. Αν ένα καλλυντικό έχει τη λέξη Fragrance ή Parfum (άρωμα) δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

F&DC – C.I. – Κωδικοί χρώματος – Συνθετικά χρώματα

Τα συνθετικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν «όμορφο» πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία όπως και τις βαφές των μαλλιών. Αναγράφονται σαν FD&C ή D&C και ακολουθεί ένα χρώμα και ένας αριθμός. Για παράδειγμα FD&C ή D&C ή C.I. 77496. Συνήθως προέρχονται από πίσσα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Επίσης προκαλούν δερματοπάθειες και ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα. Αν ένα καλλυντικό το έχει μέσα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε.

Tallow (Sodium Tallowed, Tallow Amine Oxide)

Λίπος από λιπώδεις ιστούς βοοειδών και προβάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στα κοινά σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, κραγιόν, σαμπουάν κλπ. Άγευστο και άοσμο συστατικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έκζεμα. Σημειώνεται ότι οι τοξίνες και οι διοξίνες συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στους λιπώδεις ιστούς των ζώων με αποτέλεσμα η χρήση του συστατικού αυτού στα διάφορα προϊόντα να αποτελεί κίνδυνο μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προϊόντα για μωρά και μικρά παιδιά

Προϊόντα ειδικά για παιδιά συμπεριλαμβάνουν λάδια, σαμπουάν, πούδρες, σαπούνια, λοσιόν και κρέμες. Υπάρχουν πολύ λίγα φυτικά προϊόντα, γι’ αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή να τα επιλέγουμε διαβάζοντας προσεκτικά τη λίστα συστατικών στην ετικέτα. (Πλέον δεν είναι τόσο λίγα, πρέπει δε να διευκρινιστεί και η διαφορά μεταξύ φυτικού, το οποίο έχει ως βάση φυτικές ουσίες, αλλά και συνθετικά σε μικρότερο βαθμό, και στα βιολογικά, τα οποία είναι καθαρά από φυτικές πηγές.) Για παράδειγμα, τα σαμπουάν που ισχυρίζονται ότι δεν προκαλούν «δάκρυα» όταν μπαίνουν στα μάτια των παιδιών πρέπει ν’ αποφεύγονται γιατί περιέχουν χημικά ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το δάκρυσμα είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που δείχνει ότι το μάτι κινδυνεύει και δεν πρέπει να εμποδίζεται με χημικά. Τα συνθετικά χημικά είναι ακόμη πιο τοξικά για μικρά παιδιά γι’ αυτό χρειάζεται να τα ελέγχουμε ώστε να τα προστατέψουμε.

Κίνδυνος για τους επαγγελματίες

Ακόμη σε άλλη έρευνα που έγινε, φάνηκε ότι οι αισθητικοί και οι κομμωτές που έρχονται σε συνεχή επαφή με καλλυντικά έχουν 2-4 φορές περισσότερες τοξίνες από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά συνεχώς, κάτι που θεωρείται φυσικό αποτέλεσμα με δεδομένο ότι τα περισσότερα καλλυντικά περιέχουν τοξικές ουσίες.

Τέλος, εκείνο που επισημαίνεται από διάφορους επιστήμονες, σε σχέση με τις απορίες που υπάρχουν από το καταναλωτικό κοινό, στο ΓΙΑΤΙ δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για τα χημικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα καλλυντικά, είναι ότι για να περάσει μια πληροφορία από την επιστημονική κοινότητα στο ευρύ κοινό χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 20 χρόνων. Χρόνος ο οποίος τώρα μόλις συμπληρώνεται από τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτες υποψίες και έρευνες για τις παρενέργειες των καλλυντικών.

Ποτέ δεν θα τρώγαμε ούτε θα δίναμε στα παιδιά μας κοτόπουλο με διοξίνες, αλλαντικά με σαλμονέλα ή κρέας με νόσο «τρελής αγελάδας». Ούτε θα φορούσαμε γυαλιά που θα κάνανε κακό στην όρασή μας, όσο φθηνά και να ήταν γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα τα πληρώναμε όλα αυτά πολύ πιο ακριβά με την υγεία μας. Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα συστατικά στα καλλυντικά που μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία μας... πώς μπορούμε να μην τα αποφύγουμε;

Πηγές:

•   Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
•   Πανεπιστήμιο Brunel
•   Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση
•   Ενδοκρινολογικό τμήμα νοσοκομείου «Έλενα»
•   Περιοδικό Τοξικολογίας και Εφαρμοσμένης Φαρμακολογίας
•   Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας
•   Ινστιτούτο έρευνας προληπτικής τύφλωσης Αμερικής
•   Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
•   Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων Αμερικής
•   «Στοιχεία Ασφάλειας Υλικών»
•   Οδηγός για ζωή χωρίς τοξίνες
•   WWF
•   «Τι είναι στα καλλυντικά σας» Aubrey Hampton
•   Λεξικό καταναλωτών για τα συστατικά στα καλλυντικά-Ruth Winter
•   Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος ΗΠΑ
•   Κέντρο Πληροφοριών Περιβαλλοντολογικών Τερατογενών
•   Grant W. Morton MD Τοξολογία του Ματιού
•   Υποθηκοφυλάκιο για Τοξικές Επιδράσεις των Χημικών Ουσιών ΗΠΑ
•   Απογευματινή-7/12/2000
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 08, 2011, 10:54:09 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Επικίνδυνα συστατικά σε καλλυντικά, σαμπουάν κλπ....
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 22:32:46 »
Κατάλογος Ουσιών σε Καλλυντικά
Από: http://users.ntua.gr/chvng/Toxic/Cosmetics/cosmindex.htm


Ισοθειαζολινόνες (Μεθυλοισοθειαζολινόνη, Μεθυλοχλωροισοθειαζολινόνη)
Παραβένες (Parabens)
Τολουόλιο ή Τολουένιο



Ισοθειαζολινόνες

Χρήσεις:
Ως συντηρητικό σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, κρέμες για το πρόσωπο ή το σώμα και στα περισσότερα σαμπουάν του εμπορίου. Παρουσιάζουν μεγάλο εύρος δράσης εναντίον όλων των μικροοργανισμών.

Άλλες Ονομασίες και Σύσταση:
Υπάρχουν διάφορα εμπορικά σκευάσματα που περιέχουν ισοθειαζολινόνες. Αυτά είναι τα εξής:

Kathon CG: Αποτελείται από μίγμα 3:1 μεθυλοχλωροισοθειαζολινόνης και μεθυλοισοθειαζολινόνης σε ποσοστό 1,5% νιτρικό μαγνήσιο, νιτρικό μαγνήσιο 21-33% και νερό 75%.
Kathon CG II: Έχει το ίδιο περιεχόμενο με το Kathon CG αλλά μειωμένη ποσότητα νιτρικού μαγνησίου που έχει αντικατασταθεί από νιτρικό χαλκό.
Euxyl K-100: Περιέχει μεθυλόχλωροισοθειαζολινόνη και μεθυλοισοθειαζολινόνη 0,25%, βενζυλική αλκοόλη 20% και νερό.
Euxyl K-727: Περιέχει μεθυλόχλωροισοθειαζολινόνη και μεθυλοισοθειαζολινόνη 0,3%, φαινοξυαιθανόλη, μεθυλοδιβρωμογλουταρονιτρίδιο και νερό.

Γενικά:
Έχει εξαιρετικά μεγάλο μικροβιοκτόνο φάσμα και απαντάται σε πολλά σκευάσματα όπως προϊόντα υγιεινής, σαπούνια, κρέμες, καθαριστικά σπιτιού και πολλά ακόμη. Είναι διαλυτές στην προπυλενογλυκόλη και το νερό ενώ αδιάλυτες στα έλαια. Μέγιστες επιτρεπτές συγκεντρώσεις με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία: 0,1%. Συχνά συνδυάζοναι με άλλα συντηρητικά όπως παραβένες.

Τοξικότητα:
Κλινικά έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις στη θέση εφαρμογής και όχι μόνο (έκτοπες αντιδράσεις). Ιδιαίτερα για το Kathon CG έχει αναφερθεί σύνδρομο ψευδολύκου από χρήση κρέμας ισοθειαζολινόνες. Στην κατάταξη των αλλεργιογόνων καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ακολουθούν η φορμαλδεϋδη, η βρωνοπόλη, το βενζοϊκό οξύ, τα βενζοϊκά άλατα (βενζοϊκό νάτριο, βενζοϊκό κάλιο) και το σορβικό οξύ. Πρόφατα ο καθηγητής νευροβιολογίας στην Ιατρική σχολή του Pittsburgh, Elias Aizenman παρατήρησε ότι η μεθυλοισοθειαζολινόνη (ΜΙΤ) καταστρέφει τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα αρουραίων σε συγκεντρώσεις ίσες με αυτές που υπάρχουν σε μια καλλυντική κρέμα ενώ η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδρούν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων προκαλώντας δυσλειοτυργίες. Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την υγεία του βρέφους κυοφορούσας εγκύου που έρχεται σε επαφή με ΜΙΤ σε ότι αφορά την κατάσταση των εγκεφαλικών του κυττάρων. Παρόλαυτά μία εταιρία που εμπορεύεται το Kathon CG δηλώνει στην ιστοσελίδα της ότι δεν υπάρχει ζήτημα τοξικότητας αγνοώντας τόσο την έρευνα του Aizenman όσο και τα επί δεκαετιών κλινικά ευρήματα αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων ανεπιθύμητων δράσεων.

Πηγές:
Κ. Μουλόπουλου-Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, "Καλλυντικά-Συστατικά και Εφαρμογές", Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα, 2η έκδοση 1998, isbn: 960-7308-87-5
Observations de dermite aéroportée aux produits d'hygiene (responsabilite de I'isothiazolinone?), Revue Française d’Allergologie et d’Immunologie Clinique, 41(1) 2001, p126, Guillet G., Guillet M. H.
Isothiazolinone Preservative: Cause of a continuing epidemic of cosametic dermatitis, The Lancet, 333(8633)1989,314-316,A.De Groot, A.Herxheimer
Eczéma de contact au mélange méthylchloroisothiazolinone/méthylisothiazolinone après un contact professionnel accidentel: A propos de 2 cas, Archives des Maladies Professionnelles et de l'Environnement, 67(1) 2006, 49-52 ,N. Raison-Peyron, M. Guirauden, B. Guillot


Παραβένες

Χρήσεις:
Ως συντηρητικό σε καλλυντικές κρέμες με βακτηριοκτόνο και μηκυτιοκτόνο δράση. Απαντώνται σε σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες, αφρούς ξυρίσματος και λοσιόν για μετά το ξύρισμα, σπρέι για μαύρισμα, οδοντόκρεμες και σε πολλά ακόμη προϊόντα ομορφιάς ενώ απαντώνται και σε τρόφιμα.

Γενικά:
Οι παραβένες είναι εστέρες του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες είναι οι methylparaben (E-218), ethylparaben (E-214), propylparaben (E-216), butylparaben, isobutylparben, και άλλοι παρεμφερείς εστέρες.

Τολουόλιο ή Μεθυλοβενζόλιο

Χρήσεις:
Βαφές Νυχιών

Γενικά:
Το τολουόλιο είναι τοξική ουσία που χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε βαφές νυχιών. Σέ ένα δοχείο τολουολίου του εμπορίου διαβάζουμε τις ενδείξεις R38(Ερεθιστικό στο δέρμα), R48/20 (Προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία κατόπιν παρατεταμένης εισπνοής), R63 (Πιθανή βλάβη σε αγέννητο βρέφος), R65 (Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον πνεύμονα αν καταποθεί). Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ονυχοβαφές όπως και η επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη φορμαλδεΰδη! Πολλές εταιρίες έχουν δεσμευτεί για την απομάκρυνση αυτών των ουσιών από τα βερνίκια αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Τα περισσότερα βερνίκια περιέχουν τολουόλιο ή/και φορμαλδεϋδη. Με μία προσεκτική ματιά στην βιβλιογραφία μπορούμε να καταγράψουμε πολλές ακόμα ανεπιθύμητες ενέργειες του τολουολίου.

Στο δεύτερο έτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, σε πειραματική διαδικασία του εργαστηρίου φυσικοχημείας χρησιμοποιείται τολουόλιο. Στο πείραμα αυτό, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να έρθει κανείς και για κανένα λόγο σε επαφή με το τολουόλιο.

Τοξικότητα:
Η τοξικότητα του τολουολίου μπορεί να εξηγηθεί από το μεταβολισμό του. Ας δόσουμε ορισμένες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Το τολουόλιο δεν διαλύεται στο νερό και άρα αν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να εξέλθει από τις συνηθισμένες οδούς (ιδρώτας, ούρα κλπ). Κατά κύριο λόγο, ο μεταβολισμός του τολουολίου γίνεται στο κυτόχρωμα P540 με οξείδωση της μεθυλομάδας προς βενζυλική αλκοόλη (95% μετατροπή) αλλά και δυο ακόμα ιδιαίτερα τοξικούς μεταβολίτες. Οι τοξικοί μεταβολίτες οξειδώνονται σε βενζαλδεϋδη και κρεσόλες. Τα τοξικά προϊόντα δεσμεύονται από την γλουταθειόνη ωστόσο υπάρχει ποσοστό τοξικών ουσιών που παραμένει ελεύθερο με αποτέλεσμα να προκαλέι σοβαρές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.
Κάποιοι από τους μεταβολίτες του τολουολίου οδηγούν σε καταστροφή του DNA και καρκινογένεση.

Πηγές:
Residual toxicity after biodegradation: interactions among benzene, toluene, and chloroform, Ecotox. and Envir. Safety, 57(2) 2004, 162-167 V.S.Nunes-Halldorson, R.L. Steiner, G.B. Smith
Low-Level Toluene Disrupts Auditory Function in Guinea Pigs,M.L. McWilliams, Guang-Di Chen, L.D. Fechter Tox. and Appl. Pharmac., 167(1) 2000, 18-29,
Oxidative DNA Damage by Minor Metabolites of Toluene May Lead to Carcinogenesis and Reproductive Dysfunction, Biochem. and Biophys. Res. Commun., 261(2), 1999, M.Murata, M.Tsujikawa, S.Kawanishi

    Αναγνώστε σχετικά με την επικινδυνότητα των σύγχρονων καλλυντικών και το άρθρο στην διεύθυνση,
    http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,2371.0.html
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 08, 2011, 10:55:03 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/