Αποστολέας Θέμα: Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα  (Αναγνώστηκε 4008 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=41450256

24ΧΡΟΝΗ στο ΑΠΘ η νεότερη ερευνήτρια στον κόσμο

Το «αστέρι» των νανοεπιστημών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με όνειρο να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο νανομηχανικής επιστρέφει σε δέκα ημέρες από το Χάρβαρντ στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Αϋφαντή, που σε ηλικία 24 ετών είναι η νεότερη ερευνήτρια στον κόσμο!

Με 1,13 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η έρευνα της Κατερίνας Αϋφαντή
Το «αστέρι» των νανοεπιστημών πέτυχε επιχορήγηση 1,13 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) προκειμένου να αναπτύξει τη δική της θεωρία για τη μηχανική των νανουλικών στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η Κατερίνα επιλέχτηκε ανάμεσα σε εννιά χιλιάδες νέους επιστήμονες που είχαν ζητήσει να χρηματοδοτηθεί η δική τους ανεξάρτητη ερευνητική προσπάθεια. Η έρευνα, που πρόκειται να αναπτύξει στον Τομέα Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής, έχει θέμα τη «Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρία-πείραμα και προσομοιώσεις-εφαρμογές». Σχετίζεται, δηλαδή, με τη βελτίωση των ιδιοτήτων των νανουλικών και της μηχανικής συμπεριφοράς τους, ώστε αυτά να βρουν καλύτερη εφαρμογή στην τεχνολογία, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία πολύ μικρών μπαταριών λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμφυτεύματα του εγκεφάλου και της καρδιάς ή σε τσιπάκια υπολογιστών.

Η επιλογή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν έχει να κάνει μόνο με την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πολλών πανεπιστημίων, όμως το ΑΠΘ συνδέει το όνομά του με τον Αριστοτέλη, τον πρώτο μέντορα που ασχολήθηκε με τα φαινόμενα της μηχανικής και ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από άποψη υποδομών και δυναμικού διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο για Ανατολή και Δύση» εξηγεί η νεότερη ερευνήτρια του κόσμου.

Η αξιολόγηση

Σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, η 24χρονη Ελληνίδα «είναι προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά, άξια επισήμανσης, που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική, αισιόδοξη και φιλόδοξη, δηλαδή τα ακριβή γνωρίσματα ενός νέου υποσχόμενου αστεριού».

Η Κατερίνα Αϋφαντή έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε ηλικία 16 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο πήγε στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης και στο Χότον του Μίσιγκαν) και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές σε τρία χρόνια. Με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 2005, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε ήδη τελειώσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία. Εχει ήδη συνεργαστεί και δημοσιεύσει κοινές μελέτες με παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζον Γουίλις του Κέμπριτζ, ο Τζεφ ντε Χόζον του Γκρόνινγκεν, ο καθηγητής Τζον Ντέμπσι από τη Νέα Υόρκη και πολλούς άλλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2008
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 07, 2010, 10:26:32 »
http://www.mathima.gr/forum/viewtopic.php?p=85&sid=bd60ae27c456b005d56864a6c9f26a89

Ερευνήτρια από κούνια

Στα τέσσερά της χρόνια πήρε χαρτί και μολύβι και έφτιαξε γραμμές, προσπαθώντας να μιμηθεί τον πατέρα της, ο οποίος είναι καθηγητής Μηχανικής. Στα 16 της έγινε δεκτή από αμερικανικό πανεπιστήμιο και στα 21 είχε ήδη ολοκληρώσει το διδακτορικό της. Η 24χρονη σήμερα Κατερίνα Αϋφαντή είναι η νεότερη ερευνήτρια στον κόσμο και επιχορηγείται με 1,13 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, για να συνεχίσει τη μελέτη της. Η δημιουργία ανθεκτικής και μικρής, όσο ο κόκκος της άμμου, μπαταρίας λιθίου για κινητά και Η/Υ, αλλά και τα υλικά για εμφυτεύματα οστών και σφραγίσματα δοντιών μελετώνται από την 24χρονη, η οποία επέλεξε το ΑΠΘ για να συνεχίσει την επιστημονική της έρευνα. Σε λίγες μέρες θα ταξιδέψει από το Χάρβαρντ στη Θεσσαλονίκη για να δραστηριοποιηθεί επιστημονικά στο Εργαστήριο και στον Τομέα Μηχανικής του Γενικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου την προσεχή πενταετία. Στο ίδιο τμήμα εργάζεται και ο πατέρας της, καθηγητής Ηλίας Αϋφαντής.

«Αν και γεννήθηκα και έζησα πολλά χρόνια στις ΗΠΑ αισθάνομαι την Ελλάδα πατρίδα μου. Επέλεξα το Αριστοτέλειο διότι ήθελα να κάνω κάτι καινούργιο. Στα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπάρχουν κέντρα νανομηχανικής, ενώ η Ελλάδα δεν έχει κάτι αντίστοιχο. Θα μπορούσε έτσι να γίνει μία αρχή και να δουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει πίστη σε αυτά τα πράγματα και να παρακινηθούν και ίδιοι για να υποστηρίξουν κάποιες προσπάθειες στη χώρα μας», δήλωσε στον «Α» η νεαρή ερευνήτρια, η οποία γεννήθηκε στη Μινεάπολη και βρίσκεται μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ από νηπιακή ηλικία. Θυμάται πως πλησίαζε με περιέργεια τον πατέρα της και τον ρωτούσε για αυτά που έκανε και εκείνος της απαντούσε: «Είσαι μικρή ακόμα. Oταν μεγαλώσεις». Μάλιστα, όταν ήταν τεσσάρων ετών πήρε χαρτί και μολύβι και, αφού έφτιαξε κάποιες γραμμές, αναφώνησε: «Γράφω σαν τον μπαμπά μου».

Μαθήτρια - φοιτήτρια

Φοίτησε σε ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (μεταξύ των οποίων και στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμαριάς) και στα 16 της χρόνια έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Στην εφηβεία της προσπαθούσε να συνδυάσει τους δύο ρόλους, της μαθήτριας και της φοιτήτριας, ενώ δε χρειάστηκε να φοιτήσει στη γ’ λυκείου με παρέμβαση του πανεπιστημίου, που θέλησε να την κρατήσει.

Με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στη Μ. Βρετανία, και το 2005 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κρόνιγκεν, στην Oλλανδία. Ηταν μόλις 21 ετών και διακρίθηκε ως η νεότερη διδάκτορας στην Oλλανδία. Είχε ήδη συνεργαστεί και δημοσιεύσει εργασίες με διακεκριμένους επιστήμονες από το Κέμπριτζ, τη Νέα Υόρκη, το Κρόνιγκεν, το Χονγκ Κονγκ και την Αγία Πετρούπολη. «Είναι φιλόδοξη, όσο πρέπει, συγκεντρωμένη στο στόχο της και αποτελεσματική», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο συνεργάτης της στο ΑΠΘ, λέκτορας Αβραάμ Κωνσταντινίδης.

Η νεότερη σε ηλικία ερευνήτρια στον κόσμο συμμετείχε στο διαγωνισμό επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας και απέσπασε επιχορήγηση, ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, για τη μελέτη της με θέμα: «Διερευνώντας τη μετάβαση από τη μικροκλίμακα στη νανοκλίμακα: θεωρία - πείραμα και προσομοιώσεις/εφαρμογές». Η νεαρή επιστήμονας μελετά διεπιφάνειες υλικών και τη μετάβαση από τη μικροκλίμακα στη νανοκλίμακα. Στο πρώτο διαγωνισμό για νέους επιστήμονες του Συμβουλίου με πρόεδρο τον Ελληνα καθηγητή Αντώνη Καφάτο, επιλέχθηκαν 300 (τέσσερις από την Ελλάδα) από τις 9.167 αιτήσεις.

«Υπάρχει χάσμα»

Oταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά της μετά την ανακήρυξή της ως νεότερης ερευνήτριας στον κόσμο, απάντησε: «Μερικές φορές αισθάνεσαι και λίγη μοναξιά, διότι όταν είσαι τόσο μικρή λίγο δύσκολα έρχεσαι σε πραγματική επαφή με τους υπόλοιπους. Υπάρχουν βέβαια μερικοί άνθρωποι, όπως οι καθηγητές μου, που με στηρίζουν πολύ, αλλά με συνομηλίκους μου, κάτω των 35 ετών, είναι δύσκολη η επικοινωνία. Με βλέπουν περίεργα, σαν κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ μας».

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 07, 2010, 10:30:22 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 07, 2010, 10:29:32 »
http://www.mathima.gr/forum/viewtopic.php?p=85&sid=bd60ae27c456b005d56864a6c9f26a89

Μια Ελληνίδα στην κορυφή!
Τρίτη, 18.03.08

Μια μικρή σε ηλικία Θεσσαλονικιά με μεγάλες προοπτικές στην επιστήμη και ερευνητικό αντικείμενο τη νανοτεχνολογία αναγνωρίζεται πλέον ως η νεότερη καταξιωμένη ερευνήτρια στον κόσμο. Η Κατερίνα Αϋφαντή κέρδισε σε ηλικία 24 ετών τη χορηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερεύνης για την έρευνά της στο Χάρβαρντ και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πατέρα επιστήμονα και μητέρα ζωγράφο. Και, όπως μου έχουν διηγηθεί, από τα τριάμισι χρόνια μου προσπαθούσα να μιμούμαι τους γονείς μου. Τους έβλεπα συνεχώς σκυμμένους πάνω από χαρτιά. Να γράφει εκείνος, να ζωγραφίζει η μητέρα μου. Και παρίστανα κι εγώ ότι κρατούσα σημειώσεις». Στο σχολείο ουδέποτε υπήρξε ο εκνευριστικός τύπος τού παντογνώστη μαθητή. Διάβαζε τόσο ώστε να μην παίρνει κακούς βαθμούς, αλλά η φιλοπεριέργειά της ήταν ανεπανάληπτη: «Οι απορίες μου ήταν πάντα… εξαντλητικές. Γιατί ενώ ο γραφίτης και το διαμάντι είναι άνθρακες διαφέρουν τόσο μεταξύ τους;».

Γεννήθηκε το 1984 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρισκόταν ο πατέρας της, καθηγητής του ΑΠΘ, Ηλίας Αϋφαντής, για σπουδές. Σε ηλικία έξι ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Δημοτικό και Γυμνάσιο παρακολούθησε στη Νέα Κρήνη της Καλαμαριάς και στο Χότον του Μίσιγκαν. Τα αρχικά της σχέδια να γίνει αρχαιολόγος εγκαταλείφθηκαν γρήγορα και η Κατερίνα έγινε δεκτή σε ηλικία 16 ετών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από το οποίο αποφοίτησε στα 19 της, ακολούθησε μεταπτυχιακό στο Κέιμπριτζ (με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ) και στα 21 της ήταν ήδη κάτοχος διδακτορικού στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει στο Εργαστήριο Μηχανικής του ΑΠΘ. Οι βαλίτσες της είναι γεμάτες με 1,1 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία της χορηγήθηκαν για να προχωρήσει την έρευνά της στη νανοτεχνολογία, και συγκεκριμένα τη νανοκλίμακα: Τη δημιουργία νοήμονων υλικών και εξαιρετικά μικρών υλικών, τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές ηλεκτρικές, οπτικές, φυσικές ή χημικές ιδιότητες. Η έρευνά της, η οποία θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, έχει θέμα: «Διερευνώντας τη Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρία/πείραμα και προσομοιώσεις/εφαρμογές». «Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται δύσκολος, αλλά οι πρακτικές του εφαρμογές θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους», λέει η 24χρονη, η οποία θα έχει ως συνεργάτες στο ΑΠΘ καταξιωμένους καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ, του Λος Αντζελες και του Μίσιγκαν.

Μερικές από τις εφαρμογές σχετίζονται με τα τσιπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα σφραγίσματα στα δόντια και τα εμφυτεύματα στο ανθρώπινο κορμί. Ωστόσο, η εφαρμογή που αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στον άνθρωπο αφορά τις γνωστές σε όλους μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον όγκο τους στο ελάχιστο. Να έχουν μήκος και φάρδος ενός εκατοστού και βάθος μόλις 2-3 χιλιοστών. Επίσης, να είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και να χρειάζονται επαναφόρτιση κάθε μήνα!», είπε. Οπως τόνισε, η ομάδα της θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει τον άνθρακα από τον οποίο διέρχεται το λίθιο με κασσίτερο ή πυρίτιο.

Η έκθεση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας την περιγράφει ως μια «προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά, άξια επισήμανσης, που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική, αισιόδοξη και φιλόδοξη, δηλ. τα ακριβή γνωρίσματα ενός νέου υποσχόμενου αστεριού… Με άλλα λόγια έχει καταδείξει μία μεγάλη δυνατότητα να γίνει επιστήμονας παγκοσμίου διάκρισης».

Χαρούμενος και περήφανος για την κόρη του δηλώνει ο κ. Ηλίας Αϋφαντής. «Ηταν δική της απόφαση να έρθει στο ΑΠΘ. Της έλλειπε η Ελλάδα». «Υπάρχουν προοπτικές για τους ερευνητές στην Ελλάδα, αρκεί οι υπεύθυνοι να διαθέτουν ανοιχτά μυαλά και να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν νέες ιδέες. Οι περισσότεροι Ελληνες επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλλά το κατεστημένο τους διώχνει», λέει η ίδια, σχολιάζοντας την επιλογή της να επιστρέψει: «Αλλωστε, το Αριστοτέλειο είναι ένα εξαιρετικό Πανεπιστήμιο. Βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση και η δημιουργία ενός Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Μηχανικής θα το έκανε ξακουστό σε όλο τον κόσμο».

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/