Αποστολέας Θέμα: Μποντισάτβα  (Αναγνώστηκε 7705 φορές)

Avaris

 • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
 • ***
 • Μηνύματα: 1.254
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Μποντισάτβα
« στις: Μαΐου 25, 2007, 17:41:32 »
(Απόσπασμα απο το βιβλίο "Η Μεγάλη Απεσταλμένη" , εκδ. Κέδρος, σ.290)

**************************************************************************************

Κεφάλαιο " Η Λευκή Αδελφότητα και η Μπλαβάτσκι"

"....Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας (ή Μαχάτμα ή Αδελφοί ή Μυημένοι ή Κύριοι της Σοφίας), είναι προχωρημένα ανθρώπινα όντα, τα οποία, μέσα απο τις αυστηρές πειθαρχίες - σωματικές, νοητικές και πνευματικές - της Γιόγκα και με την επίμοχθη σπουδή των φυσικών νόμων, κατάφεραν να αφυπνίσουν και να αναπτύξουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις έτσι ώστε να πετύχουν αποτελέσματα θαυμαστά απο τους κοινούς ανθρώπους.

Ένα απο τα επιτεύγματά τους είναι η κατάκτηση της αθανασίας - δηλαδή η παράταση της ζωής τους για πολλούς αιώνες και η επαναγέννησή τους, όταν έρθει η ώρα, χωρίς καμία διακοπή της συνείδησης, και σε συνθήκες της δικής τους επιλογής.

Με άλλα λόγια, κατάφεραν να απελευθερωθούν απο το επίγειο κάρμα και τον Τροχό της Γέννησης και του Θανάτου, όπως ισχύει για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Το δεύτερο και όχι μικρότερο επίτευγμά τους είναι η συνειδητή και κατά βούληση επαφή τους  με τους Ανώτερους Κόσμους. Είναι το δικαίωμα που παρέχεται σ' εκείνον ο οποίος επιτυγχάνει την τελειοποίησή του, απο άποψη Γνώσης και Ηθικής - για τα γήινα δεδομένα.

Μεταξύ των πολλών άλλων επιμέρους ικανοτήτων τους είναι τα ακαριαία ταξίδια, δηλαδή η άμεση εμφάνισή τους με το αστρικό τους σώμα όπου και όταν είναι αναγκαίο, χωρίς να εμποδίζονται απο πυκνά φυσικά εμπόδια (όπως, ας πούμε, τοίχους, κλειστές πόρτες κλπ).

Επίσης, η ικανότητα να δουν ή ν' ακούσουν σε οποιοδήποτε  σημείο του πλανήτη εστιάσουν την προσοχή τους, η κυριαρχία επάνω στα στοιχεία της Φύσης, η υλοποίηση και τηλεμεταφορά αντικειμένων, η θεραπεία και πολλές ακόμα δυνατότητες ή σίντι, όπως είναι το τεχνικό τους όνομα.

Οι Κύριοι της Σοφίας είναι δικαιωματικοί κατακτητές της Νιρβάνα - της ευδαιμονικής ανώτερης ύπαρξης -  την οποία όμως απαρνούνται εθελούσια, παραμένοντες στις κατώτερες γήινες συνθήκες για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα όντα - και όχι μόνο τα ανθρώπινα - να εξελιχθούν.

Είναι οι Κύριοι της Συμπόνοιας, οι Μποντισάτβα, όπως τους ονομάζει ο Βουδιστής, οι οποίοι, κατά την παράδοση, έχουν ορκιστεί ότι δεν θα εγκαταλείψουν αυτό τον κόσμο της οδύνης - τη Γη - μέχρις ότου και το τελευταίο πλάσμα να μπει στη Νιρβάνα.


Ο βασικός τους τρόπος προσέγγισης της ανθρωπότητας είναι μέσω της επέκτασης της ανθρώπινης συνείδησης......."

*************************************************************************************** 

                                Αλήθεια?


                                                             Ή Θρύλλος?

ή καλύτερα, εαν ισχύουν και τα δύο, τότε.....

                                                      ....που σταματάει το ένα και που αρχίζει το άλλο?
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 25, 2007, 17:47:52 από Avaris »
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Trithemius

 • L.V.X.
 • Μηνύματα: 1.225
 • Karma: 0
 • Enflame thyself in prayer... Invoke often...
  • Προφίλ
Απ: Μποντισάτβα
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 25, 2007, 23:50:14 »
Εύχομαι να είναι αλήθεια :) Αλλά και πάλι αν δεν είναι δεν με πειράζει καθόλου. Εδώ δεν γινόμαστε προσωπολάτρες αλλά... ιδεολάτρες ;) Και μόνο που έχουμε συλλάβει αυτή την εικόνα και το προφίλ ενός Φωτισμένου ανθρώπου είναι πραγματικά αρκετό. Η Λευκή Αδελφότητα, έτσι όπως παρουσιάζεται από την Μπλαβάτσκι, αποτελεί πραγμτικά την dream team των εσωτεριστών :o. Αποτελούν αυτό όπου πιστεύω πως ο κάθε εσωτεριστής θα ήθελε να φτάσει (τουλάχιστον στο δικό μου σκεπτικό έτσι είναι τα πράγματα ::)).

Επομένως δεν εξετάζω το αληθοφανές ή μη αυτής της ομάδας αλλά εμμένω στο τι αντιπροσωπεύουν και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος :D ::)
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 26, 2007, 00:00:13 από Anon »
...spes mea in mentem est...

Avaris

 • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
 • ***
 • Μηνύματα: 1.254
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Μποντισάτβα
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 26, 2007, 14:46:02 »
Εύχομαι να είναι αλήθεια :) Αλλά και πάλι αν δεν είναι δεν με πειράζει καθόλου. Εδώ δεν γινόμαστε προσωπολάτρες αλλά... ιδεολάτρες ;) Και μόνο που έχουμε συλλάβει αυτή την εικόνα και το προφίλ ενός Φωτισμένου ανθρώπου είναι πραγματικά αρκετό. Η Λευκή Αδελφότητα, έτσι όπως παρουσιάζεται από την Μπλαβάτσκι, αποτελεί πραγμτικά την dream team των εσωτεριστών :o. Αποτελούν αυτό όπου πιστεύω πως ο κάθε εσωτεριστής θα ήθελε να φτάσει (τουλάχιστον στο δικό μου σκεπτικό έτσι είναι τα πράγματα ::)).

Επομένως δεν εξετάζω το αληθοφανές ή μη αυτής της ομάδας αλλά εμμένω στο τι αντιπροσωπεύουν και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος :D ::)Κάπως έτσι νοιώθω κι εγώ.....Avaris
Veritas Vos Velirabit

Avaris

 • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
 • ***
 • Μηνύματα: 1.254
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Μποντισάτβα
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 04, 2007, 14:10:24 »
Απο το "Η Μεγάλη Απεσταλμένη" (εκδ.Κέδρος), σ. 108.

"....Βέβαια, θα ήταν αδαές να θεωρεί κανείς πως η ύπαρξη των Όντων αυτών ήταν παντελώς άγνωστη στους ανθρώπους. Αντίθετα, τα κείμενα και οι παραδόσεις όλων των λαών περιέχουν πάρα πολλές αναφορές, άλλοτε συγκεκαλυμμένες κι άλλοτε απροκάλυπτες.

Έτσι, αν πάρουμε για παράδειγμα τη γνωστότερη στον δυτικό κόσμο κουλτούρα, εκείνη των αρχαίων Ελλήνων, θα διαπιστώσουμε πως είναι γεμάτη με τέτοιες αναφορές. Αρκεί να ψάξει κανείς στα κείμενα του Πλάτωνα, του Πλούταρχου του Χαιρωνέα, των Νεοπλατωνικών κλπ

Οι Έλληνες ονόμασαν τα Όντα αυτά Ημίθεους ή Δαίμονες - ενδιάμεσα Όντα μεταξύ Θεών και Ανθρώπων.  Ο Πλάτων εξηγεί πως η λέξη "Δαίμων" σημαίνει Δαήμων, δηλαδή "Γνώστης". Και σε κάποιους απο τους διαλόγους του επισημαίνει πως υπάρχουν Σοφά Όντα στις μακρινές χώρες των βαρβάρων.

 Τον Πυθαγόρα μάλιστα τον κατέτασσαν μεταξύ των Όντων αυτών, όπως φαίνεται στη γνωστή φράση :

 "Του λογικού ζώου, το μεν εστί Θεός, το δε άνθρωπος, το δε οίον Πυθαγόρας" (ότι δηλαδή, "υπάρχουν τρεις κατηγορίες λογικών όντων:  η μία είναι η Θεοί, η άλλη είναι οι άνθρωποι και η τρίτη Όντα σαν τον Πυθαγόρα" - μια ενδιάμεση τάξη)...".
Avaris
Veritas Vos Velirabit

Avaris

 • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
 • ***
 • Μηνύματα: 1.254
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Μποντισάτβα
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 04, 2007, 14:24:04 »
"Η Μεγάλη Απεσταλμένη", σ. 110.


"...Όπως πάντα όμως, η γνώση της ύπαρξης των Μεγάλων Όντων ήταν ανέκαθεςν διάχυτη στους λαούς της Ασίας. Οι ίδιες οι θρησκείες και οι φιλοσοφίες της Ανατολής κάνουν λόγο ή και εκτενείς αναφορές για τα Όντα αυτά, αποκαλώντας τα με διάφορα ονόματα. Για παράδειγμα, ο Ινδουϊσμός μιλάει για Μαχάτμα, ενώ ο Βουδισμός για Βούδες, Μποντισάτβα και Αρχάτ.

Η βασική ιδέα είναι ότι τα όντα της Δημιουργίας καταλαμβάνουν μια ορισμένη θέση μέσα στο Σύμπαν, η οποία κλιμακώνεται ιεραρχικά, ανάλογα με το συνειδησιακό τους επίπεδο. Η θέση αυτή δεν είναι αμετακίνητη, αντίθετα, τα όντα οφείλουν ν' ανεβαίνουν σταδιακά τις βαθμίδες της ιεραρχικής κλίμακας αναπτύσσοντας τη συνειδητότητά τους.

Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, ο άνθρωπος δεν είναι το τέλος της εξέλιξης, αλλά πάνω απ' αυτόν βρίσκεται μια ανώτερη συνομοταξία Όντων, τα οποίαι έχουν περάσει, και ξεπεράσει το ανθρώπινο στάδιο.

Μερικές φορές αποκαλούνται συνολικά "Απόκρυφη Ιεραρχία του Πλανήτη" ή "Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα" ή "Κύριοι του Φωτός" ή " Διδάσκαλοι της Σοφίας" και με πολλά ακόμη ονόματα.

Συχνά αποκαλούνται "Μύστες" και "Μεγάλοι Μυημένοι", εξαιτίας του ότι έχουν μυηθεί ή μπει μέσα στα μυστήρια της Φύσης και η γνώση αυτή - όνειρο ονείρων της ανθρωπότητας - τους έχει εξοπλίσει με απίστευτες δυνάμεις.

Η επίτευξη αυτής της υψηλής υπαρξιακής κατάστασης έχει γίνει δυνατή μέσω αυστηρής εσωτερικής εκπαίδευσης και απόλυτης αγνότητας.

Αθάνατοι (ή τουλάχιστον με ζωή διάρκειας πολλών αιώνων), κατέχουν αόρατα ή μισοϋλικά σώματα, αλλά μπορούν να ενδυθούν και με υλικό σώμα εαν το θέλουν. Είναι ικανοί να μετακινούνται στον κόσμο με ακαριαία ταχύτητα. Μπορούν να βλέπουν και ν' ακούν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επιθυμούν.

Κατέχουν θαυματουργικές και διορατικές δεξιότητες. Έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα μέλη της Αδελφότητάς τους τηηλεπαθητικά σε οποιαδήποτε απόσταση.

Η δυνατότητα εξέλιξης απο το ανθρώπινο στο υπερανθρώπινο στάδιο ήταν γνωστή και στους αρχαίους Έλληνες, όπως διαπιστώνει κανείς στην εκπληκτική θεωρία περί Εξαλλαγής των Πυθαγορείων.

Σύμφωνα με αυτήν, τα ανθρώπινα όντα που τελειοποιούνται σε γνώση και αρετή, εξαλάσσονται σε Δαίμονες (Γνώστες, Σοφούς), δηλαδή σε Ανθρώπους - Θεούς ή Θεανθρώπους. Αλλά και οι Δαίμονες, εξαλάσσονται σε Θεούς, στην ατέρμονη προς τα άνω πορεία των όντων..."
Avaris
Veritas Vos Velirabit