Σχόλια > Θρησκεία και Κοινωνία
ΠΕΡΙ «ΕΛΛΗΝΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ»
Κανένας:
Μα γι αυτό κι εγώ είπα:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Απριλίου 18, 2008, 17:22:56 ---Η Χριστιανική Εκκλησία έχει παρακμάσει πάρα πολύ από τότε που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όμως συνεχίζει να βαφτίζεται, να παντρεύεται, να κηδεύεται με χριστιανικό τρόπο και να πηγαίνει κάθε μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία. Αυτοί ταυτίζουνε την παράδοση και τον Ελληνισμό με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με τις διακοπές. Την Πασχαλιά με το ψήσιμο του αρνιού. Την πρωτοχρονιά με τον Αι-Βασίλη και τα δώρα.
Η γνώμη μου είναι ότι μία ανατροπή του Χριστιανισμού θα τους μπερδέψει και θα τους αφήσει ευάλωτους σε ξένες διασπαστικές-παγκοσμιοποιητικές επιθέσεις.
Ορφέας:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Απριλίου 21, 2008, 22:19:36 ---Μα γι αυτό κι εγώ είπα:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Απριλίου 18, 2008, 17:22:56 ---Η Χριστιανική Εκκλησία έχει παρακμάσει πάρα πολύ από τότε που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όμως συνεχίζει να βαφτίζεται, να παντρεύεται, να κηδεύεται με χριστιανικό τρόπο και να πηγαίνει κάθε μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία. Αυτοί ταυτίζουνε την παράδοση και τον Ελληνισμό με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με τις διακοπές. Την Πασχαλιά με το ψήσιμο του αρνιού. Την πρωτοχρονιά με τον Αι-Βασίλη και τα δώρα.
Η γνώμη μου είναι ότι μία ανατροπή του Χριστιανισμού θα τους μπερδέψει και θα τους αφήσει ευάλωτους σε ξένες διασπαστικές-παγκοσμιοποιητικές επιθέσεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Και σένα βλέπω ότι σε επηρέασε η προπαγάνδα ότι συνεκτικός κρίκος και συντηρητής του έθνους είναι ο χριστιανισμός.... Μέγα λάθος !!!! Λίγη γνώση της ιστορίας μας και αμέσως αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο !!!!
Rose:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Απριλίου 21, 2008, 22:19:36 ---Η γνώμη μου είναι ότι μία ανατροπή του Χριστιανισμού θα τους μπερδέψει και θα τους αφήσει ευάλωτους σε ξένες διασπαστικές-παγκοσμιοποιητικές επιθέσεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Στόχος μας είναι η ενημέρωση πάνω σε θέματα θρησκείας, επιστήμης, ή κοινωνικής επιμόρφωσης, έτσι ώστε να μπορέσει η πλειοψηφία να μορφωθεί κατάλληλα, και να μην είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική εξουσιαστική νοοτροπία, είτε πολιτική είτε θρησκευτική.
Trithemius:
Νομίζω πως η Rose_777 θέτει σωστά τον λόγο που υφίσταται αυτό το θέμα συζήτησης. Τόσο αυτό το θέμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν για να κατασκευάζουν σκέψεις και νοοτροπίες γιατί έτσι δεν θα υπήρχε τελικά καμία διαφορά στην οπτική της ζωής γενικότερα (η δανεική σκέψη και στάση πάντοτε παραμένει άχρηστη για εμάς, ασχέτως του ποιός και τι μας παρέχει).
Νομίζω πως το μεγαλύτερο κέρδος όλων μας σε αυτό το φόρουμ (μελών και απλών αναγνωστών) είναι το να γίνουμε όλοι σκεπτόμενοι άνθρωποι και ενεργοί νόες, να μάθουμε άλλος σε μεγαλύτερο κι άλλος σε μικρότερο βαθμό να σκεφτόμαστε μόνοι μας, συγκρίνοντας, δοκιμάζοντας, αναλύοντας σκεπτικά, ιδέες, διδασκαλίες, οπτικές, νοοτροπίες, στάσεις ζωής και τελικά, κάθε φορά που κλείνουμε αυτή την ιστοσελίδα, να φεύγουμε πιο μορφωμένοι, πιο οξυδερκείς, πιο γεμάτοι στην κοσμοθέασή μας και όλα αυτά ως μέσον για να κάνει ο καθένας μας πράξη τη δική του "πνευματική αλχημεία".
Πραγματικά η πληροφόρηση για τα δρώμενα και τα χαρακτηριστικά της "άλλης" πλευράς του χριστιανισμού είναι θεμιτή, όσο εξυπηρετεί την προάσπιση της αλήθειας και την απαλλαγή από μία αρρωστημένη νιρβάνα την οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως βιώνουν. Όσο μένουμε στη μερική πληροφόρηση και δεν έχουμε ολόκληρη την εικόνα ή -ακόμα χειρότερα- δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης των όσων δεχόμαστε, τόσο παραμένουμε σε επιλογές ασύμβατες με τη δική μας μοναδική ατομικότητα. Αυτές οι πληροφορίες που παρατίθενται εδώ και σε άλλα θέματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του χριστιανισμού, δεν δίνονται απαραίτητα για να "ξυπνήσουμε" αυτόν που πνευματικά κοιμάται (άλλωστε απαγορεύεται να ξυπνάς τον υπνοβάτη...) αλλά για να του δοθεί η ευκαιρία να δει και κάποιο διαφορετικό όνειρο στον ύπνο του. Ελπίζω η μεταφορά να γίνεται αντιληπτή... ::)
Νομίζω πως εδώ γεννάμε τον προβληματισμό κι όχι την καθολική απόρριψη του χριστιανικού δόγματος. Όπως ακριβώς κανένα δόγμα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι 100% σωστό, έτσι ακριβώς δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιο δόγμα που να είναι 100% λάθος στις αξιώσεις του. Το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας να επεξεργάζεται πάνω στην προσωπική του αντίληψη και ατομικότητα όλες αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίζει από μόνος του τι πραγματικά θέλει να ακολουθήσει. Ένας γάμος που γίνεται χωρίς να υπάρχει έρωτας αλλά μόνον συμφέρον ή φόβος, είναι μια άλλη μορφή τυπολατρείας...
Νομίζω πως δεν είναι ούτε εφικτό αλλά ούτε και συνετό το να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε έτσι ξαφνικά τη νοοτροπία και το modus viventi όλων των πολιτών της Ελλάδος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να "φυτέψουμε" σε κάποιον έναν νέο τρόπο ζωής, ούτε έχουμε το δικαίωμα να προβάλλουμε τη δική μας οπτική-κοσμοθέαση κλπ. ως την καλύτερη και πιο άξια όλων. Έχουμε όμως κάτι άλλο κατά νου και αυτό είναι το να προσπαθούμε πάντοτε να επαναφέρουμε κάθε άνθρωπο στη θέση που του αρμόζει, στο επίπεδο που του αρμόζει, στη στάση ζωής που του αρμόζει και αυτή είναι το να αποκτήσει (ξανά) ενεργό νου, να μάθει να σκέφτεται από μόνος του, να μάθει να επιλέγει μόνος του τη θρησκεία ή την κοσμοθέασή του κι όχι να του τη "φυτεύουν" δικτατορικά, υπό ΄καθεστώς φόβου ή κοινωνικής απόρριψης. Να μάθει να φτιάχνει μόνος του τη δική του "σκάλα του Ιακώβ", έτσι ώστε να είναι απόλυτα σίγουρος πως είναι στο σωστό δρόμο για να φτάσει στον δικό του θεό.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν υπάρχει σύστημα εσωτερισμού ή κάτι άλλο σχετικό που να είναι απόλυτα εφαρμόσιμο και παραγωγικό στο 100% των όσων έρθουν σε επαφή μαζί του. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω πως όσοι επιλέξουν την κοσμοθέαση που τους ταιριάζει, τότε το 100% από αυτούς θα οδηγηθεί στην έμπρακτη πνευματική αλχημεία, στη μεταστοιχείωση από ανενεργό (άρα νεκρό) νου, σε μια παραγωγική και σκεπτόμενη ατομικότητα.
Αυτή είναι η δική μου γνώμη ::)
Rose:
--- Παράθεση από: Trithemius στις Απριλίου 22, 2008, 00:31:21 ---Νομίζω πως το μεγαλύτερο κέρδος όλων μας σε αυτό το φόρουμ (μελών και απλών αναγνωστών) είναι το να γίνουμε όλοι σκεπτόμενοι άνθρωποι και ενεργοί νόες, να μάθουμε άλλος σε μεγαλύτερο κι άλλος σε μικρότερο βαθμό να σκεφτόμαστε μόνοι μας, συγκρίνοντας, δοκιμάζοντας, αναλύοντας σκεπτικά, ιδέες, διδασκαλίες, οπτικές, νοοτροπίες, στάσεις ζωής και τελικά, κάθε φορά που κλείνουμε αυτή την ιστοσελίδα, να φεύγουμε πιο μορφωμένοι, πιο οξυδερκείς, πιο γεμάτοι στην κοσμοθέασή μας και όλα αυτά ως μέσον για να κάνει ο καθένας μας πράξη τη δική του "πνευματική αλχημεία".
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό προάγουμε, αυτό πρεσβεύουμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε.
Αγωνιζόμαστε για την πνευματική και υλική απελευθέρωση του κάθε ατόμου.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση