Αποστολέας Θέμα: Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία  (Αναγνώστηκε 5551 φορές)

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.596
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
« στις: Μάιος 23, 2008, 20:55:55 »
Είσοδος Ελεύθερη
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΣΕΡΑΠΙΣ

 • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
 • *****
 • Μηνύματα: 492
 • Karma: 0
 • FR.M.T.S.G
  • Προφίλ
Απ: Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 23, 2008, 22:47:26 »
Είσοδος Ελεύθερη


Στην αφίσσα, βλέπω υπάρχει Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στην αμμοθεραπεία? Αμμοβολή δηλαδή lol
Per aspera ad astra

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.596
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 24, 2008, 15:07:54 »
'Ηταν μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση, πάνω σε διάφορες μεθόδους ψυχοθεραπείας.

Η Αμμοθεραπεία εντάσσεται στην εικαστική θεραπεία, γνωστή ως art therapy.  Χρησιμοποιούν ένα κουτί 50Χ50εκ. περίπου που έχει μέσα λεπτή άσπρη άμμο.  Υπάρχει μία συλλογή από σύμβολα ή παιχνίδια διάφορα, που διαλέγει ο καθένας και συνθέτει μία ιστορία, πάνω στην άμμο, ανάλογα την περίπτωση...

Η τεχνική έχει σαν βάση τα αρχέτυπα του Γιούνγκ και έχει σαν στόχο να ανασύρει από το ασυνείδητο με την επιλογή και την χρήση διάφορων συμβόλων, καταστάσεις θαμμένες, έτσι ώστε μετέπειτα να αναλύσουμε και να θεραπεύσουμε, ένα ασυνείδητο σύμπλεγμα...
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 24, 2008, 15:20:49 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.596
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 24, 2008, 15:17:02 »
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1439631

Η Art Therapy στην Ελλάδα - Ψυχοθεραπεία με πινέλα και καβαλέτα

«Εργο τέχνης είναι εκείνο στο οποίο έχει ενεργοποιηθεί η αλήθεια του όντος» είχε πει το 1935 ο Μάρτιν Χάιντεγκερ και πάνω σε αυτήν τη δήλωση του μεγάλου Γερμανού διανοητή θα μπορούσαμε να βασίσουμε τη λειτουργία της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας (Art Therapy), καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση σκοπός του έργου τέχνης είναι να βοηθήσει το δημιουργό του να βιώσει συναισθήματα, άγχη ή τραύματα που βρίσκονται σε χαώδη κατάσταση στο μυαλό του, να τα εκφράσει και, επομένως, να τα αντιμετωπίσει.

Η Εικαστική Θεραπεία αποτελεί μια νέα επιστήμη, με άξονες τα υλικά και τη γλώσσα της τέχνης σε συνδυασμό με την ψυχολογία. Η θεραπευτική καλλιτεχνική δραστηριότητα απελευθερώνει τον ασθενή, βοηθώντας τον να εκφράσει την εσωτερική του κατάσταση χωρίς περιορισμούς, χωρίς σωστό ή λάθος, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας χρησιμοποιεί την Art Therapy σε συνεδρίες, όπου παρουσία ειδικού τα άτομα εκφράζονται και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, απελευθερώνοντας τις καλλιτεχνικές τους τάσεις.

«Το Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας δημιουργήθηκε το 1989 και είναι μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος. Αρχικός στόχος ήταν η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο θα προσέφερε κατάρτιση και ειδίκευση στην Εικαστική Θεραπεία σε επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και της Τέχνης (ψυχολόγων, ψυχιάτρων, εικαστικών θεραπευτών κ.λπ.)», αναφέρει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, ψυχολόγος - εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Κέντρου.

Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης (ζωγραφικής, πηλού, κολάζ, φωτογραφίας, άμμου, ακόμη και φωτογραφίας) ως μέσου επικοινωνίας. Η θεραπευτική προσέγγιση μέσα από την τέχνη αναγνωρίζει τις καλλιτεχνικές διεργασίες, τις δομές, το περιεχόμενο και τους συνειρμούς πάνω σ' αυτά, σαν καθρέφτες των ικανοτήτων, της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του ανθρώπου. Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία, προσφέροντας τη γλώσσα της εικόνας και του συμβολισμού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους που βρίσκουν τα λόγια δύσκολα ή ανεπαρκή για να εκφράσουν αυτά που επιθυμούν. Είναι επίσης χρήσιμη και σε ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζονται τόσο πολύ στο λόγο (στο διανοητικό, στη σκέψη) ώστε χάνουν επαφή με το συναίσθημα.

Η τέχνη ως θεραπεύτρια

Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία «γεννήθηκε» στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και αρκετά παλαιότερα μεγάλοι ψυχαναλυτές, όπως ο Καρλ Γιουνγκ, ζητούσαν συχνά από τους ασθενείς τους να ζωγραφίσουν τα όνειρα και τις σκέψεις τους. Ο Φρόιντ είχε πει ότι συχνά οι ασθενείς του έλεγαν ότι δυσκολεύονταν να του μιλήσουν για τα όνειρά τους, αλλά αντίθετα μπορούσαν να τα ζωγραφίσουν.

Η θεραπεία μέσω της τέχνης απευθύνονται σε όλους: παιδιά, οικογένειες, ζευγάρια, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ψυχοσωματικά προβλήματα. «Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά στην ηλικία», τονίζει η κα Αναγνωστοπούλου. «Επίσης, δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να χρησιμοποιήσει κάποιος τα υλικά για να εκφραστεί».

Μια εικόνα αντανακλά τους συναισθηματικούς προβληματισμούς των ανθρώπων. Συνήθως, οι ενήλικες χρησιμοποιούν λέξεις για να εκλογικεύσουν τα συναισθήματά τους και, έτσι, να αποστασιοποιηθούν από αυτά. Εκφραζόμενος κάποιος μέσα από τα δημιουργήματά του αποκτά έναν απόλυτα προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνήσει αυτά που γνωρίζει - ή αυτά που δεν γνωρίζει. Σε τελική ανάλυση η τέχνη δεν στέκεται εμπόδιο στη λεκτική επικοινωνία, αλλά αντίθετα χρησιμεύει συχνά ως βοηθητικό εργαλείο, καθώς ενισχύει τη δυνατότητα του ανθρώπου να εκφραστεί και λεκτικά.

Και ποιος είναι ο ρόλος του εικαστικού ψυχοθεραπευτή; «Ο Art Therapist δεν βρίσκεται εκεί για να καθοδηγεί και να επιβάλλει με την παρουσία του τις δικές του απόψεις. Παρακολουθεί το θεραπευόμενο κατά τη διαδικασία της θεραπείας του, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Δεν είναι εκεί για να κριτικάρει, άλλωστε, όπως είπαμε, η ζωγραφική δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο για την επίτευξη της θεραπείας», τονίζει η κα Αναγνωστοπούλου. Μέσω της παρατήρησης της «καλλιτεχνικής» συμπεριφοράς (το πώς, δηλαδή, χειρίζεται κάποιος τα υλικά), της έκφρασης και των προϊόντων τέχνης, ο Εικαστικός Ψυχοθεραπευτής συνάγει διαγνωστικά συμπεράσματα και εφαρμόζει τη θεραπευτική αγωγή.

Τα παιδιά

Τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία: δεν τους απασχολεί το τελικό αποτέλεσμα και δεν τους ενδιαφέρει το έργο τους να αρέσει, όπως συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, ευχαριστιούνται τη διαδικασία της δημιουργίας, συχνά περισσότερο και από το ίδιο το αποτέλεσμα. Η απλότητα και η αφέλεια του παιδικού μυαλού επιτρέπει στις ζωγραφιές τους να είναι πιο «αληθινές». Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, τέμπερες, δακτυλομπογιές, πηλός, πλαστελίνη, προεικαστικά υλικά, κηροπαστέλ, είναι ευκαιρίες πειραματισμού, εξερεύνησης και μάθησης. Το σώμα συντονίζεται με αυτά, παράγοντας εικαστικό αποτέλεσμα ανάλογο του συναισθηματικού κόσμου. Πολλές φορές συνδέονται μόνο με την ευχαρίστηση και τη χαρά της δημιουργίας και άλλες φορές με περισσότερο προσωπικά θέματα.

Η θεραπευτική προσέγγιση στα παιδιά μπορεί να γίνει σε ατομική ή ομαδική βάση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού στις ομάδες αυτές μπορούν να συμμετέχουν και οι μητέρες, έτσι ώστε να μάθουν να προσεγγίζουν το παιδί μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, ούτως ώστε να μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά.

Πρόγραμμα σεμιναρίων

* «Ψυχοπαθολογία», 18/11 2007, 13/01, 16/03, 18/05 2008, ώρες: 10:00-15:00.

* «Θεωρίες Προσωπικότητας», 16/12 2007, 17/02, 20/04 2008, ώρες: 10:00-15:00.

* «Αναζητώντας το Μικρό Πρίγκιπα», 27/01 2008, ώρες: 10:00-18:00.

* «Γενεόγραμμα & Art-therapy, Ενα μέσο για να κατανοήσουμε τη δομή της οικογένειας», 9-10/02 2008, ώρες: 10:00-16:00.

* «Το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού», 30/03 2008, ώρες: 10:00-18:00.

* «Σώμα και Art Therapy», 25/05 2008, ώρες: 10:00-18:00.

* Εργαστήριο Τέχνης για παιδιά (4-12 ετών), κάθε Σάββατο 10:00-14:00.

* Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας, Καλομενοπούλου 9, Ν. Ψυχικό. Τηλ.: 210-6710346, 210-6747810, e-mail: artpsy@otenet.gr,www.art-therapy.gr.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΡΟΚΟΥ
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 24, 2008, 15:19:17 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/