Αποστολέας Θέμα: Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία....  (Αναγνώστηκε 5459 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.715
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία....
« στις: Σεπτεμβρίου 26, 2010, 01:09:22 »
Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία….

    Ειδικά τα τελευταία χρόνια λίγο πολύ, σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει για κάποια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο και πιθανότατα έχουμε πληροφορηθεί για την θεραπευτική με αρώματα που προέρχονται από αιθέρια έλαια.

    Η πλειονότητα των ανθρώπων είναι ευεπηρέαστη σε κάθε νεωτερισμό που συνήθως προβάλλεται και ως μόδα, με αποτέλεσμα όχι απλά να αποδέχεται αυτόν τον νεωτερισμό, αλλά και να γίνεται κατά μία έννοια πιστός οπαδός και ενίοτε φανατικός υποστηρικτής, χωρίς κατά κανόνα να έχει ερευνήσει έστω και στοιχειωδώς για την αληθοφάνεια του δεδομένου νεωτερισμού. Το φαινόμενο της άκριτης αποδοχής και της δογματικής προσήλωσης σε έναν οποιονδήποτε νεωτερισμό που συνήθως είναι μια νεοεποχίτικη αμερικανόφερτη φούσκα, υποστηρίζεται και προωθείται έντεχνα από καιροσκόπους εκμεταλλευτές, οι οποίοι προσπαθούν άκοπα και ανέξοδα και με την ύπαρξη και εξαπάτηση των πολλών δυστυχώς αφελών, να αποκομίσουν εύκολα οφέλη (π.χ. η γνωστή απάτη του Ρέικι – σχετικά στην διεύθυνση  http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1423.0.html).

    Επειδή οι δυστυχώς ελάχιστοι σήμερα που παραμένουν σκεπτικιστές, θέτουν εύλογα και λογικά ερωτήματα προβάλλοντας παράλληλα και δικαιολογημένες αμφισβητήσεις που σχεδόν πάντα βοηθούν στην καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική, είναι θεμιτό και χρήσιμο να διερευνήσουμε αν επηρεάζουν ή όχι τα αιθέρια έλαια τον άνθρωπο σε θέματα υγείας και αν ναι, με πιο τρόπο και ποια λειτουργία διενεργείται.

    Πρώτα πρώτα τι είναι τα αιθέρια έλαια…. Σε άλλο άρθρο στο παρόν κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε ανάλυση για τα αιθέρια έλαια, εδώ συνοπτικά να αναφέρουμε απλά ότι τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές ουσίες που εκχυλίζονται – αποστάζονται από τα φυτά, από τα άνθη αυτών ή από τις ρίζες ή από τα φύλλα ή από τους καρπούς ή από τον φλοιό αυτών, ενίοτε και από τις εκκρίσεις μερικών φυτών – δέντρων. (Παλαιότερα υπήρχαν προϊόντα και ζωικής προέλευσης π.χ το άρωμα Μόσχος).

    Οι ουσίες αυτές δεν είναι ξεχωριστές και μοναδικές για κάθε ξεχωριστό είδος φυτού – δέντρου, καθώς το απόσταγμα που καλούμε αιθέριο έλαιο ενός συγκεκριμένου φυτού, άνθους κλπ, είναι ένα σύμπλεγμα, ένα μείγμα μερικών δεκάδων και μερικές φορές πάνω από εκατό διαφορετικών και ξεχωριστών ουσιών που ανήκουν και σε ξεχωριστές κατηγορίες – όπως τις ταξινόμησε η Χημεία – με γνωστότερες τα Τερπένια, τις Αλδεΰδες, τα Αλκαλοειδή, τις Σαπωνίνες κλπ. Επειδή η συντριπτική πλειονότητα των αιθέριων ελαίων παρουσιάζουν αρωματικές ιδιότητες, γιαυτό χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αρωματοποιία.

    Να επιστήσουμε εδώ την προσοχή σχετικά με τα αιθέρια έλαια, αναφέροντας ότι, σήμερα περισσότερα από τα μισά αιθέρια έλαια – αρώματα, παρασκευάζονται και συνθετικά σε χημικά εργαστήρια, με πρώτη ύλη συνήθως από προϊόντα πετρελαίου, γεγονός που τα καθιστά στο σύνολό τους (για τα συνθετικά αιθέρια) άχρηστα για υγιή αρωματοθεραπεία, επικίνδυνα και για κάποια, αποδεδειγμένα καρκινογόνα ή επιφέροντα σοβαρές βλάβες στον οργανισμό των ανθρώπων (και όχι μόνον).

    «Καθαρά» αιθέρια έλαια φυσικής προέλευσης (συλλογή απευθείας από την άγρια χλωρίδα) ή καλλιέργειας (αποκλειστικά βιολογικής), είναι τα ασφαλή και χρήσιμα αιθέρια έλαια, τα οποία όμως δυστυχώς σπανίζουν, καθώς πολλά και από τα διαφημιζόμενα ως φυσικά ή βιολογικά, συνήθως είναι ή εμπεριέχουν συνθετικές ουσίες. Αποκλειστικά βιολογικά και φυσικά αιθέρια έλαια διακινεί το εμπορικό τμήμα της «Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας», «Ο Ροδόκηπος των Φιλοσόφων», προϊόντα τα οποία θα προμηθεύεται από την επιχείρηση «Μυστικό» (www.mystico.eu) τα οποία έχουν πιστοποίηση.

    Για να καταλάβουμε αν και πως επιδρούν τα αιθέρια έλαια στον άνθρωπο, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι είναι και πως λειτουργεί το επιχείλιο σύστημα. Απαρτιζόμενο από επιμέρους τμήματα του αρχέγονου εγκεφάλου που είναι κοινός σε ερπετά , ζώα και άνθρωπο και περιλαμβάνοντας υποθάλαμο, αμυγδαλή, ιππόκαμπο κλπ, είναι το σύστημα που ορίζει το μέρος του εγκεφάλου όπου αναδύονται όλα τα συναισθήματα, απαρτίζει το κέντρο ελέγχου των ενδοκρινών εκκρίσεων, είναι «πιλότος» του καρδιακού ρυθμού, πίεσης και σφυγμών, ενώ παράλληλα εξουσιάζει και ολάκερο το αυτόνομο νευρικό σύστημα και ευθύνεται για την μακροπρόθεσμη μνήμη.

    Διεγείρεται από τις αισθήσεις, σε πολύ μεγάλο όμως ποσοστό αλλά και ένταση, κύρια από την όσφρηση. Η οσφρητική λειτουργία της αίσθησης της όσφρησης διεγείρεται από απειροελάχιστη ποσότητα ουσιών όπως είναι τα αιθέρια έλαια, με συνέπεια να ενεργοποιείται άμεσα η συγκινησιακή μας κατάσταση, να εγείροντα αυτόματα ανάλογα συναισθήματα και για πολλά αιθέρια έλαια να παρατηρείται μια ανάδυση πνευματικότητας και θρησκευτικότητας. Παράλληλα και αυτόματα, επηρεάζεται άμεσα η ομοιοστασία του οργανισμού ένεκα της διέγερσης του ενδοκρινολογικού συστήματος σε συνάρτηση και συμφωνία με το νευρικό σύστημα, συγχρόνως με την εντεινόμενη λειτουργία του αυτόνομου (φυτικού) συστήματος.

    Καθώς διάφορες αρωματικές ουσίες ξυπνούν πολύ παλαιές μνήμες που συνοδεύονται από έντονα αντίστοιχα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά και το συγκινησιακό διεγείρεται, διεγείροντας με την σειρά του βασικά ένστικτα, το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού δείχνει να επηρεάζεται και να ανταποκρίνεται στον εξωτερικό οσφρητικό παράγοντα. Έτσι γίνεται νομίζουμε αντιληπτό σε τι βαθμό επηρεάζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού η αίσθηση της όσφρησης που είναι συνέπεια κύρια των αρωματικών αιθέριων ελαίων.

    Η ποικιλία των συγκινήσεων και συναισθημάτων που διεγείρουν τα αιθέρια έλαια, μας πληροφορούν για την πολλαπλή αλλά και διαφορετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Για αρχή προσπαθήσαμε να δείξουμε την ισχυρή επίδραση των αιθέριων ελαίων γενικά και στην συνέχεια θα επεκταθούμε σε ανάλυση των επιδράσεων ξεχωριστά για κάθε αιθέριο έλαιο, καθώς και στις άμεσες αντιδράσεις (συγκινησιακές – συναισθηματικές και σωματικές) του ανθρώπινου οργανισμού….
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 10, 2010, 19:55:11 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/