Αποστολέας Θέμα: Ελλάδα,Δημοκρατία και Κοινωνία: απο τη μάχη του Μαραθώνα ως σήμερα  (Αναγνώστηκε 4298 φορές)

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.610
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
http://www.anixneuseis.gr/?p=7329

Ελλάδα,Δημοκρατία και Κοινωνία: απο τη μάχη του Μαραθώνα ως σήμερα
Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 15/9/10

Τη σχέση του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά με τη δημοκρατία και την κοινωνία θα εξετάσει σήμερα η εκπομπή με προσκεκλημένο τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Κοντογιώργη.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν με την ευκαιρία της επετείου των 2500 χρόνων απο τη Μάχη του Μαραθώνα, θα επιχειρήσουμε να δούμε πως, εν ονόματι μιας ιδιόρρυθμης δημοκρατίας που βιώνουμε τα τελευταία αρκετά χρόνια, το κράτος έχει απομονώσει την κοινωνία απο το γίγνεσθαι και καπηλεύεται με τις ομάδες που επιθυμεί τον οικονομικό πλούτο και ελέγχει τη λειτουργία των θεσμών.

Το γεγονός αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο διότι διαστρεβλώνει την έννοια της δημοκρατίας στη χώρα (κάτι που ενδεχομένως ελάχιστους να ενδιαφέρει) αλλά και διότι δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί ορθολογικά. Είναι ένας απο τους σημαντικότερους λόγους που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Επειδή οι αναγνώστες της ιστοσελίδας είναι συνήθως καχύποπτοι ως προς την επιλογή των θεμάτων και το χειρισμό τους στο στούντιο, εγκαλώντας μας πολλές φορές για “θεωρητισμό”, πιστεύουμε πως η κατάδειξη των παρενεργειών στη σχέση κράτους και κοινωνίας εν ονόματι της δημοκρατίας αποτελεί ουσιαστικό καταλύτη στην αδιέξοδη πορεία που η χώρα ακολούθησε μετά τη μεταπολίτευση. Και πως αν δεν αλλάξουμε την ουσία και τη δομή των αιτιών που προκαλούν τα αδιέξοδα, απλώς θα παρατείνουμε τον αργόσυρτο θάνατό μας.

Ο κ. Κοντογιώργης έχει εργαστεί πάνω ακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα και έχει εκδώσει μια σειρά πολύ ενδιαφερόντων βιβλίων.

Επιλέξαμε να κανουμε μια εκπομπή όπου θα παρουσιάσουμε την άποψη στο θέμα ενός καθηγητή που το μελέτησε πολλά χρόνια και το ανέλυσε διεξοδικά, παρά έναν διάλογο πάνω στο ίδιο θέμα με τον οποίο θα καταγράφαμε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά πιο επιφανειακά.

Η επιλογή του θέματος είναι μια σύνθεση των προτάσεων που μας έκαναν οι συνομιλητές μας στο διαδίκτυο.

Γράψτε την άποψή σας
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 18:03:34 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.610
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
http://www.antifono.gr/portal/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%82/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/2360-%CE%91%CE%BD%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%823a-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B12c%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B13a-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%89%CF%82-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1.html

Ανιχνεύσεις: Ελλάδα,Δημοκρατία και Κοινωνία: απο τη μάχη του Μαραθώνα ως σήμερα
Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2010 07:00

Τη σχέση του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά με τη δημοκρατία και την κοινωνία εξέτασε η εκπομπή ῾῾Ανιχνεύσεις῾  (15 Σεπτεμβρίου) με προσκεκλημένο τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Κοντογιώργη.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν με την ευκαιρία της επετείου των 2500 χρόνων απο τη Μάχη του Μαραθώνα, είδαμε πως, εν ονόματι μιας ιδιόρρυθμης δημοκρατίας που βιώνουμε τα τελευταία αρκετά χρόνια, το κράτος έχει απομονώσει την κοινωνία απο το γίγνεσθαι και καπηλεύεται με τις ομάδες που επιθυμεί τον οικονομικό πλούτο και ελέγχει τη λειτουργία των θεσμών. Το γεγονός αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο διότι διαστρεβλώνει την έννοια της δημοκρατίας στη χώρα (κάτι που ενδεχομένως ελάχιστους να ενδιαφέρει) αλλά και διότι δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί ορθολογικά. Είναι ένας απο τους σημαντικότερους λόγους που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/