Αποστολέας Θέμα: Πέτρος Δούκας - Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική Σκέψη  (Αναγνώστηκε 3188 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://www.petrosdoukas.gr/default.aspx?id=2&aid=120

Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική Σκέψη

Έγραψα το βιβλίο αυτό επειδή έχω την εντύπωση πως στη χώρα μας υστερούμε πολύ σε γνώσεις για ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την οικονομική λειτουργία και συμπεριφορά αλλά και πως οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ λίγα για την ανεκτίμητη προσφορά της αρχαίας ελληνικής σκέψης και πράξης στις σύγχρονες κοινωνίες όλου του κόσμου. Διαβάζοντας το έργο αυτό πολλοί θα εκπλαγείτε από την απίθανη διορατικότητα, πρωτοπορία και μοναδικότητα της σκέψης των προγόνων μας. Θέλησα επίσης να μεταφέρω στον αναγνώστη εκείνες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που έκρινα ότι είναι χρήσιμες και απαραίτητες σε όσους ασχολούνται ή απλώς ενδιαφέρονται για τα οικονομικά, την οικονομική πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία των αγορών, το χρηματιστήριο και τη διοίκηση στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αλλά και για τα θεμελιώδη ζητήματα στην οικονομική σκέψη. Δηλαδή το έργο αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν την περιέργεια και την όρεξη να μάθουν κάτι παραπάνω γι’ αυτά τα θέματα.

Ο κόσμος που έρχεται είναι γεμάτος από ευκαιρίες! Περισσότερα κράτη και λαοί δίνουν τη μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αφήνοντας πίσω τους δεκαετίες (ή και αιώνες) απολυταρχικής διακυβέρνησης. Η απελευθέρωση των αγορών και του εμπορίου, η πιο ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, γνώσεων, κεφαλαίων και τεχνολογίας, η ανάπτυξη νέων τεράστιων αγορών, όπως η Κίνα (που αυξάνει το εθνικό της εισόδημα με ρυθμούς της τάξης του 10% ετησίως και σε είκοσι πέντε χρόνια θα έχει περίπου το ίδιο ΑΕΠ με την Ιαπωνία), η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των κρατών της Nοτιοανατολικής Ασίας, η οικονομική ολοκλήρωση μέσα στον χώρο της δικής μας Ευρώπης, οι νέες τεχνολογίες, που επιτρέπουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες, σε γνώσεις, σε πελάτες και αγορές, δίνουν σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να αναπτύξει τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά του, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Όλα αυτά αποτελούν μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για εμάς τους Έλληνες. Η ιστορία μας, η πνευματική μας κληρονομιά, η αρχαία ελληνική σκέψη, μας δείχνουν ότι μπορούμε. Μας προστάζουν να κοιτάμε μπροστά, να δούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, να δείξουμε εξωστρέφεια και να φύγουμε «πρόσω ολοταχώς»! Ελπίζω το βιβλίο αυτό να προσθέσει κάτι σε αυτή την προσπάθεια, να γίνουμε ισχυρότεροι και καλύτεροι, αξιοποιώντας την έμφυτη δημιουργικότητά μας, τις αρετές μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά!

Σε λίγους μήνες κυκλοφορεί η έκτη έκδοση του βιβλίου, η οποία είναι ιδιαίτερα και ουσιαστικά επαυξημένη, κυρίως στο κεφάλαιο για τις Ηγετικές Αρετές όπου έχουν προστεθεί ενότητες από το έργο του Ισοκράτη, του Ινδού Kautilya, του Πατριάρχη Φώτιου, του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, του Μακιαβέλλι, των κινέζων φιλοσόφων, και επίσης στο κεφάλαιο για τον Πλούτο, την Ευτυχία και το Νόημα της Ζωής. Αυτό έχει εμπλουτιστεί γενικότερα με αρκετά στοιχεία από την ινδουιστική και κινέζικη σκέψη (Κομφούκιος, Λάο Τζου, Mencius, Μο Τζου κ.α.) που αναπτύχθηκαν κάπως παράλληλα με την αρχαία ελληνική σκέψη. Όπως επίσης και από τη χριστιανική και ισλαμική πίστη και σκέψη, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια πολύ πιο σφαιρική άποψη, χωρίς να χάνει τίποτα από την αυστηρή επιστημονικότητα αυτών που πραγματευόμαστε.

Πέτρος Γ. Δούκας


«Το βιβλίο του Πέτρου Δούκα αποκαλύπτει ότι το απόσταγμα της αρχαίας ελληνικής σκέψης μπορεί να αποτελέσει τον μίτο στον σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό λαβύρινθο»… «Το εγχείρημα του Πέτρου Δούκα είναι σημαντικό. Χωρίς να καταφεύγει στην αρχαιολατρία, αποδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στην οικονομική σκέψη».

Γιώργος Αλογοσκούφης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών



--------------------------------------------------------------------------------

«Με βαθιά γνώση των θεωριών του χθες και του σήμερα ο Πέτρος Δούκας καταφέρνει να ξεφύγει από τους εύκολους δρόμους μιας επιφανειακής σύνδεσης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με τις οικονομικές θεωρίες»… «Ο Πέτρος Δούκας εκτός από άριστος οικονομολόγος, επιτυχημένος επαγγελματίας και αποτελεσματικός πολιτικός, αποδεικνύεται και δεινός συγγραφέας».

Δημήτρης Σιούφας,  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων


--------------------------------------------------------------------------------

«Το συγκεκριμένο βιβλίο προτείνω να αξιοποιηθεί στα πανεπιστήμια, αφού είναι ίσως πιο παιδαγωγικό από τα σχετικά εγχειρίδια που υπάρχουν σήμερα»... «εκπλήσσομαι γιατί κατά την ανάγνωση του βιβλίου μάς αποκαλύφθηκε και μια άλλη διάσταση του Πέτρου Δούκα πέραν του όπως τον γνωρίζουμε από την πολιτική και τη Βουλή, αυτή του συγγραφέα».

Βάσω Παπανδρέου, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός

--------------------------------------------------------------------------------

«Για πρώτη φορά τόσο συστηματικά, τόσο πειστικά και σε τόση έκταση αναδύεται η σύγκλιση απόψεων, εκτιμήσεων και θέσεων του αρχαίου ελληνικού στοχασμού με τη σύγχρονη οικονομική θεωρία και σκέψη»…«παράδειγμα προς μίμησιν και "μέγιστο μάθημα" το γεγονός πως ένας οικονομολόγος προβάλει και διδάσκει με ουσιαστικό και δημιουργικό τρόπο τα αρχαία κείμενα».

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών


--------------------------------------------------------------------------------

«Ο Πέτρος Δούκας με λόγο άμεσο, σαφή και λιτό και με πρωτότυπο επιστημονικό τρόπο, αναφέρεται στις θεωρίες της οικονομίας και της διοίκησης».

Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α


--------------------------------------------------------------------------------

«Το πρώτο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του βιβλίου, είναι ότι  κατορθώνει να παρουσιάσει δύσκολες έννοιες με απλό, ακριβή και πλήρως κατανοητό τρόπο. Αυτό βέβαια, δείχνει όχι μόνο μαθηματικό τρόπο σκέψης αλλά και συνδυασμό βαθιάς θεωρητικής γνώσης και πλούσιας πρακτικής εμπειρίας».

Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Cambridge


--------------------------------------------------------------------------------

«Έννοιες όπως η ανταγωνιστικότητα, ο πληθωρισμός και οι συνεταιρισμοί αναφέρονται στο σήμερα αλλά έχοντας ήδη εξηγηθεί με βάση το παρελθόν αναλυτικά από τον συγγραφέα».

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας

--------------------------------------------------------------------------------

«Το βιβλίο αυτό είναι μία κιβωτός γνώσεων. Προβάλει τομές διαφορετικών ιστορικών καταστάσεων και προσπαθεί να αποδείξει ότι αρχές διοίκησης και οικονομικές θεωρίες δεν είναι συνταγές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια αλλά είναι έννοιες που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική σκέψη. Είναι ένα παιδευτικό βιβλίο, πάντοτε επίκαιρο».

Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

--------------------------------------------------------------------------------

«Είναι στο σύνολό του ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο βιβλίο και αξίζει συγχαρητηρίων διότι με εντυπωσίασε η εξαιρετικά δύσκολη από τεχνικής άποψης απόδοση των αρχαίων κειμένων που διευκολύνει την αντιπαράθεση με το υπόλοιπο κείμενο».

Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/