Αποστολέας Θέμα: Κίνημα αγανάκτησης Εργαζομένων και Καταναλωτών  (Αναγνώστηκε 4927 φορές)

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.603
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=934

10/11/2008 ΕΙΣΗΓΗΣΗ - Του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ, Κώστα Πουπάκη στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα & πολιτικά-οικονομικά συστήματα

--------------------------------------------------------------------------------
Η τελευταία κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων 30 ετών, μας διδάσκουν πολλά… Καταρχήν μας διδάσκουν ότι τον 21ο αιώνα δεν χωράνε δογματισμοί. Δεν υπάρχουν πολιτικά θέσφατα.

Μέσα από την ανάλυση της νεότερης ιστορίας αποδεικνύεται ότι όλα τα πολιτικά και ειδικότερα τα οικονομικά συστήματα είναι τρωτά. Είναι ευάλωτα όχι μόνο σε εξωγενείς και σε αρκετές περιπτώσεις απρόβλεπτους παράγοντες, αλλά ακόμη και απέναντι στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους. Απέναντι στον ίδιο τους τον «εαυτό».

Από την πτώση του πρώην Ανατολικού μπλοκ μέχρι και τη «φούσκα» της Lyman Brothers, το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι όσοι τάσσονται :

• αναφανδόν υπέρ του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος,

• ή του ακραιφνούς κρατισμού,

είτε εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα είτε εξετάζουν τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις μέσα από παρωχημένης εποχής λογικές και αντιλήψεις.

Τα γεγονότα «του σήμερα», σε συνάρτηση με τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος πρέπει να μας ωθήσουν όλους στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα βασίζονται πάνω σε «χρυσές τομές» με καθαρά κοινωνική στόχευση. Το «αύριο» πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από το συνδυασμό των προτερημάτων όλων των πολιτικών συστημάτων, έτσι ώστε να μην ξαναγίνουμε στο ίδιο έργο θεατές και απλοί παρατηρητές κρίσεων που δύνανται να συμπαρασύρουν το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στην φτώχεια και στην ανέχεια.

Το σήμερα απαιτεί τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και το ανάποδο. Απαιτείται ιδιαίτερα σε μονοπώλια, ή στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και υποδομές, να υπάρχει σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα ελέγχου-παρέμβασης του Κράτους. Ώστε :

• και να λειτουργούν με ιδιωτικοοοικονομικά κριτήρια-για να επιζήσουν στον σκληρό ανταγωνισμό,

• αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχει ασυδοσία ειδικά όταν οι συνθήκες απαιτούν μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική.

Οι εξελίξεις «του σήμερα» αξιώνουν πολιτικές οι οποίες, αναλόγως της κάθε κατάστασης, θα δίδουν ουσιαστικές λύσεις χωρίς πολιτικά ταμπού. Μόνο έτσι και ο ρόλος του έθνους - κράτους θα εξακολουθήσει να έχει αξία (εξάλλου ένα Κράτος χωρίς περιουσιακά στοιχεία αποτελεί ένα «Κράτος – φάντασμα») και η αγορά θα μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα αλλά όχι ασύδοτα.

Aλλωστε, σε μια εποχή που ο αμερικάνικος λαός λέει το δικό του «οκ» για την προώθηση ιστορικών ανατροπών, ο παράγοντας «κοινωνικό σύνολο» και η ευημερία των πολλών πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο υψηλότερο από τη σημασία των αριθμών και των οικονομικών δεικτών. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση αποδείχθηκε ότι ακόμη και η «ευρωστία των αριθμών» μπορεί να μετεξελιχθεί-σε μια μέρα-σε μαύρη τρύπα μιας πλασματικής ευημερίας.

Τα όσα λοιπόν διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες στις χώρες του άκρατου κρατισμού (με την πλήρη κατάρρευση των οικονομιών τους), σε συνδυασμό με όσα διαδραματίζονται σήμερα στις –θεωρητικά- ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (ακραιφνείς οι περισσότερες υποστηρικτές του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και εν κατακλείδι της ασύδοτης αγοράς), συμπαρασύροντας σχεδόν όλες τις χώρες σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, θα πρέπει άμεσα να μας προβληματίσουν και στη χώρα μας.

Η «ΛΗΣΤΕΙΑ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΗΜΟΙ «ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ»
Τρανταχτό παράδειγμα εντός των συνόρων μας αποτελούν οι τράπεζες..

Δυστυχώς αν και σαν παράταξη τα λέμε εδώ και χρόνια, σε κάθε ανακοίνωση και τοποθέτηση μας, βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί περιγράφουν με μελανά χρώματα τους μήνες που θα ακολουθήσουν τόσο για την οικονομία μας όσο και για την ελληνική αγορά εργασίας, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να τηρούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, μια κοινωνικά εκνευριστική στάση ακαμψίας. Με τις γνωστές εμμονές τους στη διαμόρφωση ακόμα και σήμερα υπερκερδών πάνω στις πλάτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Συνεχίζοντας μια καταχρηστική και άπληστη κερδοσκοπία, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική υπευθυνότητα ή πατριωτισμό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που θα έπρεπε να δώσουν φτηνό χρήμα για να αντιμετωπιστούν ακρίβεια πληθωρισμός και οι όποιες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Γιατί τελικά αναρωτιόμαστε όλοι :

• πως γίνεται να μειώνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πέφτουν στην διατραπεζική αγορά (euribor), και στην Ελλάδα τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί στο 6,92%-τα στεγαστικά, στο 13%-επιχειρηματικά και στο 22%-οι πιστωτικές ; Όταν σε μεταξύ κοινών θνητών ο δανεισμός πάνω από 10% θεωρείται τοκογλυφία ; (Απόφ. Αρ.Πάγου 1219/2001).

• Πως γίνεται τα αντίστοιχα επιτόκια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα; Αφού τα συστατικά για τον καθορισμό του επιτοκίου είναι τα ίδια για όλες τις χώρες, γνωστά όπως :

 α)το κόστος χρήματος,

 β)οι επισφάλειες (εκτός και αν σε μας αυθαιρετούν στην προσπάθειά τους να «πουλήσουν» όπως-όπως δάνεια και φορτώνουν στη συνέχεια τα λάθη τους σε μας τους υπόλοιπους),

 γ) το κέρδος (που αυτή την περίοδο ε…, ας μην κερδοσκοπούν) και

 δ) το λειτουργικό κόστος (που εδώ ας δεχτούμε ότι μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο, με τον ενισχυμένο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων).

• Πως διαχρονικά επετράπη οι Τράπεζες να αυθαιρετούν χωρίς κανένα απολύτως ελεγκτικό μηχανισμό, ανεξέλεγκτες-να αποτελούν κράτος εν κράτη, και με χαριστικές μάλιστα διαχρονικά-από όλες τις Κυβερνήσεις- ρυθμίσεις σε βάρος του ΙΚΑ-και όλου του ελληνικού λαού;

• πως η Δικαιοσύνη δεν έχει θέσει ένα στοιχειώδες όριο στην αισχροκέρδεια; Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στους επίσημους «τοκογλύφους»? Αυτό δεν είναι «ληστεία»;

Και ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διατηρούμε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση και επανατροφοδότηση της οικονομίας με την εγγύηση-χορήγηση στις τράπεζες των 28 δις, μας εξοργίζει πραγματικά η άρνηση των τραπεζιτών-με χρήματα του Κράτους- να διευκολύνουν όσους συμπολίτες μας πλήττονται από την οικονομική κρίση,

Λέγοντας «όχι» απλά για να μην υποχρεωθούν :

• σε έλεγχο από το κράτος των υπερκερδών τους, των πλειστηριασμών και παρανόμων κατασχέσεων

• σε έλεγχο στη διαμόρφωση των επιτοκίων, που αυξάνονται ακόμη κι αν όλος ο κόσμος βουλιάζει μέσα στο οικονομικό κενό το οποίο δημιούργησαν τα golden boys των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών

• για να μην επιχειρήσει κανείς να βάλει ένα όριο στα τρελά μπόνους τους και στα stock options, από τα οποία κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, σήμερα που η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και φυσικά των ανέργων, δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις καθημερινές τους ανάγκες

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ανάμεσα σε αυτούς και ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, αν όχι και ο επικεφαλής τους σαν Πρόεδρος της Ένωσης ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ Τραπεζών -αν θυμηθούμε την αντικοινωνική συμπεριφορά του στο ζήτημα της προσφυγής κατά της δικαστικής απόφασης για την συλλογική σύμβαση εργασίας με τον ΟΜΕΔ-αλλά και την άρνηση συνέχισης της συνεργασίας της ΕΤΕ με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με τη συνέχιση χορήγησης των ίδιων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Της Τράπεζας που πρώτη απέστειλε εκβιαστικές επιστολές στους πελάτες της-γράφοντας στα παλιά της παπούτσια τη Δικαιοσύνη, δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει σαν καταχρηστικό τον όρο συμβάσεων να αλλάζουν κατά το δοκούν οι τράπεζες τις χρεώσεις. Καλώντας τους δανειολήπτες εντός τριάντα ημερών ή να αποδεχτούν τους νέους όρους αύξησης επιτοκίων, ή να καταβάλουν εντός τριάντα ημερών το δάνειό τους όσο μεγάλο ύψος και αν έχει. Γιατί διαφορετικά οι συνέπειες φυσικά στη συνέχεια θα είναι οι γνωστές εισπρακτικές εταιριες με τους φουσκωτούς και τα δικηγορικά γραφεία που χρησιμοποιούνται για την είσπραξη των όποιων οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, απειλές κλπ.)……

Και εδώ ρωταω δημόσια, τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και την Δικαιοσύνη που έχουν υποχρέωση να προστατέψουν τους Έλληνες πολίτες….

Στην «εκβιαστική επιστολή» που έχω λάβει και εγώ προσωπικά-και είναι στη διάθεσή σας εδώ σήμερα, πώς μου συνιστούν να απαντήσω προ του εκβιαστικού διλήμματος ;

• Αποδεχόμενος την μονομερή ρύθμιση αναπροσαρμογής-αύξησης των επιτοκίων,

• ή την άμεση αποπληρωμή των 2-3.000 ευρώ οφειλών μου από την χρήση της κάρτας; Ένα ποσό οφειλής-το οποίο βέβαια για τον ίδιο ίσως το Διοικητή της Εθνικής μπορεί να μην λέει απολύτως τίποτα, αφού -αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα- η τράπεζα του το παρέχει ως ένα επιπλέον μπόνους για τα μικροέξοδά του και μάλιστα κάθε μήνα…. Πως όμως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων στην περίπτωση αυτή του..«κόφτε το λαιμό σας και εξοφλείστε μέσα σε 30 μέρες το σύνολο του ποσού» ; Από μια Τράπεζα μάλιστα με διορισμένο από την Κυβέρνηση Διοικητή;

ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Η εξελισσόμενη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση φέρνει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα της ακρίβειας. Με δεδομένο ότι η ήδη μειωμένη καταναλωτική ικανότητα των νοικοκυριών αναμένεται να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο, η Πολιτεία καλείται να λάβει και νέα μέτρα υπέρ της προστασίας των ασθενέστερων.

Μαζί με την κυβέρνηση όμως, χρέος να συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους έχουν οι επιχειρηματίες για να διευκολύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσεως.

Σήμερα παράλληλα με τα επιτόκια την ίδια πορεία ακολουθούν και οι τιμές των βασικών καταναλωτικών ειδών στα σούπερ μάρκετς. Οι ιδιοκτήτες τους, επιδιώκουν μόνο την συνέχιση των υπερκερδών τους, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο εν μέσω μιας κατάστασης η οποία απαιτεί υψηλό βαθμό αλληλεγγύης από όλους για να ξεπεραστεί με τις λιγότερες απώλειες. Δημιουργώντας ακόμη και απέναντι στον πιο καλοπροαίρετο την εντύπωση ότι λειτουργούν με τη μορφή «καρτέλ», αφού μας λένε ότι δήθεν κατεβάζουν τις τιμές, ενώ την ίδια στιγμή το ράφι «παίρνει φωτιά» από τις απανωτές αυξήσεις, και σε ορισμένες όπως αποδείχτηκε περιπτώσεις-με διαφορετικές τιμές στο ταμείο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν να ελεγχθούν. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τρόποι για να ελεγχθεί η ασυδοσία υπάρχουν, αρκεί να το θέλουμε.

Στην προκειμένη περίπτωση, για τον περιορισμό της ασυδοσίας η λύση βρίσκεται πίσω από το περιεχόμενο και το ρόλο των πιστωτικών σημειωμάτων με τα οποία πολλά σούπερ μάρκετς φθάνουν να έχουν κέρδος έως 120% -σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο ακόμη- πάνω από την αξία του προϊόντος.

Και για τον πολύ κόσμο που δεν γνωρίζει τι σημαίνει «πιστωτικό σημείωμα», που δεν το φαντάζεται καν, είναι πολύ απλό και έξυπνο αφού :

• τα σούπερ μάρκετς λαμβάνουν εκ των προτέρων, με τα κανονικά τιμολόγια, ειδικές τιμές από τους προμηθευτές τους, από τις επιχειρήσεις δηλαδή που πουλούν τα προϊόντα τους.

• Όμως, πέρα από αυτές τις μειωμένες τιμές, η μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων για τα σούπερ μάρκετς δεν σταματάει εκεί, αφού κάθε μήνα ή τρίμηνο ή εξάμηνο ή και χρόνο, τα σούπερ μάρκετς επιβάλλουν στους προμηθευτές να τους «κόψουν» πιστωτικά σημειώματα, με περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης των προϊόντων προς τα σούπερ μαρκετ πίσω από τη «βιτρίνα-πρόσχημα» της δήθεν προώθησης των αγαθών, της τοποθέτησης τους σε καλύτερο σημείο στο ράφι, των προσφορών, κ.λπ.

Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια επιπλέον έκπτωση προς τα σούπερ μάρκετς, μια έκπτωση η οποία ποτέ δεν φθάνει στην καταναλωτή, αφού αυτός ήδη έχει πληρώσει ολόκληρη την πίτα…

Ας μπεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Aλλωστε για την εφορία είναι εύκολο να εξετάσει τα πιστωτικά σημειώματα, να μπει ένας φόρος πάνω στις «εκπτώσεις» από τις οποίες μόνο τα σούπερ μάρκετς ωφελούνται με τα πιστωτικά σημειώματα, έχοντας στόχο

• είτε να αναγκαστούν να προχωρήσουν εκ των προτέρων στην πραγματική μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης-στους καταναλωτές,

• είτε στην αναδιανομή τους στην συνέχεια μέσω της φορολογίας. προς τους οικονομικά ασθενέστερους

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΚΟ

Αυτήν την περίοδο όπως είναι φυσικό είναι εντελώς απαράδεκτη η οποιαδήποτε σκέψη για αυξήσεις τιμολογίων….

Όσο αφορά τα όποια προβλήματα σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, και την εξυγίανση τους, ας προηγηθεί πρώτα καταλογισμός ευθυνών σε πολιτικές, Πρόσωπα, Διοικήσεις, ακριβοπληρωμένους αποτυχημένους Μάνατζερ-Ειδικούς Συμβούλους-από το πουθενά, που δημιούργησαν τα προβλήματα και όχι στους εργαζόμενους με την απορύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων.

Και μας προκαλεί έκπληξη στο χώρο της ΔΕΗ ο διορισμένος Πρόεδρός της με την αλαζονική συμπεριφορά του που κατέστησε την ΔΕΗ προβληματική επιχείρηση στον ενάμιση χρόνο της Διοίκησής του.

Η προκλητική στάση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο με το να ζητά αύξηση των τιμολογίων με οποιοδήποτε πρόσχημα μέσα στην διεθνή αυτή οικονομική συγκυρία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, επικίνδυνη και θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι αρμόδιοι.

Με συνεχόμενες αυξήσεις τιμολογίων όλοι οι Έλληνες μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι Manager.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο επιβίωσής τους αν θέλουν να επιβιώσουν, και αυτό δεν είναι φυσικά η αντιστάθμιση τυχόν μείωσης τζίρου ή όγκου πωλήσεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων. Ίσως θα πρέπει να στραφούν στην μείωση-συμπίεση των κερδών αυτήν την περίοδο, αφού είναι γνωστό ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές ακρίβεια και συνεχή αύξηση τιμών, όταν υπάρχει για όλα ένα όριο-επίπεδο….

Και αυτήν την περίοδο, :

• η «επικοινωνιακή» εν πολλοίς «εταιρική κοινωνική ευθύνη» στον προϋπολογισμό τους, ένα εργαλείο στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων για να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία σε θέματα π.χ. συνθηκών- περιβάλλοντος (για να είναι τα προϊόντα τους πιο αποδεκτά από τον καταναλωτή)

• ας μετατραπεί σε «εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα» για να έχουν οι εργαζόμενοι την δουλειά τους, τα είδη επιβίώσης, και να αντεπεξέλθουν στους δανεισμούς και τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε απαραίτητη την άμεση ενεργοποίηση της διαρκούς επιτροπής διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή περιγράφεται στην πρόσφατη ΕΓΣΣΕ, με σκοπό την εξεύρεση της δικαιότερης ισορροπίας στις σχέσεις των δυνάμεων της αγοράς (Εργοδότες-Εργαζόμενοι) για την αντιμετώπιση της κρίσης, βλέποντας καθημερινά τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Φοβούμαστε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο δύσκολοι για όλους, ειδικά εάν από τώρα δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης των δυσκολιών τις οποίες θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία, όταν θα αρχίσουν να γίνονται και στην πραγματική οικονομία της χώρας μας εμφανή τα σημάδια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ύφεσης.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα χρειάζονται προτάσεις. Και όχι ευχολόγια ή μόνο υψηλοί τόνοι. Η κοινωνία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με πραγματικά προβλήματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι μόνο ο παράγοντας «τουρισμός», στο ενδεχόμενο μιας σημαντικής μείωσης της τουριστικής κίνησης μέσα στο 2009, θα δημιουργήσει χιλιάδες ανέργους. Παράλληλα, η δυσκολία με την οποία μπορούν πλέον να δανειοδοτούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα μειώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, εφόσον δεν υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη στο διεθνές στερέωμα, μπορούν να δημιουργήσουν δυσμενείς συνθήκες τόσο στη χώρα μας, όσο και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ
Όμως, εμείς, οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος, έχουμε υποχρέωση & να βλέπουμε μπροστά αλλά και να προτείνουμε μέτρα τα οποία έχουν πραγματικό όφελος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνοντας όσα έχουν ήδη γίνει, αλλά και διαβλέποντας όσα ακολουθούν, πρέπει να κάνουμε προτάσεις και να διεκδικήσουμε δυναμικά μια σειρά μέτρων για τους ασθενέστερους οικονομικά εργαζομένους, για τους έχοντες ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής στήριξης συμπολίτες μας.

Πιστεύουμε ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή-ώρα υπευθυνότητας για όλους μας, και φυσικά και για όλα τα πολιτικά κόμματα να βρουν πέρα από ιδεοληψίες ή ευφάνταστες διαφορές κοινό τόπο και τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, αντί να επενδύουν στην καταστροφολογία. Γιατί όλοι οι πολίτες, όλοι οι Έλληνες έχουν ανάγκη για λύσεις και όχι για ευχολόγια ή δημιουργία τετελεσμένων που θα έχουν απλώς διαπιστώσεις εκ των υστέρων όπου η βλάβη θα είναι πλέον ανεπανόρθωτη για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να ΄έχει κινηθεί και το συνδικαλιστικό κίνημα, καταθέτοντας προτάσεις-αν έχει, για την αντιμετώπιση της κρίσης, στηρίζοντας όποια μέτρα βοηθούν, αντί για μικροκομματικούς λόγους να διατυμπανίζει με υπερηφάνεια, παπαγαλίζοντας δήθεν μελέτες του ΙΝΕ και 50.000, 100.000, 200.000 νέους ανέργους διασπείροντας τον πανικό.

Και καλά θα κάνει το ΙΝΕ να φέρει επιτέλους έγκαιρα τις προτάσεις όταν του ζητάνε εδώ και 7 χρόνια -όπως για ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους, αντί να παρεμβαίνει :

• για αντιπολιτευτικούς λόγους όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση σπέρνοντας τον πανικό με…. κομματικές αμπελοφιλοσοφίες,

• και σιωπώντας ή συμφωνώντας, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, όπως έκανε στην περίπτωση που το 1% του Νόμου Ρεππα όπου θα έφτανε δήθεν για την επιβίωση του ασφαλιστικού. Αλλά τότε ούτε είδε, ούτε άκουσε…..

Όσο αφορά τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι προκειμένου να επιβιώσουν έχουν υπερχρεωθεί σε κάρτες, δάνεια κλπ, και αφού :

• δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια τράπεζα εργαζόμενων-μικροκαταθετών με χαμηλά επιτόκια που θα αντιπροσωπεύουν τα λειτουργικά της και μόνο έξοδα-χωρίς κέρδος,

• ας αναλάβουμε να ενημερώσουμε-βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ψάχνουν να βρίσκουν τις τράπεζες με το μικρότερο επιτόκιο δανεισμού (σήμερα απέναντι στο 22% επιτόκιο καρτών-υπάρχει ακόμα και 14,5%-Ταχ.Ταμιευτήριο), σαν μέτρο πίεσης ώστε να αναγκαστούν και οι υπόλοιπες να ρίξουν τις τιμές τους.

• όσον αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά θα πρέπει να απαιτήσουμε να επικρατήσει η λογική όχι της αφαίρεσης των επαγγελμάτων, αλλά η όποια αναθεώρηση πρέπει να γίνει με επιστημονικούς όρους βάσει της σύγχρονης σήμερα τεχνολογίας και να συμπεριληφθούν νέες ειδικότητες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Παράλληλα, το Κράτος θα πρέπει να αφήσει τα μηνύματα, τις προειδοποιήσεις, και φραστικές απειλές για πρόστιμα μέχρι 1εκ ευρώ για τη «ληστεία» των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, και ας επιβάλει επιτέλους ποινές-εισπράξιμες, όπως επιβάλει σε όλους μας ακόμα και για μια απλή παράβαση κυκλοφορίας, χρηματική, με αφαίρεση άδειας-διπλώματος ή και.. με προσωποκράτηση ακόμα…

Είναι χρέος της πολιτείας:

• να σταματήσει αυτό το πλιάτσικο των τραπεζών-αφού δεν υπάρχει Ελληνική οικογένεια που να μη νιώθει κάθε μήνα στην πλάτη της την βαριά ανάσα της τραπεζικής πίεσης, με ουσιαστικό επιτέλους έλεγχο των αυξανόμενων-μόνο στην Ελλάδα επιτοκίων, που συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της ανεργίας, διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων

• να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές και εποπτικές αρχές και να διερευνήσει την τιμολόγηση, το ύψος δηλαδή των επιτοκίων των τραπεζών τη στιγμή μάλιστα που τόσο απλόχερα τους προσφέρει «οικονομική χείρα βοηθείας». Βρίσκοντας παράλληλα τρόπο για να φτάσουν στοχευόμενα-τα αναλογούντα χρήματα και οι εγγυήσεις στις αρνούμενες να συμβάλουν τράπεζες, απευθείας-ή μέσω ελεγχόμενων από το κράτος δομών-οργανισμών- ιδρυμάτων, σε αυτούς τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που τα έχουν πραγματική ανάγκη :

 στην πληρωμή δόσεων των δανείων τους,

 στους ανέργους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης,

 σε συνταξιούχους μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα,

 σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης.

• να αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 με βάση και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δοθεί περαιτέρω «ανάσα» στα χαμηλά εισοδήματα με περισσότερα μέτρα από το ταμείο κατά της φτώχειας. Πρέπει, όπως έχουμε ήδη προτείνει, να φορολογηθούν επιτέλους τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, πέραν από τη φορολόγηση των μερισμάτων και της υπεραξίας των μετοχών.

• Να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις προς την ενίσχυση-στήριξη τμημάτων της κοινωνίας, όπως μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παράταση του χρόνου του επιδόματος ανεργίας και αύξηση του, μεγαλύτερες δαπάνες για πολιτικές απασχόλησης, πάγωμα – περίοδο χάριτος (και αφού προηγούμενα αποσυρθούν οι επίμαχοι όροι) για 1 χρόνο των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων χωρίς υπολογισμό τόκων, μετατροπή των stage-ανάλογα σε συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου με ασφαλιστικά δικαιώματα, προκήρυξη για πλήρωση κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όπου υπάρχουν πάγιες-διαρκείς ανάγκες -αντί για stage και συμβάσεις έργου, μετατροπή των συμβάσεων έργου(μπλοκάκι) που υποκρύπτουν σχέση απασχόλησης σε κάλυψη παγίων αναγκών-με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κλπ

• να κλείσει επιτέλους το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού ακόμη και σήμερα, περισσότεροι από 100.000 εργαζομένους δεν έχουν πάρει από τις αρχές του 2009 ούτε ένα ευρώ αύξηση. Πως περιμένουν λοιπόν κάποιοι, αυτοί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών τους;

• να μελετηθούν στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα ανταποδώσουν στο κοινωνικό σύνολο οικονομικά αποτελέσματα και υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή χρειάζονται όσο ποτέ, με αύξηση των προβλεπομένων κονδυλίων δημόσιων επενδύσεων. Γιατί σε περιπτώσεις που χρειάζονται έργα, υποδομές, τόνωση συγκεκριμένων περιοχών της περιφέρειας, καταπολέμηση της ανεργίας-ενίσχυση της απασχόλησης, η παρέμβαση του κράτους πρέπει να είναι ουσιαστική, έστω και αν αναγκαστεί να γίνει το ίδιο για κάποιο διάστημα, επιχειρηματίας και εργοδότης.Πέρα από αυτό, όπως στις τράπεζες διατέθηκαν 28 δις, να στηριχθούν με κυβερνητικά μέτρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχυθεί και η βιομηχανία για να αποφύγουμε την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο εργοστασίων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με την εισήγησή μας επιχειρήσαμε να αναδείξουμε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν αυτό τον καιρό όλους τους εργαζόμενους,συνταξιούχους και ανέργους, προχωρώντας στην κατάθεση εκτιμήσεων, λύσεων και προτάσεων. Μένει στην πολιτεία να τις εξετάσει, στους κοινωνικούς εταίρους να προβληματιστούν, και στο συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει την προώθηση και υλοποίησή τους.


« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2010, 16:54:07 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.603
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Κίνημα αγανάκτησης Εργαζομένων και Καταναλωτών
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 14, 2010, 16:52:10 »
http://www.gsee.gr/left_menu_files/left_m_p.php?p_id=45&men_pos=2

Καταναλωτικό Κίνημα
--------------------------------------------------------------------------------

EΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ:  στόχος της ΓΣΕΕ και της Γραµµατείας Καταναλωτικού Κινήµατος είναι η µαζικοποίηση και η συµµετοχή όλων των εργαζοµένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, αλλά και των νέων μας έτσι ώστε να δηµιουργήσουµε ένα ισχυρό μαζικό καταναλωτικό κίνηµα και γι’αυτό πρέπει άµεσα να ξεκινήσετε την εγγραφή µελών

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Για τη νέα χρονιά δε μένουμε μόνο στις ευχές, περνάμε άμεσα στη δράση!

Το 2010, βρίσκει τον εργαζόμενο-καταναλωτή σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο, λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, οι συμπολίτες μας και οι συνάνθρωποί μας, ημεδαποί και αλλοδαποί βιώνουν καταχρηστικές πρακτικές που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Επιβάλλεται, συνεπώς, μια ιδιαίτερα προσκεκτική στάση. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θα μας οδηγήσει σε μια ορθολογική καταναλωτική συμπεριφορά, με συγκέντρωση, επεξεργασία, αξιολόγηση και διάχυση πληροφοριών. Μόνο ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα θα βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες πρακτικές της κερδοσκοπίας, της ακρίβειας και της κακής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Γίνε και εσύ μέλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

8-2-2010  Χρήσιμες Συμβουλές προς τους Εργαζόμενους – Καταναλωτές για την περίοδο των Αποκριών. Οι Απόκριες αποτελούν ημέρες χαράς, παιχνιδιού και χορού για μικρούς και μεγάλους αλλά και ημέρες ιδιαίτερου καταναλωτικού ενδιαφέροντος, αφού ενήλικες και παιδιά σχεδιάζουν μήνες την αγορά της αποκριάτικης στολής τους και των αποκριάτικων αξεσουάρ. Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να είναι βασικός στόχος για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα που θα προκληθούν εξαιτίας επικίνδυνων προϊόντων και κακής χρήσης τους.


« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2010, 17:26:41 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.603
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Κίνημα αγανάκτησης Εργαζομένων και Καταναλωτών
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 14, 2010, 17:00:01 »
http://www.ekpizo.gr/el/ekpizo/

1988 – 2008 Είκοσι Χρόνια Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
20 χρόνια υπεύθυνης, αξιόπιστης και δυναμικής στήριξης των καταναλωτών
Διοικητικό ΣυμβούλιοΚαταστατικόΠως θα γίνω μέλος

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ προέρχεται από την Ε.ΠΟΙ.ΖΩ - Ένωσης για την "Ποιότητα της Ζωής" - μια επίσης μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνονται από τις περιβαλλοντικές έως τις κοινωνικές και πολιτιστικές. Στα καταναλωτικά θέματα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και η βαθμιαία ανάπτυξη αυτού του τομέα κατέληξε στην ίδρυση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ το 1988.

Οι βασικές αρχές της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ είναι:

Ανεξαρτησία από πολιτικά κόμματα και οικονομικά συμφέροντα
Επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση κάθε ζητήματος ως προϋπόθεση σωστής αντιμετώπισης
Έγκυρη, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση των καταναλωτών
Αντικειμενικότητα και ρεαλισμός στις απόψεις και προτάσεις
Ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης
Συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο οποίος συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή

Οι δραστηριότητες της υποστηρίζονται οικονομικά κυρίως από τις συνδρομές των μελών της, από χρηματοδοτήσεις της Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους συναφείς οργανισμούς.

Η προσπάθεια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ήταν, είναι και θα είναι στους άξονες:

Ενημέρωση και εκπαίδευση του καταναλωτή
Διαμόρφωση ευνοϊκότερου νομοθετικού - θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα των καταναλωτών
Πίεση για εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας
Εξωδικαστική και δικαστική παρέμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2010, 17:29:38 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.603
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Κίνημα αγανάκτησης Εργαζομένων και Καταναλωτών
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 14, 2010, 17:05:37 »
http://www.daneioliptes.com/

25/02/2010
Γράμμα από εκπρόσωπο Β. Ελλάδος
 
Από Εκπρόσωπο Β. Ελλάδος Κ. Περβανά Χαράλαμπο

Θεσ/νίκη: 25.02.2010

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ήθελα και εγγράφως να σου επισημάνω σαν εκπρόσωπος του Συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Δανειολήπτες. Η απογοήτευση και η αγανάκτηση που αισθάνονται, διότι για άλλη μια φορά τους έχουν προδώσει οι Κυβερνώντες, είναι απερίγραπτη!


Μιλούσαν για Πρόγραμμα 100 ημερών που θα χάριζαν όπως έλεγαν τα δάνεια! (βλ. δημοσίευμα εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 20/09/2009). Μιλούσαν για συγκυβέρνηση με τον λαό! Τι έγιναν όλα αυτά; Το μόνο που ακούμε τις 100 αυτές ημέρες είναι για τη φοροδιαφυγή, τα άδεια ταμεία και σφίξε Ελληνικέ λαέ το ζωνάρι γιατί έτσι θέλει η ΕΕ, αλλιώς η ΕΕ, καμία όμως κουβέντα για αυτά που μας υποσχέθηκαν!

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες κάνουν -όπως πολύ καλά ξέρεις- ότι θέλουν, με την ανοχή της Κυβέρνησης! Οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν το έργο τους, να εκβιάζουν δηλαδή τους δανειολήπτες! Δικηγόροι τηλεφωνούν σε δανειολήπτες και τους απειλούν με εξώδικα, διαταγές πληρωμής και πολλά άλλα! Και η παράνομη Τειρεσίας Α.Ε. συνεχίζει να φακελώνει -αυτούς που απέμειναν ας πούμε καθαροί- συμπατριώτες μας.

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τα Επαγγελματικά, Επιχειρηματικά και Αγροτικά δάνεια, παρόλο που ο Νόμος αυτός είναι ΑΠΑΤΗ (δεν ξέρουν τι ψήφισαν, στη Ρύθμιση μπαίνει μόνο το 2% τον Δανειοληπτών οι υπόλοιποι μένουν απ’ έξω!), το οποίο είναι σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου 2010. Οι Δανειολήπτες πάνε στις Τράπεζες να καταθέσουν αίτημα, οι Τράπεζες αρνούνται να κάνουν δεκτά τα αιτήματα με τη δικαιολογία ότι περιμένουν την εγκύκλιο από τις Διοικήσεις τους. Αυτή η απαράδεκτη στάση του Υπουργείου στο να μην επιβάλει στην Ε.Ε.Τ την εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ στάθηκε αφορμή, Επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, να χάσουν σε πρόσφατο Πλειστηριασμό τα Σπίτια τους.

Από καταγγελίες που μας γνωστοποιούνται από Δανειολήπτες, μάθαμε ότι τους τηλεφωνούν Δικηγόροι ως πληρεξούσιοι κάποιας Τράπεζας, και τους λένε ότι αν κάνουν τώρα διακανονισμό θα πληρώσουν το 50% της οφειλής τους και το υπόλοιπο θα τους χαριστεί! Έτσι και έκαναν κάποιοι Δανειολήπτες και τώρα αφού πλήρωσαν το 50% της οφειλής τους μετρητοίς περιμένοντας την εξοφλητική απόδειξη, η Τράπεζα δεν αναγνωρίζει τη ρύθμιση και κάνει απαιτητό όλο το ποσό! (Καταγγελία από Δανειολήπτες για Τράπεζες ALPHA BANK και CITIBANK).

Δανειολήπτες που παίρνουν το μισθό τους μέσω Τραπέζης επειδή ο Εργοδότης τους έχει κάνει σύμβαση με αυτές, αν ο δανειολήπτης εργαζόμενος έχει πάρει κάποιο δάνειο από τη συγκεκριμένη Τράπεζα και χρωστάει κάποια ληξιπρόθεσμη δόση, χωρίς να ρωτήσει ή να ενημερώσει τον εργαζόμενο κάνει αμέσως παρακράτηση μισθού! (καταγγελία κατά της EUROBANK στο υπουργείο ανάπτυξης Γ.Γ.Κ για την οποία έως σήμερα δεν έχουν λάβει οι δανειολήπτες καμία απάντηση!).

Οι Δανειολήπτες από όλη την Βόρεια Ελλάδα είναι έτοιμοι για γενικό ξεσηκωμό με άγνωστες εξελίξεις! Μας εξαπάτησαν κύριε Πρόεδρε, δεν πάει άλλο. Ντροπή τους!

Είναι τόσα πολλά που θα ήθελα εκ μέρους των χιλιάδων δανειοληπτών στη Βόρεια Ελλάδα να σου εκφράσω, και εσύ με την σειρά σου στους Κυβερνώντες! Ελπίζοντας στο ότι θα Κυριαρχήσει το Ελληνικό ΦΙΛΟΤΙΜΟ και για μία έστω φορά θα τηρήσουνε αυτά που μας Υποσχέθηκαν!

Περιμένοντας με αγωνία να ψηφιστεί και το Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Περβανάς Χαράλ.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.603
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Κίνημα αγανάκτησης Εργαζομένων και Καταναλωτών
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 14, 2010, 17:12:31 »
http://www.eixe.gr/default.asp?ElementId=102437

Το ΕΙΧΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες των τραπεζών και λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ιδρύθηκε με έδρα τις Η.Π.Α. και λειτουργεί με κυρίαρχους συντελεστές Έλληνες οικονομολόγους με άριστη γνώση του διεθνούς και του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Είναι διεθνής γιατί ο Ελληνισμός, προς τον οποίο απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο, είναι Οικουμενικός. Στην πορεία, θα καλύψουμε τέτοιες ανάγκες πολιτών και άλλων Ευρωπαϊκών και μη Χωρών.

Το όραμα και οι στόχοι του ΕΙΧΕ επικεντρώνονται στις αγορές των χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην επιτακτική ανάγκη που έχει κάθε καταναλωτής, είτε είναι ένα νοικοκυριό είτε ένας επιχειρηματίας, για ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, για ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και για ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Και αυτά, όταν ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν έξω και πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Ειδικότερα, απευθυνόμενοι προς το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρηματικών και σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε, με τρόπο συγκροτημένο και κατανοητό  – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τα εξής:

1. Έγκυρη Ενημέρωση
2. Πλήρη Εκπαίδευση
3. Αποτελεσματική Νομική Προστασία
4. Συγκροτημένη Διεκδίκηση Αποζημιώσεων


Tα παραπάνω τέσσερα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στα οκτώ θεμελιώδη ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του καταναλωτή, σύμφωνα με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών [Ενότητα 3-1]. Η επιτακτική ανάγκη για τέτοια στήριξη του καταναλωτή, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, αποτελεί και αγωνιώδη διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ιανουάριος 2009), μετά μάλιστα τις διεθνείς τραυματικές εμπειρίες από την παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό το βελτιωμένο επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης που αποτελεί σήμερα «όραμα» για την Ευρώπη αλλά και για τις Η.Π.Α., είναι  ΣΗΜΕΡΑ πραγματικότητα για τους Έλληνες. Αυτό οφείλεται στη προσπάθεια που άρχισε ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ προ 10ετίας. Με επίπονες προσπάθειες, άπειρες δυσκολίες και μεγάλο προσωπικό κόστος, οδήγησε το ΕΙΧΕ στην επιτυχία και στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πρωτοπορία στον τομέα της αποτελεσματικής κάλυψης των δικαιωμάτων των Ελλήνων καταναλωτών στα θέματα των Χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Όταν θα έχετε ολοκληρώσει την ενημέρωσή σας επάνω στα περιεχόμενα του δικτυακού τόπου του ΕΙΧΕ, θα έχετε διαπιστώσει και εσείς  πολύ σημαντικά σημεία για το «έργο» του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, θα έχετε καταλάβει, μεταξύ πολλών άλλων, και ότι:

• Οι Ελληνικές τράπεζες είναι δημιούργημα του Ελληνικού Λαού με αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση να υπηρετούν τις ανάγκες του για τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και όχι να τον καταδυναστεύουν

• Το οικονομικό ΧΡΕΟΣ είναι ένα αθόρυβο αλλά πολύ αποτελεσματικό ΟΠΛΟ που χρησιμοποιείται για να πλήξει  άτομα, νοικοκυριά, εταιρίες, κράτη και Λαούς. Στους ενθουσιώδεις θιασώτες αυτής της "αξιοποίησης" του χρέους ανήκει και το ιερατείο της Παγκοσμιοποίησης

• Κατά την μετά Ζολώτα εποχή, οι τράπεζες έχουν αυτοκαταργήσει τον βασικό τους ρόλο του μοχλού στην οικονομική ανάπτυξη και έχουν επιδοθεί στην υστερία για υπερκέρδη, νόμιμα και παράνομα

• Με τις πολλαπλά παράνομες, καταχρηστικές και βάναυσα προσβλητικές συμπεριφορές των τραπεζών σε βάρος κάθε συναλλασσόμενου, οι τράπεζες έχουν παραβιάσει τους βασικούς όρους των αδειών λειτουργίας που τους έχει δώσει η Πολιτεία και, εάν εφαρμοζόταν ο νόμος, θα έπρεπε να είχαν ανακληθεί οι άδειες λειτουργίας όλων.
 
• Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί ένα από σκληρότερα ΚΑΡΤΕΛ του Δυτικού κόσμου, έχοντας συμπληρώσει 80 έτη όχι μόνο στον εναρμονισμό της λειτουργίας των αλλά και της παρανομίας των

• Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ήδη αμετάκλητα «ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ» και τραπεζικά, και αναπτυξιακά, και κοινωνικά, και οικονομικά και ηθικά.

• Το Ελληνικό κράτος ήταν πάντα και εξακολουθεί να παραμένει πάντα θεατής (με μεγάλο βαθμό ηθελημένης μυωπίας) στην αθλιότητα των τραπεζών, είτε γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κάνει κάτι (λόγω χρόνιας διαπλοκής), είτε γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ (λόγω χρόνιας ανικανότητας), είτε γιατί ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ (λόγω χρόνιας πνευματικής άνοιας), είτε και, αθροιστικά, και τα τρία μαζί.

• Η εποπτεία που «ασκεί» η Τράπεζα της Ελλάδος πάνω στο τραπεζικό σύστημα είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ο δε Διοικητής της έχει ήδη μηνυθεί από τον Πρόεδρο του ΕΙΧΕ για παράβαση καθήκοντος ενώ στις ομαδικές αγωγές των καταναλωτών που καταθέτει το ΕΙΧΕ, συμπεριλαμβάνεται και απαίτηση Ευρώ 1.000.000 και σε βάρος της Τραπέζης της Ελλάδος για κάθε μία πιστωτική κάρτα και δάνειο.

• Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όταν υπάρχουν για τραπεζικά προβλήματα όπως τα πανωτόκια, είναι πάντα καθ’ υπαγόρευση του ιερατείου του τραπεζικού καρτέλ το οποίο διακονεύει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός τους, τυχόν δε Υπουργικές Αποφάσεις εκδίδονται μόνο μετά τη ρητή έγκριση του ίδιου καρτέλ

• Πέρα από την απύθμενη αθλιότητα την οποία πλουσιοπάροχα σερβίρουν όλους τους συναλλασσόμενους με αυτές, οι τράπεζες ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ, με την ποινική έννοια του όρου, προκειμένου με δόλο, απληστία και κακοβουλία να προσπορίζονται σημαντικά ποσά πέραν των νομίμων με πλήθος μεθοδεύσεων, ως επί το πλείστον αδιαφανών. Ενδεικτικά, το νόμιμο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών σήμερα (Ιανουάριο 2009) είναι μόνο 8% ενώ οι τράπεζες χρεώνουν από 16 έως και 18%. Τα παράνομα αυτά έσοδα από τέτοιες κακουργηματικές πράξεις (τοκογλυφία), στη συνέχεια, χρησιμοποιούνε για διανομές μερισμάτων που συνιστούν ξέπλυμα του βρώμικου αυτού χρήματος

• Το ΕΙΧΕ έχει συμπληρώσει 10ετία στη προσπάθειά του να επιβεβαιωθεί κάθε μία από τις παράνομες τραπεζικές μεθοδεύσεις, κύρια στις δανειακές συμβάσεις τόσο καταναλωτών όσο και επιχειρηματιών. Ήδή έχουν εκθοθεί περισσότερες από 1.000 δικαστικές αποφάσεις που χαρτογραφούν την τραπεζική παρανομία και αθλιότητα

• Για τις παρανομίες αυτές, το ΕΙΧΕ ήδη καταθέτει βαρύτατες μηνύσεις κατά τραπεζών και κάθε άλλου συνεργού και συνυπεύθυνου. Η πρώτη τέτοια μήνυση κατατέθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2008 κατά της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

• Οι παρανομίες των τραπεζών θίγουν βάναυσα και την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα κάθε δανειακού πελάτη των με αποτέλεσμα αυτοί να θεμελιώνουν νόμιμο δικαίωμα για διεκδίκηση εύλογης αποζημίωσης για κάθε δανειακή σύμβαση (συμπεριλαμβανομένης και κάθε πιστωτικής κάρτας) που έχουν συνάψει με τράπεζες. Το ΕΙΧΕ και οι ειδικοί δικηγόροι συνεργάτες του, οργανώνουν ΟΜΑΔΙΚΕΣ αγωγές για τη διεκδίκηση τέτοιων αποζημιώσεων που, ενδεικτικά, ανέρχονται στο ποσό των Ευρώ 6.000.000 για κάθε πιστωτική κάρτα

• Το γνωστό μοντέλο των παραδοσιακών τραπεζών των τελευταίων 80 ετών είναι πια ξεπερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές καταστάσεις και τις ανάγκες των συναλλασσομένων. Η πρόσφατη παγκόσμια κρίση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι μία ακόμα επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας. Έχει έλθει το τέλος εποχής για το μοντέλο των παραδοσιακών τραπεζών. Πιεστική διαγράφεται η ανάγκη μετάβασης σε σύγχρονα μοντέλα τραπεζών που δεν θα μας θυμίζουν το παρελθόν και την αθλιότητα την οποία γέμισαν τον κόσμο. Το ΕΙΧΕ έχει μελετήσει το θέμα και είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την καθιέρωση του νέου εξαιρετικά καινοτομικού τραπεζικού μοντέλου που έχει σχεδιάσει από μηδενική βάση, έχει αναπτύξει και έχει τελειοποιήσει.


Από τα παραπάνω, εύκολα προκύπτει ότι ο ρόλος του ΕΙΧΕ ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του χρέους, όπως το χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες με τραγικά αποτελέσματα που κάνουν τους εχθρούς του Ελληνικού Έθνους να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και ικανοποίηση, είναι και καθοριστικός και καταλυτικός. Αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού Λαού θα τελειώσει και όλοι οι υπεύθυνοι εγκληματίες-εφιάλτες θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη και στην κατακραυγή της Ιστορίας. Και επειδή το Κράτος μας έχει ξεκουφάνει με την εκκωφαντική του σιωπή (αυτοί ασχολούνται με "business" με τους διάφορους Εφραίμ, ρασοφόρους και μή που στολίζουν το εθνικό δένδρο των σκανδάλων), τη δουλειά την κάνουμε εμείς, οι Πολίτες, που είμαστε -σε τελική ανάλυση- και τα Αφεντικά αυτού του Τόπου.

Παραδίδοντας τη χρήση της ιστοσελίδας αυτής σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αισθανόμαστε ότι έχουμε επιτελέσει το βασικό χρέος μας. Και ήταν χρέος να προσφέρουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις σε όλους τους Έλληνες που τις έχουν ανάγκη και, μάλιστα, σε μη κερδοσκοπική βάση, όπως συνειδητά και υπεύθυνα επέλεξε ο Πρόεδρός μας. Οι γνώσεις αυτές εξασφαλίζουν σε κάθε συναλλασσόμενο με τράπεζες πλήρη κάλυψη σε κάθε ανάγκη του για ενημέρωση και εκπαίδευση στη χρήση Χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, οι περισσότερες από 1.000 δικαστικές αποφάσεις που έχει βγάλει το ΕΙΧΕ εναντίον τραπεζών εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία καθενός που δέχεται επίθεση με δικαστικές ενέργειες από τράπεζες.

Καλούμε όλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο την χρησιμότητα αυτού του δικτυακού τόπου και να τον συστήσουν και στους γνωστούς και φίλους τους. Όλοι οι Έλληνες και Έλληνίδες πρέπει να μάθουν ότι, η ελεεινή και με πολλές παθογένειες νοοτροπία των τραπεζικών καθώς και οι εναρμονισμένες παρανομίες τους συνιστούν ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για το Έθνος και τον Λαό μας. Την αντιμετώπηση αυτών των κινδύνων, δεν θα εμπιστευτούμε κανένα, ούτε σε Μαυρογιαλούρους, ούτε αυτόκλητους και ανεπάγγελτους Σωτήρες, ούτε τα πολιτικά τζάκια. "Πήραμε, πήραμε... και δεν θα ξαναπάρουμε". Το κεντρικό πρόβλημα στα προβλήματα της Χώρας είναι η χρόνια ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος. Πάγια δε απειλή κατά του Ελληνισμού είναι η Παγκοσμιοποίηση και ότι αυτή συνεπάγεται. Μέχρι αυτό να αρθεί στο ύψος των αναγκών των πολιτών, τα κρίσιμα προβλήματα, όπως είναι η αθλιότητα του τραπεζικού συστήματος, θα τα λύνουμε εμείς οι ίδιοι, μόνοι μας. Γιατί εμείς και μπορούμε, και ξέρουμε αλλά και θέλουμε να τα λύσουμε.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 14, 2010, 17:21:43 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/