Αποστολέας Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό  (Αναγνώστηκε 5776 φορές)

Nyx

 • Μηνύματα: 163
 • Karma: 0
 • Νυχτωμένος
  • Προφίλ
  • E-mail
Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« στις: Φεβρουαρίου 12, 2010, 07:19:02 »
Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας η Καθημερινή.

Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
Ο Voyager 2 στο μακρινό ταξίδι του αποκαλύπτει νέα δεδομένα για την ανάγλυφη σφαίρα του


Του Ματθαιου Τσιμιτακη

Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό. Αυτό αποκάλυψε ο Voyager 2, το διαστημόπλοιο που 30 χρόνια μετά την εκτόξευσή του εγκαινιάζει την εξερεύνηση του εξώτερου Διαστήματος. Πρωταγωνιστής της προσπάθειας, ο Ελληνας διαστημικός φυσικός Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Johns Hopkins, ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος έχει εξερευνήσει –με όργανα που έχει κατασκευάσει ο ίδιος– το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και τον χώρο έξω από αυτό, οργανώνοντας τις επτά από τις εννέα συνολικά αποστολές.

Οταν τον Νοέμβριο του 2003 ο Voyager 1 έφτασε στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, μια αχανή περιοχή στην οποία ο «ηλιακός άνεμος» (ένα λεπτό στρώμα αερίων από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια τα οποία εκτοξεύονται στο Διάστημα κατά τις ηλιακές εκρήξεις) επιβραδύνεται, πυκνώνει και θερμαίνεται, εξαιτίας του προστατευτικού στρώματος αερίων που υπάρχει μεταξύ των αστέρων, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάτι μη αναμενόμενο.

Τριάντα χρόνια μετά

Κι αυτό γιατί 30 χρόνια μετά την έναρξη του μεγαλύτερου ταξιδιού στην ιστορία, ο δορυφόρος Voyager 1 δεν είναι πάντα «ορατός» από τους δέκτες των ραδιοκυμάτων που στέλνει, με αποτέλεσμα να χάνονται δεδομένα. Τα μεγάλα χρονικά κενά μεταξύ των λήψεων αποκάλυψαν μεν το γεγονός ότι το διαστημόπλοιο είχε μπει στη θυελλώδη ζώνη που ονομάζεται «κρουστικό κύμα παύσης» ή «τερματικό σοκ» (η τελευταία «στάση» πριν από το αόρατο όριο της ηλιόσφαιρας) έκρυψαν όμως, ένα άλλο εξωτικό και απροσδόκητο επιστημονικό φαινόμενο, το οποίο αποκάλυψε ο Voyager 2.

Πριν από λίγους μήνες ο Voyager 2 πέρασε από την ίδια περιοχή ακολουθώντας όμως διαφορετικό μονοπάτι. Σε μια απόσταση δέκα εκατομμυρίων μιλίων μακριά από τον Voyager 1, αλλά ένα δισεκατομμύριο μίλια πιο κοντά στον ήλιο, μπόρεσε να μετρήσει και να επιβεβαιώσει ότι το ηλιακό μας σύστημα συμπιέζεται και πυκνώνει λόγω του βομβαρδισμού σωματιδιακής ακτινοβολίας που έρχεται από το εξώτερο διάστημα, ενώ η ανάγλυφη σφαίρα που σχηματίζει ο ηλιακός άνεμος γύρω του δεν είναι απόλυτα στρογγυλή. Το σημείο από τα οποίο πέρασε ο Voyager 2 βρίσκεται εγγύτερα στον ήλιο, εξαιτίας των τοπικών διαστρικών μαγνητικών πεδίων.

Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται ο ηλιακός άνεμος (ή πλάσμα) εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις σχηματίζοντας μια φούσκα γύρω από το σύστημα των πλανητών η οποία φτάνει αρκετά μακρύτερα από τον πιο μακρινό πλανήτη του συστήματος, τον Πλούτωνα.

«Κρουστικό κύμα παύσης»

Η περιοχή αυτή που ονομάζεται ηλιόσφαιρα μετρήθηκε για πρώτη φορά από τον Voyager 1, o οποίος μπόρεσε να φτάσει στα εξωτερικά της στρώματα το 2004. Ο Voyager 1 δέχτηκε το «κρουστικό κύμα παύσης» που «περιμένει» το πλάσμα σε αυτήν την περιοχή. Ο ηλιακός άνεμος κινείται με μια ταχύτητα που κυμαίνεται από 1,1 έως 2,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Στο σημείο της σύγκρουσης συμβαίνει κάτι που θυμίζει τον κρότο διάσπασης του φράγματος του ήχου. Η σύγκρουση ελαττώνει απότομα την ταχύτητα του πλάσματος σε 100.000 χιλιόμετρα την ώρα (που από υπερηχητική γίνεται ξαφνικά υποηχητική) λόγω της πίεσης που δέχεται από τα διαστρικά σωματίδια τα οποία φτάνουν από το εξώτερο Διάστημα.

Ο λόγος για τον οποίο ενθουσιάστηκαν οι επιστήμονες με το πέρασμα του Voyager 2 είναι αφενός διότι διαθέτει πειραματικό όργανο μέτρησης της ταχύτητας του ηλιακού ανέμου (το αντίστοιχο όργανο δεν λειτουργεί πια στον Voyager 1), αφετέρου γιατί ο Voyager 2 υπέστη –σε διάστημα λίγων ημερών– τουλάχιστον πέντε σοκ περνώντας από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος τα οποία έχουν την ιδιότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται ανάλογα με την πίεση που δέχονται από το εξώτερο Διάστημα. Τρία από αυτά καταγράφηκαν πεντακάθαρα. (Ο Voyager 1 είχε υποστεί ένα μόνο σοκ, και αυτό συνέβη τη στιγμή που τα ραντάρ δεν κατέγραφαν τα σήματά του).

«Ο Voyager 2 πέρασε επανειλημμένα από την περιοχή του τερματικού σοκ, καθώς διέγραφε την πορεία του προς τα εξώτερα στρώματα της τεράστιας ηλιοσφαιρικής φούσκας που περιβάλλει τον ήλιο», δήλωσε ο δρ Εντουαρτ Στόουν, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

Το καλοκαίρι του 2008 η ΝΑΣΑ θα στείλει ένα νέο δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη γη με σκοπό να χαρτογραφήσει με ειδικά όργανα τα σύνορα της ηλιόσφαιρας και την περιοχή του τερματικού σοκ.

Το Interstellar Boundary Explorer (IBEX), θα μπορέσει να χαρτογραφήσει τον ουρανό και θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις της ηλιόσφαιρας με το εξώτερο Διάστημα.

Η ομάδα Κριμιζή πίσω από τις αποστολές

Η πρώτη ανακοίνωση για το πέρασμα του Voyager 1 έξω από την ηλιόσφαιρα έγινε το 2002 από τον διεθνούς φήμης καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος κατασκεύασε τα όργανα και για τις δύο αποστολές των Voyager. Μέχρι σήμερα η ομάδα του Κριμιζή αναλύει δεδομένα των πειραμάτων Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών και ανακάλυψε πρώτη ότι το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 94 αστρονομικών μονάδων από τον ήλιο. Μια αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση μεταξύ ηλίου και γης, ήτοι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι Voyager 1 και 2 κατασκευάστηκαν αρχικά, προκειμένου να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία και Κρόνο, όμως οι γεννήτριες ραδιενεργών καυσίμων, τους επέτρεψαν να ταξιδέψουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και να καταστήσουν τον Ελληνα καθηγητή, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μοναδικό επιστήμονα σε όλο τον κόσμο.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 12, 2010, 07:24:31 από Nyx »
~Η αλήθεια είναι απλή και ο λόγος της ακόμα ποιο απλός.
~Όταν ο ήλιος πέφτει η Νύχτα σου αποκαλύπτει όλα όσα ο ήλιος σου έκρυβε.

Nyx7777

Ορφέας

 • Διαχειριστής
 • ******
 • Μηνύματα: 1.717
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 16, 2010, 10:15:25 »

    Έτσι ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα ομοιάζει με ένα ελλειψοειδές αυγό που περιφέρεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Το "αυγό" αυτό θυμίζει την μαγνητόσφαιρα της Γης και προφανώς το κοντεινότερο σημείο της περιφέρειάς του προς τον ήλιο, θα βρίσκεται στην πλευρά - στο "μέτωπο" - περιφοράς γύρω από το κέντρο του Γαλαξία.

    Οι διαστάσεις αυτού του κελύφους που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα σε μια απόσταση περίπου 2,5 φορές από όσο απέχει ο Πλούτωνας από τον Ήλιο, παρότι φαίνονται τεράστιες, συγκρινόμενες με την απόσταση του πιο κοντινού σε μας άστρου (που απέχει περίπου 220.000 φορές περισσότερο από ότι αυτό το κέλυφος), παρουσιάζουν την εικόνα μιας μοναχικής σχεδόν φυσσαλίδας πλάσματος να περιφέρεται αδιάκοπα γύρω από τον κέντρο του Γαλαξία μας....
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΣΕΡΑΠΙΣ

 • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
 • *****
 • Μηνύματα: 492
 • Karma: 0
 • FR.M.T.S.G
  • Προφίλ
Απ: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 16, 2010, 10:58:19 »
Οπότε κατοικούμε μέσα στον Ήλιο, σε κάποιο απο τα σωματά του, "στο σώμα του πλάσματος"
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 16, 2010, 10:59:54 από ΣΕΡΑΠΙΣ »
Per aspera ad astra

Ορφέας

 • Διαχειριστής
 • ******
 • Μηνύματα: 1.717
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 16, 2010, 11:42:39 »
Οπότε κατοικούμε μέσα στον Ήλιο, σε κάποιο απο τα σωματά του, "στο σώμα του πλάσματος"

   Εξαίσια!!!! Στο ηλιακό "αυγό", όπου η καρδιά του Ήλιου είναι ο "κρόκος", εμείς "κολυμπάμε" στο "ασπράδι" του ηλιακού πλάσματος....
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Kαζαντζακικός

 • Μηνύματα: 441
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 16, 2010, 12:48:26 »
 ;) Είναι το 'αυγό' του Ηρικεπαιου αυτό ή όχι;
Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

ΣΕΡΑΠΙΣ

 • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
 • *****
 • Μηνύματα: 492
 • Karma: 0
 • FR.M.T.S.G
  • Προφίλ
Απ: Το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι στρογγυλό
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 16, 2010, 15:34:02 »
;) Είναι το 'αυγό' του Ηρικεπαιου αυτό ή όχι;

Ναί, και μία σημείωση, πιθανών η ζωτική ζωική δύναμη, μία απο τις δυνάμεις της ζωής των μυστικιστών, να αναφέρετε στο "πλάσμα".
Per aspera ad astra