Αποστολέας Θέμα: Quantum: Η παρατήρηση επηρεάζει την πραγματικότητα  (Αναγνώστηκε 4000 φορές)

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.610
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
http://www.infogenesis.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=86

Quantum: Η παρατήρηση επηρεάζει την πραγματικότητα

Μία από τις πιο παράξενες παραδοχές της κβαντικής θεωρίας, η οποία επί χρόνια γοήτευε φιλοσόφους και φυσικούς επιστήμονες, δηλώνει ότι η ίδια η πράξη της παρατήρησης επηρεάζει την παρατηρούμενη πραγματικότητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature (Vol. 391, pp. 871-874) αναφέρει πως ερευνητές στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann πραγματοποίησαν ένα υψηλά ελεγχόμενο πείραμα το οποίο επιδείκνυε πως μια δέσμη ηλεκτρονίων επηρεάζεται από την πράξη της παρατήρησης. Το πείραμα αποκάλυψε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός της παρατήρησης τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση του παρατηρητή στο παρατηρούμενο σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Mordehai Heiblum αποτελείται από τους Eyal Buks, Dr.Ralph Schuster, Dr.Diana Mahalu και Dr.Vladimir Umansky. Οι επιστήμονες είναι μέλη του τομέα Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και εργάζονται στο Ινστιτούτα Joseph H. και Belle R. Braun.

Όταν ένας παρατηρητής παρατηρεί ένα κβαντικό σύστημα γνωρίζει ότι τα σωματίδια συμπεριφέρονται και ως κύματα. Αυτό ισχύει λοιπόν και στην περίπτωση των ηλεκτρονίων. Όταν αυτά συμπεριφέρονται ως κύματα, μπορούν ταυτοχρόνως να περάσουν μέσα από διακριτές οπές ενός φραγμού, και να συναντηθούν ξανά στην άλλη πλευρά του φραγμού. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμβολή.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η συμβολή μπορεί λάβει χώρα όταν κανείς δεν παρατηρεί το σύστημα. Όταν ένας παρατηρητής ξεκινά να παρατηρεί τα σωματίδια να περνούν μέσα από τις οπές, η εικόνα αλλάζει δραματικά. Όταν ένα σωματίδιο περνά μέσω μιας συγκεκριμένης οπής τότε είναι ξεκάθαρο πως δεν περνά μέσα από μία άλλη. Με άλλα λόγια, όταν βρίσκονται υπό παρατήρηση τα ηλεκτρόνια “αναγκάζονται” να συμπεριφέρονται ως σωματίδια και όχι ως κύματα. Έτσι, η απλή πράξη της παρατήρησης επηρεάζει τα πειραματικά αποτελέσματα.

Για να αποδείξουν τον ισχυρισμό αυτό, οι ερευνητές κατασκεύασαν μια μικροσκοπική συσκευή η οποία φέρει έναν φραγμό με δύο οπές. Στη συνέχεια διαβίβασαν ένα ρεύμα ηλεκτρονίων προς τον φραγμό αυτό. Ο παρατηρητής σε αυτό το πείραμα δεν ήταν άνθρωπος. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό ένα μικροσκοπικό αλλά σύνθετο ηλεκτρονικό ανιχνευτή ο οποίος μπορεί να διακρίνει τα διερχόμενα ηλεκτρόνια. Η αναλυτική ικανότητα του κβαντικού παρατηρητή να ανιχνεύει ηλεκτρόνια μπορεί να μεταβληθεί αλλάζοντας την ηλεκτρική αγωγιμότητά του, ή την ένταση του ρεύματος που διαβιβάζεται προς αυτόν.

Εκτός από την παρατήρηση και την ανίχνευση των ηλεκτρονίων, ο ανιχνευτής δεν έχει καμία επίδραση επάνω στο σύστημα. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμη και η παρουσία του ανιχνευτή κοντά σε μία από τις οπές προκάλεσε αλλαγές στο διάγραμμα συμβολής των ηλεκτρονίων. Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι το φαινόμενο εξαρτάται από το “μέγεθος” παρατήρησης. Με απλά λόγια: Όταν η ικανότητα της συσκευής να ανιχνεύει ηλεκτρόνια αυξήθηκε, η συμβολή εξασθένησε. Σε αντίθεση, όταν η ικανότητα ανίχνευσης ηλεκτρονίων μειώθηκε, δηλαδή η παρατήρηση επιβραδύνθηκε, η συμβολή αυξήθηκε.

Έτσι, ελέγχοντας τις ιδιότητες του κβαντικού παρατηρητή, οι επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν το βαθμό επιρροής του πάνω στη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων. Η θεωρητική βάση για αυτό το φαινόμενο αναπτύχθηκε αρκετά χρόνια πριν, από μία ομάδα φυσικών που περιλάμβανε τους Dr. Adi Stern και Prof. Yoseph Imry του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann καθώς επίσης και τον Prof. Yakir Aharonov του Πανεπιστημίου Tel Aviv. Τα νέα πειραματικά δεδομένα έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών θεωρητικών φυσικών και μελετούνται από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: sciencedaily.com
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 06, 2009, 23:14:13 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Kαζαντζακικός

 • Μηνύματα: 441
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Quantum: Η παρατήρηση επηρεάζει την πραγματικότητα
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 07, 2009, 11:55:37 »
δηλαδη μεσω της παρατηρησης ειμαστε ικανοι να αλλαξουμε την φυση?
Το μόνο πράγμα που φοβάμαι, είναι να μην γίνω μια αρμάδα που ξεκίνησε να σκίσει τον ωκεανό και τελικά βουλιάξει σε μια σπιτίσια σκάφη...

Rose

 • Administrator
 • *****
 • Μηνύματα: 6.610
 • Karma: 7
 • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
  • Προφίλ
  • E-mail
Απ: Quantum: Η παρατήρηση επηρεάζει την πραγματικότητα
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 07, 2009, 15:12:20 »
Ακριβώς αδελφέ μου... Η Συνείδηση που ενοικεί σε κάθε άνθρωπο είναι ο Θεός, που διαμορφώνει τον κόσμο μας...

Ακόμα και στην φτιαχτή Ιουδαιοχριστιανική αίρεση που είναι συραφή, αρχαίων σοφών κειμένων, τα οποία παραποιήθηκαν καθ' οδόν, για να εξυπηρετήσουν την σκοπιμότητα μιας εθνικιστικής και άτιμης θρησκείας, γράφει...

http://www.wordplanet.org/gk/19/82.htm

5 Δεν γνωρίζουν ούτε καταλαβαίνουν· περπατούν σε σκοτάδι· όλα τα θεμέλια της γης κλονίζονται.
6 Εγώ είπα: Θεοί είστε εσείς, και όλοι γιοι τού Υψίστου·
7 εσείς, όμως, πεθαίνετε σαν άνθρωποι, και πέφτετε σαν ένας από τους άρχοντες.
8 Σήκω, Θεέ, κρίνε τη γη· επειδή, εσύ θα κληρονομήσεις ολοκληρωτικά όλα τα έθνη.
 

« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 07, 2009, 15:27:23 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/