Οι ενασχολούμενοι της Χρυσής Αυγής, μπορεί να είναι Ερευνητές του Μεταφυσικού αλλά δεν είναι Ανθρωπιστές.
Ο καθένας μας, θέλει δεν θέλει, είτε ανήκει σε κάποιο εσωτερικό τάγμα είτε όχι, αναγκαστικά προσφέρει ανθρωπιστικά μέσα από τις πράξεις του, άλλοι κάνοντας τον ανθρωπισμό "σημαία" (αν και όχι πάντα με επιτυχία), άλλοι με ταπεινότητα και μυστικότητα και άλλοι χωρίς καν να το γνωρίζουν! Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και η σύγχρονη διάθεση-κοινοποίηση των τελετουργικών και των διδαχών της Χρυσής Αυγής αποτελεί σημαντικό έργο ανθρωπισμού, ίσως όχι ως επιδιωκούμενη ενέργεια από το μητρικό τάγμα αλλά είμαι σίγουρος πως όποιος διάβασε τα κείμενά τους και κατανόησε το περιεχόμενό τους, θα τους έστειλε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους δρόμους που του ανοίχτηκαν.
Ο ανθρωπισμός όπως ακριβώς έχει πολλές οδούς εφαρμογής, έτσι έχει και πολλές μορφές εμφάνισης και εκπόρευσης. Δεν είναι ανάγκη να ενταχθεί στο modus operanti της Χρυσής Αυγής η φιλανθρωπία, η κοινωνική δράση ή κάτι άλλο ως παγιωμένες ενασχολήσεις για να οριστεί το τάγμα ως ανθρωπιστικό. Η ίδια η ενασχόληση που προτείνουν στο τάγμα, αν δοθεί σε άτομα που είναι ικανοί δέκτες, τότε αυτά τα άτομα είναι σίγουρο πως θα κατανοήσουν το δώρο που τους εδόθη μέσα από αυτές τις διδασκαλίες και πραγματικά ο ανθρωπισμός, έστω και με πλάγιες οδούς έχει ήδη βρει την εφαρμογή του.
Ας μην περιορίζουμε λοιπόν τη φύση και τις ιδιότητες του ανθρωπισμού στα γνωστά γιατί στον εσωτερισμό τέτοιες έννοιες ξαφνικά αποκτούν πρόσθετη αξία και σημασία, έννοιες που η απλή καθημερινότητα ουδέποτε θα συσχέτιζε με τον ανθρωπισμό. Τα εσωτερικά τάγματα κινούνται σε πεδία πολύ διαφορετικά από την απλή καθημερινότητα και είναι λογικό ακόμη και ο ανθρωπισμός τους να αποκτά μία εξίσου διαφορετική (πλην όμως αναγνωρίσιμη) εφαρμογή.
Εγώ ο ίδιος σε αυτό το φόρουμ ανέφερα μία πράξη ανθρωπισμού της φίλης μου που μου έκανε δώρο το βιβλίο "Το Μυστικό" και στο τέλος της ανάλυσής μου για το βιβλίο θα διαβάσετε το εξής:
Κλείνω με το συμπέρασμα που εξέφρασα στην αρχή κιόλας της παρουσίασής μου. Συμπέρανα λοιπόν πως αυτό το βιβλίο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη, είναι όντως αναπάντεχα χρήσιμο για εμένα και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Την ευχαριστώ γιατί μέσω αυτού του βιβλίου, μου έδωσε την ευκαιρία να δώσω για άλλη μια φορά αξία στον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, να ανακαλύψω μέσα μου νέα αποθέματα θέλησης, δημιουργικότητας και μεθόδων προς αυτοβελτίωση και όλα αυτά μέσα από την υπενθύμιση πως είναι άσκοπο αλλά και χάσιμο χρόνου να αναζητούμε εύκολες λύσεις στη μεταστοιχείωση των καταστάσεων μέσα μας και γύρω μας. Δίνω μεγάλη αξία στην προσπάθεια και τη θυσία προς την επίτευξη κάποιου στόχου, στην "τριβή" με την καθημερινότητα, στην αξία των επιλογών μας, στην αναγνώριση των παθών μας και στην ελαχιστοποίηση των λανθασμένων αποφάσεών μας μέσα από την εμπειρία. Αυτό το βιβλίο υπήρξε μία άριστη αιτία για να φέρω όλες αυτές τις αξίες και πάλι στην επιφάνεια.
Ένα πραγματικά υπέροχο δώρο!
Θεωρώ λοιπόν πως εδώ υπήρξε μία ακούσια, πλην όμως υπαρκτή πράξη ανθρωπισμού. Απλά η άποψή μου