Αποστολέας Θέμα: Μαίρη Μάκρα - Γνώρισε την Ψυχή σου με οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα  (Αναγνώστηκε 6063 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.598
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
"Για να δημιουργηθεί και να παραχθεί κάτι καινούργιο (πλάσμα, έργο, ή κατάσταση) πρέπει να ενωθούν δύο αντίθετες Αρχες: o Ουρανός (=Αρσενικό στοιχείο) + η Γη (=θηλυκό στοιχείο).  Πρόκειται για δύο αντίθετα, άρα φέρουν μαζί τους Διαμάχη.  Θα συγκρουσθούν, θα γίνει η γονιμοποίηση στοιχείων, για να προκύψει ο καρπός της Ενώσεως."

Αυτό είναι μια Αλήθεια.  Στηρίζεται σε Συμπαντικούς Νόμους.  'Οσες φορές εναντιωθήκαμε σ' αυτούς τους Νόμους, που κρατάνε σε Τάξη το Σύμπαν, εμείς οι άνθρωποι - ως κομμάτια του σύμπαντος - χάσαμε τις ισορροπίες μας και κλαψουρίζοντας τα βάλαμε και με τον Θεό.

Σ' αυτό το βιβλίο μας δίνονται Νόμοι Ισορροπίας.  Αναπόφευκτα στάδια της πορείας μέσα στην ζωή.  Παγίδες ολισθήσεως, που μας οδηγούν σε συγκρούσεις, στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή.  Μηχανισμοί ψυχής που κλονίζουν ή στηρίζουν τις ισορροπίες μας, ανάλογα με το πως θα τους χειρισθούμε εμείς.  Εμείς οι άνθρωποι!  Τα όντα της ελευθέρας βουλήσεως.  Για πορεία αυτονομίας και επίγειας ευτυχίας χρειαζόμαστε ως οδηγό την ίδια μας την ψυχή.  Μα αυτή, κάτω από το σκοτάδι της άγνοιας, συνήθως σωπαίνει.

Το βιβλίο αυτό προσφέρεται, ως Χάρτης Οδοιπορίας, στον κάθε άνθρωπο, που επιθυμεί να κρατάει ο ίδιος το τιμόνι της ζωής του και ως αυτόνομο άτομο, μέσα στην ολότητα του σύμπαντος, να χαράζει με ισορροπία την πορεία του.

Ως Εργαλεία και Οδοδείκτες θα έχει τα Αρχέτυπα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, που μας συνδέουν με τον Θεό, με την ψυχή μας και με την πραγματικότητα της ζωής.

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Πως θα χρησιμοποιήσω τον "Οδηγό Αυτογνωσίας;"
Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ τον "Οδηγό Αυτογνωσίας;"
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον "Οδηγό" για κάποιο άλλο άτομο;
Μετά την ανάλυση
Προσοχή στην λεπτομέρεια
Κλείνοντας την αυλαία
Οι θεότητες θα μας πουν
Παραδείγματα αναλύσεως - Εμπειρία
Σχεδιάγραμμα της Α.Κ. - Θεότητα: ΕΣΤΙΑ
Σχεδιάγραμμα της Κ.Σ. - Θεότητα: ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Σχεδιάγραμμα της Μ.Μ. - Θεότητα: ΓΑΙΑ
Σχεδιάγραμμα της Β.Α. - Θεότητα: ΟΥΡΑΝΟΣ
Σχεδιάγραμμα της Τ.Π. - Θεότητα: ΧΑΟΣ
Σχεδιάγραμμα της Π.Τ. - Θεότητα: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Σχεδιάγραμμα της Δ.Ψ. - Θεότητα: ΠΑΝΔΩΡΑ
Σχεδιάγραμμα της Α.Γ. - Θεότητα: ΓΑΙΑ
Σχεδιάγραμμα της Α.Δ. - Θεότητα: ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Σχεδιάγραμμα της Γ.Κ. - Θεότητα: ΟΥΡΑΝΟΣ
Προμηθέας
Ο Δίας με τα "τρία κουτάκια"
Σχεδιάγραμμα
1. ΤΟ ΧΑΟΣ
2. ΓΑΙΑ
3. ΟΥΡΑΝΟΣ
4. ΡΕΑ - ΚΡΟΝΟΣ
5. ΕΣΤΙΑ
6. ΔΗΜΗΤΡΑ
7. ΤΥΦΩΕΑΣ
8. ΤΥΦΩΕΑΣ - ΕΧΙΔΝΑ
9. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
10. ΑΔΗΣ
11. ΔΙΑΣ
12. ΗΡΑ - ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
13. Η ΗΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
14. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
15. ΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
16. ΠΑΝΔΩΡΑ
17. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
18. Ο ΔΙΑΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
19. "ΑΠΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ"
     (Αμαρτία ή αρρώστια ψυχής)

   ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ = ΑΜΑΡΤΙΑ
20. ΜΙΔΑΣ ο Ευτελής (Συμβατική Αποπνευματοποίηση)
21. ΕΡΩΣ - ΨΥΧΗ
22. ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΑΠΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
23. ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΡΦΕΑ
24. ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ
25. Ο ΟΡΦΕΑΣ ΘΡΗΝΕΙ
26. ΤΙΤΑΝΙΚΗ ΑΠΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      (Τάση για κυριαρχία) ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο ΑΡΧΩΝ
27. ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗ

Εκδόσεις Ιδεοθέατρον - 2000
________________________________________________

Πρόλογος

Όταν πριν από πολλά χρόνια αποφάσισα ν΄ασχοληθώ με την μελέτη της Μυθολογίας, γοητεύθηκα από τα πολύπλευρα "ταξίδια" που έβλεπα να ανοίγονται μπροστά μου.  "Ταξίδια" στην ιστορία των λαών, στις κοινωνικές και θρησκευτικές τους ιδιαιτερότητες, στα μυστικά της γλώσσας και άλλα τόσα, που δεν χόρταινα να τα απαριθμώ.

Εκεί, όμως, που υπολόγιζα να κάνω ένα γοητευτικό "ταξίδι" στον χρόνο, με μεταφορικό μέσον τους μύθους των λαών, βρέθηκα να μη ξέρω ποιον δρόμο να ακολουθήσω.  Ανάμεσα στα βιβλία που είχα μπροστά μου, γραμμένα όλα από διακεκριμένους ερευνητές της Μυθολογίας, υπήρχε κάποιο που με καλούσε σ΄ένα δρόμο αλλοιώτικο.  Δε μιλούσε για εποχές, ούτε για κοινωνίες.  Δεν εξέταζε θρησκείες και δεν στόχευε στο άγνωστο παρελθόν.  Με καθήλωνε στο Εδώ και Τώρα και με ανάγκαζε να στραφώ προς το εσωτερικό της ανθρώπινης ψυχής, για να μου δείξει τα βασίλειά της.  Να γνωρίσω τους "Λαιστρυγόνες" και τους "Κύκλωπες", που κρύβονται μέσα της.  Κι εγώ, ο άνθρωπος, να τους αντιμετωπίσω, να τους νικήσω, αν θέλω να περάσω από τα φωτεινά της διαμερίσματα, για να γιορτάσω την προσωπική μου ολοκλήρωση.

Το βιβλίο αυτό ήταν μια βαθειά ψυχολογική μελέτη, γραμμένη από τον Ψυχολόγο - Ερευνητή Paul Diel.  Παρουσίαζε τους ήρωες των μύθων ως σύμβολα ψυχικών δυνάμεων που - ανάλογα με την ομαλή ή ανώμαλη λειτουργία τους - επειρεάζουν την ανθρώπινη μοίρα.  Όσο για την σχέση μου μαζί του... έγινε η "Σειρήνα" μιας άγνωστης πορείας, που με καλούσε ανελέητα.

Βυθίστηκα στην μελέτη.  Γνωρίστηκα με τα σύμβολα.  Έμαθα την γλώσσα τους και ξανοίχθηκα μαζί τους στον κόσμο της ψυχολογικής αναλύσεως και ερμηνείας της ανθρώπινης συμπεριφοράς.  Έτσι βρέθηκα να συνταξιδεύω με τους "θεούς" του Ολύμπου, σ' ένα δρόμο στενής συνεργασίας, αδιάκοπης διδασκαλίας και αυτοπαρατηρήσεως.  Σύμφωνα με την ψυχολογική ερμηνεία του Paul Diel, οι "θεοί"¨του Ολύμπου εκπροσωπούν τις Αρχές της Εξελίξεως.  Τα στάδια, δηλαδή που περνάει η ανθρώπινη ψυχή, μέχρι να φθάσει στην ολοκλήρωση.

Προϋπόθεση γι 'αυτήν την ηρωϊκή πορεία, αλλά και μεγάλο στήριγμα, είναι η πίστη στον θεό (ή θεϊκές δυνάμεις).  Δίχως αυτήν ο δρόμος της προσωπικής εξελίξεως κλείνει, μια και συγκρούεται με τον εγωισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, που αρνείται τις εσωτερικές αλλαγές, γιατί φοβάται την ανυπαρξία.

Ο δρόμος της ψυχής, όμως, συνυπάρχει με τον δρόμο της ζωής, αλλιώς παραμένει άγονο ταξίδι, δίχως καρπούς.  Για να ολοκληρώσω, λοιπόν, τον κύκλο της προσωπικής μου μελέτης, με οδηγό τα σύμβολα των μύθων, στράφηκα και προς την ζωή.  Είδα τότε τις "θεότητες" του Ολύμπου να ζωντανεύουν στο κάθε μου βήμα, ως Νόμοι Ισορροπίας.  Εκτίμησα την "θεά Εστία" όταν εφάρμοζα το Μέτρο στις ενέργειές μου.  Συγκρούσθηκα με την Τρίαινα του "θεού Ποσειδώνος", όταν η τρικυμία της ζωής αναποδογύριζε τα όνειρά μου.  Ένοιωσα το δάγκωμα του "Τυφωέως", όταν πισωγύριζα και καθυστερούσαν τα σχέδιά μου.  Κι επειδή αναγνώριζα τον πλούτο των γνώσεων και εμπειρίας, που αποκόμισα απ' αυτό το ταξίδι, ένοιωσα βαθειά επιθυμία να το μοιραστώ με όλους εκείνους που θα ήθελαν να τον δεχθούν.

Για χάρη αυτού του σκοπού έγραψα τγα "Επιμύθια".  Πρόκειται για μικρές ιστορίες, μέσα από τις οποίες αυτοπαρουσιάζονται οι "θεοί" του Ολύμπου.  Αποκαλύπτουν την αξία τους, ως ψυχικές δυνάμεις, τον ρόλο τους στην πορεία της προσωπικής εξελίξεως και μας προτρέπουν να επιλέξουμε - ελεύθερα - την θέση που θα τους δώσουμε στην ζωή μας.

Μ' αυτόν τον τρόπο, τα "Επιμύθια" από απόσταγμα μελέτης και προσωπικής εμπειρίας, γίνονται ένας "Οδηγός Αυτογνωσίας" για τον σκεπτόμενο ταξιδιώτη της ζωής, στην αναζήτηση της προσωπικής του "Ιθάκης".
   
                                                                                                Μαίρη Μάκρα 
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 20, 2008, 07:45:05 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/