61
Αλχημεία / Απ: Ερωτική Αλχημεία
« στις: Φεβρουαρίου 22, 2008, 03:40:38 »Παράθεση
Ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους αναγνωρισμένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τοποθετεί τους Πλάτωνα (και λιγότερο τον Αριστοτέλη), Hegel και Marx, ως διανοούμενους που προώθησαν ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα, τις «κλειστές κοινωνίες» που προαναφέρθηκαν. Οι κοινωνίες, γράφει ο Πόπερ, αναφερόμενος σε όλους τους «σχεδιαστές» κοινωνικών μοντέλων, δεν καταστρώνονται στο γραφείο, αλλά δημιουργούνται στην πράξη. Εξελίσσονται δε, αν δεν τους επιβληθεί δια της βίας κάποιο μοντέλο, μέσα από διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων.
Παράθεση
και η προτίμησή του σε ένα αυταρχικό καθεστώς που θα στηρίζεται σε «βασιλιάδες-φιλοσόφους»,
Και δηλώνω...κι ας φαίνεται με αυτό οτι διακατέχομαι από προκατάληψη, δογματισμό ή ό,τι άλλο τέλος πάντων...ανθρωπινο...
Διοτι εκανα και την αυτοκριτικη μου.Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά που να με οδηγει στο να λεω...οτι:
Αυτός ο κ.Πόπερ..."δεν μου γεμίζει το μάτι"!! Κρίνω αδίκως, δικαίως..δεν ξέρω...ακόμα, θα δείξει ο χρόνος. Πάντως κρίνω!!
Πρώτα ελπίζω να συγχωρήσει ο κ. Πόπερ τον Πλάτωνα που έζησε σε μια εποχή, όταν δεν υπήρχαν:
αφενός, πρόεδροι της δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, βουλευτές, καγκελάριοι, αριστεροί και (ακρο)δεξιοί και κεντρώοι, φιλελεύθεροι και συντηρητικοι κτλ ή πλανητάρχες...
αφετέρου δε επιστήμονες, πρυτάνεις, λέκτορες, δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, μοντερνιστές φιλόσοφοι, μεταμοντερνιστες, κριτικοί φιλόσοφοι κτλ κτλ

έπειτα...
άκου ¨προώθησαν ολοκληρωτικά συστήματα"...χαχαχαχα
Ο Πλάτωνας δεν προώθησε κάτι τέτοιο...
Τα ολοκληρωτικά πολιτικά συστήματα είχαν ηγέτες...που δεν εφαρμοσαν την Πολιτεία, αλλά κάτι άλλο και πολίτες που δεν εφάρμοσαν την Πολιτεία αλλά κάτι άλλο.
Μήπως αυτός ο κ.Πόπερ εχει δει κάπου το "κοινωνικό μοντέλο" (


Όσο την έχω δεί εγώ την έχει δει κι αυτός και όλοι μας.
Η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας όπως την παρατηρούμε σήμερα ΟΜΟΙΑΖΕΙ με την πολιτεία του Πλάτωνα σε πολλά σημεία ως προς τη διάρθρωσή της και μόνο. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που η ίδια αυτή καθεαυτη Πολιτεία ΟΜΟΙΑΖΕΙ στην Ιδέα που συνέλαβε ο Πλάτων.
Έχουμε μπόλικους ειδήμονες...κυρίως ειδήμονες σήμερα.
Με την λογική του κ. Πόπερ ζούμε σήμερα παντού και πάντα σε κοινωνία διοικούμενη υπό ολοκληρωτικό καθεστώς.
Σε αυτό και μόνο συμφωνώ μαζί του...Αλλά η εξέλιξη της κοινωνίας μας απέχει πολύ απο την εξέλιξη που εννοεί η Πολιτεία.
Η Πολιτεία του Πλάτωνα, αν την θεωρήσουμε "μοντέλο" (Θεέ μου...) όπως λέει...
είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ....και το μοναδικό ΠΟΥ βασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ..
Η ανθρώπινη κοινωνία ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ και ΕΙΝΑΙ. Δεν χρειάζεται φιλοσοφους για να δημιουργηθει...Τώρα πως θεωρει ο κ. Πόπερ οτι δημιουργουμε και καταστρωνουμε κοινωνιες...δεν ξέρω.
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.
Αρχές δίνει....ηθικές βάσεις...Ιδέες...ο Πλάτωνας...που ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ...τότε ακολουθουν "διαρκείς, πλουραλιστικές διεργασίες, με βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων".
που τελικα οδηγουν στην ΙΔΕΑ-λιστική ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα.
Πολλοί δε, να μην ξεχνάμε την λένε ιδανική και ακομα περισσότεροι ΟΥΤΟΠΙΚΗ...(Έχω αναφέρει ξανα οτι εγω δεν θεωρω το ιδανικό ή καλύτερα ιδεαλιστικό ουτοπικό...όλο λέω να το βάλω για θέμα..που θα μου πάει!)
Παρόλα αυτά...την κρίνουν οι φιλόσοφοι του 20αιώνα.
ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ...λοιπόν;
ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝΕ ΜΕΤΑ
Παραφροσύνη το λεω αυτό.
Και εν πάσει περιπτώσει με σκληρότητα θα έλεγα: Καλύτερα ορισμένοι κύριοι όπως ο Πόπερ να μην μπαίνουν στον κόπο να μιλούν για τον Πλάτωνα.
Και επιπλέον εμείς οι Έλληνες, έστω λόγω μακρινής συγγένειας, να μην το επιτρέπουμε και να μην επικαλούμαατε κυρίους όπως ο Πόπερ...