ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού => Γενικά θέματα προβληματισμού => Μήνυμα ξεκίνησε από: pressphoto στις Μάιος 31, 2008, 11:38:01

Τίτλος: Ανασφαλεια
Αποστολή από: pressphoto στις Μάιος 31, 2008, 11:38:01
απο που προερχεται και πως καταπολεμειται
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Rose στις Μάιος 31, 2008, 14:27:25
απο που προερχεται και πως καταπολεμειται

Η ανασφάλεια προέρχεται βασικά από την αμάθεια, από την έλλειψη γνώσης πάνω σε ένα αντικείμενο, ή πως να διαχειριστούμε μία κατάσταση.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται επίσης σε παρελθοντικά τραυματικά γεγονότα που χαράχτηκαν στην ψυχική μας μνήμη, και έτσι μας προκαλούν αυθόρμητα και ενστικτωδώς διάφορες φοβίες1.

Η ανασφάλεια γενικά καταπολεμιέται με την αυτογνωσία, και σε ακραίες φοβίες, και ψυχολογικές διαταραχές με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία.

------------------------------

1Σε περιπτώσεις που κάποιος γεννιέται με έντονη ανασφάλεια, όπως στην περίπτωση των αυτιστικών παιδιών, χρειάζεται ένα ικανοποιητικό διάστημα αναπροσαρμογής, στο νέο περιβάλλον, με την βοήθεια κάποιου παιδοψυχολόγου, έτσι ώστε το παιδί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη στον κόσμο που ενσαρκώθηκε.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: livelove στις Μάιος 31, 2008, 18:00:15
Εγώ πάλι αναρωτιέμαι τί είναι η ασφάλεια : D...!!!  χαχαχαχα

Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Μάιος 31, 2008, 21:47:07
Η αξιολόγηση της ανασφάλειάς μας, προϋποθέτει ικανή αυτογνωσία. Συνήθως οι εκδοχές της ανασφάλειάς μας προκύπτουν εντελώς αντανακλαστικά και δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι άνθρωποι "μοιράζονται" τις ίδιες ανασφάλειες. Θεωρώ πως για να μιλάμε για πραγματική ανασφάλεια, πρέπει πρώτα να έχουμε "μετρήσει" τον εαυτό μας, να γνωρίζουμε τα θέλω μας, το τι έχουμε ως σκοπό σε (αυτή) τη ζωή και στη συνέχεια να βρούμε τους παράγοντες εκείνους που μας "απειλούν" ή μας κρατάνε μακριά από τον στόχο μας.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στον γενικότερο βιοπορισμό μας, έχει και το πόσο πιστεύουμε πως είμαστε ικανοί για αποφάσεις και δράσεις. Άλλες φορές η ανασφάλεια εκφράζεται ως κάτι που μας "απειλεί" και άλλες φορές ως κάτι που θεωρούμε πως δεν είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε, με αποτέλεσμα αυτό να ρυθμίζει τη ζωή μας σε επουσιώδη έως σημαντικό βαθμό.

Συνολικά πιστεύω πως οι ανασφάλειές μας, ως ψυχοπνευματικές καταστάσεις, προέρχονται από διάφορα προβληματικά βιοποριστικά ζητήματα που ακόμα δεν έχουμε βρει πως λειτουργούν, δεν έχουμε αναλύσει τη δομή τους, άρα κατά συνέπεια δεν τα έχουμε ταυτοποιήσει. Γενικότερα εκφράζουν μία αδυναμία από εμάς στο να κυριαρχήσουμε στη ζωή μας, στο να γίνουμε κύριοι των καταστάσεων και όχι ακόλουθοι. Εκεί ακριβώς νομίζω πως βρίσκεται και η λύση αυτών των ζητημάτων. Ξεκινάμε λοιπόν αντίστροφα (από το αποτέλεσμα προς το αίτιο) και ακολουθούμε μία αναλυτική μέθοδο που μας καθοδηγεί στο να απαλλαγούμε από αυτές τις καταστάσεις ανασφάλειας που μας κρατάνε στα "χαμηλά"...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 02, 2008, 08:48:53
απο που προερχεται και πως καταπολεμειται

Συμφωνώ με τη Rose για την προέλευση της ανασφάλειας. 

Ο εσωτερισμός ασχολείται με την ανάπτυξη του ατόμου, τη μεταμόρφωση αυτού από αμαθή, αδύναμο και ανασφαλή, σε σοφό και ισχυρό.

Θα τολμούσα να πω ότι οι μεγαλύτερες ανασφάλειες του ανθρώπου προέρχοντε από τα ψυχολογικά προβλήματα που αποκτάει στην παιδική ηλικία.  Αυτά στον εσωτερισμό αντιμετοπίζοντε αποτελεσματικά με τη "Δοκιμασία της Σελήνης" (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,13.0.html).
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 02, 2008, 16:32:42
Θα έλεγα πως το ζήτημα της ανασφάλειας αποτελεί περισσότερο (αν όχι αμιγώς) αντικείμενο της ψυχολογίας, παρά του εσωτερισμού. Σαφώς και ο εσωτερισμός εμπλέκεται έως ένα βαθμό στο ζήτημα των ανασφαλειών, πλην όμως με επουσιώδη ρόλο.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 02, 2008, 16:57:26
Θα έλεγα πως το ζήτημα της ανασφάλειας αποτελεί περισσότερο (αν όχι αμιγώς) αντικείμενο της ψυχολογίας, παρά του εσωτερισμού.

Ας δούμε τι είναι ψυχολογία:

http://web4health.info/el/answers/psy-def.htm
Ερώτηση(εις):
Τι σημαίνει ο όρος "Ψυχολογία"
Απάντηση:
Ο όρος αυτός είναι σύνθεση δύο λεκτικών συντελεστών. Του όρου ψυχή και του όρου λόγος. Θα λέγαμε ότι κατ' αρχήν Ψυχολογία σημαίνει ο λόγος περί της ψυχής, δηλαδή ένα σύστημα σκέψης, μελέτης και έρευνας που αφορά τα τεκταινόμενα του ψυχικού χώρου αλλά και την ίδια την υφή και υπόσταση του χώρου αυτού.
Ψυχολογία ως επιστήμη, ορίζεται εκείνη που ερευνά τις ψυχικές λειτουργίες, τον ανθρώπινο ψυχισμό. Είναι δηλαδή ο κλάδος εκείνος που στόχο του έχει να ερευνήσει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τις γενεσιουργές αιτίες της.  

Η Καμπάλα με αυτά δεν ασχολείται?  Από τα παραπάνω δεν είναι προφανές ότι η Ψυχολογία είναι υποσύνολο του Εσωτερισμού

Ας ψάξει κάποιος τον ορισμό του Εσωτερισμού, να μιλάμε ακόμα πιο συγκεκριμένα.  Τοείχαμε συζητήσει παλιά, αλλά δε μπορώ να το βρω τώρα.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Rose στις Ιούνιος 02, 2008, 18:44:13
Ο εσωτερισμός ασχολείται με τα βαθύτερα μυστήρια της ύπαρξής μας και του κόσμου μας και αποβλέπει στην εξέλιξη των συνειδήσεων. 

Η Καμπάλα διδάσκει πως μέσω της επίγνωσης των 12 επιπέδων συνείδησης, επιτυγχάνουμε την ψυχική ενδυνάμωση και γνωρίζουμε την Αλήθεια, και επομένως δεν είμαστε πλέον ανασφαλείς.

Κριτήριο για το πόσο καταφέραμε την αυτοκυριαρχία στην ζωή μας, είναι το πόσο δεν φοβόμαστε, δηλαδή το πόσο δεν νιώθουμε ανασφαλείς.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 02, 2008, 22:18:41
Ο εσωτερισμός είναι πολλά πράγματα. Σαφώς είναι "και" ψυχολογία αλλά περισσότερο ασχολείται με τη σχέση και τη σύνδεση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο και εργάζεται προς την κατανόηση των νόμων και των χαρακτηριστικών που διέπουν αυτή τη σχέση.

Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που συνδέονται σχεδόν αμιγώς με διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα με τα "επίγεια", ξεφεύγουν από τον εσωτερισμό με τη γνωστή και δεδομένη παραδοσιακή του έννοια...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Rose στις Ιούνιος 03, 2008, 00:24:09
Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που συνδέονται σχεδόν αμιγώς με διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα με τα "επίγεια", ξεφεύγουν από τον εσωτερισμό με τη γνωστή και δεδομένη παραδοσιακή του έννοια...

Για να τολμήσουμε τις προκλήσεις του εσωτερισμού, μέσω της πνευματικής εμπειρίας μας, χρειάζεται να νικήσουμε τις φοβίες μας.  'Αρα και για τα "επίγεια" και για τα "υπέργεια" ταξίδια μας ή εμπειρίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αισθανόμαστε ασφαλείς.  'Αλλωστε η έννοια της αυτοκυριαρχίας του μύστη, ή του μάγου - μάγιστρου, ανάγεται ακριβώς σε αυτήν την αρχή.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 03, 2008, 19:09:26
Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που συνδέονται σχεδόν αμιγώς με διαπροσωπικές σχέσεις
Η ανασφάλεια γίνεται φανερή κυρίως μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις.  Η ανασφάλεια όμως μπορεί επίσης να φανεί όταν διστάζουμε να αναλάβουμε κάποια καινούρια υποχρέωση, κάποια δέσμευση. 

Η ανασφάλεια ξεκινά από μέσα μας.  Από τον εσωτερικό μας κόσμο.  Μακάρι να είχα περισσότερες γνώσεις ψυχολογίας να σας το αποδείξω.  Εμπειρικά μπορώ να πώ, ότι όταν βελτίωσα το μέσα μου, έφυγε μεγάλο μέρος της ανασφάλειάς μου.  Και φυσικά δε χρειάστηκε να πληρώσω κανένα ψυχολόγο.  Οι μέθοδοι που έμαθα από τον εσωτερισμό ήταν αρκετοί.

Ο εσωτερισμός είναι πολλά πράγματα. Σαφώς είναι "και" ψυχολογία αλλά περισσότερο ασχολείται με τη σχέση και τη σύνδεση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο και εργάζεται προς την κατανόηση των νόμων και των χαρακτηριστικών που διέπουν αυτή τη σχέση.
Δηλαδή ποια κομάτια από τη ψυχολογία συμπεριλαμβάνει και ποια όχι?  Και από που προκύπτει αυτό?  Να μιλάμε λίγο πιο συγκεκριμένα.

Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που ..........εσωτερισμό με τη γνωστή και δεδομένη παραδοσιακή του έννοια...
Ποιά είναι αυτή η "δεδομένη" έννοια του εσωτερισμού?  Να μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε μία σύγκριση των ορισμών Ψυχολογίας/Εσωτερισμού. 

Αγαπητέ pressphoto.  Ελπίζω να μην απογοητεύτηκες που αυτοαποκαλούμενοι "εσωτεριστές" δε μπορούνε να συμφωνήσουνε στον ορισμό του Εσωτερισμού και κατά πόσο έχει σχέση με την ψυχολογία.  Ήδη κάνω μία μικρή έρευνα ώστε να γράψω μία τεκμηριωμένη απάντηση (όπως ταιριάζει σε εσωτεριστή), κι όχι απλά μία άποψη.  Ελπίζω να τα καταφέρω.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 03, 2008, 22:58:12
Αγαπητέ Κανένας...

Η ανασφάλεια συνδέεται "αναγκαστικά" με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σε μεταφυσικά ζητήματα, η ανασφάλεια εκφράζεται ως απλή έλλειψη γνώσης, ενώ σε καθαρά "γήινο" επίπεδο η ανασφάλεια παραμένει χαρακτηριστικό συμπεριφορών και θέσης μας ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο όπου ζούμε.

Άλλο εσωτερισμός και άλλο ενδοσκόπηση ή αν θέλεις αυτοαναγνώριση. Η ψυχολογία δεν ταυτίζεται με τον εσωτερισμό, ενώ ο εσωτερισμός περιλαμβάνει και την ψυχολογία ως εργαλείο του.

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο τι σημαίνει "εσωτερισμός" και εν συντομία αναφέρω πως περιλαμβάνει ένα σύνολο από μεθοδολογίες, εργαλεία, θεωρητική και πρακτική ενασχόληση και όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία μίας σύνδεσης με τον μακρόκοσμο. Έχει να κάνει με το "κρυφό", με το εσωτερικό, με αυτό που χαρακτηρίζει τη θέση μας ως ατομικότητες απέναντι στον εκδηλωμένο κόσμο γύρω μας. Σε σημαντικό βαθμό, ο εσωτερισμός δεν εμπλέκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις της καθημερινότητας (οποιαδήποτε συναναστροφή με άλλα άτομα) αλλά είναι ένας πιο "μοναχικός" δρόμος...

Αφορά σε γνώσεις και διδασκαλίες που δεν είναι "ευρείας κατανάλωσης" και απευθύνονται μόνον σε επιλεγμένα άτομα και στους πραγματικούς εραστές του αγνώστου, ενός κόσμου που βρίσκεται μέσα μας και γύρω μας, την ύπαρξη του οποίου άλλοι αποδέχονται και τον αναζητούν και άλλοι τον απορρίπτουν κι εμμένουν αποκλειστικά στα γήινα... Η επιλογή είναι καθαρά θέμα οπτικής του κόσμου μας...

Μια σύντομη έρευνα μας αποκαλύπτει πολλές διδασκαλίες και τεχνικές του εσωτερισμού και μιας και αναφέρθηκες στην Καμπάλα, να σου θυμίσω πως αυτό το σύστημα έχει εμπλακεί και σε κάποιες "ειδικές" ενασχολήσεις του "παραδοσιακού" εσωτερισμού, όπως η τελετουργική μαγεία, που κινείται σε πεδία πολύ διαφορετικά των γήινων και των διαπροσωπικών σχέσεων...

Πάντως, ένας "φτασμένος" εσωτεριστής που ξέρει τι του γίνεται σε αυτόν τον κόσμο και σε κάθε πεδίο του, έχει ως πηγαία ανάγκη το να μοιραστεί τις γνώσεις του με άλλους, αν και τελικά όλοι κατανοούν πως τα αποτελέσματα των μεθόδων του εσωτερισμού είναι πολύ διαφορετικά για τον καθένα μας και αναγκαστικά περνάνε μέσα από τα εσωτερικά φίλτρα του καθενός...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: ΣΕΡΑΠΙΣ στις Ιούνιος 04, 2008, 00:34:00
Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που συνδέονται σχεδόν αμιγώς με διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα με τα "επίγεια", ξεφεύγουν από τον εσωτερισμό με τη γνωστή και δεδομένη παραδοσιακή του έννοια...

Για να τολμήσουμε τις προκλήσεις του εσωτερισμού, μέσω της πνευματικής εμπειρίας μας, χρειάζεται να νικήσουμε τις φοβίες μας.  'Αρα και για τα "επίγεια" και για τα "υπέργεια" ταξίδια μας ή εμπειρίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αισθανόμαστε ασφαλείς.  'Αλλωστε η έννοια της αυτοκυριαρχίας του μύστη, ή του μάγου - μάγιστρου, ανάγεται ακριβώς σε αυτήν την αρχή.

Το έθεσες απόλυτα ορθά Rose777.
Ναι προφυλάξου από την αστάθεια, γιατί σβήνει το φώς.
Να μην φοβόμαστε τίποτα εκτός από τον φόβο μας.
Ο φόβος είναι το κέλυφος του Εγώ.
Γιατί ό φόβος και το Εγώ είναι συνδεδεμένα.
Είναι το ίδιο και το αυτό.

Ο φυσικός φόβος της προστασίας είναι απαραίτητος, όταν όμως γίνεται υπερμεγέθης και καταλαμβάνει όλα τα "σώματα" γίνεται Εγωισμός. Στο Βουδισμό ο Μάρα ο τελικός ενάντιος του Βούδα , ο εαυτός του του φωτισμένου, είναι η ψευδαίσθηση του Εγώ, του φόβου, με την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και της πηγής προέλευσης, ο Γκαουτάμα φωτίζεται ενώνεται με το όλο, και η συνειδησή του αποροφάτε από το Διάνοια του Σύμπαντος και μέρος της διάνοιας του Σύμπαντος εμπεριέχεται πλέον στον αφυπνισμένο.
Ασφάλεια βιώνει όποιος έχει εμπιστοσύνη στο είναι του και κατεπέκταση στο ίδιο το Σύμπαν και τους νόμους του, αφού γνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού του, πως λειτουργεί και πότε.
Αφού νιώσει την ομορφιά της αιωνιότητας και το μη τέλος.
Τίτλος: Απ: Ανασφάλεια και διαπροσωπικές σχέσεις.
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 04, 2008, 10:44:43
Αγαπητέ Trithemius

Πολύ σεβαστή η άποψή σου.  Επειδή όμως οι απόψεις μας διαφέρουν, σκέφτηκα να κάνω πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, περιμένοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις, κι όχι περεταίρω ανάπτυξη της ίδιας άποψης με διαφορετικά λόγια.

Ας πάρουμε λοιπόν τα θέματα με τη σειρά.

Ανασφάλεια και διαπροσωπικές σχέσεις.  

Η θέση μου είναι ότι η ανασφάλεια φαίνεται, συνδέεται πάρα πολύ με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ΑΛΛΑ μπορεί να υπάρξει και σε άλλα θέματα.  (Αυτό φυσικά δε μας λέει σε καμία περίπτωση από πού προέρχεται η ανασφάλεια, το οποίο είναι άλλο πολύ σημαντικό θέμα.) 

Τεκμηρίωση θέσης : Όταν διστάζουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας δικαστικά.  Όταν διστάζουμε να αλλάξουμε επάγγελμα και παραμένουμε σε μία εργασία που δε μας ικανοποιεί.  Όταν διστάζουμε να σπουδάσουμε κάποια επιστήμη που αν και μας αρέσει, θεωρούμε ότι δε θα τα καταφέρουμε.  Αυτά θεωρώ ότι προέρχονται από ανασφάλεια, ενώ δεν έχουν ελάχιστα σχέση με διαπροσωπικές σχέσεις. 

Σε αυτό συμφωνούμε ή διαφωνούμε?  Και αν διαφωνούμε, πως το τεκμηριώνεις?

Βέβαια, από τα παρακάτω συμπεραίνω ότι αρχικά κι εσύ υποστήριζες αυτή τη θέση.  Εκτός αν κάπου υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας.

Άλλες φορές η ανασφάλεια εκφράζεται ως κάτι που μας "απειλεί" και άλλες φορές ως κάτι που θεωρούμε πως δεν είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε, με αποτέλεσμα αυτό να ρυθμίζει τη ζωή μας σε επουσιώδη έως σημαντικό βαθμό.
………………………
Γενικότερα εκφράζουν μία αδυναμία από εμάς στο να κυριαρχήσουμε στη ζωή μας, στο να γίνουμε κύριοι των καταστάσεων και όχι ακόλουθοι.

Περιτό να πω ότι με το παραπάνω απόσπασμα συμφωνώ 100%.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 04, 2008, 14:07:57
Η θέση μου είναι ότι η ανασφάλεια φαίνεται, συνδέεται πάρα πολύ με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ΑΛΛΑ μπορεί να υπάρξει και σε άλλα θέματα.  (Αυτό φυσικά δε μας λέει σε καμία περίπτωση από πού προέρχεται η ανασφάλεια, το οποίο είναι άλλο πολύ σημαντικό θέμα.) 

Τεκμηρίωση θέσης : Όταν διστάζουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας δικαστικά.  Όταν διστάζουμε να αλλάξουμε επάγγελμα και παραμένουμε σε μία εργασία που δε μας ικανοποιεί.  Όταν διστάζουμε να σπουδάσουμε κάποια επιστήμη που αν και μας αρέσει, θεωρούμε ότι δε θα τα καταφέρουμε.  Αυτά θεωρώ ότι προέρχονται από ανασφάλεια, ενώ δεν έχουν ελάχιστα σχέση με διαπροσωπικές σχέσεις. 

Σε αυτό συμφωνούμε ή διαφωνούμε?  Και αν διαφωνούμε, πως το τεκμηριώνεις?

Θεωρώ πως το παραπάνω που αναφέρεις έχει να κάνει περισσότερο με την έλλειψη αυτοεκτίμησης και την έλλειψη γνώσης των δυνατοτήτων μας. Όντως θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδήλωση ανασφάλειας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το πως συνδέεται με τον εσωτερισμό... Ή καλύτερα, δεν είναι απαραίτητο να συνδεθεί με τον εσωτερισμό, μιας και ένας καλός ψυχολόγος θα έκανε έριστη δουλειά προς την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων συμεπριφοράς κλπ.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Rose στις Ιούνιος 04, 2008, 14:45:29
ένας καλός ψυχολόγος θα έκανε έριστη δουλειά προς την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων συμεπριφοράς κλπ.

Ένας ψυχολόγος θα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά, στην διάγνωση και στην καθοδήγηση του ασθενή, αν είχε γνώσεις εσωτερισμού.  Ο εσωτεριστής, αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα με πιο ευρεία αντίληψη από τον μέσο άνθρωπο.

αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το πως συνδέεται με τον εσωτερισμό...

Σε τι χρησιμεύει κατά την γνώμη σου, ο εσωτερισμός?  Τι κερδίζουμε με το να είμαστε εσωτεριστές?
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 04, 2008, 15:25:04
Όντως θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδήλωση ανασφάλειας
ΟΚ, συμφωνήσαμε λοιπόν ότι η ανασφάλεια μπορεί να εκδηλωθεί και σε καταστάσεις άσχετες με διαπροσωπικές σχέσεις.

....αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το πως συνδέεται με τον εσωτερισμό...
Κανένα πρόβλημα.  Είναι το επόμενο θέμα που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με κάποια τεκμήρια.  Άσε με να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Ή καλύτερα, δεν είναι απαραίτητο να συνδεθεί με τον εσωτερισμό, μιας και ένας καλός ψυχολόγος θα έκανε έριστη δουλειά προς την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων συμεπριφοράς κλπ.
Εντάξει, η επιστήμη προχωράει και είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες γνώσεις που παλιά δεν ήταν "ευρείας κατανάλωσης" και απευθύνονταν μόνον σε "επιλεγμένα άτομα", τώρα να έχουνε γίνει αντικείμενο μελέτης από κλασικούς επιστήμονες.  Εσύ άλλωστε έκανες την περίφημη παρουσίαση του έργου "What the bleep do we know (1 & 2)" και μας ανέπτυξες ότι :

Η κβαντική θεώρηση του σύμπαντος, ενώνεται με τη μεταφυσική και δημιουργεί "ωσμωτικά" φαινόμενα τόσο στην επιστήμη, όσο και στη μεταφυσική που πλέον δείχνουν πως όχι μόνον μπορούν να συμπορευτούν αλλά περισσότερο από αυτό, μπορούν πλέον να αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη. Μιλάμε δηλαδή για μια "ολιστική" θεώρηση του σύμπαντος και όπως δείχνουν πλέον τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ενεργοί νόες, είτε λέγονται επιστήμονες, είτε εσωτεριστές, έρχονται μεταξύ τους πιο κοντά από ποτέ γιατί έχουν πλέον όλα τα εφόδια για την κατά το δυνατό πληρέστερη κατανόηση τόσο του μικρόκοσμου, όσο και του μακρόκοσμου.


ΥΓ:
ένας καλός ψυχολόγος θα έκανε έριστη δουλειά προς την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων συμεπριφοράς κλπ.
Καλά, γι αυτό μην είσαι και τόσο σίγουρος.  Εγώ με απλές τεχνικές εσωτερισμού έφερα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από επαγκελματία ψυχοθεραπευτή:
Αποτελέσματα: 
1) Η ψυχολογική διάθεση της κοπέλας, η δύναμη, η αισιοδοξία της έχουν ανέβει κατακόρυφα.  Ο παλιός της ψυχοθεραπευτής έχει μείνει άναυδος από τη θετική της εξέλιξη.
2) Η σχέση με τον πατέρα της, η οποία ήταν πολύ προβληματική, έχει βελτιωθεί σημαντικά.  Παλιά ένιωθε εξαιρετικά άβολα στην παρουσία του.  Έχει συμβεί να ξεσπάσει σε κλάματα πριν το συναντήσει, αυτόν ή άλλα μέλη της οικογένειας.  Τώρα πια είναι χαλαρή, απολαμβάνει την παρέα του και μπορεί να αγνοεί κάποια σχόλια του που αυτή τα θεωρεί ενοχλητικά.
3) Με πολύ γοργούς ρυθμούς μειώνει τα φάρμακα που έπερνε (περίπου 20 διαφορετικά φάρμακα).  Κυρίως τα ψυχοφάρμακα.

Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 04, 2008, 17:22:11
Αγαπητή Rose,

Ο ψυχολόγος σίγουρα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα αν ήταν εσωτεριστής αλλά ας μην ξεχνάμε πως για να γίνει αυτό, πρέπει και ο "ασθενής" να κατέχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εσωτερισμού, έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν την ίδια "γλώσσα" ;)

Όσο για το που χρησιμεύει ο εσωτερισμός, θα έλεγα πως σαν ερώτηση μοιάζει πολύ με το θέμα μας "πιστεύεις στον θεό;" και ως προς αυτό έχω ήδη εκφραστεί αναλυτικά στην πρώτη μου απάντηση στο θέμα... Θεωρώ λοιπόν πως είναι μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε μόνον εμείς προς τον εαυτό μας...


Αγαπητέ Κανένας,

Θεωρείς πως το επάγγελμα, ένα δικαστήριο, ένα αντικείμενο σπουδών δεν έχει καμία σχέση με διαπροσωπικές σχέσεις; διαφωνώ κάθετα... εδώ έχουμε 3 σημεία: την ανασφάλεια, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον εσωτερισμό. Εγώ απλώς σημειώνω πως ο εσωτερισμός ασχολείται κυρίως με άλλα ζητήματα και όχι με τη σχέση και θέση μας το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, σωστή η παράθεση από την ανάλυση του φιλμ αλλά είναι υπερβολικό να συνδέουμε απαραίτητα και υποχρεωτικά άπαντα τα μεταφυσικά με την ψυχολογία και να καταλήγουμε πως τελικά ψυχολογία=εσωτερισμός. Το ανέφερα και αλλού αλλά το θυμίζω και πάλι. Η ψυχολογία αποτελεί υποσύνολο του εσωτερισμού, η ψυχολογία δεν ταυτίζεται με τον εσωτερισμό και ο εσωτερισμός δεν έιναι μόνον ψυχολογία. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλα πράγματα που απαρτίζουν τον μακρόκοσμο εκτός από τα γήινα αλλά αυτή η οπτική σαφώς δεν είναι αποδεκτή από όλους...

Όσο για το παράδειγμα που αναφέρεις για την κοπέλα από τη "δοκιμασία της Σελήνης", να πω τη γνώμη μου: α) προφανώς ο ψυχολόγος ήταν ανεπαρκής, πολύ απλά ένας κακός επαγγελματίας, καθώς η περίπτωση που αναφέρεις δεν αποτελεί case study επιπέδου πυρηνικής φυσικής... β) η ύπνωση είναι μέθοδος εσωτερισμού;;;; :o...

Γνώμη μου...
Τίτλος: Εσωτερισμός και Ψυχολογία.
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 04, 2008, 17:42:33
Αγαπητέ Trithemius

Γιατί μπλέκεις εσωτερισμό και ψυχολογία από τώρα?  Είπαμε να τα πάρουμε ένα ένα. 

Θεωρώ ότι συμφωνήσαμε στο :
η ανασφάλεια μπορεί να εκδηλωθεί και σε καταστάσεις άσχετες με διαπροσωπικές σχέσεις.

Πάμε παρακάτω τώρα. 

Εσωτερισμός και Ψυχολογία.

Σχετικά εύκολα βρήκαμε τον ορισμό της ψυχολογίας (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,950.msg7336.html#msg7336).  Χρειαζόμαστε όμως και τον ορισμό του Εσωτερισμού. 

Ας προσπαθήσουμε να τον δώσουμε, πριν μπορέσουμε να συνεχίζουμε στη σύγκριση και συσχέτιση: (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,956.msg7371.html#msg7371)
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Rose στις Ιούνιος 04, 2008, 17:43:06
Ο ψυχολόγος σίγουρα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα αν ήταν εσωτεριστής αλλά ας μην ξεχνάμε πως για να γίνει αυτό, πρέπει και ο "ασθενής" να κατέχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εσωτερισμού, έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν την ίδια "γλώσσα" ;)

Ο εσωτερισμός βοηθάει τον ψυχολόγο, σε μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχής του ασθενή και εμβάθυνση στο πρόβλημά του, το οποίο μετέπειτα την λύση θα μεταφράσει στην γλώσσα του ασθενή, ανάλογα με τις ανάγκες του.  Επομένως δεν είναι απαραίτητο ο ασθενής να είναι γνώστης εσωτερισμού, για να βοηθηθεί από την βαθύτερη κατανόηση του εσωτεριστή ψυχολόγου.

Όσο για το που χρησιμεύει ο εσωτερισμός, θα έλεγα πως σαν ερώτηση μοιάζει πολύ με το θέμα μας "πιστεύεις στον θεό;" και ως προς αυτό έχω ήδη εκφραστεί αναλυτικά στην πρώτη μου απάντηση στο θέμα... Θεωρώ λοιπόν πως είναι μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε μόνον εμείς προς τον εαυτό μας...

Αν δεν γνωρίζουμε την χρησιμότητα κάποιου αντικειμένου, μας είναι κυριολεκτικά άχρηστο... Επίσης αν δεν μπορούμε να ορίσουμε κάτι ή τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε ιδεολογικά ή φιλοσοφικά, σημαίνει ότι απλά δεν το κατανοούμε...

...και ποια είναι η έννοια να σπουδάζουμε κάτι που δεν κατανοούμε, δεν γνωρίζουμε τι είναι, και δεν ξέρουμε που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο?
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 04, 2008, 17:47:32
Ο ψυχολόγος σίγουρα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα αν ήταν εσωτεριστής αλλά ας μην ξεχνάμε πως για να γίνει αυτό, πρέπει και ο "ασθενής" να κατέχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εσωτερισμού, έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν την ίδια "γλώσσα" ;)
Αυτό που το στηρίζεις?

Εμένα η προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ διαφορετική. Και στο κάτω κάτω, τις βασικές αυτές γνώσεις, αν είναι απαραίτητες, τις διδάσκεις στην πορεία, σα μέρος της θεραπείας.  (Αυτό έκανα εγώ).
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: suida στις Ιούνιος 04, 2008, 19:00:43
     Η   ΚΛΑΣΙΚΗ   Ψ Υ Χ Ο Λ Ο Γ Ι Α....  ΣΥΜΠΙΕΖΕΙ...ΣΕ    ΤΡΕΙΣ,    ΤΙΣ   Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Δ Ε Ι Σ .....ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   ΤΟΥ
                                                           "ΨΥΧΙΚΟΥ    Ο Ρ Γ Α Ν Ο Υ ""......
                                                       1)   ΤΗ    Γ Ν Ω Σ Τ Ι Κ Η ....
                                                       2)   ΤΗ    Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Η ....και
                                                       3)   ΤΗ    Β Ο Υ Λ Η Τ Ι Κ Η .....

                                                       ΟΙ    ΒΑΣΙΚΕΣ   "Γ Ν Ω Σ Τ Ι Κ Ε Σ "    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ    ΑΠ'  ΟΠΟΥ    "ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ"....Η
                                                                                 Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η ....     ΕΙΝΑΙ...
                                                      1)     ΟΙ    ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ....
                                                      2)     Η     ΑΝΤΙΛΗΨΗ
                                                      3)     Η     Μ Ν Η Μ Η ....ΔΗΛ.   Η   ΕΝ- ΤΥΠΩΣΗ....ΣΥΝ- ΤΗΡΗΣΗ...και   ΕΠ-ΑΝΑΦΟΡΑ....ΤΩΝ
                                                                                                 ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ....ΤΟΥ   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...  και   ΤΗΣ  "ΖΩΗΣ'  ΜΑΣ...
                                                                                                 ΚΑΤΑΛΥΩΝΤΑΣ...ΤΟΝ   ΧΡΟΝΟ... Η   ΜΝΗΜΗ   ΕΙΝΑΙ   "ΜΕΤΡΟ"...
                                                                                                 ΤΗΣ   "ΕΥΦΥΙΑΣ'....ΤΗΣ   ΔΥΝΑΜΗΣ   ΤΗΣ  ΣΚΕΨΗΣ...και   ΤΗΣ
                                                                                                 "ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ".....
                                                        4)    ΟΙ   ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ....της    Μ Ν Η Μ Η Σ .....(ΣΥΝΔΕΣΗ   ΤΩΝ    ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ....)
                                                        5)    Η    ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ......της   Μ Ν Η Μ Η Σ ....(ΟΛΑ   ΤΑ   ΑΝΩΤΕΡΩ    ΣΤΗΝ   ΣΦΑΙΡΑ...ΤΗΣ
                                                                                                    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ....ΤΟΥ   ΣΥΜΦΕΡΕΙ   ΤΟ  ΕΓΩ...ΜΕ
                                                                                                    η"    Χ Ω Ρ Ι Σ    ΤΟ   ΣΥΝ ΑΙΣΘΗΜΑ...)  .....        
                                               ΚΑΙ     6)    Η  Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α .......!!!

                      Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ...ΕΙΝΑΙ    Η   Ι Κ Α Ν Ο Τ Η Τ Α ....ΤΗΣ    Σ Υ Ν Θ Ε Σ Η Σ      Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ω Ν ....ΠΟΥ   ΔΕΝ...
                                                         Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Ο Υ Ν .....ΣΤΗΝ  ""  Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ."'....!!!
                                              
                                                Μ Π Ο Ρ Ε Ι ....ΝΑ   Α Ν Τ Λ Ε Ι ....ΑΠΟ   ΤΑ   ΑΡΧΕΙΑ    ΤΗΣ   Μ Ν Η Μ Η Σ ...ΚΑΙ   ΤΗΣ   ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ...
                                                          ΠΟΥ    Ε Ν Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν ....ΣΤΗ    Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η ......
                                                                                          Π Ρ Ο Β Α Ι Ν Ο Ν Τ Α Σ .......
                                                          ΣΤΗΝ    Α Ν Α Σ Υ Ν Θ Ε Σ Η ..... ΟΛΩΝ    ΤΩΝ    Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Ω Ν ....Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ω Ν Τ Α Σ ..
                                                                                          Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α .....''"Π Ρ Ω Τ Ο Τ Υ Π Α "".....
                                                
                                                  ΟΙ   "Χ Ω Ρ Ο Ι "....ΟΠΟΥ     Α Υ Τ Η ...Ε Κ Δ Η Λ Ω Ν Ε Τ Α Ι ...ΚΑΙ    ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ.....Ε Ι Ν Α Ι ...
                                                                                         ΤΟ    Ο Ν Ε Ι Ρ Ο .....
                                                                                         ΤΟ    Ο Ρ Α Μ Α .....
                                                                                         Η      Τ Ε Χ Ν Η ....
                                                                                         Η    Θ Ρ Η Σ Κ Ε Ι Α .....
                                                                               ΚΑΙ     Η     Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Τ Η Τ Α .....
                                                          Ο     ""Τ Ρ Ο Φ Ε Α Σ "".....Α Υ Τ Η Σ ....ΕΙΝΑΙ      ΤΟ   Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α .....
                                                                                                                              Η     Ε Π Ι Θ Υ Μ Ι Α ....
                                                                                                                     ΚΑΙ    Η     Ε Μ Π Ε Ι Ρ Ι Α ......
                                                     Η    Μ Η Τ Ρ Α .....ΠΟΥ    Κ Υ Ο Φ Ο Ρ Ε Ι .....Α Υ Τ Η ....    ΤΟ    Α Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Τ Ο ....!!!

                                                      Μ Ν Η Σ Τ Η Ρ Α Σ ......ΟΜΩΣ     ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ......ΤΟ     Ε  Γ  Ω  ......!!!

                                                     ΚΟΜΙΖΕΙ......ΤΗΝ    Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α .....ΤΟ     Κ Α Λ Ο ....ΤΗΝ     Α Π Ο Κ Α Λ Η Ψ Η ....
                                                     Κ Ο Μ Ι Ζ Ε Ι .....ΟΜΩΣ.....ΚΑΙ   ΤΗΝ    Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ι Α ....ΤΗ    Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α ....
                                                                     ΤΟΝ    Π Ο Λ Ε Μ Ο ....ΤΟΝ    Θ Α Ν Α Τ Ο ....ΤΟ    Σ Κ Ο Τ Α Δ Ι ....

                       Μ Ο Ν Ο .....ΜΕ    ΤΗΝ    Β Ο Υ Λ Η Σ Η .....ΤΟ   Ε Γ Ω     Μ Π Ο Ρ Ε Ι     ΝΑ    Ε Π Ι Λ Ε Ξ Ε Ι ....!!!
                       Μ Ο Ν Ο ....  Μ Ε     Τ Η Ν     Θ Ε Λ Η Σ Η ....Μ Π Ο Ρ Ε Ι     Ν Α      Α Π Ο Κ Τ Η Σ Ε Ι     ΤΟΝ    Ε Λ Ε Γ Χ Ο .....!!

                            ""Θ Ο Ρ Υ Β Ο Υ Ν ....ΚΙ   ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ     ΤΟΥΣ    ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ....
                              Ο Χ Ι      ΤΑ    Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α ....ΚΑΘ"    Ε Α Υ Τ Α ....Α Λ Λ Α
                              ΟΙ   Δ Ο Ξ Α Σ Ι Ε Σ .....ΠΟΥ   ΕΧΟΥΝ     ΤΑ    Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α ....""
                                                                                                                 Ε Π Ι Κ Τ Η Τ Ο Σ ......

                       ΕΙΝΑΙ...  Γ Ε Γ Ο Ν Ο Σ     ΠΩΣ    Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Η    Η   Ζ Ω Η    ΤΩΝ   Α Ν Θ Ρ Ω Π Ω Ν      Ε Ι Ν Α Ι ....
                                                          Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Μ Ε Ν Η .......
                        Α Π Ο       Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο Υ Σ ....Φ Ο Β Ο Υ Σ ....ΓΙΑ    ΤΟ    Μ Ε Λ Λ Ο Ν .....ΠΟΥ    Ε Π Η Ρ Ε Α Ζ Ο Υ Ν ....
                                              ΤΟΝ    Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Α ......ΚΑΙ     Κ Α Θ Ο Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν .....ΤΗΝ
                                                                           Σ Υ Μ Π Ε Ρ Ι Φ Ο Ρ Α  .......
                                                                                                                           Α Γ Γ Ε Λ Ο Σ ....

                         ΠΙΟ    Σ Π Ο Υ Δ Α Ι Α .....ΚΙ   ΑΠΟ   ΤΗΝ    Γ Ν Ω Σ Η ....ΕΙΝΑΙ    Η    Ο Ρ Θ Η     Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....
                                                                                                                    
                                                                                                                                 Α.   ΕINSTEIN.....
                                                                                                                                                     φανταστικα....τα   σχολια....
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 04, 2008, 21:32:47
Όσο για το που χρησιμεύει ο εσωτερισμός, θα έλεγα πως σαν ερώτηση μοιάζει πολύ με το θέμα μας "πιστεύεις στον θεό;" και ως προς αυτό έχω ήδη εκφραστεί αναλυτικά στην πρώτη μου απάντηση στο θέμα... Θεωρώ λοιπόν πως είναι μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε μόνον εμείς προς τον εαυτό μας...

Αν δεν γνωρίζουμε την χρησιμότητα κάποιου αντικειμένου, μας είναι κυριολεκτικά άχρηστο... Επίσης αν δεν μπορούμε να ορίσουμε κάτι ή τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε ιδεολογικά ή φιλοσοφικά, σημαίνει ότι απλά δεν το κατανοούμε...

...και ποια είναι η έννοια να σπουδάζουμε κάτι που δεν κατανοούμε, δεν γνωρίζουμε τι είναι, και δεν ξέρουμε που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο?

Πουθενά δεν άφησα να εννοηθεί πως ασχολούμαι με κάτι που δεν γνωρίζω ή πως δεν το έχω ορίσει. Η διαφορά είναι πως το έχω ορίσει αλλά ο ορισμός μου είναι αποκλειστικά δικός μου, όπως και ο δικός σου ορισμός Πραγματικά η απάντησή μου δεν σχετίζεται με αυτό που αναφέρεις. Ο λόγος και η απόδειξη βρίσκεται στο εισαγωγικό μου μήνυμα στο θέμα Πιστεύεις στο Θεό; (http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,935.0.html)

Οι κατάλληλες συνδέσεις είναι εύκολο να γίνουν και σίγουρα θα εξηγήσουν το γιατί η ατομικότητά μας παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο σε κάθε μεταφυσική προσέγγιση :)
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 04, 2008, 21:37:40
Ο ψυχολόγος σίγουρα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα αν ήταν εσωτεριστής αλλά ας μην ξεχνάμε πως για να γίνει αυτό, πρέπει και ο "ασθενής" να κατέχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εσωτερισμού, έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν την ίδια "γλώσσα" ;)
Αυτό που το στηρίζεις?

Εμένα η προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ διαφορετική. Και στο κάτω κάτω, τις βασικές αυτές γνώσεις, αν είναι απαραίτητες, τις διδάσκεις στην πορεία, σα μέρος της θεραπείας.  (Αυτό έκανα εγώ).

Επομένως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε την επιστήμη της ψυχολογίας; ...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 05, 2008, 00:32:20
Επομένως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε την επιστήμη της ψυχολογίας; ...
Αν θέλεις να πεις κάτι, τεκμηριωμένα, πές το.   Διαφορετικά, δεν καταλαβαίνω τι υπονοείς και τι πρέπει να απαντήσω.

Αντίθετα δεν πήρα απάντηση στο ερώτημα που έκανα:
Αυτό που το στηρίζεις?

Και αφού επιμένεις στο παράδειγμα που έφερα.
α) προφανώς ο ψυχολόγος ήταν ανεπαρκής, πολύ απλά ένας κακός επαγγελματίας, καθώς η περίπτωση που αναφέρεις δεν αποτελεί case study επιπέδου πυρηνικής φυσικής...
Προφανέστατα η παρέμβασή του ήταν ανεπαρκέστατη, ενώ η δική μου άκρως αποτελεσματική.  Δε μπορώ όμως να εκφέρω γνώμη για την ποιότητά του σαν επαγκελματία.  Και είναι παρακινδινευμένο να υποθέσουμε ότι κάποιος άλλος ψυχοθεραπευτής θα τα κατάφερνε καλύτερα από αυτόν.  Αντίθετα μάλιστα.  Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ψυχολόγοι μένουνμ άναυδοι από τα αποτελέσματα που έχω και με ρωτούνε για τις μεθόδους μου.

Τώρα αυτά περί "case study επιπέδου πυρηνικής φυσικής...", συγνώμη, δεν κατάλαβα τι εννοείς.

β) η ύπνωση είναι μέθοδος εσωτερισμού;;;; :o...
Η ύπνωση, ή μάλον ο "κατευθυνόμενος διαλογισμός" που χρησιμοποίησα είναι τεχνική για να έρθει σε επαφή το άτομο με το υποσυνείδητό του.  Με την όλη εμπειρία και γνώσεις που έχω από τον εσωτερισμό, κατέληξα στην απόφαση να το χρησιμοποιήσω.  (Να λοιπόν ένα παράδειγμα όπου σιγά σιγά διδάσκουμε βασικά πράγματα περί εσωτερισμού σε έναν μη-εσωτεριστή, όταν προσπαθούμε να το βοηθήσουμε).

Επειδή εντυπωσιάστηκα από τα αποτελέσματα, άρχισα να το ψάχνω περισσότερο.  Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με υπνωτιστές, ψυχαναλυτές και να επιβεβαιώσω τα συμπεράσματά μου.  Ένας ψυχολόγος ο οποίος μέσω υπνωτισμού κάνει θεραπεία/ψυχανάλυση, μου επιβεβαίωσε ότι η τεχνική που χρησιμοποιώ είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί κι αυτός.  Δε μπορώ να αποκαλήψω το όνομά του διότι δε σκέφτηκα να πάρω την άδειά του για κάτι τέτοιο. 

Μία από τις πηγές που βρήκα και παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η ιστοσελίδα (http://www.hypnosis.gr/).  Ανήκει στον Ανδρέα Ν. Αρματάς, M.A., D.C.H. ο οποίος αναφέρει ότι είναι ψυχολόγος και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εφαρμογή της ύπνωσης στη ψυχοθεραπεία και στην ψυχοσωματική ιατρική.
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 05, 2008, 17:30:09
Απλώς έχω την εντύπωση πως οι (αποδεδειγμένα) αποτελεσματικές μέθοδοι που χρησιμοποίησες, μπορεί μεν να είχαν αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως μου φάνηκε πως θεωρείς πως οι ψυχολόγοι, επειδή απέτυχαν στη συγκεκριμένη "ασθενή", μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από κάποιον που μπορεί να εφαρμόσει τις δικές σου τεχνικές.

Όσο για την ποιότητα του ψυχολόγου της, εγώ θα αμφέβαλλα γιατί σε έναν επαγγελματία, η ποιότητα συμβαδίζει με την αποτελεσματικότητα. Το "case study" στο οποίο αναφέρθηκα, εννοώ πως απ' ότι φαίνεται, το πρόβλημα της κοπέλας ήταν μία συνηθισμένη περίπτωση. Το θεωρώ πολύ πιθανό να είχε εξίσου θετικά αποτελέσματα αν άλλαζε ψυχολόγο. Αυτό δεν θέλω να το συνδέσεις με κάποια προσπάθεια υποβιβασμού των τεχνικών σου. Είμαι σαφής νομίζω...

Τέλος, σχετικά με τη "γλώσσα" του εσωτερισμού για στην οποία αναφέρομαι και λέω πως θα συνέβαλλε στη θεραπεία της αν τη "μιλούσαν" και οι δύο, εννοώ απλώς ότι αν και ο/η ασθενής είχε κάποιες βασικές γνώσεις περί υποσυνειδήτου, νόησης, ενεργειακών ροών, προκλητών συναισθημάτων, ψυχοσωματικών αιτίων κλπ (στοιχεία και του εσωτερισμού), τότε απλώς θα γινόταν η επικοινωνία τους πιο αποτελεσματική. Είναι καθαρά "τεχνικό" το ζήτημα, απλώς επιταχύνονται οι διαδικασίες θεραπείας. Νομίζω πως τώρα που εξηγήθηκα, δεν χρειάζεται κάποια απόδειξη η άποψή μου. Αλλά και πάλι είναι απλά η άποψή μου...

Και για να κλείσω το θέμα περί ψυχολογίας και εσωτερισμού, σημειώνω πάλι πως ο εσωτερισμος δεν είναι μόνον ψυχολογία αλλά πολλά περισσότερα, ή αν θέλεις, εσωτερισμός και ψυχολογία δεν ταυτίζονται. Με απλά μαθηματικά 1ης Γυμνασίου, η ψυχολογία είναι γνήσιο υποσύνολο του εσωτερισμού...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 05, 2008, 19:41:49
Αγαπητέ Trithemius

Συμφωνώ 100% με αυτά που μόλις είπες.

εννοώ απλώς ότι αν και ο/η ασθενής είχε κάποιες βασικές γνώσεις περί υποσυνειδήτου, νόησης, ενεργειακών ροών, προκλητών συναισθημάτων, ψυχοσωματικών αιτίων κλπ (στοιχεία και του εσωτερισμού), τότε απλώς θα γινόταν η επικοινωνία τους πιο αποτελεσματική. Είναι καθαρά "τεχνικό" το ζήτημα....
Σωστά.  Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ στην περίπτωσή της.

Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Trithemius στις Ιούνιος 05, 2008, 19:52:55
Δηλαδή συμφωνείς με αυτό;

Παράθεση
θεωρείς πως οι ψυχολόγοι, επειδή απέτυχαν στη συγκεκριμένη "ασθενή", μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από κάποιον που μπορεί να εφαρμόσει τις δικές σου τεχνικές.

Εκεί βασίζεται το συμπέρασμά μου περί "κατάργησης" της ψυχολογίας...

*το ρολόι του φόρουμ μάλλον δεν μας τα λέει καλά...
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 05, 2008, 20:11:32
Δηλαδή συμφωνείς με αυτό;

Παράθεση
θεωρείς πως οι ψυχολόγοι, επειδή απέτυχαν στη συγκεκριμένη "ασθενή", μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από κάποιον που μπορεί να εφαρμόσει τις δικές σου τεχνικές.
Ναι, συμφωνώ 100%.

Αν δεχτούμε ότι

1) Η Ψυχολογία είναι αρκετή για να θεραπεύσει τη συγκεκριμένη ασθενή  (που δυστυχώς ακόμα και σε αυτό έχω επιφυλάξεις)

2)
η ψυχολογία είναι γνήσιο υποσύνολο του εσωτερισμού...

Τότε συμπεραίνουμε ότι ένας εσωτεριστής έχει περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες/ολιστικές γνώσεις από τον ψυχολόγο.  Άρα μπορεί άνετα να φέρει το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα.

Προσοχή, δε μιλάμε για τον τυχαίο αυτοαποκαλούμενο/αυτοπαραμυθιαζόμενο ψευτο-εσωτεριστή που επειδή διαβάζει Πλάτωνα νομίζει ότι κάτι είναι.  Κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν κατέχω όλη τη γνώση του κόσμου.  Απλά συμβαίνει να έχω ασχοληθεί πάρα πολύ στον τομέα της αυτογνωσίας/αυτοψυχανάλυσης (το οποίο σε ορολογία εσωτερισμού είναι η σφαίρα της Σελήνης), ώστε να μπορώ να βοηθήσω και άλλα άτομα.

Τώρα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και τις συγκεκριμένες τεχνικές που εφάρμοσα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.

Εκεί βασίζεται το συμπέρασμά μου περί "κατάργησης" της ψυχολογίας...
Μα γιατί?  Αυτό είναι αδιανόητο!  Να καταργήσουμε ένα υποσύνολο του εσωτερισμού? 

Οι ψυχολογικές λειτουργίες, ανωμαλίες και τρόποι θεραπείας υπάρχουν με τη αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου.  Δε γίνεται να τις καταργήσουμε!  Ο εσωτερισμός ασχολείται με αυτά από πολύ παλιά.  Ούτε κι αυτό μπορούμε να το καταργήσουμε.  Πολύ πολύ πολύ αργότερα δημιουργήθηκε ο κλάδος της Ιατρικής με το όνομα Ψυχολογία, ο οποίος ασχολήθηκε με αυτά.  Κανένα πρόβλημα και με αυτό.  Γιατί να την καταργήσουμε?
Τίτλος: Απ: Ανασφαλεια
Αποστολή από: Κανένας στις Ιούνιος 05, 2008, 20:40:22
Αγαπητέ Trithemius

Χαίρομαι που συμφωνούμε στο θέμα "Εσωτερισμός και Ψυχολογία".

δεν είναι προφανές ότι η Ψυχολογία είναι υποσύνολο του Εσωτερισμού? 

η ψυχολογία είναι γνήσιο υποσύνολο του εσωτερισμού...

Και εννοείται ότι συμφωνώ απόλυτα με το παρακάτω:
Η ψυχολογία αποτελεί υποσύνολο του εσωτερισμού, η ψυχολογία δεν ταυτίζεται με τον εσωτερισμό και ο εσωτερισμός δεν έιναι μόνον ψυχολογία.

Θα ήθελα τώρα μερικές εξηγήσεις, για να δούμε τη ρίζα της όποιας διαφοράς απόψεων.  Τι ακριβώς εννοείς εδώ?  Πως αυτά ταιριάζουνε με το παραπάνω?

Άλλο εσωτερισμός και άλλο ενδοσκόπηση ή αν θέλεις αυτοαναγνώριση.
Για αυτογνωσία δε μιλάς εδώ?  Αυτό στην ψυχολογία δεν ανήκει?  Άρα εξ’ορισμού και στον εσωτερισμό?  Και για να πάμε ανάποδα.  Στα τελετουργηκά του AMORC.  Δε λέγανε : «Στο μαντείο των Δελφών....  Γνώθι Σ’αυτόν.....»?  Αυτογνωσία δεν εννοούσανε?

Ζητήματα (όπως η ανασφάλεια) που συνδέονται σχεδόν αμιγώς με διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα με τα "επίγεια", ξεφεύγουν από τον εσωτερισμό με τη γνωστή και δεδομένη παραδοσιακή του έννοια...

Θα έλεγα πως το ζήτημα της ανασφάλειας αποτελεί περισσότερο (αν όχι αμιγώς) αντικείμενο της ψυχολογίας, παρά του εσωτερισμού. Σαφώς και ο εσωτερισμός εμπλέκεται έως ένα βαθμό στο ζήτημα των ανασφαλειών, πλην όμως με επουσιώδη ρόλο.

Όντως θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδήλωση ανασφάλειας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το πως συνδέεται με τον εσωτερισμό...