ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού => Αποσυμβολισμός => Μήνυμα ξεκίνησε από: Avaris στις Φεβρουάριος 17, 2007, 13:32:11

Τίτλος: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Φεβρουάριος 17, 2007, 13:32:11
Ο Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Τεχνική - Πρακτική" έχει χρησιμοποιηθεί (και χρησιμοποιείται) ευρύτατα απο Τάγματα του Εσωτερισμού.

Κατά πόσον δύναται όμως να ασχοληθεί με τον Αποσυμβολισμό κάποιος "μόνος" του (χωρίς να ανήκει σε κάποιο Τάγμα δηλαδή) επιτυγχάνοντας "εσωτερικά αποτελέσματα" ?

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο?

Ή είναι ουτοπία που οδηγεί σε "Νοητικές (και μόνον) διεργασίες" που με την σειρά τους οδηγούν σε "Πλάνες" και "Εσωτερική Στασιμότητα"?
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Rose στις Φεβρουάριος 18, 2007, 03:07:10
Αγαπητέ Avaris,

η ενασχόληση με ένα εσωτερικό Τάγμα, μία αληθινή μυητική σχολή βοηθάει πολύ περισσότερο τον φιλόδοξο μυστικιστή να φτάσει τα αποτελέσματα που επιδιώκει από το να ταξιδεύει μόνος του στους εσωτερικούς λαβυρίνθους...  Η συζήτηση με αδερφούς επιταχύνει την διαδικασία κατανόησης, ενδυναμώνει την συνεργασία και τον προφυλάσσει από περιττά λάθη, καθυστερήσεις και κινδύνους...

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθιά Γαλήνη.
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Ορφέας στις Φεβρουάριος 18, 2007, 18:43:28
Παράθεση
Ο Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Τεχνική - Πρακτική" έχει χρησιμοποιηθεί (και χρησιμοποιείται) ευρύτατα απο Τάγματα του Εσωτερισμού.

Κατά πόσον δύναται όμως να ασχοληθεί με τον Αποσυμβολισμό κάποιος "μόνος" του (χωρίς να ανήκει σε κάποιο Τάγμα δηλαδή) επιτυγχάνοντας "εσωτερικά αποτελέσματα" ?

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο?

Ή είναι ουτοπία που οδηγεί σε "Νοητικές (και μόνον) διεργασίες" που με την σειρά τους οδηγούν σε "Πλάνες" και "Εσωτερική Στασιμότητα"?
Avaris

Για το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, ναι, είναι δυνατόν κάποιος να ασχοληθεί μόνος του με τον "αποσυμβολισμό", συμβουλευόμενος φυσικά ερμηνείες από την αντίστοιχη βιβλιογραφία και κρίνοντας και διακρίνοντας στην συνέχεια μέχρις ότου φτάσει και ό ίδιος μόνος του στον "αποσυμβολισμό".
Η θετική συμβολή της "ομάδας", εκτός του ότι προάγει τον πλουραλισμό των απόψεων, συγχρόνως όμως εμπεριέχει και την καλοπροαίρετη κριτική των "αδελφών" που διορθώνει πολλές πλάνες και το κυριώτερο, προφυλάσσει από διολισθήσεις σε ακρότητες.

Το δεύτερο σκέλος, το αν επιτυγχάνει "εσωτερικά αποτελέσματα", ο αποσυμβολισμός, είτε κατά μόνας είτε εντός μυητικών ομάδων, ούτε κατ' υποψίαν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο.

Άλλωστε είναι άτοπο να σκεφτόμαστε ότι ένα σοβαρό μυητικό τάγμα αποσκοπεί να μας εντυπώσει κάποιες ηθικές αρετές (νουθετώντας μας στα ΡΗΤΑ), ή να μας διδάξει τον συμβολισμό εργαλείων-συμβόλων,μύθων και μυθολογιών, τελετουργιών και μυήσεων (αποκαλύπτοντάς μας τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ).
Ανέκαθεν στα μυστήρια, όπως αυτά εδραιώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, ο βαθύτερος σκοπός ήταν πέραν των ΡΗΤΩΝ και των ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ, τα ΑΡΡΗΤΑ, η πραγματική ουσία κάθε μυστικής μυητικής διαδικασίας.

Στην αναζήτηση της εσωτερικής γνώσης, δεν έχει κανείς τίποτε αν δεν έχει εμπειρίες.
Η σκέτη διανοητική προσέγγιση δεν αρκεί, γιατί τότε το μόνο που καταφέρνει να γνωρίσει κανείς, είναι οι λέξεις και όχι η εσωτερική ουσία.

Αν η αναζήτηση της γνώσης του εξωτερικού κόσμου δύναται να επιτευχθεί με την μελέτη των επιστημών και με την διανόηση μόνο, η επίγνωση του εσωτερικού κόσμου είναι δυστυχώς αδύνατη με μόνη την σκέψη.
   Η διερεύνηση του εσωτερικού μέρους μας, απαιτεί εμπειρίωση και η λογική σκέψη οφείλει να αφήνει ισότιμο χώρο στην λειτουργία της αξίας –το συναίσθημα- καθότι το συναίσθημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνειδητού μας προσανατολισμού και χρειάζεται να μην λείπει από καμιά εσωτερική κρίση, διαφορετικά το πρότυπο της αληθινής πορείας που προσπαθούμε να φτιάξουμε, θα είναι ατελές.
   Κι αυτό γιατί κάθε εσωτερική διεργασία, ενέχει μιαν αξία, δηλαδή έναν συναισθηματικό τόνο. Και είναι κριτήριο του βαθμού που επηρεάζεται το υποκείμενο από την διεργασία και το τι σημασία έχει γιαυτό, αν βέβαια η διεργασία φτάνει στο συνειδητό.
   Κατανοούμε την διαφορά μέσα από το παράδειγμα μιας σοβαρής ασθένειας που την μελετά κάποιος μέσα από ένα αναλυτικό ιατρικό εγχειρίδιο και της πραγματικής αντίληψης της αρρώστιας που έχει κάποιος που πάσχει από αυτήν.

Αναλογικά, μια τέτοια εμπειρίωση είναι το ζητούμενο της σοβαρής μυητικής διαδικασίας, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε "βιώσει" τα ΑΡΡΗΤΑ, τα οποία, ναι μεν τα νοιώθουμε και τα κατανοούμε απόλυτα, αδυνατούμε όμως δυστυχώς να τα μεταδώσουμε. Δεν λέγονται... Είναι ΑΡΡΗΤΑ...
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Απρίλιος 07, 2007, 11:20:55
Αφορμή για το θέμα έλαβα απο το βιβλίο "Θυμαπάτη" της Α.Μπέιλι.

Αναφέρει (στο περίπου) πως η διαδικασία του Αποσυμβολισμού, όσο προχωράει σε "βαθύτερα (ανώτερα) επίπεδα, "τροποποιεί την κραδασμικότητα" και την "Δονητικότητα" του ατόμου με αποτέλεσμα την "βίωση των Αρρήτων" που ανέφερες Ορφέα.

Δηλαδή, υπαινίσσεται πως ο Αποσυμβολισμός - ως μέθοδος - δύναται να επιτύχει "εσωτερικά αποτελέσματα".

Αυτό που δεν μπορώ όμως να κρίνω είναι κατά πόσο σοβαρή είναι μια τέτοια "θέση - άποψη".

Έχει βάση ή  όχι?Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Κανένας στις Απρίλιος 07, 2007, 21:29:52
ο Αποσυμβολισμός - ως μέθοδος - δύναται να επιτύχει "εσωτερικά αποτελέσματα".

το αν επιτυγχάνει "εσωτερικά αποτελέσματα", ο αποσυμβολισμός, είτε κατά μόνας είτε εντός μυητικών ομάδων, ούτε κατ' υποψίαν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο.

Τα σύμβολα δεν είναι η γλώσσα του υποσυνείδητου?  Μαθαίνοντας λοιπόν τι σημαίνουν τα σύμβολα, μαθαίνουμε τη γλώσσα του υποσυνείδητου.  Αυτό δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του ανθρώπου?
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Ορφέας στις Απρίλιος 10, 2007, 00:21:19
Παράθεση
Τα σύμβολα δεν είναι η γλώσσα του υποσυνείδητου?  Μαθαίνοντας λοιπόν τι σημαίνουν τα σύμβολα, μαθαίνουμε τη γλώσσα του υποσυνείδητου.  Αυτό δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του ανθρώπου?
Επισημαίνει ο αγαπητός μου "Κανένας".

Είναι προφανές και δεν χρειάζεται αιτιολόγηση ότι, με την εκμάθηση μιας γλώσσας δεν επιτυγχάνεται κανένα μα κανένα εσωτερικό αποτέλεσμα.
Αν έφτανε αυτό, όλοι οι ομιλούντες μια άρτια γώσσα, όπως π.χ. η Ελληνική, θα ήταν και εξελιγμένοι,
γεγονός που κανείς δεν δύναται να ισχυρισθεί ότι ευσταθεί.

Είναι όμως απαραίτητο εργαλείο - και μόνον ένα καλό εργαλείο- για την προσέγγιση της γνώσης.

Στον εσωτερισμό όμως είναι πασίγνωστο ότι ούτε οι γνώσεις  αρκούν για να εξελιχθεί ο άνθρωπος,
παρότι σαν δομικοί λίθοι είναι απαραίτητοι για την εξελικτική διαδικασία.

Κλειδί για να έχουμε "εσωτερικά αποτελέσματα" είναι αναμφισβήτητα η κατανόηση, μια έννοια όμως που πολλάκις λανθασμένα ταυτίζεται με την αντίληψη της γνώσης.

Για να φτάσει ο άνθρωπος στην κατανόηση, δύο παράγοντες προαπαιτούνται:
α) Η γνώση,
β) το συναίσθημα.

Άρα μιλάμε για βιωματική εμπειρία, η οποία συσχετίζει αρμονικά την νοητική προσέγγιση με την συναισθηματική αξία, κάνοντας χρήση εργαλείων, όπως π.χ. η γλώσσα
και έτσι αποκομίζει την κατανόηση που επιφέρει τα "εσωτερικά αποτελέσματα".

Ο αποσυμβολισμός -ως μέθοδος- όχι μόνον δεν δύναται μόνος του να πετύχει εσωτερικά αποτελέσματα, αλλά ενίοτε οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα, καταντώντας  εν τέλει στείρος σχολαστικισμός.

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε...
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: LordPayens στις Απρίλιος 26, 2007, 21:59:22
Αγαπητέ Ορφέα,

Θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω. Ίσως με την εκμάθηση μιας γλώσσας να μην επιτυγχάνεται τίποτε παραπάνω από το βασικό, αλλά τότε μιλάμε για απλή, τυφλή γνώση χωρίς εμβάθυνση. Έχω την εντύπωση ότι η αγαπητή Μπέιλι έγραψε για ενεργητικό αποσυμβολισμό ή εμβάθυνση στην γλώσσα και συμπερασματικά στην κατανόηση του λόγου. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν του ποιητή που διυλίζει την λέξη, αποκωδικοποιώντας τον πρωταρχικό της σκοπό και ουσία. Θεωρώ λοιπόν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει πολύ σημαντικά εσωτερικά αποτελέσματα όταν πραγματοποιηθεί σωστά. Είναι δε μείζωνος σημασίας και για τους εσωτερικούς οργανισμούς, όπως και για τον μοναχό-αναζητητή.

Φιλικά,
LordPayens
----------------
- Virtus Junxit Mors Non Separabit -
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Ορφέας στις Απρίλιος 28, 2007, 20:52:35
Εγώ τουναντίον θα διαφωνήσω και θα συμφωνήσω...

Η τυφλή χωρίς εμβάθυνση γνώση, μου θυμίζει τις ταμπέλες του πάγκου ενός οπωροπώλη που ο ξένος περιηγητής μαθαίνει τις ονομασίες των προϊόντων, μη έχοντας όμως δοκιμάει γευστικά κανένα...
Οπότε, όπως πολύ ορθά επισημαίνεις αγαπητέ μου LordPayens, τότε μιλάμε για απλή γνώση.

Τον ενεργητικό αποσυμβολισμό που περιγράφεις, και μόνη η λέξη "ενεργητικός" υποδεικνύει μια ουσιαστική διαδικασία πολύ πέρα από την φωτογραφική αποτύπωση της λέξης.
Κυριολεκτικά "ενεργοποιεί" το βαθύτερο είναι μας και ικανοποιεί ως κατανόηση κάθε επιμέρους πλευρά του, κάθε επιμέρους και διακριτή "ταυτότητα" που ενυπάρχει μέσα στο ολικό "είναι" του ανθρώπου.

Γνωρίζουμε όμως ότι κάθε επιμέρους διακριτή ταυτότητα, χαρακτηρίζεται και από έναν πολύ εξειδικευμένο ρόλο που αν αυτός δεν βιωθεί, είναι μάλλον πρακτικά αδύνατον η οποιαδήποτε διαδικασία αποσυμβολισμού να "αγγίξει" και να διεγείρει τις επιμέρους αυτές υποπροσωπικότητες.
Άρα, εγείρονται σθεναρές ενστάσεις, αν μονομερώς υποστηρίζεται όχι απλά η αξία της διαδικασίας, αλλά η ξεχωριστή και αποκομένη από την βιωματική, διαδικασία αποσυμβολισμού.

Φυσικά βέβαια θα συμφωνήσω απόλυτα με την ορθότητα της ρήσης σου, περί  της αξίας της συγκεκριμένης διαδικασίας και των σημαντικών αποτελεσμάτων της ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ...
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Απρίλιος 28, 2007, 21:23:39
Συνεπώς.....

"Εσωτερικά αποτελέσματα" επιτυγχάνονται απο τον Αποσυμβολισμό και μόνον?

Είναι αρκετός απο μόνο του ως Γνωστικό Σύστημα, ως Εσωτερική Ατραπός?

Ή μήπως, χρειάζεται να συνοδεύεται και απο άλλες "συστηματοποιημένες βιωματικές διαδικασίες" και "τεχνικές"?Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Ορφέας στις Απρίλιος 28, 2007, 23:05:42
Γνωρίζουμε όμως ότι κάθε επιμέρους διακριτή ταυτότητα, χαρακτηρίζεται και από έναν πολύ εξειδικευμένο ρόλο που αν αυτός δεν βιωθεί, είναι μάλλον πρακτικά αδύνατον η οποιαδήποτε διαδικασία αποσυμβολισμού να "αγγίξει" και να διεγείρει τις επιμέρους αυτές υποπροσωπικότητες.
Άρα, εγείρονται σθεναρές ενστάσεις, αν μονομερώς υποστηρίζεται όχι απλά η αξία της διαδικασίας, αλλά η ξεχωριστή και αποκομένη από την βιωματική, διαδικασία αποσυμβολισμού.
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: LordPayens στις Απρίλιος 29, 2007, 00:48:13
Εξαιρετική η έκθεση που γράψαμε. Ας βάλουμε κι ένα conclusion λοιπόν. Εσωτερικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται από τον αποσυμβολισμό όταν αυτός συμβαίνει και βιωματικά.

Μην το κρίνετε για την λογοτεχνική του λαμπρότητα αλλά για την ακρίβειά του και μόνον παρακαλώ.  :D

Συμφωνούμε;

Φιλικά,
LordPayens
-----------
Ne Plus Ultra
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Ορφέας στις Απρίλιος 29, 2007, 10:50:05
Συμφωνούμε;

Φιλικά,
LordPayens
-----------
Ne Plus Ultra

Ασφαλώς !!!
Με την ...επιφύλαξη ..κάθε.. νόμιμου δικαιώματος ;D
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Απρίλιος 29, 2007, 11:11:34
Ω, πολύ ωραία λοιπόν σεβαστοί μου φίλοι.....

Το "φέρνετε γύρω γύρω" έντεχνα και οι δυο, όντες λαμπρότατοι γνώστες και οι δύο των εν λόγω Γνωστικών διαδικασιών, αλλά επιμένετε και οι δύο στο "Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν"....

Ελα μου ντε όμως που εγώ ο φτωχός θνητός, πλην επίμονος και θρασύς μαθητής σας θα ήθελα να ακούσω πιο πολλές "λεπτομέρειες" επι αυτού του "καυτού δίπτυχου" ("αποσυμβολισμός" - "βιωματικές διαδικασίες")....

Ναι, ναι, ξέρω φίλε μου Ορφέα.....Τα "Άρρητα" δεν "εκφράζονται ρητά"....

Και ναι, ναι, ξέρω φίλε μου LordPayens....κάποιες "βιωματικές διαδικασίες" δεν είναι για να δημοσιεύονται....

Εγώ νομίζω όμως πως το εξαίρετο - και διπλωματικό - πνεύμα και των δυό σας θα βρει τον τρόπο να "αναπτύξει περισσότερο" το θέμα - εαν το

θέλετε..... :)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (1)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 13:02:49
Θα αρχίσω την παράθεση αποσπασμάτων σχετικών με τον "Αποσυμβολισμό", και ευελπιστώ ότι στην πορεία, φίλοι τόσο του Τάγματος όσο και Αδελφών Ταγμάτων, που δραστηριοποιούνται "εμπράκτως" στον Αποσυμβολισμό και έχουν συγκεντρώσει ιδία πείρα επί του θέματος, να μας δώσουν τις χρήσιμες παρατηρήσεις τους επι του θέματος.

Τα αποσπάσματα, ας μην θεωρηθούν "θέσφατο" μη αποδεχόμενο αμφισβήτησης, παρά απλώς ένα "έναυσμα για συζήτηση".

*************************************************************************** 

"....Η μελέτη των συμβόλων όταν εκτελείται με πίστη και επιμέλεια προκαλεί τρία αποτελέσματα:

1. Εκγυμνάζει την δύναμη να διεισδύσουμε πίσω απο την μορφή και να φτάσουμε στην υποκειμενική πραγματικότητα.

2. Τείνει να αποκαταστήσει μια στενή ολοκλήρωση μεταξύ ψυχής - νου - εγκεφάλου και όταν αυτό πραγματοποιηθεί, η εισροή της ενοράσεως και συνεπώς της φωτίσεως και της αληθείας γίνεται γρηγορότερα δυνατή.

3. Θα ασκεί μια πίεση πάνω σε ορισμένες μη αφυπνισμένες περιοχές στον εγκέφαλο και θα διεγείρει σε δράση τα εγκεφαλικά κύτταρα που βρίσκονται εκεί και αυτό είναι και το πρώτο στάδιο εμπειρίας του ζηλωτή.

Στους περισσότερους αληθινούς ζηλωτές, το κέντρο μεταξύ των φρυδιών αφυπνίζεται, ενώ το κέντρο στην κορυφή της κεφαλής κραδαίνεται πολύ ελαφρά, χωρίς να είναι ακόμη σε πλήρη λειτουργική δραστηριότητα.  Το υψηλότερο αυτό κέντρο πρέπει να αφυπνιστεί πληρέστερα προτού οι ζηλωτές μπορέσουν να βρεθούν στο ύψος της πλήρους τους ευκαιρίας.

Στην μελέτη των συμβόλων θα ήθελα να σας τονίσω την ανάγκη να θέτετε πάντοτε μπροστά σας τον στόχο να φτάσετε στην κρυμμένη έννοια κάθε συμβόλου που μελετάτε. Αυτή η έννοια θα είναι πάντα σύνθετη. Δεν θα είναι λεπτομερής και τμηματική. Μπορεί να πρέπει να φτάσετε σε αυτή την έννοια δια μέσου μιας μελέτης των λεπτομερειών και φτάνοντας στη σημασία διαφόρων μερών ή τμημάτων του μελετώμενου συμβόλου.

Πάντως, όταν συμπληρώσετε την ανάλυση, δεν πρέπει να μείνετε ικανοποιημένοι, ωσότου συνοψίσετε την έννοια του συμβόλου σε μια σύνθετη ιδέα αντίληψη, σημασία ή όνομα......"

("Θυμαπάτη, (εκδ. Κέδρος), σ. 6)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (2)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 13:24:06
"....Τα Σύμβολα πρέπει να μελετώνται κατά τρεις τρόπους:


α. Εξωτερικά: Αυτό συνεπάγεται μελέτη της μορφής του συμβόλου σαν συνόλου των γραμμών του και συνεπώς της αριθμητικής του σημασίας και μελέτης επίσης των τμηματικών σχημάτων του - εννοώ μ' αυτό τις διευθετήσεις του, παραδείγματος χάρη, κύβων, τριγώνων και αστέρων και την μεταξύ τους αμοιβαία αλληλεξάρτηση.

β. Εννοιολογικά: Αυτό συνεπάγεται την κατανόηση της υποκρυπτόμενης ιδέας, που μπορεί να εκφράζεται στην ονομασία του, την έννοιά του καθώς αυτή προβάλλει στη συνείδηση μέσω διαλογισμού, στη σημασία του σαν συνόλου ή σαν μέρους. Θα πρέπει όταν το κάνετε, να έχετε στο νου σας ότι η ιδέα σημαίνει την υψηλότερη ή αφηρημένη πρόθεση.΄

Ότι η σημασία είναι η πρόθεση εκείνη που εκφράζεται με τους όρους του συγκεκριμένου νου και ότι η σημασία της έχει μέσα της περισσότερο απο μια συγκινησιακή ιδιότητα που μπορεί να εκφρασθεί σαν ο τύπος της επιθυμίας που διεγείρει σε σας.

γ. Εσωτερικά: Αυτό θα καλύπτει το αποτέλεσμα της δυνάμεως ή ενεργείας πάνω σας και την ποιότητα του κραδασμού που μπορεί να σας προκαλέσει ίσως σε κάποιο κέντρο, ίσως στο αστρικό σας σώμα  ή ίσως μόνο στο νου σας.

Αυτή η μελέτη, όταν αναλαμβάνεται ορθά, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ενοράσεως με την επακόλουθη εκδήλωσή της στο φυσικό πεδίο σαν φώτιση, κατανόηση και αγάπη.

("Θυμαπάτη", σ. 8..)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (3)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 13:33:49
"....Στην πρώτη περίπτωση, ο αντικειμενικός σκοπός της μελέτης του Συμβολισμού, είναι να επιτρέψει στον μαθητή να νοιώσει την ποιότητά του και να τον θέσει σε επαφή μ' αυτό το κάτι που κραδαίνεται και που βρίσκεται πίσω απο το άθροισμα των γραμμών, χρωμάτων και σχημάτων που αποτελούν το σύμβολο.

Σε ορισμένους τύπους ανθρώπων η μελέτη αυτή είναι σχετικά εύκολη. Στην πλειονότητα όμως, δεν είναι διόλου εύκολη και φανερώνεται κατ' αυτό τον τρόπο μια έλλειψη που πρέπει να αναπληρωθεί με την χρήση των ικανοτήτων εκείνων που είναι προς το παρόν σε λανθάνουσα κατάσταση.

Είναι πάντα δυσάρεστο να αφυπνίζει κανείς τις λανθάνουσες ικανότητες και απαιτεί μια προσπάθεια και μια αποφασιστικότητα που δεν θα επηρεάζονται απο αντιδράσεις της προσωπικότητας.

Σε πολλούς δεν γίνεται εύκολα φανερό, πως η διείσδυση στην έννοια ενός συμβόλου μπορεί να προσφέρει ένα μέσον δια του οποίου η λανθάνουσα Βουδδική ή ενορατική ικανότης μπορεί να εισέλθει σε λειτουργική δραστηριότητα.

Είναι μια λεπτή τέχνη, η τέχνη αυτή της Μελέτης των Συμβόλων, της "πνευματικής αναγνώσεως", όπως την ονομάζει ο αρχαίος μας διδάσκαλος Πατάντζαλι. 

Η ικανότης αυτή της ερμηνείας των Συμβόλων, προηγείται πάντα της αληθινής αποκαλύψεως...."

("Θυμαπάτη", σ. 8....)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (4)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 13:44:16
"....Η κατανόηση μιας αλήθειας, την οποία αντιπροσωπεύουν μια γραμμή ή ένα σύνολο γραμμών σχηματίζοντας μια συμβολική μορφή, δεν είναι αρκετή.

Μια καλή μνήμη μπορεί να σας θυμίσει ότι μια σειρά γραμμών που σχηματίζουν ένα τρίγωνο ή μια σειρά τριγώνων σημαίνουν την Τριάδα ή οποιαδήποτε σειρά τριπλών μέσα στην εκδήλωση του μακρόκοσμου ή του μικρόκοσμου.

Αλλά αυτή η δραστηριότητα και η ακρίβεια της μνήμης δεν θα συμβάλλει στην αφύπνιση των κοιμώμενων εγκεφαλικών κυττάρων ή στην ενεργοποίηση της ενοράσεως.

Πρέπει να θυμάστε ( κι εδώ γίνεται φανερή η αξία μιας σχετικής γνώσεως τεχνικού ή ακαδημαϊκού αποκρυφισμού)  ότι το πεδίο, όπου εκδηλώνεται η ενόραση και όπου η ενορατική κατάσταση συνειδήσεως ενεργοποιείται, είναι το Βουδδικό ή Ενορατικό πεδίο.

Αυτό το πεδίο είναι η υψηλότερη αντιστοιχία του αστρικού ή συγκινησιακού πεδίου, του πεδίου της ευαίσθητης επιγνώσεως μέσω ενός αισθήματος ταυτίσεως με το αντικείμενο της προσοχής ή έλξεως.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι αν η ενορατική ικανότητα ενεργοποιηθεί μέσω της μελέτης των συμβόλων, ο μαθητής πρέπει να συναισθανθεί ή να ταυτιστεί κατά κάποιον τρόπο, με την ποιοτική φύση του Συμβόλου, με την φύση της πραγματικότητας εκείνης που καλύπτει η Συμβολική Μορφή.

Αυτή είναι η όψη της Συμβολικής Αναγνώσεως που πρέπει να κάνετε...."

(Θυμαπάτη, σ. 9...)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (5)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 20:20:19
"...Οι σπουδαστές πρέπει, συνεπώς, να εξακριβώσουν κατόπιν αναγκαίας μελέτης της σχηματικής όψεως, τι επιρροή έχει το Σύμβολο σ' αυτούς, τι αισθήματα αφυπνίζει, τι εφέσεις προκαλεί και τι όνειρα, πλάνες και αντιδράσεις καταγράφονται στην συνείδηση.

Αυτό το στάδιο είναι ένα ενδιάμεσο μεταξύ της εξωτερικής αναγνώσεως ενός συμβόλου και της εννοιολογικής κατανοήσεώς του.

Υπάρχει βραδύτερα ένα άλλο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ εννοιολογικής κατανοήσεως και εσωτέρας αντιλήψεως και εφαρμογής.

Το τελευταίο αυτό στάδιο ονομάζεται "συνθετική αναγνώριση".

Αφού μελετήσετε την μορφή και αποκτήσετε επίγνωση της συγκινησιακής σας εννοίας, περνάτε στο στάδιο της συλλήψεως της βασικής ιδέας του Συμβόλου και απο εκεί στην σύνθετη κατανόηση του σκοπού του.

Τούτο οδηγεί στον αληθινό εσωτερισμό, ο οποίος είναι η πρακτική εφαρμογή της ζωντανής συνθετικής δυνάμεώς του, στις πηγές της ατομικής ζωής και δράσεως...."

(Θυμαπάτη, σ.9..)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (6)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 20:41:26
"...Θα ήθελα να σας ζητήσω να αποδίδετε όχι μόνο μια νοήμονα ερμηνεία του Συμβόλου, αλλά επίσης μια αναγνώριση της περισσότερο λεπτής αντιδράσεως της ευαίσθητης αισθηματικής σας φύσεως στο σύμβολο σαν σύνολο.

Μελετήστε συνολικά τέσσερα σύμβολα το χρόνο.

Πλησιάστε αρχικά το Σύμβολο απο την μορφική του όψη και προσπαθείστε να εξοικειωθείτε με την εξωτερική του όψη, με το σύνολο των γραμμών, τριγώνων, τετραγώνων, κύκλων, σταυρών και άλλων σχημάτων απο τα οποία αποτελείται και καθώς το κάνετε προσπαθείστε να το καταλάβετε απο την άποψη της διανοήσεως, χρησιμοποιώντας την μνήμη σας και ότι άλλη γνώση έχετε, για να το κατανοήσετε εξωτερικά.

Έπειτα, ευθύς μόλις ο Συμβολισμός σας γίνει πραγματικά οικείος και μπορείτε να τον ανακαλείτε στην μνήμη σας με λίγη προσπάθεια, προσπαθείστε να νοιώσετε την ποιότητά του, να έλθετε σε επαφή με τον κραδασμό του και να σημειώσετε την συγκινησιακή του επίδραση επάνω σας.

Αυτή μπορεί να ποικίλει απο μέρα σε μέρα ή μπορεί να είναι πάντα η ίδια.

Να είστε απλώς ευσυνείδητος όταν σημειώνετε αυτή την αστρική αντίδραση προς το σύμβολο και να διαπιστώνετε που σας οδηγούν αυτές οι αντιδράσεις, να θυμάστε δε πάντοτε ότι δεν είναι ενορατικές, αλλά ότι είναι αντιδράσεις προς το αίσθημα ή το αστρικό σώμα.

Τελικά, σημειώστε τι ανακαλύψατε ότι είναι για σας η βασική ποιότητα του Συμβόλου και κατόπιν (όπως στην διαδικασία του διαλογισμού) υψώστε το όλο θέμα στον νοητικό κόσμο, συγκεντρώνοντας τον προσεκτικά εστιασμένο νου, ώστε να το συγκρατήσετε εκεί.

 Αυτό θα σας οδηγήσει στον κόσμο των Εννοιών...."

(Θυμαπάτη, σ. 10..)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (7)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 08, 2007, 21:00:07
"....Έχουμε επομένως τα ακόλουθα στάδια στην ανάλυση ενός Συμβόλου:

1. Την εξωτερική του μελέτη: Γραμμή, Σχήμα και Χρώμα.

2. Την Κατανόηση στο Αστρικό ή Συγκινησιακό σώμα της ποιότητάς του, την αντίδραση μιας ευαίσθητης ανταπόκρισης στην κρούση της ποιοτικής του φύσεως.

3. Μια εννοιολογική μελέτη της υποκρυπτόμενης ιδέας, του τι προτίθεται να διδάξει και της διανοητικής εννοίας που προτίθεται να μεταδώσει.

4. Το στάδιο της Συνθετικής Συλλήψεως του Σκοπού του Συμβόλου, της θέσεώς του σε ένα διευθετημένο εκδηλούμενο σχέδιο, της αληθινά ενοποιημένης του προθέσεως.

5. Την ταύτιση με την ποιότητα και τον Σκοπό του Συμβόλου όπως φωτίζεται απο το νου που "συγκρατείται σταθερά στο φως". Αυτό το τελικό στάδιο φέρει σε δραστηριότητα τον εγκέφαλο όπως επίσης και το Νου.

Η μελέτη των Συμβόλων σαν σύνολο, περιλαμβάνει τρία στάδια:

Πρώτον, την εξέταση ενός Συμβόλου και την επακόλουθη πρόοδο της αναλύσεως απο ένα προοδευτικό στάδιο επιγνώσεως σε ένα άλλο, σε μια βαθμιαία περίληψη του όλου πεδίου που καλύπτει ο Συμβολισμός.

Δεύτερον, μια ενορατική εποπτεία των Συμβόλων που βλέπουμε παντού στην Θεία εκδήλωση.

Τρίτον, τη χρήση των Συμβόλων στο φυσικό πεδίο και την ορθή προσαρμογή τους για έναν ορατό και αναγνωρισμένο σκοπό που οδηγεί στον επακόλουθο μαγνητισμό του Συμβόλου με την αναγκαία ποιότητα μέσω της οποίας η ιδέα μπορεί να καταστήσει αισθητή την παρουσία της, ώστε η ενορατική ιδιάζουσα ιδέα να βρει κατάλληλη μορφή στο φυσικό πεδίο.

Ασχοληθείτε, συνεπώς, με τα Σύμβολα με την πλατύτερη γενίκευση, εξωτερική, εννοιολογική και εσωτέρα, αλλά προσθέστε σ' αυτά μια ανάλυση της ευαισθησίας και ανταποκρίσεώς σας στην ποιότητα του Συμβόλου...."

(Θυμαπάτη, σ. 11 ..)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (8)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 09, 2007, 09:57:33
"...Ας ανακεφαλαιώσω για λίγο. Πρώτα απ' όλα είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι η μελέτη του Συμβόλου εξωτερικά προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση του εγκεφάλου και της μνήμης.

Θα προσπαθείτε να μελετάτε γραμμή και σχήμα και γενικές εξωτερικές όψεις, ξέροντας ότι κάθε γραμμή έχει σημασία, όλοι οι αριθμοί έχουν την ερμηνεία τους και όλες οι μορφές είναι σύμβολα μιας βαθύτερης ιδιότητας και ζωής.

Η μελέτη των συμβόλων εννοιολογικά, σας μεταφέρει εσωτερικά απο τον εγκέφαλο στο Νου, μέσα στον κόσμο των ιδεών.

Παρασύρει σε εστιασμένη δράση το Νοητικό όργανο. Τότε αντιλαμβάνεσθε την Έννοια ή την Ιδέα την οποία ενσαρκώνει το Σημείο ή το Σύμβολο. Καταλαβαίνετε τη σημασία του και τι αντιπροσωπεύει. Κατανοείτε πλήρως τον Σκοπό για τον οποίον εκδηλώθηκε η Μορφή.

Η μελέτη σας του Αριθμού και της Γραμμής σας έδωσε ένα πλούσιο φόντο γνώσεως πάνω στο αντικειμενικό πεδίο, έναν πλούτο που σ' αυτή την περίπτωση εξαρτάται απο την προσωπική σας ανάγνωση, τη νοητική σας εξάρτηση και γνώση.

Η ικανότης σας να διαβάζετε μια "Σημασία" σ' ένα Σύμβολο θα εξαρτηθεί  επίσης απο τον πλούτο των Εννοιών που αποδίδετε στα γεγονότα της καθημερινής σας ζωής και την ικανότητά σας να διαλογίζεσθε πραγματικά.

Θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει ορισμένη ερμηνεία οποιουδήποτε Συμβόλου και ότι για κάθε άνθρωπο αυτό το Σύμβολο - οποιοδήποτε κι αν είναι - θα μεταδώσει μια μοναδική έννοια.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος στα Σύμβολα, προϋποθέτει συνήθως έλλειψη ενδιαφέροντος στη σωστή ερμηνεία των μορφών της ζωής και της σημασίας τους.

Επίσης, πολύ "ακαδημαϊκό ενδιαφέρον" στα Σύμβολα μπορεί να προϋποθέτει έναν δαιδαλώδη και πολύπλοκο νου που του αρέσουν το Σχέδιο, η Γραμμή, το Σχήμα και οι Αριθμητικές Σχέσεις, αλλά που του διαφεύγει εντελώς η ουσιαστική έννοια.

Η Ισορρόπηση στο Νου του Σχήματος, της Αντιλήψεως, της Εκφράσεως και της Ποιότητας Συμβόλου και Εννοίας, είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη του Μαθητή και του Ζηλωτή....."

(Θυμαπάτη, σ. 12...)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (9)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 09, 2007, 12:53:54
"....Η μεγάλη ανάγκη για τους περισσότερους σπουδαστές είναι να φτάσουν στην "Έννοια" και να εργασθούν με ιδέες και αντιλήψεις. Αυτή η δραστηριότης απαιτεί την χρησιμοποίηση του Νου στο να καταλαβαίνει, να συλλαμβάνει και να ερμηνεύει. Απαιτεί την ανάπτυξη της νοητικής εκείνης ευαισθησίας που θα επιτρέψει στον κάτοχό της ν' ανταποκρίνεται στους κραδασμούς αυτού που ονομάζουμε Παγκόσμιο Νου, της Διάνοιας του Θεού, του Υποδαυλιστή του Σχεδίου.

Προϋποθέτει μια ορισμένη ικανότητα ερμηνείας και την δύναμη εκφράσεως της υποκρυπτόμενης ιδέας του Συμβόλου ούτως ώστε οι άλλοι να μπορούν να τη μοιραστούν μαζί σας. Αυτή η σκέψη της Υπηρεσίας και της αναπτύξεως σε χρησιμότητα πρέπει να διατηρείται σταθερά στο νου.

Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πως αυτή η δύναμη να μελετάτε, να ερμηνεύετε και να εισδύετε στην Έννοια θα προωθήσει την πνευματική σας εξέλιξη? Μπορείτε να πιστέψετε ότι με την χρήση αυτής της μεθόδου μπορείτε να μάθετε και να εργασθείτε με μεγαλύτερη νοημοσύνη με το Σχέδιο και να γίνετε ένας καλύτερος βοηθός του συνανθρώπου σας?

Τι υπάρχει σ' αυτήν την αντικειμενική εργασία που να μην είναι το ακατάλληλο σύμβολο μιας Θείας Ιδέας? Τι άλλο έχουμε στην εξωτερική μας εκδήλωση εκτός απο το ορατό σύμβολο (σε κάποιο στάδιο του εξελικτικού σκοπού) του Σχεδίου της Δημιουργού Θεότητας?

Τι άλλο είσαστε εσείς οι ίδιοι παρά η εξωτερική έκφραση μιας Θείας Ιδέας? Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τα Σύμβολα παντού γύρω μας και έπειτα να εισδύουμε πίσω απο το Σύμβολο στην Ιδέα που θα ήθελε να εκφράσει...."

(Θυμαπάτη, σ...13...)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (10)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 09, 2007, 13:22:06
"....Υπάρχει, ωστόσο, μια μέθοδος μελέτης που μπορεί να σας χρησιμεύσει καθώς προσπαθείτε να φτάσετε σε μια Ιδέα και έτσι να μελετήσετε εννοιολογικά πλείστα όσα Σύμβολα που μας περιβάλλουν.


Είναι κυρίως η τεχνική για την οποία θα πρέπει να σας έχει προετοιμάσει ο διαλογισμός. Η διαφορά μεταξύ αυτής της τεχνικής και του έργου του διαλογισμού είναι βασικά διαφορά πολώσεως και σκοπού.

Στην εννοιολογική μελέτη των συμβόλων, η συνείδηση πολώνεται στο νοητικό σώμα και δεν γίνεται καμιά συγκεκριμένη προσπάθεια να έλθει σε επαφή ή να περιλάβει την Ψυχή ή το Εγώ. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μεταξύ του δευτέρου σταδίου ερμηνείας του Συμβόλου και του κοινού διαλογισμού.

Έχετε εξαντλήσει την μέθοδο της εξοικειώσεώς σας με την μορφική όψη του συμβόλου και ξέρετε καλά την εξωτερική του περίμετρο και εξωτερίκευσή του. Γνωρίζετε επίσης ότι μια ιδιάζουσα σειρά γραμμών (όπως λόγου χάρη, οι τρεις γραμμές που σχηματίζουν ένα τρίγωνο) αναπαριστούν την δείνα ή τάδε ιδέα ή αλήθεια ή διδασκαλία.

Αυτό έχει καταγραφεί στον εγκέφαλό σας, σχεδιάστηκε στα αποθέματα της μνήμης σας.

Η καταγραφή παλιών πληροφοριών και η γνώση για τους αριθμούς σε ένα σύμβολο χρησιμεύει στο να σπρώξει την συνείδησή σας ψηλά στο νοητικό πεδίο και να την εστιάσει εκεί στον κόσμο των ιδεών και  αντιλήψεων.  Οι αντιλήψεις υπάρχουν ήδη πάνω στα συγκεκριμένα επίπεδα το νοητικού πεδίου.

Είναι η νοητική και φυλετική σας κληρονομιά και είναι οι παλιές νοητικές μορφές που μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε στην έννοια και την σημασία...."

(Θυμαπάτη, σ...14..)
Τίτλος: Α.Μπέιλι και Αποσυμβολισμός (11)
Αποστολή από: Avaris στις Μάιος 09, 2007, 13:36:12
"...Υπάρχει ένα αρχαίο αξίωμα γεγονότος, που ο Πλούταρχος εκφράζει για μας στην γνωστή φράση ότι : " Μια ιδέα είναι ένα ασώματο Ον, που δεν έχει ίδια υπόσταση, αλλά δίδει σχήμα και μορφή σε άμορφη ύλη και γίνεται αιτία της εκδηλώσεως".

Η Μορφή και το Σχήμα που καταγράψατε με τον εγκέφαλό σας και απομνημονεύσατε και επίσης η δράση του σε χρόνο και τόπο, μαζί με την έμφυτη ικανότητά της να δημιουργεί την μορφή και μέσω αυτής της μορφής να εκφράζει μια αντίληψη ή ιδέα.

Καθώς εργάζεστε εσωτερικά, συνειδητοποιείτε επίσης την φύση της παρακινούσης ιδέας μέσω της μελέτης της μορφής της και της  εκδηλουμένης δραστηριότητάς της και ανακαλύπτετε το πεδίο των ιδεών αναλόγου φύσεως, στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένη η ιδέα του Συμβόλου.

Αυτό το πεδίο των ιδεών που αλληλοσχετίζεται και επεξηγείται αμοιβαία, είναι τώρα ανοικτό μπροστά σας και θα είστε σε θέση όλο και περισσότερο να κινηθείτε ελεύθερα σ' αυτόν τον κόσμο των αντιλήψεων.

Η αντικειμενική και βασική σας προσπάθεια είναι τώρα να εργάζεσθε και να ζείτε στον κόσμο των ιδεών. Ασκείσθε στην αναγνώριση των Ιδεών και Αντιλήψεων όπως βρίσκονται πίσω απο κάθε μορφή.

Αρχίζετε να σκέπτεσθε καθαρά γι' αυτές και να βλέπετε την διεύθυνση στην οποία σας οδηγούν και όπου, ακριβώς ταιριάζουν στο Αιώνιο Σχέδιο...."


(Θυμαπάτη, σ. 14..)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Rose στις Μάιος 09, 2007, 13:57:52
Αγαπητέ Avaris,

ευχαριστούμε για τα αποσπάσματα που κατέθεσες, πάνω στον Αποσυμβολισμό... Είναι πραγματικά πολύτιμα... μια και η κατανόηση και η χρήση του Αποσυμβολισμού, συνδράμει μέγιστα στην πνευματική μας εξέλιξη...

Ο αποσυμβολισμός, είναι μία διανοητική λειτουργία... είναι η ανάλυση του οράματος, ή της ιδέας που συλλαμβάνουμε μέσω του διαλογισμού μας...

Οι διδασκαλίες του Τάγματος περιγράφουν μία διπλή διαδικασία προσέγγισης των Αρρήτων. Πρώτα μπαίνουμε στην εσωτερική σιγή, συλλαμβάνουμε ένα σύμβολο ή ένα όραμα, μέσα από το υποσυνείδητό μας, μέσω της αισθαντικότητας, και ύστερα προσπαθούμε στο συνειδητό, μέσω της διανόησής μας να το αναλύσουμε και να το κατανοήσουμε...

Από την φύση μας, οι γυναίκες λειτουργούν σαν μέντιουμ, και συλλαμβάνουν ψυχικά, αισθαντικά, βαθύτερες έννοιες του υποσυνειδήτου, όμως οι άντρες έχουν πάντα πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ανάλυσης και κατανόησης των συμβόλων...

Το προσδοκούμενο είναι να αναπτύξουμε και άντρες και γυναίκες και τις δύο φύσεις μας... αλλά μέχρι τότε, καλό θα ήταν να συνεργαζόμαστε με το άλλο φύλο, στην ανάλυση, ή στην σύλληψη των αρρήτων...

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 20:57:42
Απο το "Η Μυστική Καμπάλα" της Dion Fortune, εκδ. Ιάμβλιχος.

"Η επιλογή μιας Ατραπού"


10. "...Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι συμβόλων μέσα απο τα οποία ο αποκρυφιστής διαλέγει και εστιάζει τις δυνάμεις με τις οποίες επιθυμεί να εργαστεί.

Όλοι αυτοί οι τύποι βασίζονται στο Καββαλιστικό Δέντρο της Ζωής και σε οποιοδήποτε σύστημα και αν εργάζεται κανείς - είτε αυτό σχετίζεται με τις αιγυπτιακές Θεϊκές  μορφές, είτε με την επίκληση του Ίακχου με ύμνο και χορό -  έχει σαν θεμέλιο αυτό το ιερόγλυφο.

Πάνω στο συμβολισμό του Δένδρου εξασκούνται οι δυτικοί μυημένοι και αυτός είναι που παρέχει το βασικό σχέδιο ταξινόμησης πάνω στο οποίο μπορούν να αναφερθούν όλα τα άλλα συστήματα.


Η Ακτίνα πάνω στην οποία εργάζεται ο δυτικός Ζηλωτής έχει εκδηλωθεί μέσα απο πολλούς και διάφορους πολιτισμούς και στον καθένα απο αυτούς ανέπτυξε μια χαρακτηριστική τεχνική.

Ο σύγχρονος Μυημένος εργάζεται με ένα σύνθετο σύστημα χρησιμοποιώντας μερικές φορές μια αιγυπτιακή, μια ελληνική ή ακόμη και μια δρυϊδική μέθοδο.

Αυτό μερικές φορές είναι αναγκαίο, γιατί ορισμένες μέθοδοι ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένους σκοπούς και καταστάσεις.  Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις οι μέθοδοι και η εργασία αναφέρονται αυστηρά πάνω στις Ατραπούς του Δέντρου, αρκεί αυτός που θα τις εκτελέσει να έχει τον ανάλογο βαθμό.

Αν για παράδειγμα κατέχει το βαθμό που αντιστοιχεί στη Σεφίρα Νετζά, μπορεί να εργαστεί με την εκδήλωση της Δύναμης εκείνης της όψης της θεότητας, σε οποιοδήποτε σύστημα και αν διαλέξει αυτός.

Στο Αιγυπτιακό σύστημα θα είναι η Ίσιδα της Φύσης, στο ελληνικό η Αφροδίτη, στο σκανδιναυϊκό η Φρέγια, στο Δρυϊδικό η Κερίντουεν.

Με άλλα λόγια, αφού κατέχει τις δυνάμεις της σφαίρας της Αφροδίτης, μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε απο τα παραδοσιακά συστήματα.

Έχοντας αποκτήσει ένα βαθμό σε ένα σύστημα, έχει πρόσβαση στους ισοδύναμους βαθμούς όλων των άλλων συστημάτων της παράδοσής του..." (σ.27)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:01:17

2. "...Ο σπουδαστής της Καμπάλα προχωράει στην εργασία του με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο απο αυτόν που ακολουθεί ο σπουδαστής των φυσικών επιστημών.

Ο τελευταίος χτίζει συνθετικές έννοιες, ενώ ο πρώτος αναλύει αφηρημένες έννοιες.

Είναι προφανές πάντως, ότι για να αναλυθεί μια έννοια, πρέπει προηγούμενα να γίνει κατανοητή.

Ο Καμπαλιστής πρέπει να μελετήσει τις αρχές οι οποίες σχετίζονται με το σύμβολο που αποτελεί το αντικείμενο του διαλογισμού του...""Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα" σ.28
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:03:39

6. " ....Ο Καμπαλιστής προχωράει με ένα διαφορετικό τρόπο. Δεν προσπαθεί να ανυψώσει το νου του στον καθαρό αέρα της αφηρημένης πραγματικότητας με τα φτερά της μεταφυσικής, αλλά δομεί ένα συγκεκριμένο σύμβολο που να μπορεί να το δει το μάτι.

Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει την αφηρημένη πραγματικότητα, την οποία κανένα ανεκπαίδευτο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει..."


"H Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

κεφ. "Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ. 30
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:05:22

8. "...Υπάρχουν πάρα πολλά σύμβολα που χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα διαλογισμού,όπως ο Σταυρός στο Χριστιανισμό, οι διάφορες μορφές θεοτήτων στο αιγυπτιακό σύστημα κλπ

Αυτά τα Σύμβολα χρησιμοποιούνται απο τους αμύητους για να συγκεντρώνουν τη σκέψη τους, ώστε να ανοίγει ένα κανάλι που να φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένες ιδέες και συναισθήματα.

Ο Μυημένος πάντως, χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα συμβολικά συστήματα. Τα χρησιμοποιεί σαν μια μέθοδο αλγεβρικής επίλυσης με την οποία θα μπορέσει να φτάσει στα μυστικά των άγνωστων δυνάμεων. Με άλλα λόγια, αυτός χρησιμοποιεί το Σύμβολο σαν ένα τρόπο καθοδήγησης της σκέψης του μέσα στο Αόρατο και στο Ασύλληπτο..."

"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

κεφ. "Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ.30
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:07:05

9. "....Και πως το κάνει αυτό? Το κάνει χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο σύμβολο, ένα σύμβολο τελείως αφηρημένο. Θεωρώντας σαν ένα τέτοιο  σύνθετο σύμβολο το Δέντρο της Ζωής, παρατηρεί ότι υπάρχουν καθορισμένες σχέσεις μεταξύ των μερών του. Υπάρχουν ορισμένα τμήματα του Δέντρου για τα οποία γνωρίζει μερικά πράγματα και άλλα για τα οποία μπορεί μόνο να διαισθανθεί ή, πιο ωμά, να μαντέψει κάτι, ανάγοντάς τα στις πρώτες τους αρχές.

Το μυαλό πηδάει απο το ένα γνωστό στοιχείο στο άλλο και με αυτό τον τρόπο διασχίζει μια ορισμένη "απόσταση", μιλώντας μεταφορικά.

Είναι σαν τον ταξιδιώτη της ερήμου που γνωρίζει τη θέση δύο οάσεων και διανύει τη μεταξύ τους απόσταση. Ποτέ δεν θα αποτολμούσε ένα ταξίδι μέσα στην έρημο, αν πρώτα δε γνώριζε την τοποθεσία της επόμενης όασης.

Στο τέλος του ταξιδιού του όμως, γνωρίζει απο "πρώτο χέρι" πια τα χαρακτηριστικά της δεύτερης όασης, καθώς και τη μορφολογία του εδάφους που βρίσκεται μεταξύ των δύο οάσεων.

Ταξιδεύοντας έτσι, απο όαση σε όαση, προχωράει μέσα στην έρημο και σιγά σιγά την εξερευνάει.

Παρ' όλα αυτά, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή ζωής μέσα στην έρημο..."


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα",σ.31
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:08:59


10. "...Το ίδιο συμβαίνει με το Καμπαλιστικό σύστημα Συμβολισμού.

Το τι μπορεί να αποδώσει είναι ακατανόητο με την πρώτη ματιά. Αλλά όταν το μυαλό μας ιχνηλατήσει το δρόμο απο σύμβολο  σε σύμβολο, αρχίζει να κατανοεί πολλά νέα στοιχεία και παρ' ότι είναι ακόμα σκοτεινός ο "μαγικός καθρέπτης" μας, έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε ότι τελικά θα δούμε και θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι.

Αυτό θα συμβεί γιατί το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσεται με τη συνεχή άσκηση και εκείνο που ήταν στην αρχή τόσο ακατανόητο - όσο τα μαθηματικά στο μικρό παιδί που δεν μπορεί να μετρήσει - γίνεται τελικά απόλυτα κατανοητό..." (σ. 31)


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ.31
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:10:49

11. "...Λέγεται ότι η σκέψη αναπτύχτηκε απο τη γλώσσα και όχι η γλώσσα απο τη σκέψη.

Ότι είναι οι λέξεις για τη σκέψη είναι και τα "Σύμβολα για τη Διαίσθηση".

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το Σύμβολο είναι προγενέστερο απο την επεξήγησή του. Αυτός είναι ο λόγος που κηρύττουμε ότι η Καμπάλα είναι ένα αναπτυσσόμενο σύστημα και όχι ένα ιστορικό μνημείο.

Σήμερα μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερα πράγματα με την καμπαλιστική μέθοδο απ' ότι στην αρχαιότητα, γιατί η διάνοιά μας είναι τώρα πιο πλούσια σε ιδέες.

Πόσο περισσότερα πράγματα σημαίνει για το βιολόγο, παρά για τον αρχαίο Ραβίνο, η Σεφίρα Γεσούντ, όπου εργάζονται οι δυνάμεις της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής!

Κάθετι που έχει να κάνει με ανάπτυξη και αναπαραγωγή συνοψίζεται στη Σφαίρα της Σελήνης. Αλλά η Σφαίρα αυτή, όπως παριστάνεται πάνω στο Δέντρο της Ζωής, σχετίζεται με Ατραπούς που οδηγούν σε άλλα Σεφιρόθ.

Ο σύγχρονος Καμπαλιστής, λοιπόν, γνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες καθορισμένες σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων που εντάσσονται στο Γεσούντ και εκείνων που αντιπροσωπεύονται απο τα Σύμβολα που αποδίδονται σε αυτές τις Ατραπούς.

Αναλογιζόμενος αυτά τα Σύμβολα, διαπιστώνει ότι υπάρχουν σχέσεις που δεν φαίνονται στην υλική όψη των πραγμάτων.

Και όταν αρχίζει να επεξεργάζεται τις σχέσεις αυτές, ανακαλύπτει ότι κρύβουν σπουδαία κλειδιά.

Στο Δέντρο της Ζωής το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο και όλα τα αίτια που βρίσκονται κρυμμένα, αποκαλύπτονται και εξηγούνται απο τις αναλογίες  και τις σχέσεις  των διαφόρων Συμβόλων που συνθέτουν αυτή την ισχυρή μαντάλα..." (σ.31 -32)


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα",( σ.31-32)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:12:26

12. "....Κάθε Σύμβολο επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο το εξετάζουμε, με τις αστρολογικές του αντιστοιχίες και με τις θεότητες των διαφόρων πανθέων με τις οποίες σχετίζεται.

Έτσι ανοίγονται καινούρια και αχανή πεδία ερμηνείας, όπου μπορεί να κινείται επ' άπειρον το μυαλό του ερευνητή, ακολουθώντας μια αδιάσπαστη αλυσίδα αντιστοιχιών.

Το ένα σύμβολο συνεπάγεται το άλλο, καθώς τα πολυδιακλαδούμενα νήματα που τα ενώνουν συγκεντρώνονται για να υφάνουν το σύνθετο ιερόγλυφο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνεύεται με όρους οποιουδήποτε επιπέδου πάνω στο οποίο λειτουργεί εκείνη τη στιγμή το μυαλό..." (σ. 33)


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ.33
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:13:49

13. "...Αυτό το ισχυρό και περιεκτικό ιερόγλυφο της ψυχής του ανθρώπου και του σύμπαντος, χάρη στη δύναμη της λογικής αντιστοιχίας των συμβόλων του, δημιουργεί εικόνες στη νοητική οθόνη.

Οι εικόνες αυτές δεν παρουσιάζονται τυχαία, αλλά ακολουθούν καθορισμένο ειρμό μέσα στον Παγκόσμιο Νου.

Το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής είναι για τον Παγκόσμιο Νου ότι είναι το όνειρο για το ατομικό εγώ, δηλαδή ένα σύνθετο σύμβολο σχηματισμένο απο το υποσυνείδητο για να αντιπροσωπεύει τις κρυμμένες δυνάμεις..."


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune


"Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ.33
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:17:19

15. "...Αλλά το σχεδιάγραμμα του Δέντρου ισχύει τόσο για τον Μακρόκοσμο, όσο και για το Μικρόκοσμο, ο οποίος, όπως τον αντιλαμβάνονται όλοι οι αποκρυφιστές, είναι ένα ακριβές αντίγραφο του πρώτου σε σμίκρυνση.

Γι' αυτό το λόγο είναι δυνατή και η μαντεία. Αυτή η ελάχιστα κατανοητή και τόσο δυσφημισμένη τέχνη έχει σαν φιλοσοφική της βάση το Σύστημα των Αντιστοιχιών, το οποίο αντιπροσωπεύεται απο Σύμβολα.

Οι αντιστοιχίες μεταξύ της ψυχής του ανθρώπου και του σύμπαντος δεν είναι αυθαίρετες, αλλά πηγάζουν απο ταυτόσημες φάσεις της εξέλιξης.

Συγκεκριμένες όψεις της συνείδησης αναπτύχτηκαν ανταποκρινόμενες σε συγκεκριμένες εξελικτικές φάσεις και ενσωματώνουν κατά συνέπεια τις ίδιες αρχές. Είναι φυσικό λοιπόν, να αντιδρούν στα ίδια ερεθίσματα.

Η ψυχή ενός ανθρώπου είναι μια λιμνοθάλασσα, η οποία  συνδέεται  με τον ωκεανό  μέσα απο ένα υπόγειο κανάλι. Αν και εξωτερικά δεν μπορείς να δεις αυτό το κανάλι, εντούτοις η στάθμη της λιμνοθάλασσας ανέρχεται και κατέρχεται, ανάλογα με τις παλίρροιες του ωκεανού, εξαιτίας της κρυφής τους σύνδεσης.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ανθρώπινη συνείδηση. Υπάρχει μια υποσυνείδητη σύνδεση μεταξύ κάθε ανθρώπινης ψυχής και της Κοσμικής Ψυχής και το κανάλι επικοινωνίας είναι κρυμμένο στα πιο αρχέγονα βάθη του υποσυνείδητου.

Αυτή η σύνδεση έχει σαν αποτέλεσμα να μετέχουμε στην πλημμυρίδα και στην αμπώτιδα των Κοσμικών παλιρροιών..."


"Η Μυστική Καμπάλα", D. Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα",σ.34
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 14, 2007, 21:18:38


16. "...Κάθε Σύμβολο πάνω στο Δέντρο αντιπροσωπεύει μια Κοσμική Δύναμη ή έναν Κοσμικό παράγοντα και όταν το μυαλό εστιάζεται στο συγκεκριμένο σύμβολο, έρχεται σε επαφή με αυτή τη Δύναμη.

Έτσι δημιουργείται ένα κανάλι που ενώνει το συνειδητό του ατόμου με τον ιδιαίτερο παράγοντα της Κοσμικής Ψυχής και μέσα απο αυτό το κανάλι "τα νερά του ωκεανού χύνονται στη λιμνοθάλασσα".

Ο ζηλωτής που χρησιμοποιεί σαν σύμβολο διαλογισμού του το Δέντρο της Ζωής, εγκαθιδρύει σταδιακά την ένωση της ψυχής του με την Κοσμική Ψυχή. Αυτό προκαλεί μια τρομακτική εισροή ενέργειας μέσα στην ατομική ψυχή.

Και αυτή είναι που την προικίζει με μαγικές δυνάμεις...""Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Μέθοδος της Καμπάλα", σ.34
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 20, 2007, 13:53:55

20."...Μπορούμε να θεωρήσουμε τα Σεφιρόθ μακροκοσμικά και τις Ατραπούς μικροκοσμικές, γιατί τα Σεφιρόθ παριστάνουν τις διαδοχικές Θείες Εκπορεύσεις που συνθέτουν τη δημιουργική εξέλιξη και μάλιστα σε αρχαίες απεικονίσεις φαίνονται συνδεδεμένα μεταξύ τους με μια αστραπή που συχνά δίνει την εντύπωση ενός πύρινου ξίφους.

Αντίθετα, οι Ατραποί παριστάνουν τα διαδοχικά εξελικτικά στάδια της κοσμικής αντίληψης στην ανθρώπινη συνείδηση.

Σε παλιές εικόνες φαίνεται συχνά ένα φίδι τυλιγμένο γύρω απο τα κλαδιά του Δέντρου. Πρόκειται για το ερπετό Νεχουστάν (Nechustan) "που κρατά την ουρά στο στόμα του", το σύμβολο της Σοφίας και της Μύησης.

Οι Σπείρες του Φιδιού διασχίζουν διαδοχικά κάθε Ατραπό και δείχνουν τη σειρά αρίθμησής της.

Με τη βοήθεια αυτού του ιερόγλυφου γίνεται απλή η σωστή τοποθέτηση όλων των πινάκων συμβόλων πάνω στο Δέντρο, αν εξασφαλίσουμε βέβαια πως τα σύμβολα έχουν σωστή σειρά στους πίνακες.

Σε ορισμένα σύγχρονα βιβλία, που οι συγγραφείς τους θεωρούνται αυθεντίες πάνω στο θέμα, δε δίνεται η σωστή διάταξη, προφανώς γιατί οι δημιουργοί τους πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτεται στους αμύητους.

Επειδή όμως αυτή η σειρά δίνεται σωστά σε ορισμένα παλαιότερα βιβλία καθώς και στην ίδια τη Βίβλο και στην Καμπαλιστική φιλολογία, δε βλέπω γιατί θα έπρεπε να παραπλανήσω τους σπουδαστές με ψεύτικες πληροφορίες.

Η άρνηση αποκάλυψης δικαιολογείται, όχι όμως και η μεταβίβαση παραπλανητικών δηλώσεων.

Κανείς δεν διώκεται σήμερα για τις μελέτες του στις ανορθόδοξες επιστήμες.


Συνεπώς, ο μοναδικός λόγος για την απόκρυψη μιας θεωρητικής και φιλοσοφικής διδασκαλίας του σύμπαντος, που δεν ασχολείται με πρακτικές μαγικές μεθόδους, φαίνεται να είναι η διατήρηση του μονοπώλιου γης Γνώσης που παρέχει κύρος, αν όχι Δύναμη...."


"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Η Άγραφη Καμπάλα", (σ.44)

Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 20, 2007, 14:32:46

1. "...Είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εσωτεριστής όταν προσπαθεί να διατυπώσει και να μεταδώσει τη φιλοσοφία του.

Η Γνώση που παίρνει απο τα Ανώτερα Πεδία Ύπαρξης απαιτεί μια διαδικασία διαφορετική  απο το συνηθισμένο τρόπο νόησης και μπαίνει σε λειτουργία μόνο όταν εγκαταλείπεται η σκέψη.

Συνεπώς, οι Ανώτερες Μορφές  Υπερβατικών Ιδεών είναι γνωστές και κατανοητές μόνον σε εκείνη την περιοχή της συνείδησης που ξεπερνάει τη σκέψη.

Εκείνοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την όψη της συνείδησης είναι ικανοί να λάβουν αυτές τις ιδέες στην αρχική τους μορφή.

Για να μεταφέρει κανείς αυτές τις ιδέες σε όσους δεν έχουν την εμπειρία τέτοιων μορφών συνείδησης, πρέπει να τις μορφοποιήσει, διαφορετικά θα αποτύχει να μεταδώσει οποιεσδήποτε εντυπώσεις.

Οι Μυστικιστές χρησιμοποίησαν τις πιο απίθανες παρομοιώσεις στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους.

Οι Φιλόσοφοι χάθηκαν μέσα σε φραστικούς λαβύρινθους.

Οι Καμπαλιστές όμως, ακολουθούν μια διαφορετική μέθοδο. Δεν προσπαθούν να εξηγήσουν στο νου πράγματα για τα οποία είναι απροετοίμαστος.

Του δίνουν μια σειρά συμβόλων, πάνω στα οποία πρέπει να διαλογιστεί και τον βοηθούν να χτίσει βήμα προς βήμα τη Σκάλα Συνειδητοποίησης.

Έτσι θα μπορέσει να αναρριχηθεί εκεί που δεν μπορεί να φτάσει πετώντας.

Ο συγκεκριμένος νους δεν είναι ικανός να συλλάβει την υπερβατική φιλοσοφία, όπως και το μάτι δεν μπορεί να δει τη μουσική....""Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

"Αρνητική Ύπαρξη", (σ. 47)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 21, 2007, 13:28:54

3. "....Έτσι, σύρουν ένα πέπλο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της εκδήλωσης, όχι γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο πέρα, αλλά γιατί το μυαλό πρέπει να σταματήσει εκεί εξαιτίας του περιορισμού του.


Όταν φτάσει στο ανώτερο στάδιο ανάπτυξής του, ώστε να αποσπαστεί η συνείδηση και να σταθεί στα δικά της πόδια, τότε μπορούμε να εισχωρήσουμε στα αποκαλούμενα Πέπλα της Αρνητικής Ύπαρξης.Μπορούμε να κατανοήσουμε τη φύση του Κόσμου αν δεχτούμε τα Πέπλα σαν συμβατικές φιλοσοφικές ιδέες και συνειδητοποιήσουμε πως αντιστοιχούν σε ανθρώπινους περιορισμούς και όχι σε κοσμικές συνθήκες.

Οι φιλοσοφικοί όροι αδυνατούν να εξηγήσουν την αρχή των πραγμάτων. Όσο και αν αναζητούμε τις πρώτες αρχές του κόσμου της εκδήλωσης, πάντα ανακαλύπτουμε μια προηγούμενη ύπαρξη.

Μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να σύρουμε το Πέπλο της Αρνητικής Ύπαρξης και να αποκαλύψουμε το Μονοπάτι που οδηγεί πίσω στις πρώτες αρχές, θα δούμε αμυδρά την Πρωταρχική Αιτία.

Η Πρωταρχική Αιτία δεν είναι μια αρχή χωρίς αιτία, αλλά μια Πρώτη Εφάνιση στο επίπεδο της εκδήλωσης.

Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει ο νους, όχι μακρύτερα.

Πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα, ότι διαφορετικά μυαλά διανύουν διαφορετικές αποστάσεις και έτσι το Πέπλο σύρεται σε διαφορετικές θέσεις για τον καθένα.


Ο αμαθής δεν προχωρεί μακρύτερα απο την εικόνα του Θεού, που δείχνει ένα γέρο με μακριά κάτασπρα γένια, να στέκεται πάνω σε ένα θρόνο και να δίνει διαταγές για δημιουργία.

Ο επιστήμονας θα προχωρήσει λίγο μακρύτερα μέχρι να αναγκαστεί να σύρει το πέπλο που λέγεται Αιθέρας.

Ο φιλόσοφος θα προχωρήσει ακόμη μακρύτερα μέχρι το πέπλο που ονομάζεται Απόλυτο.

Ο Μυημένος όμως, θα προχωρήσει μακρύτερα απο όλους τους άλλους, γιατί έχει μάθει να σκέφτεται με Σύμβολα και τα Σύμβολα είναι για το μυαλό αυτό που είναι τα εργαλεία για τα χέρια - μια προέκταση των δυνατοτήτων τους...."


"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune

"Αρνητική Ύπαρξη",(σ.49)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 21, 2007, 13:47:35


6."...Οι λέξεις όμως, δεν είναι τίποτα παραπάνω απο λέξεις, εκτός και αν προκαλούν στο νου εντυπώσεις, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν απο μόνες τους.

Πρέπει να συσχετιστούν με άλλες ιδέες πριν αποχτήσουν κάποια σημασία.

Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε το Κέτερ μόνο όταν μελετήσουμε την Εκπόρευσή του, το Χόχμα, τη Δεύτερη Σεφίρα.

Όταν εξετάσουμε και τα Δέκα Σεφιρόθ, είμαστε έτοιμοι να πλησιάσουμε το Κέτερ με δεδομένα κλειδιά για την κατανόηση της φύσης του.

Όταν εργαζόμαστε πάνω στο Δέντρο είναι σοφότερο να συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε παρά να σταματήσουμε και να συγκεντρωθούμε σε ένα μόνο σημείο μέχρι να το κατανοήσουμε, γιατί το ένα πράγμα εξηγεί το άλλο και η αντίληψη των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών Συμβόλων είναι εκείνη που οδηγεί στη Φώτιση.

Τονίζουμε πάλι ότι το Δέντρο είναι μια Μέθοδος χρησιμοποίησης του Νου και όχι ένα Σύστημα Γνώσης..."


"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune

"Αρνητική Ύπαρξη" , (σ.50)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 21, 2007, 18:21:10


7."...Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με τη μελέτη των Εκπορεύσεων, αλλά με τις αρχές, σε όποιο βαθμό ελπίζει να τις κατανοήσει το ανθρώπινο μυαλό.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, θα εισχωρήσουμε βαθύτερα αν σύρουμε τα Πέπλα μπροστά απο τα Σεφιρόθ, παρά αν προσπαθήσουμε να διαπεράσουμε το σκοτάδι.

Θα συνοψίσουμε τότε την ουσία του Κέτερ σε μια πρόταση. Μια πρόταση που δεν μπορεί να έχει παρά ελάχιστη σημασία για τον σπουδαστή που προσεγγίζει για πρώτη φορά το θέμα, αλλά η οποία πρέπει να διατηρηθεί κατά νου, γιατί σύντομα θα αρχίσει να διαφαίνεται η σημασία της.

Με τον τρόπο αυτό ακολουθούμε την αρχαία εσωτερική παράδοση που δίνει στο σπουδαστή ένα Σύμβολο Διαλογισμού για επεξεργασία.

Αυτή η διδασκαλία θεωρείται προτιμότερη απο μια "συγκεκριμένη διδασκαλία" που δε θα έχει τίποτα να του μεταφέρει.

Η Σπερματική Σκέψη, λοιπόν, που ρίχνουμε στον υποσυνείδητο νου του αναγνώστη είναι η εξής:

"Το Κέτερ είναι το Μαλκούτ του Ανεκδήλωτου"

Ο Μάδερς λέει:

" Ο απέραντος ωκεανός αρνητικού φωτός δεν εκπορεύεται  απο ένα κέντρο, γιατί είναι χωρίς κέντρο, αλλά συμπυκνώνεται σε ένα κέντρο. Αυτό είναι το πρώτο απο τα εκδηλωμένα Σεφιρόθ, το Κέτερ, το Στέμμα, η Πρώτη Σεφίρα".

"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune

"Αρνητική Ύπαρξη", (σ.50)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 21, 2007, 21:05:10

9."...Οι Καμπαλιστές αναγνωρίζουν τέσσερα επίπεδα εκδηλωμένης Ύπαρξης και τρία επίπεδα ανεκδήλωτης ή Αρνητικής Ύπαρξης.

Το πρώτο απο τα τελευταία ονομάζεται Αΐν ή Αρνητικότητα, το δεύτερο Αΐν Σοφ ή Απεριόριστο.

Το τρίτο Αΐν Σοφ Αουρ ή Απεριόριστο Φως.

Αυτό το τελευταίο είναι που συγκεντρώνεται μέσα στο Κέτερ.

Αυτά τα τρία επίπεδα ονομάζονται επίσης τα τρία Πέπλα της Αρνητικής Ύπαρξης που κρέμονται πίσω απο το Κέτερ.

Με άλλα λόγια είναι τα Αλγεβρικά Σύμβολα που μας βοηθούν να σκεφτούμε εκείνο που υπερβαίνει τη σκέψη και που συγχρόνως αποκρύβουν αυτό που αντιπροσωπεύουν. Είναι η μάσκα των Υπερβατικών Πραγματικοτήτων.

Θα κάνουμε λάθος αν προσπαθήσουμε να αντιληφτούμε αυτές τις καταστάσεις αρνητικής ύπαρξης με οποιουσδήποτε γνωστούς όρους, γιατί είναι αδύνατο να αποδοθούν τη στιγμή που είναι ανεκδήλωτες.

Η έκφραση "Πέπλα", λοιπόν, μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε αυτές τις ιδέες άσχετα αν δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαίτερη αξία απο μόνες τους.

Αυτή είναι η πραγματική χρήση όλων των Συμβόλων. Αποκρύβουν εκείνο που παριστάνουν μέχρι να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με όρους κατανοητούς, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να χρησιμοποιούμε ιδέες που διαφορετικά θα ήταν αδιανόητες.

Επειδή η ουσία του Δέντρου βρίσκεται στο γεγονός ότι τα Σύμβολά του αλληλοερμηνεύονται μέσα απο τις σχετικές τους θέσεις, αυτά τα Πέπλα χρησιμεύουν σαν "Σκαλωσιά της Σκέψης".

Η διεργασία αυτή μας βοηθάει να βρούμε το δρόμο μας σε περιοχές αχαρτογράφητες απο το Νου.

Τέτοια Πέπλα (ή άλλα παρόμοια Σύμβολα) δεν έχουν αξία για μας εκτός και αν κάποια όψη τους συνορεύει με γνωστή περιοχή.  

Αυτά τα Πέπλα, στην πραγματικότητα, ενώ αποκρύβουν εκείνο που αντιπροσωπεύουν, μας βοηθούν να δούμε καθαρά μόνον τις αντανακλάσεις τους. Αυτή είναι η λειτουργία τους και ο μοναδικός λόγος αναφοράς τους.

Εμείς, λόγω των περιορισμών και των αδυναμιών μας, χρειαζόμαστε αυτά τα συμπαγή Σύμβολα και το μυαλό, με την εκγύμναση που παρέχει η Εσωτερική Φιλοσοφία, γρήγορα μαθαίνει να εργάζεται μέσα απο τους περιορισμούς και να δέχεται σαν πέπλο το Σύμβολο που βρίσκεται πέρα απο τις αντιληπτικές του δυνατότητες.

Αυτός ο τρόπος αποτελεί το ξεδίπλωμα της σοφίας, γιατί ο νους αναπτύσσεται με εκείνο που τον τρέφει. Όταν θα έχουμε πια αναρριχηθεί στο Κέτερ, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα απλώσουμε τα χέρια, θα σκίσουμε το Πέπλο και θα κοιτάξουμε μέσα στο Απεριόριστο Φως.

Ο Εσωτεριστής δεν περιορίζεται δηλώνοντας ότι το Άγνωστο είναι κάτι που δεν μπορεί να γνωριστεί, γιατί πάνω απο όλα πιστεύει βαθιά στην εξέλιξη και ξέρει ότι εκείνο που δεν είναι κατορθωτό σήμερα είναι δυνατό μέσα στο αύριο του κοσμικού χρόνου.

Γνωρίζει επίσης, ότι ο χρόνος μετριέται με διαφορετικό τρόπο στα εσωτερικά πεδία και δεν κανονίζεται απο την περιστροφή της γης γύρω απο τον άξονά της..."


"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune


"Αρνητική Ύπαρξη", (σ.52)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 22, 2007, 10:07:13


11. "...Αν και η Αρνητική Ύπαρξη βρίσκεται έξω απο την περιοχή συνειδητοποίησής μας, αυτό δε σημαίνει ότι και εμείς βρισκόμαστε έξω απο την ακτίνα επιρροής της.

Αν ήταν έτσι, θα μπορούσαμε να την αγνοήσουμε, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο ενδιαφέρον μας γι' αυτήν. Όμως, παρ' όλο που δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στη φύση της, όλα όσα υπάρχουν έχουν τη ρίζα τους σε αυτή την Αρνητική Ύπαρξη.

Έτσι, αν και δεν μπορούμε να τη γνωρίσουμε άμεσα, δεχόμαστε την επιρροή της. Με άλλα λόγια, αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη φύση της, γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ηλεκτρισμό. Ενώ δεν ξέρουμε τίποτα για την φύση του, (σημ.το βιβλίο γράφτηκε το 1935) τον χρησιμοποιούμε στη ζωή μας και απο τα αποτελέσματά του βγάζουμε μερικά συμπεράσματα για τις ιδιότητές του.

Εκείνοι που βάδισαν μακρύτερα μέσα στο Αόρατο, μας έδωσαν συμβολικές περιγραφές μέσα απο τις οποίες μπορούμε να στρέψουμε το μυαλό μας στην Κατεύθυνση του Απόλυτου, ακόμη και αν δεν μπορούμε να το φτάσουμε.

Έχουν περιγράψει την Αρνητική Ύπαρξη σαν Φως: "Αΐν Σοφ Αουρ", το Απεριόριστο Φως.

Περιέγραψαν την Πρώτη Εκδήλωση σαν Ήχο: "Εν Αρχή ην ο Λόγος".

Θυμάμαι τι μου είπε κάποτε ένας σοφός άνθρωπος: "Αν θέλεις να μάθεις τι είναι ο Θεός, μπορώ να σου πω με μια λέξη. Ο Θεός είναι Πίεση".


Και ξαφνικά, μια εικόνα ξεπήδησε στο μυαλό μου και αμέσως ακολούθησε μια συνειδητοποίηση.


Μπορούσα να συλλάβω τη ροή της ζωής μέσα απο κάθε κανάλι ύπαρξης.

Ένοιωσα ότι μου είχε μεταδοθεί μια γνήσια συνειδητοποίηση της φύσης του Θεού.

Και όμως, αν ερχόταν κάποιος να αναλύσει αυτές τις λέξεις, δε θα έβρισκε τίποτα μέσα σε αυτές.


Είχαν όμως τη δύναμη να μεταδώσουν στο νου μια εικόνα, ένα Σύμβολο.


Και το μυαλό λειτουργώντας στη Σφαίρα της Διαίσθησης - πέρα απο τη Σφαίρα της Λογικής -  πέτυχε μια συνειδητοποίηση, έστω και αν (αυτή η συνειδητοποίηση) έφτασε στη Σφαίρα του συγκεκριμένου Νου με τη μορφή μιας εικόνας..."


"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune

 "Αρνητική Ύπαρξη", (σ.53 - 54)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 22, 2007, 10:43:12


12."...Πρέπει να αντιληφθούμε καθαρά ότι σε αυτές τις πολύ αφηρημένες περιοχές το μυαλό δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τίποτε άλλο εκτός απο Σύμβολα.

Αυτά τα Σύμβολα όμως, παρέχουν τη δύναμη της κατανόησης στο Νου που ξέρει να τα χρησιμοποιεί.

Είναι οι σπόροι της σκέψης απο όπου πηγάζει η κατανόηση, αν και δεν μπορούμε να πάρουμε απο το ίδιο το Σύμβολο μια συγκεκριμένη αντίληψη..."
"Η Μυστική Καμπάλα", D.Fortune

 "Αρνητική Ύπαρξη", (σ.54)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 22, 2007, 13:50:16


13."...Σιγά σιγά, σαν ανερχόμενη παλίρροια, η συνειδητοποίηση συγκεκριμενοποιεί το Αφηρημένο, αφομοιώνοντας και εκφράζοντας με δικούς της όρους πράγματα που ανήκουν σε μια διαφορετική σφαίρα.

Θα κάνουμε μεγάλο λάθος αν προσπαθήσουμε να αποδείξουμε μαζί με το Χέρμπερτ Σπένσερ ότι επειδή ένα πράγμα είναι άγνωστο για την τωρινή κατάσταση του νου πρέπει να παραμείνει για πάντα Ακατάληπτο.

Ο Χρόνος αυξάνει τη Γνώση μας και η εξέλιξη αυξάνει την ικανότητα της Γνώσης.

Η Μύηση, που επισπεύδει ουσιαστικά την εξέλιξη, προκαλεί την εμφάνιση καινούριων ικανοτήτων την κατάλληλη εποχή και οδηγεί τη συνείδηση του Μύστη σε συλλήψεις μακρινές, που βρίσκονται πέρα απο τον ορίζοντα του ανθρώπινου μυαλού.

Αυτές οι ιδέες, αν και είναι καθαρά αντιληπτές απο το Μύστη με ένα διαφορετικό είδος συνείδησης, εντούτοις, δεν μπορούν να μεταδοθούν σε κάποιον που δε γνωρίζει αυτό το είδος συνείδησης.

Επιπλέον, μπορεί να τις διατυπώσει μόνο σε Συμβολική Μορφή.

Όποιος νους έχει την εμπειρία αυτού του πλατύτερου είδους λειτουργίας, θα μπορέσει ίσως να τις μεταφράσει στη σφαίρα της συνειδητής σκέψης.

Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν στη φιλολογία της εσωτερικής επιστήμης διασκορπισμένες σπερματικές σκέψεις όπως " Ο Θεός είναι Πίεση" και "Το Κέτερ είναι το Μαλκούτ της Αρνητικής Ύπαρξης".

Αυτές οι εικόνες, που το περιεχόμενό τους δεν ανήκει καν στη σφαίρα της δικής μας λογικής, είναι τα σπέρματα σκέψης που γονιμοποιούν το ωάριο της Συγκεκριμένης Αντίληψης.

Απο μόνα τους είναι ανίκανα να διατηρήσουν κάτι περισσότερο απο μια φευγαλέα εικόνα στη συνείδηση, σαν μια αναλαμπή συνειδητοποίησης.

Χωρίς αυτά, το ωάριο της φιλοσοφικής σκέψης θα παραμείνει  αγονιμοποίητο. Γονιμοποιημένο απο αυτά πάντως - αν και η ουσία τους απορροφιέται  και χάνεται σε αυτή την ίδια την πράξη - πραγματοποιείται αύξηση μέσα στο άμορφο σπέρμα της σκέψης και τελικά, μετά την απαιτούμενη κυοφορία πέρα απο το κατώφλι της συνείδησης, το μυαλό γεννά μια ιδέα..."


"Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune


"Αρνητική Ύπαρξη",(σ.54 - 55)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Αύγουστος 29, 2007, 13:37:44

"...Κάθε Στοά είναι ένας Ναός και σαν Ολότητα αλλά και στις Συμβολικές της λεπτομέρειες.

Το ίδιο το Σύμπαν έδωσε στον άνθρωπο το πρότυπο σχέδιο για τους πρώτους ναούς που ανεγέρθησαν προς τιμή της Θεότητας.

Η Διάταξη του Ναού του Σολομώντος, τα συμβολικά κοσμήματα που αποτελούσαν την κυρίως διακόσμησή του, ακόμη και η στολή του Μεγάλου Ιερέως, όλα είχαν αναφορές στην διάταξη του Σύμπαντος όπως το κατανοούσαν τότε.

Ο Ναός περιείχε πολλά εμβλήματα των εποχών - τον ήλιο, την σελήνη, τους πλανήτες, τους αστερισμούςτης Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου, τον Ζωδιακό Κύκλο, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία του Σύμπαντος.

Ο Διδάσκαλος αυτής της Συμπαντικής Στοάς είναι ο Ερμής, ενώ ο Κχουρούμ (Khurum) (Χιράμ), που είναι ένα απο τα φώτα της, είναι ο αντιπρόσωπός του.

Για περισσότερες εξηγήσεις που αφορούν το συμβολισμό των ουρανίων σωμάτων, των ιερών αριθμών, του ναού και των λεπτομερειών του, θα πρέπει να περιμένετε υπομονετικά μέχρι να εξελιχθείτε στον Τεκτονισμό.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εξασκείτε την διάνοιά σας, ερευνώντας όλον αυτό τον συμβολισμό μόνοι σας.

Η μελέτη και αναζήτηση της ορθής ερμηνείας των Συμβόλων του Σύμπαντος είναι η Εργασία του Σοφού και του Φιλοσόφου, αποτελεί δε την αποκρυπτογράφηση της γραφής του Θεού και την διείσδυση στις σκέψεις Του.

Όλα αυτά τα θέματα ερωτώνται και απαντώνται μέσα απο την διδασκαλία μας στην Στοά...
"

*********************************** 

(Απο το βιβλίο "Αρχές και Φιλοσοφία των Ελευθεροτεκτόνων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου", εκδ. Τετρακτύς)


κεφ. Ι. ΜΑΘΗΤΗΣ

Ο Κανόνας των Δώδεκα ιντσών και η κοινή Σφύρα, (σ.21)

Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Σεπτέμβριος 05, 2007, 13:30:04
"...Ο Θεός κάνει ορατή την θέλησή Του στους ανθρώπους μέσω γεγονότων. Αυτά αποτελούν ένα δυσνόητο κείμενο γραμμένο σε μια μυστηριώδη γλώσσα.

Οι άνθρωποι τα ερμηνεύουν αμέσως  με βιασύνη, με λάθη, παραλείψεις και παρανοήσεις.

Διακρίνουμε μόνον ένα πολύ μικρό μέρος της καμπύλης του μεγάλου κύκλου! Ελάχιστες διάνοιες κατανοούν τη Θεϊκή γλώσσα. Οι πλέον οξύνοες, οι πλέον ήρεμοι, οι πιο εμβριθείς, αποκρυπτογραφούν αργά αυτά τα ιερογλυφικά και όταν φθάσουν στο τέλος του κειμένου  ίσως η ανάγκη να έχει προ πολλού περάσει.

Θα υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι ερμηνείες τοιχοκολλημένες σε μια δημόσια πλατεία και βέβαια, οι περισσότερο λανθασμένες απο αυτές, θα είναι και οι πλέον αποδεκτές και περισσότερο δημοφιλείς.

Απο κάθε τέτοια μετάφραση δημιουργείται μια μεγάλη ομάδα και απο κάθε παρανόηση μια μικρότερη.

Κάθε μεγάλη ομάδα πιστεύει ή προσποιείται ότι κατέχει το μόνον αυθεντικό κείμενο, ενώ κάθε μικρότερη ομάδα πιστεύει ή προσποιείται ότι μόνον αυτή κατέχει το φως.

Επιπλέον, οι μικρές ομάδες είναι τυφλοί άνθρωποι που όμως σκοπεύουν ευθεία. Όποτε παρατηρείται έλλειψη λογικής στους ανθρώπους που υπεραμύνονται του δικαίου, τα λάθη μεταμορφώνονται σε άριστα βέλη που χτυπούν με μεγάλη ευστοχία και με όλη τη μεγάλη ισχύ που προέρχεται απο τον λανθασμένο λογισμό.

Αυτό, όπως ακριβώς ένα αδύνατο σημείο σε μια πανοπλία, σε κάνει τρωτό.

Συνεπώς, πολλές φορές θα στερούμαστε των απαραίτητων εφοδίων για να πολεμήσουμε το ανθρώπινο σφάλμα. Ο Ανταίος αντιστάθηκε πολύ χρόνο στον Ηρακλή, ενώ τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπηδούσαν τόσο συχνά όσο περισσότερο κόβονταν.

Είναι άτοπο να θεωρούμε ότι το Σφάλμα, τραυματισμένο, σφαδάζει απο τους πόνους και πεθαίνει στα πόδια αυτών που το λάτρεψαν.

Η Αλήθεια κατακτά αργά. Υπάρχει μια τρομερή ζωτική δύναμη στο Σφάλμα. Η Αλήθεια, τις περισσότερες φορές, περνάει απαρατήρητη απο τις μάζες.

Εάν ένα σφάλμα ηττηθεί για λίγο καιρό, ορθώνεται αμέσως και μάλιστα περισσότερο ζωντανό απο ποτέ.

Δεν πεθαίνει ούτε και όταν οι επινοητές του αποβιώσουν, ενώ τα πιο ηλίθια και πλέον παράλογα λάθη είναι αυτά με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα...."

********************************************

Απο το βιβλίο "Αρχές και Φιλοσοφία των Ελευθεροτεκτόνων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου", εκδ. Τετρακτύς


Ι. ΜΑΘΗΤΗΣ

Ο Κανόνας των Δώδεκα ιντσών και η κοινή Σφύρα


(σ. 36)
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Avaris στις Σεπτέμβριος 05, 2007, 14:19:41

4. "...Ας προχωρήσουμε τώρα στην ερμηνεία των Τριών Ουράνιων Σεφιρόθ, σύμφωνα με τη μέθοδο της Μυστικής Καμπάλα, που συνίσταται

αρχικά στον Κορεσμό του νου με τις ανάλογες Αντιστοιχίες και Σύμβολα και αργότερα στο Στοχασμό της Επεξεργασίας...""Η Μυστική Καμπάλα", Dion Fortune


 Κεφάλαιο VII

ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΕΦΙΡΟΘ

(σ.64)


Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: suida στις Νοέμβριος 25, 2008, 17:36:00
    ηταν....ΑΡΓΑ....ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ....ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ....ΤΟ   ΜΗΝΥΜΑ....ΑΠΟ   ΤΟ   ΣΩΜΑ   ΜΟΥ....Κ Α Θ Α Ρ Ο ....ΣΤΟ   Μ Υ Α Λ Ο    ΜΟΥ...

                             "Η    Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Α .....Ε Ι Ν Α Ι ....Χ Α Μ Η Λ Η ..."

                   Ο Χ Ι .....ΩΣ    Λ Ε Ξ Ι Μ Ο Ρ Φ Ο .....ΑΛΛΑ.....ΩΣ  ....Α Ι Σ Θ Η Σ Η ....

                            "ΠΑΡΑΞΕΝΟ"......ΣΚΕΦΘΗΚΑ.....ΠΩΣ...!?!    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ....Ο,ΤΙ....ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ    ΑΥΤΟ....!?!

                    ΜΙΣΟ...ΛΕΠΤΟ....ΠΩΣ...?!?!     ΚΟΙΤΩ....ΤΑ   ΧΕΡΙΑ   ΜΟΥ....ΝΟΙΩΘΩ....ΤΗΝ   Κ Ι Ν Η Σ Η ....ΤΑ   ΔΑΧΤΥΛΑ.....

                ΝΟΙΩΘΩ....Ο,Τ Ι ....ΚΑΠΟΙΟΣ....ΑΛΛΟΣ....ΚΑΝΕΙ....Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Α ....ΓΙΑ.....Λ Ο Γ Α Ρ Ι Α Σ Μ Ο    ΜΟΥ....

                                                        Ε Ι Ν Α Ι .....Δ Υ Ν Α Τ Ο  ......!?!


                   Σ Κ Ε Φ Τ Ο Μ Α Ι .....Ε Ι Κ Ο Ν Ι Κ Α ....ΝΑ    Σ Η Κ Ω Θ Ω ....ΑΠΟ   ΤΗΝ   Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α ....

                                Τ Ι Π Ο Τ Α .....

                          ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ.....Ο,ΤΙ   ΘΑ   Η Τ Α Ν   ....Π Ρ Ε Π Ο Ν     ΝΑ   ΣΗΚΩΘΩ.....

                                           Τ Ι Π Ο Τ Α .....


                                 Σ Η Κ Ω Θ Η Κ Α .....   ΕΤΣΙ    ΑΠΛΑ.....

                      ΜΑ,   ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ....ΔΕΝ    ΤΟ   Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Α ....Ε Γ Ω ....ΔΙΟΤΙ....ΔΕΝ    Π Ρ Ο Λ Α Β Α ....ΝΑ   ΣΚΕΦΤΩ...


                                    ΜΙΣΟ,   ΛΕΠΤΟ....ΕΙΧΑ....ΑΚΟΥΣΕΙ....ΚΑΠΟΤΕ....ΤΗΝ   ΤΕΧΝΙΚΗ....ΤΗΣ   Γ Α Τ Α Σ ....

                                                           "Κ Υ Ν Η Γ Α ....ΤΗΝ   Ο Υ Ρ Α    ΣΟΥ..."".....Ο   Δ Α Σ Κ Α Λ Ο Σ     ΜΙΑΣ   Σ Τ Ο Α  Σ ...

                                                η"...ΤΑΓΜΑΤΟΣ....δεν   θυμα,μαι     καλα...μου   ειχε   πει....                    ΜΙΑ....Φ Ω Ν Η ...ΓΕΜΑΤΗ....Α Π Ο Ρ Ι Α ....ΓΕΜΙΣΕ...ΤΟ   Δ Ω Μ Α Τ Ι Ο ...." Ε Ι Σ Α Ι ....Κ Α Λ Α ..."?!?!


                           Κ Ο Κ Α Λ Ω Σ Α ....Α Μ Η Χ Α Ν Ι Α .....Μ Π Α Λ Ω Μ Α .....Υ Φ Ο Υ Σ ....Υ Ψ Ο Υ Σ ...ΞΕΡΟΚΑΤΑΠΙΑ....


                       "Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Ι Κ Η ....Ε?!?!....ΤΙ   ΝΑ   ΚΑΝΕΙΣ....Β Ρ Α Ζ Ε Ι    ΤΟ   Α Ι Μ Α   ΣΟΥ....Η   ΜΗΠΩΣ   Κ Ρ Υ Ω Ν Ε Ι Σ ...

                              Α...!?!    ΑΥΤΟ   ΘΑ   ΕΙΝΑΙ....Κ Ρ Υ Ω Ν Ε Ι Σ ...""       "παρε   μια   κουβερτα....απο   εκει...""


                    ο χ ι ....Ο Χ Ι ...   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....ΝΑ... ΠΙΑΣΤΗΚΑ....Λ Ι Γ Ο ....ΑΥΤΟ....ΤΙΠΟΤΕ   ΑΛΛΟ....ΑΥΤΟ.....

                              Σ Ι Γ Η ....     ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ....       ΜΕ     Κ Ο Ι Τ Α Ξ Ε .....

                         "Ε Ι Ν Α Ι     ΑΛΗΘΕΙΑ....  αδελφε   μου....Ο, Τ Ι ....Ο   Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ .....ΤΟΥ    "Σ Ω Μ Α Τ Ο Σ "....ΔΕΝ    Γ Ι Ν Ε Τ Α Ι ..

                 Α Π Ε Υ Θ Ε Ι Α Σ .....ΑΠΟ   Ε Μ Α Σ ...ΑΛΛΑ....ΜΕΣΩ....ΕΝΟΣ....Μ Ε Σ Α Ζ Ω Ν Τ Ο Σ ....αιθερικου....η ...κατι   τετοιου...?!?!"
                       ε ι π α ....


                            "ναι,   ΑΛΛΑ....ΠΡΩΤΑ...ΠΡΕΠΕΙ ...ΝΑ   Ξ Ε Κ Α Θ Α Ρ Ι Σ Ο Υ Μ Ε .....Κ Α Τ Ι .......


                                                   Ε Μ Ε Ι Σ .....   Ο   Κ Α Θ Ε    Ε Ν Α Σ .... Ε Ι Μ Α Σ Τ Ε ....Ε Ι Ν Α Ι ....Α Υ Τ Ο ...ΠΟΥ...

                                  Ο Λ Ο Ι ......Λ Ε Μ Ε .....       Ψ  Υ  Χ  Η  .....""        "   Η    Ψ Υ Χ Η ....Ε Γ Ω ....Ε Ι Μ Α Ι .."    .....σκεφτηκα...


                     Μ Ι Α .....Α Ι Σ Θ Η Σ Η ....Α Ν Α Κ Ο Υ Φ Ι Σ Η Σ ....ΜΕ   Κ Υ Ρ Ι Ε Υ Σ Ε ....   Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α Σ ......

                                                    " Η   Ψ  Υ  Χ  Η  .....Ε Γ Ω ....Ε Ι Μ Α Ι ...""       ε π α ν ε λ α β α ....ξανα...και  ξ α ν α ....


                                         " Θ Ε Ε    ΜΟΥ.....Ε Γ Ω ....Ε Ι Μ Α Ι ...".....ειπα....δυνατα....ΚΑΙ   Τ Ο Τ Ε ....ΤΟΤΕ....Ο   Θ Ε Ο Σ ....

                            Ν Α Ι .....Ο    Θ Ε Ο Σ ....ΠΟΙΟΣ....Ε Ι Ν Α Ι ...!!!!......Θ Ε Ε    Μ Ο Υ ......ΠΟΙΟΣ....   Ε Ι Ν Α Ι ...!!!!


                                    Γ Ε Λ Ι Α .....ΓΕΜΙΣΑΝ....ΓΙΑ   ΑΛΛΗ   ΜΙΑ   Φ Ο Ρ Α ....ΤΟ   Δ Ω Μ Α Τ Ι Ο ....

                                                Γ Ε Λ Ι Α .....ΚΑΙ    Δ Α Κ Ρ Υ Α .....ΜΑΖΙ.....

               Σ Κ Ε Ψ Ο Υ ....".Ε Γ Ω --.Η    Ψ Υ Χ Η ."...ΚΑΙ  " Ο   Θ Ε Ο Σ ....ΠΟΥ   Ε Ι Ν Α Ι ....Ο    ΘΕΟΣ"....μαλλον ....δεν   υ π α ρ χ ε ι ...


                       νασαι....καλα....μ"  εκανες    και   γελασα     ΜΟΥ    Ε Ι Π Ε ....   ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΚΕ.....


                            "ΝΑΙ,   Ο   ΚΑΘΕ   ΕΝΑΣ....ΕΙΝΑΙ....Η   Ψ Υ Χ Η ....    ΤΟ    Ε Ν Δ Υ Μ Α ....ΟΜΩΣ....ΕΙΝΑΙ    Α Υ Τ Ο ...ΠΟΥ  ...

                                         ΕΙΠΩΘΗΚΕ.....ΩΣ ....  αιθερικο....η.......συννεφο...και   Δ Ω Θ Η Κ Ε ....ΑΠΟ   ΤΟΝ   Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ο   ΤΟΥ....

                                                                    ΓΙΑ   ΤΟΝ   Ε Λ Ε Γ Χ Ο ....ΤΟΥ    Σ Ω Μ Α Τ Ο Σ ....

                                                 ΕΧΕΙ   Φ Τ Ι Α Χ Τ Ε Ι ....ΓΙΑ   ΝΑ   Υ Π Α Κ Ο Υ Ε Ι ....ΣΕ   ΚΑΘΕ   ΜΙΑ....Ξ Ε Χ Ω Ρ Ι Σ Τ Α ....

                                    ΚΑΤΟΧΗ....  ΑΠΟ   ΑΛΛΟΝ....  ΑΠΛΑ....ΔΕΝ    Γ Ι Ν Ε Τ Α Ι ....ΟΥΤΕ.....ΑΛΛΑΓΗ....ΚΑΘ"   Ο Δ Ο Ν ...."


              "  Υ Π Α Ρ Χ Ε Ι .....Ι Ε Ρ Α Ρ Χ Ι Α .....ΠΟΥ    Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Ζ Ε Ι ....ΓΙ"   ΑΥΤΟ...."   ΕΙΝΑΙ......ΑΟΡΑΤΗ....ΟΠΩΣ   ΚΙ"ΑΥΤΟ...

                       Π Ε Ρ Ι Π Ο Υ .....ΘΑΛΕΓΑ....".....    "ΜΕ   ΤΟΝ   ΘΑΝΑΤΟ.....ΦΥΣΙΚΟ...η"....ΞΑΦΝΙΚΟ.....ΑΥΤΟ    ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ..."

                    "ΑΦΟΥ.....Ε Μ Ε Ι Σ ....ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.....ΕΠΙΠΕΔΟ....ΚΑΙ.....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ....ΝΑ   "ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ".....ΑΛΛΟ   Ε Ν Δ Υ Μ Α ...

                                   ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ....ΓΙΑ   ΤΟ    ΑΛΛΟ....ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..."    "Δ Η Λ Α Δ Η .....ΤΟ    Σ Υ Μ Π Α Ν ....Ο    Κ Ο Σ Μ Ο Σ ...

                         Σ Φ Ι Ζ Ε Ι.....ΑΠΟ    Ζ Ω Η ...."     .....  "  ΟΙ   Τ Υ Φ Λ Ο Ι ....  ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ....Ε Δ Ω ...ΛΟΓΩ.....ΤΗΣ   Ι Δ Ι Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α Σ ..

                                     ΤΟΥ    Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ο Σ ....""


                 "ΕΧΕΙΣ.....ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ....ΒΕΒΑΙΑ....ΟΤΑΝ    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΣ....ΝΑ   Π Ε Τ Α Ξ Ε Ι Σ ....ΤΟ     ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...."

                             "ΝΑΙ....Σ Κ Ε Φ Τ Η Κ Α ...".......ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ....ΤΙΣ    ΣΤΙΓΜΕΣ....   ΤΗΝ    Φ Ω Ν Η ...ΠΟΥ   ΑΚΟΥΓΑ....

                                       ΚΑΘΟΔΗΓΩΝΤΑΣ....ΜΕ....


                    "  ΜΗΝ    Ξ Ε Χ Α Σ Ε Ι Σ ....Π Ο Τ Ε ..."    Σ Υ Ν Ε Χ Ι Σ Ε ...."Ο, Τ Ι .....ΤΟ    Σ Π Ο Υ Δ Α Ι Ο .....ΔΕΝ    ΕΙΝΑΙ...ΝΑ...

                             ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ.....ΝΑ    Π Ε Τ Α Ξ Ε Ι Σ .....ΑΛΛΑ....ΤΟ   Π Ο Υ .....Ε Σ Υ ...ΘΑ   Κ Ι Ν Η Θ Ε Ι Σ .....ΟΤΑΝ....

                                                                       ΘΑ     Π Ε Τ Α Ξ Ε Ι Σ ...."                Ξ Η Μ Ε Ρ Ω Ν Ε .,....ΜΙΑ    ΓΛΥΚΙΑ....ΑΙΣΘΗΣΗ....ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ....Σ Υ Μ Π Α Θ Ε Ι Α Σ ....ΕΙΧΕ    Α Π Λ Ω Θ Ε Ι ...

                                                 ΣΤΟ    Δ Ω Μ Α Τ Ι Ο ....ΗΤΑΝ....Ο Λ Α ....ΤΟΣΟ....   Η Ρ Ε Μ Α ....


                                       ΚΑΙ   ΤΟ   Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Ο ......ΔΕΝ .....Ε Ν Ο Ι Ω Θ Α .....ΠΙΑ.....

                                                            "Χ Α Μ Η Λ Η ......   Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Α ".....

                                                                                                   ΑΣ,   ΕΙΣΑΙ   ΚΑΛΑ....ΟΠΟΥ  ΚΙ   ΑΝ   ΕΙΣΑΙ....Δ Α Σ Κ Α Λ Ε .....
Τίτλος: Απ: Αποσυμβολισμός ως "Εσωτερική Πρακτική"
Αποστολή από: Rose στις Νοέμβριος 26, 2008, 00:34:24
  "  ΜΗΝ    Ξ Ε Χ Α Σ Ε Ι Σ ....Π Ο Τ Ε ..."    Σ Υ Ν Ε Χ Ι Σ Ε ...."Ο, Τ Ι .....ΤΟ    Σ Π Ο Υ Δ Α Ι Ο .....ΔΕΝ    ΕΙΝΑΙ...ΝΑ...

    ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ.....ΝΑ    Π Ε Τ Α Ξ Ε Ι Σ .....ΑΛΛΑ....ΤΟ   Π Ο Υ .....Ε Σ Υ ...ΘΑ   Κ Ι Ν Η Θ Ε Ι Σ .....ΟΤΑΝ....

                                                                       ΘΑ     Π Ε Τ Α Ξ Ε Ι Σ ...."

Αγαπητέ Suida,

ακόμα μια πανέμορφη βιωματική ιστορία... που προβληματίζει και διεγείρει την συνείδηση προς αναζήτηση... 'Οντως όπως σωστά επισήμανες το μέλημα είναι που θα κινηθεί κάποιος όταν θα πετάξει... όταν θα ελευθερωθεί κατά μία έννοια η συνείδησή του, από την περιορισμένη υλιστική αντίληψη.

Πέρα των 4 επιπέδων του, (υλικό, συναισθηματικό, νοητικό, πνευματικό)1 ο άνθρωπος έχει δύο φύσεις... Την ανθρώπινη μηχανή, και το παγκόσμιο πνεύμα.  Η ψυχή είναι μία ενδιάμεση προσωπικότητα γεννημένη από το νύμφευμα του πατέρα Ουρανού και της Μητέρας μας Γαίας.  Είναι σχεδόν αθάνατη, μια και αντέχει περισσότερο στο χρόνο από ότι η ανθρώπινη μηχανή...

Όντως είναι μεγάλη η έκπληξη της ζωώδης συνείδησης όταν συνειδητοποιεί πως είναι κάτι παραπάνω από το σώμα...

Είμαι μία Ψυχή! αναφωνεί...  Είμαι μία ύπαρξη πέρα από τον χρόνο!

Τότε αρχίζει το εσωτερικό ταξίδι, και η οδός της επιστροφής προς τον Πατέρα Ουρανό, την Πνευματική Συνείδηση.  'Ομως ειλικρινά, η Ψυχή σε αυτή τη φάση, αισθάνεται ελεύθερη να πετάξει αλλά δεν ξέρει που να πάει και τι να κάνει...

Εκεί είναι που χρειάζεται η επιστροφή στην Γαία (προσγείωση), στην ‘Ερευνα, στην Διανόηση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η αντίληψη, μέσω της Γνώσης και της Κατανόησης...

Τότε η Ψυχή θα γνωρίζει που να πετάξει, και τι επακριβώς να πράξει...

________________________________________________________________________
1 Η ψυχική ατομικότητα έχει διπλή φύση (συναισθηματική και διανοητική).  Η συναισθηματική φύση είναι γέννημα της Μητέρας Γαίας, και η διανοητική φύση είναι κληρονομιά του Ουράνιου Πατέρα.