ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Σχόλια => Κοινωνικοί Προβληματισμοί => Μήνυμα ξεκίνησε από: Rose στις Μαΐου 30, 2011, 23:40:18

Τίτλος: Στον Βόλο καταργούν το ευρώ
Αποστολή από: Rose στις Μαΐου 30, 2011, 23:40:18
http://www.mahitikanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1369:2011-05-02-19-18-59&catid=55:2010-05-17-11-43-27&Itemid=77

Στον Βόλο καταργούν το ευρώ.

Δευτέρα, 02 Μάιος 2011

Τουρσουνίδης Γεώργιος    

Ο Χρήστος Παπαϊωάννου παρακολουθεί τις συναλλαγές του με ΤΕΜ στον φορητό του υπολογιστή. Είναι ένα από τα 200 μέλη του Δικτύου ανταλλαγής στη Μαγνησία που χρησιμοποιούν μια εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ. Δεν αλλάζει χέρια. Δεν τυπώνεται σε χάρτινη μορφή ούτε κόβεται σε νόμισμα. Οι κάτοχοί της όμως τη χρησιμοποιούν ως μέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Από το περασμένο καλοκαίρι, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά με ευρώ. Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και μια νέα μονάδα: την ΤΕΜ.

Ονομάζεται Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, έχει θεωρητικά ίση αξία με το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναμη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο. «Δεν είναι νόμισμα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι μια μονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουμε μεταξύ μας», λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα μέλη του Δικτύου.

Η ΤΕΜ χρησιμοποιείται στη Μαγνησία, στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Από μια παρέα φίλων το Δίκτυο μεγάλωσε και έφτασε τα 50 μέλη μέσα σε έναν μήνα και σήμερα φτάνει τα 200. Για να συμμετάσχει κάποιος, απαιτείται φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας. Με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες μπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη. Ο λογαριασμός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Στην ίδια ιστοσελίδα τα μέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται με κουπόνια (εντολές πληρωμής).

Μεταξύ των μελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, ένας καρδιολόγος, μια ομοιοπαθητικός και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, τα καταστήματα ή οι επιχειρηματίες ζητούν από μέλη του Δικτύου ένα μέρος της τιμής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προμήθεια σε ευρώ. «Για παράδειγμα, στο μαγαζί με τα οπτικά, για έναν σκελετό γυαλιών αξίας 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον πελάτη 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ. Σαν να του κάνει έκπτωση. Έπειτα θα κόψει απόδειξη για 70 ευρώ», λέει ο κ. Γρηγορίου.

Η ΤΕΜ μπορεί, σύμφωνα με τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως λένε, εξοικονομούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναμη σε ανέργους. Ο Θοδωρής Μαυρίδης είναι ένας από αυτούς. Πενήντα τριών ετών, ηλεκτρολόγος, χωρίς δουλειά εδώ και οκτώ μήνες. Έλαβε τις πρώτες του ΤΕΜ κάνοντας μια ηλεκτρολογική εργασία και σχεδιάζει να τις ξοδέψει στην αγορά αγροτικών προϊόντων. «Αισθάνομαι ελεύθερος. Δεν με δεσμεύει το ευρώ», λέει.

Για τον βελονιστή Ευριπίδη Σιούρα η ΤΕΜ είναι μια μονάδα ανταλλαγής, «όχι μέσο δύναμης όπως τα κλασικά νομίσματα». Στόχος της Μαιρίτας Χούπη, μέλους του Δικτύου, είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές με ΤΕΜ. Με το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής της καλύπτει σήμερα παλιότερά της δάνεια. Συγκέντρωσε τις δικές της ΤΕΜ βοηθώντας μια γυναίκα με αναπηρία. «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήματα, αλλά όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας», λέει.

Η ΤΕΜ χρησιμοποιείται μόνο στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καλύπτει ανάγκες, όχι την επιβίωση

Ακόμα κι αν φτάνει σήμερα τα 200 μέλη, το Δίκτυο βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο. Μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες, αλλά όχι και να εξασφαλίσει την επιβίωση. Το ενοίκιο, οι λογαριασμοί, η τροφή και η βενζίνη αγοράζονται και πωλούνται σε ευρώ, όχι σε εναλλακτικές μονάδες. Κάποια μέλη του Δικτύου δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν ΤΕΜ, αφού τα δικά τους επαγγέλματα δεν έχουν μεγάλη ζήτηση. ο κ. Γρηγορίου, ως κοινωνιολόγος, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό ενισχύει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του σε ΤΕΜ συμμετέχοντας σε χειρωνακτικές εργασίες, επισκευές ή βαψίματα.

Εκδίδουν και τοπικά νομίσματα με σταθερή ισοτιμία με το ευρώ

Δίκτυα σαν κι αυτό λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στη Γερμανία έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και εκδίδουν τοπικά νομίσματα. Ένα από τα πιο επιτυχημένα εσωτερικά νομίσματα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία με σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα με το ευρώ. Εμπνευστής του είναι ένας καθηγητής λυκείου, ο Κρίστιαν Γκέλερι. Το chiemgauer δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγής μεταξύ 3.000 ατόμων και 600 επιχειρήσεων. Τυπώνεται σε νομίσματα των 2, 5, 10, 20 και 50. Φέρουν ταινία ασφαλείας, υδατογράφημα και ιριδίζουσα λωρίδα για να μην είναι εύκολη η αντιγραφή τους. Μπορεί κανείς να τα ανταλλάξει με ευρώ σε 50 διαφορετικά σημεία, με προμήθεια 3% που καταλήγει ως δωρεά σε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως μας λέει ο κ. Γκέλερι, οι πολίτες φορολογούνται για το εισόδημά τους στο παράλληλο νόμισμα. Αν και μόνο η κεντρική τράπεζα έχει δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα, ο γερμανός δάσκαλος λέει ότι οι αρχές της χώρας «ανέχονται το chiemgauer επειδή κυκλοφορεί σε μια περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή και καλύπτει ένα μικρό μέρος των συναλλαγών. Θα το εκδίδαμε ακόμα κι αν δεν είχε μπει η χώρα μας στο ευρώ. Για εμάς είναι ένα εργαλείο στήριξης της τοπικής αγοράς. Είναι μέσο ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει το 50% των τοπικών συναλλαγών να γίνεται με το δικό μας νόμισμα».

Οι υποστηρικτές του chiemgauer αναφέρουν ότι από την εμφάνισή του έχει ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Τα καταστήματα προτιμούν πλέον παραγωγούς της περιοχής και ο κ. Γκέλερι εκτιμά ότι στο μέλλον θα πέσουν και οι τιμές τους σε σχέση με τα εισαγόμενα αγαθά αφού θα αυξηθεί η ζήτησή τους.
Τίτλος: Απ: Στον Βόλο καταργούν το ευρώ
Αποστολή από: Rose στις Μαΐου 30, 2011, 23:44:57
Παλιότερα συστήματα δικτύων ανταλλαγών και αλληλεγγύης σε διεθνή κλίμακα.

http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,2151.0.html