ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού => Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Avaris στις Μαΐου 08, 2007, 11:53:38

Τίτλος: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Μαΐου 08, 2007, 11:53:38
Μια απο τις εκ των ων ουκ άνευ Βάσεις - Στηρίγματα της Ατραπού και του Εσωτερισμού.

Φυσικά, υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές και φανατικοί πολέμιοι της ύπαρξής της ή όχι.

Το Ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί άραγε έτσι απλά?

Υφίσταται ή δεν υφίσταται?

Υπάρχει ή δεν υπάρχει?

Ή μήπως, πιστεύετε ή δεν πίστεύετε στην Μετενσάρκωση?

Όπως και να τεθεί, η έννοια "Μετενσάρκωση" είναι απο μόνη της τόσο "φορτισμένη" και "ισχυρή" που κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε μα κάθε Σημείο του Εσωτερισμού.....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Μαΐου 08, 2007, 12:29:03
Το Σάββατο Βράδυ, της 5ης Μαϊου, σε ένα εξαιρετικό Φιλοσοφικό Συμπόσιο με αγαπημένους και σεβαστούς φίλους, σε φιλικό σπίτι, ξεκίνησε μια συζήτηση περί "Μετενσάρκωσης".

Την συζήτηση αυτή κατόπιν χρησιμοποίησα ως Θέμα Διαλογισμού μου.

Στο τέλος, κατέγραψα κάποια βασικά στοιχεία .

Παραθέτω μερικά απο αυτά, εν είδη εισήγησης για να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη συζήτησή μας πλέον περί Μετενσάρκωσης.

...

Άλλη μια από τις «Βάσεις» του Εσωτερισμού. Η Μετενσάρκωση. Το alter ego της Καρμικής Ανταποδοτικότητας και του Συμπαντικού Σχεδίου.

Εάν η Εξέλιξη της Συνειδητότητας του Ανθρώπου μέχρι του σημείου να ταυτιστεί με το Θείο είναι  ο Στόχος, η Καρμική Ανταποδοτικότητα είναι το «Θεσμικό πλαίσιο», και το Συμπαντικό Σχέδιο ο Νομοθέτης, τότε η Διαρκής Ενσάρκωση είναι το «Μέσο» για την επίτευξη του στόχου.

Πως είναι δυνατόν άλλωστε να επιτευχθεί τέτοιου Ασύλληπτου Μεγέθους Στόχος σε μια ζωή?

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, το ζήτημα (του Σαρκικού Θανάτου) μοιάζει λίγο με Game Over. Τέλος χρόνου με άλλα λόγια, ότι έκανες έκανες, τα μολύβια κάτω.

Φαντάζομαι, "κάτι παίρνεις μαζί σου", "κάτι όχι".

 Το σώμα (η ύλη), ως μέσο, εγκαταλείπεται να γίνει ένα με τη γή.

 Η ψυχή, αν πήρε «κάτι» από τα μαθήματα που ήταν να πάρει, τότε έκανε ένα βηματάκι μπροστά.

Εάν υπάρχουν «ενδιάμεσα στάδια» εξέλιξης, σε άλλα πεδία, τότε συνεχίζει εκεί τα μαθήματά της. Εγώ δεν το γνωρίζω, όποιος το ξέρει ας το πει.

Κάποια στιγμή λοιπόν, «κάποιοι, κάπου, κάπως», αποφασίζουν να «επανενσαρκωθεί» η Ψυχή.

Άντε πάλι από την αρχή. Άλλου είδους ζωή, άλλα μαθήματα. Δεν ξέρεις όμως τίποτα εσύ από αυτά.

Οι Νόμοι της Υλικής Διάστασης, οι Νόμοι των Ανθρώπων δεν περιλαμβάνουν στο νηπιαγωγείο, Μάθημα «Εισαγωγής στη Μετενσάρκωση».

Μόνος σου πρέπει να ανακαλύψεις τα πάντα από την αρχή. Μέχρι που κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις το «Εσωτερικό γίγνεσθαι» των πραγμάτων και θα «επαναδραστηριοποιηθείς». Που σημαίνει, θα αρχίσεις να «δρας» στον Εσωτερισμό.

Κι εκεί φυσικά, μπαίνουν τα πρώτα και βασικά ερωτήματα. Βασανιστικά, αμείλικτα, επίμονα, εφιαλτικά.

Υπάρχει μετενσάρκωση? Αποδεικνύεται απο κάπου?

Δηλαδή, τι εννοείς?

 Μόλις γεννήθηκες στο σύμπαν, κατ’ ευθείαν βρέθηκες με Μεταφυσικές ανησυχίες και περιμένεις πως 80 χρόνια ζωής είναι αρκετά για το Σύμπαν για να προσφέρει λύσεις σε μεταφυσικά ερωτήματα?

Θεωρητική απάντηση, έτσι? Χμμμ....μη αρκετή, θα μου πεις.....

Τότε, τι κάνεις εδώ?

 Κάποιος Δημιουργός του Σύμπαντος είναι τόσο βιτσιόζος που στέλνει κάθε τρεις και λίγο «πιόνια» με σύντομη ημερομηνία λήξης, έτσι για να τους «τεντώνει τα νεύρα» και να σπάει πλάκα με τις νευρικές παλινωδίες τους?

Εντάξει, αυτά είναι θεωρητικά κι αφηρημένα στηρίγματα της Μετενσάρκωσης. Αντίστοιχα υπάρχουν κι από την άλλη όχθη. Που καταρρίπτουν αυτήν….

Κάτι πιο «στέρεο» μήπως ?

Έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες πειράματα Αναδρομής με βεβαιωμένα αποτελέσματα.

Δηλαδή, τι? Υπνωτίζουμε κάποιον και καταγράφουμε ότι φαντασιοπληξία γεννάει το υποσυνείδητό του και αυτό το βαφτίζουμε «Αναδρομή σε άλλη ζωή»?

Α, όχι, δεν είναι τόσο απλό….Αυτά είναι οι σύντομες μέθοδοι….Υπάρχουν βλέπεις και οι Καρτεσιανοί Επιστήμονες, οι φανατικοί των εργαστηριακών λύσεων που φρόντισαν και θέσπισαν «κριτήρια» για να θεωρείται έγκυρη και αποδείξιμη μια Αναδρομή σε άλλη ζωή.

Πχ, θα καθοδηγηθεί ο Υπνωτισμένος να αναζητήσει «πειστήρια» σε εκείνη την άλλη ζωή που ζει νοερά εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, "γενεαλογική γραμμή αίματος", εθνολογικά, λαογραφικά, γλώσσα, γαστριμαργικά, λεπτομέρειες κάποιας τέχνης της τότε εποχής που τυχόν εξασκούσε, κλπ..

Το ζητούμενο είναι να αναφέρει στοιχεία που είναι αδύνατον να γνωρίζει όχι μόνον αυτός, αλλά και πολλοί άλλοι διανοούμενοι μελετητές σχετικών βιβλίων. Δηλαδή, στοιχεία τόσο πολύ εξειδικευμένα, που να χρειάζεται ειδικός για να τα τεκμηριώσει με εξειδικευμένη έρευνα.

πχ το πως δούλευε το μέταλλο ο σιδεράς του 500πχ, και τι μεταλλουργικές εργασίες έκανε εκείνος  τότε απο ότι ο σιδεράς σήμερα διαφέρει κατά πολύ για να στηθεί κομπίνα. Εξίσου, διαφορετικά δούλευε το ατσάλι και έφτιαχνε σπαθί ο Ιάπωνας απο τον συνάδελφό του του Τολέδο. Αυτά είναι άκρως εξειδικευμένες γνώσεις, που η τεκμηρίωσή τους θα απαιτήσει "κόπο", πολύ κόπο. Αλλά και δεν επιδέχονται "αμφισβήτηση" κατόπιν.

Τι θα πούμε τότε δηλαδή? Ότι δηλαδή, συνδέθηκε νοερά με το Συλλογικό Ασυνείδητο? Ή μήπως με τα Ακασικά Αρχεία?

Δηλαδή, μας είναι πιο "εύκολο" να πιστέψουμε αυτά παρά την Μετενσάρκωση? Μα αν υπάρχουν αυτά ως γιγάντια Κοσμική Δεξαμενή Γνώσης, τότε αυτή η Δεξαμενή θα πρέπει να παραδεχτούμε πως "περιέχει" κι άλλα "πράγματα", όπως η "μετενσάρκωση" ας πούμε.....


Μα ακόμη κι αν υφίσταται η Μετενσάρκωση, ποιος ο λόγος για να την βιώσουμε με αναδρομή ?

Μα, για σκέψου αυτό: είσαι ας πούμε 40 χρονών. Έχεις την ίδια εμπειρία, ωριμότητα και ικανότητα που είχες όταν ήσουν 10 χρονών?

Όχι, βέβαια….

Ε, λοιπόν, σκέψου να ήσουν 1000 ετών, τι εμπειρία θα είχες….τι γνώσεις, τι ωριμότητα, τι ικανότητα να βαδίσεις την Ατραπό!

Μα ότι κέρδισα σε προηγούμενη ζωή, το έχω μέσα μου.

Τι λές? Και ποιος σε βεβαιώνει πως όταν περνάς τον Αχέροντα, τα Νερά της Στυγός και πίνεις από το Νερό της Λήθης, θα θυμάσαι το παραμικρό μετά?

Μήπως προτιμάς να το ονομάσουμε «Καθαρτήριο»? Δεν υπάρχει πρόβλημα…το ίδιο είναι….η ουσία είναι πως εκεί μέσα «πειράζουν την μνήμη» σου…..

Επανενσαρκώνεσαι λοιπόν, χωρίς μνήμες….δηλαδή, δεν θυμάσαι ούτε τα «θετικά», ούτε τα «αρνητικά»…tabula rasa…

Μόνον σκόρπιες «επιρροές» έχεις πάρει μαζί σου….είτε θετικές είτε αρνητικές….

Και «αναλαμπές»….

Και στηριζόμενος σε αυτές τις «θολές εικόνες», δημιουργείται ένας νέος "εξωτερικός εαυτός".....

Κάποια στιγμή, προσπαθείς να «συνθέσεις» αυτά τα «ολίγα» και να κρίνεις τι «θές εδώ» και τι πρέπει να «κάνεις εδώ»….

Τι «σόι αναλαμπές» είναι αυτές?

Ας πούμε, ώρες ώρες νοιώθεις πως θάθελες να πας για Μοναχός…..κάποια πράγματα στη ζωή σου «δείχνουν» προς τα εκεί….κρίνεις λοιπόν πως μάλλον κάποτε πρέπει να ήσουν Μοναχός….

Εάν είναι έτσι όμως, γιατί δεν έχεις όλα τα «θετικά» και «αρνητικά» του Μοναχού? Κι εννοούμε, ξεκάθαρα ως «ενεργά βιώματα», ως σκέψεις, ως συμπεριφορά, ως ψυχολογία….

Ταυτόχρονα, νοιώθεις μέσα σου και «κάτι από πολεμιστή»…..ούτε εδώ όμως είναι ξεκάθαρα τα πράγματα….Γιατί δεν έχεις μέσα σου, ξεκάθαρη όλη την "εμπειρία του Βετεράνου Πολεμιστή"?

πχ γιατί δεν δουλεύεις το σπαθί όπως όταν ήσουν Λεγεωνάριος ας πούμε?

Επίσης, νοιώθεις και κάτι από ιερέα…..και πάλι όμως όχι ξεκάθαρα…..οι ιερείς όμως, κατά κανόνα, εκπέμπουν μια γαλήνη....που είναι αυτή η γαλήνη πάνω σου? Όπως και όλα όσα χαρακτηρίζουν τον ιερέα?

Επίσης, κάποτε ήσουν γυναίκα και τώρα άνδρας.....εαν είχες μεταφέρει μαζί σου ατόφια τα χαρακτηριστικά της γυναίκας, ε συγγνώμην, αλλά τώρα θα ήσουν περισσότερο "παθητικός" παρά "ενεργητικός".....

Άρα, ναι μεν υπάρχουν, αλλά κάπου είναι κλειδωμένα…κάπου σε διάφορα  συρτάρια μέσα σου….και περιμένουν να τα ξεκλειδώσεις για να «συνειδητοποιηθούν», να «βιωθούν»….και συνακόλουθα να σου δώσουν – αυτά τα «Κουτιά της Πανδώρας» - τα δώρα τους….άσπρα και μαύρα ταυτόχρονα….

Εαν κι εφόσον και όταν "θάσαι έτοιμος" να τα "αντέξεις" και να τα "αξιοποιήσεις θετικά" για την "Εσωτερική σου Διαδρομή"....

Αυτό είναι άλλωστε το νόημα του «Καθαρτήριου» και του «Νερού της Λήθης»…..

Έρχεσαι εδώ, πλην όμως δεν «θυμάσαι τίποτα» πέραν από λίγες αναλαμπές που περνάνε στην ψυχολογία σου, στα θέλω σου και στην συμπεριφορά σου….

Κι εσύ αυτοσχεδιάζεις, ως έρμαιο στα κύματα.....αναλογιζόμενος πχ όταν βλέπεις μια πολεμική ταινία, "γιατί φτιάχνομαι (ή αντίστοιχα αηδιάζω) βλέποντάς την"?
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Ορφέας στις Μαΐου 28, 2007, 00:32:05
Υποτίθεται η Ευρώπη διδάχθηκε την θεωρία της μετενσάρκωσης από την Ανατολή (Ινδουισμός κλπ) και ότι είναι αντίθετη με τις πεποιθήσεις της Ευρώπης, κύρια φυσικά της χριστιανικής Ευρώπης....

Και οι δύο θέσεις όμως, είναι τραγικά εσφαλμένες....

Ο πολύς ο κόσμος αγνοεί φυσικά την αλήθεια, έχει όμως γνώμη και αναπαράγει διαρκώς εσφαλμένες αντιλήψεις στο όνομα δήθεν της παράδοσης.

Η πιο μεγάλη βέβαια διαστρέβλωση έγινε στον χριστιανισμό, ο οποίος, ενώ στα πρώιμα χρόνια προήγαγε αυτήν την θεωρία, με την Σύνοδο της Νίκαιας, έβαλε ταφόπλακα σε τέτοιες θεωρίες και τις σχετικές διδασκαλίες τις επικήρυξε ως αιρέσεις.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Μαΐου 28, 2007, 11:12:57
Υποτίθεται η Ευρώπη διδάχθηκε την θεωρία της μετενσάρκωσης από την Ανατολή (Ινδουισμός κλπ) και ότι είναι αντίθετη με τις πεποιθήσεις της Ευρώπης, κύρια φυσικά της χριστιανικής Ευρώπης....

Και οι δύο θέσεις όμως, είναι τραγικά εσφαλμένες....

Ο πολύς ο κόσμος αγνοεί φυσικά την αλήθεια, έχει όμως γνώμη και αναπαράγει διαρκώς εσφαλμένες αντιλήψεις στο όνομα δήθεν της παράδοσης.

Η πιο μεγάλη βέβαια διαστρέβλωση έγινε στον χριστιανισμό, ο οποίος, ενώ στα πρώιμα χρόνια προήγαγε αυτήν την θεωρία, με την Σύνοδο της Νίκαιας, έβαλε ταφόπλακα σε τέτοιες θεωρίες και τις σχετικές διδασκαλίες τις επικήρυξε ως αιρέσεις.


Όντως,

η Παλαιά Θρησκεία του Ευρωπαϊκού χώρου, είχε ως βασικό της πυλώνα την Πίστη στην Μετενσάρκωση. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω κείμενο περί Δοξασιών της WICCA, όπως ονομάζεται σήμερα η Παλαιά Θρησκεία.


Απόσπασμα απο το βιβλίο "Η Τέχνη της Μαγείας", της Σύμπιλ Ληκ, εκδ. Ωρόρα, σ.36.

"....Πρέπει (το Πνεύμα) να περάσει απο πάμπολες εμπειρίες για να φτάσει και πάλι στη Δημιουργική Δύναμη απ' την οποία προήλθε. Εδώ προκύπτει το ερώτημα του αν το πνεύμα απορροφάται αμέσως μόλις επέρχεται ο φυσικός θάνατος του σώματος ή αν διατηρεί κάποια έννοια ταυτότητας για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το θάνατο.....

....Το πνεύμα, σύμφωνα με τη βαθμίδα εξέλιξής του, διατηρεί κάποια σχέση με το τελευταίο "εγώ" όσο μόνο χρειάζεται για να περάσει απο ένα σύστημα σπειροειδών επιπέδων και να βρει το αρχέγονο αρχικό πυρ απ' το οποίο προήλθε.

Σ' αυτά τα διάφορα επίπεδα και τις διάφορες ενσαρκώσεις (όταν δηλαδή το πνεύμα ξαναβρίσκει κάποιο σώμα για να κατοικήσει μέσα του) πραγματοποιούνται πολλές εμπειρίες και διδασκαλίες που εμείς συνδυάζουμε με το δόγμα της μετενσάρκωσης.

Το σώμα, περνώντας απ' τη γέννηση, την ωριμότητα και το θάνατο, μεταμορφώνεται απ' το ένα στοιχείο στο άλλο. Αλλά το πνεύμα, εμείς θεωρούμε πως δεν καταστρέφεται κι έτσι πρέπει να περάσει απο πολλές εμπειρίες που αποτελούν μια διαδικασία εξαγνισμού μέχρι να φτάσει - σε τελείως αγνή μορφή πια - να απορροφηθεί ξανά στην αρχική πηγή της ζωής.

Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το "καρμικό" μονοπάτι της μετενσάρκωσης σαν παιδεία (δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες μας σαν μέσο βελτίωσης του ανθρώπου) τόσο συντομότερο θα είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το πνεύμα για την αναγέννησή του.

Αν είχαμε τη φιλοδοξία να γίνουμε τέλειοι, θα' πρεπε ν' αρχίσουμε να επιζητούμε το απόλυτο και αιώνιο καλό. Ένας απ' τους τρόπους για να το πετύχουμε είναι να ζούμε ακολουθώντας πιο φυσικούς νόμους. Με την προϋπόθεση βέβαια πως ξέρουμε τι είναι Φύση...."

 

Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Eleni στις Μαΐου 28, 2007, 17:07:25
Δεν ξέρω αν υπάρχει η όχι αλλά μου αρέσει να την πιστεύω και με βοηθάει να εξηγώ τα αναπάντητα.
 :)
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Μαΐου 31, 2007, 20:39:13
Χωρίς τη Μετενσάρκωση δεν υπάρχει Εσωτερισμός.....

....Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην όποια προσπάθεια Εσωτερικής Ανάπτυξης.....

....Γιατί δεν υπάρχει χρόνος σε μια ζωή για τέτοια Τεράστια Εσωτερικά αποτελέσματα.....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Eleni στις Ιουνίου 01, 2007, 11:17:45
Μπορείς να επεκταθείς λίγο στα παραπάνω?
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 01, 2007, 12:19:38
Μπορείς να επεκταθείς λίγο στα παραπάνω?

Εαν υπάρχει "έννοον σύμπαν", "Θεία Νοημοσύνη" και ο Αέανος Στόχος της Ψυχής του Ανθρώπου είναι η πλήρης εναρμόνιση μαζί του......

άραγε, πόσα ενδιάμεσα σκαλοπάτια "εσωτερικής ανάπτυξης" απαιτούνται?

Πόσα εσωτερικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιδιώξει ο άνθρωπος?

Άπειρα!!!

Εκ των πραγμάτων δεν φτάνει μια ανθρώπινη ζωή.....

Για την ακρίβεια δεν φτάνουν ίσως ούτε χιλιάδες ζωές......

Και για πιο πολλή ακρίβεια, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει πόσες ζωές χρειάζονται.....

Το μόνο που μπορεί να γίνει πάντως αντιληπτό, είναι πως σίγουρα δεν φτάνει πουθενά για πουθενά μια ζωή.....

Συνεπώς, εαν δεν υπάρχει μετενσάρκωση, τότε κάποιος νοσηρότατος "Συμπαντικός Νους" απλώς διασκεδάζει με τους ανθρώπους στέλνοντάς τους εδώ κάτω να ματώνουν και να σφάζονται, έτσι μόνο για την δική του σαδιστική τέρψη......

Σαν να πετάς ανθρώπους στον λάκκο των πεινασμένων λιονταριών μόνο και μόνο για να διασκεδάσεις με τον αφόρητο πόνο τους και τον ανείπωτο τρόμο τους.....

Δεν υπάρχει μέση λύση.....

Ή το ένα ή το άλλο είναι.....

Αυτό λέει η δική μου "αίσθηση"....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουνίου 01, 2007, 16:56:52
Αν εκλάβουμε ως εξελίξιμο τμήμα του ανθρώπου εκείνο της ψυχής, τότε ερωτώ το εξής:

Γιατί πρέπει αναγκαστικά η εξέλιξη της ψυχής να συνδεθεί αιωνίως με τον άνθρωπο; Δηλαδή γιατί πρέπει αιωνίως η ψυχή να εγκλείεται σε έναν και μοναδικό ξενιστή, το ανθρώπινο σώμα;

Και κατ' επέκτασιν, γιατί πρέπει οπωσδήποτε η ψυχική εξέλιξη να συνδέεται με τον πλανήτη Γη; Επίσης, θέλω να σημειώσω πως η μετενσάρκωση, μπορεί μεν να αποτελεί ενδιαφέρουσα θεώρηση, όμως κατά βάση νομίζω πως έρχεται να δώσει στις πράξεις μας αυτή τη 2η ευκαιρία που πολλές φορές χρειαζόμαστε. Ως θεώρηση νομίζω πως καλύπτει την ανάγκη της μεταμέλειας, της συνεχούς προσπάθειας για το καλύτερο αλλά πάντοτε στον ίδιο παρονομαστή, που είναι η ζωή στη γη.

Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο συναρπαστική χροιά στη θεωρία της μετενσάρκωσης, ίσως πρέπει να τη συνδέσουμε με κάτι πιο "εξωτικό", ίσως με τη διαιώνιση της ζωής μας σε μια άλλη συνειδησιακή κατάσταση, συμβατή με την ψυχή μας αλλά σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα από τα γήινα. Μιας και πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής ως αυτόνομη "οντότητα", πιστεύω και στην αθανασία αυτής, όχι όμως σε απόλυτα γήινο επίπεδο, σε οποιαδήποτε μορφή ζωής στον πλανήτη μας.

Θέλω να πιστεύω πως μετά από την σαρκικό θάνατό μας, σίγουρα υπάρχει κάτι επιπλέον, χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτερο από τα προγενέστερα βιώματά μας, σίγουρα όμως θα είναι χρήσιμο. Θέλω να πιστεύω πως θα είναι απλά διαφορετικό και μη συγκρίσιμο με την τωρινή ζωή μας. Αν μιλάμε για το γνώθι σεαυτόν, πρέπει να δούμε το θέμα πιο σφαιρικά και αν θέλετε πιο "κβαντικά" (sic), έτσι ώστε να αποδώσουμε στην ψυχή μας περισσότερες (έστω και σε λανθάνουσα κατάσταση) δυνατότητες. Θεωρώ λοιπόν (κι ελπίζω) πως ναι, υπάρχει ζωή μετά τον σαρκικό θάνατό μας κι εύχομαι να υφίσταται σε μία άλλη, διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση. Ελπίζω η ψυχή μας να μπορεί να ταξιδέψει σε άλλους κόσμους, να γνωρίσει ακόμα περισσότερα στοιχεία και ιδιότητες της Πηγής, της Μονάδας και αυτή η διαδικασία να είναι ατέρμονη...

Συσχέτιση της θεωρίας της μετενσάρκωσης με τα ακασικά αρχεία

Πιστεύω πως όταν βρισκόμαστε σε μια "ειδική" συνειδησιακή κατάσταση, όπως αυτή του ύπνου, γινόμαστε μερικές φορές υπερευαίσθητοι δέκτες μηνυμάτων που επί του συνόλου ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε "ακασικά αρχεία".  Κατά συνέπεια, αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας, μπορεί να είναι πληροφορίες που δεχόμαστε από αυτή την "αιθερική βιβλιοθήκη".

Η θεωρία του ακασικού πεδίου και των αρχείων που περιέχει, έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως εξήγηση σε εκδηλώσεις "μετενσάρκωσης", θεωρώντας πως οι όποιες εμπειρίες είναι κατ' ουσίαν "δάνεια" από εμπειρίες άλλων προσώπων που έζησαν στο παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και στις "υποτιθέμενες" περιπτώσεις μετενσάρκωσης, όπου το ασυνείδητο ενός ανθρώπου, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και ευρισκόμενο σε άλλες "ειδικές" συνειδισιακές καταστάσεις, αποτυπώνει κάποια στοιχεία από τα ακασικά αρχεία ή κατά τον Γιούνγκ από το συλλογικό ασυνείδητο, και τα ζει τόσο έντονα που φαίνεται πως ήταν σαν να τα έζησε πραγματικά στο παρελθόν! Οπότε μια εργασία απόδειξης της μετενσάρκωσης, πχ με υπνωτισμό, κατ' ουσίαν φέρνει στην επιφάνεια αυτά ακριβώς τα "δάνεια" από τα ακασικά αρχεία. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα ήταν αυτή της συνειδητής πρόσβασης στα ακασικά αρχεία. Μιλάμε πλέον για τη μεγαλύτερη κοσμική βιβλιοθήκη! Έναν απύθμενο και αχανή ωκεανό γνώσεων :o

Πάντως εμένα προσωπικά, στο θέμα της μετενσάρκωσης, με καλύπτει ως εξήγηση η θεωρία των ακασικών αρχείων, καθώς ερμηνεύει επαρκώς τα όποια χαρακτηριστικά μιας αναδρομής (εργασία που κυρίως αποδεικνύει την εγκυρότητα της μετενσάρκωσης) και δίνει περιθώρια για μετεξέλιξη αυτής της εμπειρίας. Δεν μπορώ να απορρίψω τόσο εύκολα τη θεωρία της μετενσάρκωσης, θα υποστηρίξω όμως πιο θερμά εκείνη των ακασικών αρχείων. Το πιο σημαντικό δεν είναι τόσο η παθητική επαφή με το ακασικό πεδίο αλλά η πιθανότητα του να μπορέσουμε να εισέλθουμε σε αυτό συνειδητά! Πιστεύω πως και αυτό αποτελεί σημαντικό σταθμό στο ταξίδι της αυτογνωσίας και δεν το αποκλείω ως πιθανότητα. Άλλωστε έχουμε χαρτογραφήσει και αναλύσει ένα μικρό μόνον μέρος των ικανοτήτων-ιδιοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, οπότε όλα είναι πιθανά!

Επίσης, σε όλα αυτά, να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα-προβληματισμό: Η θεωρία της μετενσάρκωσης δημιουργήθηκε για να δώσει εξήγηση σε περιπτώσεις "αναδρομών" ή μήπως δημιουργήθηκε για να δώσει βάση στη θεωρία της αθανασίας της ψυχής;
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 01, 2007, 17:17:41
Εξαιρετικό κείμενο!

Σοβαρότατοι συλλογισμοί φίλε Anon....

Ομολογώ πως με προβλημάτισες.....


Μια μόνον γενική παρατήρηση......(όχι στο εκπληκτικό κείμενό σου)....


Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε στην ανθρώπινη κοινωνία εαν επικρατούσε η "μη - πίστη" στην Αθανασία (και την Ανέλιξη) της Ψυχής?

Εαν δηλαδή, ο Υλισμός κατακυρίευε τα πάντα σε επίπεδο ατομικής (και κοινωνικής) φιλοσοφίας.....

Απάντηση:

Αυτό που συμβαίνει τώρα....

                                              Ποιός ο λόγος για αναζήτηση μιας Κοσμικής Ηθικής?


"Μια ζωή την έχουμε, κι αν δεν την γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήσουμε...."


Άρα.....ότι φάμε και ότι πιούμε....


Γιατί στο τέλος, ούτως ή άλλως δυο μέτρα γης μας αναλογούν και τετέλεσται.....πάνε όλα.....γιατί λοιπόν να παλεύουμε για την σωτηρία της ψυχής μας?


Πιο καλά να κυνηγάμε πιο χειροπιαστά πράγματα, δηλαδή, το εξής ένα:


                                                 "...ΗΔΟΝΙΣΜΟΣ..."


Η πιο καλή βάση για ανάπτυξη της "ανθρώπινης καταστροφικότητας".....

διότι,

"...η (όλο και πιο ακόρεστη) Ηδονή μου περνάει αναγκαστικά μέσα απο το ποδοπάτημα του διπλανού μου..."



Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουνίου 01, 2007, 17:43:41
Χμμμ, δε νομίζω πως πρόκειται να υπάρξει κάποτε μια απόλυτα υλιστική κοινωνία, όπως επίσης δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει μια απόλυτα πνευματική κοινωνία. Αν και το συγκεκριμένη ζήτημα περί συσχέτισης εσωτερισμού και υλισμού έχει ήδη αναπτυχθεί αλλού, πάραυτα σημειώνω-θυμίζω πως τόσο εδώ, όσο και σε κάθετί στο σύμπαν, πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υφίστανται και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Έτσι, δε νομίζω να γνωρίσουμε ποτέ μία απόλυτα υλική ή απόλυτα πνευματική ανθρώπινη κοινωνία.

Φυσικά, η αθανασία της ψυχής ως δοξασία, δεν είναι αποδεκτή από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως αν κάποιος δεν πιστεύει στην αθανασία της ψυχής, στερείται αυτομάτως και πνευματικού βεληνεκούς. Οπότε, ας αφήσουμε όποιον θέλει να πιστεύει ή όχι στην αθανασία της ψυχής. Σε μια τόσο σοβαρή πεποίθηση, δεν πρέπει να μας επηρεάζουν οι τρίτες φωνές αλλά μόνον η εσωτερική μας φωνή ;)
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Διοτίμα στις Ιουνίου 02, 2007, 19:02:16
Μήπως μπερδεύουμε τον ηδονισμό με το σαδισμό;;  ???
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουνίου 02, 2007, 19:10:10
Έτσι όπως μας το περιγράφει ο Fr. Avaris ίσως έχεις δίκιο. Πάντως νομίζω γίνεται σαφές τι θέλει να πει...
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Διοτίμα στις Ιουνίου 02, 2007, 19:59:10
Ναι, ε;

Εγώ πάλι πιστεύω ότι τη ζωή την έχουμε για να την γλεντήσουμε και μόνο.

Πρόβλημα υπάρχει μόνον ως προς εκείνους οι οποίοι γλεντούν εις βάρος άλλων.
Πέραν τούτου, στο "γλέντι" δε χωρούν ηθικολογίες και δεν κατανοώ γιατί πρέπει να διογκώνουμε συνεχώς τον κρυφο-ενοχικό εαυτό που μας φορέσανε.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουνίου 02, 2007, 20:23:37
Ναι αλλά δεν είναι αυτή η ζωή μόνο για γλέντι. Εκτός κι αν εννοείς να ζήσουμε κάθε πτυχή της ???
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Διοτίμα στις Ιουνίου 03, 2007, 02:19:39
Αν βολεύει καλύτερα, πάρ' το αλλιώς:

Γλέντι είναι κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας.
Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα...
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 04, 2007, 11:26:32
Μήπως μπερδεύουμε τον ηδονισμό με το σαδισμό;;  ???


Υλισμός = Ηδονή (Ηδονισμός)


             Η Ηδονή για ν' αγοραστεί χρειάζεται "πόρους" και "ισχύ".....


                               Και η ισχύς και οι πόροι για να αποκτηθούν χρειάζεται επεκτατικό ποδοπάτημα των άλλων....


                                      Εαν δεν αγαπάς κάτι δεν το κάνεις καλά....συνεπώς, για να πετύχει το ποδοπάτημα των άλλων πρέπει να το


απολαμβάνεις.....



                                           αυτό ονομάζεται Σαδισμός....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουνίου 04, 2007, 18:57:17
Νομίζω πως εδώ ταιριάζει απόλυτα το ποίημα του H.D. Thoreau, το εναρκτήριο των συναντήσεων του Κύκλου των Χαμένων Ποιητών (extremely profound order 8))

I went to the woods because I wanted to live deliberately,
I wanted to live deep and suck out all the marrow of life,
To put to route all that was not life and not when I had come to die
Discover that I had not lived.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: LordPayens στις Ιουνίου 05, 2007, 19:14:47
Αγαπητέ Anon,

Να προσθέσω ότι συνήθως κάνουμε το λάθος να εκφραζόμαστε τόσο περιεκτικά και "λαϊκά" που οι θέσεις μας μοιάζουν γελοίες, όμως οι ίδιοι στο μυαλό μας έχουμε κάτι το εντελώς διαφορετικό. Καλό θα ήταν λοιπόν να αναπτύσσουμε τις θέσεις μας χρησιμοποιώντας μια αντικειμενικότερη γλώσσα από αυτήν της σκέψεώς μας που μπορεί να είναι σαφώς περιεκτικότερη αλλά που δεν δίνει την δυνατότητα στους συνομιλητές μας να μας κατανοήσουν. Ιδιαίτερα ακόμη όταν αναφέρουμε έννοιες που δεν είναι αρκετά ξεκάθαρες και σαφείς θα ήταν καλό να δίνουμε τον προσωπικό μας ορισμό για να αποφεύγονται τα παραπάνω.

Φιλικά,
LordPayens
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Κανένας στις Ιουνίου 06, 2007, 01:39:11
Ας γίνω λίγο διάβολος με πτυχίο νομικής.

Υλισμός = Ηδονή (Ηδονισμός)
Ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή,  σε βάρος της πνευματικής και νοητικής ανάπτυξης.  Αλλά δε σημαίνει ότι «Υλισμός = Ηδονή».

Η Ηδονή για ν' αγοραστεί χρειάζεται "πόρους" και "ισχύ".....
Η Ηδονή δε χρειάζεται πάντα να αγοράζεται.  Το να ανανιστείς ή το να κάνεις έρωτα με το σύντροφό σου με τον οποίο είστε ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι, δε χρειάζεται χρήματα και ισχύ.

Και η ισχύς και οι πόροι για να αποκτηθούν χρειάζεται επεκτατικό ποδοπάτημα των άλλων....
Αν εγώ ανακαλύψω πετρέλαιο ή χρυσό και τον πουλάω, ποιόν καταπατώ?  Αν σχεδιάσω, γράψω και πουλάω ένα χρήσιμο software, ποιον καταπατώ?

Εαν δεν αγαπάς κάτι δεν το κάνεις καλά....συνεπώς, για να πετύχει το ποδοπάτημα των άλλων πρέπει να το απολαμβάνεις.....
Και λάθος να το κάνεις, το ποδοπάτημα των άλλων δε θέλει ιδιαίτερη τέχνη.  Το να καταστρέψεις είναι πολύ εύκολο.  Το να χτίσεις είναι δύσκολο.

Γλέντι είναι κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας.
Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα...
Α, να γιατί δυσκολεύομαι να χαρώ ακόμα κι όταν πηγαίνω σε γλέντια.  Εγώ συνέχεια το λέω: Είμαστε όλοι προβληματικοί.  Ειδικά αυτοί που δεν το συνειδητοποιούνε.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 06, 2007, 10:41:01
Παράθεση
author=Κανένας link=topic=117.msg1725#msg1725 date=1181083151]
Ας γίνω λίγο διάβολος με πτυχίο νομικής.

Υλισμός = Ηδονή (Ηδονισμός)
Ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή,  σε βάρος της πνευματικής και νοητικής ανάπτυξης.  Αλλά δε σημαίνει ότι «Υλισμός = Ηδονή».

Φίλε Κανένα,

αφού ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή δεν είναι ένα και το αυτό? Δηλαδή, τι θα πούμε? Ο Υλισμός ναι μεν στοχεύει στην Ηδονή αλλά ισούται με το Πνεύμα? Απλή συνεπαγωγή είναι.


Παράθεση
Η Ηδονή για ν' αγοραστεί χρειάζεται "πόρους" και "ισχύ".....
Η Ηδονή δε χρειάζεται πάντα να αγοράζεται.  Το να ανανιστείς ή το να κάνεις έρωτα με το σύντροφό σου με τον οποίο είστε ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι, δε χρειάζεται χρήματα και ισχύ.

Είναι δοσμένο "μακροσκοπικά".....Σε επίπεδο Ιστορίας....Το κυνήγι της Ύλης (συνεπώς και της Ηδονής που θα προσφέρει) οδηγούσε πάντα σε καταστροφικές κατακτήσεις


Παράθεση
Και η ισχύς και οι πόροι για να αποκτηθούν χρειάζεται επεκτατικό ποδοπάτημα των άλλων....
Αν εγώ ανακαλύψω πετρέλαιο ή χρυσό και τον πουλάω, ποιόν καταπατώ?  Αν σχεδιάσω, γράψω και πουλάω ένα χρήσιμο software, ποιον καταπατώ?

Όπως και παραπάνω...δες το "Ιστορικά"....

Αλλά μην ξεχνάς (για να πάμε και στα παραδείγματά σου) πως το πετρέλαιο κοντεύει να καταστρέψει την Αλάσκα....και μην ξεχνάς πως ο Χρυσός κοντεύει να καταστρέψει μέρος της Χαλκιδικής εαν θυμάμαι καλά....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Eleni στις Ιουνίου 06, 2007, 12:07:28
Παράθεση
Ιδιαίτερα ακόμη όταν αναφέρουμε έννοιες που δεν είναι αρκετά ξεκάθαρες και σαφείς θα ήταν καλό να δίνουμε τον προσωπικό μας ορισμό για να αποφεύγονται τα παραπάνω.

Καλημέρα σε όλους
Το παραπάνω απόσπασμα θα πρέπει να το εχουμε πάντα μπροστά στα μάτια μας σε κάθε τι που γράφουμε και αναλύουμε στο φόρουμ επειδή εκτός του οτι απο μόνο του στέκεται αντικειμενικά, δεν εχουμε και την δυνατότητα χρήσης άλλων τρόπων έκφρασης και επεξήγησης.

Παράθεση
αφού ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή δεν είναι ένα και το αυτό? Δηλαδή, τι θα πούμε? Ο Υλισμός ναι μεν στοχεύει στην Ηδονή αλλά ισούται με το Πνεύμα? Απλή συνεπαγωγή είναι.

Παρακαλώ αν μπορείς δώσε τον ορισμό του υλισμού οπως εσύ τον αντιλαμβάνεσαι διότι εκεί νομίζω οτι είναι το κλειδί.
Οσον αφορά την ήδονή κατα την γνώμη μου προέρχεται απο τον νου και οχι απο τις αισθήσεις, είναι δλδ νοητικό φαινόμενο.
Θα πρέπει να κάνουμε όμως μια διάκριση μεταξύ ευχαρίστησης και χαράς της ζωής .....
Η ευχαρίστηση είναι ενα έντονο συναίσθημα που ακολουθείται απο μια μορφή απώλειας ικανή να μετατραπεί σε φόβο[ οταν τελειώνει το ερέθισμα που την προκάλεσε], ενώ η χαρά της ζωής είναι κατάσταση που μπορούμε να μονιμοποιήσουμε.

Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 06, 2007, 13:06:49
Παράθεση
Παράθεση
αφού ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή δεν είναι ένα και το αυτό? Δηλαδή, τι θα πούμε? Ο Υλισμός ναι μεν στοχεύει στην Ηδονή αλλά ισούται με το Πνεύμα? Απλή συνεπαγωγή είναι.

Παρακαλώ αν μπορείς δώσε τον ορισμό του υλισμού οπως εσύ τον αντιλαμβάνεσαι διότι εκεί νομίζω οτι είναι το κλειδί.
Οσον αφορά την ήδονή κατα την γνώμη μου προέρχεται απο τον νου και οχι απο τις αισθήσεις, είναι δλδ νοητικό φαινόμενο.

Υλισμός (όπως τον εννοώ εγώ στο παρόν) είναι το διαρκές κυνηγητό της Ύλης και μόνο , με σκοπό να αντλήσει κάποιος "Ηδονή" απο αυτήν....

πχ Ακριβά εστιατόρια, ακριβά αυτοκίνητα, ακριβό ντύσιμο,ακριβές διασκεδάσεις, κύκλους, κλπ κλπ και πάνω απ' όλα "οικονομική δύναμη" (αυτό άλλωστε βρίσκεται πίσω απ' όλα - αυτό τα "εξαγοράζει")

Ο σκοπός φυσικά είναι να "αντληθεί Ηδονή" απο αυτά.....

Ταυτόχρονα αυτά θα δημιουργήσουν και "συνθήκες ισχύος" και "εξουσίας"....η οποία φυσικά θα προσφέρει "Ηδονή" με την σειρά της....τόσο απο μόνη της (με την επιβολή στους άλλους) όσο και ως μέσο για την απόκτηση ακόμη περισσότερων υλικών αγαθών που με την σειρά τους θα προσφέρουν και αυτά "Ηδονή"....

Εαν αυτά τα προεκτείνουμε κοινωνικοιστορικά, θα δούμε πως αυτές οι αιτίες βρίσκονται πίσω απο κάθε Πόλεμο....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Ιουνίου 06, 2007, 13:50:37
αφού ο Υλισμός στοχεύει στην ύλη και στην Ηδονή δεν είναι ένα και το αυτό? Δηλαδή, τι θα πούμε? Ο Υλισμός ναι μεν στοχεύει στην Ηδονή αλλά ισούται με το Πνεύμα? Απλή συνεπαγωγή είναι.

Αγαπητέ Fr. Avaris,

οι λέξεις είναι σύμβολα που πάνω τους συνδέουμε ο καθένας μας διάφορα συναισθήματα και πεποιθήσεις, και ίσως πραγματικά, αρκετές φορές, διαφορετικά ο καθένας μας, όπως θα συμφωνήσω με τον Αγαπητό LordPayens.

Ουσιαστικά οι λέξεις είναι εργαλεία έκφρασης της ψυχής μας, και πολλές φορές τις ίδιες λέξεις θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε τελείως διαφορετικά, και να επικοινωνήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα, συνάρτησης πάντα της ψυχολογικής μας διάθεσης και της τελικής μας πρόθεσης.

Η ηδονή για μένα είναι ευχαρίστηση, ικανοποίηση, απόλαυση.  Επειδή οι άνθρωποι είμαστε και σώμα και πνεύμα και ύλη και ενέργεια, υπάρχει και υλική - σωματική απόλαυση μέσω των πέντε αισθήσεων αλλά και ψυχική - συναισθηματική απόλαυση μέσω των ψυχικών μας κέντρων.

Πολλοί από εμάς σίγουρα θα αισθανθήκαμε ευχαρίστηση ή καλύτερα συγκίνηση όταν αντικρίσαμε ένα ηλιοβασίλεμα, όταν διαβάσαμε ένα όμορφο ποίημα, όταν αντικρίσαμε έναν πανέμορφο πίνακα, όταν εκστασιαστήκαμε σε κοινωνία με την ιερότητα μέσα μας, ή όταν γίναμε μάρτυρες μιας ηρωικής πράξης ανθρωπιάς.

Τη λέξη ηδονή, συνήθως την συνδέουμε περισσότερο με τα υλικά μας πάθη, και τις λέξεις συγκίνηση, αγαλλίαση, νιρβάνα, συναισθηματική έκσταση, με την Ψυχή.

Όμως και το σώμα μας και το πνεύμα μας απολαμβάνει, και στόχος μας είναι πραγματικά να ανυψώσουμε την απόλαυση και την ικανοποίηση πέραν του υλικού επιπέδου, σε όλο και υψηλότερες σφαίρες, μέχρι που να προσεγγίσουμε την Κοσμική Συνείδηση, μία ολοκληρωμένη κατανόηση των ανθρώπινων εμπειριών, φέροντας μία αδελφοποιό ενέργεια μέσα μας, που αφυπνίζει και ενώνει όλη την πλάση.

Η απόλαυση ή η ικανοποίηση αποτελεί πάντα μία ένδειξη, ότι πράττουμε το σωστό απολύτως, εφόσον οι σκέψεις και οι ενέργειες μας, δεν καταλήγουν σε πάθος ή βλάπτουν τον πλησίον μας, αλλά προάγουν μία ανθρωπιά, μία ευγνωμοσύνη και μία εκτίμηση για την ζωή και στην πνευματική αλλά και στην υλική της διάσταση.

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Κανένας στις Ιουνίου 06, 2007, 14:16:28
Φίλε Avaris

Θεώρησα ότι στο μήνυμα σου (http://www.amorc.gr/forum/index.php/topic,117.msg1619.html#msg1619) προσπάθησες να αποδείξεις ότι Ηδονισμός=Σαδισμός ή ότι έχουν άμεση σχέση.

Εγώ διαφωνώ με τη συσχέτιση, οπότε αποφάσισα να αναλύσω την απόδειξή σου.  Και από τη στιγμή που είμαι πληροφορικός, η προσέγγισή μου ήταν καθαρά λογική και μαθηματική. 

Πχ Ο αυνανισμός φέρνει ηδονή, ενώ δεν έχει σχέση με το κυνήγι της ύλης.  Άρα δε μπορούμε να λέμε ότι Υλισμός=Ηδονισμός.  Άρα καταρρίπτεται από την αρχή όλη η απόδειξη. 

Επειδή είχα κέφια, προχώρησα παραπέρα και με τον ίδιο αλγοριθμικό τρόπο αντιμετώπισα όλα τα υπόλοιπα βήματα. 

Τώρα αν το πάρουμε πιο χαλαρά, χωρίς την ευθύνη της απόδειξης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Αθλητισμός είναι ίδιος με το Σαδισμό.  Διότι ο Αθλητής έχει στόχο να νικήσει τον αντίπαλο και να επιδείξει σε όλους την υπεροχή του.  Θα απολαύσει τη νίκη του τη στιγμή που ο αντίπαλος θα νιώσει την πικρία της ήττας, ενώ οι θεατές θα σκέφτονται ότι με τίποτα δε μπορούνε να φτάσουνε τις επιδόσεις του.  Άλλωστε για να μπορέσεις να βγει πρώτος, πρέπει να αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει.  Άρα πρέπει να είναι πολύ σαδιστής.

Μα τι ωραία που τα λέω!!  Εντάξει, είμαι αυστηρός.  Μακάρι να ήμουνα τόσο αυστηρός με τον εαυτό μου όταν γράφω τα δικά μου μηνύματα.  Ευτυχώς εδώ απλά ασκούμαστε.  Χαίρομαι που ο φίλος LordPayens ήταν το ίδιο λεπτολόγος και διόρθωσε εμένα σε μία δική μου απροσεξία-γενικότητα σε άλλη συζήτηση (http://www.amorc.gr/forum/index.php/topic,164.msg1745.html#msg1745 (http://www.amorc.gr/forum/index.php/topic,164.msg1745.html#msg1745)).

Υλισμός (όπως τον εννοώ εγώ στο παρόν) είναι το διαρκές κυνηγητό της Ύλης και μόνο , με σκοπό να αντλήσει κάποιος "Ηδονή" απο αυτήν....

πχ Ακριβά εστιατόρια, ακριβά αυτοκίνητα, ακριβό ντύσιμο,ακριβές διασκεδάσεις, κύκλους, κλπ κλπ και πάνω απ' όλα "οικονομική δύναμη" (αυτό άλλωστε βρίσκεται πίσω απ' όλα - αυτό τα "εξαγοράζει")

Ο σκοπός φυσικά είναι να "αντληθεί Ηδονή" απο αυτά.....

Ταυτόχρονα αυτά θα δημιουργήσουν και "συνθήκες ισχύος" και "εξουσίας"....η οποία φυσικά θα προσφέρει "Ηδονή" με την σειρά της....τόσο απο μόνη της (με την επιβολή στους άλλους) όσο και ως μέσο για την απόκτηση ακόμη περισσότερων υλικών αγαθών που με την σειρά τους θα προσφέρουν και αυτά "Ηδονή"....
Ναι, έτσι όπως το θέτεις, συμφωνώ.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Eleni στις Ιουνίου 13, 2007, 10:03:12
Εφ οσον δεχόμαστε την μετενσάρκωση, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε οτι η ψυχή διαλέγει το φορέα που την αντιπροσωπεύει και σε κάποια στιγμή αποφασίζει να εισέλθει σε αυτόν.
΄Σε ποιά ομως στιγμή λαμβάνει χωρα αυτή η εισδοχή και με τι κριτήρια?
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουνίου 13, 2007, 10:20:40
Εφ οσον δεχόμαστε την μετενσάρκωση, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε οτι η ψυχή διαλέγει το φορέα που την αντιπροσωπεύει και σε κάποια στιγμή αποφασίζει να εισέλθει σε αυτόν.
΄Σε ποιά ομως στιγμή λαμβάνει χωρα αυτή η εισδοχή και με τι κριτήρια?


Η Ψυχή διαλέγει τον Φορέα?

Έχω την εντύπωση πως αυτή είναι μια πολύ "Υψηλή Ικανότητα" που την έχουν μόνον ελάχιστες εξαιρετικά εξελιγμένες ψυχές....(Τι λέγαμε στο θέμα "Μποντισάτβα"?)....

Υποτίθεται αν δεν απατώμαι, πως υπάρχει μια Ανώτερη Συμπαντική Νοημοσύνη, ένα Συμπαντικό Σχέδιο που λαμβάνοντας υπόψη την "ατομική εξελικτική πορεία" της κάθε Ψυχής, την "υποβάλλει" στην τάδε ή στην δείνα "εξελικτική δοκιμασία"....

μια απο αυτές, φαντάζομαι είναι και η "Μετενσάρκωση".......
Τίτλος: Re: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: El Morya στις Ιουλίου 03, 2007, 19:46:36
Μόνον ο Μπραχμάν μπορεί να Μετενσαρκωθεί
                                                                                                                       
Βεδικός ύμνος.

τώρα καλύτερα; ;D

Παράθεση
Αν βολεύει καλύτερα, πάρ' το αλλιώς:

Γλέντι είναι κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας.
Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα...

Πολύ καλό Διοτίμα!
Τίτλος: Απ: Re: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 28, 2007, 11:25:23
Μόνον ο Μπραχμάν μπορεί να Μετενσαρκωθεί
                                                                                                                       
Βεδικός ύμνος.


Εαν μόνον ο Μπραχμαν μπορεί να μετενσαρκωθεί, τότε θα πρέπει να βρούμε τι είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι (οι άνθρωποι) και τι κάνουμε εδώ στην γη.

Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: El Morya στις Ιουλίου 28, 2007, 19:17:02
Παράθεση
αν μόνον ο Μπραχμαν μπορεί να μετενσαρκωθεί, τότε θα πρέπει να βρούμε τι είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι (οι άνθρωποι) και τι κάνουμε εδώ στην γη.

Γιατί και τώρα αυτό δεν κάνουμε; :)
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Ιουλίου 30, 2007, 10:28:44
Παράθεση
αν μόνον ο Μπραχμαν μπορεί να μετενσαρκωθεί, τότε θα πρέπει να βρούμε τι είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι (οι άνθρωποι) και τι κάνουμε εδώ στην γη.

Γιατί και τώρα αυτό δεν κάνουμε; :)

Σωστά!

Και που καταλήγουμε?

Τελικά βουτηχτήκαμε στο αίμα αρχαίων πολέμων?

Νοιώσαμε στα χέρια και τα πόδια μας τους χαλκάδες των σκλάβων ή αντίστοιχα τα μαστίγια των επιστατών τους?

Συμβάλλαμε στην άνοδο ή την πτώση του ανθρώπου με αρχαίες πράξεις ή μή-πράξεις μας?

Ή μήπως είμαστε απλώς παιδιά ενός Κατώτερου Θεού που μας στέλνει εδώ, για μια και μοναδική ζωή έτσι για να σπάσει την πλάκα του?

(Συνεπώς, είναι όντως ότι φάμε, ότι πιούμε...)

Άρα, για ποιό λόγο να υπάρχουν Νόμοι και Πολιτειακοί θεσμοί και δεν τα αφήνουμε να πάνε όλα στον διάολο μέσω κάποιων φινετσάτων πολέμων - σπονδή στον Άρη, τον μοναδικό αληθινό Θεό (όπως θα έχει αποδειχτεί μετά απο κάτι τέτοιο)?

Όχι  τίποτε άλλο, αλλά έτσι για να την σπάσουμε κιόλας σε αυτόν τον Σαδιστή Κατώτερο Θεό που παίζει στέλνοντας Αδύναμες Ανθρώπινες σάρκες να παίζουν τους υποψήφιους δήθεν δίκαιους επίδοξους μικρούς Θεούς για μια και μοναδική ζωή....

Φοβάμαι πως αυτό είναι το κοινωνικοφιλοσοφικό τοπίο στην περίπτωση που δεν υπάρχει "άλλη ζωή" απο αυτήν που ξοδεύουμε σήμερα.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Patreas στις Νοεμβρίου 18, 2007, 19:27:33
Ομολογώ πως εκτός από την πρώτη σελίδα δεν έκατσα να διαβάσω όλες τις άλλες δημοσιεύσεις.
Οπότε αν κάτι μου έχει ξεφύγει και επανέρχομαι σε σημεία που ήδη έχουν καλυφθεί τότε ας μου το υποδείξει κάποιος.
Νομίζω πως η μεταμψύχωση - μετανσάρκωση (τελικά ποιό είναι το σωστό?) είναι άλλη μια προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει το αμείλικτο ερώτημα:
"Τι γίνεται μετά τον θάνατο"?
Αυτό το ερώτημα εκφράζει όλη την μεταφυσική αγωνία και φόβο του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο.
Πρώτα από όλα θέλω να καταθέσω την άποψη πως όποιος/α πει πως ξέρει στα σίγουρα τι γίνεται μετά τον θάνατο απλώς...μας δουλεύει.
Ουδείς ''πήγε'', ''είδε'' και ''επέστρεψε'' για να μας πει τι γίνεται.
Ιδιαιτέρως δε οι τρεις ''μονοθεϊστικές" εξ αποκαλύψεως θρησκείες...
Άρα όλες οι ''απόψεις'' είναι απλώς...''απόψεις''.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ''μεταμψύχωση - μετανσάρκωση''.
Άποψη.
Σεβαστή και ελπιδοφόρα ίσως.
Απλώς άποψη όμως.
Επίσης κάπου διάβασα για ''υλισμό'' και ''ηδονή''.
Επειδή όπως έγραψα και αλλού στην εποχή που ζούμε, οι ''λέξεις'' και το νόημα τους έχουν κακοποιηθεί σκοπίμως και εντέχνως καλό θα είναι να διευκρινήσουμε τι σημαίνει η έννοια ''υλισμός'' και ''ηδονή''.
Αν σήμερα πεις σε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο πως είσαι ''υλιστής'' και ''ηδονιστής'' θα καταλάβει ότι είσαι οπαδός της νεοβαρβαρίζουσας άποψης:
''Ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο ..... μας'' (απολογούμαι για την έκφραση :-[).
Ειδικά εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει ''υλισμός''.
Έχω ακούσει μόνο για ''υλοζωϊσμό'' και με ενοχλεί η με το ζόρι ταύτιση των εννοιών.
Επίσης κακώς η ''ηδονή'' ταυτίζεται μόνο και μόνο με την γενετήσια ορμή και διαδικασία.
Για να τελειώνω με την παρούσα δημοσίευση λέω το εξής.
Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?
Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?
Δεν είναι άραγε αρκετό αυτό προς το παρόν?
Όταν πεθάνουμε τότε ασχολούμαστε (αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως οντόντητες όπως υπάρχουμε τώρα) με το τι θα κάνουμε.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Νοεμβρίου 18, 2007, 20:35:44
Παράθεση
μετεμψύχωση - μετανσάρκωση (τελικά ποιό είναι το σωστό?)
Η μετενσάρκωση αφορά σε "μετανάστευση" της ψυχής από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Η μετεμψύχωση αφορά σε "μετανάστευση" της ψυχής σε κατώτερο "ξενιστή" όπως ένα ζώο ή ένα φυτό. Κυρίως, όταν ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα, αναφερόμαστε στη μετενσάρκωση.

Παράθεση
Πρώτα από όλα θέλω να καταθέσω την άποψη πως όποιος/α πει πως ξέρει στα σίγουρα τι γίνεται μετά τον θάνατο απλώς...μας δουλεύει.
Ουδείς ''πήγε'', ''είδε'' και ''επέστρεψε'' για να μας πει τι γίνεται.
Ιδιαιτέρως δε οι τρεις ''μονοθεϊστικές" εξ αποκαλύψεως θρησκείες...
Άρα όλες οι ''απόψεις'' είναι απλώς...''απόψεις''.
Πολύ σωστά ;)

Παράθεση
Ειδικά εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει ''υλισμός''
Με απλά λόγια σημαίνει πως η μοναδική μας έννοια είναι η απόκτηση υλικών αγαθών και γενικότερα ένας αρεστός (κατ' εμάς) καθημερινός βίος, χωρίς να ασχολούμαστε καθόλου με άλλα ζητήματα όπως η μεταφυσική, η φιλοσοφία κλπ.

Παράθεση
Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?
Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?
Δεν είναι άραγε αρκετό αυτό προς το παρόν?
Όταν πεθάνουμε τότε ασχολούμαστε (αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως οντόντητες όπως υπάρχουμε τώρα) με το τι θα κάνουμε.
Αν ρωτήσεις αυτά τα πράγματα σε έναν υλιστή, σίγουρα θα συμφωνήσει μαζί σου ;) Από την άλλη μεριά όμως, κάθε άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται μόνον τα επι γης, άλλοι που σκέφτονται μόνον τα "μεταθανάτια" και άλλοι που βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ενδιαφέροντος.

Εγώ πιστεύω πως η ενασχόληση με τα "μεταθανάτια" ζητήματα δεν μας είναι απόλυτα άχρηστη. Αυτά τα ερωτήματα αποτελούν λογική απόρροια μιας γενικότερης ενασχόλησης με τη μεταφυσική και θεωρώ πως η τριβή με τα ερωτήματα αυτά, σταδιακά θα λειτουργήσει "ωσμωτικά" στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο που διάγουμε τον επίγειο βίο μας.

Στ' αλήθεια, όπως γράφεις, κανείς δεν "γύρισε" για να μας πει τι συμβαίνει μετά. Πάντως αν γυρίσει, πάει να πει πως όντως κάτι υπάρχει και αυτό είναι το σπουδαιότερο ;)

Η αλήθεια είναι πως όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, η μετενσάρκωση εντάσσεται στη γενικότερη ανάγκη μας για συνέχιση της ζωής και κυρίως καλύπτει ανάγκες αυτοβελτίωσης γιατί πιστεύουμε πως όντως υπάρχει ποιοτική εξέλιξη στην πορεία της ψυχής. Πάνω σε αυτό, από τη μια μεριά έχουμε τις απαντήσεις των οργανωμένων θρησκευτικών συστημάτων, όπου τα ερωτήματα αυτά απαντώνται ευκόλως και ως μέρος του δόγματος, είναι αδιαπραγμάτευτα... Έχουμε όμως από την άλλη τα ανήσυχα πνεύματα, δηλαδή τους κατ' εμέ (πιο) ενεργούς νόες, οι οποίοι αναλαμβάνουν με θάρρος να ερευνήσουν μόνοι τους το ζήτημα και να δώσουν στον εαυτό τους μία απάντηση, η οποία καλώς ή κακώς είναι πάντα πρόσκαιρη γιατί τέτοια ζητήματα ποτέ δεν απαντώνται με θέσφατα, έστω και αν αυτά εκφράζονται από αμιγώς μεταφυσική σκοπιά.

Πιστεύω πως το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει καθαρά προσωπικής προσέγγισης και ουδείς επιτρέπεται να σου πει πως αυτό που πιστεύεις είναι σωστό ή λάθος. Σίγουρα όλοι μας, όταν κλείσουμε για πάντα τα μάτια μας, θα μάθουμε την αλήθεια, όμως εγώ πιστεύω πως από τη στιγμή που η ενέργεια δεν μπορεί να εξαφανιστεί, αναγκαστικά υπάρχει κάποια συνέχεια. Όσο για την τελική απάντηση: Έσσεται ήμαρ...
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 19, 2007, 09:25:37
Κι αφού "δεν ταξίδεψε" κανείς πίσω απο την "κουρτίνα" (δηλαδή, κανείς "δεν πήγε και ήρθε") , αναρωτιέμαι απο που άραγε εκπορεύτηκαν όλες αυτές οι χιλιάδες λεπτομέρειες που περιέχει κάθε Μυστική Παράδοση - όπου γης - γύρω απο το θέμα "Θάνατος - Ψυχή - Εσωτερικά Πεδία - Μετενσάρκωση"?

Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Ορφέας στις Νοεμβρίου 19, 2007, 10:21:37

Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?
Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?

Δεν είναι άραγε αρκετό αυτό προς το παρόν?

Όταν πεθάνουμε τότε ασχολούμαστε (αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως οντόντητες όπως υπάρχουμε τώρα) με το τι θα κάνουμε.


Όπως σε κάθε πτυχή διαπραγμάτευσης του Δυιστικού μας κόσμου, έτσι και στο παρόν θέμα διακρίνονται οι δύο διαμετρικά ατίθετες θέσεις που συνοπτικά υποστηρίζουν:

    1. Βρισκόμαστε εδώ "εξορισμένοι" ή ακόμα και "φυλακισμένοι" (Σήμα - σώμα = τάφος, φυλακή της ψυχής κατά τον Πλάτωνα) και το μοναδικό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπο να διαφύγουμε και να ξαναγυρίσουμε στην τέλεια κατάσταση από όπου προερχόμαστε. (Η παραμυθολογία των χαμένων παραδείσων βρήκε άριστους συνήγορους μέσα σε τέτοιες αντιλήψεις).
    Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δεν αξίζει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο και όλη μας η μέριμνα οφείλει να απαξιώνει τα του κόσμου αυτού και να αποστασιοποιείται ολοκληρωτικά από κάθε τι υλικό και από κάθε ευχαρίστηση - ηδονή που προσφέρει η ενασχόλιση με την ύλη. Μάλλιστα σε αυτήν την θεώρηση στήριξαν τα δόγματα την δαιμονοποίηση της ύλης, την Σατανοποίηση του υλικού κόσμου, ο οποίος μηχανεύεται συνέχεια πως θα μας εξαπατήσει με τα μύρια υλιστικά θέλγητρά του για να μας έχει μόνιμα εγκλωβισμένους μέσα του.

    2. Η αντίθετη θέση αφορίζει κάθε μεταφυσική άποψη, υποστηρίζοντας κάθετα την μοναδικότητα του υλικού κόσμου και την συμπτωματικότητα της ύπαρξης της ζωής, η οποία απλά υφίσταται άπαξ για κάθε ζωντανό είδος και η μόνη μέριμνα που οφείλει να επιδείξει τι κάθε ζωντανό, είναι απλά να ζήσει την ζωή του και να επαναλάβει ουσιαστικά τις ενστικτώδεις ροπές και τάσεις που επιτάσσει η ίδια η ζωή. Στην καθαρά μηχανιστική αυτήν αντίληψη, δεν χωρά καμμία σκέψη ή θεώρηση που ξεφεύγει από τον φαινομενικό κόσμο και τον μόνο σκοπό που διακρίνει είναι η συνεχής βελτίωση των οχημάτων - σωμάτων (γιατί άραγε;).

    Κάπου ενδιάμεσα των δύο άκρων κινούνται πάμπολλες επιμέρους θεωρίες και αντιλήψεις, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη γκάμα απόψεων, ώστε να μην αφήνουν κανέναν ανικανοποίητο.

    Για την αρχαία Ελληνική σοφία, αξιωματικά θέτονταν η παραδοχή, "είμαστε παιδιά του Ουρανού και της Γης", "είμαστε Γήινα παιδιά της μητέρας φύσης, του κόσμου αυτού, όμως από την γραμμή του πατέρα μας, καταγόμαστε από τους θεούς" και εν τέλει, "οι άνθρωποι είναι θνητοί θεοί, οι δε θεοί αθάνατοι άνθρωποι".

    Με το ισορροπημένο αυτό πνεύμα, η Ελληνική σκέψη διέπρεψε ισότιμα και στον μητρικό κόσμο της Ύλης, τον οποίον σεβάστηκε όσο αξίζει να σέβεται κάποιος την μητέρα του, αλλά και στον πατρικό κόσμο του Πνεύματος, τον οποίο προήγαγε σε δυσθεώρητα ύψη. Δισυπόστατο ον ο ίδιος, πολύ νωρίς κατάλαβε ότι όφειλε ισότιμα να αναπτύσσει και τους δύο κόσμους, μεταφέροντας και πραγματώνοντας τις ιδέες, τις αξίες και τα ιδανικά του πνευματικού κόσμου στο υλικό πεδίο και από την άλλη, εμπλουτίζοντας με νέες ιδέες τον πνευματικό κόσμο, ιδέες που γεννάει η υγιής δημιουργική δράση στον υλικό κόσμο.

    Ήρθεμε για κάποιον σκοπό εδώ στον υλικό κόσμο, οπότε με βρίσκει θετικά διακείμενο το ερώτημα που θέτει ο φίλος μας από την μεγαλόνησο που γράφει: "Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?"

    Να σχοληθούμε λοιπόν με την παρούσα ζωή, αφού για κάποιο λόγο ήρθαμε στην παρούσα ζωή. Ας βρούμε λοιπόν τι ήρθαμε να κάνουμε και ας το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αφήσουμε τον κόσμο αυτόν λίγο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε, αναλογιζόμενοι πάντα ότι τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
    Έτσι φτάνουμε να συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα και με το δεύτερο ερώτημα - θέση που θέτει ο φίλος patreas,
"Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?"

    Μη λησμονώντας βέβαια ότι, η ενασχόλιση με την βελτίωση του εαυτού, ενέχει αναγκαστικά και την ενασχόλιση με τον πνευματικό κόσμο, καθότι ο "εαυτός" αποτελείται κατά το μισό και από "πνεύμα"....
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Patreas στις Νοεμβρίου 19, 2007, 12:16:42
Δεν έκανα ξεκάθαρη την θέση μου προηγουμένως και φταίω για κάποιες παρανοήσεις που μπορεί να δημιουργήθηκαν.
Ας είναι. Θα προσπαθήσω να επανορθώσω.
Όταν έγραψα:

Παράθεση
Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?
Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?
Δεν είναι άραγε αρκετό αυτό προς το παρόν?
Όταν πεθάνουμε τότε ασχολούμαστε (αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως οντόντητες όπως υπάρχουμε τώρα) με το τι θα κάνουμε.

Φυσικά δεν εννοούσα ότι θα εννοούσε ένας "υλιστής'' (επαναλαμβάνω δεν θεωρώ σωστό τον όρο) με την έννοια που τον χρησιμοποιείτε εδώ.
Προσπαθούσα να πω, πως ο παρόν βίος έχει πολλές σκοτούρες και δεν χρειάζονται...περισσότερες.
Επίσης ήθελα να πω, πως ο άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με την ''ηθική'' του πρόοδο (πολύ ψιλά γράμματα για τους ''υλιστές''...) και όχι με την μεταθανάτια (πιθανώς) ανταμοιβή του ή τιμωρία.
Θεωρώ σημαντικότερο να γνωρίσει ο άνθρωπος το εαυτό του ''εδώ'', να τον αναπτύξει και να τον κάνει καλύτερο.
Το ''μετά (το) φυσικό'' ερώτημα, ''τι γίνεται μετά τον θάνατο'' μπορεί να απαντηθεί στην ώρα του και φυσικά όχι (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη) με απαντήσεις του τύπου:
''Κόλαση - Καθαρτήριο - Παράδεισος''
''Μετανσάρκωση''
''Μεταμψύχωση''
''Τίποτα απολύτως'' κ.ο.κ.
Μια τίμια απάντηση στο ερώτημα ''τι γίνεται μετά τον θάνατο'' θα ήταν:
''Δεν ξέρω''
Πιστεύω πως αν το ανθρώπινο ον καταλάβει ''ποιός'' (ή αν θέλετε ''τι'') είναι τότε θα καταλάβει ποιά είναι η θέση του στον Κόσμο και θα πάψει να φοβάται και να αγωνιά για την (πιθανή) ''μετά θάνατον'' πορεία του.
Ποτέ δεν θεώρησα πως η ενασχόληση με την ''μεταθάνατια'' πορεία του ανθρώπου είναι εντελώς άχρηστη.
Άλλωστε ως άνθρωπος - θνητός δηλαδή - κάποια στιγμή θα το αντιμετωπίσεις το ερώτημα. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ?
Όσο ποιο γρήγορα ξεκαθαρίσεις μαζί του τόσο καλύτερα για σένα. Δεν ανήκω στους τόσο...τυχερούς.
Όμως με βοηθούν δυό προσεγγίσεις. Του Επίκτητου και του Επίκουρου:
"Αν ο θάνατος ήταν κάτι φοβερό, θα φαινόταν φοβερός και στο Σωκράτη'' (Επίκτητου - Εγχειρίδιον)
''Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ, ΤΟ ΓΑΡ ΔΙΑΛΥΘΕΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΕΙ, ΤΟ Δ’ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΥΝ ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ'' (Επίκουρου Κύριαι Δόξαι 2)
Όπως (ξανά) έγραψα: απόψεις...
Σε αυτό το σημείο και για να μην σας κουράζω να ευχαριστήσω τον Ορφέα διότι με κάλυψε αρκετά με την δημοσίευση του (στο δεύτερο μέρος ιδίως) και τον Trithemius για την διευκρίνηση στους όρους μετεμψύχωση και μετανσάρκωση.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Νοεμβρίου 19, 2007, 16:26:41
Παράθεση
Προσπαθούσα να πω, πως ο παρόν βίος έχει πολλές σκοτούρες και δεν χρειάζονται...περισσότερες.
Επίσης ήθελα να πω, πως ο άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με την ''ηθική'' του πρόοδο (πολύ ψιλά γράμματα για τους ''υλιστές''...) και όχι με την μεταθανάτια (πιθανώς) ανταμοιβή του ή τιμωρία.
Θεωρώ σημαντικότερο να γνωρίσει ο άνθρωπος το εαυτό του ''εδώ'', να τον αναπτύξει και να τον κάνει καλύτερο.
Το ''μετά (το) φυσικό'' ερώτημα, ''τι γίνεται μετά τον θάνατο'' μπορεί να απαντηθεί στην ώρα του και φυσικά όχι (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη) με απαντήσεις του τύπου:
''Κόλαση - Καθαρτήριο - Παράδεισος''
''Μετανσάρκωση''
''Μεταμψύχωση''
''Τίποτα απολύτως'' κ.ο.κ.
Μια τίμια απάντηση στο ερώτημα ''τι γίνεται μετά τον θάνατο'' θα ήταν:
''Δεν ξέρω''
Πιστεύω πως αν το ανθρώπινο ον καταλάβει ''ποιός'' (ή αν θέλετε ''τι'') είναι τότε θα καταλάβει ποιά είναι η θέση του στον Κόσμο και θα πάψει να φοβάται και να αγωνιά για την (πιθανή) ''μετά θάνατον'' πορεία του.

Πιστεύω πως όταν προσεγγίζεις "ολιστικά" (sic) τη φιλοσοφία ως μέσο ποιοτικής εξέλιξης της ζωής σου, αναγκαστικά και ως φυσικό επακόλουθο, θα προκύψει ένα ικανό ενδιαφέρον για τη μεταφυσική γενικότερα, πτυχή της οποίας είναι και το ζήτημα της μεταθανάτιας ζωής. Όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη την ενασχόληση με τη φιλοσοφία, πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να μην ασχοληθεί και με τα μεταθανάτια ζητήματα. Δεν είναι ανάγκη να το επιδιώξει, γιατί θα έρθει μόνο του.

Έτσι λοιπόν, η ενασχόληση (από φιλοσοφικής πλευράς) με τα γήϊνα δρώμενα, σταδιακά θα γεννήσει μία ανάγκη ενασχόλησης με ζητήματα μεταφυσικά. Αυτές οι δύο πλευρές ή καλύτερα πεδία εφαρμογής της φιλοσοφίας, σταδιακά θα λειτουργούν "διαδραστικά" το ένα με το άλλο, καθώς η επίγεια φιλοσοφία θα επηρεάζει και θα επηρεάζεται από τη μεταφυσική. Θεωρώ λοιπόν πως στη φιλοσοφική σκέψη, η ενασχόληση με τα μεταφυσικά ζητήματα είναι εκ των ων ουκ άνευ...
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 17:06:34
Μήπως είναι καλύτερα (εγώ έτσι πιστεύω) να ασχοληθούμε με την παρούσα ζωή, αν προτιμάτε ύπαρξη?
Μήπως είναι καλύτερα να ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού μας και τους κόσμου που ζούμε?
Δεν είναι άραγε αρκετό αυτό προς το παρόν?
Όταν πεθάνουμε τότε ασχολούμαστε (αν εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως οντόντητες όπως υπάρχουμε τώρα) με το τι θα κάνουμε.

Αγαπητέ Patrea,

θα ήθελα να σε καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου, στην Ροδοσταυρική μας παρέα, και να ευχηθώ καρποφόρους διαλόγους.

Η παραπάνω τοποθέτησή σου με βρίσκει σύμφωνη, όμως για να φανούμε ουσιαστικά χρήσιμοι στην κοινωνία μας, και να απολαύσουμε στο έπακρο την παρούσα ευκαιρία ζωής που μας έχει χορηγηθεί, είναι απαραίτητη η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ή τουλάχιστον η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της αληθινής φύσης του κόσμου και του ανθρώπου.

Είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα μια και χρειάζεται να φύγουμε από την βόλεψη μας, να υποστούμε δοκιμασίες, να επιμείνουμε με ασκήσεις, έτσι ώστε να εμπειριώσουμε την πνευματική μας φύση, την δεύτερη φύση του ανθρώπου. Όμως δίχως αυτήν την επίπονη αν και αρκετές φορές καρποφόρα και ελπιδοφόρα διαδικασία, δεν δύναται να αφυπνίσουμε την Συνείδησή μας, και να κερδίσουμε την Αληθινή Θέαση ή Θέωση εν Ζωή.

Κι αφού "δεν ταξίδεψε" κανείς πίσω απο την "κουρτίνα" (δηλαδή, κανείς "δεν πήγε και ήρθε") , αναρωτιέμαι απο που άραγε εκπορεύτηκαν όλες αυτές οι χιλιάδες λεπτομέρειες που περιέχει κάθε Μυστική Παράδοση - όπου γης - γύρω απο το θέμα "Θάνατος - Ψυχή - Εσωτερικά Πεδία - Μετενσάρκωση"?

Αγαπητέ Avaris,

επί των πλείστων είναι η δημιουργική φαντασία του ανθρώπου εν ζωή, π.χ. μέσω διαλογισμού, που με την αναλυτική και συνθετική μέθοδο ανακαλύπτει όλο το σύμπαν αλλά και την ίδια την φύση του.  Όμως υπήρξαν πολλές επιθανάτιες εμπειρίες, με πολλά κοινά σημεία, και έτσι γεννήθηκε η σοφή μας παράδοση.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Trithemius στις Νοεμβρίου 20, 2007, 17:17:13
Φυσικά, εδώ πρέπει να κάνουμε μία διευκρίνηση. Οι επιθανάτιες εμπειρίες, ονομάζονται έτσι κατά παραδοχήν, καθώς, αν θέλουμε να μιλάμε επιστημονικά για επιστροφή από τον θάνατο, πρέπει να αναφερθούμε σε περίπτωση όπου το άτομο ήταν νεκρό για ένα ικανό χρονικό διάστημα (τέτοιο, με την διάρκεια του οποίο θα ήταν αδύνατο να επιζήσει ο άνθρωπος) και μετά "επέστρεψε" πίσω στον κόσμο μας.

Σαφώς και η ανάπτυξη τέτοιων θεωριών βασίζεται σε αξιώματα, όμως τελικά όλα τα μεγάλα βήματα της επιστήμης κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν; ;)
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Patreas στις Νοεμβρίου 20, 2007, 17:26:31
Rose_777
Παράθεση
είναι απαραίτητη η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ή τουλάχιστον η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της αληθινής φύσης του κόσμου και του ανθρώπου.

Νομίζω πως φαίνεται η συμφωνία μας από τις παρακάτω τοποθετήσεις που ήδη έχω κάνει καθώς και από την τοποθέτηση μου που έχεις παραθέσει.

Παράθεση
πως ο άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με την ''ηθική'' του πρόοδο

Παράθεση
Πιστεύω πως αν το ανθρώπινο ον καταλάβει ''ποιός'' (ή αν θέλετε ''τι'') είναι τότε θα καταλάβει ποιά είναι η θέση του στον Κόσμο

Rose_777

Παράθεση
Είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα μια και χρειάζεται να φύγουμε από την βόλεψη μας

Επίσης συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.


Rose_777

Παράθεση
να υποστούμε δοκιμασίες, να επιμείνουμε με ασκήσεις, έτσι ώστε να εμπειριώσουμε την πνευματική μας φύση, την δεύτερη φύση του ανθρώπου. Όμως δίχως αυτήν την επίπονη αν και αρκετές φορές καρποφόρα και ελπιδοφόρα διαδικασία, δεν δύναται να αφυπνίσουμε την Συνείδησή μας, και να κερδίσουμε την Αληθινή Θέαση ή Θέωση εν Ζωή.

Εδώ θα με βοηθούσαν κάποιες διευκρινήσεις και κυρίως μερικά παραδείγματα της καθημερινότητας.

Αγαπητέ Trithemius

Το έθεσες πολύ σωστά το θέμα της επιθανάτιας εμπειρίας.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:10:49
Rose_777

Παράθεση
να υποστούμε δοκιμασίες, να επιμείνουμε με ασκήσεις, έτσι ώστε να εμπειριώσουμε την πνευματική μας φύση, την δεύτερη φύση του ανθρώπου. Όμως δίχως αυτήν την επίπονη αν και αρκετές φορές καρποφόρα και ελπιδοφόρα διαδικασία, δεν δύναται να αφυπνίσουμε την Συνείδησή μας, και να κερδίσουμε την Αληθινή Θέαση ή Θέωση εν Ζωή.

Εδώ θα με βοηθούσαν κάποιες διευκρινήσεις και κυρίως μερικά παραδείγματα της καθημερινότητας.

Σαν αρχή ένα σημαντικό και απλό βήμα, είναι να ανοιχτούμε να γνωρίσουμε την Ζωή, τον 'Ανθρωπο και την Φύση, τον Μικρόκοσμο και τον Μακρόκοσμο.  Η Θέλησή μας και το άνοιγμά μας, στην ζωή, θα καλέσει μαγνητικά τα κατάλληλα γεγονότα, τις κατάλληλες συνθήκες και ανθρώπους, έτσι ώστε να βιώσουμε, να γευτούμε, και τέλος να δομήσουμε την κατανόηση, με αποτέλεσμα την διεύρυνση της Συνείδησής μας, και την ορθότητα των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων μας.

Η συνεχόμενη παρατήρηση του Εαυτού μας και της Ζωής, σε συνδοιασμό με το συνεχόμενο Βίωμα, χτίζει Συνείδηση.  Απαραίτητη είναι η συνεργασία του "Παρατηρητή" και του "Πρωταγωνιστή" μέσα μας, της ψυχικής ηρεμίας και της ενεργητικότητάς μας, της ανάλυσης δεδομένων και της σύνθεσης συμπερασμάτων.

 
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:20:29
Να αναρωτηθούμε λοιπόν για μια ακόμη φορά (back to the principals):

υπάρχουν ή όχι και άλλα ("Εσωτερικά") Πεδία και "Διαστάσεις" πλην του Γήινου - Υλικού Πεδίου που ζούμε?

Εαν ναι, σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να αναρωτηθούμε (ξανά back to the principals):

είναι "εφικτό" και πως "ταξιδεύουμε σε αυτά τα Εσώτερα Πεδία"?

εαν είναι όντως "εφικτό" το "ταξίδι στα Εσώτερα Πεδία", "βλέπουμε" ή όχι την "οντότητα της Ψυχής" στην "χωροχρονική της ολοκληρία"?



Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:32:53
υπάρχουν ή όχι και άλλα ("Εσωτερικά") Πεδία και "Διαστάσεις" πλην του Γήινου - Υλικού Πεδίου που ζούμε?

Υπάρχουν

είναι "εφικτό" και πως "ταξιδεύουμε σε αυτά τα Εσώτερα Πεδία"?

Μέσω Δημιουργικού Οραματισμού και Υπερβατικού Διαλογισμού.

εαν είναι όντως "εφικτό" το "ταξίδι στα Εσώτερα Πεδία", "βλέπουμε" ή όχι την "οντότητα της Ψυχής" στην "χωροχρονική της ολοκληρία"?

Ονομάζεται "Διεύρυνση της Συνείδησης"... Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, βιώνεται ως Αιώνιο Τώρα... Η αντίληψη μέσω της αισθαντικότητας διευρύνεται, και έτσι ο κόσμος παρουσιάζεται και βιώνεται ολιστικά, μέσω της συνεργασίας της διανόησης και της αισθαντικότητας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της νέας αντίληψης, η συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Με άλλα λόγια, τα Πάντα είναι ΕΝΑ, και στο ΕΝΑ υπάρχουν τα Πάντα.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:47:19
υπάρχουν ή όχι και άλλα ("Εσωτερικά") Πεδία και "Διαστάσεις" πλην του Γήινου - Υλικού Πεδίου που ζούμε?

Υπάρχουν

είναι "εφικτό" και πως "ταξιδεύουμε σε αυτά τα Εσώτερα Πεδία"?

Μέσω Δημιουργικού Οραματισμού και Υπερβατικού Διαλογισμού.

εαν είναι όντως "εφικτό" το "ταξίδι στα Εσώτερα Πεδία", "βλέπουμε" ή όχι την "οντότητα της Ψυχής" στην "χωροχρονική της ολοκληρία"?

Ονομάζεται "Διεύρυνση της Συνείδησης"... Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, βιώνεται ως Αιώνιο Τώρα... Η αντίληψη μέσω της αισθαντικότητας διευρύνεται, και έτσι ο κόσμος παρουσιάζεται και βιώνεται ολιστικά, μέσω της συνεργασίας της διανόησης και της αισθαντικότητας.



Τότε, γνωρίζουμε (ως Ανθρωπότητα) τι είναι  ο "Θάνατος" και το "Ταξίδι της Ψυχής".


Και μάλιστα "βιωματικά" και όχι "εικαστικά".


Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 19:05:26
Τότε, γνωρίζουμε (ως Ανθρωπότητα) τι είναι  ο "Θάνατος" και το "Ταξίδι της Ψυχής".

Και μάλιστα "βιωματικά" και όχι "εικαστικά".

Ο Τολμών, Γνωρίζει...  
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 20, 2007, 19:11:46
Ακριβώς!

Συνεπώς, δεν είναι "θεωρητικό" το "θέμα".

Όλες αυτές οι χιλιάδες "λεπτομέρειες" που υπάρχουν στην "Διεθνή Μυστική Μυητική Ιερά Παράδοση" δεν είναι "φαντασιώσεις".

Αλλά "πραγματικότητα".


Για τους "τολμούντες" και "έτοιμους" να "δουν" και να "γνωρίσουν".
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 19:19:01
Όλες αυτές οι χιλιάδες "λεπτομέρειες" που υπάρχουν στην "Διεθνή Μυστική Μυητική Ιερά Παράδοση" δεν είναι "φαντασιώσεις".

Πολλές οι φαντασιώσεις, μέσω της ανθρώπινης υποκειμενικότητας... αλλά και πολλές είναι οι μαγικές - συγκλονιστικές στιγμές που η αξία τους είναι ανεκτίμητη...  
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 20, 2007, 19:36:43
Όλες αυτές οι χιλιάδες "λεπτομέρειες" που υπάρχουν στην "Διεθνή Μυστική Μυητική Ιερά Παράδοση" δεν είναι "φαντασιώσεις".

Πολλές οι φαντασιώσεις, μέσω της ανθρώπινης υποκειμενικότητας... αλλά και πολλές είναι οι μαγικές - συγκλονιστικές στιγμές που η αξία τους είναι ανεκτίμητη...  

Μοιραίο πάρεργο του Ανθρώπου είναι να πειραματίζεται σε Νέες Διαδρομές. Σαφώς με υποκειμενικότητα. Σαφώς και ελλοχεύει ο κίνδυνος της φαντασίωσης.

Τα "Χαραγμένα Μονοπάτια" όμως, τα "Σκληρά Δοκιμασμένα στο χρόνο" δεν είναι φαντασιώσεις.

Ίσως είναι πλήρη απο "στοιχεία βιτρίνες", πλην όμως εσκεμμένα.

Χωρίς αυτό να αναιρεί  όμως στο παραμικρό την ουσία της "Εσωτερικής Κρυπτογραφημένης Πληροφορίας".
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 20, 2007, 19:58:32
Χωρίς αυτό να αναιρεί  όμως στο παραμικρό την ουσία της "Εσωτερικής Κρυπτογραφημένης Πληροφορίας".

"Η φύση φιλεί κρύπτεσθαι" - Ηράκλειτος
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Avaris στις Νοεμβρίου 20, 2007, 20:19:37
Χωρίς αυτό να αναιρεί  όμως στο παραμικρό την ουσία της "Εσωτερικής Κρυπτογραφημένης Πληροφορίας".

"Η φύση φιλεί κρύπτεσθαι" - Ηράκλειτος


Κι επειδή της Φύσης της αρέσει το ....."κρυφτούλι", εύκολα οι εκάστοτε "Καρτεσιανοί" αποφαίνονται πως "δεν υπάρχει Φύση".....

Και μετά αναρωτιούνται, γιατί μια μέρα θα μετατραπούν σε ...."Νεο-Είλωττες" στα χέρια του κάθε "Σκοτεινού" (κρυπτοεσωτεριστή) Όργουελ.

Όπως την περίοδο 1920 - 1940 στην Γερμανία.

Αρνούνταν να δουν την άνοδο της "Εσωτερικής Θούλης". Μέχρι που βρέθηκαν με μια λεπίδα στο λαιμό.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ στις Νοεμβρίου 22, 2007, 11:27:22
Χωρίς τη Μετενσάρκωση δεν υπάρχει Εσωτερισμός.....

....Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην όποια προσπάθεια Εσωτερικής Ανάπτυξης.....

....Γιατί δεν υπάρχει χρόνος σε μια ζωή για τέτοια Τεράστια Εσωτερικά αποτελέσματα.....

αυτη η διαπιστωση ειναι  αυτη που με οδηγει να οπιστευω στην μετανασαρκωση  και ο λογος αντιθεσης μου με τις διδασκαλιες της εκκλησιας περι αιωνιας κολασης και αιωνιου παραδεισου γιατι ποιος ειναι αξιος να κερδιζει αιωνια μακαριοτητα απο τα λιγα χρονια που ζει μα επισης ποιος ειναι τοσο επικυνδινος ωστε να κερδισει αιωνια κολαση απο την συμπεριφορα του σε μια και μονο ζωη παρουσιαζεται με αυτον τον τροπο μια θεοτητα ασπλαχνος δικαστης των δημιουργηματων της και μαλιστα σαδιστικα ατιθαση θεοτητα ομως αυτο δεν μπορει να συμβαινει ....αρα επαγωγικα ορωντας το θεμα θα λεγαμε οτι σε μια μονο ζωη δεν μπορεισ να πετυχεισ την εξελιξη ειναι αλλωστε κατι τετοιο αδυνατο πρακτικα και παραλογο.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Ορφέας στις Νοεμβρίου 23, 2007, 09:39:06
    Το τραγικό είναι ότι, η αντίληψη που πηγάζει από τις γραφές ΔΕΝ είναι αντλιθετη με την θεωρία της μετενσάρκωσης. Τουναντίον μάλλιστα, όπως προκύπτει από εδάφια της βίβλου.

Α) Στην Καινή διαθήκη ρωτά ο Χριστός στους Μαθητές Του: "Τίνα με λεγωσι οι άνθρωποι, ότι ειμί εγώ ο Υιός του Θεού" και αυτοί του απαντούν: "Α?λλοι μεν Ιωαννην Βαπτιστή, άλλοι δε Ηλιαν και άλλοι δε Ιερεμιαν ή έναν εκ των Προφητών. ( Ματθαίος 13:14-16)

Β) "Και ενώ κατέβαινον από του όρους, παρήγγειλεν εις αυτούς ο Ιησούς λέγων, μη είπητε προς μηδένα το όραμα εωσού ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί εκ νεκρών. Και ηρώτησαν αυτόν οι μαθηταί αυτού λέγοντες, δια τι λοιπόν λέγουσιν οι γραμματείς ότι πρέπει να έλθει ο Ηλίας πρώτον; ο δε Ιησούς αποκριθείς είπε προς αυτούς: Ο Ηλίας μεν έρχεται πρώτον και θέλει αποκαταστήσει πάντα. Σας λέγω όμως ότι ήλθαν ήδη ο Ηλίας και δεν γνώρισαν αυτόν αλλ' έπραξαν εις αυτόν όσα ηθέλησαν. Ούτω και ο Υιός του ανθρώπου μέλλει να πάθει υπ' αυτών. Τότε εννόησαν οι μαθηταί ότι περί Ιωάννου του Βαπτιστού είπε προς αυτούς" (Ματθ. 17: 10-13).

Γ) "Ενώ δε ούτοι ανεχώρουν, ήρχισεν ο Ιησούς να λέγει προς αυτούς περί του Ιωάννου... και αν θέλητε να δεχθείτε τούτο, αυτός είναι ο Ηλίας όστις έμελλε να έλθει. Ο έχων ώτα ακουέτω" (Ματθ. 11: 6 και 13-14).


Δ) "...επειδή η φύση μου ήταν αγαθή σαν του παιδιού, τώρα, είχα την τύχη να έρθω σε ένα αμόλυντο σώμα..." (Σοφία Σολ. Η : 19-20).

Ε) "...βάσανα θα έχουν οι αμαρτωλοί που ξεχνούν το Νόμο του Ύψιστου Θεού...όταν πεθάνουν θα βασανιστούν και όταν ξαναγεννηθούν θα υποφέρουν..."(Εκκλησιαστής).

Κατά τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, ονομαστοί πατέρες της Εκκλησίας δίδαξαν την μετενσάρκωση . Ο Ρουφίνος δηλώνει ότι οι πρώτοι πατέρες της Εκκλησίες πίστευαν γενικά στη μετενσάρκωση, ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Ωριγένη και τον Μποναβεντούρα . Πολύ αργότερα οι αντίθετες απόψεις επιβλήθηκαν σαν δόγμα, από φανατική μερίδα "πατέρων της εκκλησίας".

Όπως ορθά επισημαίνει ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ παραπάνω, "το να πιστεύει κάποιος ότι σε μια ζωή μπορεί να επιτύχει την εξέλιξη, είναι αδύνατο πρακτικά και παράλογο".

Θάλεγα ότι, δεν υπάρχει άνθρωπος που στη ζωή του  καταφέρνει να τα κάνει όλα λάθος, ώστε να αξίζει την αιώνια καταδίκη.

Από την πλευρά της φιλοσοφικής σκέψης, αν για τον Κόντγουορθ και τον Χιούμ η μετενσάρκωση είναι η λογικότερη θεωρία της αθανασίας και ο Γκλαίνβιλ, ο Φουριέ και ο Λερού την μνημονεύουν, ο Φίχτε ο Έρντερ και ο Λέσσιγκ πιστεύουν ακράδαντα ότι η θεωρία λύνει προβλήματα, τα οποία θα ήταν άλυτα χωρίς αυτήν.
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ στις Νοεμβρίου 26, 2007, 14:29:47
μην ξεχναμε και  οτι ο Ωριγενης απο τους πρωτους χριστιανους πατερες διδαξε

   την προαιώνια δημιουργία ή την αιωνιότητα του κόσμου.
 την προΰπαρξη της ψυχής του Χριστου, την προΰπαρξη των ψυχών, την πτώση και τον εγκλεισμό τους σε σώματα με σκοπό την τιμωρία.
τα ουράνια σώματα ωςπνευματικές οντότητες. την μετενσάρκωση.

την μη  ανάσταση των σωμάτων.ΤΗΝ άρνηση της ύπαρξης πραγματικού παράδεισου και κόλασης ως αιώνια αμοιβή ή καταδίκη
την αποκατάσταση των πάντων.

ΟΙ διδασκαλιες του ενω στην αρχη ηταν ανεκτες αν οχι αποδεκτες  βρηκαν αντιπαλλους σληροπυρηνικους  υποστηρικτεσ του δογματοσ η  παραδεισος η κολαση και ετσι μετα απο μια σειρα καταδικω σε τοπικες συνοδους  Η Ε' οικουμενική σύνοδος ενέκρινε και κοινοποίησε δεκαπέντε (15) αναθεματισμούς κατά του προσώπου και της διδασκαλίας του Ωριγένη, παρόμοιους με αυτούς της ενδημούσας συνόδου του 543, οι οποίοι δεν αναφέρονται στα διασωθέντα πρακτικά αλλά από εκκλησιαστικούς συγγραφείς της εποχής.
Και ειναι να απορει κανεις δηλαδη οσοι πιστεψαν πριν και ακολουθησαν τον Ωριγενη πηγαν στην κολαση?δηλαδη  ελεος!!!!!!
Τίτλος: Απ: Μετενσάρκωση!
Αποστολή από: Rose στις Δεκεμβρίου 01, 2007, 03:49:02
Υπάρχουν 3 θεωρίες που περιγράφουν την μεταθανάτια ζωή.

1. ο άνθρωπος δεν υπάρχει μετά τον θάνατο,
2. ο άνθρωπος ζει μία ζωή και μετά παραμένει στο πνευματικό πεδίο,
3. ο άνθρωπος επιστρέφει σε νέο σώμα και συνεχίζει την ψυχική του εξέλιξη.

Στην προηγούμενη εποχή των Ιχθύων, ο καθένας πίστευε μία από τις παραπάνω θεωρίες προσπαθώντας με την ανάλογη λογική, να υποστηρίξει το πιστεύω του.

Στην εποχή του Υδροχόου, χρειαζόμαστε την κατάλληλη υποδομή, για να ερευνήσουμε επιστημονικά, και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ποια από τις παραπάνω θεωρίες ισχύει.  Ο άνθρωπος δεν ησυχάζει όταν δεν έχει χειροπιαστές αντικειμενικές αποδείξεις στα χέρια του.  Μέχρι τότε, το τι συμβαίνει μετά τον θάνατο, θα είναι απλά μία θεωρία χωρίς καμία απόδειξη.

Για τον λόγο αυτό ως πρώτο μέλημα είναι η ανάπτυξη της πνευματικότητας ή της πνευματικής εμπειρίας εν ζωή, και η προσπάθειά μας να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του αύριο... και ίσως λιγότερα ερωτηματικά να τους βασανίζουν, και λύσεις που θα τους ανοίγουν δρόμο για ανώτερα συνειδησιακά επίπεδα.