Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
(http://www.imageshack.gr/files/iq00obsut8br2pgsiveb.jpg) (http://www.imageshack.gr/view.php?file=iq00obsut8br2pgsiveb.jpg)
Απόψεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την γραφιστική εξομοίωση του «Εργαστήριο Τεχνολογίας Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
(http://www.imageshack.gr/files/o0c9vxncqy2mnci6h1io.jpg) (http://www.imageshack.gr/view.php?file=o0c9vxncqy2mnci6h1io.jpg)
(http://www.imageshack.gr/files/69kbbqqm9j0czk09ecix.jpg) (http://www.imageshack.gr/view.php?file=69kbbqqm9j0czk09ecix.jpg)
(http://www.imageshack.gr/files/6dyb9pq2lnt2kdasbgfv.jpg) (http://www.imageshack.gr/view.php?file=6dyb9pq2lnt2kdasbgfv.jpg)
Οι επιγραφές που αναγνώσθηκαν στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, γράφουν τα κάτωθι:
Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής :
ΕΣΠΕΡΙΑ ...το βράδυ
ΥΑΔΕΣ ΔΥΟΝΤΑΙ ΕΣΠΕΡΙΑ Οι Υάδες δύουν το βράδυ
ΤΑΥΡΟΣΑΡΧΕΤΑΙΕΠΙΤΕΛΛΕΙΝ Ο Ταύρος αρχίζει ν' ανατέλλει
ΛΥΡΑΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΣΠΕΡΙΑ Η Λύρα (Βέγας) ανατέλλει το βράδυ
ΠΛΕΙΑΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΩΙΑ Οι Πλειάδες ανατέλλουν το πρωί
ΥΑΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΩΙΑ Οι Υάδες ανατέλλουν το πρωί
ΔΙΔΥΜΟΙΑΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΛΕΙΝ Οι Δίδυμοι αρχίζουν ν' ανατέλλουν
ΑΕΤΟΣΕΠΙΤΕΛΛΕΙΕΣΠΕΡΙΟΣ Ο Αετός (Αλτάιρ) ανατέλλει το βράδυ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣΔΥΝΕΙΕΩΙΟΣ Ο Αρκτούρος δύει το πρωί
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει:
ΠΡΟΕΧΟΝΑΥΤΟΥΣ ... ΜΟΝΟΙ Προεξέχοντας ...μόνοι
ΦΕΡΕΙΩΝΗΜΕΝΕ φέρει απ' τις οποίες η μια
ΤΟΣΤΟΔΕΔΙΑ και η άλλη
ΤΗΣΑΦΡΟΔΙΤΗΣ της Αφροδίτης
ΓΝΩΜΩΝ ΣΥ ο γνώμονας
ΗΛΙΟΥΑΚΤΙΝ την ηλιακτίδα
ΜΙΝΟΘΕΛΕΞΗΛΘΕΝ απ' όπου βγήκε από
ΤΗΣΠΡΩΤΗΣΧΩΡΑΣ την πρώτη χώρα
ΓΝΩΜΟΝΙΑΔΥΟΩΝΤΑΚΡΑ ΦΕ ΡΟ δυο γνωμόνια των οποίων τα άκρα φέρουν
ΤΕΣΣΑΡΑΔΗΛΟΙΔΟΜΕΝΤ τέσσερα, το ένα δείχνει
ΤΗΣ ΟCL ΙΘL ΤΟΥ τα 776 χρόνια, 19 χρόνια του
ΣΙΣ Σ ΣΚΓ ΣΥΝΓΕΙΝΟΜΕΝΟΙ 233 συμβαδίζοντας
ΟΣΔΙΑΙΡΕΘΗ Η ΟΛΗ ώστε να διαιρεθεί η όλη
ΕΓΛΕΙΠΤΙΚΟΙΣ εκλειπτική
ΟΜΟΙΑ ΤΟΙΣ ΕΠΙΤΗΣΕ παρόμοια με εκείνα που πάνω στη
ΦΕΡΕΙΤΑ φέρει
Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων
Ένα άρτιο άρθρο από την ομάδα εργασίας των εκπαιδευτηρίων "ΠΛΑΤΩΝ", που ασχολήθηκε με το θέμα στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευέλικτης Ζώνης, αποτελούμενη από τους μαθητές της Α΄Λυκείου: Γκλάρας Α., Γκλάρας Δ., Μανωλακούδη , Μυστρίδης Γ., Υφαντίδης Π., Σιδηράτος Μ., Πόδας Α., Υπεύθυνος Καθηγητής : Λευτέρης Κτενίδης.
Υπάρχει ένα ρητό που αναφέρει ότι δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Στο δικό μας ταξίδι στο παρελθόν προσπαθήσαμε να μάθουμε τα μυστικά ενός αρχαίου μηχανισμού γνωστού ως «Υπολογιστής των Αντικυθήρων», σίγουρα δε φτάσαμε στο τέρμα όμως καταφέραμε στο σύντομο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας που είχαμε στη διάθεσή μας να γνωρίσουμε αρκετά από τα μυστικά που κρύβει ο μηχανισμός. Η ομάδα εργασίας των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» σας καλεί να γίνετε συνεπιβάτες σ’ αυτό το σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν.Στην προσπάθειά μας στάθηκε αρωγός με μεγάλο ενθουσιασμό ο κύριος Σειραδάκης Ιωάννης καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο φυσικό του χώρο στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου. Μας δέχτηκε με μεγάλη χαρά και μας εξήγησε τι είναι αυτός ο μηχανισμός, ποιες λειτουργίες επιτελούσε και πως λειτουργούσε.Επίσκεψη της ομάδας στον Καθηγητή Αστρονομίας Ιωάννη Σειραδάκη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με την ανακάλυψη ενός ναυαγίου λίγο έξω από το νησί των Αντικηθύρων το 1900 περίπου. Μέσα στα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκε ένα αντικείμενο διαβρωμένο και μισοκατεστραμένο από το χρόνο και την αλμύρα της θάλασσας. Το εύρημα αυτό δεν κίνησε άμεσα την περιέργεια αυτών που το έφεραν στην επιφάνεια. Δυστυχώς το εύρημα αυτό παρέμεινε για πολλά χρόνια στην αφάνεια μέχρι το 1950 όπου ο επιστήμονας Derek de Solla Price , Φυσικομαθηματικός του πανεπιστημίου Yale ξεκίνησε μελέτες για το τι ακριβώς ήταν το αντικείμενο αυτό. Αφιέρωσε 25 χρόνια για τη μελέτη αυτού του αντικειμένου.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του ήταν εντυπωσιακά, πρόκειται για ένα αστρονομικό μηχάνημα ακριβείας , με εκπληκτική μηχανική τελειότητα για την εποχή του, ήταν τοποθετημένο μάλλον σε ξύλινο κιβώτιο με πιθανές διαστάσεις 33 x 17 x 10 εκατοστά. Το εσωτερικό του αποτελείται από 30 οδοντωτά γρανάζια κατασκευασμένα μάλλον από ορείχαλκο. Αυτά τα γρανάζια ήταν τοποθετημένα έκκεντρα και μέσω ενός χειροκίνητου άξονα θέτονταν σε κίνηση. Κάθε κινούμενο γρανάζι είχε διαφορετική ταχύτητα.. Η διάμετρός τους ξεκινούσε από 9 χιλιοστά και έφτανε τα 132 για τα ποιο μεγάλα γρανάζια. Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων εκτελούσε μαθηματικές πράξεις με μηχανικό τρόπο, δείχνοντας έτσι την πορεία του Ήλιου και της Σελήνης με τις φάσεις της καθώς και τις εκλείψεις τους.
Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των γραναζιών του μηχανισμού Κατασκευάστηκε κοντά στο 125 π.Χ. μάλλον από τον Ίππαρχο γιατί εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος μεγάλος αστρονόμος στον ελλαδικό χώρο. Επίσης υπάρχει η άποψη ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε από τον Ποσειδώνιο, αστρονόμο, ιστορικό, ταξιδευτή, ανθρωπολόγο, πολιτικό και πιθανότατα σύμβουλο του Καίσαρα. Ο Ποσειδώνιος ασχολήθηκε αρκετά και μελέτησε τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη και έφτιαξε ένα παρόμοιο μηχάνημα. Πρόσφατες προσπάθειες αποκωδικοποίησης…
Μια ομάδα επιστημόνων εδώ και τρία χρόνια περίπου, από διάφορα πανεπιστήμια παγκοσμίως με την υποστήριξη της γνωστής εταιρίας HEWLETT PACKARD η οποία παρείχε τον εξοπλισμό για την ανάγνωση σχεδόν σβησμένων επιγραφών και της εταιρίας X-TEC SYSTEMS με τον 8,5 τόνων αξονικό τομογράφο που παρείχε αφιλοκερδώς στην ομάδα , προσπαθεί να ανακαλύψει όλα τα μυστικά του μηχανισμού τα οποία φαντάζουν να είναι ατελείωτα. Μερικοί από τους επιστήμονες που απαρτίζουν την ομάδα είναι οι Mike Edmunds, Tony Freeth, Ιωάννης Σειραδάκης ,Ξενοφώντας Μουσάς, Ιωάννης Μπιτσάκης, Ελένη Μάγκου, Μαίρη Ζαφειροπούλου, Αγαμέμνων Τσελίκας, Peter Haycock. Τα ευρήματα της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά και εξάπτουν την φαντασία όλων μας.
Πώς λειτουργούσε.
Στο εξωτερικό του υπήρχαν 3 καντράν, ένα στο μπροστινό μέρος του μηχανισμού και δύο στην πίσω μεριά .Στο μπροστινό καντράν υπήρχαν 2 δείκτες οι οποίοι στις άκρες τους είχαν 2 σφαίρες που αναπαριστούσαν τον ήλιο (χρυσούν σφαιρίον) και την σελήνη (ελάσσον σφαιρίον) και τις θέσεις τους στους διάφορους αστερισμούς κατά τη διάρκεια του έτους. Στον μηχανισμό των Αντικυθήρων στο μπροστινό καντράν εμφανίζονται οι μήνες του έτους με Αιγυπτιακά ονόματα. ΑΘΥΡ, ΤΥΒΙ, ΜΕΧΙΡ, ΠΑΧΩΝ, ΦΑΩΦΙ και οι αστερισμοί με ελληνικά ονόματα ΙΧΘΥΑΣ, ΤΟΞΟΤΗΝ, ΤΑΥΡΟΝ κ.α.
Ο χρήστης έβαζε τα δεδομένα στο μπροστινό καντράν , δηλαδή κάποια ημερομηνία και το έτος, στη συνέχεια με μια μανιβέλα έθετε σε κίνηση το μηχανισμό ο οποίος έκανε τους υπολογισμούς με τη χρήση των γραναζιών και έβλεπε τα αποτελέσματα στα δύο άλλα καντράν στην πίσω μεριά του μηχανισμού αλλά και στο αρχικό. Τα αποτελέσματα ήταν οι θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης στον ουράνιο θόλο καθώς και αν θα έχουμε έκλειψη. Στο πίσω μέρος του υπολογιστή υπήρχαν 2 δείκτες οι οποίοι στις άκρες του είχαν μια ακίδα σαν αυτή του πικ απ. Η βελόνα αυτή ήταν μέσα σε ένα αυλάκι το οποίο είχε σπειροειδή μορφή και έδειχνε τους 235 μήνες του Μετωνικού κύκλου.Απεικόνιση της ακίδαςστην άκρη των δεικτών με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας. Στην πίσω μεριά το ένα καντράν μέτραγε μέρες του σεληνιακού μήνα....
Τα μυστικά που αποκαλύπτει η ομάδα των επιστημόνων είναι εντυπωσιακά και μοιάζουν να είναι ατελείωτα. Η μελέτη μας δεν τελειώνει με το τέλος της εργασίας μας και με το άρθρο αυτό. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάθε πολίτης να παρακολουθεί από το δικτυακό τόπο του εγχειρήματος www.antikythera-mechanism.gr Για αμεσότερη επαφή με το θέμα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τους παρακάτω χώρους :
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) http://www.tmth.edu.gr/el/museum.html
Για τις δικτυακές σας περιηγίσεις αξιόλογοι τόποι είναι : · http://www.xtekxray.com/ · http://www.astro.cf.ac.uk/ · http://www.cc.uoa.gr/ · http://www.astro.auth.gr/ · http://www.hpl.hp.com Και για τους λάτρεις των έντυπων εκδόσεων :· YΠOΛOΓIΣTHΣ TΩN ANTIKYΘHPΩN Εκδόσεις Αίολος , Χρήστος Λάζος· Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism, a Calendar Computer from Ca 80 B.c. (Transactions of the American Philosophical Society) by Derek De Solla Price.