Αποστολέας Θέμα: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ  (Αναγνώστηκε 84078 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 20:31:40 »

    Ευχαριστούμε φίλε Gurdjieff, πολύ διαφωτιστικά τα όσα κατέθεσες. Αναμένουμε και την συνέχεια.

    Συνεχίζοντας τον διάλογο, ξεκινώ από την τελευταία σου πρόταση, «είδα πολύ μένος προς το σύστημα του Γκουρτζίεφ σε αυτό το TOPIC και με έκανε να απορήσω....»

   Στην σύγχρονη εποχή – συγκυρία που ζούμε, το κύμα εκμεταλλευτών ψευδοδιδασκάλων έχει αποβεί ένα τεράστιο τσουνάμι. Στο όνομα πνευματικών αξιών επιτελείτε η μεγαλύτερη εκμετάλλευση, στο όνομα ιδανικών επιχειρείτε η μέγιστη κοροϊδία. Σχολές εσωτερικές, συστήματα που αυτοπροβάλλονται ως εσωτερικά, πάμπολλες ομάδες και θεωρίες βελτίωσης του ανθρώπου, όμως ο κόσμος όσο πάει και χειροτερεύει γενόμενος πιο εγωιστής, πιο μοναχικός, πιο ατομιστής και πιο δυστυχισμένος. Γιατί άραγε; Μήπως οι πνευματικές σχολές εξέπεσαν όπως και οι θρησκείες και αδυνατούν πλέον να επιτελέσουν τον ρόλο τους;

    Η ψυχρή ρεαλιστική εικόνα του κόσμου μας αναγκάζει να αμφισβητούμε την άδολη και πνευματική εισφορά των θεσμών και των συστημάτων που δραστηριοποιούνται μέσα στον χώρο του εσωτερισμού. Έχοντες άριστη γνώση και εμπειρία από συγκεκριμένα εσωτερικά συστήματα (από τα πλέον δημοφιλή παγκόσμια), γνωρίζοντας το μέγεθος του ευτελισμού και της κατάπτωσης που υπέστησαν, είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί  σε συστήματα, για τα οποία η όποια γνώση έχουμε μας προσανατολίζει σε μια όχι καλή γνώμη.

    Δεν έχουμε μένος ενάντια στις διδασκαλίες και ασκήσεις που εμπεριέχονται στο σύστημα του Gurdjieff, πως άλλωστε θα μπορούσαμε, όταν χάριν συγχρονικότητας σήμερα συναντηθήκαμε με παλαιό μέλος των Γκουρζιεφικών ομάδων και σήμερα ασκούμενο στην Γιόγκα, το οποίο μας βεβαίωσε ότι οι ασκήσεις και η διδασκαλία του Gurdjieff είναι τουλάχιστον κατά 90% από τις διδασκαλίες και ασκήσεις της asana Γιόγκα; Τιμούμε την αυθεντική παράδοση, είτε ανατολής είτε δύσης, αλλά από την άλλη είμαστε κριτικοί σε αυτούς τους δυτικούς που έφεραν τις Ανατολικές δοξασίες και πρακτικές, τις οποίες όμως ελάχιστα και ελάχιστοι εξ αυτών κατανόησαν.

    Η επίτευξη της συνειδητότητας δεν κάνει δυστυχώς καλύτερο τον άνθρωπο. Ο μαφιόζος εκτελεστής είναι πλήρως συνειδητός και απόλυτος κύριος του εαυτού του, όταν σχεδιάζει και εκτελεί αριστοτεχνικά ένα έγκλημα. Η διαφορά της ασυνείδητης πράξη σε σχέση με την συνειδητή, είναι ότι η δεύτερη – όταν δεν είναι ενάρετη – είναι πολλαπλασίως κατακριτέα και δικαιολογημένα επισύρει βαρύτερες ποινές.

    Η αναφορά στον Βούδα και στον Ιησού, γίνεται παρουσιάζοντάς τους καλώς ως αναμορφωτές. Όμως ο Γκουρτζίεφ, ουδέποτε αναφέρθηκε σε αναμόρφωση, ούτε ποτέ ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Ο καυκάσιος αυτός οπορτουνιστής, καυχήθηκε ότι ανακάλυψε έναν τέταρτο δρόμο, διαφορετικό του δρόμου του ασκητή, του φακίρη και του γιόγκι, ψευδόμενος φυσικά ασύστολα.

    Όταν κρίνουμε λοιπόν τον Γκουρτζίεφ και το σύστημά του, κρίνουμε αποκλειστικά τις πράξεις και πρακτικές του και όχι τις ασκήσεις που –καλώς αντέγραψε, αλλά κακώς δεν το ανέφερε – είναι ασκήσεις συγκεκριμένων και καταξιωμένων συστημάτων. Πάνω σε αυτά, θα ήταν πολύ σεβαστή και χρήσιμη η κατάθεση των ασκήσεων που θεωρεί ο συνομιλητής μας Gurdjieff, ο οποίος φρονούμε ότι –όντας εκτός συστημάτων – θα είχε την ευχέρεια ανεπηρέαστα να διακρίνει τις αρτιότερες.

    Για το επίμαχο θέμα των ατραπών που αρμόζουν σε κάποιον ή όχι, μία μεγάλη μορφή του εσωτερισμού (η Φόρτσιουν) και μια μεγάλη μορφή της ψυχολογίας (ο Γιουνγκ), επισήμαναν ότι ο κατάλληλος δρόμος για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλος για κάποιον άλλον. Ασφαλές κριτήριο επιλογής, αποτελεί, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες, η φυλετική προέλευση των πρακτικών και το κατά πόσον αυτές σε επανασυνδέουν με τις κληρονομικές σου ρίζες, με τις φυλετικές σου παραδόσεις και αρχετυπικά σύμβολα του πολιτισμού σου.

    Για να ορίσουμε τον σωστό εσωτεριστή, τον αυθεντικό πνευματικό αναμορφωτή και διδάσκαλο, εμείς τουλάχιστον έχουμε υπόψη μας και τον Ηράκλειτο, που «κοσμούσε» επαξίως με υποτιμητικές αναφορές, μορφές όπως τον Πυθαγόρα, τον Ησίοδο κλπ, έχουμε υπόψη μας και τον Σωκράτη, ο οποίος – για να λάμψει η αλήθεια- δεν δίσταζε να γελοιοποιεί δημόσια τους Άνυτους και τους Μένητους, όπως και τους δήθεν σοφούς ιερείς, έχουμε υπόψη και το πρότυπο –όπως παρουσιάζεται στις γραφές – του αναμορφωτή εβραίου που δεν έχανε ευκαιρία να καταφερθεί ενάντια στους Φαρισσαίους, αποκαλώντας τους τέκνα εχιδνών και ανοικτούς τάφους που παρασέρνουν στον χαμό αθώους ανθρώπους. Φυσικά, γνωρίζουν και οι ενασχολούμενοι με βουδισμό, την στάση που ο σοφός Βούδας κράτησε απέναντι στους Βραχμάνους ιερείς, στο δογματικό ιερατείο και στο θρησκευτικό δογματισμό.

    Η κατανόηση και η αδελφοσύνη που οδηγούν στην αδράνεια όταν αδελφοί εγκληματούν ενάντια σε πιο αδύναμους αδελφούς, συνιστά βαρύτατο έγκλημα, όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

    Για το θέμα βέβαια της ελευθερίας της σκέψης και ελεύθερης έκφρασης, είμαστε φλογεροί υποστηρικτές, υποστηρίζοντας όμως το ίδιο και αυτούς που επιθυμούν να εκφράσουν κριτική στα διακηρυττόμενα του οποιουδήποτε ελεύθερα σκεπτόμενου και εκφραζόμενου ανθρώπου. Εδώ ισχύει αναμφίβολα ο στίχος του Ρήγα: «Συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται»….
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 22:23:19 »
υπήρξαν απλοί άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα από θεωρίες και συστήματα και έφτασαν στην φώτιση...

Αποκλείεται...  :D Ποιος?  'Ετσι πίστευα και εγώ κάποτε, και μετά κατανόησα πως αυτό είναι σλόγκαν όλων των αμόρφωτων, τεμπέληδων και απατεώνων που θέλουν τους άλλους αμόρφωτους για να τους εκμεταλλεύονται...

Η ΓΝΩΣΗ είναι αυτή που οδηγεί στην Κατανόηση και επομένως στην Φώτιση... Δεν θα ασχοληθεί κανένας θεός μαζί μας, να μας δώσει να καταλάβουμε, άμα δεν εργαστούμε να κατανοήσουμε...

Αυτό που βλέπουμε ως ψυχικά χαρίσματα, και ψυχική ωριμότητα, χωρίς την απαραίτητη γνώση (ως πληροφόρηση), είναι εργασία προηγούμενων ενσαρκώσεων, ή κληρονομικότητα μέσω DNA εργασίας (εμπειρίας) προγόνων.

Τίποτα δεν έρχεται ως χάρισμα από μόνο του... 'Ολα είναι προϊόντα εργασίας.


είδα πολύ μένος προς το σύστημα του Γκουρτζίεφ σε αυτό το TOPIC και με έκανε να απορήσω....

Λάθος είδες αγαπητέ μου.  Δεν είναι μένος αυτό που βλέπεις, αλλά αγανάκτηση, προς το βόλεμα και την δουλικότητα που εκφράζει ο κάθε μέσος εσωτεριστής, στον δρόμο της αναζήτησης.  Προσωπικά, θέλω να δω νέες προτάσεις, νέα συστήματα, νέες αντιλήψεις, νέες καταθέσεις, νέες έρευνες, θέλω να δω εργασία, και όχι τυπολατρία, θέλω να δω επιστήμη και φιλοσοφία και όχι άλλα εσωτεριστικά Ευαγγέλια και Βίβλους...  Θέλω να δω τις Διάνοιες των Ελλήνων να ξεδιπλώνονται και να αναλαμβάνουν την θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια κοινότητα, ως άξιους Φιλόσοφους και Επιστήμονες.

ο Ιησούς Χριστός έκανε ακριβώς το ίδιο με τον Ιουδαισμό....

Ο Ιησούς Χριστός, δεν υπήρξε ποτέ, ως πραγματικό ιστορικό άτομο, γεγονός που έχει αποδείξει με πλήρη επιστημονική έρευνα, η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας.  Αυτό είναι ένα παράδειγμα που η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι σημαντική, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Ο σωστός εσωτεριστής πρεπει να έχει κατανόηση,αδελφοσύνη,ελευθερία σκέψης.
αν ακούω να χλευάζουν ένα σύστημα λέγοντας "το δικό μου είναι καλύτερο"τι έχει καταφέρει αυτός που το λέει?
έχασε τον εγωισμό του?ΟΧΙ
έχασε την τυφλή πίστη του,την κτητικότητα,τον δόλο...?

Το μόνο που επιδιώκουμε μέσα από αυτό τον διάλογο είναι η αδελφοσύνη, και η συνεργασία στον δρόμο της Αυθεντικής Αφύπνισης, που χτίζει ελεύθερες και χρηστικές συνειδήσεις..

Ο καθένας μας, έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει την άποψή του, ακόμα και αν γίνεται δυσάρεστος προς στα "πιστεύω" των άλλων.  Μόνο έτσι προάγεται η Ελευθερία της Συνείδησης, και χτίζεται το πέπλο της Περσεφόνης, η Συλλογική Συνείδηση της Ανθρωπότητας.

Αδελφέ μας...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 27, 2009, 23:12:41 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 23:01:12 »
όσον αφορά την Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας και εγώ την μελετώ και είμαι περήφανος που την συνέλαβαν πρόγονοί μου.

νασαι σίγουρη πως και ο Γκουρτζίεφ-Γεωργιάδης την γνώριζε και την εκτιμούσε,αφού ήταν Έλληνας.
Μίλαγε Ελληνικά και σίγουρα στο σχολειό που πήγαινε διδάχτηκε την Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη...

με την χάθα γιόγκα βρήκα κοινά στοιχεία που έχουν να κάνουν με κάποιες στάσεις που πρότεινε ο Γκουρτζίεφ στους μαθητές του,για έλεγχο του σώματος.

παλαιό μέλος των Γκουρζιεφικών ομάδων και σήμερα ασκούμενο στην Γιόγκα, το οποίο μας βεβαίωσε ότι οι ασκήσεις και η διδασκαλία του Gurdjieff είναι τουλάχιστον κατά 90% από τις διδασκαλίες και ασκήσεις της asana Γιόγκα;

Μπορεί ο Γεωργιάδης, να είχε Ελληνικές ρίζες, όμως, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, διδάχθηκε να τις θεωρεί, όχι και τόσο σημαντικές, μια και η προπαγάνδα του χριστιανισμού, για αιώνες τώρα, στοχεύει να ξεριζώσει, την Αυτόχθονη Ελληνική Φιλοσοφία, από την ψυχή του κάθε Έλληνα.

'Ετσι και ο Γεωργιάδης, ως ένα ακόμα θύμα, αυτής της Ανθελληνικής προπαγάνδας, αναζήτησε την Σοφία, σε Ανατολίτικες πρακτικές διαλογισμού, αποκαλώντας το Αυτοπαρατήρηση, μια και οι Ανατολίτικες πρακτικές, ομοιάζουν με την θρησκευτικότητα του χριστιανισμού, παρά με την Ελληνική Επιστημονικότητα.

Μάλιστα δανείστηκε, τις πιο απλές τεχνικές, για αρχάριους, αυτών των ανατολικών συστημάτων, και τις έκανε ΣΗΜΑΙΑ, της σχολής του.

όχι σε καμία περίπτωση ο τέταρτος δρόμος δεν αφορίζει την εισαγωγή πληροφοριών
δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λες αυτό...

"Ωραία αγαπητέ Γκουρτζίεφ",
θα πει ο αναζητητής του Φωτός που έτυχε να σταθμεύσει για λίγο στην σχολή Γκουρτζίεφ...

"Μου έμαθες να παρατηρώ την μηχανή μου, και να ελέγχω τον νου μου να παραμένει στο εδώ και τώρα...
"Τι γίνεται παρακάτω? 'Εχει παρακάτω?"

Για παράδειγμα διδάσκει το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι το φάντασμα, το στοιχειωμένο σπίτι, η κατάληψη, ο δαιμονισμός, τα μεταφυσικά φαινόμενα, οι προηγούμενες ζωές, τι γίνεται μετά τον θάνατο, τι είναι οι προφητικές ικανότητες, πως αναπτύσσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, πως κατηγοριοποιούνται τα εσωτερικά μηνύματα, πως χτίζουμε αποτελεσματικά την συνείδησή μας, πως αναγνωρίζουμε την αποστολή μας, τον πυρήνα του εαυτού μας, τι είναι οι δαίμονες, πως εξορκίζουμε δαίμονες, τι είναι οι ψυχώσεις, πως να τελέσουμε ενεργειακούς καθαρισμούς ατόμων και χώρων, πνευματική θεραπευτική, πνευματική προστασία, κατανόηση της Ανθρώπινης πνευματικής υπόστασης και των 12 ιδιοτήτων της Δημιουργίας, κατανόηση του σκοπού όλης της ύπαρξης κτλ?...

Περικλείει διδασκαλία και μελέτη θρησκευτικών παραδόσεων και φιλοσοφικών συστημάτων, Εξωτερικών και Εσωτερικών Επιστημών, καθώς και Μυητική?
Εξηγεί το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι Φώτιση και πως να αναγνωρίζουμε τους Φωτισμένους?
Οι απόφοιτοι του συστήματος Γκουρτζίεφ εργάζονται για την Ανθρωπότητα, ή βρίθουν στην ιδιοτέλεια?
Είναι ερευνητές, ή απεχθάνονται την γνώση? 
Τέλος το 'Ίδρυμα Γκουρτζίεφ, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προάγοντας την εξέλιξη της Συνείδησης, ή απαγορεύει τον ελεύθερο διάλογο?


Βλέπεις ένα δέντρο στον δρόμο σου.ο Γκουρτζίεφ δεν σου λέει απέρριψε την πληροφορία που βλέπεις.
σου λέει δες το δέντρο όντας συνειδητός.δες τα φύλλα του,δες τον κορμό του,τον όμορφο καρπό του..
δες τα καθαρά χωρις να παρεμβαίνει μέσα σου εκείνη την στιγμή άχρηστη σκέψη,φαντασιοπληξία,ονειροπόληση...
τι πιο όμορφο από αυτό....

Αδελφέ μου,

δυστυχώς αυτή η τεχνική δεν προάγει την σοφία και την αφύπνιση, αλλά βάζει περιορισμούς, στο χτίσιμο και την εξέλιξη της ίδιας της Ζωής.

Για παράδειγμα, αν κάποιος δει το δέντρο, με ελεύθερη την φαντασία του, μπορεί η σκέψη να τον πάει σε ένα απογευματάκι, όπου η γιαγιά του κάτω από ένα δέντρο, του είχε εξιστορήσει μικρός, ένα παραμύθι, για ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που είχαν χαθεί μέσα στο δάσος, και τους είχαν παρατήσει εκεί οι γονείς τους, και αμέσως ο συνειρμός να πάει στην Νατάσα, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, όπου εκεί την παράτησαν οι γονείς της. 

Και ξαφνικά σκέφτεται να πάρει τηλέφωνο την Νατάσα, η οποία μόλις χώρισε με τον δικό της, και τυγχάνει να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Της ζητά να βγούνε για καφέ, και τα βρίσκουνε, παντρεύονται και ζούνε μία ευτυχισμένη ζωή μαζί.

Και όλα αυτά γιατί άφησε την Φαντασία του ελεύθερη κοιτώντας το δέντρο...

Επειδή έχω κάνει άπειρα λάθη στην ζωή μου, ακούγοντας το κάθε δήθεν σοφό βιβλίο και τον κάθε γκουρού, αποφάσισα να ακούω μόνο την Συνείδηση μου.  Τουλάχιστον αν κάνω λάθος, θα είμαι εγώ υπεύθυνη για αυτό, και δεν θα μου φταίει κανένας Αυτόκλητος Γκουρού, που με έπεισε κάποτε πως γνωρίζει καλύτερα από μένα...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 00:05:52 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 27, 2009, 23:34:45 »
.....................................

όσον αφορά την Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας και εγώ την μελετώ και είμαι περήφανος που την συνέλαβαν πρόγονοί μου και ο Γκουρτζίεφ-Γεωργιάδης την γνώριζε και την εκτιμούσε,αφού ήταν Έλληνας. Μίλαγε Ελληνικά και σίγουρα στο σχολειό που πήγαινε διδάχτηκε την Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη...

με εκτίμηση και ευχή για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο...


    Μπορεί να είχε ΚΑΙ Ελληνικό αίμα, όμως στο φρόνημα ήταν επιεικώς ανθέλληνας και στην κουλτούρα ανατολίτης. Για την Ελληνική Σοφία η άποψή του είναι ότι δεν συγκρίνεται με τίποτα με την απροσμέτρητη σοφία της Ανατολής, την οποία στο μεγαλύτερο βαθμό έγινε αιτία να χαθεί και να καταστραφεί εκείνη η καταραμένη μορφή με τους καταραμένους, ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων. Όσο δε για την καταγωγή των Ελλήνων, με παρρησία δήλωνε ότι κατάγονται από τους πιο ευτελείς και αγράμματους ψαράδες, οι οποίοι απέπλευσαν σταδιακά και επεκτάθηκαν στα Ελληνικά νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ξεκινώντας από τα ανατολίτικα λιμάνια της Συρίας!!!!
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Gurdjieff

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 11
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 00:25:39 »

Παράθεση
Αποκλείεται...  Cheesy Ποιος?  'Ετσι πίστευα και εγώ κάποτε, και μετά κατανόησα πως αυτό είναι σλόγκαν όλων των αμόρφωτων, τεμπέληδων και απατεώνων που θέλουν τους άλλους αμόρφωτους για να τους εκμεταλλεύονται...


Άρα μόνο οι μορφωμένοι έχουν πρόσβαση στη φώτιση...?
πρέπει να ξέρεις απέξω θεωρίες θεωριών και όλα τα σχετικά..?


Παράθεση
Ο Ιησούς Χριστός, δεν υπήρξε ποτέ, ως πραγματικό ιστορικό άτομο, γεγονός που έχει αποδείξει με πλήρη επιστημονική έρευνα, η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας.  Αυτό είναι ένα παράδειγμα που η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι σημαντική, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

και αυτή η πληροφόρηση που βοηθάει..?
δεν καταλαβαίνω γιατί την αναφέρεις....
και αν ο Σωκράτης δεν υπήρξε τι αναιρείται από την υπέρμετρη σοφία που μας μετέδωσε ο Πλάτωνας?

Παράθεση
Και πάνω από όλα εξηγεί το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι Φώτιση και πως αναγνωρίζουμε τους Φωτισμένους? 

ποιος μπορεί να σου πει με σιγουριά τι είναι φώτιση?
ποιος μπορεί να αναγνωρίσει έναν φωτισμένο?
πας να τα εξηγήσεις όλα με την "Ελληνική Επιστημονικότητα"

άρα η "φώτιση" είναι σαν ένα πτυχίο φιλοσοφίας...
διαβάζεις,ξενυχτάς και αποδεδειγμένα θα το πάρεις αν όχι σε 4 χρόνια άντε σε 5-6...

και όμως μπορεί μια ζωή να μελετάς,να μάθεις απέξω όλο τον Όμηρο,όλο τον Πλάτωνα,όλο τον Αριστοτέλη
Κανείς όμως δυστυχώς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα φωτιστείς....ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός...

δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε περαιτέρω,άλλωστε διακρίνω ήδη ένταση στην κουβέντα...
μάλλον δεν πρόκειται πια για επικοδομοιτηκό διάλογο αλλά για προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλον...
θα τελειώσω το θέμα εδώ κλείνοντας με μια φράση που έγραψε ο αγαπητός Ορφέας

Παράθεση
Για το επίμαχο θέμα των ατραπών που αρμόζουν σε κάποιον ή όχι, μία μεγάλη μορφή του εσωτερισμού (η Φόρτσιουν) και μια μεγάλη μορφή της ψυχολογίας (ο Γιουνγκ), επισήμαναν ότι ο κατάλληλος δρόμος για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλος για κάποιον άλλον.

και κάτι τελευταίο..
Πραγματικά χαίρομαι που βλέπω να προάγεται το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και παιδεία.
ομολογώ ότι για τους Ροδοσταυρους είχα εντελώς άλλη άποψη που συνάδει πιο πολύ σε Χριστιανοσημιτικές θεωρίες.....

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 00:38:34 »
Άρα μόνο οι μορφωμένοι έχουν πρόσβαση στη φώτιση...?
[...]
ποιος μπορεί να σου πει με σιγουριά τι είναι φώτιση?
ποιος μπορεί να αναγνωρίσει έναν φωτισμένο?

Από τις Διδασκαλίες της ΑΜΡΑ...

     "Απομονωμένος στο εργαστήρι του Νου, ο μαθητευόμενος «Μάγος», αχόρταγα καταβροχθίζει αρχαία και νέα επίγνωση προγενέστερων αδελφών που άφησαν τα ίχνη τους, στο ιστορικό συνεχές της Συνείδησης.

     Πεινούσε πολύ, αλλά έφτασε η στιγμή που χόρτασε.  Μέσα από τα άπειρα ταξίδια του Νου, μάζεψε πολλές Ερμηνείες, και τώρα Νομίζει πως Γνωρίζει. Παγωμένος στέκει βουβός αδυνατώντας να προχωρήσει, αδυνατώντας να εισέλθει στα Άδυτα και να προσεγγίσει τα Άρρητα, αδυνατώντας να προσεγγίσει την Μία Αλήθεια.

     Μάγος: Οδηγέ μου, πως μπορώ να οδηγηθώ στην Πηγή της Μιας Αλήθειας;

     Οδηγός: Αδελφέ μου, στον κόσμο των Ονείρων και της Φαντασίας, οι Αλήθειες είναι πολλές. Όμως μετά το ξύπνημα η Αλήθεια είναι Μία. Για να εισέλθεις στα Άγια των Αγίων, για να βιώσεις τα Άρρητα, για να κατανοήσεις τον Λόγο, την Αναλογία που οδηγεί στην Εσωτερική Αρμονία του Πρωταρχικού Όντος, χρειάζεται να δοκιμαστείς στο Μυστήριο της Σταύρωσης.

     Μάγος: Οδηγέ μου, τι είναι το Μυστήριο της Σταύρωσης;

     Οδηγός: Αδελφέ μου, στο Μυστήριο της Σταύρωσης, η ιδιοτέλειά μας, θυσιάζεται στο βωμό της Ανιδιοτέλειας.  Η ατομικότητά μας προσφέρεται στην υπηρεσία του Συνόλου, το εγώ θυσιάζεται για το Εμείς.

     Μάγος: Οδηγέ μου, πως μπορώ να δοκιμαστώ στο Μυστήριο της Σταύρωσης;

     Οδηγός: Αδελφέ μου, χρειάζεται να είσαι έτοιμος να αγωνιστείς, για την ευημερία του Συνόλου, ακόμα και αν φέρει σε κίνδυνο την ίδια σου τη ζωή.

     Μάγος: Από την αρχή του χρόνου προετοιμάστηκα για αυτήν την Άγια Ώρα..  Με μεγάλη μου τιμή, αναλαμβάνω την ευθύνη της Αποστολής μου.  Με μεγάλη μου τιμή, δέχομαι να αγωνιστώ για την ευημερία του Συνόλου, προσφέροντας στην ανάγκη ακόμα και την ίδια μου την ζωή. Με μεγάλη μου τιμή, δέχομαι να υπηρετήσω την Ιερότητα της Ύπαρξης.

     H σάλπιγγα ηχεί, και ο «Οδηγός» αναγγέλλει:

     «Ιδού η οδός της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως, ιδού η οδός της Φωτίσεως, ιδού η οδός του Ήρωα Χριστού, η οδός του Χρισμένου Ήρωα που αναλαμβάνει την Αποστολή του για την Ευδαιμονία και την Ευημερία όλης της Ανθρωπότητας."
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 00:53:45 »
Πραγματικά χαίρομαι που βλέπω να προάγεται το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και παιδεία.
ομολογώ ότι για τους Ροδοσταυρους είχα εντελώς άλλη άποψη που συνάδει πιο πολύ σε Χριστιανοσημιτικές θεωρίες.....

Οι Χριστιανοί Ροδόσταυροι, δεν ήταν Ροδόσταυροι αλλά Χριστιανοί.
Ο Αυθεντικός Ροδοσταυρισμός είναι φιλοσοφικά αντίθετος με τον Χριστιανισμό1.
______________________________________________________________________________________

1 http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,214.0.html
http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,907.0.html
http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,309.0.html
http://www.amra.gr/forum/index.php/board,61.0.html
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 01:04:46 »
Παράθεση
Ο Ιησούς Χριστός, δεν υπήρξε ποτέ, ως πραγματικό ιστορικό άτομο, γεγονός που έχει αποδείξει με πλήρη επιστημονική έρευνα, η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας.  Αυτό είναι ένα παράδειγμα που η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι σημαντική, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

και αυτή η πληροφόρηση που βοηθάει..?
δεν καταλαβαίνω γιατί την αναφέρεις....

Οι καθηγητές της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν της Γερμανίας, κατέληξαν μετά από την Επιστημονική 'Ερευνα τους, πως Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ.  Οι πρώτοι καθηγητές μάλλιστα διώχθηκαν από το Πανεπιστήμιο, όμως η Αλήθεια ήταν τόσο δυνατή, που υπερνίκησε.

Ο Αγαπητός μας Γκουρτζίεφ όμως, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι τυπολατρικά χριστιανός.


http://209.85.229.132/search?q=cache:TPAeicCHgtEJ:www.ananeossi.gr/images/books/GNOSTO-AGNOSTO.doc+%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B5%CF%86+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&cd=5&hl=el&ct=clnk&gl=gr

           Μια άλλη ερώτηση ήταν για το πώς να γίνει κανείς Χριστιανός, να έχει χριστιανική αγάπη. Ο Γκουρτζίεφ απάντησε:

   «Πρώτα από όλα είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι ο Χριστιανός δεν είναι ο άνθρωπος που ονομάζει τον εαυτό του Χριστιανό ή που οι άλλοι ονομάζουν Χριστιανό. Χριστιανός είναι ο άνθρωπος που ζει σύμφωνα με τις διδαχές του Χριστού.

   Εμείς έτσι όπως είμαστε τώρα δεν μπορούμε να είμαστε Χριστιανοί. Για να είμαστε Χριστιανοί θα πρέπει να μπορούμε να πράττουμε Εμείς δεν μπορούμε να πράττουμε. Με μας το κάθε τι συμβαίνει».Ο Χριστός λέει: «αγαπάτε τους εχθρούς σας». Αλλά πώς εμείς μπορούμε να αγαπάμε τους εχθρούς μας, όταν δεν μπορούμε να αγαπάμε ούτε τους φίλους μας; Μερικές φορές κάτι μέσα μας αγαπάει και άλλες φορές αυτό το κάτι δεν αγαπάει. Έτσι όπως είμαστε τώρα δεν μπορούμε ούτε να επιθυμήσουμε να είμαστε Χριστιανοί, διότι πάλι, μερικές φορές αυτό το κάτι επιθυμεί και μερικές φορές αυτό δεν επιθυμεί. Και εμείς δεν μπορούμε να επιθυμούμε ένα και το αυτό πράγμα για κάμποσο καιρό, διότι ξαφνικά, αντί να επιθυμούμε να είμαστε Χριστιανοί, θυμόμαστε ένα πολύ ακριβό δώρο, ένα πολύ ακριβό χαλί που είδαμε σε ένα κατάστημα, και αντί να επιθυμούμε να είμαστε Χριστιανοί, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το χαλί και ξεχνάμε τα πάντα σχετικά με το Χριστιανισμό. Ή αν κάποιος άλλος δεν πιστεύει  πόσο θαυμάσιος Χριστιανός είσαι εσύ, εσύ θα είσαι έτοιμος να το φας ζωντανό ή να τον ψήσεις σε αναμμένα κάρβουνα.

   Για να είναι κάποιος καλός Χριστιανός πρέπει πρώτα να υπάρχει. Να υπάρχεις σημαίνει να είσαι κύριος του εαυτού σου. Αν ο άνθρωπος δεν είναι κύριος του εαυτού του, δεν έχει τίποτα, και δεν μπορεί να έχει τίποτα, και δεν μπορεί να είναι Χριστιανός. Είναι απλά και μόνο μια μηχανή, εν’αυτόματο. Μια μηχανή δεν μπορεί να είναι χριστιανός. Είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο, μια γραφομηχανή, ένα γραμμόφωνο να είναι χριστιανοί; Αυτά είναι απλώς πράγματα που ελέγχονται από την τύχη. Δεν είναι υπεύθυνα, είναι μηχανές. Να είσαι χριστιανός σημαίνει να είσαι υπεύθυνος. Η ευθύνη, η υπευθυνότητα έρχονται αργότερα, όταν ένας άνθρωπος παύει έστω και κατά ένα μέρος να είναι μηχανή. Και αρχίζει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια να επιθυμεί να είναι Χριστιανός. 

_________________________________________________________________________________________

Σχόλια: Μάλλον ο Γκουρτζίεφ, δεν κατανόησε ποτέ, πως κανείς Φωτισμένος και Αφυπνισμένος δεν μπορεί να είναι χριστιανός... Ο Γκουρτζίεφ όμως ήταν χριστιανός... Και εδώ έχουμε έναν κοιμισμένο, να προσπαθεί να διδάξει την Αφύπνιση... ;D

Ίσως να συνέβη αυτό γιατί αφόρισε την έρευνα και την γνώση?  Δεν ήξερες, δεν ρώταγες βρε αδελφέ? Μάλλον η Γιόγκα, του ήταν πιο εύκολη...  ::)
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:01:28 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 01:15:28 »
δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε περαιτέρω,άλλωστε διακρίνω ήδη ένταση στην κουβέντα...
μάλλον δεν πρόκειται πια για επικοδομοιτηκό διάλογο αλλά για προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλον...

Αδελφέ μου,

απεναντίας νομίζω πως ήταν ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, και μέσω της εργασίας μας, και της συνεργασίας μας, σίγουρα κερδίζουμε όλοι... Η διαφωνία πάντα προάγει περαιτέρω έρευνα, κατανόηση και επομένως εξέλιξη και ζωή...

"Πατήρ πάντων είναι ο Πόλεμος", έλεγαν οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι, και δεν εννοούσαν φυσικά την σκληρότητα και την βιαιότητα, αλλά την πολικότητα, που προάγει τον Ολυμπισμό.

Η Ιδέα του Πνευματικού Ολυμπισμού, δεν είναι ανταγωνισμός, αλλά χτίσιμο της Συνείδησης, προσπαθώντας να αναπτύξουμε τον ορθολογισμό μας, και την κριτική μας ικανότητα.  Έτσι γινόμαστε έξυπνοι, ξύπνοι, Αφυπνισμένοι, αγωνιζόμενοι για την Αλήθεια μέσω του Ορθού Λόγου.

Ο Πνευματικός Ολυμπισμός είναι η Ελληνική Οδός της Αφύπνισης.

Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΣΕΡΑΠΙΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 492
  • Karma: 0
  • FR.M.T.S.G
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:08:14 »
Διερωτώμαι, πόσο αφώτιστοι πρέπει να ήταν τελικά οι Παστέρ, Βολτέρος, Ρουσό, Αριστοτέλης, Φρόιντ, Μοντεσκιέ, Αινστάιν, Σαίξπηρ++++........... , ήταν τελικά μόνο μορφωμένοι (αυτοί που άλαξαν με τον τρόπο τους την Ανθρωπότητα). Και πόσο πολύ, δεν άλαξαν τίποτα, όλοι οι άλλοι, οι "φωτισμένοι" οι θρησκευτές κάθε δόγματος και απόκλησης.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:13:58 από ΣΕΡΑΠΙΣ »
Per aspera ad astra

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:29:57 »
Αγαπητέ Gurdjieff

δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε περαιτέρω,άλλωστε διακρίνω ήδη ένταση στην κουβέντα...

Μην παρεξηγείς τη χαρά να δοκιμάσει κάποιος την περιέργεια, τις απόψεις και γνώσεις του απέναντι σε ένα καινούριο μυαλό με διαφορετικές ιδέες.  Αυτός που έχει το πιο ανοιχτό μυαλό, κερδίζει τα περισσότερα από μία ποιοτική συζήτηση.

Άρα μόνο οι μορφωμένοι έχουν πρόσβαση στη φώτιση...?
πρέπει να ξέρεις απέξω θεωρίες θεωριών και όλα τα σχετικά..?

Πάντα μου αρέσει να κάνω την παρομοίωση με τις πολεμικές τέχνες.  Δε μπορείς να μάθεις Καράτε διαβάζοντας μόνο βιβλία.  Πρέπει να πας στο γυμναστήριο και να δοκιμάσεις αυτά που διάβασες, να παλέψεις με άλλους αντιπάλους κτλ.  Είναι βιωματική διαδικασία.  Από την άλλη, αν πάς στο γυμναστήριο χωρίς καθόλου θεωρητικές γνώσεις και απλά πάς να μιμηθείς τους άλλους, θα φας το ξύλο της ζωής σου και θα τραυματιστείς.  Με τα πολλά θα βρεις το δρόμο σου, αλλά θα χάσεις πάρα πολύ χρόνο.  Το ιδανικό είναι να λαμβάνεις θεωρητικές γνώσεις (βιβλία/συζητήσεις), να κάνεις πρακτική εξάσκηση και να έχεις έναν έμπειρο δάσκαλο/προπονητή/οδηγό να σε διορθώνει/καθοδηγεί.

άρα η "φώτιση" είναι σαν ένα πτυχίο φιλοσοφίας...
διαβάζεις,ξενυχτάς και αποδεδειγμένα θα το πάρεις αν όχι σε 4 χρόνια άντε σε 5-6...

Είναι σα τη "μαύρη ζώνη".  Είναι ένα στάδιο εξέλιξης, το οποίο (όπως ποαναφέραμε) χρειάζεται θεωρητικές γνώσεις και πρατική εξάσκηση.  Ήδη ξεχωρίζεις από τους άλλους.  Αλλά από εκεί και πέρα έχεις πολύ δρόμο για να γίνεις "master".
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 03:32:57 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 11:48:42 »
Βλέπεις ένα δέντρο στον δρόμο σου.ο Γκουρτζίεφ δεν σου λέει απέρριψε την πληροφορία που βλέπεις.
σου λέει δες το δέντρο όντας συνειδητός.δες τα φύλλα του,δες τον κορμό του,τον όμορφο καρπό του..
δες τα καθαρά χωρις να παρεμβαίνει μέσα σου εκείνη την στιγμή άχρηστη σκέψη,φαντασιοπληξία,ονειροπόληση...
τι πιο όμορφο από αυτό....

Δεν ξέρω γιατί κολλήσαμε εδώ.  Ίσως κάτι άλλο να εννοεί ο φίλος. 

Στον αγώνα μας για εξέλιξη προσπαθούμε να πάρουμε τον έλεγχο της λειτουργίας του μυαλού μας και να μην είμαστε έρμαια των αυτοματοποιημένων λειτουργειών του.  Πχ να μην εκνευριζόμαστε αυτόματα όταν κάτι ενοχλητικό συμβαίνει δίπλα μας, όπως θόρυβος, κλάμα παιδιού κτλ.

Αυτόματα λοιπόν μπορεί να απορίπτουμε την ομορφιά της φύσης.  Αν όταν πηγαίνουμε μία εκδρομή μπορούμε να δούμε τα δέντρα, τα ποτάμια, τη φύση με ένα καινούριο μάτι, με το μάτι ενός παιδιού που τα βλέπει για πρώτη φορά, που δεν έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένες διαδικασίες συμπεριφοράς σχετικά με αυτά τα οράματα.  Τότε με πλήρη συνείδηση θα μπορούμε να απολαύσουμε την καινούρια πληροφορία με όλες της τις λεπτομέρειες.

Αυτό κατάλαβα να λέει σε μία σκηνή στην ταινία the peaceful warrior και νομίζω (δεν το διάβασα) αυτό αναφέρει και ο Eckhart Tolle στο βιβλίο του The Power of Now.

Πες μου αδελφέ Gurdjieff.  Αυτό εννοείς?  Έμαθα κάτι καινούριο σε αυτή τη συζήτηση?
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:15:13 »
Βλέπεις ένα δέντρο στον δρόμο σου.ο Γκουρτζίεφ δεν σου λέει απέρριψε την πληροφορία που βλέπεις.
σου λέει δες το δέντρο όντας συνειδητός.δες τα φύλλα του,δες τον κορμό του,τον όμορφο καρπό του..
δες τα καθαρά χωρις να παρεμβαίνει μέσα σου εκείνη την στιγμή άχρηστη σκέψη,φαντασιοπληξία,ονειροπόληση...
τι πιο όμορφο από αυτό....

Ο Γκουρτζίεφ είναι επηρεασμένος, από το γνωστό σοφό ρητό των γιόγκι που λέει,

Πριν την διαδρομή τα ποτάμια είναι ποτάμια και τα βουνά είναι βουνά.
Στο ενδιάμεσο της διαδρομής τα ποτάμια δεν είναι ποτάμια και τα βουνά δεν είναι βουνά.
Στο τέλος της διαδρομής τα ποτάμια είναι ποτάμια και τα βουνά είναι βουνά.

Με άλλα λόγια αφού η αρχή και το τέλος είναι ίδια, σε τι μας χρειάζεται το ΤΑΞΙΔΙ?

'Ετσι κάποιος μελετητής των Γιόγκι μπορεί επιφανειακά να καταλήξει στον αφορισμό της φαντασίας, στον αφορισμό του ΤΑΞΙΔΙΟΥ, επιβάλλοντας στην συνείδησή μας, να βλέπουμε ακριβώς το ποτάμι ως ποτάμι, το βουνό ως βουνό και το δέντρο ως δέντρο, μια και αυτό, γίνεται στο τέλος της διαδρομής, όπως μας επιβεβαιώνουν οι σοφοί Γιόγκι.

'Ομως η ανάγκη του εσωτεριστή είναι να δει πίσω και πέρα από τον φαινομενικό κόσμο... (χρησιμοποιώντας την φαντασία του) για το λόγο ότι προσπαθεί να κατανοήσει και ίσως ασυνείδητα προσπαθεί να λύσει ένα πυρηνικό αίνιγμα του ψυχισμού του, κατακτώντας το προσωπικό χρυσόμαλλο δέρας του, τον Πνευματικό του Οργανισμό.

'Ετσι μπορεί να αναγκαστεί να ταξιδέψει ακόμα και όλη τη Γη, για να γνωρίσει όσο περισσότερους πολιτισμούς γίνεται, μέσω της σφοδρής του επιθυμίας να λύσει το πυρηνικό του αίνιγμα.  Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, μπορεί να είχε διαβάσει για τους διάφορους πολιτισμούς και παραδόσεις, και ίσως καταλήξει μετά από την διαδρομή σε παρόμοια συμπεράσματα, προηγούμενων σοφών, όμως κέρδισε το ΤΑΞΙΔΙ, την Ουσία της ΖΩΗΣ, την Προσωπική Εμπειρία, την Γνώση, την Κατανόηση...  Είναι πλέον πολύ πιο σίγουρος για την Αντικειμενικότητα της Πραγματικότητας, διότι τα είδε και τα βίωσε ο ίδιος...

Στην πραγματικότητα, η αντίληψη που αποκτάμε στο τέλος της διαδρομής, δεν είναι επακριβώς το ίδιο με την αρχική μας αντίληψη, διότι έχουμε κερδίσει Γνώση, Εμπειρία, Σοφία, και πάνω από όλα, έχουμε κερδίσει την ικανότητα, να βλέπουμε διπλά... και τον φαινομενικό κόσμο αλλά και πίσω από τα φαινόμενα. 

Αυτή η παρεξήγηση λοιπόν που διαφημίζει η Ανατολή, (είτε ως χριστιανισμός, είτε ως γιόγκι, κτλ) πως δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις πουθενά, δεν χρειάζεται να γνωρίσεις τίποτα, για να βρεις τον Θεό, στην πραγματικότητα εναντιώνεται στην εξέλιξη και στην προαγωγή της ίδιας της ζωής, την οποία ουσία είχαν κατανοήσει οι 'Ελληνες ναυτικοί, ως ταξιδιώτες.

Το ταξίδι των Ελλήνων, γέννησε την Αρχαία Ελληνική μας Μυθολογία, που μας τονίζει τον αγώνα του κάθε ανθρώπου να κατανοήσει, εστιάζοντας  στην σημαντικότητα του ταξιδιού.  Μύθοι όπως η Αργώ και οι Αργοναύτες, οι 'Αθλοι του Ηρακλή, η Οδύσσεια (το ταξίδι προς την Ιθάκη) και πλήθος άλλων, τονίζουν το ηρωϊκό στοιχείο, ως αγώνα για κατανόηση και επομένως φώτιση, διότι το θαύμα της Αρχαία Ελλάδας στηρίχτηκε στο ΤΑΞΙΔΙ.

Δυστυχώς οι Ανατολίζουσες παραδόσεις, ασυνείδητα προωθούν, την πνευματική τεμπελιά, την αμορφωσιά, και την εκμετάλλευση, ενώ η Δυτική παιδεία, με βάση της την Ελληνική Παιδεία, γεννά ήρωες, αθλητές, και ανθρωπιστές.

Στην πραγματικότητα η Ανατολή, είναι θύμα της ταξικής διαφοράς, και της μοιρολατρίας, με άλλα λόγια αποδέχονται το πεπρωμένο τους, και δεν αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ή την Ελευθερία τους, και έτσι καταφεύγουν σε μία υπερβολική και αντικοινωνική εσωστρέφεια, μέσω της εφαρμογής ενός ακραίου μυστικισμού.

Εξαιτίας αυτής της αποκλίνουσας θεώρησης ανάμεσα στην Ανατολή και στην Δύση, και της μακροχρόνιας διάβρωσης του ψυχισμού του 'Ελληνα, από τον χριστιανισμό, συναντάμε συχνά 'Ελληνες Ανατολίζοντες, και όχι γνήσια Δυτικούς.

'Οταν ο 'Ελληνας αναζητήσει και επαναεκτιμήσει την Αυθεντική Ελληνική του ταυτότητα, τότε και το θαύμα του Ελληνισμού θα ξαναλάμψει ως μία Νέα Αθήνα, ως μία Νέα Αμερική, ξεπερνώντας κατά πολύ, πολιτισμικά όλες τις προηγούμενες εκφράσεις Φωτός.

Διότι στο τέλος του Ταξιδιού, ο κάθε 'Ελληνας θα είναι και πάλι ΕΛΛΗΝΑΣ, (όπως τα ποτάμια, θα είναι πάλι ποτάμια), αλλά όχι ένας απλός 'Ελληνας, αλλά ένας εμβολιασμένος Έλληνας, πολύ πιο ισχυρός και ώριμος, μια και θα έχει γλυτώσει θριαμβευτικά, από το θανατηφόρο τσίμπημα του Πάπα και του Δικτάκτορα, (τον θρησκευτικό και πολιτικό φασισμό).
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 29, 2009, 03:49:48 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:33:27 »
Ο Δυτικός άνθρωπος δεν είναι ασυνείδητος.  Μέσω της Φιλοσόφισης και του δυτικού τρόπου ζωής, αναπτύσσει καθημερινά την Συνειδητότητά του.  Απεναντίας ο Ανατολικός άνθρωπος, λόγο της μοιρολατρικής νοοτροπίας του, λειτουργεί περισσότερο μηχανιστικά.  Οι τεχνικές Γιόγκα, (συγκέντρωσης και συνειδητού αυτοελέγχου), είναι πιο χρήσιμες στην Ανατολή παρά στην Δύση.

Αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει ο κάθε άνθρωπος είναι όχι μόνο τι κάνει (αυτοπαρατήρηση) αλλά γιατί το κάνει (Φιλοσοφία).

Μάλλον είναι προτιμότερο να διδαχθεί η Ανατολή, από την Δύση, αρχές Φιλοσοφίας, αντί ο Δυτικός να καταφεύγει στην Γιόγκα.

Μόνο με το πρώτο επίπεδο ασκήσεων της Γιόγκα (αυτοπαρατήρηση) ο άνθρωπος δεν γίνεται σοφός.  Σοφός γίνεται ο άνθρωπος όταν γίνει φίλος της Σοφίας, όταν γίνει ένας Φιλόσοφος, και κανείς άλλος λαός δεν δίδαξε καλύτερα την έννοια της Φιλοσοφίας, από τους 'Ελληνες.

Δεν είναι λοιπόν κυριολεκτικά κωμικοτραγικό, το γεγονός πως οι σημερινοί απόγονοι των γεννητόρων της Φιλοσοφίας, να έχουν ξεχάσει την σημαντικότητα της Φιλοσοφίας, και να αναζητούν, την Σοφία αλλού?

http://www.lotosyoga.gr/view_cat.php?cat_id=261

Hatha Yoga
Η Χάθα Γιόγκα είναι η βάση όλων των Ασανών, αλλά και της παραπέρα εξέλιξης σε όλες τις όψεις της Γιόγκα.
Αποτελείται από παραδοσιακές Ασάνες, αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης και αποτοξίνωσης, σε ειδικές σειρές και στάδια, δικής μας ευρεσιτεχνίας.

Η Χάθα Γιόγκα είναι κατάλληλη για να πάρει κανείς σωστές βάσεις στη Γιόγκα, για να μάθει Γιόγκα και να αποκτήσει ή να βελτιώσει τεχνική συνειδητού αυτοελέγχου. 

Οι ασκήσεις της γίνονται με ήπια ένταση, αργά, σταδιακά και με έλεγχο της λεπτομέρειας.   

Οι τεχνικές της μειώνουν το άγχος, χαλαρώνουν, δυναμώνουν, γυμνάζουν το σώμα σφαιρικά και ποικιλοτρόπως και βελτιώνουν την υγεία.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το Νευρικό, Ορμονικό, Ανοσοποιητικό, Αναπνευστικό και Καρδιαγγειακό σύστημα.

Προσφέρουν μείωση του άγχους και ευεξία.

Προετοιμάζουν το μαθητή για πνευματική εξέλιξη.
 
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:43:01 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 28, 2009, 12:58:05 »
Μόνο με το πρώτο επίπεδο ασκήσεων της Γιόγκα (αυτοπαρατήρηση) ο άνθρωπος δεν γίνεται σοφός.  Σοφός γίνεται ο άνθρωπος όταν γίνει φίλος της Σοφίας, όταν γίνει ένας Φιλόσοφος, και κανείς άλλος λαός δεν δίδαξε καλύτερα την έννοια της Φιλοσοφίας, από τους 'Ελληνες.

Η Ανατολική Γιόγκα σε προχωρημένο επίπεδο, παραδίδει Φιλοσοφία (Βέδες, Βεντάντα), παρέχοντας την δική της Μυθολογία (δανεισμένη από τις 'Αριες Δυτικές Παραδόσεις).

1. Αυτοπαρατήρηση - να αντιληφθεί την ατομικότητά του, δηλαδή το εγώ του, να μάθει να εστιάζεται.
2. Φιλοσοφία - να μάθει να στοχάζεται, να αναλύει, να φιλοσοφεί.

Ο Στόχος της Ινδικής Γιόγκας είναι να εκπαιδεύσει το κάθε άτομο, να αποκτήσει μία ξεχωριστή ατομικότητα, και κατά μία έννοια Ατομική Ελευθερία.  Με άλλα λόγια, να αποφασίζει ο ίδιος για την ζωή του, αποκόβοντας τον εαυτό του, από τον μιμητισμό.

Η Ελληνική Φιλοσοφία όμως απευθύνεται σε ήδη πνευματικά ενήλικες ανθρώπους, που έχουν δομήσει ένα Αυτόνομο Εγώ, και πλέον είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούνε Φιλοσοφικά Ερωτήματα, πάνω στην Ζωή, στην Δημιουργία, στον Κόσμο, στις εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες της Φύσης.

Ο λόγος που ίσως ο σημερινός 'Ελληνας καταφεύγει σε λύσεις Γιόγκα (δόμησης του Εγώ) είναι επειδή, ξέπεσε σε ένα κατώτερο πολιτισμικά επίπεδο από ότι κατείχε πριν 2000 χρόνια, εξαιτίας της κυριαρχίας του θρησκευτικού δογματισμού και της απαγόρευσης της Γνώσης.

Η Ελληνική Φιλοσοφία είναι βαριά και ακατανόητη για τον σημερινό μέσο αμόρφωτο Έλληνα, και έτσι οι Ανατολίζουσες προτάσεις, (δόμησης του Εγώ), είναι πιο ελκυστικές, μια και είναι πλέον σε διαδικασία να ξαναβρεί την Ατομική του ταυτότητα, και να αποσπαστεί από τον θρησκευτικό μιμητισμό. 

Αν μελετήσουμε τις διδασκαλίες του Γκουρτζίεφ, θα διαπιστώσουμε με έκπληξη, πως το όλο σύστημά του εστιάζεται στο μόλις πρώτο επίπεδο της Ανατολικής Γιόγκα (αυτοπαρατήρηση) και ούτε καν προχωρούν, οι διδασκαλίες του, στην ανάλυση της Ανατολικής Φιλοσοφίας και Μυθολογίας.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο, πως ο Γκουρτζίεφ - Γεωργιάδης, παρότι 'Ελληνας στην καταγωγή, κατέκρινε την Ελληνική Φιλοσοφία, και τις Επιστήμες, θεωρώντας τες παντελώς άχρηστες. Μάλλον ήταν άχρηστες για το δικό του μορφωτικό επίπεδο, διότι ήταν ακατανόητες.  ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 29, 2009, 03:53:31 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/