ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

Σχόλια => Θρησκεία και Κοινωνία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Rose στις Μαΐου 28, 2008, 02:38:38

Τίτλος: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Rose στις Μαΐου 28, 2008, 02:38:38
http://forum.elefsis.com.cy/index.php?topic=64.msg470#msg470

Επιστολή 20/05/2008 - Κύπρος
 
Περί των θρησκευτικών στα σχολεία

Απευθυνόμαστε προς τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. σε σχέση με το θέμα της απαλλαγής μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών και γενικότερα στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη του τόπου.

Όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες η επιτροπή Παιδείας προτίθεται να εγκρίνει την εισήγηση για απαλλαγή από το μάθημα μόνο αλλόθρησκων παιδιών και όχι για παιδιά που έχουν βαφτιστεί και θεωρούνται ορθόδοξοι χριστιανοί.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση είναι άδικη και αντιδημοκρατική ενώ καταπατά βάναυσα την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών.

Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε ποτέ οι Κύπριοι συμπολίτες μας να τυγχάνουν χειρότερης μεταχείρισης από τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας, αφού ουσιαστικά θα τους αφαιρείται το δικαίωμα της επιλογής στο συγκεκριμένο θέμα.

Με την έγκριση της εισήγησης από τη βουλή θεωρούμε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας Συνείδησης αλλά και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Θεωρούμε ότι η παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών θα πρέπει να εναπόκειται στους ίδιους τους γονείς και τα παιδιά. Θα πρέπει το συγκεκριμένο μάθημα να αποτελεί μάθημα επιλογής και όχι υποχρεωτικό ακόμη και για τα παιδιά τα οποία έχουν βαφτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι.

Πιστεύουμε ότι η βουλή που έχει εκλεγεί από το λαό θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Πολιτών και της Πολιτείας και όχι των όποιων οργανώσεων και οργανισμών, έστω κι αν αυτή είναι η Εκκλησία.

Ακόμη οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί με την ψήφο του λαού θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους όσους τους ανέδειξαν στην τιμητική θέση που κατέχουν, ως ίσους προς τον νόμο και όχι να δημιουργούν, και μάλιστα νομοθετώντας, ανισότητες.

Διερωτόμαστε επίσης κατά πόσον μια τέτοια απόφαση συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, από την στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με σαφής οδηγίες της επιδιώκει την απάλειψη της υποχρεωτικής παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία με πρώτιστο στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Διερωτόμαστε επίσης αν τέτοιου είδους αποφάσεις συνάδουν με τις διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων περί διάκρισης μεταξύ κράτους και Εκκλησίας αλλά και της ανεξιθρησκίας. Υπενθυμίζουμε πως η διάκριση μεταξύ κράτους και εκκλησίας είναι απόλυτα διακριτή στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση την οποία προτίθεστε να λάβετε έχοντας υπόψη τα πιο πάνω.

Με κάθε σεβασμό

Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΕΥΣΙΣ»

Ήδη η επιστολή έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες Πολίτης, Αλήθεια, Χαραυγή, Μάχη και στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις που είχαμε από τον κόσμο ήταν θετικότατες.  
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουλίου 31, 2008, 09:44:03
Νεότερα στοιχεία (ευχάριστα) για το φλέγον αυτό θέμα:

Με μια απλή δήλωση των γονέων η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Απλούστερη γίνεται η διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αφού στο εξής θα απαιτείται μια απλή δήλωση των γονέων, χωρίς αιτιολόγηση.
 
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Πέμπτης, το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο που έστειλε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα σχολεία, αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα (ή του μαθητή αν είναι ενήλικος) δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή.
 
Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.
 
Μέχρι πρότινος, αυτό που ίσχυε ήταν ότι οι γονείς έπρεπε να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση και να αναφέρουν, κυρίως στις περιπτώσεις μαθητών γυμνασίου και λυκείου, και τους λόγους για τους οποίους ζητούσαν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά.
 
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία εσχάτως παρασυρόμενη από την ΕΕ στρέφεται ευθέως κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας...

Ελευθερία επιλογής στην πράξη

πηγή από in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=923755)
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιουλίου 31, 2008, 10:49:45
    Η κυβερνητική δυαρχία εκκλησίας - κράτους, με νύχια και με δόντια πασχίζει να διατηρήσει τον κατεστημένο σκοταδισμό στην παιδεία και αν προβαίνει σε τέτοιες αποφάσεις, είναι πρώτον, διότι αναγκαστικά προβαίνει σε αυτές, καθώς το ίδιο το κράτος παρανομούσε, αφού είχε την απαράδεκτη και παράνομη αξίωση από τους πολίτες να δηλώνουν ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα και δεύτερον, φροντίζει με τέτοιες διορθωτικές τακτικές, όχι να επιλύσει το πρόβλημμα, αλλά να παρατείνει την ιουδαιοχριστιανική κατήχηση στα σχολεία, διαμορφώνοντας καινούρια δογματισμένα μη σκεπτόμενα άτομα, πειθήνια και ευεπηρέαστα, εύκολα χειραγωγήσιμα και εσαεί ευκολόπιστα και ανέτως εξαπατούμενα.

    Η λύση είναι προφανής. Κατάργηση της εβραιοχριστιανικής κατήχησης και αντικατάστασή της με ένα αληθινό μάθημα θρησκευτικών, όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκευτικές δοξασίες κάθε δόγματος και όλες οι μεταφυσικές θεωρίες που διδάσκονται από εσωτερικές σχολές και αποκρυφιστικές οργανώσεις, ειδικά της δυτικής παράδοσης.

    Επιτέλους, ας σταματήσει η βάναυση καταστρατήγηση του βασικού και αναφαίρετου δικαιώματος του κάθε ανθρώπου, της πραγματικής και ανεπηρέαστης επιλογής του θρησκεύεσθαι.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Trithemius στις Ιουλίου 31, 2008, 12:10:53
Μιλώντας αυστηρά για τα Ελληνικά δεδομένα, θεωρώ πως το ζήτημα αυτό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει γίνει κατεστημένο γιατί υπάρχουν δύο πλευρές που η κάθεμία για τον δικό της λόγο επιζητά να διαιωνίζεται:

1. Η εκκλησία "αξιοποιεί" τα σχολεία ως μέσο (δωρεάν και επίμονης) κατήχησης σε κρίσιμες (διανοητικά) ηλικίες και επ ουδενί δεν θα προωθήσει την αλλαγή αυτού του κατεστημένου γιατί αφενός το ποίμνιο αυξάνει και αφετέρου ελαχιστοποιεί τις απώλειες πιστών προς άλλες θρησκείες εφόσον αυτοί έρχονταν σε επαφή με άλλα θρησκευτικά συστήματα.

2. Το κράτος ή καλύτερα η εκάστοτε κυβέρνηση, επ ουδενί δεν επιθυμεί την απεμπλοκή την εκκλησίας από τα σχολεία γιατί εξ αρχής δεν επιθυμεί την οποιασδήποτε μορφής τριβή και αντιπαράθεση με την εκκλησία. Καθώς κάπου το 90-95% των Ελλήνων δηλώνουν (έστω και τύποις) χριστιανοί, οποιαδήποτε έντονη αντιπαράθεση της εκάστοτε κυβέρνησης με την εκκλησία, θα σήμαινε σίγουρη απώλεια της εξουσίας στις επόμενες εκλογές (κανείς δεν θα ψήφιζε ένα κόμμα που δρα ενάντια στην εκκλησία). Πρόκειται καθαρά για ψηφοθηρική τακτική παρά για συμπόρευση εκκλησίας και κυβέρνησης. Ομοίως παρατηρούμε πως πολλοί βουλευτές παρίστανται στις κυριακάτικες λειτουργίες με σκοπό να "φανούν" στους υποψήφιους ψηφοφόρους. Αν πραγματικά επρόκειτο μόνον για άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων δεν θα διάλεγαν πάντοτε τους πιο "in" ναούς προς κάτι τέτοιο... ;)
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Κανένας στις Ιουλίου 31, 2008, 16:45:09
Κατάργηση της εβραιοχριστιανικής κατήχησης και αντικατάστασή της με ένα αληθινό μάθημα θρησκευτικών, όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκευτικές δοξασίες κάθε δόγματος και όλες οι μεταφυσικές θεωρίες που διδάσκονται από εσωτερικές σχολές και αποκρυφιστικές οργανώσεις, ειδικά της δυτικής παράδοσης.
Δε νομίζω ότι τα θρησκευτικά κάνουν σοβαρή ζημία στους μαθητές, διότι απλά οι μαθητές δε δίνουν σημασία στα θρησκευτικά.  Όπως και στα περισσότερα μαθήματα του σχολείου άλλωστε.

Το να διδάσκοντε την πραγματική γνώση είναι σίγουρα καλό.  Αλλά μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος, κι αυτό μία αποτυχία θα ήταν.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Ιουλίου 31, 2008, 21:38:51
Κατάργηση της εβραιοχριστιανικής κατήχησης και αντικατάστασή της με ένα αληθινό μάθημα θρησκευτικών, όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκευτικές δοξασίες κάθε δόγματος και όλες οι μεταφυσικές θεωρίες που διδάσκονται από εσωτερικές σχολές και αποκρυφιστικές οργανώσεις, ειδικά της δυτικής παράδοσης.
Δε νομίζω ότι τα θρησκευτικά κάνουν σοβαρή ζημία στους μαθητές, διότι απλά οι μαθητές δε δίνουν σημασία στα θρησκευτικά.  Όπως και στα περισσότερα μαθήματα του σχολείου άλλωστε.

Το να διδάσκοντε την πραγματική γνώση είναι σίγουρα καλό.  Αλλά μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος, κι αυτό μία αποτυχία θα ήταν.

    Μη κρίνεις από την βαθμίδα εκπαίδευσης που διδάσκεις. Το κακό έχει γίνει και η μόλυνση έχει επέλθει στις τρυφερές ηλικίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν ο νους του παιδιού είναι κυριολεκτικά μια tabula rasa και διαμορφώνεται πανεύκολα, αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμα κανένα φίλτρο άμυνας ούτε μηχανισμούς επεξεργασίας για όσα του διοχετεύουν. Όχι βέβαια ότι θα αναπτύξει σε μεγαλύτερη ηλικία τέτοιους μηχανισμούς, αφού η υπάρχουσα παιδεία φροντίζει "να μην πάθει κανένα τέτοιο κακό και κινδυνεύσει να ....σκέφτεται", αποκτά όμως φραγή σε οποιαδήποτε στο μέλλον πληροφορία που δεν ταυτίζεται με την υπάρχουσα πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί. Αυτό που παρατηρείς εσύ, την απέχθεια προς την γνώση που χαρακτηρίζει τους μαθητές, είναι το αποτέλεσμα της συγκεκριμμένης παιδείας - στρεβλής διαμόρφωσης που έχουν υποστεί, γενόμενοι αρνητές της γνώσης, την οποία το συγκεκριμμένο ιουδαιοχριστιανικό δόγμα συμπτωματικά έχει αποκηρύξει ως έγο του Σατανά και ασυγχώρητο θανάσιμο αμάρτημα.

    Ίσως όμως χρειάζεται να εμβαθύνουμε λίγο στην μαθησιακή λειτουργία του ανθρώπου, για να έχουμε μια εικόνα της πραγματικότητας. Ο άνθρωπος -φύσει περίεργο ζώον- κατατρύχεται και βασανίζεται από μυριάδες ερωτήματα για τα οποία επιζητά εναγωνίως εξηγήσεις. Εάν εκπαιδευτεί να δέχεται τις οποιεσδήποτε απαντήσεις χωρίς κρίση και χωρίς καμμία επιφύλαξη, επειδή ακόμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να βιάζεται να τελειώνει με τα πρώτα ερωτήματα που τον στοιχειώνουν, πολύ εύκολα αποδέχεται τις παιδαριώδεις ευτελείς ερμηνείες που έχει ετοιμάσει το κάθε δόγμα. Στην παραμικρή πιθανότητα επιφυλακτικότητας και ένστασης για τα όσα παράλογα του μεταβιβάζουν, υπάρχει έτοιμη η αποστομωτική απάντηση, αφού τα δόγματα έχουν φροντίσει να υφίσταται από πίσω μια αναμφισβήτητη αυθεντία. Τα λεχθέντα των δογμάτων είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, για τον απλό λογο ότι τελείως αυθαίρετα χαρακτηρίζονται θεόπνευστα, άρα η αυθεντία που τα επικυρώνει είναι ο ίδιος ο ....θεός.

    Στην φυσική λειτουργία όπου η κάθε δράση προτιμάται να γίνει με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, υπόκειται και ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Αν του δίνεις εύκολες απαντήσεις, με μεγάλη του χαρά θα παραιτηθεί από τον κόπο περεταίρω έρευνας, αρκεί βέβαια να επικυρώνονται οι απαντήσεις από κάποια αυθεντία. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται η ανάγκη του για γνώση, όμως ουσιαστικά καταδικάζεται στην μη σκέψη, με αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια να οδηγείται σταδιακά στην πλάνη. Δυστυχώς τα δόγματα αυτό ακριβώς πετυχαίνουν στον άνθρωπο - την μη σκέψη -και το χειρότερο είναι ότι, πληθώρα οργανώσεων που αυτοαποκαλούνται καταχρηστικά εσωτερικές, εγκληματικά οδηγούν τους αφελείς των οπαδούς στην "μη σκέψη", υποσχόμενες ότι με τον τρόπο αυτόν θα φτάσουν δήθεν στην φώτιση, ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουν την πλήρη "συσκότιση".

    Ατυχώς στο βαθύ σκοτάδι τα πλανερά πυροτεχνήματα γοητεύουν. Το σπινθηροβόλημα της αβύσσου πολύ εύκολα προσελκύει τα έντομα, ενώ ο ήλιος ακόμα και στο καταμεσήμερο, αδυνατεί να έλξει. Η μαγεία του παραλόγου είναι απείρως πιο θελκτική από την αλήθεια της λογικής.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Κανένας στις Αυγούστου 01, 2008, 16:51:05
ένα αληθινό μάθημα θρησκευτικών, όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκευτικές δοξασίες κάθε δόγματος και όλες οι μεταφυσικές θεωρίες που διδάσκονται από εσωτερικές σχολές και αποκρυφιστικές οργανώσεις, ειδικά της δυτικής παράδοσης.
Άλλη δυσκολία που βλέπω σε αυτό.  ΠΟΙΟΣ θα το διδάξει?  Οι καθηγητές αυτοί δε θα πρέπει να είναι παπαγαλάκια/πτυχιούχοι.  Θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τη γνώση.  Θα πρέπει να έχουν πειραματιστεί με τον εαυτό τους, να έχουν βιώματα.  Να είναι πραγματικοί μαθητές/εσωτεριστές.  Κι αυτοί είναι σπάνιοι.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Trithemius στις Αυγούστου 01, 2008, 19:43:39
Αγαπητοί φίλοι, μία τέτοια πραγματικότητα που ελπίζουμε να υπάρξει στα Ελληνικά σχολεία, μοιάζει ίσως με απόσπασμα της Ροδοσταυρικής Ουτοπίας...

Έχουμε πολλά στάδια να περάσουμε για να φτάσουν τα Ελληνικά σχολεία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της αρχαιότητας...

Όμως το πρώτο στάδιο προς κάτι καλύτερο ήδη έχει έρθει με την αποδέσμευση των μαθητών από την υποχρεωτική (χουντική) μαθητεία στα χριστιανικά (και όχι θρησκευτικά). Η δυνατότητα όμως της πολύπλευρης πληροφόρησης είναι παρούσα και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, οπότε ήδη υπάρχει το υπόβαθρο για πλειοτροπική μαθητεία των νέων σε εναλλακτικές κοσμοθεάσεις, διδαχές, εσωτερικά συστήματα κλπ.

Θεωρώ λοιπόν πως στο νηπιακό στάδιο που βρισκόμαστε τώρα ως προς τη διάδοση αυτής της "εναλλακτικότητας" στη μεταφυσική, οι νέοι έχουν στη διάθεσή τους πολλά μέσα και τρόπους να επικοινωνήσουν τέτοιες πληροφορίες αλλά σίγουρα το σχολικό περιβάλλον δεν είναι έτοιμο προς κάτι τέτοιο γιατί όπως ήδη αναφέρθηκε υστερεί σε διδακτικό προσωπικό...

Έσσεται ήμαρ...
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Αυγούστου 01, 2008, 22:58:08
    Ως Ροδόσταυροι, φυσικά φιλοδοξούμε για την Ροδοσταυρική ουτοπία, αλλά βέβαια οι δράσεις μας επικεντρώνονται στο επόμενο βήμα το οποίο θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά της.

    Τα στάδια που διανύει η Ελληνική παιδεία, παρότι φαίνονται ελπιδοφόρα, χρειάζεται να μην εφησυχάζουμε για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται και αυτό γιατί, πρώτον, οι αλλαγές αυτές έρχονται κατόπιν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά επιβάλλονται και δεύτερον, οι όποιες προοδευτικές αλλαγές παρατηρούνται, δυστυχώς έπονται πολλά χρόνια των αντίστοιχων αλλαγών που έχουν γίνει στις προηγμένες κοινωνίες. Σε χώρες όπως η Γαλλία, ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες και η θρησκεία δεν σχετίζεται πουθενά με το κράτος. Η Γαλλική παιδεία βρίσκεται σε πορεία απεξάρτησης από τους θρησκευτικούς δογματισμούς και τα θρησκευτικά σύμβολα αποφασίσθηκε να μην έχουν θέση μέσα στην παιδεία, μέσα στα σχολεία. Αυτά που για τις βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον επιλυμένα προβλήματα, για μας φαντάζουν φιλόδοξες μελλοντικές προσμονές.

    Είναι γεγονός ότι, ελάχιστοι ινδουιστές ή μουσουλμάνοι ή ιουδαιοχριστιανοί καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τον παρωπιδιστικό τρόπο αντίληψης που τους προγραμμάτισε η δογματική τους παιδεία. Η γενιά των νέων μας, που την έχουμε επιφορτίσει με τις δικές μας μύριες προσμονές, θα αναγκαστεί και αυτή όπως και η δική μας γενιά, να παλεύει ισόβια για να καταφέρει να απεξαρτηθεί από τις μολυσματικές επιρροές στις οποίες εκτέθηκε στα τρυφερά χρόνια της παιδικής αθωότητας, αντί να δημιουργεί ευημερούσες ειρηνικές κοινωνίες.

    Έχουμε χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα, έχουμε χρέος για το μέλλον του γήινου πολιτισμού, έχουμε χρέος απέναντι στους συντελεστές του αύριο - τους νέους μας - να τους εξασφαλίσουμε τουλάχιστον μια παιδεία αδογμάτιστη και τελείως ελεύθερη από καταναγκασμούς, ώστε να καταφέρουν να διορθώσουν τα σφάλματα και τις ζημιές που η γενιά μας έχει αλλόγιστα διαπράξει.

    Έχουμε ιερό καθήκον απέναντι στην μητέρα Φύση, να αφήσουμε ελεύθερη την νέα γενιά να την επαναπροσεγγίσει και να εξυγιανθεί εναρμονιζόμενη μαζί της.

    Έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται τα παιδιά μας ελεύθερα.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: suida στις Αυγούστου 04, 2008, 14:36:47
      ΦΙΛΕ...,   ΙΣΩΣ...ΝΑ   ΕΙΝΑΙ   ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟ....ΟΤΙ ....  ΚΑΘΕ   Φ Ο Ρ Α ....ΠΟΥ   Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α .....

                        Σ Υ Γ Κ Ρ Ο Υ Ε Τ Α Ι .....ΜΕ   ΤΗΝ   Θ Ε Λ Η Σ Η ....Κ Ε Ρ Δ Ι Ζ Ε Ι .... Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ...


                        Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΠΑΝΤΑ.....Σ Υ Ν Δ Ε Ε Τ Α Ι ....ΜΕ  ΤΟ   Σ Υ Ν Α Ι Σ Θ Η Μ Α ...ΚΑΙ   ΠΟΛΥ   Δ Υ Σ Κ Ο Λ Α ...

                                                                     Μ Ε    ΤΗΝ    Δ  Ι  Α  Ν  Ο  Ι  Α ....

                        Ο   ΚΑΘΕ    ""Α Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ ""....  ΔΙΑΘΕΤΕΙ   ΦΑΝΤΑΣΙΑ.....ΠΙΟ   Α Χ Α Λ Ι Ν Ω Τ Η ....ΑΠΟ   ΕΝΑΝ   "ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ"...

                        Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ...  ΓΙΑΤΙ   Μ Ο Ν Ο   ΜΕΣΑ   ΑΠΟ   Α Υ Τ Η ....ΜΠΟΡΟΥΜΕ   ΝΑ   "Ζ Η Σ Ο Υ Μ Ε "...

                                                  "ΟΜΟΡΦΕΣ   ΣΤΙΓΜΕΣ".... ΤΗΣ   Κ Α Ρ Δ Ι Α Σ ....  ΚΑΙ   ΤΟΥ    Ν  Ο  Υ  .....

                        Η    Ι Σ Χ Υ Ρ Η ....ΦΑΝΤΑΣΙΑ....Σ Τ Ε Κ Ε Τ Α Ι     ΕΜΠΟΔΙΟ....ΣΤΗΝ    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ   ΤΗΣ    Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ ....

                        Η    Α Μ Φ Ι Β Ο Λ Ι Α ....ΕΙΝΑΙ....  ΣΤΟΙΧΕΙΟ   ΤΗΣ....

                        ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ....   Α Ν Τ Ι Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο ....ΠΟΥ    Γ Ε Ν Ν Α Τ Α Ι ....ΑΠΟ    ΑΥΤΗ...   Π Ρ Ο Κ Α Λ Ε Ι ....Π  Α  Ν  Τ  Α  ..

                                                   ΤΗΝ    Ε Κ Π Λ Η Ξ Η ....    ΤΗΣ    Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η Σ .....!!

           Χ Ω Ρ Ι Σ .....  ΤΗΝ      Γ  Ν  Ω  Σ  Τ  Ι  Κ  Η .....!!     Ι Κ Α Ν Ο Τ Η Τ Α ....(ΕΠΙΘΥΜΙΑ)... ΤΗΣ    Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η Σ ,    ΔΕΝ    ΘΑ   ΥΠΗΡΧΕ...

                                                               Φ  Α  Ν  Τ  Α  Σ  Ι  Α  .......


           Η    Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α     ΕΙΝΑΙ ....Ο    Μ  Ε  Τ  Α  Ξ  Ο  Σ  Κ  Ω  Λ  Η  Κ  Α  Σ .....ΠΟΥ    ΣΤΟ   ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ    Κ Ο Υ Κ Ο Υ Λ Ι ....

                                           ΔΙΝΕΙ    ΤΟ   ΠΡΟΙΟΝ   ΤΟΥ   Μ Ε Τ Α Β Ο Λ Ι Σ Μ Ο Υ ...    ΤΟ   Μ Ε Τ Α Ξ Ι ....

                                           ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ....Ο Μ Ω Σ ...  Α Λ Λ Ο Ι Ω Ν Ε Ι .....ΚΑΙ   Φ Θ Ε Ι Ρ Ε Ι ...Α Υ Τ Ο ....ΠΡΙΝ

                                           Μ Ε Τ Α Μ Ο Ρ Φ Ω Θ Ε Ι .....  ΣΕ....   Π  Ε  Τ  Α  Λ  Ο  Υ  Δ  Α  .....( Λ Ο Γ Ι Κ Η ).


            Η    Φ Υ Σ Ι Κ Η ....ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ....ΔΕΝ   ΤΗΝ   ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ...

                                           ΜΕ   Ε Ν Α .....""Γ Ε Ν Ν Η Θ Η Τ Ω "'....ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ....  Κ Ο Σ Μ Ο Υ Σ .....

                                           ΜΕ   Ε Ν Α .......""Α Φ Α Ν Ι Σ Θ Η Τ Ω "".....ΤΟΥΣ    Δ Ι Α Λ Υ Ο Υ Μ Ε .....

            Ε Τ Σ Ι ....Η    Α  Γ  Α  Π  Η    ΜΑΣ....  ΠΡΟΣ    Α Υ Τ Η Ν ....""Τ Α Π Ε Ι Ν Ω Ν Ε Ι "'....ΤΗΝ   Σ Κ Λ Η Ρ Η ....ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

                                          ΚΑΙ    Σ Τ Η Ρ Ι Ζ Ε Ι .....ΕΙΣ   ΤΟΥΣ   Α Ι Ω Ν Ε Σ ....ΤΙΣ    Θ  Ρ  Η  Σ  Κ  Ε  Ι  Ε  Σ  ......

            Χ Α Ρ Η ....ΣΕ   Α Υ Τ Η Ν ...   Ε Μ Ε Ι Σ ...  Γ Ι Ν Α Μ Ε ....""ΜΙΚΡΟΙ    ΘΑ   ΕΛΕΓΑ....Θ  Ε  Ο  Ι  ...""!!!!

                                          Γ Ι Α Τ Ι ....ΟΛΗ    Η   Δ Ο Ξ Α ....ΤΟΥ   " Θ  Ε  Λ  Ω  "".....

                                          Κ Υ Ρ Ι Α Ρ Χ Ε Ι ....  ΠΑΝΩ    ΣΤΟ   ""Π Ρ Ε Π Ε Ι ""......

                              ΟΙ    Ν Ο Μ Ο Ι  ....ΚΑΙ   ΟΙ   Π Ρ Ο Σ Τ Α Γ Ε Σ ....ΤΗΣ    Η  Θ  Ι  Κ  Η  Σ  .....ΔΕΝ   ΤΗΝ   Α  Φ  Ο  Ρ  Ο  Υ  Ν  ....!!!!!!


             Φ Ι Λ Ε ....ΕΧΕΙ     Σ  Κ  Ο  Π  Ι  Μ  Ω  Σ  ....Α Π Ο Κ Ρ Υ Φ Θ Ε Ι ....ΑΠΟ   ΤΗΝ   Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Τ Η Τ Α ...Ο Τ Ι .......

                              Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΕΙΝΑΙ   ΤΟ   Ε Ν Σ Τ Ι Χ Τ Ο ...!!   ΤΟΥ    Π  Ν  Ε  Υ  Μ  Α  Τ  Ο  Σ  ......

             Φ Ι Λ Ε ....ΕΧΕΙ .....Α Π Ο Κ Ρ Υ Φ Θ Ε Ι ....ΟΤΙ   Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΕΙΝΑΙ   Η   ""Λ Ο Γ Ι Κ Η "....     ΤΟΥ     Π  Ε  Δ  Ι  Ο  Υ ...

                                                              ΤΟΥ    Α Σ Τ Ρ Ι Κ Ο Υ ....

              Φ Ι Λ Ε ......

                               ΕΜΕΙΣ....ΟΙ   Ε Σ Ω Τ Ε Ρ Ι Σ Τ Ε Σ ....Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε ....ΤΗΝ    Σ Ο Φ Ι Α ....

                               Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε .....ΟΤΙ    ΜΟΝΟ   Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΣΠΑΕΙ    ΤΟΥΣ    Κ Ρ Ι Κ Ο Υ Σ ....ΤΗΣ    Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ ..

               Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε ....Ο Μ Ω Σ ....ΟΤΙ   Η   Ι Σ Χ Υ Ρ Η ...!!    Λ  Ο Γ Ι Κ Η ....ΤΟΥ   Π Ν Ε Υ Μ Α Τ Ο Σ     ΜΑΣ....ΕΙΝΑΙ....

                                ΣΕ    "Θ Ε Σ Η ".....ΝΑ    Σ Π Α Σ Ε Ι ....ΤΟΥΣ    Ε  Υ  Θ  Ρ  Α  Σ  Τ Ο  Υ  Σ ....ΚΡΙΚΟΥΣ    ΤΗΣ   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α Σ ...

                                ΚΑΙ    ΝΑ    ""Γ Ι Ν Ο Υ Μ Ε "....   ΜΕΣΩ   ΤΗΣ   ""Ε Ν Ω Σ Η Σ "....ΕΝΑ    ΜΕ   ΤΟΝ   Ν Ο Υ .....

               Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε .....ΟΤΙ    Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΠΡΕΠΕΙ    ΝΑ   Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Ν Ε Ι ....ΤΗΝ    Ν Ο Η Σ Η    ΜΑΣ....Ο Χ Ι ...

                                                                 ΝΑ    ΤΗΝ   Υ Π Ο ....Κ Α Θ Ι Σ Τ Α .....

              Φ Ι Λ Ε ....ΤΟ    Ν Ο Ι Ω Θ Ω ....ΟΤΙ    Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ε Ι Σ .....

                                 ΠΩΣ....Η    Δ Ι Κ Η    ΜΑΣ    "Λ Ο Γ Ι Κ Η "....ΚΑΙ    ΟΧΙ   Η    ""ΠΡΟΣ   ΤΟ   Ζ Ε Ι Ν "....ΕΙΝΑΙ    Η     Α Ε Ι Θ Α Λ Η Σ ...

                                 ΠΩΣ....ΜΟΝΟ    ΑΥΤΗ....ΜΕΣΑ    ΑΠΟ   ΤΟΥΣ   Α Ι Ω Ν Ε Σ ....

                                                                   Α Ν Ο Ι Γ Ε Ι ......Ε Ν Α Ν     Δ Ρ Ο Μ Ο ...


                                 ΠΩΣ.....

                                             Η    Α Ν Η Θ Ι Κ Η ....!!ΦΑΝΤΑΣΙΑ.....ΚΑΝΕΙ.....ΑΡΚΕΤΕΣ    Φ Ο Ρ Ε Σ ....ΤΗΝ    Λ Ο Γ Ι Κ Η ....

                                             Ν Α    Ε Π Ι Ν Ο Ε Ι ....ΜΙΑΝ     ""Α Λ Η Θ Ε Ι Α .."".....   Ο Τ Α Ν .....Α Υ Τ Η ....

                                                         Δ Ε Ν     Μ Π Ο Ρ Ε Ι .....Ν Α   ΤΗ    Β  Ρ  Ε  Ι  .....

                                                                                                                                           Φ Ι Λ Ε .....
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Αυγούστου 04, 2008, 19:59:20
     


             Φ Ι Λ Ε ....ΕΧΕΙ     Σ  Κ  Ο  Π  Ι  Μ  Ω  Σ  ....Α Π Ο Κ Ρ Υ Φ Θ Ε Ι ....ΑΠΟ   ΤΗΝ   Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Τ Η Τ Α ...Ο Τ Ι .......

                              Η   Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α ....ΕΙΝΑΙ   ΤΟ   Ε Ν Σ Τ Ι Χ Τ Ο ...!!   ΤΟΥ    Π  Ν  Ε  Υ  Μ  Α  Τ  Ο  Σ  ......

           
                                                                                                                                           Φ Ι Λ Ε .....




    Ύψιστη άρρητη γνώση φίλτατε.... Πως θα μπορούσε να ειπωθεί και να κατανοηθεί αυτή η υπέρτατη αλήθεια; Πως θα μπορούσε να μεταδοθεί ότι, η κορωνίδα της ανθρώπινης λογικής, η ύπέρτατη κατανόηση των Μυστών, η ύψιστη Σοφία οικοδομεί το ασυνείδητο του Πνεύματος;

    Ναι, είναι αληθές, ναι είναι ακριβές.... Η φαντασία είναι το ένστικτο του Πνεύματος.... Η ενεργή φαντασία είναι η αλήθεια και φέρνει στην επιφάνεια του Λόγου τα σύμβολα που ζωογονούν και αναγεννούν στους Μύστες ιδέες αξιών και ιδανικών.... Η φαντασία γίνεται η τραγικότερη πλάνη που συσκοτίζει την λογική και την οδηγεί στην παράλογη λειτουργία να επινοεί "αλήθειες" όταν αδυνατεί να βρεί την μοναδική....

    Για να αναδυθεί η Σοφία, χρειάζεται η Λογική να συντροφεύεται από την ελευθερία, γιατί, "συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται"....

    Κι είναι αυτό το χείριστο αμάρτημα που διαπράττει η ανθρωπότητα, το να αποπειράται ο άνθρωπος να καταδυναστεύσει την συνείδηση, να καθυποτάξει το Πνεύμα, επινοώντας μεθόδους -"αλήθειες", δημιουργώντας παράλογο.... Και είναι ο καθρέφτης του Ωκεανού που αντανακλά το παράλογο που υποκαθιστά την Λογική.... Την αειθαλή Λογική....
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Rose στις Σεπτεμβρίου 15, 2008, 16:23:12
Το παρακάτω email, στάλθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τους ιδρυτές της ΑΜΡΑ, και αφορά, την αποφυγή του θρησκευτικού προσυλητισμού στα νήπια.
__________________________________________________________________________________

To: t05olohm@ypepth.gr
Cc: synigoros@pasok.gr
Sent: Monday, September 15, 2008 3:07 PM
Subject: Μελέτη περιβάλλοντος στο Νηπιαγωγείο, βασικές γνώσεις και διαδικασίες από το χώρο των θρησκευτικών

Προϊστάμενον κ. Μυτζήθραν   -   Υπουργείο Παιδείας   - τηλ.:  210.34.42.239                       
 
    Κύριε Μυτζήθρα, κατόπιν της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, για την κατατοπιστική και άρτια ενημέρωση από μέρους σας θερμά σας ευχαριστώ, έρχομαι να εκθέσω το θέμα που σχετίζεται με το Νηπιαγωγείο και να αιτηθώ να μεριμνήσετε για την επίλυση του προβλήμματος.

    Σύμφωνα με το "διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών για το νηπιαγωγείο", τα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, στο πεδίο ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, αναγράφεται: 

"....Η Μελέτη Περιβάλλοντος στο Νηπιαγωγείο συνδέεται άρρηκτα με τη διαδικασία μάθησης εφόσον αφορά την προσέγγιση θεμάτων που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Τα παιδιά επιλέγουν τρόπους, υλικά και μέσα προκειμένου να μελετήσουν πράγματα, φαινόμενα και γεγονότα.

Βασικές γνώσεις και διαδικασίες από το χώρο των Φυσικών Επιστημών της, Γεωγραφίας, Ιστορίας, Θρησκευτικών, έννοιες της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής καθώς και στοιχεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Κυκλοφοριακής Αγωγής προσεγγίζονται διαθεματικά μέσα από δραστηριότητες που αφορούν τη Μελέτη Περιβάλλοντος...." 

    Επειδή είναι πεποίθησή μας ότι τα παιδιά μας δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα προσυλητίζουμε στις δικές μας θρησκευτικές δοξασίες, αλλά να παρέχουμε σε αυτά κάθε γνώση ώστε να μπορέσουν ανεπηρέαστα να επιλέξουν - όταν και αν το θελήσουν - το θρήσκευμά τους, επειδή γνωρίζουμε ότι οι γνώσεις που παρέχονται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα στο γνωστικό πεδίο των θρησκευτικών είναι μονομερείς και μεροληπτικές υπέρ συγκεκριμμένου θρησκεύματος, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται θρησκευτικά αλλά να επιτελείται κατήχηση υπέρ συγκεκριμμένου δόγματος, επειδή ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει τίποτε για κάποιον που δεν θα επιθυμούσε το νήπιο παιδί του να πρσυλητίζεται και να κατηχείται, όπως αντίστοιχα προβλέπει για όλες τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, αιτούμεθα να επιληφθείτε του θέματος, ώστε να μπορεί το νήπιο τέκνο μας να διαπαιδαγωγηθεί και στην ηθική και την πνευματικότητα, να μετέχει διαδικασιών ανάπτυξης της θρησκευτικότητας που χαρακτηρίζει εγγενώς τον κάθε άνθρωπο, αποφεύγοντας όμως την μονομέρεια, τον δογματισμό και την μεροληπτική εκπαίδευση.

    Η μυθολογία μας, για παράδειγμα, αναγνωρισμένη παγκόσμια, δύναται άριστα να επιτελεί τον στόχο της μάθησης βασικών γνώσεων θρησκευτικότητας,  ηθικής και πνευματικότητας, προάγοντας παράλληλα την ανεξιθρησκεία και την φιλαλληλία, σε αντίθεση με την καταφανώς υποδιέστερη εβραϊκή μυθολογία και την μυθολογία της εβραϊκής αίρεσης του χριστιανισμού που προάγουν τον δογματισμό και την μισαλλοδοξία.

    Αιτούμαι κατόπιν των ανωτέρω, να υπάρξει αποσαφήνιση ως προς το περιεχόμενο των βασικών γνώσεων των θρησκευτικών, ώστε να αποφεύγεται η κατήχηση, επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε η προσευχή να γίνεται χωρίς αναφορές σε συγκεκριμμένες δοξασίες, αλλά να επιλέγονται προσευχές που αναφέρονται στο θείον, προσευχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από πλήθος δογμάτων και θρησκειών, όπως π.χ. η κοινή "Κυριακή Προσευχή" (το γνωστό Πάτερ Ημών).

Σε αναμονή επίλυσης του προβλήμματος για εμάς,

με εκτίμηση

Μαυρουδής Πασχάλης

15/ 9/ 08, Πεύκα Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 ... ...
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Rose στις Σεπτεμβρίου 15, 2008, 16:43:46
http://www.unicef.gr/reports/symb.php

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 191 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

[...]

Άρθρο 12

1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και το βαθμό ωριμότητάς του.

2. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει ιδίως να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ακούγεται σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική διαδικασία που το αφορά, είτε άμεσα είτε μέσω ενός εκπροσώπου ή ενός αρμόδιου οργανισμού, κατά τρόπο συμβατό με τους διαδικαστικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας.

Άρθρο 13

1. Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.

2. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο των περιορισμών που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι:

α) Για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της υπόληψης των άλλων ή

β) Για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών.

Άρθρο 14

1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα και το καθήκον των γονέων ή, κατά περίπτωση, των νομίμων εκπροσώπων του παιδιού, να το καθοδηγούν στην άσκηση του παραπάνω δικαιώματος κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του.

3. Η ελευθερία της δήλωσης της θρησκείας του ή των πεποιθήσεών του μπορεί να υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών, ή των ελευθεριών των θεμελιωδών δικαιωμάτων των άλλων.

Άρθρο 15

1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία του να συνεταιρίζεται και του να συνέρχεται ειρηνικά.

2. Δεν τίθενται περιορισμοί για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, εκτός από αυτούς που ορίζει ο νόμος και που είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης ή για την προστασία της δημόσιας υγείας ή των δημόσιων ηθών, ή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων.

Άρθρο 16

1. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του.

2. Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών.

Άρθρο 17

Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τη σημασία του έργου που επιτελούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φροντίζουν ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε ενημέρωση και σε υλικό, που προέρχονται από διάφορες εθνικές και διεθνείς πηγές, ιδίως σ' αυτά που αποσκοπούν στην προαγωγή της κοινωνικής, πνευματικής και ηθικής ευημερίας του, καθώς και της σωματικής και πνευματικής υγείας του. Για το σκοπό αυτόν, τα Συμβαλλόμενα Κράτη:

α) Ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση πληροφοριών και υλικού που παρουσιάζουν κοινωνική και πολιτιστική χρησιμότητα για το παιδί που είναι σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 29.

β) Ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοση πληροφοριών και υλικού αυτού του τύπου, που προέρχονται από διάφορες πολιτιστικές, εθνικές και διεθνείς πηγές.

γ) Ενθαρρύνουν την παραγωγή και τη διάδοση παιδικών βιβλίων.

δ) Ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τους τις γλωσσολογικές ανάγκες των αυτόχθονων παιδιών ή των παιδιών που ανήκουν σε μια μειονότητα.

ε) Ευνοούν την επεξεργασία κατάλληλων κατευθυντήριων αρχών που να προορίζονται για την προστασία του παιδιού από την ενημέρωση και το υλικό που βλάπτουν την ευημερία του, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 13 και 18.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Ορφέας στις Νοεμβρίου 23, 2008, 12:22:17

    Άρθρο που μου απέστειλλε ο "Διομήδης Αττικός"....


    {ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ!!!  18/11/08 16:42 

    Επιστολή στον υπ.Παιδείας.
    Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά χωρίς δήλωση θρησκεύματος ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει λάβει πλήθος αναφορών από γονείς.

    Αθήνα

    Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, για το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, ύστερα από πλήθος αναφορών που δέχθηκε από γονείς. Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι, «σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους συνείδησης έχουν όλοι οι μαθητές, εφόσον αυτοί οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ανάλογα με την περίπτωση, επικαλούνται εν προκειμένω λόγους συνείδησης. Η εγκυρότητα της δήλωσης αυτής δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος».
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο κ. Καμίνης, το πρόβλημα έγκειται στο ότι «πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιώνουν από τους γονείς τη ρητή θετική ή αρνητική δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά τους».

    Ο Συνήγορος σημείωσε μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση, για τη διασφάλιση της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων και το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών και γονέων/κηδεμόνων τους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης έχουν όλοι οι μαθητές, εφόσον αυτοί οι ίδιοι ή οι γονείς τους, ανάλογα με την περίπτωση, επικαλούνται εν προκειμένω λόγους συνείδησης. Η εγκυρότητα της δήλωσης αυτής δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής θετική ή αρνητική δήλωση θρησκεύματος».

    Δεδομένου του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, «δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος. Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι 'αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι', αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση».

    Επιπλέον, όπως αναφέρει η αρχή σε δελτίο Τύπου για το θέμα αυτό, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η αξίωση γνωστοποίησης πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιώματος είναι αθέμιτη».

    Υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών - εξαιρούνται μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι.

    Ευ. Στυλιανίδης: Ο Συνήγορος του Πολίτη οφείλει να μη κάνει πολιτική.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 14:52.
Τελευταία Ενημέρωση : 20/11/2008 15:07

    Σφοδρή επίθεση κατά του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, για την επιστολή του σχετικά με το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά χωρίς να απαιτείται δήλωση θρησκεύματος [http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/18/1593309.htm] , εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    «Θέλω να εκφράσω την ενόχλησή μου διότι αυτή την επιστολή την πληροφορούμαι από τις εφημερίδες και ότι δυστυχώς το Δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του πολίτη είδε το φως της δημοσιότητας πριν να έρθει η επιστολή στα χέρια μου», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989.

    «Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη αρχή και οφείλει να μη κάνει πολιτική και να μην υπερβαίνει τα όρια του», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

    «Η ανεξάρτητη αρχή συνομιλεί θεσμικά με την διοίκηση και με την κυβέρνηση κάνοντας κάποιες υποδείξεις που θεωρεί ότι συμβάλουν στην εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων, δεν κάνει πολιτική με δελτία Τύπου».

    «Δεν επιτρέπεται το δελτίο Τύπου να έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις εφημερίδες, να γίνεται το ζήτημα θέμα συζήτησης στα παράθυρα και ο αρμόδιος υπουργός να μην έχει στα χέρια του την επιστολή. Υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα», παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης και ξεκαθάρισε πως «την ευθύνη για το πώς ασκείται η πολιτική την έχει η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση και καμία ανεξάρτητη Αρχή».

    Παράλλα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «με την Αρχιεπισκοπή δεν υπάρχει καμία διαφορά». «Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με την άποψη που έχει η Ιεραρχία αυτή τη στιγμή, η οποία σεβάστηκε την απόφαση της Πολιτείας να μη δηλώνεται στην δήλωση εξαίρεσης για τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους το φρόνημα τους, αλλά από την άλλη το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό», σημείωσε.

    «Λυπάμαι -πρόσθεσε- να πω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν προπαγανδιστικά να εκμεταλλευτούν αυτό το ζήτημα για να δημιουργήσουν απόσταση στις σχέσεις Πολιτείας Εκκλησίας, η οποία είναι μια σχέση πάρα πολύ καλή και μια σχέση που σέβεται τους διακριτούς ρόλους».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές πως η επίσημη θέση για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ότι παραμένει υποχρεωτικό και εξαιρούνται μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι.

    «Το μάθημα -παρατήρησε ο υπουργός Παιδείας- δεν διδάσκεται ομολογιακά, αλλά ενημερώνει για την επίσημη Θρησκεία αλλά και για τις άλλες Θρησκείες, άρα -εκτίμησε- εκεί έχει εσφαλμένη εκτίμηση ο Συνήγορος του Πολίτη ή ο χειριστής του ζητήματος και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή στην εξαίρεση εμπίπτουν αυτή τη στιγμή αυτοί που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Απλά, η προσαρμογή μας είναι αυτή, δεν υποχρεώνονται να δηλώνουν το δόγμα τους για να μην αγγίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα».}

Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Rose στις Νοεμβρίου 23, 2008, 14:48:56
    Δεδομένου του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, «δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετική ή αρνητική- δήλωση θρησκεύματος. Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι 'αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι', αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους ή οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση».

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι πραγματικοί, όπως ο κ. Γιώργος Καμίνης, που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, και την Ελευθερία της Συνείδησής μας, εναντίον σε κάθε μορφή ύπουλου φασισμού (για το καλό μας) που επιβάλλουν και θρησκευτικά αλλά και πολιτικά καθεστώτα.  Ευτυχώς που το Ελληνικό Φως, αν και δεν κατοικεί πλέον εδώ και πολλούς αιώνες, στο κατεστημένο της Ελλάδας μας, μας προστατεύει όμως, μέχρι να δυναμώσουμε, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η Ηπειρωτική Ευρώπη είναι πλέον η Νέα Ελλάδα... μια και η πραγματική Ελλάδα τελεί ακόμα υπό κατοχή σκοταδιστικών οπισθοδρομικών αντιλήψεων.
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: etidorhpa στις Απριλίου 08, 2009, 15:10:03
!!! NO WORDS!!!

Τι να πει κανεις?? Και να ειχαν κανει πραγματι οι Τεκτονες,μια προσπαθεια για ολα αυτα.εχει καλως...αλλα ουτε ασχοληθηκαν (επισημα τουλαχιστον),οπως θα οφειλαν!!
Τελικα με την σταση τους αυτη,εχουν κατορθωσει να τα ακουνε,απο παντου..
 :(





ORTHODOXIA.GR

Οι δήθεν ανεξάρτητες Αρχές και Εξουσίες και το μάθημα των θρησκευτικών
(14/12/2008 14:53)
 Ως κέντρα κατευθυνόμενης παραεξουσίας και ως παραλογικά «άλλοθι» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας λειτουργούν στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού παραλογισμού οι λεγόμενες «ανεξάρτητες» Αρχές. Ο ρόλος του ελέγχου των εξουσιών που τους αποδίδεται μέσω της ψευδεπίγραφης στήριξης πολιτών τις καθιστά πανίσχυρα κέντρα μίας παράλογης εξουσίας. Οι αποφάσεις τους υποκρύπτουν σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τον «ευρωπαϊκό» παράλογο τρόπο διοίκησης και αποσκοπούν στην ισοπέδωση πανανθρώπινων αξιών, κυρίως χριστιανικών. Οι εκφραστές αυτών των περιβόητων αρχών εξουσίας διυλίζουν συνειδητά τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον προκειμένου να επιβάλλουν στο όνομα δήθεν διεθνών συνθηκών και ευρωπαϊκών νόμων νέους κανόνες στη ζωή των πολιτών.
Δια του τρόπου αυτού προκαλούν, διχάζουν και εξυπηρετούν είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα άσπονδους «φίλους» και παρασκηνιακά κέντρα εξουσίας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η εισήγηση μίας τέτοιας Αρχής για την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες των Ελλήνων πριν από λίγα χρόνια. Εισήγηση που ήρθε ως απόρροια των παρασκηνιακών και όχι μόνο συμφωνιών που είχε συνάψει τον Απρίλιο του 1996 στη Νέα Υόρκη το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εβραίων και ο τότε μοιραίος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η πρόταση της Αρχής προς τον τότε εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο(!) λειτούργησε ως «άλλοθι» στην κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εβραίων και ίσως να λάβει και τα ανταλλάγματα της τηρήσεως αυτής της συμφωνίας. Η Αρχή φυσικά επικαλέστηκε δήθεν ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν φρούδες και ανοησίες.
Τι και αν διχάστηκε τότε ο ελληνικός ορθόδοξος στην συντριπτική πλειονότητά του λαός; Όλα βλέπετε διορθώνονται με το πέρασμα του χρόνου και τις ανάλογες οικονομικές επιχορηγήσεις η άλλου είδους ανταλλαγές προς τους ιδιοτελώς αντιδρώντες ψευτο -ηγέτες υψηλόβαθμους ρασοφόρους και πολιτικούς... Ο χρόνος και η στροφή του κόσμου προς τα ευτελή και εφήμερα είναι η καλύτερη γομολάστιχα που σβήνει από τις μνήμες ακόμη και μεγάλα εγκλήματα αποστασίας των ανθρώπων έναντι του τριαδικού Θεού.
Τώρα λοιπόν μια άλλη Αρχή του παραλόγου έρχεται στο όνομα της νέας εωσφορικής «δικαιοσύνης» της Ευρώπης να υλοποιήσει μία μύχια εδώ και σειρά ετών επιδίωξη της Τεκτονικής Στοάς. Μία επιδίωξη που αποβλέπει στην σταδιακή υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία στην μετατροπή του σε μάθημα θρησκειολογίας ενώ έχει ως στόχο την μελλοντική ολοσχερή κατάργησή του. Το «έργο» που διαπιστώσαμε όλοι το περασμένο καλοκαίρι με την έκδοση των επαίσχυντων εγκυκλίων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις παρεμβάσεις της Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη δεν είναι καινούργιο. Πρόκειται στην ουσία για το ίδιο σενάριο στο οποίο πάντοτε πρωταγωνιστεί η εκάστοτε κυβέρνηση ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας ενώ η αντιπολίτευση παίζει το ρόλο του κομπάρσου (!) με το να αποδέχεται σιωπηλώς ως τετελεσμένα τα γεγονότα και να επιβραβεύει με «πονηρές» επισκέψεις δήθεν ενημέρωσης στελεχών της τις αποφάσεις της Αρχής...
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οφείλουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια χωρίς να λογαριάζουμε τις όποιες συνέπειες. Και η αλήθεια είναι πως ο όλος διάλογος περί του αν το μάθημα των θρησκευτικών έχει ομολογιακό η όχι χαρακτήρα και τα άλλα συναφή που αναγνώσαμε στις εγκυκλίους του υπουργείου και στις ανακοινώσεις της Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» αποτελούν στάχτη στα μάτια των ανύποπτων πιστών. Το «παιχνίδι» παίζεται σε άλλο επίπεδο και οι βασικοί παίκτες κρύβονται στα υπόγεια του τεκτονισμού εγχώρια και ξένα.  Ο ομολογιακός χαρακτήρας του χάθηκε από τότε που το συγκεκριμένο μάθημα κλήθηκαν να διδάξουν στα παιδιά μας με απόφαση του υπουργείου στην δεκαετία του ογδόντα μεταξύ άλλων και άθεοι και αιρετικοί και βουδιστές... οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο από τις συνειδητά υποβαθμισμένες και παραθεωρημένες Θεολογικές μας Σχολές...
Και για του λόγου το αληθές εάν κάποιος θέλει να εξετάσει την όλη δραστηριότητα των υπουργών Παιδείας των τελευταίων τριών δεκαετιών θα διαπιστώσει περίτρανα ότι όχι μία αλλά δεκάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί εξυπηρετώντας τον στόχο τούτο. Το θράσος μάλιστα των οργάνων του Εωσφόρου Μασώνων ήταν τέτοιο που έφθασε στο σημείο με επιστολή τους να ζητούν να απαλειφθεί το κεφάλαιο που αναφερόταν σ’ αυτούς τους αχρείους από το βιβλίο των θρησκευτικών της Α’ Λυκείου, πριν από λίγα χρόνια. Ο τότε υπουργός Παιδείας και νυν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ως απόλυτο πειθήνιο όργανο έτρεξε στην κυριολεξία να υλοποιήσει το αίτημα της λεγομένης Τεκτονικής Στοάς εκδίδοντας υπουργική απόφαση απόσυρσης του βιβλίου και αντικατάστασής του με νέο!!! Η τότε υπουργική απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και της Ιεράς Συνόδου. Η αντίδραση έγινε όμως, προς ώτα μη ακουόντων!
Μεθοδικά λοιπόν οι δήθεν «Ανεξάρτητες Αρχές» είτε μέσω μίας εικονικής αντιπαράθεσης με τα κέντρα εξουσίας υπουργεία κ.α είτε σε απευθείας συνεννόηση με την εκάστοτε πολιτική εξουσία κινούν τα νήματα προκειμένου να επιβάλλουν την τεκτονική εωσφορική φιλοσοφία της εξοικείωσης στην ελληνική ορθόδοξη κοινωνία και να απαλείψουν η να υποβαθμίσουν η και να εκδιώξουν τον χριστιανισμό.
Εκμεταλλεύονται την άγνοια και θεμελιώνουν τις θέσεις τους σε πρακτικές που ιστορικά διαπιστώνουμε σε πολιτικές των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού. Πολιτικές που διάβρωναν και υποβίβαζαν τον άνθρωπο στο όνομα του άκρατου υλισμού. Πολιτικές που αντιμετώπισαν εχθρικά τον χριστιανισμό και την πίστη προς τον Ιησού Χριστό τον Ναζωραίο γιατί αυτή η πίστη εξευμένιζε τις ανθρώπινες ψυχές καλλιεργούσε το κάλλος και έδιδε τέλος στην αποστασία του ανθρώπου από τον τριαδικό Δημιουργό Θεό.
Οι νυν πολιτικές εξουσίες- τα κόμματα ανεξαρτήτως χρώματος προσανατολισμού και ιδεολογίας προβάλλονται, ασυνείδητα η και ενσυνείδητα δηλώνοντας ευθαρσώς με τις αποφάσεις τους πως διάκεινται εχθρικά στον χριστιανισμό (βλ. νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας, των εκτρώσεων, διαφήμιση της πορνείας, αποποινικοποίηση της μοιχείας...) Ίσως να διαισθάνονται πως η Ορθόδοξη πίστη αποτελεί κίνδυνο απόρριψης της παράλογης φθηνής εξουσίας τους. Μίας εξουσίας που αναδεικνύει ως κεντρικό μοχλό λειτουργίας όπως καθημερινά διαπιστώνεται, το σκάνδαλο, τη σήψη και τη διαφθορά που γεννά η ιδιοτέλεια και ο ορατός προσανατολισμός στο εύκολο χρήμα και στην δαιμονική εμμονή ευτελούς δημόσιας αναγνώρισης.
Όμως, ο χριστιανισμός και η τέλεια έκφραση αυτού στην Ορθοδοξία, όπως έγραφε στην απολογία του προς τον φιλόσοφο αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκο Αυρήλιο ο Άγιος Μελίτων, Επίσκοπος Σάρδεων όχι μόνο δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία αλλά θα της προσέδιδε λαμπρότητα και κάλλος. Και αυτό, όπως έγραφε, γιατί ο συνειδητός Χριστιανός δεν νοιάζεται τόσο για τα εφήμερα αλλά αποβλέπει με την όλη ζωή του στο κάλλος της ψυχής του. Ο χριστιανισμός προσφέρει θεραπεία στην ψυχή του ανθρώπου, βοηθά στον εξευγενισμό και στην πνευματική ανάτασή της και ως εκ τούτου αποβλέπει στην ειρηνική συμβίωση των κοινωνιών, η οποία επιτυγχάνεται με την επικράτηση του χριστιανικού ήθους και της δικαιοσύνης του τριαδικού Θεού.
Σε καιρούς λοιπόν που η διαφθορά οργιάζει παγκοσμίως και το άδικο σε όλες τις κοινωνικές μορφές του επικρατεί, σε περιόδους που ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας γίνεται πλέον δημόσιο θέαμα, σε καιρούς που ο Μαμμωνάς λατρεύεται ως θεός σε όλες τις πτυχές της ειδωλολατρικής ζωής είναι λογικό η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία να ενοχλεί τα κέντρα ανομίας... Και ο νοών νοείτω!



Σε διατεταγμένη υπηρεσία η Αρχή...

Διευκρινίσεις σε ρόλο ... διαταγής επιχειρεί ο Συνήγορος με πρόσφατη ανακοίνωση


«Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό αναφορές πολιτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε αρκετά σχολεία της χώρας, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, αξιώνεται από τους γονείς τους η ρητή θετική η αρνητική δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά τους. Με την ευκαιρία αυτή ο Συνήγορος του Πολίτη διευκρινίζει ότι: Σύμφωνα με τις ισχύουσες πρόσφατες εγκυκλίους του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (συγκεκριμένα, τις 91109/Γ2/10.7.2008 και 104071/Γ2/4.8.2008), οι οποίες δεν θέτουν νέο κανόνα, αλλά απλά ερμηνεύουν τον νόμο, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον οι γονείς η κηδεμόνες τους (όταν οι μαθητές είναι ανήλικοι) η οι ίδιοι οι μαθητές (όταν είναι ενήλικοι) υπογράψουν και προσκομίσουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν την επιθυμία απαλλαγής τους για λόγους συνείδησης, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής.
Επειδή ωστόσο νεότερη εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (η Φ12/977/109744/Γ1/26.8.2008), με θέμα «Απασχόληση μαθητών» προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το ποιοί δικαιούνται να υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση, οδηγώντας μάλιστα ορισμένους σε παρερμηνεία του ίδιου του περιεχομένου της απαιτούμενης δήλωσης, ο Συνήγορος του Πολίτη θυμίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας προέβη στην έκδοση των παραπάνω δυό εγκυκλίων, όπως ρητά αναφέρεται στη δεύτερη εξ αυτών, «εναρμονιζόμενο με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ανεξαρτήτων αρχών της χώρας μας». Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η αξίωση γνωστοποίησης πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιώματος είναι αθέμιτη.
Η δυνατότητα απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης δεν αναιρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος του Θρησκευτικών στο σχολείο.
Επιβάλλεται ωστόσο να υπάρχει, όσο το μάθημα των Θρησκευτικών θα διατηρεί τον ομολογιακό χαρακτήρα που προβλέπει η οικεία νομοθεσία. Δεδομένου, συνεπώς, του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής –θετική η αρνητική- δήλωση θρησκεύματος. Δικαίωμα δε απαλλαγής από το μάθημα αυτό δεν έχουν μόνο οι «αλλόθρησκοι η ετερόδοξοι», αλλά όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις
θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, όταν οι γονείς τους η οι ίδιοι –όταν είναι ενήλικοι- επικαλούνται λόγους συνείδησης με υπεύθυνή τους δήλωση .
Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε την παραπάνω διευκρίνιση υπόψη του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με επιστολή του (14.11.2008) ζήτησε δε από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, στις οποίες παρατηρήθηκαν συναφή προβλήματα, την πιστή εφαρμογή του νόμου»!!!

Η απάντηση της ΔΙΣ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ειδική αναφορά μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υπάρχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών. Παρόμοιο γεγονός συνέβη στη Νορβηγία, όταν προσέφυγαν αλλόθρησκοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας την χώρα, μόνον διότι δεν τους επέτρεπε ολική απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά τους επέτρεπε μόνον μερική. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Νορβηγία γι’ αυτό τον λόγο, και μόνον. Προς την υποχρέωση αυτή η Ελλάδα έχει ήδη συμμορφωθεί από πολλών ετών και δεν ανακύπτει νέα υποχρέωση συμμορφώσεώς της.
Υπενθυμίζει επίσης ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη Χώρα μας.


Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

 
Τίτλος: Απ: Περί των θρησκευτικών στα σχολεία
Αποστολή από: Rose στις Απριλίου 08, 2009, 21:58:47
Πόσο άραγε θα πάρει ακόμα, έτσι ώστε ο κάθε καημένος χριστιανός, να κατανοήσει πως δεν υπηρετούσε την χρηστική συνείδηση...