Αποστολέας Θέμα: Νέα Ακρόπολη  (Αναγνώστηκε 218542 φορές)

ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #105 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 01:32:53 »
Πόσο ανεντιμότητα επιδείχθηκε εδώ Rose. Στο συγκεκριμένο πολύ όμορφο κείμενο που παρέθεσες, φάνηκε ότι εκτός από δυο παραγραφούλες που βόλευαν, δεν διάβασες τίποτα άλλο. Απόδειξη χειραγωγίας.
Σε αυτήν την σύγχρονη δίκη, τον αθώωσαν πατόκορφα τον Σωκράτη.  
Ρίξε ένα μάτι σε αυτό, που από τεμπελιά, από σκοπιμότητα, από ανεντιμότητα, από παρωπίδες, δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά δεν παρέθεσες την κυριαρχούσα αντίθετη άποψη, που αθώωσαν τον Σωκράτη. Ντροπή. Rose από αυτή την απάντηση σου και αυτό το κείμενο, ξεκαθαρίστηκαν τα πάντα.
Άρα αν ήσουν δικαστής, ομολογείς ότι θα τον είχες καταδικάσει των Σωκράτη, έτσι Rose;  

Το διάβασα όλο το κείμενο Rose και τρόμαξα με την συμπεριφορά σου

"Η κατηγορία περί διδασκαλίας των νέων είναι απαράδεκτη, γιατί δεν αποτελεί έγκλημα, εφ’ όσον το έγκλημα προϋποθέτει κάποια πράξη και όχι έναν λόγο ή, ακόμη λιγότερο, μια ιδέα.

Ο Σωκράτης δίδασκε στους νέους τον συλλογισμό, την αμφιβολία, την αναζήτηση του εαυτού τους. Τούτο δεν συνιστά, βεβαίως, τεχνική μετατροπής τους σε κόλακες της τυραννίας. Οι μαθητές του ελεύθερα, χωρίς κάποια πίεση, επέλεξαν να διαλέγονται μαζί του, να παρακολουθούν την διδασκαλία του και, χάρις στην «μαιευτική», να προάγονται στην γνώση. Η καταστολή ιδεών, ασύμβατη με τις πρακτικές μιας εποχής, συνιστά καταδίκη για γνώμη και όχι για πράξη. Ωστόσο, όπως κατέδειξε ο Karl Popper, για να προοδεύσει η γνώση έχει ανάγκη από επανατοποθέτηση, αμφισβήτηση και ελευθερία. Η αλήθεια έχει ανάγκη να αντιπαρατεθεί με εσφαλμένες, παράλογες, βλαβερές ή προκλητικές ιδέες, ώστε να ανασκευασθούν. Απαγόρευση της έκφρασης θα είχε ως συνέπεια να παρεμποδιστεί ο θρίαμβος της αλήθειας.

Ο πελάτης του, παραδέχθηκε ο αγορητής, είχε το ελάττωμα να ειρωνεύεται και ενίοτε να πληγώνει κάποιους. Εκείνος όμως έχει το επιχείρημα ότι ο παραλογισμός ενός δημοκρατικού καθεστώτος αποδεικνύεται, εάν στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού είναι δυνατόν να θανατωθεί ένα πρόσωπο που δεν το πιστεύει, εάν το καθεστώς έρχεται σε αντίφαση με τις ιδέες που υπερασπίζεται. Έτσι, η αθώωση του Σωκράτη θα σηματοδοτούσε την αξιοπιστία και την σταθερότητα της δημοκρατίας.

Το δίκαιο δεν πρέπει να ασκεί αστυνόμευση της σκέψης. Ο Σωκράτης είχε λίγη εκτίμηση στην δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, διότι αυτή μπορούσε να συντρίψει έναν άνθρωπο, να καταστρέψει ένα ατομικό δικαίωμα, να περιορίσει μιαν ελευθερία. Πράγματι, αρνήθηκε να ψηφίσει την καταδίκη σε θάνατο των στρατηγών που είχαν νικήσει στην Nαυμαχία στις Αργινούσες. Αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση του λαού, καθώς υπεράνω των παθών υπάρχουν υπέρτερες θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες η πλειοψηφία μιας ημέρας δεν δικαιούται να αγνοεί∙ υπάρχουν νόμοι άγραφοι, αλλά πανανθρώπινοι, κανόνες του φυσικού δικαίου που δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς ολέθριες συνέπειες, όπως κατά τον 20ό αιώνα οι ολοκληρωτισμοί του κομμουνισμού και του εθνικοσοσιαλισμού.

Ο Friedrich Hayek εξήγησε την σωκρατική διάκριση μεταξύ «τάξεως» και «νόμου»: αγνωστικιστής ο ίδιος, εξήγησε ότι οι κανόνες του δικαίου προκύπτουν μάλλον από μια διαδικασία φυσικής ανακάλυψης παρά από την ανθρώπινη δημιουργία, ότι ο ανταγωνισμός και ο πλουραλισμός της παιδείας επέτρεψαν στην ανθρώπινη γνώση να προοδεύσει. Από τα ανωτέρω, συνέχισε ο αγορητής, φαίνεται η ορθότητα των ιδεών που ο Σωκράτης δίδασκε στους νέους, καθώς και ότι ο ίδιος δεν ήταν καθόλου σκεπτικιστής ή μηδενιστής ούτε κατατασσόταν μεταξύ των σοφιστών και των κυνικών. Η ορθή ερμηνεία του «ἕν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» είναι ότι ο Σωκράτης πίστευε στην ύπαρξη της αλήθειας, την οποία όμως ευρίσκει κανείς ερευνώντας, γιατί η γνώση είναι ανοικτή, σε εξέλιξη, σε διαρκή δημιουργικό αναβρασμό. Η ανοικτή γνώση και η μη παρεμπόδιση της εξέλιξής της επέτρεψαν την ανακάλυψη πολλών νέων μορφών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, αλλά και οργάνωσης τρόπου ζωής (ελεύθερη επιλογή επαγγέλματος και ανταγωνισμός σε σχέση με τις συντεχνίες). Η ελευθερία της περαιτέρω δοκιμής έφερε τις ελεύθερες πόλεις, την αυτονομία των κοινοβουλίων, το «Habeas corpus», την διάκριση των εξουσιών, τα Συντάγματα, την καθολική ψήφο, το Διεθνές Δίκαιο. Η γνώση προχωρεί χάρις στην αμφισβήτηση που φαντάζεται κάτι καλύτερο και, εάν αυτό αποδειχθεί κακό, το ανασκευάζει. Επομένως, οι δικαστές οφείλουν να μην ποινικοποιήσουν την σκέψη.

Τέλος, ο υπερασπιστής του φιλοσόφου επεσήμανε ότι η αληθινή, αν και υποκρυπτόμενη, κατηγορία εντοπίζεται στο γεγονός ότι μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονταν ο Αλκιβιάδης, ο Κριτίας και ο Χαρμίδης, άπαντες φίλοι της Σπάρτης και πρόξενοι μεγάλων δεινών. Όμως, ο Σωκράτης δίδαξε στους μαθητές του την αρετή και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι χρησιμοποιούσαν την διδασκαλία του. Ο παλαιός νόμος του Σόλωνα δεν ήταν πλέον ούτε σε χρήση ούτε σε ισχύ, ενώ η αμνηστία του 403 π.Χ. εξάλειφε κάθε εγκληματική πράξη διαπραχθείσα κατά την διάρκεια της τυραννίας των Τριάκοντα. Βέβαια, ο Σωκράτης δεν αντιστάθηκε ένοπλα στους ολιγαρχικούς, αλλά είχε αποσυρθεί λόγω ηλικίας, και τούτο δεν αποτελεί έγκλημα. Η αληθινή κατηγορία εναντίον του είναι ότι υπήρξε ο πνευματικός πατέρας των Τριάκοντα, κάτι ανάλογο με τον Friedrich Nietzsche και τον ναζισμό, που όμως δεν ερείδεται στην διδασκαλία ή, ακόμη λιγότερο, σε πράξη του.

Εάν ο Σωκράτης δεν πίστευε στην δημοκρατία, εάν ήταν σκεπτικιστής απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης, εάν αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου, δεν θα έπρεπε για όλα αυτά να θανατωθεί. Άλλωστε, ούτε στους ολιγαρχικούς ήταν αρεστός, όταν δε ο Κριτίας βρισκόταν στην εξουσία τού απαγόρευσε την διδασκαλία της λογικής και της ρητορικής. Ο Σωκράτης δεν συνεργαζόταν με τον εχθρό, διαλεγόταν με όλους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης έκλεισε την αγόρευσή του καλώντας τους ενόρκους να δώσουν ψήφο αντάξια με το κλέος της Αθήνας.

Ο Michael Beloff, δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, άρχισε την αγόρευσή του υπενθυμίζοντας ότι το Μαντείο των Δελφών είχε ταυτίσει τον Σωκράτη με τον σοφότερο άνθρωπο του κόσμου∙ συνέχισε αρνούμενος τις κατηγορίες ως άδικες, στηριζόμενες σε αναληθή γεγονότα και μη δικαιολογούσες την ετυμηγορία περί ενοχής για οποιαδήποτε παράβαση του νόμου. Αναλύοντας τις κατηγορίες, παρατήρησε ότι ως προς την ασέβεια δεν προσδιοριζόταν τι παρέλειψε να κάνει ο φιλόσοφος, ενώ ως προς την διαφθορά των νέων τι δεν θα έπρεπε να είχε πράξει. Αναρωτήθηκε σε τι ακριβώς συνίσταται η μη προσήκουσα αναγνώριση των θεών, με ποιες προδιαγραφές μετριέται η ευσέβεια και, ως προς την διαφθορά των νέων, περί ποιων συγκεκριμένα επρόκειτο, πότε, πού και πώς. Ο Μέλητος δεν απάντησε, αλλά η γνώση της κατηγορίας είναι αναγκαία για την απόκρουσή της. Ερώτημα παραμένει και το ποιοι νόμοι παραβιάστηκαν ως προς την προστασία των θεών, οι οποίοι πάντως δεν χρειάζονται την ανθρώπινη προστασία. Ο Αριστοφάνης, στην κωμωδία του Νεφέλες, παρουσιάζει τον Σωκράτη να διδάσκει στον Στρεψιάδη, αφ’ ενός, ότι ο Ζευς δεν υπάρχει και, αφ’ ετέρου, πώς να ξεφύγει από τους δανειστές του χωρίς τον φόβο της θείας τιμωρίας. Ήδη υπάρχουν δύο βεβαιότητες στην ζωή: ότι οι θεοί είναι αθάνατοι και ότι τα χρέη πρέπει να επιστρέφονται. Σε κάθε περίπτωση, όταν το έργο παίχτηκε, καμμία δίωξη δεν έγινε εναντίον του συγγραφέα, των ηθοποιών ή του Σωκράτη για αίρεση, ασέβεια ή βλασφημία. Προφανώς, παρατήρησε ο αγορητής, κάτι θα άλλαξε στα είκοσι χρόνια που διέρρευσαν. Εξάλλου, άλλοι ποιητές, όπως ο Πίνδαρος, ασχολήθηκαν με την περιγραφή ιδιοτήτων των θεών, χωρίς να διωχθούν. Και πού υπάρχει ο νόμος που απαγορεύει όχι την διδασκαλία ανοησιών προς αδαείς, όπως στο έργο του Αριστοφάνη, αλλά την ενστάλαξη της φιλοσοφίας στους καλύτερους της γενιάς του; Κανένας δεν μπορεί να δικαστεί για την παράβαση ενός νόμου ανύπαρκτου κατά τον χρόνο που υποτίθεται ότι παραβιάστηκε, πολλώ δε μάλλον εάν ουδεμία υπήρξε ποτέ από τις κατηγορίες. Περαιτέρω, ο αγορητής σημείωσε ότι καταπατείται ο όρκος της αμνηστίας που είχε δοθεί κατά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και ότι δεν επρόκειτο για τίποτε άλλο παρά για κατάχρηση της διαδικασίας. Ωστόσο, ο Σωκράτης δεν επιθυμούσε να καταφύγει σε δικονομικά επιχειρήματα, αν και θεμελιώδη. Επί της ουσίας, η κατηγορία της ασέβειας απορρίπτεται καθ’ ολοκληρίαν: o Μέλητος κατηγόρησε τον Σωκράτη για αθεΐα και συγχρόνως για λατρεία νέων θεοτήτων, κάτι το οποίο είναι, το λιγότερο, παράδοξο. Ο Σωκράτης δεν επιδείκνυε σεβασμό προς τους θεούς με τακτικές θυσίες κατά τις συνήθειες της Πόλεως ούτε όμως διέπραξε και κάποια πράξη που να τους προσέβαλε. Η πίστη του ότι η αληθινή λατρεία απαιτεί κάτι περισσότερο από απλές λειτουργικές πράξεις, δηλαδή αφοσίωση του πνεύματος, μάλλον αυξάνει παρά μειώνει την ευλάβειά του.

Συνεχίζοντας ο αγορητής αναγνώρισε ότι η Αθήνα έζησε τις συνέπειες της ήττας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, των πολεμικών καταστροφών, του μεγάλου λοιμού και αναρωτήθηκε εάν οι θεοί εγκατέλειψαν την Πόλη ή εάν εκείνη τους εγκατέλειψε. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, δεν είναι δυνατόν η ευθύνη για την εκδικητικότητα των θεών να βαρύνει μόνον έναν άνθρωπο.

Όσον αφορά στο σκέλος της κατηγορίας περί εισαγωγής ετέρων καινών δαιμονίων, παρατηρητέον ότι ανήκει στην παράδοση της Πόλεως να προσθέτει νέους θεούς δίπλα στους Ολύμπιους. Ο κατήγορος επεδίωκε να φοβίσει τους δικαστές ισχυριζόμενος ότι ο Σωκράτης θα καλούσε από τον κάτω κόσμο επικίνδυνα πνεύματα – θεούς εποίκους, προς αντιμετώπιση των οποίων θα έπρεπε να ανεγείρουν τείχη και να σφυρηλατήσουν όπλα. Αλλά οι δικαστές δεν ήταν γυναίκες και παιδιά, για να φοβηθούν κάτι, απλώς και μόνον επειδή ήταν καινούργιο.

Εάν η δίωξη μεταχειρίζεται την θρησκεία και την πολιτική σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, τότε ρίχνονται οι σπόροι μιας πικρής συγκομιδής για όλο το ανθρώπινο γένος. Η πολιτική είναι δημόσια υπόθεση, ενώ η θρησκεία θα έπρεπε να είναι ιδιωτική. Στην Αθήνα, δεν θα υπήρχε επιτρεπόμενη πίστη, ούτε ανακηρυγμένη εκκλησία, ούτε μη επιτρεπόμενες λατρείες, η προσχώρηση στις οποίες δεν συνιστούσε μιαν απλή εκκεντρικότητα, αλλ’ επίσης ένα έγκλημα.

Κατόπιν, ο συνήγορος υπεράσπισης προχώρησε στην αντίκρουση της δεύτερης κατηγορίας κατά του Σωκράτη, δηλαδή εκείνης για την διαφθορά των νέων. Υποστήριξε ότι, επειδή οι κατήγοροι δεν μπορούσαν να αποδώσουν δολιότητα με σκοπό την προδοσία στον ίδιο τον φιλόσοφο, εφ’ όσον ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο, θέλησαν να τον κηλιδώσουν, συσχετίζοντάς τον με αυτούς που ήταν προδότες, όπως ο Αλκιβιάδης και ο Κριτίας. Αλλά ο Σωκράτης δεν υπήρξε φίλος της Σπάρτης ούτε, άγαρμπος και αγύμναστος διανοούμενος καθώς ήταν, θα μπορούσε να επιβιώσει εκεί όπου μόνον οι πολεμιστές ήταν σεβαστοί. Ούτε εχθρός της δημοκρατίας υπήρξε και αρνήθηκε να συλλάβει τον Λέοντα τον Σαλαμίνιο, όταν οι Τριάκοντα θέλησαν να κατασχέσουν την περιουσία του, άρνηση που δείχνει τον σεβασμό του στους νόμους της Πόλεως. Βεβαίως, ο Σωκράτης υπήρξε δάσκαλος, μεταξύ πολλών άλλων και του Κριτία και του Χαρμίδη. Ωστόσο, το συμπέρασμα ότι η διδασκαλία του ενέπνευσε τις πράξεις τους βασίζεται σε έναν εσφαλμένο συλλογισμό, τον οποίο θα απέρριπταν ακόμη και οι πιο περιφρονημένοι σοφιστές. Οι κατήγοροι δεν κάλεσαν νέους να δηλώσουν ότι διεφθάρησαν ούτε γονείς να διαμαρτυρηθούν για την διαφθορά των παιδιών τους. Ο Σωκράτης που δεν αμειβόταν για τα μαθήματα, λογικά δεν θα δίδασκε τους μαθητές του να είναι διεφθαρμένοι, εφ’ όσον αυτοί θα αποκτούσαν την γνώση να βλάψουν τον ίδιο τον δάσκαλό τους. Μάλλον τους δίδασκε τις αιώνιες αξίες της εγκράτειας και της υπομονής.

Στην συνέχεια, ο αγορητής έθεσε το κρίσιμο ερώτημα εάν οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να μελετήσει διαφορετικά συστήματα διακυβέρνησης, να εξετάσει εάν η διακυβέρνηση από μία αριστοκρατία πεπαιδευμένη, έμπειρη και απαλλαγμένη από τα πάθη των πολλών θα αποτελούσε την καλύτερη ελπίδα για όλους τους πολίτες, εξασφαλίζοντάς τους για πάντα ό,τι χρειάζονται και όχι απλώς ό,τι επιθυμούν επί του παρόντος, εάν η διοίκηση από μία ελίτ δεν θα μπορούσε να αποφύγει τον πολλαπλασιασμό των φατριών που παλεύουν μόνο για την δόξα τους και όχι για το κοινό καλό. Οι ενδεχομένως εσφαλμένες απόψεις του Σωκράτη περί διακυβέρνησης δεν τον καθιστούν ένοχο. Εξάλλου, σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης, οι κατήγοροι δεν ήταν άνθρωποι με ανάστημα.

Ο Μέλητος αντιπροσωπεύει τους ποιητές, αλλά κανείς δεν έχει διαβάσει κάποιον από τους στίχους του. Ο Λύκων τους ρήτορες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κάποιον από τους λόγους του. Ο Άνυτος, ο βυρσοδέψης, που νίκησε τον Κριτία, ήθελε να καταδικάσει και τον δάσκαλό του. Δεν ήταν όμως παρά ένας μικροϊδιοκτήτης, που ενώ υποστήριζε τους ολιγαρχικούς, άρχισε στην συνέχεια να προσποιείται ότι αγαπά την δημοκρατία, από την στιγμή όμως που δεν θίγονταν τα συμφέροντά του. Ο Άνυτος, ωστόσο, ήταν και εραστής του Αλκιβιάδη∙ άρα, ζήλευε τον Σωκράτη, επειδή πίστευε ότι του έκλεψε το αντικείμενο της αγάπης του.

Οι κατήγοροι στηρίζονται στην ψευδή εικόνα που είχε δημιουργήσει για τον φιλόσοφο ο Αριστοφάνης στις Νεφέλες του και ο Αμειψίας σε κάποιο από τα έργα του. Ο Beloff όμως ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει οι δικαστές να μπερδέψουν την πραγματικότητα με την εικόνα αυτήν, είτε είναι κωμική είτε ανάλγητη. Η προκατάληψη δεν έχει θέση στο δικαστήριο. Τους προέτρεψε να σκεφτούν ότι ο πελάτης του κατηγορείται όχι για τις πράξεις του, αλλά για τα λόγια και τις σκέψεις του. Οι απόψεις όμως όλων των ανθρώπων είναι ισότιμες, επομένως ο πελάτης του δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι κατήγοροι φοβούνταν ότι ο Σωκράτης θα οδηγούσε τους μαθητές του στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας. Η μεγάλη, ωστόσο, κληρονομιά της Αθήνας του Περικλή στα έθνη και στις αυτοκρατορίες του μέλλοντος ήταν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, το δικαίωμα της υποστήριξης αντίθετων απόψεων, ώστε να αναδειχθεί η καλύτερη. Ο Beloff, λοιπόν, υποστήριξε ότι οι μελλοντικές γενιές θα θεωρήσουν την καταδίκη του Σωκράτη όχι ως θρίαμβο του νόμου ούτε πολύ λιγότερο της δικαιοσύνης, αλλά μάλλον ως πράξη ατιμίας. Γι’ αυτό προέτρεψε τους δικαστές να τον αθωώσουν, αποβλέποντας όχι μόνο στο δικό του συμφέρον αλλά και στο δικό τους.

Η ακαδημαϊκός Άννα Μπενάκη ψήφισε υπέρ της ενοχής του Σωκράτη, αλλά κατά της καταδίκης του σε θάνατο. Αιτιολογώντας την ψήφο της, δήλωσε ότι έκρινε βάσει των νόμων της Αθήνας και με γνώμονα την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Καθώς τα επισωρευθέντα δεινά ήταν τιμωρία των θεών της Πόλεως για έλλειψη σεβασμού απέναντί τους, η τήρηση των νόμων και ο κολασμός των παραβατών είναι υποχρέωση του Δικαστή. Ο Σωκράτης δεν κατηγορήθηκε γενικά για αθεΐα, αλλά ειδικά για παράβαση της «γραφής ασεβείας», νόμου που εισηγήθηκε ο μάντης Διοπείθης, με σκοπό την τιμωρία όσων δεν τιμούσαν τους θεούς της Πόλεως, όπως συνέβη με τον Ανδοκίδη, ο οποίος καταδικάσθηκε για την καταστροφή των κεφαλών των Ερμών και την αμφισβήτηση των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Ο Σωκράτης δεν πολυσύχναζε στην Εκκλησία του Δήμου, συνέχισε η δικαστής, υποτιμούσε το δημοκρατικό πολίτευμα της πατρίδας του, ενώ θαύμαζε το ολιγαρχικό πολίτευμα της Σπάρτης και κατά κάποιον τρόπο υποστήριζε τους Τριάκοντα. Θρησκεία και πολιτεία ήταν απόλυτα συνυφασμένες και το χρέος του δικαστή έγκειτο στο να τις προστατεύει.

Εξάλλου, κρυφή και όχι δημόσια θεότητα, το «δαιμόνιο» του Σωκράτη ήταν ένα αίνιγμα και κανείς δεν ήξερε τι εγκυμονούσε για την δημοκρατία. Αλκιβιάδης και Κριτίας υπήρξαν μαθητές του. Όμως από την ελευθερία της διδασκαλίας απορρέει η υποχρέωση σεβασμού προς τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές που διέπουν την δημοκρατία. Τέλος, ολοκληρώνοντας την σκέψη της, η Άννα Μπενάκη διευκρίνισε ότι, ενώ η κήρυξη της ενοχής με ισχνή πλειοψηφία δικαιολογούσε την παρεκτροπή του κατηγορουμένου, η αυθάδης συμπεριφορά του τελευταίου δεν θα δικαιολογούσε παρεκτροπή από συναισθηματικούς λόγους και εκδικητικότητα του δικαστή. Επομένως, έκρινε αρκετή την χρηματική ποινή, βαριά για τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ανεκτή για τους επί πολλά έτη δωρεάν διδαχθέντες μαθητές του.

Ο François Terré ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Σωκράτη λόγω αμφιβολιών. Εξηγώντας την θέση του, ο καθηγητής κατ’ αρχάς συνέδεσε την δίκη του Σωκράτη με εκείνη του Χριστού, τέσσερις αιώνες αργότερα, και ανήγγειλε τους τρεις άξονες της επιχειρηματολογίας του, ήτοι ιστορικοπολιτικός περίγυρος, αφορμή και κείμενη νομοθεσία, με ένα εξυπνότατο λογοπαίγνιο (contexte, prétexte, texte).

Το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο της δίκης ήταν ιδιαίτερο. Έπειτα από μία συντριπτική ήττα, έναν εμφύλιο πόλεμο ή, ακόμη, ένα απελευθερωτικό κίνημα αναζητούνται ευθύνες και τιμωρούνται, βεβαίως από τα δικαστήρια των νικητών, όσοι διαχειρίστηκαν τα κοινά, όπως συνέβη τον 20ό αιώνα στην Ριόμ της Γαλλίας, στην Νυρεμβέργη και στο Τόκιο. Δηλαδή, έπειτα από ταραγμένες εποχές, συμπεριλαμβανομένων των τυραννικών καθεστώτων, σπανίως αποφεύγεται η αναγκαία για την κάθαρση καταφυγή στην δικαιοσύνη ή την Δικαιοσύνη, ισοδύναμη κατά τον Leibnitz με την ελεημοσύνη του σοφού. Σε αυτήν την κατεύθυνση κηρύχθηκε η αμνηστία και, για τούτο, η δίωξη του Σωκράτη, λίγο αργότερα, ήταν αναπάντεχη. Η δίωξη διεξήχθη στο πλαίσιο των νόμων της Πόλεως, τους οποίους ο Σωκράτης, αν και τους αποδεχόταν όπως ήταν, αμφισβητούσε εντούτοις ως προς την εφαρμογή τους. Όντας φιλόσοφος, ο Σωκράτης ήταν κατάλληλος για τον ρόλο του ιδανικού ενόχου, του υποδειγματικού κατηγορουμένου, εφ’ όσον η σοφία δεν εμπόδισε τις καταστροφές της Πόλεως. Στην Γαλλία κατά την Παλινόρθωση, μετά την πτώση της ναπολεόντειας αυτοκρατορίας, αναπτύχθηκε ένα ισχυρό ρεύμα σκέψης εχθρικό προς τους φιλοσόφους, στους οποίους πίστωνε την κατηγορία ότι εξύφαναν συνωμοσία. Μιας τέτοιας νοοτροπίας θύμα υπήρξε ο Σωκράτης, όπως φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Ξενοφών. .........................συνέχεια..


ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #106 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 01:33:22 »
..................Στην αρχαία Αθήνα η θρησκεία διαμόρφωνε την καθημερινότητα και όποιος απομακρυνόταν από αυτήν την πραγματικότητα μετατρεπόταν, αθέλητα και ασυνείδητα, σε «αποδιοπομπαίο τράγο». Απρόβλεπτη είναι η συμπεριφορά του Σωκράτη, ο οποίος, από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας, δεν φοβόταν τον θάνατο, αλλά τον αντιμετώπιζε ως έκβαση προς το καλύτερο.

Εκτός από φιλόσοφος ο Σωκράτης υπήρξε και ένας ασυνήθιστος δάσκαλος. Οι κατηγορίες βασίζονταν στην εκπαιδευτική αποστολή μέσα από την συλλογική μνήμη (Αλκιβιάδης, Κριτίας). Και πρέπει να συμφωνήσει κανείς ότι ο Σωκράτης τελειοποίησε τον έλεγχο, δηλαδή την τέχνη να συγχέει όσους τού αντέλεγαν.

Εξάλλου, σε αυτήν την δίκη προθέσεων τίθεται και ένα ζήτημα δωσιδικίας. Η διαφθορά των νέων ανήκε πιθανότατα στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των θεσμοθετών, ενώ η ασέβεια υπαγόταν επί μακρόν στην αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου που, κατά τον 5ο αιώνα, έδωσε σταδιακά την θέση του στην Ηλιαία. Σημαντικότερο σκέλος της κατηγορίας αποτελούσε η ασέβεια, διότι η διαφθορά των νέων, εάν έλαβε χώρα, καλύφθηκε από το γράμμα, τον χρόνο, τουλάχιστον από το πνεύμα του νόμου περί αμνηστίας. Ο ιστορικός Ξενοφών αμφισβητεί την ασέβεια του Σωκράτη, ο οποίος τιμούσε τις θρησκευτικές τελετές της Πόλεως και ιδιαίτερα τον Ασκληπιό. Δεν υπήρξε προκλητικός ή βλάσφημος, ωστόσο οι φιλοφρονήσεις του προς τους Θεούς δεν ήταν χωρίς κάποιο είδος ειρωνείας. Παραδείγματος χάριν, στον Εὐθύφρονα ο φιλόσοφος χρησιμοποιεί τις φιλονικίες των θεών, για να εξηγήσει τις διαμάχες και τις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η μακρά ιστορία των σχισμάτων και των αιρέσεων θα αποκαλύψει στην συνέχεια της ανθρώπινης περιπέτειας την διεξαγωγή θρησκευτικών πολέμων, στους οποίους ο πολιτικός προσανατολισμός των κρατών δεν ήταν αδιάφορος. Στους Δελφούς αποκαλύφθηκε στον Σωκράτη η σοφία «ἕν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» και «γνῶθι σαυτόν», που θυμίζει στον άνθρωπο ότι η φύση του δεν του επιτρέπει να ριψοκινδυνεύει με το θείο.

Επιπλέον, διαπίστωσε ο Γάλλος ακαδημαϊκός, είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς περί ασέβειας του Σωκράτη με κριτήριο τον πλατωνικό διάλογο Εὐθύφρων (ἢ περὶ εὐσεβείας). Ο φιλόσοφος διατηρούσε μια θρησκευτικότητα, αναφερόμενος συγχρόνως κατά προτεραιότητα στο «δαιμόνιό» του, ένα είδος θείας φωνής, προσωπικού μαντείου ή μυστηριακής φωνής που οδηγούσε τα βήματά του σε εσωτερική αναζήτηση. Αυτή η προσέγγιση του φιλοσόφου, συνδυασμένη με την γελοιοποίηση μιας ανήθικης και αφελούς μυθολογίας, με την ειρωνεία, καθώς και με την ικανότητά του να μπερδεύει τους συνομιλητές του, προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις. Στις μέρες μας οι πράξεις αυτές δεν θα ήταν αρκετές για να θεμελιωθεί μια καταδίκη, τουλάχιστον στις χώρες όπου υπάρχει χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας και όπου δεν τιμωρείται πλέον η ιεροσυλία.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα προκαλεί η συμπεριφορά του ίδιου του Σωκράτη, ο οποίος δεν απέφυγε ούτε την δίκη ούτε την εκτέλεση της απόφασης, αν και οι φίλοι του δεν έπαυαν να του το συμβουλεύουν. Η φυγή του ίσως να είχε κατευνάσει κάποιους από τους πρωταγωνιστές της δίκης. Σεβόμενος μέχρι τέλους τους νόμους της Πόλεως, διεκδίκησε έναν διπλό ρόλο, μια διπλή ιδιότητα, του υπηκόου και του μονάρχη της Πόλεως, του μονάρχη που αφήνεται να θανατωθεί, για να μην δώσει το κακό παράδειγμα, να μην ροκανίσει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται κάθε μέλος του κυρίαρχου αστικού σώματος.

Από μιαν άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να δει στον Σωκράτη τον ιδρυτή της πολιτικής φιλοσοφίας σε αντιπαράθεση, σε αυτό το πεδίο, με τον Αριστοφάνη, όχι δίχως συνενοχή μεταξύ τους. Αλλά αναρωτιέται κανείς γιατί η σκέψη του Σωκράτη δεν στράφηκε προς την πλευρά αυτού που σήμερα θα λέγαμε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν επικαλέστηκε τις πιθανές αρετές της πολιτικής ανυπακοής ή μια προσφυγή σε πρώτο και ύστατο επί γης βαθμό σε κάποια υπέρτερη αρχή, προσφιλή στους σημαιοφόρους των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το 399 π.Χ. η καταδίκη του Σωκράτη δεν ήταν ομόφωνη, γεγονός που δικαιολογεί απαλλακτική ψήφο το 2012. Από την σκέψη και την σοφία του προέκυψε ένα ανεκτίμητο όφελος, η αμφιβολία. Η αμφιβολία αυτή, ως προς την φύση της, δεν ταυτίζεται με την απολύτως αρνητική, εκείνη των Ελλήνων σκεπτικιστών, των οποίων μακρινός διάδοχος θεωρήθηκε ο Montaigne, ούτε με την μεθοδική του Σωκράτη, αλλά με την αμφιβολία που προηγείται μιας απόφασης, ένδειξη της πανάρχαιης αποστολής των νομικών και όλως ιδιαιτέρως των δικαστών, μια αμφιβολία που αποφασίζει και που εξηγεί την γνώμη του ακαδημαϊκού Terré.

Η Sophie-Caroline de Margerie έδωσε αθωωτική ψήφο στον Σωκράτη. Αρχικά διαπίστωσε ότι είναι δύσκολο να κριθεί η συγκεκριμένη υπόθεση για τρεις λόγους. Πρώτον, η πολιτική συγκυρία στην Αθήνα ήταν ταραγμένη, καθώς οι αναμνήσεις από την τυραννία των Τριάκοντα ήταν ακόμη νωπές. Έπειτα, η δίκη αφορούσε σε λέξεις και ιδέες, οι οποίες είναι από την φύση τους διφορούμενες ή εύκολα μπορεί να διαστρεβλωθούν ή να παρανοηθούν. Τέλος, το εξαιρετικό ταλέντο δεν είναι ποτέ εύκολο να κριθεί: όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο βαρύτερη είναι και η ευθύνη του κρίνοντος.

Στην συνέχεια, η de Margerie επιχείρησε να καταρρίψει τις σοβαρές κατηγορίες που είχαν προσάψει στον Σωκράτη. Θεωρεί την κατηγορία περί διαφθοράς των νέων ανυπόστατη. Μπορεί να ήταν φίλος και μέντορας του Αλκιβιάδη, του Χαρμίδη και του Κριτία, οι οποίοι έβλαψαν ή ακόμη και πρόδωσαν την αθηναϊκή δημοκρατία, ωστόσο δεν δικάζονται αυτοί∙ είναι νεκροί. Ούτε μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Σωκράτης τούς άσκησε εγκληματική επιρροή, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι υποστήριξε άμεσα ή έμμεσα, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, τη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν προκάλεσε με την διδασκαλία του καμμία εγκληματική ενέργεια, ούτε τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι μαθητές του μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με τα λόγια του.

Ο φιλόσοφος κατηγορήθηκε, επίσης, ότι υποστήριξε την Σπάρτη και τους Τυράννους. Εκείνος, όμως, εν καιρώ πολέμου πολέμησε γενναία και εν καιρώ ειρήνης σεβάστηκε τους νόμους της Πόλεως και δεν έλαβε μέρος σε συνωμοσίες ούτε υπήρξε μέλος αντιπατριωτικών οργανώσεων. Μπορεί μόνο να κατηγορηθεί, επειδή δεν συμμετείχε στα κοινά και δεν πολέμησε ενάντια στην τυραννία των Τριάκοντα∙ αυτά όμως δεν τιμωρούνται από τον νόμο. Η δικαστής θεώρησε ότι και η κατηγορία της ασέβειας ήταν αβάσιμη, καθώς ουδεμία απόδειξη υφίσταται ότι ο Σωκράτης δεν έδειχνε σεβασμό στους θεούς. Εξάλλου, είχε δημόσια αρνηθεί την αθεΐα.

Όποια και αν ήταν τα πιστεύω του, συμπεριφέρθηκε πάντοτε σωστά απέναντι στους θεούς που η Πόλη αναγνώριζε. Ούτε προσπάθησε να εισαγάγει νέες, κατώτερες θεότητες στην Πόλη. Πίστευε σε μια δική του εσωτερική φωνή, αλλά δεν προσπάθησε ποτέ να επιβάλει την λατρεία του δαιμονίου του. Επομένως, κατέληξε η Sophie-Caroline de Margerie, ούτε η πίστη ούτε η διδασκαλία ούτε η ύπαρξη του Σωκράτη απείλησαν ποτέ το καλό της αθηναϊκής πολιτείας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ψήφος της ήταν αθωωτική.

O καθηγητής Harm Peter Westermann ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Σωκράτη. Κατά την γνώμη του, το κατηγορητήριο που με μάλλον ασαφή τρόπο προκύπτει από την Απολογία του Πλάτωνα, αποπειράται να παρουσιάσει τον κατηγορούμενο ως πολιτική οντότητα που αγνοεί την ουσιαστική σχέση της Πόλεως των Αθηνών, από πολιτικής απόψεως, με συγκεκριμένους θεούς και λατρείες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Σωκράτης είναι σαν να απορρίπτει ή έστω να επισκιάζει το δημοκρατικό πολίτευμα, τοσούτω μάλλον που αφ’ ενός δείχνει καθαρά την προτίμησή του για την Σπάρτη και τους θεούς της, τον Απόλλωνα και την Ήρα, αφ’ ετέρου ο ίδιος δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα εγκλήματα των Τριάκοντα Τυράννων.

Πέραν του επί δεκαετίες τρόπου του να αποδεικνύει την άγνοια των συνομιλητών του, η συμπεριφορά του στην δίκη αύξησε την αντιπάθειά τους αυτή. Η κατηγορία που αποδόθηκε στον Σωκράτη δεν αφορά τόσο στην προσπάθεια επίσημης εγκαθίδρυσης νέων θεών, όσο στην έμφασή του στο δαιμόνιον, το οποίο λίγο-πολύ ταύτιζε με την ίδια του την συνείδηση.

Όσον αφορά την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, καθώς και ορισμένων διακεκριμένων οπαδών του, τίθεται το ερώτημα ποιες είναι οι νόμιμες δυνατότητες και ποια τα όρια των δημοκρατικών αποφάσεων της πλειοψηφίας. Σε μια διαλεκτική δημοκρατίας-ολιγαρχίας-οχλοκρατίας, ο καθηγητής Westermann επιχείρησε να υπερβεί ένα αδύναμο ομολογουμένως σημείο της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, την διακωμώδησή του από την αριστοφανική κωμωδία, εξισώνοντάς την με την επικίνδυνη ολιγαρχία των ΜΜΕ και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Πάντως, με βάση τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα, ο Σωκράτης υπήρξε ελάχιστα προκλητικός προς τους δικαστές του, με εξαίρεση την απαίτησή του να σιτίζεται στο Πρυτανείο, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως δείγμα περιφρόνησης του δικαστηρίου. Τέλος, ο Σωκράτης δεν εκμεταλλεύτηκε την εικόνα της ολοφυρόμενης γυναίκας του και των οιμωζόντων τέκνων του, και αυτό βέβαια δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδιαφορία προς την οικογένειά του.

Ο Stephen Sedley ψήφισε, με βαριά καρδιά, την καταδίκη του Σωκράτη. Καταρχάς, επεσήμανε ότι στην απολογία του ο φιλόσοφος δέχθηκε πως είχε διδάξει τους πολυάριθμους μαθητές του και να διερωτώνται για τον εαυτό τους, κατανοώντας εξ αυτού πόσα λίγα γνωρίζουν, και να θέτουν εν αμφιβόλω τις αρετές της συμμετοχικής δημοκρατίας. Παράλληλα, ο Stephen Sedley δέχθηκε ότι ο Σωκράτης δεν αναγνώριζε ως θεούς τους θεούς της Αθήνας.

Η πρόκληση του Μέλητου συνίστατο στην από κοινού καταδίκη του διανοητικού αγνωστικισμού, της πολιτικής ανατροπής και της θρησκευτικής ετεροδοξίας, όχι επειδή αυτές οι ιδέες δεν ήταν δημοφιλείς αλλά επειδή ακριβώς θα μπορούσαν δυνάμει να ανατρέψουν και να υπονομεύσουν το αθηναϊκό πολίτευμα. Εξάλλου, ο κατηγορούμενος δεν διεκδίκησε το προνόμιο της αμνηστίας. Μολονότι ο Σωκράτης δίδασκε αυτές τις ιδέες, η ελευθερία της σκέψης και του λόγου, καθώς και το δημοκρατικό πολίτευμα συνιστούν μέρος της κληρονομίας της Αθήνας στον κόσμο. Όταν η ελευθερία του λόγου χρησιμοποιείται με σκοπό την αμφισβήτηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους, τότε συνιστά πράξη κατά της Αθήνας και, συνεπώς, είναι αξιόποινη. Τι σημαίνει πράξη κατά της Αθήνας μπορεί να προσδιοριστεί εάν η δράση του Σωκράτη, μέσω της εκ των υστέρων αποκτηθείσας ιστορικής γνώσης, συσχετισθεί με περιπτώσεις κάθειρξης ανθρώπων, οι οποίοι απλώς αρνήθηκαν κατηγορίες για αντιαμερικανική δράση, με τις διατάξεις περί εξυβρίσεως αρχής που ισχύουν σε πολλά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναμειχθεί σε εθνικές αποφάσεις που επιδεικνύουν αδιαλλαξία σε περιπτώσεις βλασφημίας και αισχρολογίας, ακόμη και με την επιβολή της θανατικής ποινής για αποστασία ή βλασφημία σε σύγχρονα ισλαμικά κράτη.

Χρέος των δικαστών είναι να εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο και όχι αυτόν που θα επιθυμούσαν να ισχύει. Ο διανοητικός μηδενισμός του Σωκράτη και ο πολιτικός του ελιτισμός προσφέρονται για δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις∙ ωστόσο, ο αθηναϊκός νόμος τον οποίο οι δικαστές έχουν κληθεί να εφαρμόσουν θεωρεί την απιστία αξιόποινη. Καίτοι δείγμα αδιαλλαξίας έναντι στάσεων που αντίκεινται σε επίσημες θέσεις, η καταδίκη του Σωκράτη φαίνεται να επιβάλλεται, κατά τον Sedley, με βάση το επιχείρημα dura lex sed lex. Από την στιγμή που ο δικαστής δεν αποφασίζει εγκαίρως να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκειμένου να μην επιβάλει έναν άδικο νόμο, οφείλει να τηρεί τις αξίες και τους νόμους της Πόλεως στην οποία ανήκει.

Ο Giusep Nay ψήφισε υπέρ της αθωότητας του Σωκράτη. Υποστήριξε ότι ο σεβασμός του φιλοσόφου προς τους θεούς φαίνεται από την παραδοχή του ότι ουδέν γνωρίζει. Η κύρια κατηγορία είναι αβάσιμη και απορριπτέα: ο Σωκράτης ούτε περιφρόνησε τους θεούς ούτε εξώθησε τους νέους να το πράξουν. Στην πραγματικότητα, προσήψαν στον φιλόσοφο απείθεια στην καθεστηκυία δημοκρατική τάξη. Όμως μια δημοκρατική τάξη δεν νομιμοποιείται να απαιτεί να γίνει χωρίς ερωτήσεις σεβαστή, μόνον επειδή προέκυψε δημοκρατικά από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Η δημοκρατική πλειοψηφία δεν έχει πάντοτε άνευ ετέρου δίκιο. Η δημοκρατία είναι το καλύτερο εφικτό πολίτευμα, όπως διαπίστωσε ο Churchill. Το καλύτερο πολίτευμα θα ήταν η αριστοκρατία, η εξουσία των αρίστων, των καλύτερων από τους πολιτευομένους. Εάν η δημοκρατία δεν σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία πηγάζουν από την ίδια την φύση του ανθρώπου ως ύπαρξης με δικαιώματα, και εάν δεν παρέχει τις ίδιες δυνατότητες σε άνδρες και γυναίκες, είναι και παραμένει άδικη!

Ο Βασίλειος Ρήγας ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του Σωκράτη. Υποστήριξε ότι όχι μόνον η κατηγορία δεν αποδείχτηκε, αλλ’ αντιθέτως η ζωή του φιλοσόφου ως πολίτη, θεολόγου, διδασκάλου και στρατιώτη την αναιρούν πλήρως.

Ως πολίτης ο Σωκράτης υπήρξε ελεύθερο, κριτικό πνεύμα που αποστρεφόταν τους δημαγωγούς, ήλθε σε ρήξη με τους Τριάκοντα, στηλίτευσε τις αμετροέπειες και κενολογίες των ιδιοτελών ρητόρων. Δεν μετέβη στην Σαλαμίνα να αξιώσει την έκδοση του αυτοεξόριστου Λέοντα, προστάτευσε τον καταδιωκόμενο από τους στρατιώτες του Κριτία Θηραμένη, επέδειξε απείθεια προς τον Κριτία και τον Χαρικλή, όταν αξίωσαν να μη συνομιλεί με τους νέους. Η ιδιότητά του ως διδασκάλου κάποιων από τους Τριάκοντα δεν θεμελιώνει ευθύνη, εφ’ όσον ουδεμία σχέση υφίσταται μεταξύ της διδασκαλίας του και του ιδεολογικού περιεχομένου του καθεστώτος εκείνων.

Ως θεολόγος ο Σωκράτης δεν επέδειξε ασέβεια, αλλά αναζητούσε διαύλους προσέγγισης του θείου με την ψυχή και την αυτογνωσία. Πίστευε ότι η οσιότητα είναι στοιχείο του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και όχι περιεχόμενο συναλλακτικών σχέσεων με τους θεούς. Εξάλλου, ο φιλόσοφος δεν διέκρινε μεταξύ των θεών της Αθήνας και των θεών άλλων πόλεων.

Ως διδάσκαλος ο Σωκράτης χρησιμοποιούσε την απορητική μέθοδο: δεν εξέφραζε προσωπικές γνώμες, αλλά με την απορία (ειρωνεία) και με την υποβολή των κατάλληλων ερωτήσεων (μαιευτική) επιτύγχανε την δημιουργική δράση του πνεύματος του ερωτώμενου. Ο φιλόσοφος διερευνούσε ζητήματα ηθικής πράξης, αξιοκρατικής επιλογής των αρίστων προς άσκηση της εξουσίας και των διαφόρων επαγγελμάτων, και τούτο, σε μια εποχή που την παιδεία των νέων στην Αθήνα την είχαν αναλάβει οι σοφιστές. Άλλωστε, ουδέποτε παρώθησε τους νέους να απειθαρχήσουν έναντι της πολιτείας, των πρεσβύτερων ή των παραδόσεων.

Ως στρατιώτης ο Σωκράτης έλαβε μέρος στις μάχες της Ποτίδαιας, του Δηλίου και της Αμφίπολης, αν και βρισκόταν σε σχετικά προχωρημένη ηλικία. Δεν ήταν φίλος της Σπάρτης ή υπονομευτής της Αθήνας, αλλά ένα κριτικό πνεύμα που δίδαξε την αυτογνωσία και τον ορθό λόγο και έθεσε τις βάσεις της ηθικής φιλοσοφίας, της γνωσιολογίας και της ηθικής. Η καταδίκη του θα ήταν ασύμβατη προς την καθολικά αναγνωριζόμενη a posteriori συμβολή του στην διαμόρφωση της φιλοσοφίας, την ανάδειξη μαθητών όπως ο Πλάτων και την δημιουργία των ελασσόνων σωκρατικών σχολών (Κυνικής, Κυρηναϊκής, Μεγαρικής) και περαιτέρω της Ακαδημίας, του Λύκειου, του Κήπου και της Στοάς. "



ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #107 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 02:13:52 »
Παράθεση
«Πιστεύω ότι μεταξύ των πολλών εξαίρετων και θείων πραγμάτων που η Ελλάδα χάρισε στην ανθρωπότητα, το κάλλιστο είναι τα Μυστήρια. Γιατί, μέσα από αυτά μεταμορφωθήκαμε και από έναν σκληρό και βάρβαρο τρόπο ζωής, περάσαμε σε μια κατάσταση ανθρωπισμού και πολιτισμού. Ακριβώς χάρη σε αυτά που ονομάζονται μυήσεις, μάθαμε στην πραγματικότητα τα βασικά πράγματα της ζωής και συλλάβαμε το νόημα, όχι μόνον να ζούμε με χαρά, αλλά επίσης και να πεθαίνουμε με καλύτερη ελπίδα». - Κικέρωνας

Υ.Γ. Η Δημοκρατία, είναι γέννημα, της Μυητικής Αγωγής, της Ελληνικής Αρχαιότητας... και Κράχτη σου έδειξα πώς συσχετίζεται άμεσα με τα Ορφικά Μυστήρια...

Ναι καλά, ότι πεις! Ενώ όλος ο κόσμος ξέρει την δημοκρατία που είναι ένα αυταπόδεικτο φαινόμενο, εσύ συνεχίζεις χωρίς να τεκμηριώνεις τίποτα, τα δογματικά πιστεύω του εσωτερισμού.  Μήπως υπάρχει και στην αρχαιότητα απόδειξη ότι χρησιμοποιούσαν την φρασεολογία εσωτερισμός; Δεν είναι καθόλου περίεργο να μου το επιβεβαιώσεις και αυτό. Εξάλλου είπαμε, εσύ δεν χρειάζεσαι τεκμήρια, η μύηση σου σε φωτοδοτει και έτσι γνωρίζεις. Πως είναι δυνατόν εγώ να αμφισβητώ ένα Θεάνθρωπο. Συγνώμη που εκφράζω την άποψή μου, θα έπρεπε να δώσω τα σέβη μου στο Ιμπεράτορ περιμένοντας να ακούσω τα Θεόσταλτα συμπεράσματα σου. Είναι φυσικό αυτό που συμβαίνει Rose, πρέπει να αρχίσεις να τεκμηριώνεις.
Μην μπερδεύεσαι μπορεί για τα μέλη σας να θεώρησε σοφή, άλλα για έμενα δεν είσαι κάποιας εξαποκαλιψεος αλήθεια. Να ξέρεις, ότι αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Μπορείς να λες ότι θέλεις, δεν σημαίνει όμως ότι αποδεικνύονται κιόλας. Δεν ζούμε σε Θεοκρατικό καθεστώς ευτυχώς, που επειδή ο ιερέας μιλά, αυτομάτως είναι αλήθεια. Αυτή είναι η δημοκρατία του Σωκράτη, που σε αμφισβητεί κατάμουτρα και πρέπει να τεκμηριώσεις. Η δημοκρατία διαμορφώνει κρίση.
Μάλλον δεν τα πας καθόλου καλά σε αυτό το κομμάτι, γι' αυτό και θα καταδίκαζες τον Σωκράτη αφού όπως φαίνεται, συναινείς ότι ήταν προδότης της Αθήνας.
Rose είμαι η ευκαιρία σου να τσεκάρεις τα όσα πιστεύεις και διαπραγματεύεσαι. Αν έχεις έστω και λίγη αυτογνωσία, θα εκμεταλλευτείς αυτήν την περίπτωση παραμερίζοντας τον θυμό της προσωπικότητας.

Παρεμπιπτόντως πρέπει να αλλάξετε την ώρα του φόρουμ διότι πάει μια ώρα μπροστά.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 05, 2013, 02:36:01 από ΚΡΑΧΤΗΣ »

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #108 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 09:20:41 »
Πόσο ανεντιμότητα επιδείχθηκε εδώ Rose. Στο συγκεκριμένο πολύ όμορφο κείμενο που παρέθεσες, φάνηκε ότι εκτός από δυο παραγραφούλες που βόλευαν, δεν διάβασες τίποτα άλλο. Απόδειξη χειραγωγίας.
Σε αυτήν την σύγχρονη δίκη, τον αθώωσαν πατόκορφα τον Σωκράτη.  
Ρίξε ένα μάτι σε αυτό, που από τεμπελιά, από σκοπιμότητα, από ανεντιμότητα, από παρωπίδες, δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά δεν παρέθεσες την κυριαρχούσα αντίθετη άποψη, που αθώωσαν τον Σωκράτη. Ντροπή. Rose από αυτή την απάντηση σου και αυτό το κείμενο, ξεκαθαρίστηκαν τα πάντα.

Αγαπητέ Κράχτη,

σου δόθηκε το βήμα να κάνεις διάλογο μαζί μας, αλλά δυστυχώς η συμπεριφορά σου, πέρα του ότι είναι παιδιάστικη, είναι αρκετά προσβλητική. Η έλλειψη επιχειρημάτων, δυστυχώς καταλήγει πολλές φορές, σε προσωπικές επιθέσεις. Αν θέλεις να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, να παραθέτεις τις διαφωνίες σου, χωρίς προσβολές, γιατί παντού, ολοφάνερα έχει αποδειχθεί, σε όσα είπες, πως λάθος κατάλαβες, απόδειξη, ότι δεν έχεις εμβαθύνει στις έρευνές σου.

Αν πάλι η σκοπιμότητα, αυτού του διαλόγου, είναι να αποδείξεις πως η Κίνηση μέσω της ΑΜΡΑ και του Ροδόκηπου, είναι μία κακόβουλη Κίνηση χειραγώγησης, διότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κάθε σύνανθρωπό μας, να βρει την Αλήθεια του, μέσω της προσωπικής έρευνας, και πνευματικής εμβάθυνσης, λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, μια και ως συν-διαλεγούμενος, ξεκινάς από μία θέση κακόβουλη, δεν συμμετέχεις στον διάλογο, για την Αλήθεια, αλλά με σκοπιμότητα να επιτίθεσαι προσωπικά και στο 'Εργο μας συνολικά...

Για τελευταία φορά λοιπόν, θα απαντήσουμε σε όλα τα σχόλιά σου, έτσι ώστε να φανεί και πάλι η διαστρέβλωση της "πραγματικότητας" που παρουσιάζεις, αλλά αν συνεχιστεί η προσωπική επίθεση, ο διάλογος θα τερματιστεί. Δεν αρνούμαστε τον Διάλογο, αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα, σε έναν πολιτισμένο διάλογο, χωρίς προσβολές, και θα σε παρακαλούσα να σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας, που μας διαβάζουν, έτσι ώστε να επωφελούνται από τους "Σωκρατικούς" Διαλόγους μας, και όχι να τους στεναχωρούμε με την απολίτιστη συμπεριφορά μας...

Ευχαριστούμε για την κατανόηση Κράχτη, να επιμένουμε σε ένα πολιτισμένο διάλογο... και θα απαντήσουμε σύντομα σε όλες τις απορίες σου.  

Υ.Γ. Επειδή θα μας λείψει αυτός ο χρήσιμος Αντίλογος, μια και έχεις αρκετές γνώσεις, αλλά δυστυχώς όχι ολοκληρωμένες, με αποτέλεσμα, να καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα, κάνε μία προσπάθεια, να τοποθετείσαι, χωρίς προσβολές, καθαρά, πάνω στα κείμενα που διαφωνείς εκφράζοντας τις διαφωνίες σου...
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 05, 2013, 19:48:05 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #109 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 09:58:35 »
Rose είμαι η ευκαιρία σου να τσεκάρεις τα όσα πιστεύεις και διαπραγματεύεσαι. Αν έχεις έστω και λίγη αυτογνωσία, θα εκμεταλλευτείς αυτήν την περίπτωση παραμερίζοντας τον θυμό της προσωπικότητας.

Ωραία ο διάλογος θα συνεχιστεί... παραμερίζοντας τον θυμό της προσωπικότητας...
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #110 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 12:35:59 »
Rose, το μόνο που με ενδιέφερε και συνεχίζει να με ενδιαφέρει είναι ο διάλογος. Εγώ απλά σου καθρέφτισα την συμπεριφορά σου, ναι και με μια δόση προσωπικού μου ταμπεραμέντου. Αυτό όμως δεν είναι κάποιο έγκλημα (ας μην μπερδευόμαστε) για να αξίζω όλες της προσβολές που μου Αράδιασες. Εγώ όμως χωρίς να διαμαρτυρηθώ, απλά απάντησα στις προσβολές σου. Σε παρακαλώ πολύ αντέστρεψε και λίγο την οπτική σου για να εντοπίσεις και την δικιά σου ανάρμοστη συμπεριφορά. Rose ας ξεχωρίσουμε το δικαίωμα της άποψης από το τι είναι προσβολή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ο καθένας εξάλλου, αυτό που βλέπω,  είναι ότι προσβάλετε με διαφορετικά πράγμα και με πρώτο παράδειγμα εμένα. Δεν μπορείς να με προσβάλεις με ότι και να μου προσάψεις. Διότι πάντα με ενδιαφέρει να επικεντρώνομε και να στοχοποιώ το ζητούμενο του διαλόγου. Οπότε πάντα θα πηγαίνω προς τα εκεί αργά η γρήγορα. Δεν βιάζομε. Τώρα, όταν βλέπω όμως ότι κάποιος δεν ενδιαφέρετε για τον διάλογο και ούτε τεκμηριώνει αυτό που λέει και τα μισά από αυτά που γράφω τα κάνει γαργάρα όπως λέει και ο Γιάννης. Τότε Rose θα γίνω είρωνας γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλο τρόπος να τον επαναφέρω. Καθαρά δική μου άποψη και δική μου εμπειρία.
Όσων αφορά τον τερματισμό της συζήτησης με άλλα μέσα, δεν θέλεις να σου πω την γνώμη μου, για το τι θα σημαίνει.
Δεν θέλεις επίσης να σου μιλήσω για τον βαθμό που με αγγίζει ο τερματισμός ενός διαλόγου που θα αποδειχτεί άκαρπος για να συνεχιστεί. Οπότε καλύτερα να επικεντρωθούμε στο θέμα μας.
Χαίρομαι πάντως που δέχτηκες να μου τεκμηριώσεις τα όσα έχουν ειπωθεί, είναι ειλικρινά ο μόνος μου σκοπός μου και κανένας άλλος. Να συζητούμε δηλαδή και να τεκμηριώνουμε.
Μην ξεχνιόμαστε όμως, όπως σου είπα δεν μου διαφεύγει ποτέ  η ουσία του διαλόγου που είναι Η Νέα Ακρόπολη.
Ας δώσουμε χώρο λοιπόν ώστε να προοδεύσει ο διάλογος και πολιτισμός, γιατί όπως σου είπα, είναι το μοναδικό ζητούμενο για εμένα.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 05, 2013, 12:38:28 από ΚΡΑΧΤΗΣ »

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #111 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 13:17:33 »
Αγαπητέ Κράχτη,

Rose, το μόνο που με ενδιέφερε και συνεχίζει να με ενδιαφέρει είναι ο διάλογος.

θα κρατήσω μόνο αυτό προς το παρόν, την δέσμευσή σου, για έναν πολιτισμένο διάλογο, χωρίς προσωπικές επιθέσεις, και συνεχίζουμε...

Ξανατονίζω, ποτέ δεν αρνούμαστε τον πολιτισμένο διάλογο, σε ότι βάθος θέλεις να πάμε.... Χαρά μας είναι να υπάρχουν συνάνθρωποι μας, που θέλουν να συζητήσουν για την Ουσία... Ο Στόχος μας άλλωστε είναι η Πνευματική Εργασία, και η βαθύτερη κατανόηση...

Απαντώντας εν συντομία, για την καταδίκη του "Αριστοκρατικού-Ολιγαρχικού" Σωκράτη, κανείς δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο, για την Ιδεολογία του, ακόμα και αν η Ιδεολογία του είναι ο Φασισμός, αλλά δυστυχώς χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η Πολιτική παράταξη στην οποία συμμετείχε ο Σωκράτης, έβλαψε την Αθηναϊκή Δημοκρατία, και έτσι δυστυχώς, την πλήρωσε και αυτός, ως ηθικός αυτουργός, ως πνευματικός δάσκαλος, των ατόμων, που έβλαψαν την Δημοκρατία...

Το εικονικό σημερινό δικαστήριο, που αναφέραμε, ναι μεν, πολύ ορθά, τον αθώωσε, πως δεν έπρεπε να καταδικαστεί για τις ιδέες του, αλλά παράλληλα αποκαλύφθηκε πως ο Φιλόσοφος Σωκράτης, ανήκε σε μία αντι-δημοκρατική παράταξη, προωθώντας Ιδεολογικά, τον Φασισμό (την επιβεβλημένη εξουσία), στηρίζοντας την Ολιγαρχία.

Για να κατανοήσουμε όμως γιατί καταδικάστηκε, χρειάζεται να μελετήσουμε το Ιστορικό αυτό γεγονός, της εποχής του Σωκράτη, πόσο δηλαδή, η παράταξη που συμμετείχε ο Σωκράτης, έβλαψε πραγματικά την Αθηναϊκή Δημοκρατία...

Για Παράδειγμα, μπορεί οι Αρχηγοί της Χ.Α., να μην εγκλημάτησαν οι ίδιοι, αλλά μπορεί να κατηγορηθούν, ή ακόμα, να φυλακιστούν, αν θεωρηθεί πως προτρέπουν συνανθρώπους τους, να εγκληματίσουν, όπως για πάραδειγμα, απέναντι στους μετανάστες ή στους "αριστερούς".

Ο Σωκράτης λοιπόν κατηγορήθηκε ως Ηθικός Αυτουργός, των εγκλημάτων ενάντια στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, της Ολιγαρχικής-Αριστοκρατικής Πολιτικής Παράταξης που συμμετείχε.

Μην ξεχνιόμαστε όμως, όπως σου είπα δεν μου διαφεύγει ποτέ  η ουσία του διαλόγου που είναι Η Νέα Ακρόπολη.
Ας δώσουμε χώρο λοιπόν ώστε να προοδεύσει ο διάλογος και πολιτισμός, γιατί όπως σου είπα, είναι το μοναδικό ζητούμενο για εμένα.

Το Μεγάλο Φιλοσοφικό Ερώτημα, λοιπόν, που διαφαίνεται από την αρχή, του Διαλόγου μας, είναι αν ο Εσωτερισμός προωθεί τον Φασισμό ή την Δημοκρατία, και κατ' επέκταση αν οι Εσωτεριστικές οργανώσεις, ή Σχολές Εσωτερισμού, προωθούν εν' τέλει τον Φασισμό ή την Δημοκρατία...

Για να λύσουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό προβληματισμό, χρειάζεται να ερευνήσουμε τον Εσωτερισμό, στην γέννησή του... στην εποχή της Ελληνικής Αρχαιότητας, και εκεί θα βρούμε και τον πραγματικό ορισμό του Εσωτερισμού, τι πραγματικά διαπραγματεύεται, καθώς επίσης τα προϊόντα του Εσωτερισμού, ή της Εσωτερικής Φιλοσοφίας, αλλά και τη προσωπικότητα των Μυημένων Φιλοσόφων, που κατείχαν τα Ανώτερα Μυστήρια του Εαυτού και του Σύμπαντος.

Προς το παρόν, ας παρατηρήσουμε, πως οι Αρχαίοι 'Ελληνες Φιλόσοφοι, που ασχολήθηκαν με τον Εσωτερισμό, τις Αρχαίες Ελληνικές Μυητικές Σχολές, άλλοι δήλωσαν Ολιγαρχικοί (π.χ. Πυθαγόρας, Σωκράτης, Πλάτωνας), και άλλοι Δημοκρατικοί (π.χ. Επίκουρος). Αν και τα Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια, ήταν ανοιχτά για όλους, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι Φιλόσοφοι, αναδύθηκαν από αριστοκρατικά τζάκια, άλλοι Φιλο-ολιγαρχικοί και άλλοι Φιλο-δημοκρατικοί, όπως συμβαίνει και με τους Μυητικούς χώρους σήμερα, για παράδειγμα του Ελευθεροτεκτονισμού, που είναι ένας κύριος απόηχος, των Μυστηρίων της Ελληνικής Αρχαιότητας...

Συνεχίζεται... [λόγω έλλειψης χρόνου, θα επανέλθουμε σύντομα....]
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 05, 2013, 17:25:40 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #112 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 19:58:47 »
Παράθεση
Απαντώντας εν συντομία, για την καταδίκη του "Αριστοκρατικού-Ολιγαρχικού" Σωκράτη, κανείς δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο, για την Ιδεολογία του, ακόμα και αν η Ιδεολογία του είναι ο Φασισμός, αλλά δυστυχώς χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η Πολιτική παράταξη στην οποία συμμετείχε ο Σωκράτης, έβλαψε την Αθηναϊκή Δημοκρατία, και έτσι δυστυχώς, την πλήρωσε και αυτός, ως ηθικός αυτουργός, ως πνευματικός δάσκαλος, των ατόμων, που έβλαψαν την Δημοκρατία...

Το εικονικό σημερινό δικαστήριο, που αναφέραμε, ναι μεν, πολύ ορθά, τον αθώωσε, πως δεν έπρεπε να καταδικαστεί για τις ιδέες του, αλλά παράλληλα αποκαλύφθηκε πως ο Φιλόσοφος Σωκράτης, ανήκε σε μία αντι-δημοκρατική παράταξη, προωθώντας Ιδεολογικά, τον Φασισμό (την επιβεβλημένη εξουσία), στηρίζοντας την Ολιγαρχία.


Όχι δεν είναι ετσί, αθωώθηκε σημαίνει, ότι δεν υπήρξαν επαρκή στοιχειά που να αποδεικνύουν ότι πρόδωσε με οποιαδήποτε συμπεριφορά τους Αθηναίους. Αν υπήρχε έστω και ένα, τότε θα στηρίζονταν εκεί το κατηγορητήριο και θα ήταν ένοχος.
Εδώ επίσης αγαπητη Rose υπάρχει ένα ατόπημα από πλευρά σου. Δεν ανήκε σε καμιά παράταξη, ποτέ δεν ιδρύθηκε κάτι τέτοιο και ποτέ δεν συμμετείχε ως προεδρος ο Σωκράτης ούτε ως πολιτικό κόμμα. Άρα δεν ισχύει οποιοδήποτε κατηγορητήριο και να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την λογική. Αλλά ακόμα και έτσι να ήτανε, που δεν ήτανε, είναι σαν να μου λες, ότι κάποιος από τους Ροδοστραυρους φεύγει από εσάς πάει προδίδει την την πολιτεία του και μετά πρέπει να έρθουμε και να συλλάβουμε εσένα γιατί μαθήτευσε στους Ροδοσταυτους. Δεν στέκουν αυτές οι λογικές αν είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Αν είναι έτσι, αν κάποιος εγκληματήσει, πρέπει να συλλάβουμε και τον πάτερα και την μητέρα του ως πρωταρχικοί δάσκαλοι. Ίσως τότε πρέπει να συλλάβουμε και τα φροντιστήρια ή και τους παππούδες που πέρασαν κάποιες πολιτικές αντιλήψεις. Εσύ δεν ήσουν που μου είχες πει ότι ο εσωτερισμός χρησιμοποιήθηκε λάθος από άλλες ομάδες άρα δεν φταίει η πρωταρχική ιδέα; Ε λοιπόν ποια η διαφορά με το Σωκράτη. Αυτός είχε κάποιες αντιλήψεις. Αν τελικά εμπνευσμένοι από την ίδια τους ματαιοδοξία εγκλημάτησαν, σε καμία περίπτωση δεν έχει κάποιο χρέος ο Σωκράτης σε αυτό. Δηλαδή για όποιο έγκλημα θα έκαναν στην υπόλοιποι ζωή τους, θα κρατάμε τεφτέρι και θα τα αθροίζουμε στο Σωκράτη; Rose αυτή η λογική νομίζω ότι δεν θα έχω άδικο να πω ότι διαφαίνεται μια φασιστική νοοτροπία. Σίγουρα έχουν συμβεί πολλές τέτοιες δίκες, πολλές φορές στην ιστορία από καθαρά διάθεση ιεροεξεταστικής λογικής σε πολλούς πολιτισμούς. Στην κρίσιμη και απογοητευμένη εκείνη στιγμή για την Αθήνα, απλά συνέβη. Πράγμα που σημαίνει, ότι αυτοί που χτίσαν το κατηγορητήριο του Σωκράτη ψάχναν απλά για αποδιοπομπαίο τράγο. Σωκράτης παρόλα αυτά σαν τίμιος που ήταν, ούτε έφυγε ούτε αρνήθηκε να πιει το κώνειο εξάλλου.
Ο Σωκράτης ούτε σχολή είχε, ούτε αποδείχτηκε ποτέ ότι δίδασκε. Διάλογο έκανε και προφανώς επειδή είχε πολύ δυνατή λογική, τραβούσε τους ανθρώπους χωρίς να το επιζητά. Ανθρώπους που δεν τον άκουγαν απλά, αλλά συνομιλούσαν μαζί του. Δεν υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα μαθήματα, ούτε τάξης που μαθήτευαν Rose. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν έμεινε ποτέ κάποιο γραπτό. Ήταν εναλλακτικός. Δεν υπάρχει κανένα μεμπτό σημείο για να στηρίξει κάποιος όλα αυτά τα ιστορικά ατοπήματα της τότε απογοητευμένης Αθηναίικης εξουσίας. Δεν πείρε ποτέ χρήματα, ούτε για μηνιαίες για να τα χρησιμοποίηση για κάποιο σκοπό αλλά και ούτε εξουσιομανείς ήτανε Roze. Ένα δικαστήριο μάταιο και πενιχρό ήτανε.




Παράθεση
Ο Σωκράτης λοιπόν κατηγορήθηκε ως Ηθικός Αυτουργός, των εγκλημάτων ενάντια στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, της Ολιγαρχικής-Αριστοκρατικής Πολιτικής Παράταξης που συμμετείχε.

" ο υπερασπιστής του φιλοσόφου επεσήμανε ότι η αληθινή, αν και υποκρυπτόμενη, κατηγορία εντοπίζεται στο γεγονός ότι μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονταν ο Αλκιβιάδης, ο Κριτίας και ο Χαρμίδης, άπαντες φίλοι της Σπάρτης και πρόξενοι μεγάλων δεινών. Όμως, ο Σωκράτης δίδαξε στους μαθητές του την αρετή και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι χρησιμοποιούσαν την διδασκαλία του. Ο παλαιός νόμος του Σόλωνα δεν ήταν πλέον ούτε σε χρήση ούτε σε ισχύ, ενώ η αμνηστία του 403 π.Χ. εξάλειφε κάθε εγκληματική πράξη διαπραχθείσα κατά την διάρκεια της τυραννίας των Τριάκοντα. Βέβαια, ο Σωκράτης δεν αντιστάθηκε ένοπλα στους ολιγαρχικούς, αλλά είχε αποσυρθεί λόγω ηλικίας, και τούτο δεν αποτελεί έγκλημα. Η αληθινή κατηγορία εναντίον του είναι ότι υπήρξε ο πνευματικός πατέρας των Τριάκοντα, κάτι ανάλογο με τον Friedrich Nietzsche και τον ναζισμό, που όμως δεν ερείδεται στην διδασκαλία ή, ακόμη λιγότερο, σε πράξη του.

Εάν ο Σωκράτης δεν πίστευε στην δημοκρατία, εάν ήταν σκεπτικιστής απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης, εάν αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου, δεν θα έπρεπε για όλα αυτά να θανατωθεί. Άλλωστε, ούτε στους ολιγαρχικούς ήταν αρεστός, όταν δε ο Κριτίας βρισκόταν στην εξουσία τού απαγόρευσε την διδασκαλία της λογικής και της ρητορικής. Ο Σωκράτης δεν συνεργαζόταν με τον εχθρό, διαλεγόταν με όλους. "

Ως στρατιώτης ο Σωκράτης έλαβε μέρος στις μάχες της Ποτίδαιας, του Δηλίου και της Αμφίπολης, αν και βρισκόταν σε σχετικά προχωρημένη ηλικία. Δεν ήταν φίλος της Σπάρτης ή υπονομευτής της Αθήνας, αλλά ένα κριτικό πνεύμα που δίδαξε την αυτογνωσία και τον ορθό λόγο και έθεσε τις βάσεις της ηθικής φιλοσοφίας

"Εκείνος όμως έχει το επιχείρημα ότι ο παραλογισμός ενός δημοκρατικού καθεστώτος αποδεικνύεται, εάν στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού είναι δυνατόν να θανατωθεί ένα πρόσωπο που δεν το πιστεύει, εάν το καθεστώς έρχεται σε αντίφαση με τις ιδέες που υπερασπίζεται. Έτσι, η αθώωση του Σωκράτη θα σηματοδοτούσε την αξιοπιστία και την σταθερότητα της δημοκρατίας."

 Ο θάνατος του Σωκράτη απέδειξε ότι δεν ήταν δημοκρατικοί αυτοί που τον κατηγόρησαν καθώς θανάτωσαν έναν άνθρωπο επειδή είχε κάποια πιστεύω. Είναι σαν να κλείνει το κράτος τους Ροδοσταυρους επειδή επηρεάζει ανθρώπους μέσο του εσωτερισμού.

"Το δίκαιο δεν πρέπει να ασκεί αστυνόμευση της σκέψης. Ο Σωκράτης είχε λίγη εκτίμηση στην δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, διότι αυτή μπορούσε να συντρίψει έναν άνθρωπο, να καταστρέψει ένα ατομικό δικαίωμα, να περιορίσει μιαν ελευθερία. "

Διότι Rose δεν μπορείς να βάλεις 5 λύκους και ένα πρόβατο να αποφασίσουν τι θα φάνε για μεσημεριανό.
Δεν ήταν  καθόλου αντιδημοκράτης.


Παράθεση
Το Μεγάλο Φιλοσοφικό Ερώτημα, λοιπόν, που διαφαίνεται από την αρχή, του Διαλόγου μας, είναι αν ο Εσωτερισμός προωθεί τον Φασισμό ή την Δημοκρατία, και κατ' επέκταση αν οι Εσωτεριστικές οργανώσεις, ή Σχολές Εσωτερισμού, προωθούν εν' τέλει τον Φασισμό ή την Δημοκρατία...

Για να λύσουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό προβληματισμό, χρειάζεται να ερευνήσουμε τον Εσωτερισμό, στην γέννησή του... στην εποχή της Ελληνικής Αρχαιότητας, και εκεί θα βρούμε και τον πραγματικό ορισμό του Εσωτερισμού, τι πραγματικά διαπραγματεύεται, καθώς επίσης τα προϊόντα του Εσωτερισμού, ή της Εσωτερικής Φιλοσοφίας, αλλά και τη προσωπικότητα των Μυημένων Φιλοσόφων, που κατείχαν τα Ανώτερα Μυστήρια του Εαυτού και του Σύμπαντος.

Προς το παρόν, ας παρατηρήσουμε, πως οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, που ασχολήθηκαν με τον Εσωτερισμό, τις Αρχαίες Ελληνικές Μυητικές Σχολές, άλλοι δήλωσαν Ολιγαρχικοί (π.χ. Πυθαγόρας, Σωκράτης, Πλάτωνας), και άλλοι Δημοκρατικοί (π.χ. Επίκουρος). Αν και τα Αρχαία Ελληνικά Μυστήρια, ήταν ανοιχτά για όλους, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι Φιλόσοφοι, αναδύθηκαν από αριστοκρατικά τζάκια, άλλοι Φιλο-ολιγαρχικοί και άλλοι Φιλο-δημοκρατικοί, όπως συμβαίνει και με τους Μυητικούς χώρους σήμερα, για παράδειγμα του Ελευθεροτεκτονισμού, που είναι ένας κύριος απόηχος, των Μυστηρίων της Ελληνικής Αρχαιότητας....


Συνφωνώ απόλυτα μαζί σου Rose ότι η ουσία πλαισιώνετε γύρο από το ζήτημα, αν ο εσωτερισμός έχει φασιστικές προεκτάσεις και θα χαρώ να γράφουν οι απόψεις μας.

Όσον αφορά για τον εσωτερισμό της αρχαιότητας, Rose, είναι σωστό να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Καμιά ιστορική πηγή δεν αναφέρετε σε κάποια φιλοσοφία εσωτερική. Ξέρεις δηλαδή κάποια πηγή που αναφέρει ότι ο τάδε φιλόσοφος είναι εσωτεριστής; και το αναφέρει έτσι "ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ";
Υπάρχει τέτοιο αρχαίο κείμενο ή είναι συμπεράσματα απλά των σύγχρονων εσωτεριστών;
Εσύ, φιλοσοφικά, ενώνεις φιλοσοφικές συμπεριφορές χρόνων πλαισιώνοντας τα πάντα κάτω από την έννοια εσωτερισμός.
Αλλά είναι δικαίο για εμένα, να το κοιτάξουμε το ζήτημα αυτό, διότι rose, μία έννοια δημιουργείτε από την στιγμή που δημιουργείτε ένα υπόβαθρο και κατι που θελουμε να περιγράψουμε, ποτέ νωρίτερα. Γι αυτό έπειτα ψάχνουμε μια λέξη για να το αντιπροσωπεύει. Ετσι λοιπόν συμβαίνει με την γλώσσα μας, γι' αυτό και υπάρχει η επιστήμη τις γλωσσολογίας. Τώρα, η έννοια εσωτερισμός, δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, ούτε ως έννοια ούτε ως υπόβαθρο. Πρόσεξε. Δεν σου λέω ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που αντιλαμβάνονταν κάποια πράγματα όπως σήμερα, αλλά η έννοια εσωτερισμός, όπως την χρησιμοποιεί το λεξικό, είναι διαμορφωμένη από τον ερχομό των διδασκαλιών της Μπλαβατσκι λίγο πριν το 1900. Άρα, όταν εσύ χρησιμοποιείς αυτήν την έννοια απευθυνόμενη στους αρχαίους Έλληνες, προκαλείται μια σύγχυση και τα πράγματα μπερδεύονται αντί να ξεκαθαρίζονται. Δώσε σε παρακαλώ λίγη βάση σε αυτήν την παραξήγηση, διότι μπορεί να πνιγούν πολλοί άνθρωποι σε μια κουταλιά νερό, και μάλιστα για πολυ λιγότερα ζητήματα.
π.χ.  Είναι σαν να μου μιλάς για μια περιοχή που δεν υπήρχε ακόμα έθνος, αλλά να μου ονοματίζεις τους ανθρώπους αυτούς με μια λέξη σαν έθνος. Στην μυκηναϊκή εποχή δεν υπήρχε η έννοια του έθνους. Καταλαβαίναν και διαχώριζαν τους εαυτούς τους φυλετικά. Αν εσύ μου μιλήσεις για το έθνος τον μυκηναίων, υπάρχει σύγχυση. Έτσι συμβαίνει και με την έννοια του εσωτερισμού. Τα τάγματα που δημιουργήθηκαν μετά το Χριστό, είχαν ξεχωριστή φιλοσοφική προσέγγιση από τα τάγματα πριν τον Χριστό. Πιο πριν, τάγμα, σήμαινε στρατιωτικό τάγμα μέσα στον στρατό, αλλά αργότερα, τάγμα, είχε εντελώς άλλες προσεγγίσεις, γιατί ήταν και θρησκευτικά τάγματα όπως οι Ναιτες. Το ένα είναι τάγμα και το άλλο είναι τάγμα, όμως καμιά η σχέση μεταξύ τους.
Οπότε, δεν γίνετε να θεωρείς αυτοβούλως, ότι όλοι αυτοί οι φιλόσοφοι που νομίζεις ότι ανήκουν στο πλαίσιο του εσωτερισμού, είχαν μια κοινή αντίληψη φιλοσοφική με αυτήν που εκφράζεις εσύ σήμερα. Δηλαδή, αν ήταν σήμερα εδώ όλοι μαζί, το πιο πιθανό  είναι ότι δεν θα συναινούσαν και δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Δεν θα δημιουργούσαν δηλαδή μια οργάνωση όλοι μαζί, επειδή και καλα θα ανήκαν στην ίδια φιλοσοφική αντίληψη. Θέλει τεράστια προσοχή σε αυτά τα θέματα, διότι ο νους μας ξεφεύγει εύκολα και νομίζει πολλά.

 


« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:43:15 από ΚΡΑΧΤΗΣ »

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 578
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #113 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 06:39:20 »
  ΚΑΠΟΤΕ.....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ   ΝΑ  καταλαβουμε  ο,τι.....

                        Η   Γ Ν Ω Σ Η .....ΕΙΝΑΙ     Α Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Τ Η .....!!!!

                        ΟΣΟΙ   ΔΕΝ   ΤΟ   ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ- ΕΝΝΟΗΣΟΥΝ.....κακο   του   ξεροκεφαλιου   τους....

          ΝΑ   ΤΟ   ΚΑΝΟΥΜΕ   ΠΙΟ   λιανα....για   τους   ΕΓΩΙΣΤΕς....-ΠΟΛΥΞΕΡΟΥΣ....αλλα  και  για  να  χαμογελασουν   ειρωνικα....

                                                                   ΟΙ   Α Ρ Α Χ Τ Ο Ι .....για   τους  πιο  πριν....ας   ειναι....


                         Ο   ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ   ΤΟΥ   ΚΑΘΕΝΟΣ   μα  του   καθε  ε ν ο ς.....ανθρωπου   εχει  μια  συγκεκριμενη   ΜΑΖΑ....

                                Η    ΜΑΘΗΣΗ-ΓΝΩΣΗ....ΠΟΥ   ΕΙΣΧΩΡΕΙ....ΜΕΣΩ   ΤΗΣ   ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗΣ   ΟΠΗΣ.....ΣΤΗΝ   Μ Ν Η Μ Η .....

                                                                       ΩΣ    Υ Γ Ρ Η     ΜΟΡΦΗ     Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ .....

                                                ΠΡΟΚΑΛΕΙ......Ε=κΜ    ΟΠΟΥ    κ    ΣΤΑΘΕΡΑ   ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ   ΑΠΟ   ΤΟ   ΠΝΕΥΜΑ-ΨΥΧΗ.....

                         ΕΤΣΙ.....διαφαινεται....ΧΟΝΔΡΙΚΑ....Ο,ΤΙ....Ο   ΚΑΘΕ   ΕΝΑΣ....ΑΠΟ  ΕΜΑΣ....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ   ΝΑ   ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ...!!!!

                                                                         ΤΟ    Ε      ΜΕΣΩ    ΤΗΣ   ΜΑΖΑΣ    ΤΟΥ....το   κ   ας   το   αφησει   στην  ΑΚΡΗ...!!!!

                         ΕΑΝ.....ΔΕΝ   ΤΟ  ΣΤΑΘΜΙΣΗ .....Τ Ο Τ Ε .....Η   Π Ι Ε Σ Η    ΓΙΝΕΤΑΙ.....Α Φ Ο Ρ Η Τ Η.....ΚΑΙ    ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ....

                                                                         ΩΣ     ΚΑΘΕ   ΜΟΡΦΗ   Β Ι Α Σ .....


                         ΕΤΣΙ.....ο   τοιουτος-τη.....ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ.....Α Κ Α Τ Α Λ Λ Η Λ Η .....ΓΙΑ   ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΗ   ΕΡΓΑΣΙΑ....εκτος   κιαν   

                                                                χορηγηθουν......φαρμακα.....οπως   και   ειθισται.....σε   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.....

                                                ποσο  μαλλον.....οταν   ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ....ΓΙΑ    ΚΑΠΟΙΟ   -εσωτερικο   εργο-.....!


                        ετσι....ΕΧΟΥΜΕ    ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ    ΒΙΑΣ....ειτε   προς  το  σωμα  μας.....ειτε   προς   τους   συντροφους....ειτε  γενικοτερα..

                                                         στο    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ......!

                                 ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΑΙ.....ΤΗΝ    ΕΝΕΡΓΕΙΑ.....ΜΕ    Α Ρ Ν Η Τ Ι Κ Ο     ΠΡΟΣΗΜΟ....!     Ο  ΝΟΩΝ    ΣΩΘΗΤΟ....!!!!τας   ψυχας..

                                                                                          ημων....και   υμων.....και    αμνων....


                        γιαυτο....Ας   ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ.....ΟΙ   ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.....ΟΤΑΝ    ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ    ΣΕ   ΤΕΤΟΙΕΣ    πραξεις....γιατι....

                                                     Τ Ι Π Ο Τ Α .....ΔΕΝ    Χ Α Ν Ε Τ Α Ι .....ως    απαρατηρητο.....ΤΙΠΟΤΑ....!


                        ΟΠΟΙΟΣ    ΚΑΤΑΛΑΒΕ.....καταλαβε....

                                                                                                                                                             χαιρεστε....

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #114 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:24:18 »
                           Η    ΜΑΘΗΣΗ-ΓΝΩΣΗ....ΠΟΥ   ΕΙΣΧΩΡΕΙ....ΜΕΣΩ   ΤΗΣ   ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗΣ   ΟΠΗΣ.....ΣΤΗΝ   Μ Ν Η Μ Η .....

                                                                       ΩΣ    Υ Γ Ρ Η     ΜΟΡΦΗ     Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ .....

                                                ΠΡΟΚΑΛΕΙ......Ε=κΜ    ΟΠΟΥ    κ    ΣΤΑΘΕΡΑ   ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ   ΑΠΟ   ΤΟ   ΠΝΕΥΜΑ-ΨΥΧΗ.....

                         ΕΤΣΙ.....διαφαινεται....ΧΟΝΔΡΙΚΑ....Ο,ΤΙ....Ο   ΚΑΘΕ   ΕΝΑΣ....ΑΠΟ  ΕΜΑΣ....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ   ΝΑ   ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ...!!!!

                                                                         ΤΟ    Ε      ΜΕΣΩ    ΤΗΣ   ΜΑΖΑΣ    ΤΟΥ....το   κ   ας   το   αφησει   στην  ΑΚΡΗ...!!!!

                         ΕΑΝ.....ΔΕΝ   ΤΟ  ΣΤΑΘΜΙΣΗ .....Τ Ο Τ Ε .....Η   Π Ι Ε Σ Η    ΓΙΝΕΤΑΙ.....Α Φ Ο Ρ Η Τ Η.....ΚΑΙ    ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ....

                                                                         ΩΣ     ΚΑΘΕ   ΜΟΡΦΗ   Β Ι Α Σ .....


                         ΕΤΣΙ.....ο   τοιουτος-τη.....ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ.....Α Κ Α Τ Α Λ Λ Η Λ Η .....ΓΙΑ   ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΗ   ΕΡΓΑΣΙΑ....εκτος   κιαν  

                                                                χορηγηθουν......φαρμακα.....οπως   και   ειθισται.....σε   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.....

                                                ποσο  μαλλον.....οταν   ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ....ΓΙΑ    ΚΑΠΟΙΟ   -εσωτερικο   εργο-.....!

Αδελφέ μου, μας έλειψες... σε χάσαμε... Εύχομαι όλα καλά...



Υ.Γ. Κράχτη, δώσε μου λίγο χρόνο, και θα απαντήσω σύντομα...
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:27:05 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #115 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:26:04 »
Παράθεση
[author=ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ link=topic=2401.msg18433#msg18433 date=1383712760]
 ΚΑΠΟΤΕ.....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ   ΝΑ  καταλαβουμε  ο,τι.....

                        Η   Γ Ν Ω Σ Η .....ΕΙΝΑΙ     Α Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Τ Η .....!!!!

Αφού το λες εσύ, έτσι θα νε!

Παράθεση
                   ΟΣΟΙ   ΔΕΝ   ΤΟ   ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ- ΕΝΝΟΗΣΟΥΝ.....κακο   του   ξεροκεφαλιου   τους....

          ΝΑ   ΤΟ   ΚΑΝΟΥΜΕ   ΠΙΟ   λιανα....για   τους   ΕΓΩΙΣΤΕς....-ΠΟΛΥΞΕΡΟΥΣ....αλλα  και  για  να  χαμογελασουν   ειρωνικα....

                                                                   ΟΙ   Α Ρ Α Χ Τ Ο Ι .....για   τους  πιο  πριν....ας   ειναι....

Έτσι είναι σωστό, να  συμπονάς τους καιμένους ξεροκέφαλους, είναι κρίμα!
Παράθεση

                         Ο   ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ   ΤΟΥ   ΚΑΘΕΝΟΣ   μα  του   καθε  ε ν ο ς.....ανθρωπου   εχει  μια  συγκεκριμενη   ΜΑΖΑ....

                                Η    ΜΑΘΗΣΗ-ΓΝΩΣΗ....ΠΟΥ   ΕΙΣΧΩΡΕΙ....ΜΕΣΩ   ΤΗΣ   ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗΣ   ΟΠΗΣ.....ΣΤΗΝ   Μ Ν Η Μ Η .....

                                                                       ΩΣ    Υ Γ Ρ Η     ΜΟΡΦΗ     Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ .....

Δηλαδή πίνετε αυτή η ενέργεια σαν υγρή που είναι;

Παράθεση
                                   ΠΡΟΚΑΛΕΙ......Ε=κΜ    ΟΠΟΥ    κ    ΣΤΑΘΕΡΑ   ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ   ΑΠΟ   ΤΟ   ΠΝΕΥΜΑ-ΨΥΧΗ.....

                         ΕΤΣΙ.....διαφαινεται....ΧΟΝΔΡΙΚΑ....Ο,ΤΙ....Ο   ΚΑΘΕ   ΕΝΑΣ....ΑΠΟ  ΕΜΑΣ....ΘΑ   ΠΡΕΠΕΙ   ΝΑ   ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ...!!!!

Α!!! εδώ διαφωνώ, θεωρώ ότι την σταθμίζει το εγκεφαλικό σύστημα από μόνο του. Εσύ που πιστεύεις το χρειάζεσαι, όπως μας λες, προσπάθησε να το σταθμίσεις!

 
Παράθεση
                                                                ΤΟ    Ε      ΜΕΣΩ    ΤΗΣ   ΜΑΖΑΣ    ΤΟΥ....το   κ   ας   το   αφησει   στην  ΑΚΡΗ...!!!!

                         ΕΑΝ.....ΔΕΝ   ΤΟ  ΣΤΑΘΜΙΣΗ .....Τ Ο Τ Ε .....Η   Π Ι Ε Σ Η    ΓΙΝΕΤΑΙ.....Α Φ Ο Ρ Η Τ Η.....ΚΑΙ    ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ....

                                                                         ΩΣ     ΚΑΘΕ   ΜΟΡΦΗ   Β Ι Α Σ .....

Και ορίστε και η απόδειξη, προσπαθείς να φωνασκείς σε ένα φόρουμ που δεν υπάρχει ήχος.


Παράθεση
                        ΕΤΣΙ.....ο   τοιουτος-τη.....ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ.....Α Κ Α Τ Α Λ Λ Η Λ Η .....ΓΙΑ   ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΗ   ΕΡΓΑΣΙΑ....εκτος   κιαν  

                                                                χορηγηθουν......φαρμακα.....οπως   και   ειθισται.....σε   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.....

                                                ποσο  μαλλον.....οταν   ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ....ΓΙΑ    ΚΑΠΟΙΟ   -εσωτερικο   εργο-.....!

Το ήξερα ότι θα μας μοίραζες φάρμακα. Εσύ παίρνεις κάποια;


Παράθεση
                       ετσι....ΕΧΟΥΜΕ    ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ    ΒΙΑΣ....ειτε   προς  το  σωμα  μας.....ειτε   προς   τους   συντροφους....ειτε  γενικοτερα..

                                                         στο    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ......!

                                 ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΑΙ.....ΤΗΝ    ΕΝΕΡΓΕΙΑ.....ΜΕ    Α Ρ Ν Η Τ Ι Κ Ο     ΠΡΟΣΗΜΟ....!     Ο  ΝΟΩΝ    ΣΩΘΗΤΟ....!!!!τας   ψυχας..

                                                                                          ημων....και   υμων.....και    αμνων....


                        γιαυτο....Ας   ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ.....ΟΙ   ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.....ΟΤΑΝ    ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ    ΣΕ   ΤΕΤΟΙΕΣ    πραξεις....γιατι....

                                                     Τ Ι Π Ο Τ Α .....ΔΕΝ    Χ Α Ν Ε Τ Α Ι .....ως    απαρατηρητο.....ΤΙΠΟΤΑ....!


                        ΟΠΟΙΟΣ    ΚΑΤΑΛΑΒΕ.....καταλαβε....

                                                                                                                                                             χαιρεστε....
Παιδιά το μάθημα τελείωσε! Του χρόνου πάλι! Οποίος έμεινε έμεινε, στην άλλη μετενσάρκωση ξανά!

Rose συγνώμη, μια στάση για χιούμορ και ειρωνεία!  Δεν κρατήθηκα!
Χα χα χα χα χα χα!!!!! Αχ βρε ΙΠΠΟΛΥΤΕ, να σε καλά, σε συμπάθησα αμέσως!
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:37:31 από ΚΡΑΧΤΗΣ »

ΚΡΑΧΤΗΣ

  • Μηνύματα: 137
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #116 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:29:11 »
Παράθεση
Υ.Γ. Κράχτη, δώσε μου λίγο χρόνο, και θα απαντήσω σύντομα...

Rose σε καμιά περίπτωση δεν βιαζόμαστε. Σχημάτισε  αυτό που θέλεις να εκφράσεις με την ησυχία σου. Όλοι μας εξάλλου έχουμε και άλλες δουλειές που απαιτούν την προσοχή μας. Έχουμε πολύ χρόνο έτσι και αλλιώς για αυτά τα ζητήματα.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 06, 2013, 12:40:44 από ΚΡΑΧΤΗΣ »

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ

  • ΑΜΡΑ Σύμβουλος
  • *****
  • Μηνύματα: 578
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #117 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 13:07:15 »
ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ  ΜΟΥ   Κ Ρ Α Χ Τ Η ......

                                                   ΧΑΙΡΩΜΕ....που   με   συμπαθησες.....επισης...
                                 
                                                   χαιρωμε......που   σε   εκανα   και   γελασες....

                            .....ΣΑΝ  ΤΗΝ   ΨΥΧΗ   ΣΟΥ.....ΕΧΟΥΝΕ   ΠΕΡΑΣΕΙ   ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ   ΑΠΟ   ΑΥΤΟ  ΤΟΝ  ΠΛΑΝΗΤΗ....

                                 ΣΥΜΠΑΘΑ.....ΤΗΝ   ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ   ΜΟΥ.....ΗΛΘΑ   ΠΡΩΤΗ   ΦΟΡΑ.....ΔΕΝ   ΘΥΜΑΜΑΙ   ΑΛΛΗ...

                                                  ΜΑΛΛΟΝ   ΕΣΥ   ΠΟΥ   Ο  Λ  Α  .....ΤΑ   ΘΥΜΑΣΑΙ....ΚΑΙ   ΤΑ   ΦΥΣΙΚΑ   ΤΑ   ΞΕΡΕΙΣ....

                                                            ΜΑΛΛΟΝ  .....ΗΜΟΥΝΑ    ΓΚΑΖΟΝ.....ΚΑΠΟΥ....

                                                     ΚΑΙ   Η   ΜΕΓΑΛΩΣΥΝΗ  ΣΟΥ.....ΜΕ   ΠΑΤΑΓΕ....ΚΑΙ   ΜΕ   ΠΙΤΣΙΛΟΥΣΕ....


                  ΕΜΑΘΑ.....ΑΠΟ   ΣΕΝΑ....ΟΤΙ    ΗΣΟΥΝΑ....Μ Ε Γ Α Λ Ο Σ      ΚΑΙ    ΤΡΑΝΟΣ.....ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ.....ΣΤΗΝ   ΑΚΡΟΠΟΛΗ...!!!!!!


                                  ΑΓΑΠΗΤΕ,   ΕΓΩ   ΔΕΝ   ΕΧΩ   ΑΞΙΩΘΕΙ   ΑΚΟΜΑ   ΝΑ   ΠΑΩ....  ΕΠΕΤΡΕΨΕ....ΜΟΥ    ΝΑ    ΝΟΣΤΑΛΓΩ....

                                                              ΟΤΑΝ    ΚΑΠΟΤΕ   ΘΑ   ΕΧΩ   ΓΙΑ  ΤΟ   ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ....

                  ΕΚΤΟΣ....ΚΑΙ   Ε Σ Υ   ΣΑΝ    ΔΙΕΥΘΗΝΤΗΣ.....!    ΜΟΥ   ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ....    θα  το   κανεις??


                        αγαπητε,   συνοδοιπορε.....παντα   ηθελα,  να   ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ    ΑΤΟΜΑ.....ΤΟΥ    ΔΙΚΟΥ  ΣΟΥ    ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ....

                                               ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,    Ο  ΘΕΟΣ    ΜΕ  ΑΞΙΩΣΕ......ΑΣ   ΕΙΝΑΙ    ΚΑΛΑ...


                             ΤΟΝ    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.....ΤΟΝ   Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω .....

                  ΦΙΛΕ,    ΑΝ   ΗΠΑ   ΚΑΤΙ,    ΚΑΙ   ΣΕ   ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΑ....ΚΑΤΙ   ΓΙΑ   ΧΑΠΙΑ   ΠΟΥ   ΠΙΝΩ...ΚΑΙ   ΑΛΟΙΘΩΡΙΖΩ...

                                                                                                                                                                 Σ Υ Γ Γ Ν Ω Μ Η .....

                               ΔΕΙΞΕ....μου   λιγο   κατανοηση.....
                                                                                                                        σε     Π Α Ρ Α Κ Α Λ Ω .....

                                                ΑΝ    ΕΙΠΑ   Η   ΕΚΑΝΑ   ΚΑΤΙ    ΠΟΥ   ΣΕ   Ε  Θ   Ι  Ξ  Ε  .....!       


                                                                                                                                                    Σ Υ Γ Γ Ν Ω Μ Η ......
                                                                                                                                                                                     συγγνωμη.....

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #118 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 15:57:40 »
Παράθεση
Υ.Γ. Κράχτη, δώσε μου λίγο χρόνο, και θα απαντήσω σύντομα...

Rose σε καμιά περίπτωση δεν βιαζόμαστε. Σχημάτισε  αυτό που θέλεις να εκφράσεις με την ησυχία σου. Όλοι μας εξάλλου έχουμε και άλλες δουλειές που απαιτούν την προσοχή μας. Έχουμε πολύ χρόνο έτσι και αλλιώς για αυτά τα ζητήματα.

Σε ευχαριστώ για την κατανόηση... :)
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

γαραντζώτης γιάννης

  • Μηνύματα: 67
  • Karma: 0
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Νέα Ακρόπολη
« Απάντηση #119 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 23:14:52 »
Άντε φίλε Κράχτη και σ ανώτερα!

Ευτυχώς που η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει την ταπεινολογία από την ταπεινοφροσύνη...

και την ειρωνεία από την καλοπροαίρετη προσέγγιση.

Τι να κάνουμε, ας αγαπάμε τους "φίλους" μας, με τα ελαττώματά τους.



Πρώην αρχηγός Νέας Ακρόπολης Θεσσαλονίκης