Αποστολέας Θέμα: Aρχαίοι χάρτες  (Αναγνώστηκε 3342 φορές)

Frater Immortal

  • ΑΜΡΑ - Φίλος(Δ)
  • ***
  • Μηνύματα: 76
  • Karma: 0
    • ICQ Messenger - 419627972
    • MSN Messenger - spispil@in.gr
    • Yahoo Instant Messenger - spispil
    • Προφίλ
Aρχαίοι χάρτες
« στις: Ιουνίου 28, 2007, 18:38:31 »

Κάποιοι πανάρχαιοι χάρτες σώθηκαν μέχρι σήμερα και μας εντυπωσιάζουν όχι μόνο με την ακρίβεια του σχεδιασμού τους αλλά κυρίως με τις αδιανόητες για την εποχή παρατηρήσεις τους! Κάποιοι απ' αυτούς έχουν την Ανταρκτική χωρίς πάγους ενώ άλλοι δείχνουν σχεδόν εικόνα απ' το διάστημα.

Ο Μαρίνος ο Τύριος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χαρτογράφους του αρχαίου κόσμου. Περίπου το 100 μ.Χ. επινόησε την κυλινδρική προβολή στον σχεδιασμό του χάρτη με τα αυξομερή πλάτη. Αργότερα ο Κλαύδιος Πτολεμαίος συμπλήρωσε και βελτίωσε το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Χάρτης Πίρι Ρέις
Ο περιβόητος χάρτης του Πίρι Ρέις αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της χαρτογραφίας. Τον Ιούλιο του 1957 στο παλάτι ΤοπΚαπί της Κωνσταντινούπολης ανακαλύφθηκε τμήμα χάρτη που έγινε γνωστό σαν ο χάρτης του Πίρι Ρέις. 'Αλλο τμήμα του νομίζω βρίσκεται σε Γερμανικό μουσείο.

Ο Πίρι Ρέις ήταν ένας Τούρκος πειρατής που έζησε γύρω στο 1550 και με την πειρατική του δράση προκάλεσε καταστροφές στην Χίο, Κυκλάδες, Κάρυστο και Πειραιά. Αλλά οι ναυτικές του ικανότητες ήταν τέτοιες που σύντομα συνεργάστηκε με το Τουρκικό κράτος και έγινε ναύαρχος του Τουρκικού στόλου!

Σχεδίασε έναν χάρτη αντιγράφοντας (σύμφωνα με τις δικές του σημειώσεις) στοιχεία από 20 παλιότερους χάρτες. Έξι από αυτούς τους χάρτες ήταν αρχαίοι Ελληνικοί της εποχής του μεγάλου Αλεξάνδρου κι ένας λέγεται ότι είχε σχεδιαστεί απ' τον Χριστόφορο Κολόμβο μετά το ταξίδι του στην Αμερική. Ο χάρτης του Πίρι Ρέις περιλαμβάνει καταπληκτικές λεπτομέρειες και ακρίβεια σχεδιασμού τέτοια που μόνο μέσω δορυφόρου μπορούμε σήμερα να πετύχουμε. Θα μου πείτε ότι και οι χαρτογράφοι της εποχής έκαναν καλή δουλειά, καμία αντίρρηση, μόνο που δεν μπορούσαν να δουν με κανένα τρόπο την ακτογραμμή κάτω απ' τους πάγους της Ανταρκτικής! Οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στην Ανταρκτική αλλά και σε άλλα σημεία δείχνουν ότι οι αρχικοί χάρτες σχεδιάστηκαν πριν καλυφθεί η Ανταρκτική με πάγους, δηλαδή τουλάχιστον 7.000 χρόνια πριν.

'Αλλο ενδιαφέρον σημείο αποτελεί ένα ειδικό πλέγμα που χρησιμοποιούσε ο Πίρι Ρέις για την σωστή ανάγνωση των χαρτών του. Ήταν ένα πλέγμα που χρησίμευε για διορθώσεις των αποστάσεων που διέφεραν από την προβολή της σφαιρικής επιφάνειας της γης πάνω σε επίπεδο χάρτη. Όταν ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο δεύτερος (ο οποίος ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος) αποφάσισε τον θάνατο του Πίρι Ρέις για την εγκατάλειψη (μετά από φημολογούμενη δωροδοκία) της πολιορκίας του Γιβραλτάρ, ο Πίρι Ρέις κατέστρεψε το πλέγμα που χρειαζόταν όλοι οι χάρτες του. 'Αλλοι λένε ότι ο Σουλεϊμάν ο δεύτερος ήταν μυημένος σε εταιρεία μυστικής γνώσης που απαγόρευε την ευρύτερη διάδοση γνώσεων σαν αυτές που χειριζόταν ο Πίρι Ρέις με αποτέλεσμα να τον σταματήσει βίαια. Το πλέγμα των χαρτών του Πίρι Ρέις ανακατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς σύγχρονους μελετητές M.Walters και Arlington Mallery.

Χάρτης Φινέους
Ο Ορόνεους Φινέους λέγεται ότι ήταν ένας ακόμη χαρτογράφος που το 1531 έφτιαξε (ή αντέγραψε) κι αυτός ένα χάρτη της Ανταρκτικής όπως θα ήταν χωρίς πάγους. Η ακρίβεια και η μέθοδος κατασκευής του χάρτη είναι ασύμβατες με την εποχή κατασκευής του.

Χάρτης Μπουασέ
Ο χάρτης Μπουασέ φτιάχτηκε το 1737 απ' τον ομώνυμο Γάλλο χαρτογράφο. Στον χάρτη του παρουσιάζεται μια καλή προσέγγιση της Ανταρκτικής χωρίς πάγους. Βασίστηκε προφανώς και αυτός σε πολύ αρχαιότερους χάρτες.

Πηγή: http://www.geocities.com/sfetel/gr/astronomy_g.htm#dogon

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ