Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - Est la Bahamaat

Σελίδες: [1]
1
    Άντε για να σε βοηθήσω θα σου δώσω μια πηγή να ψάξεις.

"‘Τσιγγάνοι ονομάζονται αυτοί που έφτασαν στο βυζάντιο και στον Ελλαδικό χώρο, ταξιδεύοντας από την στεριά. Αυτοί που ήρθαν από την Αίγυπτο, αποκαλούνταν "Αιγύπτιοι" και σε λαϊκή παραφθορά, "Γύφτοι".

Τ, Γιαννακόπουλου, Οι Γύφτοι και το Δημοτικό μας Τραγούδι, (Εκδόσεις Θουκυδίδης, Αθήνα, 1981).

Δεν είναι λάθος αυτό που αναφέρεις αλλά είναι η μίση αλήθεια, γιατί το θέμα είναι από πού ξεκίνησαν οι γύφτοι και όχι πως και από πού πήγαν στο Βυζάντιο, αν έχεις την καλοσύνη ρίξε μια μάτια στο λήμμα: 

Νομαδικό, εθνικό γκρουπ που σκορπίστηκε από τις περιοχές της Ινδίας στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική. Οι τσιγγάνοι που τους περασμένους αιώνες ζούσαν κυρίως από την κατασκευή λεβήτων και το εμπόριο αλόγων, διατήρησαν τις παραδοσιακές ανάγκες ένδυσης και διακόσμησης με προτίμηση στα συστήματα της περιπλανώμενης ζωής. Το τσιγγάνικο ιδίωμα (Romani θib), βασίζεται πάνω σε μια ινδική διάλεκτο του βορειοδυτικού γκρουπ που μέσα στους αιώνες πήρε στοιχεία από τις διάφορες γλώσσες με τις οποίες ήρθε σε επαφή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς του Βυζαντίου οι Τσιγγάνοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στα τέλη του 14ου αιώνα και από εκεί εξαπλώθηκαν αργότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Βυζαντινοί τούς ονόμασαν Αιγύπτιους (Γύφτους), επειδή το δέρμα τους ήταν μελαμψό όπως των Αιγυπτίων. Ακόμα τους ονόμασαν Τσιγγάνους, όνομα που προήλθε από το «Αθίγγανοι», που σήμαινε αρχικά αυτούς που ανήκαν στη χριστιανική αίρεση των Παυλικιανών. Οι Ιταλοί τους έδωσαν το όνομα Κατσίβελοι, από το cattivelo , που σημαίνει αιχμάλωτος και βρόμικος στην εμφάνιση. Άλλοι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών τους έδωσαν διάφορα ονόματα. Έτσι, οι Γάλλοι τους ονόμασαν Βοημούς, επειδή τους γνώρισαν ως πρόσφυγες από τη Βοημία, οι Σκανδιναβοί Tateru , δηλαδή Τατάρους, οι Ελβετοί και οι Ολλανδοί Heiden , δηλαδή ειδωλολάτρες. Εξάλλου οι Τσιγγάνοι της Γερμανίας ονομάζουν τους εαυτούς τους Rom , δηλαδή Ρωμαίους, γιατί θυμούνται την εποχή που ήταν υπήκοοι του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζαντίου). Η μεγάλη ποικιλία ονομάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το λαό, καθώς και η νομαδική ζωή τους και το γεγονός ότι δεν αφήνουν γραπτά μνημεία είναι παράγοντες που δε βοηθούν την έρευνα της προέλευσής τους. Οι ανθρωπολόγοι και γλωσσολόγοι που μελετούν την τσιγγάνικη γλώσσα θεωρούν τους Τσιγγάνους ινδικής καταγωγής, επειδή η γλώσσα που μιλούν συνδέεται με τις σύγχρονες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της Βόρειας Ινδίας. Σήμερα πάντως οι πολυπληθέστεροι πυρήνες Τσιγγάνων βρίσκονται στην Ευρώπη και ειδικότερα στο ανατολικό τμήμα της.

Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ λήμμα: Τσιγγάνοι


Όσο για το αν ενημερώναμε από την wiki, την θεωρώ μια χαρά για απλά και γνωστά θέματα και καθόλου αξιόπιστη για ειδικευμένα…so simple (παρεμπιπτόντως το περιοδικό science illustration αυτού του μήνα έχει ένα αφιέρωμα στην αξιοπιστία της wiki αν σε ενδιαφέρει πάρε να το διαβάσεις αλλιώς πες μου να σου πω εγώ το ζουμί που το έχω διαβάσει)

2
Τελικά Ορφέα έχεις πολύ πλάκα, έχω αρχίσει να διασκεδάζω μαζί σου  :D

Παράθεση από: Ορφέας
Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις κάποτε την αλήθεια, ξέχνα τις γνώμες των άλλων και αφού ερευνήσεις - εργαστείς δεόντως, να φτάσεις στα δικά σου συμπεράσματα.

Δηλαδή αντί να δω τη λένε οι εγκυκλοπαίδειες από την Britannica μέχρι την Wikipedia που σου παρέθεσα (η οποία στο λήμμα gypsy έχει και μελέτη για το γονιδίομα) μου προτείνεις να κάνω τι; να γίνω φυλετικός ερευνητής και να μετά να γράψω τα πρωτότυπα συμπεράσματα μου… ::)

Παράθεση από: Ορφέας
Στο διαδίκτυο για το θέμα των γύφτων θα βρεις μυριάδες καταθέσεις που πολλές από αυτές θα συμφωνούν με την άποψή σου. Από την άλλη όμως, αν ισχυρίζεσαι ότι υποστηρίζεις την αντικειμενικότητα, οφείλεις να παραδεχθείς ότι κυκλοφορούν και αντίστοιχες απόψεις οι οποίες ΔΕΝ συμφωνούν με την δική σου.

ΨΕΜΑΤΑ δεν θα βρω μυριάδες καταθέσεις (εκτός αν εννοείς τη γνώμη του κάθε ΑΣΧΕΤΟΥ σε κάποιο ελληνικό forum ή blog) που να διαφωνούν με την άποψη μου.

Δες όπου θες : wikipedia, answers.com, answers.yahoo.com κλπ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gypsies 
http://www.answers.com/topic/gypsy
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080623023123AArwB6X

Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ξέρεις να διαβάζεις αγγλικά γιατί έτσι όπως σε «κόβω» (με απόψεις Έλληνα Taliban) ούτε δημοτικό πρέπει δεν πρέπει να έχεις τελειώσει…

Παράθεση από: Ορφέας
Και με όλο το συμπάθειο, μυήσου στον δεύτερο βαθμό και ασχολήσου επιτέλους στα σοβαρά με αυτόν, αν σου έχει μείνει έστω και λίγη αξιοπρέπεια για την αναζήτηση της αλήθειας.... Κανένας δεν γεννήθηκε φωστήρας, όμως ούτε κανείς κατάφερε να φωτιστεί με .... αντιγραφή ή με σκονάκια!!!!

Με το συμπάθιο και εγώ να σου ότι η «Απεδευσία πάντων παθών μήτηρ» και όπως έλεγαν και οι ορφικοί «Πολλοί μεν ναρθηκοφόροι, παύροι δε Βάκχοι» για αυτό άσε με εμένα και τις συμβουλές περί μυήσεων γιατί ούτε ξέρεις (ούτε και νομίζω να μάθεις..) που ανήκω ούτε την σχέση μου με την γνώση (ακαδημαϊκή ή απόκρυφη).
Άντε γεια

Υ.Γ. Κοίτα να παραθέσεις καμία σοβαρή άποψη , αν και φαντάζομαι ότι θα απαντήσεις ότι αυτή είναι η κατεστημένη θέση αλλά η σωστή είναι η δικιά σου (που βέβαια δεν θα βρεις καμία παραπομπή σοβαρή να παραθέσεις εκτός από τις κηδείες τον Γύφτων)

3
Δεν ασχολούμαι άλλο (δεν υπάρχει λόγος αφού δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα παρα μονό σενάρια για ταινία) μόνο να πω ότι δεν περίμενα ότι είστε τόσο μα τόσο άσχετοι με όλα τα θέματα… Λες να μην ξέρω την ετυμολογία του Γύφτου από Αιγύπτιου; Αν είναι δυνατόν...αν θέλεις να μάθεις ρίξε μια μάτια σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια να δεις ότι οι Γύφτοι (Gypsy) κατάγονται από την Βόρια Ινδία! Βέβαια είμαι σίγουρος ότι δεν θα παραδεκτής ότι είσαι λάθος και θα μου στήλης να διαβάσω κανένα περισπούδαστο forum πάλι…


Gypsy
Origin
The word derives from the word for "Egyptian" in Latin, the same as the Spanish Gitano or the French Gitan. It emerged in Europe, in the 15th century, after their migration into the land of the Romani people (aka Roma) in that continent. They received this name from the local people either because they spread in Europe from an area named Little Egypt, in Southern Balkans or because they resembled the European imagery of Egyptians as dark-skinned people skilled in witchcraft (in fact they arrived from Northern India). During the sixteenth and seventeenth centuries it was written in various ways: Egipcian, Egypcian, 'gipcian, 'gypcian. As the time elapsed, the notion of Gypsy evolved including other stereotypes, like nomadism, exoticism.

4
Ορφέα θα πω κάτι τελευταίο γιατί μάλλον δεν θα συνεχίσω άλλο, αυτή τη συζήτηση,

Σου έχω παραθέσει:

Τεκμηριωμένες πηγές από πλήθος αρχαίων συγγραφέων: Ισοκράτης, Διόδωρος, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Ηρόδοτος, Στοβαίος κ.α.

Πλήθος Μυστών και ερευνητών που συμφωνούν με τις παραπάνω πηγές: H. P. Blavatsky, Alexander Cagliostro, W. W. Westcott, Albert Mackey, Hackethorn, Albert Pike, Eliphas Levi, Papus, MacGregor Mathers, Edward Waite,  Dion Fortune, Lon Milo DuQuette, Γράβιγγερ, Λάσκαρης, Μαργιώρης, Μελισσαρόπουλος, Λεφάκης, Πολάτοφ κ.α.

Ειδική Βιβλιογραφία που έχει ασχοληθεί με το θέμα: Spence Lewis, Λουσί Λαμύ, Budge Sir, Bock Emil, Assmann Jan - Lorton David, Σιέττος Γεώργιος, Αναγνώστου Π.Δ., Δασκαλόπουλος Ν.

Όλοι οι παραπάνω ως κυριότερες πηγές για τα μυστήρια δέχονται:

1.   Το έργο του Λούκιου Απουλήιου, (π. 123 - π. 170 μ. Χ.) Asinus Aureus [Ο Χρυσός όνος ] (ή Μεταμορφώσεις, βιβλία 11).
2.   Τα έργα του Ιάμβλιχου και ιδιαίτερα το  «Περί των αιγυπτίων μυστηρίων».
3.    Τα έργα του Πλούταρχου και ιδιαίτερα το «Περί Ίσιδος και Οσίριδος».
4.   Η Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών –
5.   Το αρχαίο αιγυπτιακό Τυπικό των λιθοξόων  (Αυτό είναι δικά μου προσθήκη)

Εσύ το μόνο που μου παρέθεσες ως αποτελέσματα της έρευνας σου είναι μερικά αποσπάσματα για τα Κάβειρια μυστήρια, που δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τα αποσπάσματα που έχω παραθέσει, και την άποψη μιας εβραίας ιστορικού εντελώς άσχετης με τον εσωτερισμό και τα μυστήρια η οποία τα ταυτίζει την φιλοσοφία και την επιστήμη της κλασικής εποχής…

Το συμπέρασμα σου είναι ότι όλοι παραποιούν την αλήθεια και μόνο εσύ με πηγή μια εβραία ιστορικό λέτε την αλήθεια!
Δεν έχω να πω κάτι άλλο…

Υ.Γ. Να σας πληροφορήσω για να μην εκτίθεστε διαρκώς με το να λέτε ότι οι Γύφτοι είναι από την Αίγυπτο ότι εδώ και χρόνια ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και ο πολιτισμένος κόσμος ξέρει ότι οι Γύφτοι είναι Ινδικής καταγωγής  http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_people

5
Αδελφέ suida συμφωνώ 100+++ μαζί σου, δεν θέλω ούτε κατά διάνοια να φάνει ότι υποτιμώ την Αρχαία Ελλάδα, και πάνω από όλα ο εσωτερισμός ΔΕΝ είναι ιστορική υπόθεση είναι κάτι που βιώνετε και ανανεώνετε από δάσκαλο σε μαθητή και από αδελφό σε αδελφό, εγώ απλώς υποστήριξα το κοινώς αποδεκτό από όλες τις εσωτερικές σχολές : ότι στην Αίγυπτο γίνονταν Μυητικά Μυστήρια, ούτε είπα ότι τα δημιούργησαν αυτοί ούτε ότι τα Ελληνικά είναι υποδεέστερα…Άλλοι κάνουν λόγο για : Η αήθης διαστρέβλωση της ιστορίας και η παραποίηση της αλήθειας....

Απλά πράγματα για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους.


6
suida Πραγματικά είσαι μια όαση να σε καλά  :)

κατά τα άλλα:

1.
Παράθεση από: Ορφέας
Να υποθέσω ότι δεν έπεσε στην αντίληψή σου ότι ο κάτοχος του χώρου που είχαμε αρχίσει την συζήτηση, είχε διαγράψει τους λογαριασμούς μας χωρίς κανέναν λόγο σε σχέση με τους κανόνες της αγοράς, με αποτέλεσμα να αδυνατώ να συνεχίσω το διάλογο; Γνωρίζεις και γνωρίζω ότι ήσουν ενήμερος για το γεγονός, αλλά παρ' όλα αυτά, εν απουσία μου πλέον, προχώρησες τις καταχωρήσεις των απόψεών σου, σίγουρος ότι δεν θα έχεις αντίλογο. Αν είχες διάθεση για διάλογο, θα συνεχίζονταν αυτός, είτε στην AMRA είτε όπου αλλού θα επιθυμούσες, δυστυχώς όμως προτίμησες τον μονόλογο, κάτι που απ΄ότι βλέπω, επιδιώκεις και σήμερα με ευτελείς προφάσεις ....

Μάλλον θαρρώ ότι δεν έχεις καλή αντίληψη, το άρθρο που έγραψα (μέσα σε 3
-4 μέρες) ήταν απόρροια και συνέχεια του διάλογου που είχαμε μέσα στο mystika και ήταν για σένα!!! Αποκλειστικά για σένα ούτε κατά της Ελλάδος ούτε για τα άλλα που λες παραπάνω! Σε τίμησα όσο πιο «υπεύθυνα» μπορούσα (σε σχέση πάντα με τον χρόνο που έχω να διαθέσιμο για τον «διάλογο» μας) η συνέχεια του διαλόγου από μεριά σου έγινε εδώ μετά από έναν χρόνο και κάτι, και με γκεμπελιστικο τρόπο! Θεωρώ ότι αν ήθελες τον διάλογο το δρόμο τον ήξερες…

2.
Παράθεση από: admin
Διαγράφηκαν ειρωνικές προσφωνήσεις προς τον χώρο και προς μέλος του οι οποίες, χωρίς να έχουν σχέση με το εξεταζόμενο θέμα και χωρίς να προσθέτουν τίποτα σε αυτό, ούσες ειρωνικές εκφράσεις χωρίς ουσία που προβαίνουν σε προσωπικές νύξεις και εναντιώσεις και γιαυτό διαγράφονται....

Μετά από το στόλισμα μου ως προδότη κοπρίτη άβουλο ύπουλο κτλ. Σας πείραξαν τα ειρωνικά και καθόλου υβριστικά μου σχόλια, το δίκαιο είναι αν θέλετε να είστε έστω και αργά αντικειμενικοί να αφαιρέστε όλους του έμμεσους και άμεσους χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο μου


3. Και επειδή πολλά ακούσθηκαν για τους "Γύφτους" (Αν είναι ποτέ δυνατόν!) και τα μυστήρια τους ας δούμε τη λένε μερικοί Έλληνες και Ξένοι μελετητές-εσωτεριστές.

Αιγυπτιακά Μυστήρια

Ο Νεστ. Λάσκαρης τα ανάγει στο 2600 π.Χ., ο Ν. Μαργιώρης αναφέρει ότι σε αυτά μυήθηκε ο Ορφέας και ο Πυθαγόρας, ο Κ. Μελισσαρόπουλος υποστηρίζει ότι από τα αιγυπτιακά μυστήρια προήλθαν τα Ιουδαϊκά ή Μωσαϊκά μυστήρια και τα Μινωικά με τα Ελληνικά, Ο Θ. Ι. Λεφάκης εκφέρει τη γνώμη πως αν λάβουμε υπόψη μας τις ξένες λέξεις που ακούγονταν στα μυστήρια κατάγονται από την Ασία και την Αίγυπτο, ο Χρ. Πολάτοφ και ο Π. Γράβιγγερ θεωρούν ότι τα ελληνικά μυστήρια είχαν καθαρά αιγυπτιακή παράδοση.
Τα μυστήρια του Όσιρη κατά τους Albert Mackey, Hackethorn και άλλους αποτελούσαν τον τρίτο βαθμό στην αιγυπτιακή μύηση. Ο Albert Pike έγραφε: «Από την Αίγυπτο τα μυστήρια πήγαν στην Φοινικική, και εορτάζονταν στην Τύρο. Ο Όσιρις άλλαξε το όνομα του, και έγινε Αδωνίς ή Διόνυσος, εξακολουθώντας να συμβολίζει τον Ήλιο, Και αργότερα εισήχθησαν επιτυχώς στην Ασσυρία, Βαβυλώνα, Περσία, Ελλάδα, Σικελία και Ιταλία.», ο Alexander Cagliostro ήταν κατηγορηματικός για την καταγωγή των μυστηρίων : «Εξ ανατολών το φως! (EX ORIENTE LUX!) Εξ Αιγύπτου πάσα μύησις» το ίδιο και ο Dr. W. W. Westcott «Αλλά ακόμη και αυτή η άφιξη του μυστικισμού ήταν μια νέα ανάπτυξη της παλαιότερης γνώσης των καβαλιστών ραβίνων και εκείνης της πολύ πιο αρχαίας μυστικής γνώσης, της μαγείας των Αιγυπτίων στην οποία ο Μωυσής είχε εντρυφήσει…Η Ελλάδα πράγματι διατήρησε με επιτυχία, έως έναν βαθμό, τα μυστήρια των Αιγυπτίων, γιατί τα μυστήρια της Ελευσίνας ήταν αντίγραφα των αρχαίων τελετών της Ίσιδος, του Όσιρη και του Σέραπη» Η H. P. Blavatsky στο «Θεοσοφικό Γλωσσάριο» παρουσιάζει τα Αιγυπτιακά μυστήρια ως τα «πιο σοβαρά και πιο απόκρυφα», τα οποία τελούνταν στην Αίγυπτο από την «ομάδα των μυστικών-φυλάκων» (όπως ονομάζει τους Ιεροφάντες ο Μπόνουικ), επίσης στο έργο της «Μυστική Δοξασία» (II, 432) λέει ότι η "μεγάλη πυραμίδα" κτίστηκε πολύ πιο πριν από τον Χέοπα, ως ναός μυήσεων και ότι ο Χέοπας της έδωσε άλλη χρήση αφού στην εποχή του δεν χρησιμοποιούνταν πλέον για μυήσεις. Τέλος, σχετικά με τα ελληνικά μυστήρια της Δήμητρας και του Βάκχου, τα θεωρεί ως απλές μιμήσεις των Αιγυπτιακών του Όσιρι και της Ίσιδας.

Για τα αιγυπτιακά Μυστήρια  έχουν γραφτεί ειδικές μελέτες όπως :

Ξένες:
Spence Lewis, The Mysteries of Egypt, U.K. 1929
Λουσί Λαμύ, Αιγυπτιακα μυστήρια, εκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 1991
Budge Sir, Μαγεία στην αρχαια Αιγιπτο, εκδ. Οικονομίδη, Αθηνα 1978
Bock Emil , Moses: From the Mysteries of Egypt to the Judges of Israel 1986
Assmann Jan - Lorton David, Death and Salvation in Ancient Egypt, Cornell University Press, 2005


Ελληνικές:
Σιέττος Γεώργιος, Τα Αιγυπτιακά Μυστήρια, εκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 1993
Αναγνώστου Π.Δ., Αιγυπτιακά Μυστήρια, Ιλισος, τευχος 186-187 σελ. 299-325
Δασκαλόπουλος Ν., Περί μυστηρίων της Ίσιδος και του Σεράπιδος, Τεκτονικόν Δελτίον 1966, σελ. 84-93


Τέλος πλήθος εσωτεριστών όπως οι : Eliphas Levi, Papus, MacGregor Mathers, Edward Waite,  Dion Fortune κτλ. Ασπαζόντουσαν απόψεις εφάμιλλες με τις ανωτέρω.




7
Αποκάλυψη : Μας κλέβουν τα Μυστήρια (διαδώστε το)

Οι σκότιες ανθελληνικές συμμορίες (συνιστάμενες από μίσθαρνα όργανα ξένων ανθελληνικών κέντρων, γραικύλους, ανθρωπάρια, ερμαφροδιτους κ.λπ.) μετά ζήλου πολλού προωθούν την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, με απώτερο σκοπό τον αφανισμό της Ελλάδος :

Πρώτος  ο Ισοκράτης, γνωστό αμάρευμα της ανθελληνικής προπαγάνδας, (436 π.Χ-338 π.Χ.) μας αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος που μεταβίβασε την «άλλην Φιλοσοφία» από την Αίγυπτο στην Ελλάδα:

«Πυθαγόρας ὁ Σάμιός ἐστιν: ὃς ἀφικόμενος εἰς Αἴγυπτον καὶ μαθητὴς ἐκείνων γενόμενος τήν τ' ἄλλην φιλοσοφίαν πρῶτος εἰς τοὺς Ἕλληνας ἐκόμισε, καὶ τὰ περὶ τὰς θυσίας καὶ τὰς ἁγιστείας τὰς ἐν τοῖς ἱεροῖς ἐπιφανέστερον τῶν ἄλλων ἐσπούδασεν».

Την σκυτάλη παίρνει κάποιο κοπροδοχειο από την Σικελία ονόματι Διόδωρος (80 π.Χ. – 20 π.Χ) όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια τα έφερε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο ο Ερεχθεύς :

«Ἐρεχθέα κομίσαι διὰ τὴν συγγένειαν σίτου πλῆθος εἰς τὰς Ἀθήνας• ἀνθ᾽ ὧν τοὺς εὖπαθόντας βασιλέα καταστῆσαι τὸν εὐεργέτην. τοῦτον δὲ παραλαβόντα τὴν ἡγεμονίαν καταδεῖξαι τὰς τελετὰς τῆς Δήμητρος ἐν Ἐλευσῖνι καὶ τὰ μυστήρια ποιῆσαι, μετενεγκόντα τὸ περὶ τούτων νόμιμον ἐξ Αἰγύπτου


Ο δε θρασύμυθος ανθέλλην Πλούταρχος (περ.45-120) στο έργο του «Περί Ίσιδος και Οσίριδος» 354.B.7-354.C.4 κάνει λόγο για μια δήθεν ἐπικεκρυμμένη φιλοσοφία (sic!!!) των Αιγυπτίων   :


«Οἱ δὲ βασιλεῖς ἀπεδείκνυντο μὲν ἐκ τῶν ἱερέων ἢ τῶν μαχίμων, τοῦ μὲν δι᾽ ἀνδρείαν τοῦ δὲ διὰ σοφίαν γένους ἀξίωμα καὶ τιμὴν ἔχοντος. ὁ δ᾽ ἐκ μαχίμων ἀποδεδειγμένος εὐθὺς ἐγίνετο τῶν ἱερέων καὶ μετεῖχε τῆς φιλοσοφίας ἐπικεκρυμμένης τὰ πολλὰ μύθοις καὶ λόγοις ἀμυδρὰς ἐμφάσεις τῆς ἀληθείας καὶ διαφάσεις ἔχουσιν, ὥσπερ ἀμέλει καὶ παραδηλοῦσιν αὐτοὶ πρὸ τῶν ἱερῶν τὰς σφίγγας ἐπιεικῶς ἱστάντες, ὡς αἰνιγματώδη σοφίαν τῆς θεολογίας αὐτῶν ἐχούσης.»

Μετάφραση:

«Οι δε βασιλείς εξελέγοντο ή από τους ιερείς ή από τους πολεμιστές, δυο τάξεις που είχαν εκτίμηση και αξιώματα, για την ανδρεία της η μια για τη σοφία της η άλλη. Και ο όποιος εξελέγετο από τους πολεμιστές, αμέσως κατατάσσονταν και στην τάξη των ιερέων, και εμυείτο και στην απόκρυφη φιλοσοφία, της οποίας τα περσότερα διδάγματα ήταν κρυμμένα σε μύθους και αλληγορίες, οι οποίες μοναχά ίχνη και υπαινιγμούς της αληθείας, αφήναν να διαφαίνονται. Και για τον λόγο αυτό στήνουν μπροστά από τους ναούς τους πολλά ομοιώματα της σφίγγας, η οποία υποδηλώνει, ότι η σοφία τους και η θεολογία τους είναι αινιγματώδης



Ακολουθεί ο βάρβαρος Σύριος Ιάμβλιχος (περ. 245-περ. 325) στο προπαγανδιστικό του έργο του περί των Αιγυπτίων μυστηρίων(sic!!!) σ. 455 7:5 :


«Ανελε οὖν ἐκ μέσων τὰς ἀποπιπτούσας τῆς ἀληθείας ὑπονοίας, ἢ ὡς Αἰγύπτιος ἢ αἰγυπτίᾳ φωνῇ χρώμενός ἐστιν ὁ καλούμενος• ἀλλὰ μᾶλλον ἐκεῖνο ὑπολάμβανε, ὡς Αἰγυπτίων πρώτων τὴν μετουσίαν τῶν θεῶν διακληρωσαμένων, καὶ οἱ θεοὶ χαίρουσι τοῖς Αἰγυπτίων θεσμοῖς καλούμενοι»

Μετάφραση:

«Διώξε λοιπόν από τη μέση τις υπόνοιες που απομακρύνονται από την αλήθεια, αν ο καλούμενος είναι Αιγύπτιος ή χρησιμοποιεί αιγυπτιακή γλώσσα και σκέψου καλύτερα ότι, καθώς οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι στους οποίους δόθηκε η μετουσία των θεών, οι θεοί χαίρονται όταν κληθούν στα αιγυπτιακά μυστήρια.»



Βέβαια πανουργιππαρχίδας (Ο αρχηγός των πανούργων [πανούργος + ίππος + άρχω]) όλης της ανθελληνικής λαίλαπας είναι ο ξεμωραμένος κολλοποδιώκτης  Ηρόδοτος (485 - 421/415 π.Χ.) όπου μιλώντας για τις εορτές των Θεσμοφορίων προς τιμήν της Δήμητρας (που ήταν δεύτερες σε σπουδαιότητα μετά από τα Ελευσίνια μυστήρια) αναφέρει ότι:


«αυτές οι τελετές μεταφέρθηκαν από την Αίγυπτο στην Ελλάδα από τις θυγατέρες του Δαναού, ο οποίος τις δίδαξε στις γυναίκες των Πελασγών. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, περιέπεσαν σε απραξία και μόνο οι Αρκάδες συνέχιζαν να τις τελούν. Οι Πελασγοί είχαν επίσης, μυήσει τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Αυτοί με την σειρά τους, δίδαξαν στους Αθηναίους τα μυστήρια των Κάβειρων».

......................

Est la Bahamaat



Υ.Γ. 1 : Να υποθέσω ότι από τον 7 του 2007 μέχρι σήμερα ετοίμαζες αυτή την περισπούδαστη μελέτη; Εγώ περίμενα να απαντούσες στον τότε διάλογο αλλά…, εκτός αν περίμενες να περάσουν χρόνια για να γράψεις χωρίς αντίλογο!.

Υ.Γ. 2  : Επί του θέματος δεν θα τοποθετηθώ ούτε θα απαντήσω στα επιχειρήματα (sic) και στην κριτική σου, όπως θα έλεγε και ο μέγας Αριστοτέλης «Το περί αυτού πάντα λέγειν και επαγγέλλεσθε, και τα αλλότρια αυτού φάσκειν, ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ίδιον εστι» η Αλαζονεία η Ύβρις και η Αμάθεια που παρουσιάζεις δεν είναι στοιχειά που μπορούν να καταστίσουν εφικτό έναν διάλογο ανάμεσα λογικούς ανθρώπους.


...

    Διαγράφηκαν ειρωνικές προσφωνήσεις προς τον χώρο και προς μέλος του οι οποίες, χωρίς να έχουν σχέση με το εξεταζόμενο θέμα και χωρίς να προσθέτουν τίποτα σε αυτό, ούσες ειρωνικές εκφράσεις χωρίς ουσία που προβαίνουν σε προσωπικές νύξεις και εναντιώσεις και γιαυτό διαγράφονται....

    Να υπενθυμίσουμε ότι, οποιαδήποτε κριτική σε απόψεις είναι ευπρόσδεκτη και θεμιτή, αλλά αήθεις συμπεριφορές που καλλιεργούν συγκεκριμμένες αγορές, εδώ δεν έχουν περιθώρια διάδοσης. Εφιστούμε την προσοχή στον συντάξαντα προς αποφυγή τέτοιων συμπεριφορών.



Σελίδες: [1]