Αποστολέας Θέμα: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος  (Αναγνώστηκε 7265 φορές)

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« στις: Φεβρουαρίου 19, 2007, 21:21:35 »
Πρόσφατα μιλούσα με μία φίλη.  Αρκετά όμορφη κοπέλα, γύρω στα 37, ανύπαντρη.  Έλεγε ότι θέλει να βρει σύντροφο και να παντρευτεί.  Μου είπε παραδείγματα σχέσεων όπου αυτή ήθελε να συνεχίσει με το σύντροφό της αλλά αυτός την χώρισε.  Δηλαδή ήθελε να μου δείξει ότι δεν είναι ιδιότροπη και υπερβολικά επιλεκτική ή απαιτητική.  Έτσι είπε.

Πριν πέντε χρόνια, σε μία φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση, της ήρθε η ακόλουθη σκέψη, την οποία θεώρησε προφητική.  Ότι δηλαδή θα μείνει για πάντα ανύπαντρη.  Δε συνοδευότανε από κάποιο συναίσθημα φόβου, άγχους κτλ.

Προσπαθώ να αναλύσω το περιστατικό.  Εγώ βλέπω 3 περιπτώσεις:
1)Μάλλον το θέμα του γάμου την απασχολούσε και είχε δημιουργήσει αρνητικές σκέψεις.  Της ήρθε λοιπόν αυτός ο αρνητικός συνειρμός.
2)Ήρθε σε επικοινωνία με το υποσυνείδητό της και αυτή ήταν μία προφητική σκέψη.  Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κάνει κάτι, να αλλάξει το πεπρωμένο της και να αποκτήσει ένα ευτυχισμένο γάμο?
3)Ήρθε σε επικοινωνία με το υποσυνείδητό της και αυτό εξέφρασε την τάση του.  Προφανώς από τα διάφορα κόμπλεξ του, υπάρχει φοβία προς το γάμο/δέσμευση και το υποσυνείδητο αντιδρά και καταστρέφει κάθε συνειδητή ενέργεια προς το γάμο.  Θεωρώ όμως ότι κάποια τέτοια επικοινωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται από συναίσθημα (ανακούφισης, λύπης κτλ) για να πούμε ότι είναι γνήσια επικοινωνία.

Εσείς τι λέτε σε αυτά?
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 19, 2007, 21:56:26 από Κανένας »
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Διοτίμα

  • Μηνύματα: 46
  • Karma: 0
    • Προφίλ
    • Mystica.gr
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 20, 2007, 14:17:33 »
Χμμμ... βιώνω κάτι αντίστοιχο!!

Η διαφορά είναι ότι εγώ αυτή τη δήλωση την έκανα αρκετά μικρή.
Κάτι "μου έλεγε" ότι δε θα κάνω οικογένεια.

Τότε, σε παιδική ηλικία είχα κάποιες φοβίες, οι οποίες έχουν σχεδόν ξεπεραστεί μεγαλώνοντας και συνειδητοποιώντας τον εαυτό μου, αλλά είχα και φοβερή διαύγεια στην εσωτερική μου επικοινωνία, την οποία ανέκτησα μετά την ωρίμανσή μου.
Επίσης διαφορά είναι ότι εγώ δεν το επιδιώκω πλέον.
Έχω τελείως άλλες προτεραιότητες.
Σίγουρα, είναι η ψυχή από την πυρκαγιά του Θεού μια σπίθα
και κάθεται μέσα στα άχερα τα κρέατα και τους βάζει φωτιά.
Νίκος Καζαντζάκης

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 20, 2007, 16:21:06 »
Παράθεση
Ήρθε σε επικοινωνία με το υποσυνείδητό της και αυτό εξέφρασε την τάση του.  Προφανώς από τα διάφορα κόμπλεξ του, υπάρχει φοβία προς το γάμο/δέσμευση και το υποσυνείδητο αντιδρά και καταστρέφει κάθε συνειδητή ενέργεια προς το γάμο.  Θεωρώ όμως ότι κάποια τέτοια επικοινωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται από συναίσθημα (ανακούφισης, λύπης κτλ) για να πούμε ότι είναι γνήσια επικοινωνία.

Aυτή η εκδοχή μου φαίνεται ή πιο πιθανή και η πιο συνήθης, εν σχέση με τις άλλες δύο.
Πιστεύω οτι η έννοια << γάμος >> είναι απόλυτα συνηφασμένη με το πρότυπο που βλέπαμε στο σπίτι μας σαν μικρά παιδιά.
Στο υποσυνείδητο μας έχουν καταγραφεί πολύ ύπουλα, ολα οσα δεν δεχόταν η ψυχή μας απο οτι νιώθαμε και μεγαλώνοντας αντιδράμε αυτόματα, σε κάθε τι μας θυμίζει τους φόβους μας.
Επίσης έχω παρατηρήσει οτι στην προσπάθεια να ''ξεφύγουμε'' απο την επανάληψη κάνουμε ακριβώς τα ίδια λάθη που έκαναν οι γονείς μας.
Νομίζω οτι αυτού του είδους οι φοβίες είναι πολύ καλά θαμμένες και δύσκολα ανασύρονται.
Το άισθημα ανακούφισης που περιγράφεις , Κανένας, κατα την γνώμη μου έρχεται μετά απο αυτό το στάδιο που αναφέρεις. Δλδ στην αρχή βλέπουμε οτι άλλα θέλουμε και αλλα κάνουμε, έπειτα ψάχνουμε και αν βρούμε τις συνδέσεις μπορεί να το παραδεχθούμε.
Πάντως ακόμη και έτσι, δύσκολα διορθώνονται ολα αυτά.

Ανεξάρτητα όμως απο τα παραπάνω, ο θεσμός του γάμου είναι κοινωνικός και δεν είναι απαραίτητα ουσιαστικός για όλους.
Μπορούμε να εκπληρώνουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να προσεγγίζουμε το νόημα της ζωής μας και χωρίς αυτή την ''συνθήκη'' .

΄
Λέει ο Ελύτης


<<"Εντολη σου, ειπε, αυτος ο κοσμος
και γραμμενος μες τα σπλαχνα σου ειναι
Διαβασε και προσπαθησε
και πολεμησε" ειπε
"Ο καθεις και τα οπλα του" ειπε >>


Κάνουμε οτι μπορούμε καλύτερο μέχρι να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας.



 

Κανένας

  • Μηνύματα: 979
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 20, 2007, 19:24:09 »
Το άισθημα ανακούφισης που περιγράφεις , Κανένας, κατα την γνώμη μου έρχεται μετά απο αυτό το στάδιο που αναφέρεις. Δλδ στην αρχή βλέπουμε οτι άλλα θέλουμε και αλλα κάνουμε, έπειτα ψάχνουμε και αν βρούμε τις συνδέσεις μπορεί να το παραδεχθούμε.
Πάντως ακόμη και έτσι, δύσκολα διορθώνονται ολα αυτά.
Εδώ μιλάς για το στάδιο της θεραπείας.  Ναι, όταν ξεμπλοκάρουμε κάποιο κόμπλεξ, έρχεται ανακούφιση.  Η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά.  Αυτά αναφέρθηκαν στο μήνυμα  [Forum - Ομιλίες > Δοκιμασία Σελήνης]. 

Εδώ όμως λέω κάτι άλλο.  Όταν μας έρθει κάποιο όραμα, ιδέα, ή όταν δούμε κάποιο όνειρο.  Πως ξέρουμε ότι προέρχεται από επικοινωνία με το υποσυνείδητο και δεν είναι απλό δημιούργημα της φαντασίας μας?  Το συναίσθημα.  Αν συνοδεύεται από συναίσθημα, τότε είναι γνήσιο.  Τουλάχιστον αυτό είναι το κριτήριο για τον εντοπισμό της ρίζας των προβλημάτων κατά τη θεραπεία από τα κόμπλεξ.
Ό,τι δε με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Friedrich Nietzsche

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 21, 2007, 01:06:31 »
Αγαπητέ Κανένα,

στο παράδειγμα που ανέφερες θεωρώ ότι είναι και πρόβλεψη και έκφραση ψυχολογικού προβλήματος.  Η κοπέλα γνώριζε μέσα της, έστω και ασυνείδητα, ότι υπήρχε ένα τραύμα γύρω από το θέμα του γάμου που την εμπόδιζε να κάνει οικογένεια... Είχε αποφασίσει ότι δεν θα κάνει οικογένεια... και είχε χτίσει ολόκληρη επιχειρηματολογία για να στηρίξει αυτήν της την απόφαση...

Αν και η φύση μας προορίζει να διαιωνίσουμε το είδος, και να μεταφέρουμε τα γονίδια, τις ψυχικές μας ικανότητες, και τις γνώσεις μας στις επόμενες γενεές... δεν είναι απαραίτητο, όλοι να κάνουμε οικογένεια...
Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις στον κανόνα... και κανείς δεν πρέπει να βιάζει την προσωπικότητά του, επειδή είναι διαφορετικός...

Η αποχή από τον γάμο επίσης, μπορεί να μην είναι απαραίτητα κόμπλεξ... μπορεί να είναι απλά μία επιλογή, άλλοτε ασυνείδητη και άλλοτε συνειδητή...

Η διαφορά ανάμεσα στο ψυχολογικό πρόβλημα και στην επιλογή, βρίσκεται στο αν υποφέρουμε ή όχι με την απόφασή μας...

Σίγουρα αν δυσανασχετούμε χρειάζεται να σκύψουμε μέσα μας για να λύσουμε το πρόβλημα και να βρούμε την ψυχική μας ηρεμία...

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθιά Γαλήνη...

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 21, 2007, 01:18:02 από Rose_777 »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Eleni

  • Μηνύματα: 235
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 21, 2007, 08:34:29 »
Καλημέρα σε όλους.
Κανένας, δεν έχω γνώσεις επάνω στη δοκιμασία της σελήνης [ έχω δεί το πόστ], οπότε δεν μπορώ να κάνω συσχετισμούς.
Στο θέμα << όνειρα>> απο αυτά που εχω διαβάσει οι απόψεις δυίστανται, ανάλογα της προέλευσης των συγγραφέων.
Θα τολμήσω να εκφράσω μια δική μου , για την ώρα, αποψη ομως.
Νομίζω οτι τα ''όνειρα'' που προέρχονται απο το υποσυνείδητο δεν ''τελειώνουν'' σαν παραμύθι οπως αυτά που πλάθει η φαντασία μας. Ακολουθούνται απο συνειρμούς που γίνονται κατόπιν, μέσω του νου, και οπως λες και εσύ παράγουν συναίσθημα, το οποίο εχει την μορφή αγωνίας η έντασης παρά ευχαρίστησης και περιπέτειας, μέχρι να αναλυθούν.
Ολα αυτά ομως είναι απλώς σκέψεις μου, που δεν μπορώ να αποδείξω. :)

akhenaton

  • Μηνύματα: 7
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Πρόβλεψη ή έκφραση ψυχολογικού προβλήματος
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 23, 2007, 19:03:20 »
Κατα την ταπεινη μου αποψη, θα πρεπε να αναγαγουμε το προβλημα στην βιωματικη του καθενος,για να μπορουμε να βγαζουμε ασφαλη συμπερασματα σε τετοια θεματα.Υπαρχει ομως ενας γενικος κανονας οπου ολες οι καταβολες μας,οι συνηθειες,τα κομπλεξ,και οι αντιδρασεις μας αναγονται σε ενα και μονο σημειο σε ΕΜΑΣ τους ιδιους και στο ποσο εμεις ασχολουμαστε με τον μεσα κοσμο μας.Δεν φτανει να λεμε οτι θελουμε και μπορουμε να αλλαξουμε αυτον τον κοσμο προς το καλυτερο,πρεπει πρωτα να αλλαξουμε ΕΜΑΣ ,να μας ψαχουμε,να μας αναιρεσουμε,να μας μετεστοιχιωσουμε σε κατι καλυτερο απο αυτο που ειμαστε.Ολοι μας γνωριζουμε τα ιδια πραγματα,απλα πρεπει να βρουμε τον τροπο για να τα ξαναανακαλυψουμε.