Αποστολέας Θέμα: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  (Αναγνώστηκε 21347 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« στις: Μαΐου 05, 2008, 12:42:25 »
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2008
prometheia_2008@yahoo.gr

Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Όλυμπο
20, 21 & 22 Ιουνίου

                     
                  Δελτίο Τύπου 

      
      Έκκληση για μια νέα πνευματική αναγέννηση
 
 

    Οι προετοιμασίες για την τέλεση των Προμηθείων 2008, των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος έχουν ξεκινήσει.
Οι ευθύνες μας έναντι της αυξανόμενης ανταπόκρισης του κόσμου στο θεσμό των Προμηθείων, η ολοένα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων στην ανάγκη ανασύνδεσης με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας και ο προβληματισμός για τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα που προβάλλουν έντονα, επιβάλλει να απευθύνουμε τούτη την έκκληση ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου της χώρας μας. Στους ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών, της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργίας, των φιλολογικών, νομικών και θετικών επιστημών, της διανόησης, της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, στους ανθρώπους που στη μέση συνείδηση έχουν καταγραφεί ως η ενσάρκωση της γνώσης και της παιδείας. Σ’ αυτούς που ο ρόλος τους, για ν’ ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του όρου «πνευματικός κόσμος», οφείλει να ξεπερνά τη στενή ατομικότητά τους και να αγγίζει, ιδίως σε περιόδους κρίσης, τη σφαίρα της πνευματικής αφύπνισης των πολιτών. 

    Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό όταν γινόμαστε όλοι σιωπηροί μάρτυρες, μέρα με τη μέρα, μιας διαρκούς έκπτωσης αξιών η οποία διατρέχει αθόρυβα απ’ άκρου εις άκρον την ελληνική κοινωνία. Αρχής γενομένης απ’ τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας σε όλο το πλέγμα των ορατών και αθέατων αλληλεξαρτήσεών τους με κέντρα εξωθεσμικά, μέχρι τη νοσηρή έκταση των φαινομένων αυτών σε κάθε σχεδόν πτυχή της δημόσιας ζωής αυτού του τόπου. Με επιπτώσεις στο σώμα των πολιτών μιας διάχυτης αίσθησης γενικότερης ανυποληψίας και αναξιοπιστίας έναντι πάσης αξίας και παντός θεσμού, που εντείνεται δραματικά απ’ τη διογκούμενη απόγνωση λόγω της οικονομικής ανέχειας και την αναλγησία της πολιτείας απέναντι στα ασθενέστερα στρώματα.

    Δεν είναι φρόνιμο να παραμένουμε απαθείς όταν μεθοδικά και έντεχνα προωθείται η υλική και πνευματική αβεβαιότητα, ακυρώνοντας την ομαδικότητα και προάγοντας την ιδιώτευση, με συνέπεια να επεκτείνεται σαν καρκίνωμα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης η «ιδεολογία της αρπαχτής». Δεν είναι συνετό να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την καθημερινή ασέλγεια στην ποιότητα της ζωής μας, ν’ αποδεχόμαστε την αποτελμάτωση της πνευματικής καλλιέργειας και τον παπαγαλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αποσυνθέτει κάθε έννοια περί παιδείας, να δεχόμαστε παθητικά τη λήθη της ιστορικής μνήμης που επιφέρει τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. Δεν επιτρέπεται να παραδινόμαστε αμαχητί στη συνεχιζόμενη πνευματική συσκότιση, στο έλλειμμα συνείδησης υποχρεώσεων, στη ζοφερή αίσθηση αδιέξοδης προοπτικής κι ελπίδας για το μέλλον. Δεν μας αξίζει να διολισθαίνουμε, μέρα με τη μέρα, στο δυσάρεστο αίσθημα της μείωσης του αυτοσεβασμού και της συλλογικής αξιοπρέπειας.

    Η σιωπή των πνευματικών ανθρώπων είναι καιρός να πάψει πλέον να δίνει άλλοθι σ’ αυτήν τη φθίνουσα πορεία που ιθύνοντες εν ανευθυνότητη μας σύρουν κι όλοι εμείς, «μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» διολισθαίνουμε. Είναι καιρός ν’ ακουστεί η φωνή τους ηχηρή, εμβαπτισμένη στα νάματα της πατρογονικής μας κληρονομιάς. Είναι κατάντια για τον τόπο που ανέδειξε Ηράκλειτο και Αναξίμανδρο, Θαλή, Αριστοτέλη και Επίκουρο, Θεμιστοκλή, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σωκράτη, για τον τόπο όπου κάποτε οι καθημερινοί πολίτες συναναστρέφονταν στις αγορές ποιητές και φιλοσόφους και μετείχαν στα κοινά συναποφασίζοντας οι ίδιοι για τις τύχες τους, να λιμνάζει σήμερα στα βαλτώδη ύδατα μιας ακαθόριστης κουλτούρας, να παραπαίει στη θολούρα των πιο απίθανων κοινωνικοπολιτικών και μεταφυσικών δοξασιών, να γίνεται έρμαιο των κάθε λογής ανεύθυνων και δημοκόπων. 

    Δεν είναι τιμητικό για εκείνους που γέννησαν την αυτοδιάθεση και τις δημόσιες συνελεύσεις, που δίχως έπαρση αλλά με υπερηφάνεια διακήρυτταν πως «Μόνοι γαρ τον τε µηδέν τώνδε µετέχοντα ουκ απράγµονα, αλλ' αχρείον νοµίζοµεν» («Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη αναμειγνυόμενο καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο» Περικλέους Επιτάφιος), να έχουν καταντήσει οι σημερινοί απόγονοί τους θύματα της μαζικής προώθησης - ως άβουλοι καταναλωτές - κάθε τι απατηλού, φανταχτερού και εύπεπτου.

    Είναι θλιβερό για εκείνους που καθιέρωσαν πανανθρώπινους θεσμούς, για τους οποίους δεν φείδονταν κόπων και θυσιών «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» προκειμένου να τους προασπίσουν, να αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς τα επιτεύγματά τους και την κοσμοθεωρία τους με συμπεριφορές τουριστικής μεταπράτησης και επαρχιώτικου μικρομεγαλισμού. Χωρίς καν να υποψιαζόμαστε για τις αξίες που πρεσβεύανε, γεμάτοι άγνοια για την έννοια της Αρετής και όσες αξίες αυτή εμπεριέκλειε: Φιλότης, Γνώση, Σοφία, Κάλλος, Αρμονία, Φρόνηση, Δικαιοσύνη, Ευνομία, Ελευθερία, Ανδρεία, Σεβασμός στην Φύση. Αξίες που απετέλεσαν το βάθρο του πολιτισμού των προγόνων μας και στις οποίες είχαν προσδώσει ιερότητα και θεία αντήχηση, καθιστώντας τις έννοιες αυτές αδιαπραγμάτευτες και ταυτόσημες με την ψυχοσύνθεσή τους. Αξίες που σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαίο ν’ αναδειχθούν και πάλι, να τις κατανοήσουμε, να γίνουν κτήμα και οδηγός μας, αν μας ενδιαφέρει να προσβλέπουμε στο μέλλον ως συλλογική οντότητα συνειδητοποιημένων και ελευθέρων πολιτών.

    Αυτό είναι το χρέος του πνευματικού κόσμου της χώρας μας. Να βγουν μπροστά για να δηλώσουν ηχηρά την αντίθεσή τους στην καθοδική πορεία που αργά μα σταθερά οδεύουμε. Και συνάμα να διακηρύξουν τη θέση τους για μια νέα πνευματική αναγέννηση που θ’ αναβλύζει μέσα απ’ τον καθάριο λόγο και τη διαύγεια σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα με άξονα και πλαίσιο την κοσμοθέαση εκείνων: Το σεβασμό τους για την Φύση, την προστασία της και τη λατρεία τους γι αυτήν ως οικείου, ζώντος και ζωοδότου οργανισμού, τον ανθρωπισμό (humanisme) που πρέσβευαν και μας μετέδωσαν, την ατομική και συλλογική τους υπερηφάνεια, την αυτοθέσμιση της κοινωνίας τους και την ανάδειξη της έννοιας του πολίτου.

    Να ξαναθυμίσουν τον αρμονικό συνδυασμό ενστίκτου με τη νηφαλιότητα ψυχής και νου, τις δοξασίες και την αντίληψή τους για το θείον που απετέλεσε το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο του ελληνικού πολιτισμού, τον ορθό λόγο σε συνύπαρξη με τη φαντασία και τη διόραση, τη συνεχή αμφισβήτηση, έρευνα και οξύνοια που τους χαρακτήριζε, τις φιλοσοφικές τους σχολές και αναζητήσεις. Στάσεις και θέσεις ζωής σύμφυτες με την ύπαρξή τους που αφορούν διαχρονικά το σύγχρονο γίγνεσθαι όσο ποτέ άλλοτε, ικανών να διευρύνουν τον νου ως σημεία αναφοράς για καταλυτικές παρεμβάσεις στο παρόν αλλά και ως βατήρας προς ένα άνοιγμα στο μέλλον.   
 
    Απευθύνουμε την έκκληση αυτή διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο που γνωρίζουν και νοιώθουν τι σημαίνουν οι ελληνικές αξίες και εμφορούνται απ’ αυτές. Δεν θα είναι μόνοι τους αν το τολμήσουν. Πολύς κόσμος θ’ ακολουθήσει και θ’ αναλάβει τη σκυτάλη. Υπάρχουν φορές που μέσα στη γενική απαξία και κατάπτωση, αρκεί μια πρωτοβουλία απ’ την πνευματική ηγεσία για να ξαναδώσει ελπίδες, να προσδώσει και πάλι την αίσθηση της αξιοπρέπειας και ν’ αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών, απηυδισμένων απ’ την υποκρισία και τη διπροσωπία. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που μια σπίθα αρκεί για ν’ αφυπνίσει ένα λαό κουρασμένο και παρηκμασμένο απ’ των αιώνων τα ψεύδη, τη συστηματική αλλοίωση και νόθευση των εννοιών, των ιερών και των προγονικών του αξιών, που όμως αναγνωρίζει ασυναίσθητα τις αρχέγονες πηγές της ύπαρξής του όταν αναδύεται και πάλι καθάρια, διαυγής και ρέουσα η Αλήθεια μέσ’ απ’ τα σκοτάδια της Λήθης.
 
    Τα ΙΓ΄ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
 
    Στα πλαίσια αυτής της νέας πνευματικής αναγέννησης που προβάλλει ως αναγκαιότητα πλέον, δεν παραμένουμε αδρανείς αρκούμενοι σε τούτη την έκκληση. Σταθεροί στις εκδηλώσεις του κορυφαίου θεσμού προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος, θα βρεθούμε και πάλι, για 13η συνεχή χρονιά, στις υπώρειες του Ολύμπου. Τα ΙΓ΄ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ θα τελεστούν στις 20, 21 & 22 Ιουνίου στο Άλσος Προμηθέως, όπως κάθε φορά. Αναδεικνύοντας επί ένα τριήμερο μέσα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Όρους των Θεών, τη θέαση των αρχαίων Ελλήνων για τον κόσμο μέσω φιλοσοφικών συζητήσεων, πολιτισμικών και καλλιτεχνικών δρώμενων, αθλητικών δραστηριοτήτων και τιμώντας την ευσέβεια και την αντίληψή τους για το θείον. 
 
    Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη ετήσια εορτή που καθιέρωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφων Ολύμπιος έχουν ξεκινήσει. Δίνοντας όλοι μας το παρών στα πλαίσια του εθελοντισμού όπως κάθε χρονιά, καλούμε τους φίλους και φίλες που διαπνέονται από το όραμα της επαναφοράς των ελληνικών αξιών και ιδεωδών, να συνδράμουν και πάλι καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ως άτομα, ως ομάδες ή ως συλλογικοί φορείς) στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Με προτάσεις, με ανάληψη τομέων ευθύνης, με προσωπική εργασία, με παρουσίαση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων, με οικονομική συνεισφορά και χορηγίες. Η συμβολή όπως και οι προτάσεις όλων των ευαισθητοποιημένων συνελλήνων που νοιάζονται για την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας, είναι σημαντική και αναγκαία .
 
    Περισσότερες πληροφορίες για την τέλεση των Προμηθείων όπως και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα γνωστοποιηθούν με νεότερες ανακοινώσεις.   
 
    Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν
 
    Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!
 
 
    Τα μέλη της Επιτροπής Προμηθείων 2008 συναποτελούν οι:
 
Γεώργιος Αγρόδιος
Βασίλειος Γούσιος - Πελασγός
Αντώνης Μιχαηλίδης
Γεώργιος Παχτίτης
Μανώλης Σαραλής - Ηράκλειτος
Σωκράτης Σιδηρόπουλος
Σεμέλη Τραυλού
Γιώργος Φωτεινός
Σωκράτης Χριστοδουλάρης

    Γενικές πληροφορίες:
Σεμέλη Τραυλού, τηλ. 210 2232712, 6945 305347, φαξ 210 2524 524

    Για τη συμμετοχή στις εποπτικές και πρακτικές εργασίες:
Μανώλης Σαραλής, τηλ. 6974 005144, email manolis_saralis@yahoo.gr
 
    Για τη συμμετοχή στον καλλιτεχνικό τομέα και στα πολιτιστικά δρώμενα:
Γιώργος Φωτεινός, τηλ. 2310 280240, 2310 261051, 6938 735055, email georgefotinos@yahoo.gr
 
    Για οικονομικές συνεισφορές και χορηγίες:
Γεώργιος Παχτίτης, τηλ. 6973 808192, email prometheia_2008@yahoo.gr

    Για τη συμβολή στην ασφάλεια, περιφρούρηση, πυρασφάλεια:
Σωκράτης Σιδηρόπουλος, τηλ. 6936 813669, email zeyss@otenet.gr
 
    Για τη συμβολή στα αθλητικά δρώμενα:
Σωκράτης Χριστοδουλάρης, τηλ. 6977 306981, 210 8254012, email la.cones@hotmail.com
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:53:30 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:53:54 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 30, 2008, 18:50:01 »
Απόσπασμα ποιήματος που απήγγειλε στα Προμήθεια, ο ηθοποιός, Γιώργος Φωτεινός

http://www.youtube.com/watch?v=0yJhbG2TmlM&feature=related

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ
'Αγγελος Σικελιανός
 
Σαν έριξα και το στερνό δαυλί στο φωτογώνι
(δαυλί της ζωής μου της κλεισμένης μες στο χρόνο)
στο φωτογώνι της καινούργιας Λευτεριάς Σου Ελλάδα,

μου αναλαμπάδιασε άξαφνα η ψυχή,
σα να ’ταν
όλο χαλκός το διάστημα, ή ως να ’χα
τ’ άγιο κελί του Ηράκλειτου τριγύρα μου
όπου χρόνια,
για την Αιωνιότη εχάλκευε τους λογισμούς του
και τους κρεμνούσε ως άρματα
στης Έφεσος το Ναό·
γιγάντιες σκέψες
σα νέφη πύρινα ή νησιά πορφυρωμένα
σε μυθικόν ηλιοβασίλεμα
άναβαν στο νου μου,
τι όλη μου καίγονταν μονομιά  η ζωή
στην έγνια της καινούργιας Λευτεριάς σου Ελλάδα!

Γι’ αυτό δεν είπα:

Τούτο είναι το φως της νεκρικής πυράς μου.
Δαυλός της Ιστορίας Σου, έκραξα, είμαι,
και να, ας καεί σα δάδα το έρμο μου κουφάρι,

καταβολάδα του Εμπυραίου,
με την δάδα τούτην,

ορθός πορεύοντας ως με την ύστερη ώρα,
όλες να φέξουν τέλος, τις γωνιές της Οικουμένης
ν’ ανοίξω δρόμο στην ψυχή, στο πνέμμα, στο κορμί Σου, Ελλάδα!


Είπα κι εβάδισα
κρατώντας τ’ αναμμένο μου συκώτι
στο Καύκασό Σου
και το κάθε πάτημά μου
ήταν το πρώτο, κι ήταν, θάρρευα, το τελευταίο
τι το γυμνό μου πόδι επάτει μέσα στα αίματά Σου
τι το γυμνό μου πόδι εσκόνταβε στα πτώματά Σου
γιατί το σώμα, η όψη μου, όλο μου το πνέμμα
καθρεφτιζόταν σα σε λίμνη, μέσα στα αίματά Σου.

Εκεί, σε τέτοιον άλικο καθρέφτη, Ελλάδα,
καθρέφτη απύθμενο, καθρέφτη της αβύσσου
της Λευτεριά Σου και της δίψας Σου, είδα τον εαυτό μου


βαρύ από κοκκινόχωμα πηλό πλασμένο,
καινούργιο Αδάμ της πιο καινούριας πλάσης
όπου να πλάσουμε για Σένα μέλλει, Ελλάδα!

Κ’ είπα:

Το ξέρω, ναι, το ξέρω, που κ’ οι θεοί Σου
οι Ολύμπιοι, χθόνιο τώρα γίνανε θεμέλιο,
γιατί τους θάψαμε βαθιά-βαθιά να μην τους βρουν οι ξένοι.

 
Και το θεμέλιο διπλοστέριωσε, κι ετριπλοστέριωσε όλο,
μ’ όσα οι οχτροί μας κόκαλα σωριάσανε από πάνω.

Κι ακόμη ξέρω, πως για τις σπονδές και το τάμα
του νέου Ναού π’ ονειρευτήκαμε για Σένα Ελλάδα,
μέρες και νύχτες, τόσα αδέλφια σφάχτηκαν ανάμεσό τους
όσα δε σφάχτηκαν αρνιά ποτέ για Πάσχα!


Μοίρα· κ’ η μοίρα Σου ως τα τρίσβαθα δική μου!
Κι απ’ την Αγάπη, απ’ τη μεγάλη δημιουργόν Αγάπη,
να που η ψυχή μου εσκλήρυνεν, εσκλήρυνε και μπαίνει
ακέρια πια μέσα στη λάσπη και μες στο αίμα Σου να πλάσει

τη νέα καρδιά που χρειάζεται στο νιο Σου αγώνα Ελλάδα!
Τη νέα καρδιά που κιόλας έκλεισα μέσα στα στήθη,
και κράζω σήμερα μ’ αυτή προς τους Συντρόφους όλους:


«Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,
ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!
Tι ιδέτε, εκόλλησεν η ρόδα του βαθιά στη λάσπη,
κι ά, ιδέτε, χώθηκε τ’ αξόνι του βαθιά μες στο αίμα!

Ομπρός παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος,
σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη,
σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα.


Δέστε, ακουμπάμε απάνω του ομοαίματοι αδερφοί του!
Ομπρός, αδέρφια, και μας έζωσε με τη φωτιά του
ομπρός, ομπρός κ’ η φλόγα του μας τύλιξε, αδερφοί μου!»


"Ομπρός, οι δημιουργοί... Την αχθοφόρα ορμή Σας
στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος!
Βοηθάτε με και μένανε αδερφοί, να μη βουλιάξω αντάμα!

Τι πια είν’ απάνω μου και μέσα μου και γύρα
τι πια γυρίζω σ’ έναν άγιον ίλιγγο μαζί του!
Χίλια καπούλια ταύροι τού κρατάν τη βάση
δικέφαλος αητός κι απάνω μου τινάζει
τις φτέρουγές του και βογγάει ο σάλαγός του
στην κεφαλή μου πλάι και μέσα στη ψυχή μου
και το μακρά και το σιμά για με πια είν' ένα!
Πρωτάκουστες, βαριές με ζώνουν Αρμονίες! Ομπρός συντρόφοι
βοηθάτε να σηκωθεί, να γίνει ο ήλιος Πνέμμα!


Σιμώνει ο νέος ο Λόγος π’ όλα θα τα βάψει
στη νέα του φλόγα, νου και σώμα, ατόφιο ατσάλι.
Η γη μας αρκετά λιπάστηκε από σάρκα ανθρώπου!
Παχιά και καρπερά, να μην αφήσουμε τα χώματά μας
να ξεραθούν απ’ το βαθύ τούτο λουτρό του αιμάτου
πιο πλούσιο, πιο βαθύ κι απ’ όποιο πρωτοβρόχι!

Αύριο να βγει ο καθένας μας με δώδεκα ζευγάρια βόδια,
τη γην αυτή να οργώσει την αιματοποτισμένη.
Ν’ ανθίσει η δάφνη απάνω της και δέντρο της ζωής να γένει,
και η Άμπελό μας ν’ απλωθεί ως τα πέρατα της Οικουμένης.


Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος.
Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη,
σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα,
σπρώχτε με χέρια και κεφάλια, για ν’ αστράψει ο ήλιος Πνέμμα!»


Έτσι σαν έριξα και το στερνό δαυλί στο φωτογώνι
(δαυλί της ζωής μου της κλεισμένης μες στο χρόνο)
στο φωτογόνι της καινούριας λευτεριάς Σου, Ελλάδα,

αναψυχώθηκε άξαφνα τρανή η κραυγή μου, ως να ’ταν
όλο χαλκός το διάστημα, ή ως να ’χα
τ’ άγιο κελί του Ηράκλειτου τριγύρα μου, όπου, χρόνια
για την Αιωνιότη εχάλκευε τους στοχασμούς του
και τους κρεμνούσε ως άρματα
στης Έφεσος το ναό, ως σας έκραζα, συντρόφοι!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:54:20 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 30, 2008, 19:42:44 »
Απόσπασμα της τελετής ονομοτοδοσίας του Τρύφωνα Ολύμπιου.

[...]

Ελευθέρα συνείδηση,
τιμώντας τους προγόνους της Πατριάς μου,
και την ιστορία του γένους μου,
επιθυμώ και αποφασίζω,
να εισέλθω δια παντός,
εις τον Οίκο των Ελλήνων.

Νυν και εφεξής,
εγκαταλείπω την δουλεία,
και ελεύθερος καθίσταμαι.

Νυν και εφεξής,
εραστής της Αρετής δηλώνω,
οίον γνώρισμα,
των Ελλήνων γένος.


[...]
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:54:41 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 30, 2008, 20:11:31 »
Απόσπασμα ποιήματος που απήγγειλε στα Προμήθεια, η ποιήτρια, Γεωργία Αλεξίου

http://www.youtube.com/watch?v=mCFr_p_JePI

Και όσα η ψυχή μόχθησε να αποκτήσει ποδοπατήθηκαν,
από οιστρίζουσες αγέλες ταύρων,
φανατικοί σκοταδιστές την μνημοσύνη έθαψαν,
ιεροεξεταστές, στην Πυρά την γνώση έριξαν,
ανίεροι παραχαράκτες, τον Αληθή τον Λόγο, εφίμωσαν,
τον λαόν τα μάτια ετύφλωσαν,
τις ρίζες του απέκρυψαν.

‘Ετσι τυφλός και ανήμπορος ο άνθρωπος,
κυλίστηκε στο βούρκο,
και πως ολόρθος να σταθεί χωρίς τις ρίζες του,
το βλέπει, δεν μπορεί.

Δίχως της αλήθειας το Φως, το Πνεύμα πως θα ελευθερωθεί,
και με τυφλά τα μάτια της Ψυχής,
την Ουράνια κλίμακα, πως θα μπορέσει να ανεβεί,
τον ‘Ηλιο να αντικρύσει.

Ω! αδελφοί μου Ελληνόψυχοι,
αφυπνιστείτε και ελάτε,
όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε,
τους Ναούς των ημετέρων Ιδεών, να ανοικοδομήσουμε,
το Πνεύμα σε βάθρο ψηλό, πάλι να στήσουμε,
και Ιερό βωμό, στην νοησιουργό, την φωτοδότρια Ελληνίδα Γη,
να χτίσουμε.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:55:05 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 12, 2009, 02:29:36 »
http://promitheia.wordpress.com/

Προμήθεια 2009

Οι προετοιμασίες για την τέλεση των Προμηθείων 2009, των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος έχουν ξεκινήσει.

….Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να μας φέρει σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, διανύουν ήδη το δέκατο τέταρτο έτος συνεχούς παρουσίας τους. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να κατασκηνώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά  ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.

….Η θέαση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον κόσμο και η οποία είχε απολύτως γνωσιολογικό και επιστημονικό χαρακτήρα, εκφράστηκε μέσα από τον τρόπο ζωής τους (ήθη και έθιμα πλήρως εναρμονισμένα με το σεβασμό τους για τη φύση), μέσα από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες, τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάδειξη της έννοιας του πολίτη, τη μαχητικότητα για την προάσπιση των θεσμών που δημιούργησαν, τη φιλοσοφική αναζήτηση, την επιστημονική έρευνα, την Τέχνη καθώς και την αντίληψή τους για το θείον που απετέλεσε το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοσμοθεάσεως και του ελληνικού πολιτισμού. Οι παράγοντες αυτοί, αλληλένδετοι για τους προγόνους μας και για όποιον σήμερα επιχειρεί να τους κατανοήσει, συναποτελούν ένα όλον η προσέγγισή του οποίου φρονούμε ότι αποτελεί ζητούμενο αλλά και αναγκαιότητα για το σύγχρονο γίγνεσθαι.

….Αυτή την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας προβάλλουμε και αναδεικνύουμε στις εκδηλώσεις των Προμηθείων. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων.

….Τα Προμήθεια 2009 θα τελεστούν στις 19, 20 και 21 Ιουνίου. Η επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ανατεθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Προμηθεύς Πυρφόρος” ως μόνιμο πλέον φορέα με θεσμοθετημένη διάσταση ευθύνης, ενώ στις εκδηλώσεις μετέχουν εμπράκτως φορείς, ομάδες και προσωπικότητες απ’ όλη την Ελλάδα. 

….Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.

….Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2009 θα γίνει γνωστό με νεότερη δημοσίευση.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν


Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Επιτροπή Προμηθείων 2009
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:55:58 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 12, 2009, 02:38:39 »
http://promitheia.wordpress.com/2009/05/18/program09/

18/5/09

Πρόγραμμα Προμηθείων 2009

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2009, διαμορφώθηκε με κριτήρια αφενός τη διατήρηση του χαρακτήρα του θεσμού και αφετέρου τις προτάσεις που δέχθηκε η Επιτροπή για κοινές και ομαδικές συνεργασίες στα επιμέρους δρώμενα. Το κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας που εκδηλώθηκε από όλους τους φορείς, αποτελεί στοιχείο που δεν χαρακτηρίζει απλώς τα φετινά Προμήθεια αλλά θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική πορεία του ελληνοπρεπούς χώρου.

Το κλίμα αυτό της ομοψυχίας είναι αλήθεια ότι αμαυρώνεται από ορισμένα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που καταφέρονται κατά των διοργανωτών – όχι μόνον αλλά δυστυχώς και κατά συλλογικών φορέων. Θέλουμε να επισημάνουμε ωστόσο ότι είναι γνωστό πως κάθε πολυετής δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι (όπως είναι οι γιορτές των Προμηθείων), είναι φυσικό να προκαλεί κατά καιρούς και ορισμένες προσωπικές προστριβές. Ως ανθρώπινη αδυναμία, είναι κατανοητή η πικρία ορισμένων ατόμων ακόμη κι αν έχουν άδικο, έστω κι αν την όποια υποκειμενική αίσθησή τους την εκδηλώνουν με τρόπο αδόκιμο, αντιδεοντολογικό ή ακόμη και κραυγαλέο. Εκείνο που δεν είναι κατανοητό, είναι το να εκδηλώνει κανείς τις όποιες αντιθέσεις του χρησιμοποιώντας το ψέμα και τη συκοφαντία.

Ως Επιτροπή Προμηθείων δεν θα εμπλακούμε στην περιπτωσιολογία διαφόρων φημών που τις τελευταίες ημέρες διασπείρονται στο διαδίκτιο. Σε ένα μόνο σημείο θα σταθούμε στο οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, τονίζοντας ότι κανένα μέλος της Επιτροπής Προμηθείων και κανένας υπεύθυνος οποιουδήποτε τομέα – μηδέ των καλλιτεχνικών εξαιρουμένων – δεν χρηματίζεται ούτε «αμείβεται» κατ’ ουδένα τρόπο. Όπως και ότι κανένας «πρόεδρος», έστω και άτυπος, δεν επιβάρυνε ποτέ το θεσμό με προσωπικά του έξοδα. Διασπορά παρόμοιων φημών, δίχως την παραμικρή απόδειξη και κυρίως δίχως αιδώ,  είναι αήθης και είναι κρίμα για το θεσμό των Προμηθείων να βάλλεται δημοσίως με τέτοια χαρακτηριστική ανευθυνότητα. Στοχοποιώντας μάλιστα ανθρώπους που έχουν προσφέρει επί τόσα χρόνια και πολλοί απ’ αυτούς συνεχίζουν να προσφέρουν με αμείωτο προσωπικό κόστος (κόπο, μόχθο και χρήμα) για τη συνέχεια του θεσμού.

Οι εύρωστοι και υγιείς θεσμοί που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη του κόσμου δεν κινδυνεύουν σχεδόν ποτέ από τον ιδεολογικό αντίπαλο, τραυματίζονται όμως όταν συκοφαντούνται με τέτοιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του χρέους και των ευθυνών που θα πρέπει να διακατέχει τον ελληνοπρεπή χώρο, θα οδηγήσει ώστε να καταφέρει κάποτε να απομονώσει νοοτροπίες που τον διαφθείρουν με παρόμοιου τύπου κακοήθειες.

Παρόλα αυτά και επειδή ως κυρίαρχο πλαίσιο αναφορών τοποθετούμε την ενότητα του χώρου, καλούμε για άλλη μια φορά τους (ελάχιστους) φορείς που εμφανίζουν την οποιαδήποτε αντιδικία, να προσέλθουν στα Προμήθεια. Παραβλέπουμε τα όποια λυπηρά δημοσιεύματα έχουν προηγηθεί ως μη γενόμενα και τους καλούμε να συνεισφέρουν ως φίλοι, συνεργάτες και ομοϊδεάτες. Είναι κρίμα να απέχουν από τη μεγαλειώδη αυτή γιορτή των ελληνικών ιδεωδών, στην οποία μετέχει (είτε με την παρουσία του είτε με ανάληψη έργου) όλο σχεδόν το φάσμα των ελληνοπρεπών οργανώσεων. Ειδικά τούτη τη χρονιά που οι εκδηλώσεις λαμβάνουν τέτοια ευρεία έκταση αλλά και διαστάσεις μέθεξης και μυσταγωγίας, θα είναι άτοπο να επιμένουν στην άρνηση. Οι δυνατότητες συμμετοχής τους είναι αρκετές, στις προτάσεις είμαστε επίσης δεκτικοί και οπωσδήποτε με τη δέουσα τιμή και προβολή που τους αρμόζει, πάντα στα πλαίσια της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους άλλους φορείς.

Το πόσο σημαντικός παράγων είναι η διάθεση αμοιβαίας συνύπαρξης, η αποδοχή των άλλων ως ισότιμων και οι αρμονικές συνεργασίες, διαφαίνεται από το Πρόγραμμα των Προμηθείων που ακολουθεί παρακάτω. Τα Προμήθεια πλέον έχουν απαγκιστρωθεί από την τεχνητή απομόνωση που διάφοροι ιθύνοντες της δημόσιας ζωής επεδίωκαν επί χρόνια να τα καθηλώσουν και ήδη αποτελούν κορυφαίο γεγονός με πολλαπλούς αποδέκτες και νοηματοδοτήσεις.

Επιτροπή Προμηθείων 2009


Το αναλυτικό πρόγραμμα των Προμηθείων 2009

Παρασκευή 19 Ιουνίου

ώρα 17:30, Χώρος: Αρχαιολογικός τόπος Δίον – Αφή Προμηθεϊκού Πυρός
Τελετουργική Αφή του Προμηθεϊκού Πυρός από τις Ιέρειες στην Ιερή πόλη των Μακεδόνων Δίον. Παραλαβή του Πυρός από αθλητές.

ώρα 19:30, Χώρος: Άλσος Προμηθέως - Έλευση Προμηθεϊκού Πυρός
Τελετουργική έναρξη των εκδηλώσεων του τριημέρου με την έλευση του Προμηθεϊκού Πυρός από τους αθλητές.

ώρα 21:00, Μελοποίηση Ορφικών Ύμνων
Μελωδός: Βασίλης Γαλανός.

ώρα 21:30, Φιλοσοφικό Συμπόσιο. Θέμα: Σοφιστές και Σοφιστική
Θα προηγηθούν εισηγήσεις επί του θέματος και θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Εισηγητές: Γεώργιος Κλήμης – Καλλίμαχος, Ιστορικός, Πολιτισμολόγος
Στέφανος Κολέττας – Μέλανθος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός
Συντονισμός: Σεμέλη Τραυλού

ώρα 23:50, “BLACK ΜΠΕΕΕ…” Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Μαραγκού.
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.

Σάββατο 20 Ιουνίου

ώρα 10:00, Β΄ Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας
Θέμα: Επίκουρος και Πολιτική.

ώρα 13:30, ΠΑΙΑΝ, επικολυρική ποίηση της Γεωργίας Αλεξίου – Γοργούς με τη συνοδεία αυλού.
Απόγευμα, Διανομή του Κυκεώνα
(αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρεμένο από ποικιλία δημητριακών).

ώρα 16:30, Δίον: Εκκίνηση Προμηθεϊκού Δρόμου 14,5 χλμ.
Προς τιμήν της Προμηθεϊκής και Ολύμπιας συνύπαρξης. Με αφετηρία το Δίον, η διαδρομή των αθλητών οδηγεί δια μέσου του ορεινού δρόμου και του Λιτόχωρου στο Άλσος Προμηθέως.

..ώρα 17:00, Δαφνοστέφανοι, επικολυρική ποίηση της Γεωργίας Αλεξίου – Γοργούς για το αρχαίο αθλητικό πνεύμα.

ώρα 17:30, Αθλητικά δρώμενα με την ελεύθερη συμμετοχή των παρευρισκομένων
Δρόμου (ανδρών, γυναικών και παίδων), Οπλιτοδρομίας (ανδρών). Στεφάνωση των νικητών με κότινο, δάφνη, κυπάρισσο.

ώρα 18:00, Αφίξεις των πρώτων αθλητών του Προμηθεϊκού Δρόμου
Τιμητική στεφάνωση με κότινο, απονομές χρυσών μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωμάτων.

ώρα 18:30, Επίδειξη αρχαίας ελληνικής πάλης

ώρα 18:45, Απονομή κυπέλων στους νικητές του Προμηθεϊκού Δρόμου

ώρα 19:00, Ωδές
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο μουσικοσυνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης.

ώρα 19:20, Συναυλία του μουσικού σχήματος Δειπνοσοφιστές

ώρα 20:00, Ες Παγάν
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο μουσικοσυνθέτης του “Ες Παγάν” Δημήτρης Πάνας. Συνοδεύει το μουσικό σχήμα Ανάσες (άσκαυλος, πλαγίαυλος, κρουστά).

ώρα 20:15, Συναυλία του μουσικού σχήματος Κάβειρος

ώρα 21:00, Ελαία ζείδωρος, Ελαία Αθηνά
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο μουσικοσυνθέτης Δημήτριος Μιχάκης – Αλέξανδρος

ώρα 21:15, Χαιρετισμοί, Τιμώμενα πρόσωπα
Παρουσίαση: Σεμέλη Τραυλού.

ώρα 21:30, Έναρξη μυσταγωγικών δρώμενων υπό τον τίτλο:
“Προμηθεϊκόν Πυρ. Αείζωον και αεί υπάρχων”

ώρα 23:15, Βακχεύεστε!
Βακχική μουσική και διονυσιακός χορός με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, ευωχία, έκσταση και ψυχική ανάταση. Μουσική: Ανάσες και Δημήτρης Πάνας.

Κυριακή 21 Ιουνίου

ώρα 9:00, Τελετή θερινού ηλιοστασίου

ώρα 10:30, Ονοματοδοσίες με το τυπικό της πατρώας παράδοσης

ώρα 11:30, Κοινό των Ελλήνων
Προτάσεις και ελεύθερη ανάπτυξη απόψεων περί των πεπραγμένων στον ελληνοπρεπή χώρο.

ώρα 14:00, Λήξη των Προμηθείων 2009
Χώρος εκδηλώσεων: Άλσος Προμηθέως, Όλυμπος

Διοργάνωση: Επιτροπή Προμηθείων 2009
Επιμέλεια διοργάνωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:56:24 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 12, 2009, 02:52:37 »
http://promitheia.wordpress.com/2009/05/18/program09/

Ολύμπιος: Αναζητάται επαναστατικός Έλλην!
Μαΐου 18, 2009

Όταν η κοινωνία μας αποσυντίθεται και οδεύει σε αυτοδιάλυση, όταν η ύπαρξη των ανθρώπων ευτελίζεται, όταν ο διεφθαρμένος θεωρείται ήρωας, όταν το έγκλημα γίνεται καθημερινότητα και ο εγκληματίας δεν τιμωρείται, όταν ο πολίτης είναι ή αδιάφορος, ή ωθείται να μισεί την κοινωνία του, όταν οι ταγοί είναι κίβδηλοι και απατεώνες,

τότε, μήπως είναι καιρός
για επανάσταση;

Όταν ο δημόσιος πλούτος υφαρπάζεται ξεδιάντροπα και ουδείς τιμωρείται, όταν η αρετή έχει γίνει βαρβαρότης, όταν η εκβαρβαρισμένη πολιτεία λεηλατεί ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά τον Έλληνα, όταν η τεχνολογική εξάρτηση από άλλους φέρνει την μελλοντική μας δουλεία,


τότε, μήπως δίδεται
το ηθικό δικαίωμα της επαναστάσεως;

Όταν ακρωτηριάζεται η δημιουργικότητα των νέων, όταν η αεργία και ανεργία έχουν καταστεί ηθικές αρχές, όταν η πολιτεία αποκόπτει τον δρόμο της προόδου, όταν οι νέοι κοροϊδεύονται και αγνοούνται, όταν η Ελλάδα, που κάποτε γέννησε την επιστήμη, σήμερα γελιοποιεί τον επιστήμονα και αποβάλλει τον ειδικευμένο νέο, όταν οι νέοι περιθωριοποιούνται και χάνουν την αξιοπρέπεια τους και τον προσανατολισμό τους, όταν οι πνευματικοί ταγοί είναι καιροσκόποι,


τότε, μήπως καθίσταται
ιερό καθήκον η επανάσταση;

Όταν το Kοινοβούλιο γίνεται άντρο κλοπής, υποκρισίας και λεηλασίας, πηγή αμαρτίας και αρχή καταδυναστεύσεως και απαξιώσεως των πολιτών, όταν οι κυβερνήσεις έχουν καταστεί νόμιμες συμμορίες διαφθοράς και ιδιοτέλειας, όταν το πολιτειακό σύστημα είναι ανίκανο, όταν η δημοκρατία μετατρέπεται σε θεατροκρατία, όταν η εξουσία καθίσταται μια τετραετής δικτατορία της πλειοψηφίας και των πολιτικών, όταν ο πολίτης γίνεται άβουλος θεατής ανομιών,


τότε, μήπως επιβάλλεται
η εθνάρεστη και θεάρεστη υποχρέωση της επαναστάσεως;

Η Ελλάς χρειάζεται μια βαθειά και ειρηνική κοινωνική και συνειδησιακή επανάσταση! Συνεπώς, αναζητάται ο επαναστατικός Έλλην, ο δημιουργός.

Τρύφων Ολύμπιος
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:56:58 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 12, 2009, 03:13:05 »
Επανάσταση λοιπόν, με στόχο την Ανάσταση της Ελληνικής Ψυχής!

Οι Πολεμιστές του Φωτός, καλούνται προς ετοιμότητα, για Τελική Μάχη... 

Η Ιερή Σάλπιγγα των Αυθεντικών Ελλήνων Προγόνων μας, έχει ηχήσει, το Κάλεσμα έχει γίνει, και το Ιερό 'Εργο της Αποκατάστασης της Σύνδεσής μας με τις Αυθεντικές μας Ρίζες έχει ξεκινήσει.

'Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τους Βάρβαρους, Ηρωϊκά και Ελληνικά έτσι ώστε να επιστρέψουν, όλες οι Ιερές Αξίες και Ιδανικά, της Ελληνικής Ψυχής, η Δικαιοσύνη, η Αρετή, η Ανθρωπιά, η Δημοκρατία, ο Ηρωϊσμός, το ΦΩΣ της Γνώσης, πίσω στην Χώρα όπου γεννήθηκαν...
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 14:58:27 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 21, 2010, 15:02:43 »
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2010

promitheia@gmail.com
http://promitheia.wordpress.com/

Θεσσαλονίκη 15/4/2010

Προμήθεια 2010: 18, 19 και 20 Ιουνίου

Τα Προμήθεια, η κορυφαία γιορτή της ελληνικής κοσμοθεάσως, συμπληρώνουν φέτος 15 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης προβολής των προγονικών αξιών και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. 

Σημαντικές οργανωτικές καινοτομίες στα φετινά Προμήθεια

Η Οργανωτική Επιτροπή των Προμηθείων, συνεργαζόμενη με τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές καθώς και με τοπικούς φορείς της Πιερίας ώστε να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων φίλων που προσέρχονται κάθε χρόνο στις γιορτές,  υιοθετεί από φέτος καινοτομίες στον τομέα της μεταφοράς των επισκεπτών, της διαμονής τους καθώς και της στάθμευσης των οχημάτων.

Θα δρομολογηθούν λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει επίσης προβλεφθεί φροντίδα για κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια (εφόσον γίνουν έγκαιρα οι δηλώσεις απο τους ενδιαφερόμενους) καθώς και η δυνατότητα περιήγησης στον Όλυμπο με κοστολόγια εξαιρετικά χαμηλά!

Για την αποσυμφόρηση των αυτοκινήτων στο Άλσος Προμηθέως το Σάββατο 19/6/10 και τη μείωση της ταλαιπωρίας οδηγών και συνοδών, την ημέρα εκείνη οι εποχούμενοι επισκέπτες θα σταθμεύουν σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης στο Λιτόχωρο, ενώ μικρά λεωφορεία θα πραγματοποιούν συνεχώς δρομολόγια προς το Άλσος Προμηθέως μεταφέροντας τους επιβάτες για να μετάσχουν στις γιορτές και στα δρώμενα.

Η διευθέτηση των ενοικιαζόμενων δωματίων και των δρομολογίων γίνεται σε συνεργασία με την Gods’ Travel. Κλείστε έγκαιρα τις κρατήσεις για τα λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ. 23520 82060 ή 6972 449119) ώστε να διασφαλίσετε με όσο το δυνατό οικονομικότερο τρόπο τα οφέλη της διαμονής και των μετακινήσεών σας.

Πατήστε εδώ: http://www.godstravel.gr/promitheia_2010.html ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2010 – Gods’ Travel για να πληροφορηθείτε τις λεπτομέρειες.
 
Πατήστε εδώ: http://promitheia.wordpress.com/ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2010 - 15ο έτος συνεχούς ανάδειξης της ελληνικής κοσμοθεάσεως για να επισκεφθείτε το ιστολόγιο των Προμηθείων.


Π ρ ο μ ή θ ε ι α  2010
18, 19 και 20 Ιουνίου
Εκδηλώσεις τιμής
προβολής και ανάδειξης
της ελληνικής θέασης του κόσμου


    Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να μας φέρει σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, διανύουν ήδη το δέκατο πέμπτο έτος συνεχούς παρουσίας τους. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά  ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.    Η θέαση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον κόσμο και η οποία είχε απολύτως γνωσιολογικό και επιστημονικό χαρακτήρα, εκφράστηκε μέσα από τον τρόπο ζωής τους (ήθη και έθιμα πλήρως εναρμονισμένα με το σεβασμό τους για τη φύση), μέσα από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες, τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάδειξη της έννοιας του πολίτη, τη μαχητικότητα για την προάσπιση των θεσμών που δημιούργησαν, τη φιλοσοφική αναζήτηση, την επιστημονική έρευνα, την Τέχνη καθώς και την αντίληψή τους για το θείον που απετέλεσε το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοσμοθεάσεως και του ελληνικού πολιτισμού. Οι παράγοντες αυτοί, αλληλένδετοι για τους προγόνους μας και για όποιον σήμερα επιχειρεί να τους κατανοήσει, συναποτελούν ένα όλον η προσέγγισή του οποίου φρονούμε ότι αποτελεί ζητούμενο αλλά και αναγκαιότητα για το σύγχρονο γίγνεσθαι.….Αυτή την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας προβάλλουμε και αναδεικνύουμε στις εκδηλώσεις των Προμηθείων. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων.….

   Τα Προμήθεια 2010 θα τελεστούν στις 18, 19 και 20 Ιουνίου. Η επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ανατεθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Προμηθεύς Πυρφόρος” ως μόνιμο πλέον φορέα με θεσμοθετημένη διάσταση ευθύνης, ενώ στις εκδηλώσεις μετέχουν εμπράκτως φορείς, ομάδες και προσωπικότητες απ’ όλη την Ελλάδα.  …

    Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας, ελπίδας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε,
επαινείτε αρετήν

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Επιτροπή Προμηθείων 2010
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 21, 2010, 15:06:08 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 07, 2010, 14:56:08 »
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2010
promitheia@gmail.com
                                     http://promitheia.wordpress.com/                               
Π ρ ο μ ή θ ε ι α  2010
18, 19 και 20 Ιουνίου
Εκδηλώσεις τιμής
προβολής και ανάδειξης
της ελληνικής θέασης του κόσμου

Συμπαράσταση στον Σωκράτη Χριστοδουλάρη

Πριν από λίγες μέρες το σπίτι του Σωκράτη Χριστοδουλάρη, μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής των Προμηθείων, δέχθηκε επίθεση εμπρησμού από άγνωστα μέχρι στιγμής ανθρωποειδή. Τεράστιες οι υλικές ζημίες αλλά και δολερό το ηθικό πλήγμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία που καταμαρτυρούν εμπρησμό και τα οποία συνέλεξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι εμφανέστατα.
 
Το σπίτι του Σωκράτη Χριστοδουλάρη στην Καμάριζα (αρχαία Μαρώνεια) Αττικής δεν αποτελεί μόνον το προσωπικό καταφύγιο ενός ανθρώπου, χώρος εξ’ ορισμού ιερός. Δεν είναι μόνο ο τόπος όπου μεγάλωσαν τα παιδιά του και όπου οι προσωπικές αναμνήσεις, τις οποίες τόσο βάναυσα τα ανθρωποειδή καταπάτησαν, είναι διάχυτες σε κάθε γωνιά. Το σπίτι του Σωκράτη Χριστοδουλάρη και ως σύνολο το κτήμα μέσα στο οποίο αυτό βρίσκεται, εκτός από όλα τα παραπάνω, αποτελεί ταυτόχρονα ένα μοναδικό σύμβολο για τον ελληνοπρεπή χώρο. Σύμβολο ελληνικής παιδείας, σύμβολο φιλοξενίας, σύμβολο ελληνικών εορτών, αναβίωσης αρχαιοελληνικών αναπαραστάσεων, αθλητικών, ποιητικών και θεατρικών δρώμενων, και εντέλει σύμβολο ενότητας.
 
Στο χώρο αυτό υπήρχαν εγκαταστάσεις φιλοξενίας παιδιών. Στο χώρο αυτό τελούνται εδώ και χρόνια τα «Απολλώνια» τον Μάιο καθώς και πρόσφατα οι γιορτές προς τιμή της Καθόδου της Περσεφόνης στα τέλη Οκτωβρίου. Στο χώρο αυτό, εδώ και πολλά χρόνια, προσφερόταν αρχοντική φιλοξενία από τον Σωκράτη Χριστοδουλάρη σε εκατοντάδες επισκέπτες, φίλους καθώς και σε ενδιαφερόμενους που επιθυμούσαν να γνωρίσουν τον ελληνοπρεπή χώρο. Στο χώρο αυτό έβρισκαν φιλοξενία και ευήκοα ώτα πολλές ιδέες και προβληματισμοί που στη συνέχεια έπαιρναν το δρόμο της υλικής εφαρμογής τους μέσα στην κοινωνία. Στο χώρο αυτό αναπτύσσονταν ένας εξαίρετος πνευματικός πυρήνας του ελληνισμού.
 
Ο Σωκράτης Χριστοδουλάρης, γιατρός οστεοπαθολόγος από τους λίγους που εφαρμόζουν την Ιπποκράτειο Ιατρική, έχει ιδρύσει την Λακωνική Αγωγή διδάσκοντας πρότυπα του αρχαίου ελληνικού ιδεώδους σε νεαρές ηλικίες. Έχει πλούσια κοινωνική και δημόσια δραστηριότητα με ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά προσωπικού μόχθου, χρημάτων και υλικοτεχνικής υποδομής για την προώθηση των ελληνικών αξιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εκτός αυτών, υπήρξε από τους πρωτεργάτες του θεσμού των Προμηθείων που μαζί με τον Τρύφωνα Ολύμπιο έθεσαν τις βάσεις για τις γιορτές αυτές του ελληνισμού, έχοντας ο ίδιος σταθερή παρουσία στις εκδηλώσεις επί 15 συναπτά έτη. Από το 2007 είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Προμηθείων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής κοσμοθεάσεως με την εφαρμογή πρωτότυπων ιδεών και προτάσεων, με την πάντα θετική προσωπικότητά του, με τον ενωτικό, δυναμικό και ήπιο χαρακτήρα που τον διέπει.
 
Ο Σωκράτης Χριστοδουλάρης αποτελεί μέλος της οικογένειάς μας, γι αυτό και έχουμε επιπλέον λόγο να είμαστε οργισμένοι γι αυτή την άνανδρη επίθεση σε βάρος του. Νοιώθουμε διπλά πληγωμένοι γιατί δεν χτύπησαν απλώς έναν άνθρωπο, αλλά πυρπόλησαν έναν χώρο που θεωρείται σύμβολο για όλους μας. Θέλουμε τα ανθρωποειδή που μετείχαν στην ενέργεια αυτή να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν. Το αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης, απαιτούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.
 
Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε, ενωμένοι, όλα τα ψυχικά μας αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε εκείνους που στοχοποιούν ανθρώπους έντιμους και δημιουργικούς. Μόνον η ενότητα και η ομοψυχία θα σταθούν εμπόδιο σε απροκάλυπτα εχθρικές ενέργειες που σκοπό έχουν να πλήξουν το ηθικό μας.
 
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας ώρες στα αποκαΐδια που είχαν απομείνει εκεί που μέχρι προχθές ήταν η κατοικία του φίλου και συνεργάτη μας, για να βοηθήσουν τον Σωκράτη Χριστοδουλάρη στον καθαρισμό του χώρου.
 
Σωκράτη είμαστε μαζί σου σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές.
 
                                                      2/6/2010
 
                                                      Επιτροπή Προμηθείων 2010
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 07, 2010, 16:44:48 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 17, 2010, 18:42:06 »

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των Προμηθείων, στο http://promitheia.wordpress.com/2010/06/11/programma2010/
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 25, 2010, 10:41:37 »
Τα Προμήθεια 2010 ολοκληρώθηκαν!
http://promitheia.wordpress.com/

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2010. Ο χαιρετισμός του Τρύφωνα Ολύμπιου
http://www.youtube.com/watch?v=szuBRRX5M8o&feature=related

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2010. Ο ύμνος των Προμηθείων
http://www.youtube.com/watch?v=ME9DBiMpJeA&NR=1

Ο Γ. Αγρόδιος κηρύσσει την έναρξη των Προμηθείων
http://www.youtube.com/watch?v=MEj5juiPLIg&feature=related

http://promitheia.wordpress.com/2010/06/30/tryfon/

Εισαγωγή στο δεύτερο κύκλο
Τρύφων Ολύμπιος

Το έτος 1995 (της καθεστικυΐας μετρήσεως), με την παλινόστησή μου στην Ελλάδα, αντιμετώπισα το δίλημμα, ποιοί θα μπορούσαν να είναι οι φορείς της επανελληνίσεως των εν δυνάμει Ελλήνων, οι ειδήμονες της ελληνικής γραμματείας με επικεφαλείς τους πανεπιστημιακούς, από τους οποίους καταγόμουν, ή οι μη ειδήμονες, που συνήθως αποκαλούμε λαϊκούς ανθρώπους. Πολύ συντόμως ανεκάλυψα ότι το πλείστον των ειδημόνων είχαν μουσειακή σχέση με την ελληνική κοσμοαντίληψη, δηλαδή είχαν την Ελλάδα και την γραμματεία της απλώς ως ένα επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς να επιδιώκουν την μετατροπή της σε τρόπο ζωής. Είχε δε αναπτυχθεί μια κούφια, πομπώδεις φρασεολογία με αναφορές στην κληρονομιά μας, η οποία, στην ουσία, απέτρεπε τον κοινό άνθρωπο να την θεωρεί ως δικό του κτήμα.  Έτσι στράφηκα προς τον απλό, μη ειδήμονα Έλληνα, που αγαπούσε την Ελλάδα και είχε συναισθηματικό δέσιμο με τον αρχαίο κόσμο. Υπέθετα και έτσι ήταν, ότι ο ελληνικός τρόπος ζωής και κοινωνίας βρισκόταν στο υποσυνείδητό του και χρειαζόταν μια πράξη αναμνήσεως για να αναδειχθεί σε έναν δυναμικό κληρονόμο μιας βαρειάς κληρονομιάς.

Απευθύνθηκα, συνεπώς, στον απλό Έλληνα, ταυτίστηκα με αυτόν, τον αγάπησα και με αγάπησε και από αυτή την σχέση γεννήθηκαν τα Προμήθεια του πρώτου κύκλου, το 1996, με σκοπό την ανάμνηση και αφύπνιση των πατρώων ιδεωδών. Ο τρόπος παρουσιάσεως ήταν μια απομίμηση των Διονυσιακών Θιάσων, οι οποίοι ήταν λαϊκοί και οι θιασώτες συμμετείχαν στα δρώμενα. Ο κοινός άνθρωπος μπορούσε έτσι να αποκτήσει έκφραση και να αποκτήσει ταυτότητα.

Μέσα από αντίξοες τότε κοινωνικές συνθήκες προέκυψε μια θαυμάσια αδελφικότητα και αγνότητα. Δεν υπήρχε σύλλογος Προμηθείων, πρόεδρος, εξουσία και εξουσιαζόμενοι, αλλά όλοι συμμετείχαν με ίσους όρους, στηριζόμενοι στη φιλία, για έναν κοινό στόχο. Το ελληνικό κίνημα άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται, πολλοί πυρήνες σχηματίστηκαν με σημαντικό έργο, μελέτες και βιβλία εκδόθηκαν, αντιπαραθέσεις και ιδέες απλώθηκαν. Τα Προμήθεια αποτελούσαν μια αναφορά για όλους, ήταν δημιούργημα όλων.

Τα χρόνια παρήλθαν και σήμερα στο 15ο έτος, αν και θεσμός πλέον, φαίνεται πως τα Προμήθεια κλείνουν τον πρώτο κύκλο. Θεωρώ ότι αν δεν προχωρήσουμε σε μια νέα ποιότητα και σε ανώτερο επίπεδο, είναι επόμενο ο θεσμός να εκφυλιστεί και να χαθεί, όπως χάνεται κάθε τι μη ανανεούμενο στον αείρροο χρόνο. Δηλαδή, τόσο το Eλληνικό κίνημα όσο και ο θεσμός των Προμηθείων χρειάζεται ένα δεύτερο κύκλο, ή δεύτερο στάδιο, που θα είναι ανώτερο και δυναμικότερο από το προηγούμενο. Είναι το στάδιο της εξαπλώσεως και εδραιώσεως, αφήνωντας πίσω το στάδιο της εισαγωγής. Το ερώτημα είναι τώρα ποιό θα είναι το νέο περιεχόμενο και ο τρόπος εμπεδώσεώς του. Αυτό είναι ένα μεγάλο και επίπονο έργο, το οποίο μου επιβάλλει την επιστροφή στα Προμήθεια, ώστε με την συμβολή όλων να σχηματιστεί ένα συλλογικό νέο κίνημα.

Για την ιστορία του θέματος θέλω να πω ότι αρχικώς, το 1995, πίστευα ότι το στάδιο της εισαγωγής και αφυπνίσεως θα ήταν βραχύ, ο Έλλην χαρακτήρας θα αφυπνιζόταν σύντομα, θα απέβαλε τα ιστορικά σκουπίδια που του έχουν συσσωρευτεί και θα περνούσαμε στο δεύτερο στάδιο της ενεργοποιήσεως του ιδεολογικού Ολύμπου. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι, οι αιώνες δουλείας έχουν εισέλθει αρκετά βαθειά στην ψυχή μας.

Στο δεύτερο βήμα θα πρέπει να μιλήσει ο ιδεολογικός Όλυμπος, να ενεργοποιηθεί ο Όλυμπος σαν τόπος και πνεύμα γενέσεως των Ελλήνων και του πολιτισμού τους. Υπό αυτό το πρίσμα και σαν πρώτο μέλημα είναι ο σχηματισμός μια εμπεριστατωμένης ιδεολογίας του Ολύμπου, να εκφραστεί το πατρώον έθος στο παρόν, να γίνει όραμα και ελπίδα αναγεννήσεως του ελληνικού γένους και φάρος προσανατολισμού της σύγχρονης ανθρωπότητας. Ως γνωστόν η σημερινή ανθρωπότητα, βρισκόμενη σε ταλαντεύσεις και κλυδωνισμούς, απειλούμενη από την παγκόσμια δολοπλοκία και διαφθορά και παγιδευμένη σε αναχρονιστικές ιδεολογίες άνευ προοπτικής, αναζητά επειγόντως ορόσημο και αυτό μπορεί να προκύψει από τον Όλυμπο, όσο και παράδοξο αν φαίνεται. Η μακρόχρονη ζωή μου στον δυτικό κόσμο και οι πανεπιστημιακές μου γνώσεις μου επιτρέπουν να ισχυριστώ ότι διαθέτουμε και μπορούμε να παρέχουμε την νέα ιδεολογία της ανθρωπότητας, να φέρουμε μια δεύτερη αναγέννηση και ένα νέο  Ελληνικό Διαφωτισμό.

Δεύτερο μέλημα του νέου σταδίου είναι ο σχηματισμός μια δυναμικής οργανώσεως των Προμηθείων με τόπο δράσεως πρωτίστως στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον υπόλοιπο κόσμο. Με τον τίτλο του Προμηθειέως συγκροτείται και ενεργοποιείται ένα τεράστιο δυναμικό με κατεύθυνση προς ένα κοινό στόχο, την τελική επικράτηση ενός αναγεννημένου και ανασυγκροτημένου Ελληνικού έθους.

Τρίτο και τέλος τα Προμήθεια θα πρέπει πάρουν τον χαρακτήρα πολυήμερων δρωμένων σε όλο τον (ανατολικό αρχικώς) Όλυμπο, όπως ήταν το αρχικό όραμα. Θεοί και Μούσες, σε χαράδρες και επιλεγμένες θέσεις του Ολύμπου, θα “μιλήσουν” με θιασικά δρώμενα, όπου οι πάντες θα είναι θιασώτες. Ορμώμενοι από τον χώρο του Ολύμπου θα απλωθούμε, με ειδικές πράξεις, ειδικό τρόπο και δρώμενα σε παρακείμενες πόλεις. Είναι πασιφανές ότι θα είναι ένα δυναμικό παρόν που θα προκαλέσει την καθεστικυΐα νοοτροπία και εν καιρώ θα την ανατρέψει.

Με αυτό το γενικό σχέδιο απεφάσισα να εισέλθω στο προσκήνιο εκ νέου, να εγκατασταθώ στις παρειφές του Ολύμπου και πάλι, να “νεανίσω” εξ αρχής και να απευθύνω πρόσκληση σε όλους να συμπορευτούμε επί ίσοις όροις στο κοινό όραμα και πεπρωμένο. Οι εσωτερικές εν Ελλάδι και οι παγκόσμιες συνθήκες απαγορεύουν σε νέους και γεροντοτέρους την αδράνεια, την μικροψυχία και την αδιαφορία. Η Ιστορία μας ζητά μεγαλοψυχία, σωφροσύνη και δράση για να επιτύχουμε τρανά πράγματα, όπως επιτάσσει το καθήκον προς τον Έλληνα, τον άνθρωπο και την παγκόσμια κοινωνία.

Αεί έρρωσθε και μάλα ευδαιμονείτε

30/6/2010

Τρύφων Ολύμπιος
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 25, 2010, 15:18:47 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 25, 2010, 14:46:55 »
http://promitheia.wordpress.com/2010/08/18/olympios-2/

Βίντεο: Ο Τρύφων Ολύμπιος για την διέξοδο απο τη σημερινή κρίση
Δημοσιεύθηκε από thespis στο Αυγούστου 18, 2010

Στο συμπόσιο που έγινε κατα την διάρκεια των Προμηθείων με θέμα “Στοχασμοί για τον σύγχρονο ελληνισμό”, ο Τρύφων Ολύμπιος εξέφρασε ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την διέξοδο απο τη σημερινή κρίση που διανύουμε.

Δείτε την ομιλία του στα βίντεο που ακολουθούν.

Τρύφων Ολύμπιος: Η διέξοδος απο τη σημερινή κρίση, 1
http://www.youtube.com/watch?v=iJrU97s4F7M&feature=player_embedded

Τρύφων Ολύμπιος: Η διέξοδος απο τη σημερινή κρίση, 2
http://www.youtube.com/watch?v=6665fWT6a4s&feature=related

Τρύφων Ολύμπιος: Η διέξοδος απο τη σημερινή κρίση, 3
http://www.youtube.com/watch?v=9gZSzhkI10w&feature=player_embedded

Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 31, 2011, 14:15:37 »
http://promitheia.wordpress.com/

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2011

(30 Ιουνίου & 1, 2, 3 Ιουλίου 2011)

Μια ιδεολογική προσέγγιση



Τα Προμήθεια εντάσσονται στο χώρο του κινήματος αναστηλώσεως του Ελληνικού έθους, υπό την σημαία ενός νέου Ελληνικού Διαφωτισμού. Διαχρονικές αξίες του πολιτισμού των Ελλήνων, οι οποίες δια της βίας εκδιώχθηκαν από το προσωπικό και κοινωνικό μας ‘είναι’, αναβιώνουν στην συνείδησή μας, για να αναγεννήσουν την νέα Ελλάδα. Στην παρούσα δε ιδεολογική ξηρασία, το Προμηθεϊκό κίνημα αποτελεί όαση και προοπτική, παρέχοντας ένα όραμα δημιουργίας, αξιοπρέπειας και επιβιώσεως των Ελλήνων.

Όρια και τόπος

Τα Προμήθεια έχουν εξ’ αρχής οριστεί να αποτελούν ιδεολογικό τόπο όλων των εκφάνσεων και κατευθύνσεων που η ελληνική γραμματεία και το ελληνικό έθος έχουν αναδείξει. Συνεπώς δεν περιορίζονται να εκφράζουν μια σχολή, π.χ. τον Ορφισμό, ή Επικουρισμό, αλλά  όλες τις τάσεις που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία μας, από την απαυγή του έθνους μας μέχρι την βαθμιαία κατάλυση του έθους, κατά τους πέντε πρώτους αιώνες της καθεστικυΐας χρονολογήσεως. Έτσι όλοι οι εραστές της Ελλάδας έχουν την θέση τους στα Προμήθεια.

Τα Προμήθεια δεν μπορούν να καταταγούν ή να συσχετιστούν με πολιτικά μορφώματα που δέσποσαν στον εικοστό αιώνα, όπως ο φασισμός, σοσιαλισμός, αναρχισμός, ή φιλελευθερισμός. Δεν αγγίζουν καν αυτά τα μορφώματα, ούτε αυτά μπορούν να επηρεάσουν ή να αιχμαλωτίσουν την ιδεολογική μας αναζήτηση. Η ελληνική αρχή λ.χ. του ‘εναρέτου πολίτη’, που είναι μια σταθερά διαρκείας, στέκεται υπεράνω αυτών των μορφωμάτων, διότι κανένας –ισμός και καμιά κοινωνία δεν προοδεύει χωρίς αυτή την βασική αρχή. Γι’ αυτό κάθε προσπάθεια κατατάξεως σε –ισμούς νεωτέρας εποχής είναι μάταιη.

Δύο θεμελιώδεις αρχές

Επιγραμματικότατα αναφέρουμε δύο γενικές αρχές, που είναι απαραίτητες και ικανές για την συστράτευση στα Προμήθεια. Οι αρχές αυτές είναι το αίτιο και η δύναμη γενέσεως παραγώγων αρετών και θεσμών.

Πρώτη αρχή: Παραδοχή της Ελληνικής Κοσμογονίας

Γενική αρχή είναι η δόξα ότι το σύμπαν είναι αείζωο, αΐδιο, αείρροο και αυτοπροσδιοριζόμενο, όμοιο του εαυτού του, δεν επιδέχεται εξωγενή γενεσιουργό αιτία, κανένα εξωγενή δημιουργό, δεν είναι κτίσμα κανενός, και ουδείς εξωγενής θεός παρεμβαίνει στην ύπαρξή του. Εκ του σύμπαντος έχει προκύψει ο κατά ροπήν οριζόμενος Κόσμος, ο οποίος υπόκειται στην Ανάγκη και Ειμαρμένη, και εντός του οποίου και εκ του οποίου έχουμε προκύψει εμείς οι άνθρωποι και οι θεϊκές οντότητες. Ο Κόσμος ενέχει λογική διάρθρωση και σπερματικά στοιχεία διαννοίας και νοημοσύνης εκ των οποίων συγκροτείται η ανθρώπινη διάννοια και νοημοσύνη, δια των οποίων ερμηνεύουμε τα κοσμικά και ανθρώπινα φαινόμενα. Τούτο δε είναι η βάση της φιλοσοφίας και επιστήμης.

Ο ορισμός του ‘κόσμου’ εκ του κοσμέω-κοσμώ, ενέχει βασικές έννοιες ευταξίας, νόμου, κάλλους και οικονομίας, εκ των οποίων ορίζεται, κατά συνέπεια, με λογική ταξινόμηση η κατά φύσιν δημιουργηθείσα κοινωνία και πολιτεία των Ελλήνων. Αυτή η θέση σχηματίζει το υπόβαθρο για τον ορισμό του ‘θείου’ και πολλών παραγώγων ορισμών, καθιστάμενη θεμελιώδης για τον σχηματισμό του ελληνικού έθους. Απορρίπτουμε, συνεπώς, την καθεστικυΐα δοξασία περί  εξωγενούς δημιουργού, την θεωρούμε ως μη αρμόζουσα με το ελληνικό έθος και επιδιώκουμε την αποβολή της από την κοινωνική συνειδηση. Απορρίπτουμε εισέτι την θέση του εξωκοσμικού Λόγου και την μονοπώληση του Λόγου από εκλεκτούς αντιπροσώπους και θεωρούμε έκαστον των Ελλήνων φορέα Λόγου και κριτικής σκέψεως, που τον καθιστούν υπεύθυνο για τις πράξεις του. Μ’ άλλα λόγια, οι κοσμογονικές, θεογονικές και κοσμολογικές δοξασίες αποτελούν την αφετηρία και τον αρχέγονο κορμό για το χτίσιμο λογικής πολιτείας. Γι’ αυτό η ελληνική κοσμογονία πρέπει να γίνει κοινή δοξασία της κοινωνίας της Ελλήνων και βασική θέση για την θέσπιση των Προμηθείων.

Δεύτερη αρχή: Δοξασία περί του γένους των Ελλήνων

Δεσπόζουσα, γενεσιουργός και υπαρτέρα πάντων αρχή είναι η αποδοχή της υπάρξεως και του ‘αυτοχθόνου’ του ελληνικού γένους. Το ελληνικό έθνος δεν αποτελεί παρακλάδι κάποιας φυλής, όπως της ινδοευρωπαϊκής, αλλά είναι γέννημα της πατρώας γης σε μη αναγνωρίσιμους χρόνους. Είναι έθνος γεννήτωρ του ομωνύμου έθους και πολιτισμού, και μέχρι την κατάλυσή του δεν είχε ενστερνιστεί ή υποκλέψει άλλο έθος, δεν είχε υφαρπάξει ξένη ταυτότητα, αλλά είχε από μόνο του γεννήσει τον εαυτό του ως έθνος, έχοντας έτσι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του. Είναι αυτογέννητον έθνος, το οποίο διαμορφώθηκε και διαφοροποιήθηκε στο χρόνο πάνω πάντοτε σε βασικούς και αιώνιους πυλώνες, και ένας εξ’ αυτών είναι η αρχή της κοσμογονίας. Φορείς του έθνους είναι οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση και την τιμή να μεταφέρουν και να αναπαράγουν αυτό το έθος. Ανατροπή, αναίρεση, ή εκφυλισμός του έθους συνεπάγεται αναίρεση του έθνους καθ’ αυτού. Στην νεωτέρα εποχή το γένος των Ελλήνων έχει αποβάλλει το έθος του και έχει υιοθετήσει ξένο έθος, με αποτέλεσμα να παλινδρομεί, να μιμείται, να πιθηκίζει και να χάνει τον προορισμό του και το όραμά του.

Σ’ αντίθεση προς τους άλλους αρχαίους λαούς, οι Έλληνες πρώτοι ολοκλήρωσαν την έννοια πολιτισμός στα μέτρα της εποχής τους και παρέδωσαν τον δρόμο προς ανάπτυξη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οφείλουμε συνεπώς να δεχτούμε ότι οι Έλληνες γέννησαν πολιτισμένο έθος. Έθος δε είναι ένα σύστημα δοξασιών, αντιλήψεων και πρακτικών που προκύπτει από το επίπεδο προόδου ενός λαού, καθρεπτίζει την σχέση του με τον πολιτισμό και αποτελεί την βάση και ουσία για τον σχηματισμό έθνους. Το αρχαίο ελληνικό έθος εξέφραζε την αιχμή του πολιτισμού, ήταν πρωτοπόρο και γνήσιο, μηδέποτε μιμούμενο κάποιο άλλο. Το νέο ελληνικό εκφράζει καθυστέρηση, μίμηση και υποτέλεια.

Γενική παραδοχή της πρωτίας του ελληνικού έθους

Το σύνολον Κοσμογονία, Ελληνογονία και πολιτισμός τροφοδοτούσε ένα σύστημα αξιών και αρετών, εντός των οποίων ενυπήρχε το καλόν και το λογικόν και εκ των οποίων προέκυπτε ο ελληνικός εθνικός χαρακτήρας. Η φύση της Κοσμογονίας και Ελληνογονίας  υπαγόρευε την ηθική και τον Λόγον, δια του οποίου αναζητάτο η αλήθεια. Η «γνώση» για τους Έλληνες αποτελεί την αρχή απάντων των δημιουργιών. Προϊόν της συνεργίας ηθικής και καλού, ως και νοημοσύνης, ορθού λόγου, και γνώσεως ήταν ο Ελληνικός Διαφωτισμός και Ανθρωπισμός, ο οποίος εκφράστηκε παντοιοτρόπως. Στη Φιλοσοφία – λέει ο Φ. Ένγκελς – όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να ξαναγυρνούμε στις κατακτήσεις του μικρού αυτού λαού, που τα καθολικά του χαρίσματα και η δραστηριότητά του του εξασφάλισαν στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας μια θέση που κανείς άλλος λαός δεν μπορεί να του τη διεκδικήσει… στις πολυποίκιλες μορφές της ελληνικής φιλοσοφίας υπάρχουν κιόλας, σε εμβρυακή κατάσταση, στην πορεία της ανάπτυξής τους, όλες σχεδόν οι απόψεις των κατοπινών θεωριών για τον κόσμο. (Φ. Ενγκελς: “Διαλεκτική της φύσης”.) Τώρα αναζητούμε τον νέο Ελληνικό Ανθρωπισμό.

Συμβατότητα με το παρόν

Τέλος δε, οφείλουμε να δεχτούμε ότι το ελληνικό έθος είχε συνέχεια ακόμη και σε περιόδους πνευματικής κατοχής, όπως στο Βυζάντιο, χωρίς να είναι κυρίαρχο. Εμείς είμαστε οι σημερινοί φορείς αυτού του μη κυριάρχου έθους και επιδιώκουμε την αναβάθμισή του σε κυρίαρχη θέση. Επιδιώκουμε την επικράτηση των αρχών, αξιών και αρετών, την εδραίωση του Νοός και της γνώσεως, όπως αυτή ορίζεται από τις σταθερές του έθους μας, για να προάγουμε ένα καλύτερο κόσμο. Επιδιώκουμε επίσης να συνδέσουμε το αρχαίο έθος με τον σύγχρονο ορισμό πολιτισμού. Οι πράξεις μας στα Προμήθεια αποσκοπούν στην παλιγεννεσία του έθους, για τον απλό λόγο ότι είναι συμβατό με μια προηγμένη κοινωνία στο παρόν. Είμαστε ένα λαϊκό κίνημα, πιστεύουμε ότι ο αφυπνιζόμενος λαός θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε Κοινωνία της Γνώσεως και της Αρετής, μέσα από ένα νέο Ελληνικό Διαφωτισμό και Ανθρωπισμό.

Τρύφων Ολύμπιος
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/