Αποστολέας Θέμα: Κατάθλιψη και θεραπεία  (Αναγνώστηκε 21029 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Κατάθλιψη και θεραπεία
« στις: Μαΐου 05, 2010, 10:28:33 »
http://www.depressionanxiety.gr/4/article/greek/4/72/index.htm


Ποια είναι τα Συμπτώματα;
 
 
 Η κατάθλιψη, δεν εμφανίζεται σ' όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι μεμψιμοιρούν και γκρινιάζουν διαρκώς, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων. Μερικές φορές η διαταραχή εισβάλλει με ενοχλήματα από τη σωματική, κυρίως, σφαίρα, παραπλανώντας τους μη ειδικούς ιατρούς. Στη βαριά κατάθλιψη ο ασθενής βαδίζει αργά, σέρνοντας τα βήματά του, με τον κορμό κυρτό και τo κεφάλι σκυμμένο. Το πρόσωπό του αυλακώνεται από ρυτίδες. Το βλέμμα του είναι ικετευτικό. Οι λέξεις εκφέρονται με δυσκολία, αργά, ψιθυριστά, άτονα. Οι χειρονομίες και η μιμική του προσώπου είναι περιορισμένες. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, στους οποίους κυριαρχεί το άγχος, αγωνιούν, είναι ανήσυχοι, βαδίζουν διαρκώς τρίβοντας τις παλάμες τους και κάποιες φορές τραβώντας τα μαλλιά τους.

Ο ασθενής αισθάνεται θλιμμένος, στενοχωρημένος, άκεφος, απογοητευμένος. Ο ψυχικός αυτός πόνος είναι βαρύτερος από οποιονδήποτε άλλο σωματικό. Το άτομο συγκινείται εύκολα, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές, όμως, η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω», αναφέρει. Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν, τα αποφεύγει. Τα ευχάριστα γεγονότα τα παρακάμπτει, ενώ τα δυσάρεστα τα μεγεθύνει, ένα μαύρο πέπλο εξυφαίνεται γύρω από τη σκέψη του. Όλα φαντάζουν μάταια, τίποτα δεν τον θέλγει. Παντού αναδύονται εμπόδια και δυσκολίες ανυπέρβλητες. Νιώθει κουρασμένος, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να σκεφτεί και ν' αποφασίσει. Διαρκώς αναβάλλει. Η παραμικρή δραστηριότητα τον κουράζει, τη διεκπεραιώνει κοπιάζοντας υπερβολικά. Όλα «φαίνονται βουνό». Παραμελεί την εμφάνισή του, αδιαφορεί για τη δουλειά του, απομακρύνεται από γνωστούς και φίλους και αποσύρεται στο κέλυφός του. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άλλοτε ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ταράζεται από εφιαλτικά όνειρα ή άλλες φορές ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, νιώθοντας υπερβολικά κουρασμένος. Περιγράφει την κατάστασή του λέγοντας «αισθάνομαι σα να να έσκαβα όλο το βράδυ». Η όρεξή του έχει μειωθεί, χάνει βάρος. Κάποιες όμως φορές, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η όρεξη αυξάνει. Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι ανύπαρκτη. Ακαθόριστοι πόνοι κατασκηνώνουν στο σώμα του. Ένα υπερβολικό αίσθημα για επικείμενους κινδύνους δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, κεφαλαλγίες και άλλα συμπτώματα συνοδεύουν την αγωνία που τον διαπερνά. Στην σκέψη του λιμνάζουν διαρκώς οι ίδιες μελαγχολικές ιδέες, που τις αναμασά και μονότονα τις εξωτερικεύει.

Ανακαλώντας ασήμαντα γεγονότα και σφάλματα του παρελθόντος νιώθει ενοχές και διακατέχεται από τύψεις, αισθάνεται άχρηστος, ανίκανος, ανάξιος και αποτυχημένος. Υποτιμά τον εαυτό του, τον επικρίνει. Παγιδευμένος και εγκλωβισμένος, αβοήθητος, καταστρώνει σχέδια και απεργάζεται την αυτοκαταστροφή του. Τα 2/3 των ασθενών καταλαμβάνονται από ιδέες αυτοκαταστροφής και το 10-15% προβαίνει σε απόπειρες που τελεσφορούν.

Κάποιες φορές το σύμπτωμα «κατάθλιψη» απουσιάζει από την κλινική εικόνα και η καταθλιπτική διάθεση καλύπτεται πίσω από μια μάσκα ευφορίας. Άλλοτε η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι προφανής αλλά αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου (παρορμητικές ενέργειες, χρήση ουσιών). Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στα νήπια, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί αποχωρισμός από την μητέρα, εκδηλώνεται με καθυστέρηση στη σωματική, τη νοητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Στα μικρά παιδιά, επίσης με διαταραχές του ύπνου, ενούρηση ή εγκόπριση, έντονο κλάμα ή υπερβολική ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας με ενούρηση, ονυχοφαγία, ανυπακοή και σχολική φοβία. Στους εφήβους εμφανίζεται ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.

Στους ηλικιωμένους δεσπόζουν τα σωματικά ενοχλήματα, όπως αϋπνία, κεφαλαλγία, ζάλη, ανορεξία και εύκολη κόπωση.
 
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2010, 13:21:51 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 05, 2010, 10:34:53 »
http://www.depressionanxiety.gr/75/subcategory/greek/75/index.html

Που Οφείλεται η Κατάθλιψη; 
   
Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό αίτιο που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση των καταθλιπτικών επεισοδίων. Η κατάθλιψη είναι μια νόσος πολυπαραγοντική και οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών, βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Οι βαρύτερες μορφές της προκαλούνται κυρίως από βιολογικούς παράγοντες, ενώ οι ηπιότερες από ψυχοκοινωνικούς.

Γενετικοί Παράγοντες 
 
 Οι επιδημιολογικές έρευνες που έχουν γίνει σε οικογένειες και διδύμους καθώς και οι μελέτες υιοθεσίας κατέδειξαν ότι ο κίνδυνος νόσησης (η πιθανότητα δηλαδή να νοσήσει κάποιος) από κατάθλιψη είναι: Για τους συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) περίπου τριπλάσιος από το γενικό πληθυσμό. Για τους συγγενείς δευτέρου βαθμού (παππούδες, εγγόνια, θείοι, ανίψια, ετεροθαλή αδέλφια) διπλάσιος από το γενικό πληθυσμό. Για τους συγγενείς τρίτου βαθμού (πρώτα ξαδέλφια) ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η επικρατέστερη, σήμερα, άποψη είναι ότι κληρονομείται μια ευαισθησία (ευαλωτότητα) για τη νόσο, η οποία θα εκδηλωθεί εάν επιδράσουν ψυχοκοινωνικοί στρεσσογόνοι παράγοντες.
 
Βιολογικοί Παράγοντες
 
 1. Από τη δεκαετία του '50, ήδη, έχουν προκύψει από ερευνητικά δεδομένα ισχυρές ενδείξεις, που κατοχυρώνουν το ρόλο ουσιών, των νευροδιαβιβαστών, στην αιτιοπαθογένεια της κατάθλιψης. Οι νευροδιαβιβαστές είναι βιοχημικές ουσίες, μέσω των οποίων επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη και διαπιστώθηκε ότι στην κατάθλιψη τα νευροδιαβιβαστικά αυτά συστήματα υπολειτουργούν. Ο μηχανισμός δράσης, άλλωστε, των περισσότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα οποία δρουν ενισχύοντας την νευροδιαβίβαση που επιτελείται μέσω της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης, έρχεται να συμφωνήσει με την υπόθεση αυτή.

2. Μερικές μη ψυχιατρικές νόσοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.), όπως η νόσος του Parkinson, η επιληψία, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι όγκοι, που επηρεάζουν τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες ρυθμίζουν το συναίσθημα, εκδηλώνονται με καταθλιπτικά συμπτώματα. Ενδοκρινικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός, νόσος του Cushing), λοιμώδη και αυτοάνοσα νοσήματα (πνευμονία, λοιμώδη μονοπυρήνωση, φυματίωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, AIDS), αναιμίες καθώς και όγκοι του γαστρεντερικού (π.χ. καρκίνος της κεφαλής του παγκρέατος) εκδηλώνονται επίσης με καταθλιπτικά συμπτώματα.
Αρκετές εξαρτησιογόνες ουσίες (ιδιαίτερα η κοκαΐνη και το αλκοόλ) και φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντιυπερτασικά, κυτταροστατικά, ορμόνες και νευρολογικά) μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.
 
Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες
 
 Από ερευνητικά δεδομένα ότι οι τραυματικές εμπειρίες στα πρώτα χρόνια της ζωής, ιδιαίτερα η στέρηση των γονέων, η αδυναμία τους να κπληρώσουν το γονεϊκό ρόλο, οι συγκρουσιακές ενδοοικογενειακές σχέσεις, η έκθεση σε σωματική ή φυσική βία καθιστούν το άτομο επιρρεπές στο να αναπτύξει κατάθλιψη στο μέλλον. Τα στρεσσογόνα γεγονότα ζωής είναι δυνατόν να δράσουν ως εκλυτικοί παράγοντες σε άτομα με πρώιμες τραυματικές εμπειρίες ή σε άτομα εκτεθειμένα σε χρόνιες ψυχοπιεστικές καταστάσεις, οι οποίες συνιστούν προδιαθεσικούς -για την εμφάνιση της κατάθλιψης- παράγοντες. Τέτοια γεγονότα είναι αυτά που εκλαμβάνονται από το άτομο ως απειλητικά και επικίνδυνα, εκείνα που συνδέονται με απώλειες (π.χ. χωρισμός) και εκείνα που αποτυπώνουν δυσαρμονία στις σχέσεις με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του. Ο τρόπος, τέλος, με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αντιλαμβάνονται και αναπαριστούν τον κόσμο και την πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, να επιδεινώσει την συμπτωματολογία της και να επιμηκύνει την διάρκειά της.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2010, 13:22:07 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 05, 2010, 10:39:51 »
http://www.ygeiaonline.gr/index.php?view=article&id=300%3A2008-12-04-10-10-02&option=com_content

Κατάθλιψη: αναγνωρίζοντας τα φυσικά συμπτώματα

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει εξίσου και σωματικά συμπτώματα, που συχνά ονομάζονται «ψυχοσωματικά» ή «σωματοποίηση της κατάθλιψης».  Πολλά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αναζητούν ποτέ τη βοήθεια ειδικού, επειδή δε γνωρίζουν ότι τα φυσικά τους συμπτώματα μπορεί και να προκαλούνται από την κατάθλιψη. Επίσης, πολλοί είναι και οι γιατροί που δεν παρατηρούν τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν πόνο ή άλλα φυσικά συμπτώματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Οι κεφαλαλγίες.
Παρατηρούνται αρκετά συχνά στα άτομα με κατάθλιψη. Εάν είχατε ήδη ημικρανίες, ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν πάσχετε από κατάθλιψη.

Πόνος στην πλάτη.
Εάν ήδη είχατε πόνους στην πλάτη, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί σε περίπτωση κατάθλιψης.

Μυϊκοί πόνοι και πόνος στις αρθρώσεις.
Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου.

Πόνοι στο θώρακα.
Όπως είναι λογικό, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται οι πόνοι στο θώρακα από κάποιον ειδικό άμεσα. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη σημαντικών καρδιακών προβλημάτων. Αλλά ο πόνος στο θώρακα συσχετίζεται επίσης και με την κατάθλιψη.

Προβλήματα πέψης.
Μπορεί να νιώθετε ζάλη ή ναυτία. Ενδέχεται επίσης να εμφανίσετε διάρροια ή χρόνια δυσκοιλιότητα.

Εξάντληση και κόπωση.
Ασχέτως του πόσο κοιμάστε, ενδέχεται να νιώθετε κούραση ή εξάντληση. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ή ακόμα και αδύνατο.

Προβλήματα ύπνου.
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν πλέον να κοιμηθούν καλά. Ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί ή δεν μπορούν αποκοιμηθούν όταν πέφτουν για ύπνο. Άλλοι κοιμούνται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος.
Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους και ως εκ τούτου χάνουν βάρος. Άλλα λιμπίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων - όπως οι υδατάνθρακες - και παίρνουν βάρος.

Ζάλη. Αυτού του είδους τα φυσικά συμπτώματα δεν είναι «όλα στο κεφάλι μας». Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πραγματικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, κάτι που μπορεί να επιφέρει στομαχικές διαταραχές.

Η κατάθλιψη δείχνει να συσχετίζεται με την αστάθεια κάποιων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.  Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση που έχουμε για τον πόνο. Πάρα πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη κάνει τα άτομα που προσβάλλει να αισθάνονται τον πόνο διαφορετικά από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Μην ξεχνάτε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φυσικά συμπτώματα και μην θεωρείτε ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Ενδέχεται να χρήζουν επιπλέον επαγγελματικής βοήθειας.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος


« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2010, 13:23:05 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 05, 2010, 13:01:29 »
http://www.lovesmiles.gr/greek/index.php?pN=groups&txtWebPageID=12

Οραματισμός: Η δύναμη της σκέψης!

Ενώ και εσύ πάντα αναζητάς την ευτυχία, την οικονομική ευημερία, τη επαγγελματική επιτυχία, την οικογενειακή γαλήνη, ή μια καλή υγεία, συχνά με την σκέψη σου σαμποτάρεις την υλοποίηση όλων αυτών των πολύ όμορφων στόχων. Με άλλα λόγια, ενώ συνειδητά επιθυμείς να σου προσελκύσεις καλές εμπειρίες στη ζωή, χωρίς καν να το συνειδητοποιείς σαμποτάρεις συστηματικά μια τέτοια εξέλιξη στη ζωή. Το βασικό είναι να καταλάβεις ότι αυτό η ζωή τελικά θα σου δώσει αυτό που εσύ πιστεύεις ότι αξίζεις να πάρεις. Αν φοβάσαι ότι ποτέ δεν θα βρεθεί κάποιος να σε αγαπήσει πραγματικά, αν έχεις πεισθεί ότι θα πεθάνεις σε νεαρή ηλικία επειδή οι γονείς σου έφυγαν νωρίς, αν έχεις την βεβαιότητα ότι η ζωή είναι ένας άνισος και βασανιστικός αγώνας επιβίωσης, τότε θα μαγνητίσεις ακριβώς όλες αυτές τις καταστάσεις και θα τις κάνεις σύντομα πραγματικότητά σου.

Ο θετικός οραματισμός μας δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε το θετικό, με την προϋπόθεση ότι είμαστε διαθέσιμοι να εισπράξουμε χωρίς εκπτώσεις το καλύτερο που μπορεί να μας προσφέρει η ζωή.

Η μέθοδος είναι πολύ διαδεδομένη στις προπονήσεις πρωταθλητών ή υψηλών στελεχών επιχειρήσεων και γενικά σε ανθρώπους που επιθυμούν να προσελκύσουν στην ζωή τους κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Τι είναι ο οραματισμός

Ο θετικός οραματισμός θα σου δώσει την δυνατότητα να προσελκύσεις το θετικό, με την προϋπόθεση ότι θέλεις να εισπράξεις χωρίς εκπτώσεις το καλύτερο που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή

Ο οραματισμός είναι κάτι παραπάνω από θετική σκέψη.

Είναι η διαδικασία κατά την οποία δημιουργείς εικόνες στο μυαλό σου που τελικά γίνονται πραγματικότητα. Στην αρχή αυτές οι εικόνες είναι μια απλή φαντασίωση. Γρήγορα γίνονται προσδοκία και τελικά μεταμορφώνονται σε μια δυνατή πεποίθηση. Με τον καιρό αποκτάς την βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει σύντομα η πραγματικότητά σου. Με τον οραματισμό καταφέρνεις να προσκαλέσεις στην ζωή σου πολύ θετικές εμπειρίες χωρίς να προσπαθείς και να κοπιάζεις τόσο.

Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργείς την καθημερινότητά σου, μπορείς να δημιουργήσεις και το μέλλον σου!

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ο οραματισμός
Ο οραματισμός σου είναι χρήσιμος αν θέλεις να:

μειώσεις το στρες της καθημερινότητας
πετύχεις συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους
προσελκύσεις καλύτερες συντροφικές σχέσεις
αποκτήσεις οικονομική ευημερία και αφθονία
βελτιώσεις την σωματική σου υγεία
αποκτήσεις αυτοεκτίμηση
πετύχεις την απώλεια βάρους που επιθυμείς
Ποια είναι η διαδικασία του οραματισμού

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος νοιώθει πολύ δυσαρεστημένος με τη δουλειά του. Θα ήθελε να έχει μια πολύ πιο ευχάριστη δουλειά με μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Στη lovesmiles αρχικά βοηθάμε το άτομο που κάνει τον οραματισμό να έρθει σε μια κατάσταση χαλάρωσης. Όταν το σώμα και το μυαλό χαλαρώνουν οι εσωτερικές αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο γρήγορα και με σημαντικά λιγότερο κόπο. Έπειτα, του ζητάμε να φανταστεί ότι εργάζεται στο ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Φαντάζεται τον χώρο εργασίας, το αίσθημα ικανοποίησης, τις αρμονικές σχέσεις με τους συναδέλφους, τον υψηλό μισθό ή διάφορες σκηνές εκτίμησης και θαυμασμού του προϊστάμενου για την αποτελεσματικότητά του. Του ζητάμε να φανταστεί και την μικρότερη λεπτομέρεια αυτής της ιδανικής σκηνής. Για παράδειγμα, μπορεί να φέρει στη φαντασία του θέματα, όπως το ιδανικό ωράριο, ο ιδανικός όγκος των εργασιακών ευθυνών ή ό,τι άλλο επιθυμεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άτομο να αγγίξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και το συναίσθημα που η σκηνή του προκαλεί. Τον ενθαρρύνουμε να νοιώσει την εικόνα σαν να ήταν πραγματική εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας. Σταδιακά εκπαιδεύουμε τον ενδιαφερόμενο σε μια σειρά σημαντικών τεχνικών που θα τον βοηθήσουν να φτάσει στον στόχο του.

Οι βασικές τεχνικές που θα μάθεις είναι εύκολες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε ενήλικο επιθυμεί να προσελκύσει στην ζωή την θετική σκέψη και την επιτυχία. Οι συναντήσεις είναι ομαδικές και διαρκούν 10 εβδομάδες.

Ενημερωθείτε για τις επόμενες συναντήσεις μας:

Καλέστε στο τηλέφωνο 210-6232244 ή στείλτε το μύνημά σας στη διεύθυνση groups@lovesmiles.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2010, 13:23:23 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 05, 2010, 13:33:02 »
http://pharmaherb.gr/news/katathlipsi/katathlipsi

Η κατάθλιψη σχετίζεται συνήθως με την έλλειψη διάθεσης και με το αίσθημα της δυστυχίας. Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πότε-πότε δυστυχείς απέναντι σε δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, όπως οικογενειακά, συζυγικά ή επαγγελματικά προβλήματα, η πραγματική κατάθλιψη συνοδεύεται συνήθως και από αλλά συμπτώματα, όπως από διαταραχές ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανορεξία. Στην πραγματική κατάθλιψη, το άτομο δεν αισθάνεται απλώς άσχημα, αλλα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει και στις πιο κοινές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει το 50% των γυναικών και το 25%των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ας δούμε τις πιο κοινές μορφές κατάθλιψης:

Η καταθλιπτική αντίδραση είναι μια μορφή ήπιας, προσωρινής κατάθλιψης και πρόκειται για μια αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση. Διαρκεί από δυο εβδομάδες μέχρι έξι μήνες.
Η δυσθυμία είναι επίσης μια μορφή ήπιας, παροδικής κατάθλιψης αλλά διαρκεί μέχρι 2 χρόνια.

Η σοβαρή κατάθλιψη είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγεί και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς αιτία και φεύγει επίσης ξαφνικά, ίσως και σε ένα έτος. Συνήθως όμως κάνει έναν κύκλο και επανεμφανίζεται.
 
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Συνήθως η κατάθλιψη οφείλεται σε κάποιο σοβαρό γεγονός, όπως ένα θάνατο, ή ως αντίδραση σε κάποιο φάρμακο λόγω ορμονικών μεταβολών, όπως το στάδιο πριν την εμμηνόρροια ή μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Τέλος, μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ασθένειες, όπως μια ιογενή λοίμωξη ή λόγω χρόνιου πόνου είτε λόγω κόπωσης.
Οι αιτίες της κατάθλιψης είναι αρκετά σύνθετες και όχι απολύτως γνωστές ή κατανοητές, αλλά μπορεί τελικά να συνίστανται και σε αλλαγές στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου (διαταραχές νευροδιαβιβαστων) .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ?

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και η ισορροπία του πιθανόν να διαταραχθεί εύκολα από ορισμένες τροφές ή από διατροφικές ελλείψεις. Η καφεΐνη και η ζάχαρη σχετίζονται συνήθως με την κατάθλιψη και η αφαίρεσή τους από τη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να ανεβάσουμε τη διάθεση μας σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Η καφεΐνη έχει ισχυρές τονωτικές ιδιότητες που αφορούν τόσο στο μυαλό μας όσο και στο σώμα μας και μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει το άγχος καθώς και συναφή συμπτώματα αυτού (όπως αϋπνία και ταχυπαλμία) . Το αλκοόλ είναι επίσης μια συνήθης αιτία κατάθλιψης και η αποχή από αυτό για ένα μήνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας προτού αποταθείτε στα ισχυρά αντικαταθλιπτικα, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (έλλειψη της βιταμίνης αυτής φαίνεται να παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από 1000mg βιταμίνης C ημερησίως)

ΥΠΕΡΙΚΟ (Hypericum perforatum) ή βάλσαμο, το οποίο αποτελεί το φυσικό Prozac σε περιπτώσεις ήπιας ως μέτριας κατάθλιψης. Οι ιδιότητες του φυτού είναι ιδιαιτέρα γνωστές και διαδεδομένες στην Ευρώπη, ενώ για παράδειγμα στη Γερμάνια οι πωλήσεις του υπερτερούν σε αριθμό σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεων όλων των άλλων αντικαταθλιπτικών μαζί, καθώς επίσης και του Prozac, με αναλογία μεγαλύτερη από 7 προς 1!

Το βότανο διατίθεται ως υγρό ή ξηρό εκχύλισμα ή σε καψουλα, ενώ η συνισταμένη δόση είναι 300 mg φυτικού εκχυλίσματος (με περιεκτικότητα 0, 3% υπερικίνη) τρείς φορές την ημέρα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Είναι προφανές ότι η κατάθλιψη ανάλογα με τη σοβαρότητά της χρίζει ιατρικής παρακολούθησης και σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία απαιτεί τη χρήση σκευασμάτων κλασσικής ιατρικής, δηλ. τα κοινά αντικαταθλιπτικά τα οποία πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, για τις ήπιες ή παροδικές μορφές καταθλιψης, εχουν εμφανιστεί πολλές κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες όπως:

-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ- είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική) ενώ οι επιτυχίες της επικεντρώνονται συνήθως σε παθήσεις του ψυχισμού. Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφτείτε.

-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- τα αιθέρια έλαια δρουν ευεργετικά σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Κατάλληλα, σε αυτήν την περίπτωση είναι τα αιθέρια έλαια ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ, ΛΕΒΑΝΤΑΣ , ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ, ΣΑΛΒΙΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ.

Τα έλαια αυτά είναι ευεργετικά όταν προστεθούν στον μπάνιο σας ή αν τοποθετηθούν λίγες σταγόνες από αυτά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για τον αρωματισμό του χώρου σας ή αν προσθέσετε σταγόνες από αυτά σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύσετε.

Τα αιθέρια έλαια RAVENSARA AROMATICA και CINNAMOMUM CEYLANICUM μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε από του στόματος θεραπεία με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ- απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση καταλλήλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει!

-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ- πανάρχαια μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια) , με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.

ΒΟΤΑΝΑ

Iδιαίτερα σημαντική είναι η αποτελεσματικότητα των διάφορων φαρμακευτικών φυτών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Έτσι, εκτός από το Βάλσαμο που προαναφέρθηκε, χρήσιμα είναι και τα εξής φυτά:

-ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το αφέψημα από δεντρολίβανο παρασκευάζεται ως εξής:
Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου και αφήστε το για 10 λεπτά. Προτού το πιείτε, σουρώστε το.

-ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis) το οποίο μπορεί να βοηθήσει επίσης στη νευρικότητα που οφείλεται σε διανοητική υπερκόπωση ενώ ταυτόχρονα τονώνει τη μνήμη αν αναμειχθεί με ρίζες σέλινου. Το αφέψημα παρασκευάζεται όπως και του δεντρολίβανου.

-ΑΓΡΙΟ ΘΥΜΑΡΙ (Thymus serpyllum) το οποίο ανακουφίζει από ήπια κατάθλιψη όταν χρησιμοποιηθεί με τον εξής τρόπο: Τοποθετείστε 200 γραμμάρια του αποξηραμένου φυτού σε 6 λίτρα κρύο νερό και αφήστε το όλη τη νύχτα. Το πρωί το ζεσταίνετε, το στραγγίζετε και προσθέστε το υγρό αυτό στο νερό του μπάνιου σας. Μείνετε στο νερό για 20 λεπτά ενώ μετά το λουτρό, μη σκουπιστείτε, τυλιχτείτε σε ένα μπουρνούζι και ξαπλώστε στο κρεβάτι για μια ώρα για να ιδρώσετε.

-ΜΙΓΜΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ (το οποίο, όπως και όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας) .

-ΜΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ (Αvena sativa, Turnera difusa, Hypericum perforatum) , το οποίo όπως όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας.

-ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- μέθοδος που ομοιάζει της ομοιοπαθητικής οποία βασίζεται στη χορήγηση ορυκτών και μεταλλοειδών. Δεν είναι τοξική, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ενώ δρα στη γενική σωματική κατάσταση του ασθενή και ο σκοπός της είναι να επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τα μονοπάτια εκείνα του μεταβολισμού που έχουν υποστεί εμπλοκή σε ενζυμικό επίπεδο. Τα λιθοθεραπευτικά σκευάσματα διατίθενται από εμάς σε μορφή αμπούλας. Ζητείστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο αυτή, όπως και για όλα τα παραπάνω, στο φαρμακείο μας.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 05, 2010, 13:37:12 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 10, 2010, 00:41:07 »
http://www.vita.gr/html/ent/254/ent.2254.asp

Bάλσαμο για το σώμα και την ψυχή
Tζούλυ Aποστολάτου
01 Ιουνίου 2006 

Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.

Σχετικά με το όνομά του

H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, βαλσαμάκι, μπάλσαμο, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο. Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων που χύθηκαν όταν αποκεφαλίστηκε.

Tο φυτό και η ιστορία του

Tο βαλσαμόχορτο είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν ονομαστές. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Tέλος, αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα».

Tι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική του χρήση

H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό. Oι τρόποι που το χρησιμοποιούμε είναι:

Kάψουλες(ξερό εκχύλισμα ή τιτλοδοτημένο ξερό εκχύλισμα)

Tο τελευταίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων δραστικών συστατικών του και κυρίως της υπερικίνης. Στη μορφή αυτή, το υπερικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έλαιο

Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο (σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου) και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Tότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.

Aλοιφή

Παράγεται από παρθένο ελαιόλαδο και σκόνη από το αποξηραμένο φυτό. Oι ακριβείς αναλογίες των συστατικών της κρέμας καθορίζονται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και παρασκευάζεται από ειδικευμένους στη βοτανοθεραπεία φαρμακοποιούς. Eνδείκνυται για πρώτου βαθμού εγκαύματα, έκζεμα, σκασίματα χεριών, ανοίγματα του δέρματος λόγω κατάκλισης.

Ποσιμο εγχυμα
 
Eίναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές, για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Bάμμα
Xρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Yπερικό και κατάθλιψη

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
• Aντιπυρετικό και παυσίπονο.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

• Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.
• Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια.
• H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.
• Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.

Eλπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS

Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.

H γνώμη του ψυχιάτρου

Σύμφωνα με το λέκτορα Ψυχιατρικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, κ. Πέτρο Σκαπινάκη, η υπερικίνη, με βάση έγκυρες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, έχει αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση της ελαφριάς και μέτριας βαρύτητας κατάθλιψης. Tο υπερικό παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή αποτελεί ίσως τη μοναδική φυτική ουσία με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, που είναι καθαρά χημικές. Στη χώρα μας μπορεί οποιοσδήποτε να το αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού. Eπίσης, δεν το παρέχουν τα ταμεία, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τη Γερμανία, όπου συνταγογραφείται ευρέως από τους γιατρούς και παρέχεται στους ασθενείς με ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως όλα.1 Aπαγορεύεται η λήψη του μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου ο ασθενής να δει αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η θεραπεία του για αρκετούς μήνες.

H άποψη του βοτανοθεραπευτή

Ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για την υγεία του ανθρώπου χαρακτηρίζει το βαλσαμόχορτο ο βοτανολόγος-ολιστικός γιατρός κ. Ξενοφών Mάγνης. Tο χρησιμοποιεί ευρέως στη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. στρες, κατάθλιψη) και του δέρματος, καθώς επίσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως: είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αυθαίρετη χρήση του, χωρίς δηλαδή τη συμβουλή ειδικού, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα μάλιστα αν το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάθλιψη. Tότε απαιτείται η λήψη της σωστής δόσης, η οποία ορίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ποτέ παράλληλα με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

H άποψη του φαρμακοποιού

Mε αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επιστημονική αποδοχή διεθνώς, το υπερικό, σύμφωνα με τη φαρμακοποιό κ. Γιάννα Περγαντά, είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Aποτελεί ένα από τα λίγα βότανα στον κόσμο που έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Στη χώρα μας, πωλείται στα φαρμακεία, όπως και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και το φυτό ατόφιο σε κάψουλες και ταμπλέτες. Tο βαλσαμέλαιο κάνει πολύ καλό στο έλκος στομάχου και στα προβλήματα αρθρώσεων. Tο βάμμα του υπερικού χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκευασμάτων βάσει ιατρικής συνταγής, για την αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης κλπ. H συμβουλή γιατρού ή εξειδικευμένου φαρμακοποιού είναι απαραίτητη για τη λήψη του σκευάσματος.

info
Internet www.medlook.net
______________________________________________________________________

1 Ψυχιατρικός έλεγχος και στα βότανα?  Τα βότανα δεν έχουν παρενέργειες, και δεν χρειάζεται να συμβουλευτούμε κανέναν γιατρό για την χρήση τους, αρκεί να κάνουμε εμείς οι ίδιοι την έρευνα μας, για την θεραπευτική τους ικανότητα και για οδηγίες χρήσης.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 10, 2010, 00:49:18 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Κατάθλιψη και θεραπεία
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 10, 2010, 19:49:40 »
http://www.vita.gr/html/ent/374/ent.2374.asp

Κράταιγος

Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/