Αποστολέας Θέμα: Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων  (Αναγνώστηκε 4810 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων
« στις: Δεκεμβρίου 21, 2009, 10:12:35 »
http://news24gr.blogspot.com/2009/12/blog-post_7400.html

Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων

Φωτισμένοι δρόμοι, στολίδια στα μαγαζιά, μελωδίες από παντού...πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Γιορτές που υπόσχονται χαρά, ανταλλαγές δώρων, ξεκούραση από τους εξοντωτικούς εργασιακούς ρυθμούς, συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα και ελπίδα για αλλαγές με τον ερχομό του νέου έτους...
Κι όμως, δεν νιώθουν όλοι το ίδιο....

«Τα χριστούγεννα με μελαγχολούν» είναι μια έκφραση που ακούς, όχι σπάνια, από κάποιους. Πολλοί βιώνουν την περίoδο αυτή απογοήτευση, άγχος, ακόμα και κατάθλιψη με σκέψεις που φτάνουν μέχρι το απονενοημένο διάβημα.... Πρόσφατη μελέτη 24.000 ατόμων σε 13 χώρες έδειξε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι αυξημένες την περίοδο μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 10 Ιανουαρίου, ιδαίτερα μάλιστα τις πρώτες μέρες του νέου έτους! Πως μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό? Γιατί μια –καθόλου αμελητέα- μερίδα ανθρώπων τις γιορτινές αυτές μέρες βυθίζονται στη θλίψη?

Οι ευρευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς μιλούν για την «επίδραση των ανεκπλήρωτων υποσχέσων», υποστηρίζοντας ότι η περίοδος των εορτών και των διακοπών υπόσχονται πολλά, αλλά τελικά επιφέρουν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Κάποιοι επίσης αναφέρονται σε «ευάλωτες στις διακοπές προσωπικότητες», άτομα δηλαδή που είναι πιο επιρρεπή να βιώσουν άγχος και θλίψη τις περιόδους των καθιερωμένων εορτών. Η θλίψη της Κυριακής είναι μια μικρογραφία αυτού του φαινομένου. Πόσοι άραγε την Κυριακή δεν βιώσαμε ένα αίσθημα κενού, ενώ περιμέναμε με ανυπομονησία αυτήν την μέρα της εβδομάδας; Ενα κενό που συγκαλύπτεται καλά με την υπεραπασχόληση των καθημερινών και αναδύεται αυτή την μέρα που δε βρίσκουμε κάτι που να μας γεμίζει πραγματικά.

Πως μπορεί λοιπόν να ερμηνευθεί η μελαγχολία των εορτών;

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνοδεύεται από προσπάθεια για απολογισμό του έτους που φεύγει, ανάμνηση των απογοητεύσεων και των απωλειών που είχαμε, αλλά παράλληλα και από αφύπνιση των αναγκών μας για αγάπη και υποστήριξη από τους άλλους. Ο άνθρωπος έχοντας περισσότερο διαθέσιμο χρόνο έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τις υπαρξιακές του αναζητήσεις. Γι αυτό και η θλίψη γίνεται εντονότερη στα εσωστρεφή και κοινωνικά απομονωμένα άτομα, αυτά που ανακαλύπτουν το βάθος της προσωπικής τους μοναξιάς και την έλλειψη ουσιαστικών ανθρωπίνων σχέσεων. Και προσπαθούν ανεπιτυχώς να τις υποκαταστήσουν με καταναλωτικές σπατάλες σε υλικά αγαθά... Επιπλέον, παραμονές του νέου έτους ο καθένας προσδοκεί ότι η νέα χρονιά θα φέρει κάτι καινούργιο και θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Όμως, στα πιο ευαίσθητα και συναισθηματικά άτομα, η οριοθέτηση μη ρεαλιστικών προσδοκιών και στόχων λειτουργεί ως επιβαρυντικός παράγοντας και εκλύει συναισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας. Οταν λοιπόν οι διακοπές οδεύουν στο τέλος τους τόσο συνειδητοποιεί κανείς ότι οι ελπίδες για κάτι καλύτερο αποδεικνύονται φρούδες, κάτι που συνεπάγεται δυσβάσταχτη θλίψη.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι επίσης το γεγονός πως οι γιορτές ξυπνούν μέσα μας αναμνήσεις αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν και αναμνήσεις χαρούμενων γεγονότων και στιγμών ανεμελιάς του παρελθόντος που τώρα εκλείπουν. Ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί τότε οι απώλειες αγαπημένων προσώπων κάνουν την παρουσία τους εντονότερη. Εάν μαζί με τα προαναφερθέντα προστεθούν και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας, γεγονότα που ενίσχυσαν το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μας για το μέλλον, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ειδικά τα φετινά Χριστούγεννα κρύβουν περισσότερη θλίψη μέσα τους συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να νιώσουμε καλύτερα αυτήν την περίοδο ξορκίζοντας τη θλίψη?

• Καταρχήν ο πρώτος που θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτές τις μέρες είναι ο εαυτός μας. Εάν δεν τα έχουμε με αυτόν καλά, δεν μπορούμε να τα έχουμε με κανέναν άλλον… Το πρώτο δώρο που θα κάνουμε λοιπόν πρέπει να είναι προς τον εαυτό μας που τόσο τον πιέζουμε τον υπόλοιπο καιρό!

•Να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας για ανασκόπηση των γεγονότων της περασμένης χρονιάς και να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε νέους στόχους, πάντα όμως ρεαλιστικούς!

• Αξίζει να αφιερώσουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας σε συναντήσεις με πρόσωπα που πραγματικά μας αγαπούν και μας νοιάζονται, ξεκινώντας από την οικογένεια και τους αληθινούς φίλους, γιατί μόνον αυτοί μπορούν να μας προσφέρουν την ασφάλεια που μας λείπει και να μας γεμίσουν αυτοπεποίθηση.

• Να θυμόμαστε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υποκριθεί ότι είναι χαρούμενος. Ποτέ κανείς δεν ένιωσε χαρούμενος επειδή ‘πρέπει’ να είναι χαρούμενος... Συνεπώς οφείλουμε να αφήσουμε τον εαυτό μας να εκφραστεί ελεύθερα, να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ανάγκες και να μην υπαναχωρήσουμε στα ‘πρέπει’ που οι άλλοι μας επιβάλλουν.

• Και τέλος, να πάψουμε να βλέπουμε τα πράγματα από την αρνητική σκοπιά. Μόνο η θετική προσσέγιση μπορεί να μας προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.  Μακριά λοιπόν από τη μιζέρια και την απαισιοδοξία.... Ας είναι τα Χριστούγεννα αυτά το έναυσμα για μια νέα προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα που μας ενοχλούν γύρω μας!

Γεώργιος Παπαζήσης - Ψυχιάτρος Θεσσαλονίκη - Λέκτορας ΑΠΘ http://www.gpapazisis.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 21, 2009, 10:43:52 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 21, 2009, 11:08:56 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2009, 11:13:36 »
και η Ελληνική επαναστατική φιλοσοφημένη άποψη....

Χρόνια Πολλά - video clip - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
http://www.youtube.com/watch?v=hU6WF7s8RDw

"Οι νέοι σήμερα αρχίζουν να βλέπουν την πραγματικότητα μας και να διαισθάνονται τα επερχόμενα. Κι όπως εμείς εκείνο το καιρό, σαν τελείωσεν ο πόλεμος, σατυρίζαμε την επίσημη Ελλάδα, έτσι κι οι τωρινοί νέοι σαν τον Δεληβοριά, χλευάζουν τον "σοσιαλισμό μας", τον "προοδευτισμό" μας και τον κενόδοξο φιλελευθερισμό μας, αναζητώντας την αλήθεια σε αθέατες προς το παρόν ημερομηνίες, που θ' ανατρέψουν τον παρόντα κόσμο μας και θα του χαρίσουν αξίες καινούριες, απρόοπτες και διαχρονικές." - Μάνος Χατζιδάκις

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
http://www.youtube.com/watch?v=EJmGym7Ag9I&feature=PlayList&p=183A34525800A6F2&playnext=1&playnext_from=PL&index=7

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ-ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
http://www.youtube.com/watch?v=M7Oz38cJGdw&feature=PlayList&p=183A34525800A6F2&index=8&playnext=2&playnext_from=PL
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 21, 2009, 11:26:59 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.609
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Απ: Η Μελαγχολία των Χριστουγέννων
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 22, 2009, 11:56:32 »
Η Ηλιολατρική Καταγωγή των Χριστούγεννων.
http://www.youtube.com/watch?v=IdkvUnFVbnY&feature=player_embedded

Τι είναι όμως τα Χριστούγεννα? 

Αν αντικαταστήσουμε τον Ιησού με τον Απόλωνα - 'Ηλιο, τότε θα επιστρέψουμε στην Ελληνική Μυθολογία και Επιστήμη και θα εξαφανιστεί η χριστιανική εξαπάτηση.  Είναι καθήκον μας αν επιζητούμε την ΑΦΥΠΝΙΣΗ, την Σοφία, την Γνώση, την Πνευματικότητα, να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ...

Ας Μορφωθούμε και ας Γνωρίσουμε την Αλήθεια, έτσι ώστε το ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ, να λάμψει και ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΑΣ, Μεταστοιχειώνοντας την Ελληνική Κοινωνία σε μία Κοινωνία Ελευθερίας, Γνώσης και Αρετής.

Ας αντισταθούμε στον σκοταδισμό και στην απάτη του χριστιανισμού, και ας αντικρύσουμε την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΑ, στην ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. 

Αν επιζητούμε την Σωτηρία της Ελλάδας μας, και την Σωτηρία της ζωής του καθενός μας, αυτόν τον δρόμο χρειάζεται να ακολουθήσουμε, ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΡΙΖΕΣ, ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ενός γένους Ηλιακών Ηρώων και Χριστών.

Και εφόσον φτάσουμε στον προορισμό μας, έχουμε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, να προχωρήσουμε, αυτή τη φορά, ξεπερνώντας ακόμα και τον Αρχαίο Ελληνικό μας Πολιτισμό, συνθέτοντας Παρελθόν και Παρόν, δημιουργώντας το Νέο Φωτισμένο Μέλλον της Ανθρωπότητας, μιας Κοινωνίας Γνώσης και Αρετής.

Η Ελλάδα καλείται να ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Διότι τα περιθώρια στενεύουν, διότι έφτασε το Πλήρωμα του χρόνου, να βγάλουμε φτερά, να Φωτιστούμε, και μετέπειτα να προσγειωθούμε προς εργασία και συνεργασία, για μία Ενάρετη και Ελεύθερη Κοινωνία.

Ας ευχηθούμε πως το Μήνυμα του Ουρανού στον Κριό1, να ηχήσει δυνατά μέσα μας, ξεκινώντας, μία Νέα Αναγέννηση, χαρίζοντας Νέα εργαλεία και Γνώσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε την Πραγμάτωση, του Πρωταρχικού Οράματος όλων μας, ένα Παράδεισο στην Γη μας.

Το 2010, είναι η Αρχή της Οριστικής Κρίσης και ταυτόχρονα η Αρχή της Ελληνικής Αναγέννησης.  Ο δρόμος έχει χαραχθεί, η επιλογή δική μας.  Ελευθερία ή θάνατος!

Το Ορφικό Ρόδο, ο Αυθεντικός Ελληνικός Χριστός εντός μας, ας είναι παντοτινός μας σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα, έτσι ώστε να επέλθει η Αναγέννηση της Ελληνική μας ψυχής, και μέσω ημών, η Αναγέννηση όλου του Κόσμου μας.  Γένοιτο!

Αγαπητοί αδελφοί, φίλοι και αναγνώστες μας,
σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη, καλό Κουράγιο, και καλή Νίκη!

Φως και Ζωή είθε να πλημμυρίζει την ύπαρξή μας.

Η Διαχείριση της ΑΜΡΑ
___________________________________________________

1http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,2007.0.html
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 22, 2009, 15:36:13 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/