Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Rose

Σελίδες: 1 ... 101 102 [103]
1531
Πόσοι από εμάς θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένας σοβαρός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου θα μπορούσε να παρέχει μαθήματα, δωρεάν σεμινάρια, παρουσιάσεις, πειραματικά εργαστήρια, χώρους βιβλιοθήκης και διαλογισμού, αμφιθέατρο, αίθουσες διαλέξεων, συνεδριάσεων, Ροδόκηπο Φιλοσόφων... κτλ... όπου επιστήμονες, πνευματικοί, καλλιτέχνες, και εσωτεριστές παντός χώρου θα μπορούσαν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, με απώτερο στόχο να συνεργαστούμε πάνω σε ένα κοινό όραμα, να γαληνέψουμε τους ψυχισμούς μας, και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη Γη, αρχίζοντας από την κοινωνία μας;

Πόσοι από εμάς θα θέλαμε να υπάρχει ένας Σοβαρός Επώνυμος Οργανισμός, όπου θα συνεργάζονται έμπειροι εσωτεριστές και επιστήμονες, και θα μπορούμε να βασιστούμε στην κρίση του οργανισμού, ή της ερευνητικής ομάδας, σε σχέση με ένα βιβλίο, μία θεωρία που κυκλοφορεί ή παντός τύπου ερωτήματα εσωτερισμού, ιστορικότητας, και επιστήμης; 

Πόσοι από εμάς δεν πελαγώσαμε, όταν περιστοιχιζόμασταν από βιβλία και θεωρίες, και από μία πληθώρα σχολών, με διαφορετικές γραμμές ή δόγματα, και δεν γνωρίζαμε ποιος θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει, ή ακόμα χειρότερα δεν γνωρίζαμε, τι ψάχναμε και γιατί;

Πόσοι από εμάς θα θέλαμε αυτήν την έμπειρη γνώμη, αυτήν την πιστοποίηση ISO, αυτό το πόρισμα, έτσι ώστε να μην χάνουμε τσάμπα τον χρόνο μας, ή ακόμα να μην κινδυνέψουμε να χάσουμε το μυαλό μας φέροντας καταστροφικές συνέπειες στην ζωή μας αλλά και στους γύρω μας.

Πόσοι πραγματικά σε εκείνες τις στιγμές ψάχναμε ένα έμπειρο χέρι, να μας βοηθήσει, έναν άνθρωπο που είχε ήδη περπατήσει τον δρόμο, και γνώριζε, έτσι ώστε να μπορούμε να ησυχάσουμε τον νου μας και την καρδιά μας, δίνοντας λύση στην ανησυχία μας... Κάποιον που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε πως δεν θα εκμεταλευτεί τον πόνο και την αδυναμία μας, έτσι ώστε να κεδροσκοπίσει πάνω μας.

Πόσοι από εμάς πραγματικά θα θέλαμε να καλυτερέψουμε την ζωή μας, αλλά και την σωματική ή ψυχική μας υγεία, και με την σειρά μας, να συνδράμουμε στην βελτίωση της κοινωνίας μας σε κάθε επίπεδο.

Πόσοι από εμάς, ακούσαμε την λέξη Φώτιση ή Αφύπνιση και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, και πως μπορεί να επιτευχθεί;

1532
Amorc / AMORC - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ?
« στις: Ιούλιος 15, 2007, 15:54:43 »
Manifesto Positio Fraternitatis Rosae Crucis, 20 Μαρτίου 2001, Ροδοσταυρικό έτος 3354 (από Ακενατόν)

ROSICRUCIAN UTOPIA
God of all beings,God of all life,

In the humanity we are dreaming of:

•  Politicians  are  profoundly  humanistic  and  strive  to  serve  the common good;
•  Economists manage state finances with discernment and in the interest of all;
•  Scientists  are  spiritualistic  and  seek  their  inspiration  in  the  Book of Nature;
•  Artists are inspired and express the beauty and purity of the Divine Plan in their works;
•  Physicians are motivated by love for their community and treat both the soul and the body;
•  Misery and pover ty have vanished, for everyone has what one needs to live happily;
•  Work is not regarded as a chore; it is looked at as a source of growth and well-being;
•  Nature  is  considered  to  be  the  most  beautiful  temple  of  all,  and animals  are  considered to  be  our  brothers  and  sisters  on  the  path of evolution;
•  A World Government composed of the leaders of all nations, working in the interest of all humanity, has come into existence;
•  Spirituality is  an ideal  and a  way of  life,  which springs forth from a  Universal Religion,  founded  more upon  the knowledge of divine laws than upon the belief in God;
•  Human relations are founded upon love, friendship, and community, so that the whole world lives in peace and harmony.

 So Mote It Be!

---------------------------------------------------------------------------------------
Ροδοσταυρική Ουτοπία

Θεέ όλων των οντοτήτων, Θεέ όλης της ύπαρξης,
Στην ανθρωπότητα στην οποία ονειρευόμαστε,

• οι πολιτικοί είναι βαθύτατα ανθρωπιστές και υπηρετούν το γενικό καλό,
• οι οικονομολόγοι διαχειρίζονται τα οικονομικά του Κράτους με σύνεση και εργάζονται για το συνολικό συμφέρον,
• οι επιστήμονες είναι πνευματικοί και λαμβάνουν έμπνευση από το Βιβλίο της Φύσης,
• οι καλλιτέχνες εμπνέονται και εκφράζουν μέσα από τα έργα τους το κάλλος και την αγνότητα του Θεϊκού Σχεδίου,
• οι γιατροί οδηγούμενοι από την αγάπη για την κοινωνία τους, θεραπεύουν σώμα και ψυχή,
• δεν υπάρχει πια μιζέρια ούτε φτώχεια, εφόσον όλοι έχουν ακριβώς ότι χρειάζονται για να ζουν ευτυχισμένοι,
• η εργασία δεν βιώνεται ως ταλαιπωρία, αλλά ως πηγή ανάπτυξης και ευημερίας,
• η φύση θεωρείται ο ομορφότερος όλων των Ναών και τα ζώα αδέρφια μας που βρίσκονται σε εξέλιξη,
• έχει δημιουργηθεί μία Παγκόσμια Κυβέρνηση που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εθνών, που εργάζονται για το όφελος όλης της ανθρωπότητας,
• η πνευματικότητα είναι ένα ιδεώδες και ένας τρόπος ζωής, που εκπορεύεται από μία Παγκόσμια Θρησκεία, βασισμένη κυρίως στην γνώση των θεϊκών νόμων παρά στην πίστη,
•οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, στη φιλία και στην αδελφοσύνη έτσι ώστε ολόκληρος ο κόσμος να ζει ειρηνικά και αρμονικά.

Γένοιτο!


1533
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη.
Επειδή, με τον καταστατικό Χάρτη, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν και πάλι την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.

Επειδή τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Επειδή η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση, Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διακηρύσσει ότι η παρούσα Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη Διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.

ΑΡΘΡΟ 1
'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

ΑΡΘΡΟ 2
Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

ΑΡΘΡΟ 3
Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

ΑΡΘΡΟ 4
Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

ΑΡΘΡΟ 5
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

ΑΡΘΡΟ 6
Καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας.

ΑΡΘΡΟ 7
'Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 'Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση.

ΑΡΘΡΟ 8
Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά των πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιακά δικαιώματα τα οποία του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

ΑΡΘΡΟ 9
Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

ΑΡΘΡΟ 10
Καθένας έχει δικαίωμα, με πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δημόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει είτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του είτε, σε περίπτωση ποινικής διαδικασίας, για το βάσιμο της κατηγορίας που στρέφεται εναντίον του.

ΑΡΘΡΟ 11
1. Κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, ωσότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με τον νόμο, σε ποινική δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις.
2. Κανείς δεν θα καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που, κατά τον χρόνο που τελέστηκαν, δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο. Επίσης, δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

ΑΡΘΡΟ 12
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

ΑΡΘΡΟ 13
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.

ΑΡΘΡΟ 14
1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.

ΑΡΘΡΟ 15
1. Καθένας έχει το δικαίωμα μιας ιθαγένειας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.

ΑΡΘΡΟ 16
1. Από τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία γάμου, ο άνδρας και η γυναίκα, χωρίς κανένα περιορισμό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον γάμο, κατά τη διάρκεια του γάμου και κατά τη διάλυσή του.
2. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλονύμφων.
3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.

ΑΡΘΡΟ 17
1. Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.

ΑΡΘΡΟ 18
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

ΑΡΘΡΟ 19
Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.

ΑΡΘΡΟ 20
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς.
2. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 21
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
3. Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

ΑΡΘΡΟ 22
Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Η κοινωνία, με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να του εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

ΑΡΘΡΟ 23
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργεία.
2. 'Ολοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

ΑΡΘΡΟ 24
Καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.

ΑΡΘΡΟ 25
1. Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Εχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του.
2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. 'Ολα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμα ή εξώγαμα, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.

ΑΡΘΡΟ 26
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.
 
ΑΡΘΡΟ 27
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύονται τα ηθικά και υλικά συμφέροντά του που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή του.

ΑΡΘΡΟ 28
Καθένας έχει το δικαίωμα να επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση.

ΑΡΘΡΟ 29
1. Το άτομο έχει καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα, μέσα στα πλαίσια της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
2. Στην άσκηση των δικαιωμάτων του και στην απόλαυση των ελευθεριών του κανείς δεν υπόκειται παρά μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και να ικανοποιούνται οι δίκαιες απαιτήσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και του γενικού καλού, σε μια δημοκρατική κοινωνία.
3. Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΡΘΡΟ 30
Καμιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.

1534
Amorc / Οι σέκτες και τα δικαιώματα του ανθρώπου
« στις: Ιούλιος 15, 2007, 15:11:19 »
Παραθέτουμε τον ορισμό της λέξης "σέκτα" από την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1993:

"Ομάδα προσώπων που παρουσιάζεται ή δεν παρουσιάζεται ως θρησκεία, της οποίας οι πρακτικές χαρακτηρίζονται από παραβατικότητα ως προς τους νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα του ατόμου, ή την λειτουργία του κράτους, σεκταριστική συμπεριφορά, άρνηση των νόμων μέσω τελέσεως αδικημάτων, μέσω διαπράξεως υπεξαιρέσεων, κατάχρησης εμπιστοσύνης, απάτης, αισχροκέρδειας, οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων, κακομεταχείρισης, μη συνδρομής ατόμου σε κίνδυνο, προτροπών υπέρ του φυλετικού μίσους, λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

Στην Γαλλία, η Διυπουργική Επιτροπή ορίζει ως σέκτα, στην έκθεση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό το 2000,

"μία ένωση κλειστού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα, που δηλώνει ή δεν διακηρύσσει θρησκευτικούς στόχους, της οποίας η συμπεριφορά πλήττει τα δικαιώματα του ανθρώπου και την κοινωνική ευστάθεια".

Η ανάγνωση του άρθρου 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δείχνει ως ποιο βαθμό είναι ουσιώδους σημασία η διάκριση μεταξύ του τι είναι και του τι δεν είναι σέκτα:

"Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποίθησης, καθώς και την ελευθερία του ατόμου να εκδηλώνει την θρησκεία του ή την πεποίθησή του κατά μονάς ή από κοινού με άλλα άτομα, τόσο δημοσίως όσο και κατ' ιδίαν, δια της διδασκαλίας, των πρακτικών, της λατρείας και των τελετουργιών".

Καταναγκασμοί και Κίνδυνοι

Εν αντιθέσει με τα νέα θρησκευτικά ρεύματα, οι σέκτες επιμένουν να επιβάλλουν ένα δόγμα και ένα συχνά ιδιαίτερα καταναγκαστικό κανόνα ζωής στην κοινότητα των οπαδών τους.  Οι τελευταίοι απομονώνονται ψυχολογικά και σωματικά από την οικογένειά τους, τους φίλους τους και γενικότερα από όλους όσοι θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διδασκαλία της σέκτας ή θα τους εξέθεταν στον κίνδυνο επανένταξης στην κοινωνία.   Αντιλαμβάνεται κανείς μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι σέκτες να βλάψουν τα άτομα και γιατί οι πολιτικοί και οι λοιποί ιθύνοντες, ο καθένας ανάλογα με τις αρμοδιότητές του, μάχονται κατά του φαινομένου αυτού.

Larouse, "Οι Θρησκείες σήμερα, και ποιο το μέλλον τους", εκδόσεις Καστάλια

1535
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Α.Μ.Ρ.Α.

Η Α.Μ.Ρ.Α. είναι μία σύγχρονη Ροδοσταυρική αδελφότητα, που αντλεί από την ανεξάντλητη δυτική εσωτερική παράδοση τις αξίες, τις γνώσεις και τα ιδανικά, με τα οποία προσδοκά, να ανοίξει τον δρόμο για την Ανατολή της Υδροχοϊκής Εποχής, την εποχή της Γνώσης, της Κοινωνικής Ισότητας, και της Ελευθερίας.

Ερευνώντας και μελετώντας τους φυσικούς και ψυχικούς νόμους, αποσκοπεί στην εξέλιξη των συνειδήσεων, και στην προαγωγή του ανθρωπισμού, συμβάλλοντας στην «ίαση» της νοσούσης δυτικής μας κοινωνίας, την οποία χαρακτηρίζει το άγχος, η έκπτωση των αξιών, και η έλλειψη ανθρωπιστικών ιδεωδών.

Προσδοκούμε μέσω της ΑΜΡΑ, σε μία σύγκληση ανθρώπων, με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τον Ροδοσταυρισμό και τον Ανθρωπισμό, και ευχόμαστε να αναγεννηθεί μέσα από τις καρδιές όλων μας, ένα νέο όραμα, μια νέα προοπτική, που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των γνώσεων και στην εύρεση των κλειδιών, τα οποία θα ανοίξουν τις θύρες των μυστηρίων, της φιλοσοφίας, των μυστικιστικών, αποκρυφιστικών και ιδεολογικών συστημάτων, ασκούμενοι πνευματικά, ούτως ώστε μέσω βιωματικών εμπειριών να πετύχουμε την αφύπνιση των ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

Το Ροδοσταυρικό κίνημα αναγεννήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 10ου αιώνα, γαλουχημένο με τα θεία νάματα των πατροπαράδοτων μυστηρίων της Ελληνικής Αρχαιότητας, εμπλουτισμένο με θησαυρούς και άλλων αρχαίων πολιτισμών.

Από την αρχή της ανάδυσης της συνείδησης, η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του, εκφράστηκε μέσα από διάφορα ρεύματα και κινήματα, και έφτασε στις μέρες μας ως «Ροδοσταυρική παράδοση», συνδυάζοντας την ερμητική σκέψη με τον διονυσιακό μυστικισμό, εμψυχώνοντας και αναγεννώντας τον αποκαλούμενο δυτικό πολιτισμό.

Η ΑΜΡΑ στοχεύει στην ενδυνάμωση, εμψύχωση, και έμπνευση των φιλόδοξων ζηλωτών, συμπαραστεκόμενη στον αγώνα τους, για να πετύχουν την Πνευματική Αλχημεία, την σταδιακή μεταστοιχείωση όλων των ελαττωμάτων τους σε προτερήματα.

Για να επιτευχθούν τα οράματα και οι στόχοι της ΑΜΡΑ, έχει σχεδιαστεί ένα μυητικό σύστημα που συμπεριλαμβάνει διδασκαλίες, οι οποίες αποστέλλονται στα μέλη, ανά δεκαπενθήμερο, εντελώς δωρεάν. Οι διδασκαλίες συμπεριλαμβάνουν κείμενα εσωτερικών και επιστημονικών θεμάτων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε, για το τι περιλαμβάνει το σύστημα της μυητικής διδασκαλίας της ΑΜΡΑ, ζητώντας να σας αποστείλουμε, τις διδασκαλίες του «δοκίμου», που προϊδεάζουν για το περιεχόμενο των 7 μυητικών βαθμών της ΑΜΡΑ.

Μετά το πέρας των διδασκαλιών του «δοκίμου», έχετε την δυνατότητα:

1. Να συνεχίσετε ως «κανονικό μέλος»: στην περίπτωση αυτή, οι «εσωτερικές» και «εξωτερικές» διδασκαλίες θα συνεχίσουν να σας αποστέλλονται κανονικά, εφόσον μυηθείτε.

2. Να συνεχίσετε ως «φίλος»: αν δεν μπορείτε να μυηθείτε λόγω απόστασης, ή αν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε στον εσωτερικό κύκλο της ΑΜΡΑ, μπορείτε απλά να λαμβάνετε τις «εξωτερικές» διδασκαλίες.

Και στις παραπάνω δύο περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μία αίτηση εγγραφής στην αδελφότητα μας, έτσι ώστε να πάρετε επίσημα και τον τίτλο του «μέλους» ή του «φίλου» της ΑΜΡΑ, με όλα τα επιπλέον οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα αυτήν.

Η μόνη προϋπόθεση για να εισέλθετε στην ΑΜΡΑ, είναι να είστε Ανθρωπιστής, δεσμεύοντας τον εαυτό σας, να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν γνώσεις που θα λάβετε, προς όφελος και υπηρεσία του ανθρώπου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Διαχείριση, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@amra.gr.

1536
Αγαπητοί φίλοι,

επειδή το φόρουμ του Amorc θα πρέπει να κλείσει σύντομα, και επειδή θέλουμε να σώσουμε την υπέροχη κατάθεση ψυχής όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν, καθώς και να συνεχίσουμε το έργο μας, το φόρουμ και η ιστοσελίδα μας θα μεταφερθούν σε άλλο ιστοχώρο σύντομα.

Παρακαλούμε για την υπομονή σας μέχρι να γίνει η πλήρη μετάβαση.


1537
Αγαπητοί φίλοι,

σας ενημερώνουμε για την σημερινή διακοπή λειτουργίας του φόρουμ μας λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ευχαριστούμε θερμά τον τεχνικό Administrator του φόρουμ Fr. Κανένα, καθώς επίσης και την πολύτιμη συμβολή της Sr. Διοτίμα, που είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή να μας προσφέρει τα φώτα και την αγάπη της.

Η Ροδοσταυρική μας παρέα είναι έτοιμη και πάλι να συνεχίσει το έργο της προς την αναζήτηση του Φωτός, της Αγάπης, και της Αλήθειας.  Γέννοιτο! 

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη

1538
Αγαπητοί φίλοι,

το Ροδοσταυρικό μας Φόρουμ μεγαλώνει κάθε μέρα και πιο πολύ, τα μηνύματα μας αυξάνονται ταχύτατα, καθώς και οι επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε κοινωνία μαζί μας.

Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους φίλους που γράφονται ως μέλη, αλλά δεν γράφουνε, να αρχίσουν να γράφουν, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να μοιραστούμε τις απόψεις μας, τις κατανοήσεις μας, και να πλουτίσουμε όλοι μαζί πνευματικά.

Για τον λόγο αυτόν η Διαχείριση, ορίζει 4 συντονιστές, που θα επιβλέπουν το Φόρουμ, για να βοηθήσουμε τους επισκέπτες μας να αισθανθούν πιο άνετα ανάμεσά μας, να ενθαρρύνουμε τις συζητήσεις, αλλά παράλληλα θα είναι οι φύλακες του Φόρουμ, έτσι ώστε να κρατάμε ένα υψηλό, γαλήνιο, αλλά και με σεβασμό επίπεδο επικοινωνίας, όπως θα ταίριαζε σε ανθρώπους που θέλουν να λέγονται πνευματικοί αναζητητές του Φωτός. 

Η Διαχείριση, κρίνοντάς τους άξιους, για την ζωντάνια που φέρανε στο φόρουμ, με τα μηνύματά σας, τον χρόνο που επενδύσανε, το μεράκι, αλλά και το όραμα τους, απονείμει το ρόλο του Συντονιστή, στη Try, τον Avaris, τον  Anon, και τον Κανένα, και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους. Ας είναι πάντα οι σκέψεις μας γαλήνιες, σοφές, συγκρατημένες, τα λόγια μας με σύνεση, και οι πράξεις μας γεμάτες αγάπη.

Με την στάση μας, την ωριμότητά μας, το ενδιαφέρον μας ας βοηθήσουμε όλοι μαζί, να κρατήσουμε αιώνια ζωντανό το πνεύμα της αναζήτησης, έτσι ώστε να προσεγγίζουμε κάθε μέρα και όλο και περισσότερο Φως και μία βαθύτερη κατανόηση των υλικών και πνευματικών θεμάτων.

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη

1539
Εσωτερισμός / Ο αγώνας για την Ελευθερία
« στις: Μάρτιος 08, 2007, 15:03:16 »
Ο αγώνας για την Ελευθερία
Rose_777

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω ποίημα σαν πρόλογο της εργασίας μου, που έχει τίτλο «Εθελοντές Σκλάβοι».

Μέσα από αίμα και αγώνες,
πάντα πολέμησες άνθρωπε,
την ελευθερία σου να αποκτήσεις,
και όμως μάταια προσπάθησες.

Το εκκρεμές σαν καβαλάς,
πότε δεξιά και πότε αριστερά,
πιστεύεις την Αλήθεια βρήκες,
σίγουρα κάθε φορά.

Καταργώντας την σκλαβιά,
κάνοντας την δουλεία δουλειά,
πίστεψες πως τα κατάφερες,
μα κοίτα πιο κοντά.

Γυρίζοντας την πλάτη στο παλιό,
και σαν κανόνες νέους βάλεις,
η ζωή σου πιο μοντέρνα πια,
ελεύθερη θα γινόταν.

Ο Αφέντης σου, τώρα το αφεντικό σου,
αιχμάλωτος στις υλικές ανάγκες,
η πίστωση βάζει κάγκελα,
και στην φυλακή ευρέθης.

Την πάτησες και πάλι Άνθρωπε,
αλλάζοντας τους ρόλους,
αλλάζοντας τις έννοιες,
το έργο παραμένει.

Οι αγώνες συνεχίζονται,
σαν άρχισε η Αφύπνιση,
την Ελευθερία τώρα μέσα σου αναζητάς,
ξανά το εκκρεμές σαν καβαλάς.

Τώρα ψάχνεις εσωτερικούς εχθρούς,
μέσα σε κόσμους αστρικούς,
τον εαυτό σου θέλεις να γνωρίσεις,
να δυναμώσεις, να νικήσεις.

Μάθε πως η Αλήθεια,
πάντα στην μέση κατοικεί,
ισορροπεί, και ενώνει,
ελευθερώνει.

Η Επιστήμη και η Θρησκεία,
αδέρφια σαν θα γίνουνε,
ενώνοντας Ύλη και Ψυχή,
θα φέρουν λύτρωση στην Γη.

Η Ελευθερία είναι Γνώση Ολική,
Αλήθεια, Σοφία,  Δύναμη, Ζωή,
Φως εκ Φωτός.
Άνθρωπε να ζητάς το ΦΩΣ.

Από τα πανάρχαια χρόνια ο άνθρωπος μόλις άρχισε να συνειδητοποιεί την ύπαρξή του και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, η κύρια ανάγκη του ήταν η επιβίωση.  Η ίδια η φύση τον ώθησε να περάσει από διάφορες δοκιμασίες, κινδύνους και μαθήματα έτσι ώστε να καταφέρει σιγά-σιγά να γίνεται όλο και πιο δυνατός, να αντεπεξέρχεται καλύτερα στις υποχρεώσεις του αλλά και να απολαμβάνει ωφέλημα την ζωή του.

Όσο περισσότερο ο άνθρωπος κέρδιζε εμπειρίες συζώντας και επικοινωνώντας με τους συνανθρώπους του αλλά και παρατηρώντας την φύση της οποίας ήταν αδιάσπαστο κομμάτι, προσπαθούσε ενστικτωδώς να θέσει μία τάξη στο χάος, να κατανοήσει, να τακτοποιήσει, τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά του.  Έτσι άρχισε να δημιουργεί διάφορα αρχικά θρησκευτικά - τυπολατρικά, και μετέπειτα φιλοσοφικά και επιστημονικά συστήματα κοσμοθεωριών που ερμήνευαν τις ανθρώπινες ιδιότητες καθώς και τους νόμους του σύμπαντος.

Αντιλαμβάνονταν με την πάροδο των ετών και των δοκιμασιών ότι κάποιες από τις πεποιθήσεις που δημιουργούσε ήταν καταστροφικές για το περιβάλλον του και κατ’ επέκταση για τον ίδιο, και έτσι σταδιακά τις αντικαθιστούσε με νέες πιο βελτιωμένες εκδόσεις αντιλήψεων και κοινωνικών συστημάτων.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό της εξελικτικής συνειδησιακής διαδικασίας του, ο άνθρωπος δρούσε ασυνείδητα, οδηγούμενος ενστικτωδώς από την φύση, η οποία ωθεί όλα τα πλάσματά της σε μία συνειδησιακή άνοδο.

Αν κάποια ύπαρξη δεν προσαρμοζόταν στις νέες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, ή στην περίπτωση του ανθρώπου στις νέες κοινωνικές συνθήκες, θα υπέφερε με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο αν η ακαμψία συνεχιζόταν.

Έτσι ο άνθρωπος κατέγραψε βαθιά μέσα του τον νόμο της προσαρμοστικότητας, και αντιλαμβανόταν τον περιορισμό της φύσης του, με αποτέλεσμα να νιώθει υποτελής μέσα στο άπειρο σύνολο. Αναγκάστηκε πολλές φορές να σκύψει κεφάλι και να αποδεχτεί είτε κοντινούς συνανθρώπους του ως δυνάστες, είτε θρησκευτικά ή πολιτικά συστήματα που δρούσαν δικτατορικά, και επέβαλαν την γραμμή τους.

Μέσα από την ψυχική και σωματική καταπίεση που υπέστη δημιουργήθηκε μία αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα να γεννήσει μοντέλα αναρχικά και αυταρχικά, που μοναδική πραγματική επιδίωξή τους ήταν να καταλάβουν οι ίδιοι την εξουσία.  Όμως γεννήθηκαν και ήρωες οι οποίοι εργαζόταν για να ελευθερώσουν τους σκλάβους και να τους οδηγήσουν στην Γη της Επαγγελίας.

Οι καταγραφές αυτών των δύο τάσεων παρατηρούνται σε όλες τις λαϊκές και θρησκευτικές παραδόσεις μας, και επιβεβαιώνονται μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα, ότι κάθε εποχή είχε τους δυνάστες της καθώς και τους ήρωές της.

Όσο περισσότερο έσφιγγε ο ζυγός και σκλαβωνόταν ο άνθρωπος τόσο και προετοιμαζόταν η αντίσταση και η αντίδραση έτσι ώστε να επέλθει η ισορροπία στο οικοσύστημα.

Μέσα από αυτήν την διαδικασία ο άνθρωπος άρχισε να αντιλαμβάνεται την έννοια του καλού και του κακού, δηλαδή του ωφέλιμου και του μη ωφέλιμου για την ίδια του την ύπαρξη, και κατανόησε πως όταν εργάζεται για το κοινό όφελος της κοινωνίας του καθώς και την προστασία του περιβάλλοντός του κερδίζει πολλαπλά.

Εκτός ότι κέρδιζε μέσω της συνεργασίας για την υλική του επιβίωση, ικανοποιούσε την συναισθηματική του διάσταση μια και αισθανόταν μέλος μιας οικογένειας.

Όμως ο άνθρωπος εξαιτίας της δημιουργικής του ικανότητας, και της τάσης του να αναδιαμορφώνει και να ανασχεδιάζει το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, δεν αρκέστηκε να δημιουργήσει κλειστές και ήρεμες κοινωνίες όπου θα επιβιώνει ομαλά, αλλά μόλις έφτανε στο ζενίθ της ηρεμίας, κατέστρεφε το περιβάλλον του για να το αναπροσδιορίσει, όπως ακριβώς τα παιδιά καταστρέφουν τα παιχνίδια τους για να τα αναλύσουν και να τα κατανοήσουν.

Ο κύριος λόγος είναι γιατί ο σκοπός του ανθρώπου δεν είναι απλά η φυσική επιβίωση αλλά η ατομική συνειδησιακή ή συλλογική εξέλιξη.  Υποσυνείδητα δεν θεωρεί το φυσικό του περιβάλλον ή ακόμα την φυσική του ύπαρξη ως την πιο σημαντική, αλλά αντιλαμβάνεται μία άλλη διάσταση του εαυτού του η οποία προσεγγίζει την αιωνιότητα.  Σταδιακά όμως κατανόησε πόσο σημαντική εξίσου είναι η προστασία της φυσικής του διάστασης καθώς και του περιβάλλοντός του, γιατί μέσω αυτής η συνείδηση εξελίσσεται.

Στον αγώνα του για την απόκτηση της φυσικής καθώς και της συνειδησιακής ελευθερίας, συνάντησε ομοϊδεάτες, πραγματικούς αδερφούς και συνεργάτες, οι οποίοι είχαν κατανοήσει επίσης μετά από μία σειρά δοκιμασιών και βιωμάτων τις ίδιες κοσμικές ή συμπαντικές αρχές, έτσι ώστε ο τελικός στόχος του ανθρώπου να προσεγγιστεί με το ελάχιστο κόστος και το μέγιστο όφελος.

Κατανοώντας τον νόμο της δύναμης της συλλογικότητας αποφάσισαν οι έμπειροι αδερφοί, να δημιουργήσουν αδελφότητες συνεργασίας και πνευματικά σχολεία για να βοηθήσουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις να εξελιχθούν πιο ομαλά, και να βρει η κάθε ψυχή τον δρόμο της προς την Ελευθερία.

Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν αυτές τις αγνές, ανιδιοτελείς λευκές αδελφότητες και εκατοντάδες αδελφότητες, σχολές σκέψης και τυπικών δημιουργήθηκαν μέσα από την υποκειμενικότητα του κάθε ιδρυτή και τις αρχές κατανόησης που κατείχε.

Όμως ελάχιστες πραγματικά ομάδες σε κάθε εποχή κρατούσαν το αληθινό Φως, το οποίο ήταν άμεσα εξαρτώμενο από το επίπεδο της βαθιάς κατανοήσεως συμπαντικών νόμων και μεταφυσικών ή πνευματικών θεμάτων των μελών που την απαρτούσαν.

Έτσι ο άνθρωπος έχοντας σαν αφετηρία την ανάγκη του για Ελευθερία, συνέλαβε τον νόμο της δύναμης της συλλογικότητας και του κοινού οφέλους, και δημιούργησε αδελφότητες που φύλαγαν και μετέφεραν την Ιερή Επίγνωση, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας της Απελευθέρωσης των ψυχών από την πλάνη και τις ψευδαισθήσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω ποίημα που έχει τίτλο «Θεία Ώθηση».

Αναζητάς την γνώση,
για να εκδηλώσεις την δράση,
για να πραγματώσεις την δύναμη,
μέσω της έμπνευσής σου.

Καθαγιάζεται η δύναμη από την θέλησή σου,
και προσφέρεσαι αφοσιωμένος, εξιλεωμένος,
θριαμβεύεις στον θάνατο,
μεταμορφώνεσαι, εξυψώνεσαι,
προς την άπειρη πρόοδο.

Στο κύκλο των ενσαρκώσεων,
ισορροπείς, φρονείς,
νικάς και κυριεύεις.
Και αθάνατος πρωτοβουλείς
ενάντια στην ματαιότητα του μοιραίου.

Ερείπια μέσα στον χρόνο,
αλλά ανατέλλει η ελπίδα,
μέσα από το λυκόφως των απογοητεύσεων,
ελπίζεις σ’ αυτό που σου ξεφεύγει.

Και ανατέλλεις ενώ αναγεννιέσαι,
εξιλεώνεσαι από την πλάνη,
θέλοντας, ενώνεσαι με την Πηγή,
για την εκδήλωση της Μιας Αλήθειας.

Λειτουργός της Δικαιοσύνης,
κυριαρχείς, σε όντα και σε πράγματα,
και ανταμείβεσαι αιώνια,
συγκάτοικος των Θείων Όντων.1540
Η Συνδημιουργία και η Φιλοσοφική Λίθος
Rose_777

Μέσα στον άνθρωπο συναντιούνται δύο ρεύματα, ή καλύτερα δύο φύσεις, αυτή της δημιουργίας και αυτή του δημιουργού.  Ο άνθρωπος είναι ένας μικρός δημιουργός αλλά ταυτόχρονα ένα δημιούργημα της φύσης.  Από την έναρξη της ζωής του μέσα στην δημιουργία πάλλεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ρεύματα το καθοδικό και το ανοδικό, το + και το -, το 0 και το oo.  Κάθε κίνησή του μέσα στην εικονική πραγματικότητα της δημιουργίας μπορεί να τον φέρει στην επιτυχία, ευημερία, αλλά ταυτόχρονα και στην καταστροφή.  Η μόνη του προστασία είναι η εμπειρία, η γνώση, η συναισθηματική ωριμότητα, δηλαδή η ψυχική καλλιέργεια, και η Θεία Πρόνοια.

Στον μυστικισμό αναφέρεται πως ο Άνθρωπος είναι το πιο εξελιγμένο είδος γιατί έχει Αυτοσυνείδηση.  Πράγματι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης μιας ατομικής Θείας Διάνοιας, την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού δημιουργού.  Πριν από το ανθρώπινο είδος, στο βασίλειο των ορυκτών, των φυτών και των ζώων ακόμα, η ύπαρξη λειτουργεί ασυνείδητα, δηλαδή οι διάφοροι μηχανισμοί ζωής εξελίσσονται με στόχο την επιβίωση, δημιουργώντας ενστικτώδης καταγραφές, στο φυσικό επίπεδο και στον ψυχισμό τους, χωρίς όμως να κάνουν συνειδητές επιλογές.  Για πρώτη φορά, στο ανθρώπινο είδος, καλλιεργείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, το οποίο είναι προνόμιο του δημιουργού του σύμπαντος, ή της Θείας Διάνοιας.

Η δημιουργία μας αποτελείται από ισότιμες ή ισόνομες αντιθέσεις, ηλεκτρόνια –πρωτόνια, ύλη - αντί-ύλη, μέρα – νύχτα, καλό – κακό κτλ.  Τα οποία όταν προστεθούν μας δίνουν το μηδέν (0).  Άρα μαθηματικά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το σύμπαν μας οφείλει την ύπαρξη του στην διάσπασή του σε αντίθετες ισόρροπες δυνάμεις.

Από την άλλη ο άνθρωπος ορίζει τον Δημιουργό ή την Θεία Διάνοια ως το άπειρο (oo), εκείνο που περιέχει το παν.  Δεν μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος όριο στην Διάνοια του Θεού.  

‘Οταν λοιπόν ένας Δημιουργός σκέφτηκε δόνησε το μηδέν (0) και το διάσπασε σε δύο νοητικά (ηλεκτρικά) αντίθετα διανύσματα, που όταν κινήθηκαν στο κενό, δημιούργησαν δύο αντίστοιχα συναισθηματικά (μαγνητικά πεδία), που στην συνέχεια ιόνισαν αντίστοιχα τον χώρο (αιθερικό) και  δημιούργησαν τα αντίστοιχα θετικά και αρνητικά φορτισμένα υλικά σωματίδια.  Αυτό είναι το καθοδικό ρεύμα της δημιουργίας.  Πνευματικό (αρχική εκπόρευση), Νους, Συναίσθημα, Ύλη, σύμφωνα και με την Καμπάλα.

Στα μαθηματικά το όριο της ακολουθίας n, lim(n), όπου n είναι μία αύξουσα ακολουθία διαδοχικών αριθμών πχ. n+2, n=1,2,3,4,5…. τείνει κατά προσέγγιση στο άπειρο(oo), ενώ το όριο της ακολουθίας 1/n, lim(1/n), τείνει στο μηδέν (0).  Όταν πολλαπλασιαστούν οι παραπάνω ακολουθίες  n και 1/n μας δίνουν το 1.  Επειδή η πράξη του πολλαπλασιασμού ανάγεται από την πράξη της πρόσθεσης, με μία φιλοσοφική προσέγγιση βγάζουμε το εξής φιλοσοφικό θεώρημα:

0 (δημιουργία) + oo (θεός) = 1 (άνθρωπος) ή ατομική ψυχική συνείδηση

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η παραπάνω εξίσωση έχει βρεθεί σκαλισμένη σε τοίχο στους Δελφούς, και λέγεται ότι καταγράφηκε από τον Βία τον Πριηνέα γύρω στο 600π.κ.χ.

Η έννοια της ατομικότητας βιώνεται μόνο στην ανθρώπινη ύπαρξη.  Κάτω από τον άνθρωπο εξελικτικά (ορυκτά, φυτά, ζώα) βρίσκεται το μηδέν (0), δηλαδή το ασυνείδητο, και μετά τον άνθρωπο βρίσκεται ο Θεός, το άπειρο(oo), δηλαδή το υπερσυνείδητο.  Είναι ενδιαφέρον να διαλογιστούμε και στις αντίστοιχες δύο εξισώσεις που προκύπτουν, δηλαδή

0 (δημιουργία) = 1 (άνθρωπος) - oo (θεός)
oo (θεός) = 1 (άνθρωπος) - 0 (δημιουργία)

Όλος ο αγώνας του ανθρώπου από την στιγμή που αποκτά συνείδηση της ύπαρξής του είναι να κατανοήσει ή ακόμα να φτάσει τον Θεό.  Πρώτα όμως χρειάζεται να κατανοήσει το κατώτερο τμήμα  της ύπαρξης του, δηλαδή την μηχανή του, το όχημα του, το δημιουργημένο αυτόματο κομμάτι του.  Αυτό το κομμάτι αποτελείται από καταγραφές, συμπεριφορές που έχει καταλήξει μία συγκεκριμένη οντότητα διαμέσω της ιστορίας της εξέλιξης της.  Κάθε είδος με γνώμονα την επιβίωση καταγράφει και περνάει στα παιδιά του, συμπεριφορές είτε υλικές είτε ψυχικές που έχει καταλήξει ή βιώσει κατά την διάρκεια της ζωής του.  Έτσι εντοπίζουμε πως τα παιδιά κληρονομούν πολλά φυσικά και ψυχικά χαρακτηριστικά των γονέων.

Το δεύτερο στάδιο του ανθρώπου που αρχίζει με την λεγόμενη αφύπνιση, δίνει την κατανόηση και δυνατότητα στον άνθρωπο να συντελέσει σε έναν συνειδητό επαναπρογραμματισμό της δημιουργίας, αρχίζοντας από τον εαυτό του.

Εκεί αρχίζει και το έργο της συνδημιουργίας του ανθρώπου, της συνειδητής συνεργασίας στην δημιουργία, που είναι και ο τελικός στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η συνδημιουργία προϋποθέτει κατανόηση του μικρόκοσμου αλλά και του μακρόκοσμου, καθώς και των βασικών νόμων της ύπαρξης.

Αν ανατρέξουμε σε διακεκριμένους φιλοσόφους, επιστήμονες, ψυχολόγους, πνευματικούς ηγέτες του παρελθόντος της ανθρωπότητας, μπορούμε να συλλέξουμε πολλά αποστάγματα περί ζωής πολλών αρκετά εξελιγμένων ανθρώπων. Αυτά τα αποστάγματα αποτελούν μία παράδοση και τον εξωτερικό πνευματικό οδηγό για κάθε φιλόδοξο αναζητητή της Σοφίας.   Όμως λόγω της διπολικής φύσης του ο άνθρωπος και της ελεύθερης βούλησής του, κάνει πολλά λάθη μέχρι να γίνει Σοφός, ή να γίνει ένας Πνευματικός Άνθρωπος.  Χρειάζεται να περάσει από μία σειρά προκλήσεων και βιωμάτων έτσι ώστε να καταλήξει από μόνος του σε μία Αλήθεια ή μία Σοφία, ή μία Αρχή που προάγει την εξέλιξη.  

Με άλλα λόγια ο άνθρωπος σπουδάζει μέσα στην ζωή για να γίνει ένας μελλοντικός συνδημιουργός.  Στην αρχή μόλις αναγνωρίσει την ύπαρξη του αισθάνεται ασυνείδητα ένας αυτόνομος δημιουργός, εκφράζεται ως μία ατομικότητα, μονάδα (1), ξεχωριστή από τις άλλες.  Μετά από μία σειρά βιωμάτων θα καταλήξει πως όταν συνεργάζεται και συνδημιουργεί με τους συνανθρώπους του πλησιάζει τον Θεό.  Τότε είναι που ευημερεί, ηρεμεί, ικανοποιείται ψυχικά, και όντως συνεργάζεται με το Θείο Σχέδιο, το οποίο έχει σαν κύριο στόχο την προστασία του παιχνιδιού της εξέλιξης και την δημιουργία συνειδητών συνδημιουργών.

Ο Θεός όπως είπαμε δεν βιώνει το 1 αλλά τον παν (oo).  Άρα όσο ο άνθρωπος πλησιάζει τον Θεό, η καλλιεργεί περισσότερο τον πνευματικό άνθρωπο, τόσο και αισθάνεται μέρος του συνόλου και ταυτόχρονα συνυπεύθυνος για ότι συμβαίνει μέσα σε μία κοινωνία, οικογένεια, ομάδα, ή συνδημιουργία.  Στην αρχή ίσως αναλάβει τον ρόλο του ήρωα μέσα από μία ανάγκη αυτο-επιβεβαίωσης και αυτο-εκπαίδευσης αλλά ο ρόλος αυτός εξελίσσεται σταδιακά σε Πατέρα ή Μητέρα της Ανθρωπότητας.  Αυτά είναι και τα άτομα που αποτελούν μέλη του σώματος της Λευκής Αδελφότητας, ανεξαρτήτου σχολής, τάγματος, θρησκείας, φιλοσοφίας, ή προσωπικού δρόμου.  

Σύμφωνα με την Καμπάλα ο άνθρωπος σταδιακά ανεβαίνει ή εναρμονίζει κάθε σφαίρα  έτσι ώστε να ολοκληρώσει την κατανόηση της δημιουργίας και να γίνει ένας συνδημιουργός.  Η εσωτερική αλχημεία μας δείχνει τον δρόμο προς τον Ήλιο – Ήρωα, και η εξωτερική αλχημεία τον τρόπο μετατροπής οποιουδήποτε μετάλλου σε χρυσό.  Είναι εμφανής το θεώρημα της αναλογίας μεταξύ φυσικού και πνευματικού κόσμου.  Ο Ήλιος στην Καμπάλα είναι ένα κέντρο αρμονίας, που δηλώνει πως κάποιος φωτίζεται όταν κατανοήσει το φυσικό επίπεδο, τα ένστικτά του, τη λογική του, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του, κυριαρχήσει πάνω στην ψυχική δύναμη, και αναπτύξει ιδιότητες δικαιοσύνης, ελέους και πνευματικού οδηγού στην ανθρωπότητα.  Εφόσον εναρμονίσει τις παραπάνω σφαίρες, τότε θα κερδίσει το κλειδί της «Διάκρισης μεταξύ καλού και κακού» καθώς και την είσοδό του στον Πνευματικό Κόσμο.

Ο Ήλιος ταυτίζεται με τον υιό του Θεού στις θρησκείες, ή με κάθε ημίθεο ή ήρωα στις διάφορες παραδόσεις μας.  Είναι ο ρόλος του συνδημιουργού μέσα στην δημιουργία, είναι ο άνθρωπος που έχει αναπτύξει Θεία Συνείδηση.

Η αποστολή κάθε αληθινής μυητικής σχολής είναι να φωτίσει τον άνθρωπο, να τον φέρει στο επίπεδο της ηλιακής συνείδησης, στο επίπεδο του συνδημιουργού.  Ο τρόπος που πετυχαίνεται αυτό είναι με μία σειρά μυητικών μαθημάτων που έχουν σαν στόχο να κεντρίσουν και να ενεργοποιήσουν την ανθρώπινη διάνοια να εξελιχθεί σε μία θεϊκή.  Είναι ο καταλύτης μετάβασης του ζωώδη ανθρώπου σε πνευματικό άνθρωπο.  Οι μυητικές σχολές αποτελούν την εξωτερική φιλοσοφική λίθο της ανθρωπότητας, που όταν καλλιεργήσει την ηλιακή (χρηστική) συνείδηση, στον φιλόδοξο εσωτεριστή και ανθίσει το ρόδο της καρδιάς του πάνω στο σταυροδρόμι της ύλης, τότε αποκτά την εσωτερική φιλοσοφική λίθο, το κατάλληλο δονητικό κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες της ζωής και που λέγεται «Ανιδιοτελής Αγάπη», ή σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Παράδοση «Έρως».  

Όταν ο άνθρωπος φτάσει να βιώνει καθημερινά ερωτευμένος, το κέντρο της καρδιάς του ανοίγει διάπλατα, αγαπάει όλο τον κόσμο, και ενώνεται με τον Θεό.

1541
Ψυχολογία και εσωτερισμός / Το Όραμα της Ψυχής
« στις: Μάρτιος 08, 2007, 14:46:09 »
Το Όραμα της Ψυχής
Rose_777

Ένα πρώτο ξάφνιασμα, μία πρώτη αναπνοή, ένα πρώτο κλάμα και μία νέα ζωή αρχίζει.  «‘Ενα θαύμα» λένε πολλοί. «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Πως μπορούμε να κατανοήσουμε την φύση;» λένε άλλοι. «Τι είναι ζωή;» ρωτάς έναν απλό άνθρωπο που δεν το έχει φιλοσοφήσει και πολύ, και σου απαντά.  «Αυτό που ζούμε, τι άλλο να είναι», ή «που θες να ξέρω εγώ Θεός είμαι;»

Η κάθε ζωή είναι ένα όραμα, μία φαντασία, ένα σχέδιο, ένα σενάριο, μία δημιουργία. Παρέχει εμπειρίες, απολαύσεις αλλά και πόνο, απογοήτευση.  Αν είχαμε μία κάμερα και μαγνητοσκοπούσαμε την ζωή ενός ανθρώπου, θα βλέπαμε πως η συναισθηματική του διάθεση αλλάζει κυκλικά.  «Ρόδα είναι και γυρίζει», έχει αποτυπώσει η Σοφία του λαού.

Με το που γεννιέται ο άνθρωπος προσπαθεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο στον οποίο ζει.  Στην αρχή αντιγράφει κινήσεις, ύστερα πειραματίζεται στο να δοκιμάσει διαφορετικές συμπεριφορές και αρχίζει να αποθηκεύει τα δικά του συμπεράσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στην εξελισσόμενη πορεία του μέσα από τους λαβύρινθους της ζωής. Στα πρώτα βήματά του ο άνθρωπος παρουσιάζεται αφελής, εγωιστής, ενθουσιώδης, προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο.  ‘Εχει πελώρια λαχτάρα να γνωρίσει, να μαζέψει εμπειρίες, είναι περίεργος και ριψοκίνδυνος, λόγω απειρίας.  Καθώς παθαίνει σιγά-σιγά μαθαίνει και έτσι δομεί μέσα του έναν οδηγό επιβίωσης ή χάρτη κινήσεων στο ανθρώπινο επίπεδο.

Ασυνείδητα προχωρεί ανάμεσα στα όνειρα, τις φαντασιώσεις του που συνεχόμενα συνθέτονται στο νου του καθώς ζει, και στις πράξεις της καθημερινότητάς του.  Παρατηρεί σιγά-σιγά πως όταν εστιάζει την προσοχή του σε κάτι, το καλεί και στην ζωή του.  ‘Οταν οραματίζεται ένα ποδήλατο το αποκτά, ένα ταξίδι στο εξωτερικό , δημιουργούνται οι συνθήκες να το βιώσει. ‘Ετσι παραξενεύεται και αναρωτιέται.  Η ζωή συμβαίνει σε εμένα, η δημιουργείται από εμένα;   Εκείνη είναι η στιγμή που αρχίζει το ταξίδι του φιλόσοφου. Κάθε ερώτησή του, προκαλεί αρκετές άλλες απορίες που τον πυροδοτούν για να ψάξει το κρυφό, το ασυνείδητο, τον σκηνοθέτη των σεναρίων, αλλά κυρίως την ίδια του την ψυχή.
                     
Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο τι είναι εκείνο που τον κάνει ευτυχισμένο θα σου απαντήσει «’Οταν ζω αυτό που θέλει η ψυχή μου». Τι είναι η ψυχή τον ρωτάς, και σου απαντά «Αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται μέσα μου.» Αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται μέσα μας είναι και η αιτία ύπαρξης της ζωής.  ‘Εχει την ανάγκη να παίξει έναν ρόλο, να νιώσει συναισθήματα, να απολαύσει, αλλά και να κατανοήσει.  «Η ζωή είναι μαθήματα», λένε κάποιοι.  Και τι γίνεται όταν τελειώσουν τα μαθήματα της ψυχής;  ‘Η μήπως δεν τελειώνουν ποτέ; «Θα βγούμε από τον κύκλο των ενσαρκώσεων», λένε κάποιοι άλλοι. «Θα ζούμε πιο άνετα σε όλα τα επίπεδα και θα έχουμε ψυχική γαλήνη» λέει ο εσωτερισμός.

Ψυχική γαλήνη;  Εδώ ίσως έχουμε βρει μία κεντρική ιδέα που επιδιώκουν όλοι οι πνευματικοί οργανισμοί.  Πότε όμως έχουμε νιώσει ψυχική γαλήνη; Από την παρατήρηση μέσα από την ζωή μας θα δούμε ότι νιώσαμε ψυχική γαλήνη όταν ικανοποιήσαμε μία ανάγκη μας, (φαγητό, σεξ, ξεκούραση, συναίσθημα, κατανόηση) ή όταν δράσαμε κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.  ‘Οταν επιτέλους αποφασίσουμε να διεκπεραιώσουμε κάποιες εκκρεμότητες που μας κυνηγούν σαν φαντάσματα και μας βαραίνουν σίγουρα θα νιώσαμε ψυχική γαλήνη.  ‘Η όταν πραγματοποιήσουμε μία βαθιά «ψυχική» επιθυμία, η ψυχή μας θα σταματήσει να μας γκρινιάζει και θα χαλαρώσει που επιτέλους κατάφερε να καθοδηγήσει το όχημά της για να εκτελέσει την επιθυμία της.

Πολλοί λένε ότι ο κόσμος μας είναι μία ψευδαίσθηση, ένα όνειρο.  Πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.  Μία αντίληψη που δημιουργήθηκε λόγω της ημερομηνίας λήξεως του οχήματός μας, το αποκαλούμενο φυσικό σώμα.  ‘Ομως αν ρωτήσεις αυτούς τους ανθρώπους αν δύνονται να αφαιρέσουν την ζωή τους ή κάποιου άλλου ανθρώπου, η απάντηση τους θα είναι αρνητική. Ο εσωτερισμός σέβεται το φυσικό επίπεδο γιατί γνωρίζει ότι μέσω αυτού η ψυχή μπορεί να βιώσει, και ότι είναι εξίσου σημαντικό αν και εφήμερο.

Ο ρόλος της ψυχής είναι να οραματίζεται και να βιώνει σενάρια που επιλέγει ή περιορίζεται να βιώσει λόγω προηγούμενων επιλογών.  Χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία είτε υλικά (καλή υγεία, οικονομική αυτάρκεια) είτε πνευματικά (γνώση, συναισθηματική καλλιέργεια, εμπειρίες) δεν θα έχει την ανάλογη επιτυχία διεκπεραίωσης του ρόλου της δηλαδή δεν θα μπορεί να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού της ζωής της.  Επειδή η φύση της ψυχής είναι να είναι ελεύθερη, απογοητεύεται και υποφέρει όταν εγκλωβίζεται σε καταστάσεις που την αιχμαλωτίζουν.  Το μόνο που την ικανοποιεί είναι να διεκπεραιώσει τον σκοπό της, να υλοποιηθεί το όραμά της, που υπάρχει μέσα μας, σαν κεντρική ιδέα και καθοδηγεί όλη την πορεία μας στην ζωή.

Ο άνθρωπος αισθάνεται ελεύθερος όταν αναγνωρίσει την φύση της ψυχής του, και εκτελεί την επιθυμία της.  Τότε η ζωή γίνεται ένα πραγματικό όνειρο, ένα απίστευτο παραμύθι, και η χαρά της ψυχής είναι απερίγραπτη. Το μεγαλύτερο κέρδος μέσα από το μονοπάτι του εσωτερισμού είναι η επαφή με την ψυχή μας, η αναγνώριση της φύσης της και η συνεργασία μαζί της για την εκτέλεση του σκοπού της.  Τότε το εσωτερικό όραμα εξωτερικεύεται και η ζωή μοιάζει με επίγειο παράδεισο μια και η ψυχή προσπαθεί να αντιγράψει στο φυσικό επίπεδο ή να υλοποιήσει τις μνήμες της από το πνευματικό «θεϊκό επίπεδο», το επίπεδο της απόλυτης ομορφιάς, ικανοποίησης, αρμονίας, υψηλών ιδεών, και ψυχικής γαλήνης.

1542
Ψυχολογία και εσωτερισμός / Αυτοεκτίμηση
« στις: Μάρτιος 08, 2007, 14:43:53 »
Η Aυτοεκτίμηση
Rose_777

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα κυριότερα κλειδιά για την ευτυχία, ευημερία και την εξέλιξη του ανθρώπου.  Ανάλογα με το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας, δημιουργούμε και την ανάλογη πραγματικότητά μας.  Είναι ένας δείκτης, μία ζυγαριά, ένα μέτρο που δηλώνει την αξία, την αγάπη, και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας.  Η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος ζωής μας, η διάθεσή μας προς την ζωή, οι σχέσεις μας, η καριέρα μας, η δημιουργικότητά μας, όλα στιγματίζονται από το ποσοστό της αυτοεκτίμησής μας.

Η αυτοεκτίμιση είναι ένα πρίσμα, ένας φακός, από όπου το θείο φως μέσα μας, η διάνοιά μας, ή η ψυχική μας προσωπικότητα εκφράζεται.  Αν είναι λοιπόν ο φακός σκονισμένος, διαστρεβλωμένος, μπλοκαρισμένος από ένα σμήνος σκοτεινών, αρνητικών, λυπηρών συναισθημάτων, τότε επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας διάθεση και επομένως την πραγματικότητά μας.

Ανάλογα λοιπόν με τι τιμή δώσουμε στον εαυτό μας, ανάλογα το πόσο πιστεύουμε ότι αξίζουμε, διεκδικούμε και την ανάλογη ευχαρίστηση, χαρά, δημιουργικότητα, οικονομική κατάσταση, ερωτική – συντροφική σχέση, καριέρα ή φιλίες.  Η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας είναι ζωγραφισμένη στο μέτωπό μας και οι άλλοι γνωρίζουν αυτόματα πως να μας αντιμετωπίσουν.  Πόσο αξίζουμε;  1 ευρώ, 10 ευρώ, 1000 ευρώ, ή μήπως -1000 ευρώ; 

Δυστυχώς όσο και εάν προσπαθήσουμε, κάποιοι από εμάς, να κρύψουμε την λιγοστή αυτοεκτίμησή μας, είτε από τους άλλους, είτε από εμάς τους ίδιους, το μήνυμα περνάει απέναντι λες και είμαστε διάτρητοι, τα κύματα εκπέμπονται, και ο άλλος χορεύει τον χορό των πεποιθήσεών μας.  Και όμως το παράδοξο είναι ότι θυμώνουμε και κατηγορούμε τους άλλους για το φέρσιμό τους απέναντί μας, όταν εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε ή προσκαλέσαμε αυτήν την συμπεριφορά, που σαν φυσικός νόμος της θείας διάνοιας επιβεβαιώνει απλά το πιο πυρηνικό μας πιστεύω, την αξία του εαυτού μας. 

Παρόλο που εύκολα και θεωρητικά ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η αυτοεκτίμηση στην ποιότητα της ζωής του, δυστυχώς δεν τον βοηθάει να βγει από το αδιέξοδό του και την μιζέρια του και σε τελική ανάλυση την αυτοκαταστροφή του.  Γιατί όταν δεν μπορεί να στρέψει το μαχαίρι προς τους άλλους, σαν αντίδραση σε κάποια μορφή βίας που έχει υποστεί σε αυτόν τον «στα πρόθυρα νευρικής κρίσης κόσμο», τότε το στρέφει προς τον εαυτό του.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να συντελέσει ως φρένο στην εκδήλωση της παγκόσμιας τρέλας και παραφροσύνης, αποτέλεσμα της μετάβασης από έναν κόσμο παλαιωμένων πεποιθήσεων σε ένα κόσμο νέων αντιλήψεων, αποκαλύψεων, γνώσεων και τρόπου ζωής.  Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές, είτε παγκόσμιας, είτε ατομικής κρίσης, δεν υπάρχει άλλη λύση από το συνεχόμενο καθάρισμα της εσωτερικής πληγής έτσι ώστε και ο τελευταίος ιός νοητικής ή συναισθηματικής γρίπης να εξαφανιστεί πριν προλάβει η ίδια η φύση να μας καθαρίσει. Γι’ αυτό και τα πιο σημαντικά επαγγέλματα της νέας χιλιετίας που διανύουμε, θα είναι οι ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ή πνευματικοί ερευνητές, διότι χωρίς συναισθηματική ή ψυχική υγεία δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική υγεία, πρόοδος, ευημερία ή απλά ζωή.

‘Όμως για να κατανοήσουμε το πρόβλημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είτε συλλογικής, είτε ατομικής, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν του ατόμου ή στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Εκεί βλέπουμε έναν άνθρωπο ή μια ανθρωπότητα που ξεκίνησε ως παιδί παίρνοντας την σκυτάλη από τους γονείς του και συνεχίζοντας τον αγώνα τους διαμέσω της εξελικτικής πορείας σε όλα τα επίπεδα.  Τον είδαμε ως παιδί να παίζει, να αγωνίζεται, να ανταγωνίζεται, να δημιουργεί, να καταστρέφει τα παιχνίδια του, και τις σχέσεις του, να σκοντάφτει και να ανασηκώνεται και τέλος να μαθαίνει μέσα από τις επιλογές του, τα μεγαλουργήματα αλλά και τα λάθη του.

Ολόκληροι πολιτισμοί αναδύθηκαν, απογειώθηκαν και απέπνευσαν αφήνοντας πίσω τους μόνο φαντάσματα και μνήμες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.  Οι ιστορικοί μπορούν να μελετήσουν τα ιστορικά λάθη που συντέλεσαν στην καταστροφή και στο κατρακύλισμα πολιτισμών, καθώς και οι ψυχολόγοι μπορούν να μελετήσουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα του ανθρώπινου ψυχισμού και ειδικά τις παθολογικές ή άρρωστες ψυχικές καταλήξεις. 

Τι σχέση όμως έχει η χαμηλή αυτοεκτίμηση με την αυτοκαταστροφή;  Είδαμε ότι ανάλογα με το ποσοστό που εκτιμάει ένας άνθρωπος τον εαυτό του, δημιουργεί και την ανάλογη πραγματικότητα.  Τι συντελεί όμως στην χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου ή ενός πολιτισμού;  Μήπως ο άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος, ανίσχυρος, ή λίγος μπροστά σε κάτι δυνατό, μεγάλο, επιβλητικό και εξουσιαστικό, και κατά συνέπεια εγκλωβίζεται μέσα στην συναισθηματική του φυλακή απόρροια του φόβου του;  Πολλές είναι οι μορφές που μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους φόβους ή φοβίες, που ξεκινάν από τις επιβλητικές, εξουσιαστικές συμπεριφορές των γονέων, ή της κοινωνίας, και επεκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως ο αγώνας για επιβίωση, επαγγελματική συναισθηματική νοητική ανεπάρκεια, θρησκευτικές προκαταλήψεις, υπαρξιακές φοβίες, και τέλος η απειλή ενός πολέμου ή μιας πυρηνικής καταστροφής.

Τα τελευταία 150 χρόνια γέννησαν μία νέα ψυχική νόσο που λέγεται άγχος, απόρροια της βιομηχανικής ή τεχνολογικής επανάστασης και την βιασύνη του ανθρώπου να καλύψει το κενό που συνεχόμενα δημιουργούσε ο νέος τρόπος ζωής του.  Η απότομη τεχνολογική εξέλιξη και το κυνήγι του χρήματος φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα συναισθηματικό ή πνευματικό κενό στον άνθρωπο, και τα πρώτα δείγματα της παραφροσύνης του είναι εμφανή.  Ο σημερινός άνθρωπος δεν ζει απλά, αλλά τρέχει, βιάζεται να φτάσει, να προλάβει, να καταφέρει να επιβιώσει σε ένα τρόπο ζωής πολύπλοκο με συνεχόμενα αυξανόμενες απαιτήσεις. 

Υποσυνείδητα ο άνθρωπος τρέχει για να ισοσταθμίσει το πνευματικό με το υλιστικό του κομμάτι.  Τα δημιουργήματά του, οι μηχανές και οι ανακαλύψεις του, έγιναν απειλητικά φαντάσματα αντί για εργαλεία βελτίωσης της ζωής του.  Ανήμπορος μπροστά τους, ανίκανος, χωρίς αξία στέκει ο άνθρωπος, μπερδεμένος, μπλοκαρισμένος, ανασφαλής και φοβισμένος. Ο υπολογιστής αντικατέστησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η μηχανή κατέληξε να αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, η ύλη περισσότερο από το πνεύμα, το χρήμα περισσότερο από το συναίσθημα. 

Να λοιπόν από που αρχίζει η διαστροφή, η διαστρέβλωση, η απειλή, που αναγκάζει τον άνθρωπο να βιαστεί να επανορθώσει και να φέρει την ισορροπία στον εαυτό του αλλά και στην δημιουργία του που βιάζεται καθημερινά.  Παρατηρείται λοιπόν ότι όταν η ανθρωπότητα ή ο άνθρωπος ειδικευτεί παθιασμένα, προσπαθώντας να υπερβεί την φύση του και όχι απλά να εναρμονιστεί μαζί της εξελισσόμενος σφαιρικά, ανισορροπεί και αυτοκαταστρέφεται γιατί δεν κατέχει πλέον τον έλεγχο της δημιουργίας του.

Η αυτοεκτίμηση, ο αυτοέλεγχος, η αίσθηση της ασφάλειας, η χαλάρωση και η εξαφάνιση των ψυχικών νοσημάτων θα αρχίσουν να εδραιώνονται εφόσον ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει τα λάθη του και ξεκινήσει μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις βάση υγιών πεποιθήσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ισορροπία του εσωτερικού του κόσμου (συναισθηματική του υγεία) καθώς και του εξωτερικού του κόσμου (την έκφραση μέσω των δημιουργημάτων του).

Ο αδύναμος άνθρωπος (οικονομικά, συναισθηματικά, νοητικά, και πνευματικά) αδυνατεί να εκτιμήσει τον εαυτό του, αλλά ο ψυχικά δυνατός που έχει τραφεί με πολύπλευρες γνώσεις και εμπειρίες και που έχει διδαχθεί από την ιστορία του λαού του αλλά και από το ίδιο του το παρελθόν, μπορεί πλέον να γίνει ένας ωφέλιμος δημιουργός και όχι ένας επικίνδυνος εγκληματίας.  Και εκεί βρίσκεται το κλειδί της αυτοθεραπείας μας.

1543
Αγαπητοί Fraters και Sorores, αγαπητοί Επισκέπτες,

το Τάγμα μας χρησιμοποιεί τις παρακάτω έννοιες σαν στόχους επίτευξης μέσω της διδασκαλίας του

1. Αυτοκυριαρχία
2. Ψυχική Αρμονία
3. Ψυχική Γαλήνη

Πως αντιλαμβανόμαστε αυτές τις έννοιες;
Υπάρχει διαφορά ή ομοιότητα μεταξύ τους;

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθιά Γαλήνη...


 

Σελίδες: 1 ... 101 102 [103]