Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - Rose

Σελίδες: 1 ... 101 102 [103] 104
1531
Κοινωνικοί Προβληματισμοί / Earthlings - Γήινοι
« στις: Σεπτέμβριος 25, 2007, 14:27:32 »
Ημερομηνία:Mon, 17 Sep 2007 13:51:31 +0300
Από:Editions TETRAKTYS <tetrakty@otenet.gr>
Θέμα:αγαπώ, πονώ,  δεν αντέχω

http://video.google.com/videoplay?docid=-5165231031895551470

Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό, το πιό σκληρό ντοκυμανταίρ που έχω δεί.
Ομως αυτή, δυστυχώς, είναι η αλήθεια...

Σας το στέλνω διότι οφείλουμε να γνωρίζουμε...

1532
Αγαπητοί φίλοι,

το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, στην Θεσσαλονίκη, έγινε η επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας της ΑΜΡΑ. Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε τις τελευταίες 10 εβδομάδες, παρά τις προσωπικές απειλές και τις εξευτελιστικές συκοφαντίες, μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Αυθεντικής Μυστικιστικής Ροδοσταυρικής Αδελφότητας στις 15/7/2007, κυοφορήσαμε την Νέα Ροδοσταυρική Αδελφότητα, και καταφέραμε το νέο βρέφος να μην αποβληθεί αλλά να γεννηθεί ανάμεσά μας.

Είναι πλέον ένα γεγονός, μία νέα Ροδοσταυρική Αδελφότητα έχει γεννηθεί σε Ελληνικό χώμα, παντελώς Ελληνική, παντελώς Αυθεντική, και παντελώς Υδροχοϊστική.

Φέρνει μία νέα Πνοή, ένα νέο Αίμα, σε όσους έχουν αγανακτήσει με τα «κακώς» κείμενα παρελθόντων χώρων, και παρέχει μία Ολοκληρωμένη Αυθεντική και Αναγεννησιακή Λύση στην Κοινωνία του Σήμερα.

Ένα νέο τελετουργικό έχει δημιουργηθεί, πάνω σε αυθεντικές ερμητικές, αλχημιστικές και καμπαλιστικές αρχές και διδασκαλίες, όπου ο Αποκρυφισμός και ο Μυστικισμός παντρεύονται, όπου η Θρησκευτικότητα συναντά την Επιστήμη, όπου η Θεωρία συναντά την Πράξη, όπου η Παράδοση συναντά τις ανάγκες του Σήμερα.

Η ΑΜΡΑ δεν είναι αντιγραφή κανενός υπάρχοντος συστήματος, αν και περιέχει τις ίδιες αναλλοίωτες παραδοσιακές απόκρυφες αρχές και γνώσεις.  Η ΑΜΡΑ έχει γεννηθεί παντελώς εκ’ νέου μέσα από τις ψυχές μας, και μέσα από το αθάνατο σώμα του δυτικού εσωτερισμού.

Φιλοδοξεί να δώσει μία νέα λύση στην κοινωνία των εσωτεριστών του σήμερα, που ψάχνουν για την Αλήθεια, και για την Αυθεντική Μυητική Γνώση των Αρχαίων Μυστηρίων, η οποία διαφυλάχτηκε ανά τους αιώνες και στην ουσία δεν χάθηκε ποτέ.

1533
Ανακοινώσεις - Σχόλια / Από τις εκδόσεις Τετρακτύς
« στις: Σεπτέμβριος 14, 2007, 15:43:45 »
Ημερομηνία:Wed, 12 Sep 2007 00:35:59 +0300
Από:Editions TETRAKTYS <tetrakty@otenet.gr>
Θέμα:από τις εκδόσεις Τετρακτύς

Αγαπητοί μας πελάτες,

Σας ενημερώνω ότι οι εκδόσεις ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ θα συμμετάσχουν στο 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα 14/09/2007-30/09/2007.

Το περίπτερο έχει το Νο 225. Εκεί θα βρείτε τα βιβλία της Τετρακτύος, των εκδόσεων Διμελή & της Βιβλιοθήκης της Σφιγγός, της Βιβλιοθήκης του Ρόδου,  των Θεοσοφικων εκδόσεων, κλπ.

Και μία έκπληξη... το Σάββατο 22/09/2007 στις 18:30-20:30 στο περίπτερό μας θα μπορείτε να συζητήσετε αλλά και να σας υπογράψει το αντίτυπό σας ο (και) συγγραφέας Γιώργος Μπουσούτας (για περισσότερες λεπτομέρειες):
> http://tetraktys.gr/shop/?p=productsList&iCategory=37

... ακόμη μια έκπληξη...την Κυριακή 23/09/2007 στις 18:30-20:30 θα είναι στο περίπτερό μας ο Λάμα Κούντζαγκ Τίνλεϋ Ντόρτζι Τσαλ --κατά κόσμον Ευστάθιος Λιακόπουλος-- που έχει ακολουθήσει την Σχολή των Αρχαίων του
Θιβετανικού Βουδισμού και έχει εκπονήσει ένα δοκίμιο που αφορά τα τεκταινόμενα του θανάτου ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελληνικής, της νέας Ελληνικής και της Θιβετανικής παραδόσεως.

> http://tetraktys.gr/shop/?p=productsMore&iProduct=166
> και http://tetraktys.gr/shop/?p=p_31

και... ακόμη μια έκπληξη...την Παρασκευή 28/09/2007 στις 18:30-20:30 θα παρευρίσκετε  ο Ανδρέας Χ. Ριζόπουλος όπου θα μπορείτε να συζητήσετε αλλά και να υπογράψει το αντίτυπό σας (για περισσότερες λεπτομέρειες): http://tetraktys.gr/shop/?p=productsMore&iProduct=95

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μαρία Βασιλοπούλου

1534
Το αγγλικό άρθρο βρίσκεται στη σελίδα: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757320

Η Ελλάδα κάτω από επίθεση τουριστικών καρτέλ

Την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου η Ελλάδα υπέστη μια τις από πιο αποτροπιαστικές καταστροφές στην ιστορία της.

Η Δυτική και η Νότια Πελοπόννησος, η Νότια Εύβοια, αλλά και ορισμένα προάστια της Αθήνας, καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιές. Εξήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μια μάνα απανθρακώθηκε μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, θυμίζοντας σκηνικό αρχαίας τραγωδίας), αρκετοί ακόμα και τώρα αγνοούνται, χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη και εκατομμύρια στρέμματα δασικής και αγροτικής γης μεταβλήθηκαν σε στάχτες και αποκαΐδια.

Πέρα από την απώλεια (πάρα πολλών) ανθρώπινων ζωών, η καταστροφή που προκάλεσαν οι εμπρηστές θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που θα αρχίσουν να φαίνονται σε βάθος χρόνου. Ο αφανισμός των δασών θα προκαλέσει γενική αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες το χειμώνα, διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις. Επιπλέον οι κατεστραμμένες περιοχές θα σημαδευτούν από ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστια εσωτερική μετανάστευση του ντόπιου πληθυσμού στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ ολόκληρη η Ελλάδα θα υποστεί γενική πτώση της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι περιοχές αυτές ήταν σημαντικές παραγωγοί λαχανικών, φρούτων και, κυρίως, ελαιόλαδου.

Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα.

Ένα έγκλημα όμως που δεν φαίνεται να είναι και τόσο... ακούσιο. Οι περίπου 290 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε Πελοπόννησο και Εύβοια για κάθε πολίτη καλής πίστης, για κάθε πολίτη ο οποίος δεν έχει (ή δεν επιθυμεί να έχει) «γραμμή» από κόμματα ή κομματίδια, παραπέμπουν ευθέως σε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Ποιος έβαλε 290 εστίες φωτιάς; Γριές και γέροι 70-80 χρονών που συνελήφθησαν από τις επίσημες ελληνικές αρχές; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), για να κερδίσει πόντους στις εκλογές; Μήπως... αναρχοαυτόνομοι, ξένος δάκτυλος, τρομοκράτες;

Μόνο έλληνες του εξωτερικού μπορούν να «χάψουν» τα διάφορα μυθεύματα που ψιθυρίζονται τον τελευταίο καιρό. Όσοι ζουν στην Ελλάδα κατάλαβαν, ένιωσαν, υποψιάστηκαν τι μπορεί να συμβαίνει.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιος ή ποιοι μπορεί να είχαν συμφέρον να γίνουν στάχτη και αποκαΐδια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελληνικών δασικών εκτάσεων;

Μήπως αυτός ή αυτοί που θα αποκόμιζαν και το μέγιστο δυνατό όφελος από μια τέτοια ολοσχερή καταστροφή; Ας εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα...

Η Ιονία Οδός

Η κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο με την ονομασία «Ιονία Οδός» (συγκεκριμένα το νότιο τμήμα της Ιονίας Οδού, καθώς η Ιονία εκτείνεται επίσης στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα), που συνδέει τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της, Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο και Καλαμάτα, εμφανίστηκε ως σχέδιο το 1996, αλλά δεν υλοποιήθηκε αμέσως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών πόρων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε το 2004 να ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Τελικά η κατασκευή του δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στις ελληνικές και πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες Vinci - Ελλ. Τεχνοδομική - TEV, Άκτωρ, J&P Avax, Hochtief και Αθηνά και είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει αμέσως, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το 2011.

Η Ιονία Οδός θα εξασφάλιζε οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν, και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.

Το μόνο πρόβλημα που ανέκυπτε ήταν μερικά «ενοχλητικά» δάση, βιότοποι και οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένοι οικολόγοι ή τοπικοί ακτιβιστές. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Γιώργος Κοντογιάννης δήλωνε το 2004: «Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η Ιονία Οδός πρέπει να προχωρήσει με πολύ γρήγορο ρυθμό ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών» [ii].

Η Ιονία είχε αρχικά προγραμματιστεί να περάσει από μέρη υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως η λίμνη Καϊάφα στην περιοχή της Ζαχάρως, η οποία μάλιστα είχε συμπεριληφθεί και στον ευρωπαϊκό περιβαλλοντολογικό κατάλογο Natura 2000, χαρακτηριζόμενη ως περιοχή «υψηλής προστασίας». Όπως μάλιστα επισήμαινε τον Ιούλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς: «Ο συνδυασμός χερσαίου και λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς και η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τις αρχαιότητες, τους μυθολογικούς τόπους και την ιαματική πηγή, καθιστά το οικοσύστημα Καϊάφα ένα μοναδικό σύμπλεγμα, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Παρά τις αφόρητες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας, στο οποίο υπάγεται η προαναφερθείσα περιοχή, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη λίμνη Καϊάφα για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Σύμφωνα ωστόσο με τους ισχυρισμούς του κ. Αγραπιδά, υπήρχε δυνατότητα εναλλακτικής χάραξης της Οδού, ώστε να μη διέρχεται από την περιοχή. Ενδεχομένως όμως να ήταν μεγαλύτερη σε μήκος (και σε κόστος) [iii]. Τελικά το υπουργείο ενέδωσε στα (αλλεπάλληλα) αιτήματα των κατοίκων και αποφάσισε στις 24 Ιουλίου να ακολουθήσει άλλη χάραξη για την Ιονία, προκειμένου να μη διέρχεται από τη λίμνη και να μη θίγεται έτσι το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής[iv].

Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν: μόλις ένα μήνα αργότερα η περιοχή γύρω από τη λίμνη Καϊάφα κάηκε ολοσχερώς. Όλως δε τυχαίως, οι εστίες των περισσότερων πυρκαγιών που ξέσπασαν συμπίπτουν απόλυτα με το αρχικό σχέδιο χάραξης της Ιονίας Οδού...
Αρκεί κανείς να συγκρίνει την εικόνα της φλεγόμενης Πελοποννήσου από δορυφόρο της NASA με το αρχικό σχέδιο της Ιονίας Οδού και θα βγάλει ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Τι είδους συμπέρασμα θα είναι αυτό;

Πολύ απλά, το ότι οι κατασκευαστές της Ιονίας Οδού τώρα θα έχουν αντιμετωπίσουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση στην εκμετάλλευση της κατεστραμμένης περιοχής.

«Επενδύσεις» στα αποκαΐδια

Η λίμνη Καϊάφα είχε όμως έλξει το ενδιαφέρον και άλλων «επενδυτών». Το 2003 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατηγορήθηκε ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας -απ’ όπου και εκλέγεται- να αποχαρακτηρίσει τη λίμνη Καϊάφα από προστατευόμενη περιοχή για να την παραχωρήσει σε μεγάλα τουριστικά τραστ, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακών συμπλεγμάτων αλλά και γηπέδων γκολφ.

Ο ίδιος είχε παρουσιάσει μια έκθεση στην οποία προτεινόταν μια επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών λουτρών και την κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή[v]. Παράλληλα, δεν παρέλειπε κάθε λίγο και λιγάκι να αποκαλεί τους οικολόγους που αντιδρούσαν στα σχέδια αυτά «οικοτρομοκράτες» [vi].

Τώρα λοιπόν που ο πανέμορφος αυτός βιότοπος γύρω από τη λίμνη έχει κατακαεί, οι «επενδυτές» (και οι πολιτικοί ατζέντηδές τους) δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν και πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια ή τους ενοχλητικούς «οικοτρομοκράτες» για να την αποχαρακτηρίσουν.

Πέρα όμως από τη λίμνη Καϊάφα, και άλλα μέρη της Δυτικής Πελοποννήσου, μέσα (ή δίπλα) από τα οποία θα περάσει η Ιονία Οδός, θεωρούνται ιδανικά για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων. Στη Μεσσηνία λ.χ. πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επενδυθούν για την κατασκευή έντεκα μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, πολυτελών εξοχικών βιλών, μονάδων θαλασσοθεραπείας και σπα, ενός συνεδριακού κέντρου, καθώς και τεσσάρων (τεράστιων) γηπέδων γκολφ. Ο κύριος επενδυτής στην περιοχή αυτή φαίνεται ότι είναι ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Costamare Shipping SA., με έδρα τον Παναμά, αλλά και ισχυροί διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι. Η πολυεθνική Kempinski, που δραστηριοποιείται κυρίως στη ΝΑ Ασία, πρόκειται να αναλάβει την εκμετάλλευση των μονάδων θαλασσοθεραπείας και σπα, ενώ μεγάλο αμερικανικό γραφείο έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των γηπέδων γκολφ[vii]. Ο εν λόγω επιχειρηματίας λέγεται ότι έχει απαλλοτριώσει τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης με ελιές -πολλές φορές χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών της-, αλλά και εκτάσεις σε περιοχές δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου (επίσης προστατευόμενη από τη Natura 2000), παραβιάζοντας, όπως ακούγεται, ανοιχτά το νόμο. Τα λιγοστά «γραφειοκρατικά» προβλήματα σε σχέση με τις άδειες από την Αρχαιολογική και τη Δασική Υπηρεσία που παρέμεναν ξεπεράστηκαν το 2005, ύστερα από μια επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή...

Παράλληλα ο ίδιος εξασφάλισε επιχορήγηση(!) 45% από το κράτος για τις «επενδύσεις» του[viii]. Και προφανώς τώρα, που μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στις κατεστραμμένες περιοχές, απαλλοτριώνοντας μάλιστα και την απαιτούμενη γη σε εξευτελιστικές τιμές...

Ένα άλλο μέρος στη Δυτική Πελοπόννησο που θεωρούνταν «κελεπούρι» εδώ και καιρό από τους «επενδυτές» είναι το Κατάκωλο Ηλείας. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι στα τέλη Αυγούστου ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος World Trade Center Group έστειλε τον αντιπρόεδρό του, David Η. Lee, στην Ηλεία να επικυρώσει μια συμφωνία με κρατικούς και τοπικούς παράγοντες για την «ανάπτυξη» της περιοχής[ix].

Αλλά και για την περιοχή γύρω από την αρχαία Ολυμπία είχαν γίνει συζητήσεις πιθανής τουριστικής εκμετάλλευσης. Πλήθος εγχώριων και ξένων «επενδυτών» είχαν προτείνει την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με το να χτιστούν σύγχρονα στάδια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Επίσης είχαν προτείνει ακόμα και τη χρήση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτή η εφαρμογή αυτών των σχεδίων ήταν ότι η περιβάλλουσα περιοχή απλώς τύχαινε να είναι δάσος. Μετά τη φωτιά ωστόσο, την Ολυμπία δεν την περιβάλλει πια δάσος. Το εμπόδιο αυτό έπαψε να υφίσταται...

Κατά τα άλλα, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Δυτική Πελοπόννησος έχει μερικές από τις πιο μαγευτικές ακτές σε όλη τη χώρα. Αρκετοί επίσης γνωρίζουν ότι οι κάτοικοί της είναι από αρχαιοτάτων χρόνων παραδοσιακά προσηλωμένοι στις ιδιοκτησίες τους και ουδέποτε θα επιθυμούσαν να αντίκριζαν μια μέρα τη γη τους να την εκμεταλλεύονται τουριστικά πολυεθνικές «αναπτυξιακές» εταιρείες.

Έχοντας λοιπόν γνώση αυτού του στοιχείου οι τουριστικοί «επενδυτές», αντιλαμβάνονταν ότι για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή έπρεπε πρώτα να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση στα σχέδιά τους.

Ο ρόλος των Γερμανών

Ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας κάηκαν. Ποιος μπορεί να είχε συμφέρον να καούν τα βουνά; Στις παρακείμενες τοπικές κοινωνίες ήταν από καιρό τοις πάσι γνωστό ότι ισχυρός γερμανικός όμιλος συμφερόντων επιθυμούσε διακαώς να κατασκευάσει πάνω στα δύο αυτά όρη χιονοδρομικά κέντρα και σαλέ. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονταν επίσης και για την εκμετάλλευση του Γράμμου στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος κάηκε μερικώς τον Ιούλιο...

Το γερμανικό κεφάλαιο ήταν παράλληλα δραστήριο στη Δυτική Πελοπόννησο και στην Εύβοια, αγοράζοντας τεράστιες εκτάσεις γης είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω offshore εταιριών. Μία από τις ανάδοχες γερμανικές εταιρίες για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, η Hochtief, ανήκει στον κ. Καϊτέλ.

Το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι γιος του ομώνυμου και διαβόητου στρατηγού των ναζιστών δεν φαίνεται να βαρύνει και πολύ στη συνείδηση των αρμοδίων: οι περισσότεροι εξάλλου απ’ αυτούς είχαν από καιρό αντιληφθεί, νομοτελειακά και με μια δόση μοιρολατρίας, ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μπορεί να απέτυχε να υποτάξει την Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα κατάφερε όμως το 2007. Χωρίς στρατιωτικές εισβολές, τανκς και βαρέα όπλα, μόνο με μερικές φωτιές, με πακτωλό μάρκων και με τη βοήθεια των σύγχρονων δοσιλόγων, των σύγχρονων ταγμάτων ασφαλείας: των κεντρικών και τοπικών αρμοδίων της δημόσιας διοίκησης.

Δεν θα ‘πρεπε ίσως εδώ να αγνοηθεί και ο -επίσης σημαντικός- ρόλος Βρετανών και Αμερικανών. Έχοντας σχεδόν «καταλάβει» την Κέρκυρα και την Κρήτη με ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, άρχισαν να ορέγονται και την Πελοπόννησο. Έτσι, αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις γης και τώρα ετοιμάζονται να τις «αξιοποιήσουν» τουριστικά.

Το λόμπι του γκολφ

Ένα από τα ισχυρότερα μπλοκ συμφερόντων -αν όχι το ισχυρότερο- από αυτά που επιθυμούν διακαώς την τουριστική «ανάπτυξη» των ελληνικών ακτών είναι κι εκείνο των κατασκευαστών γηπέδων γκολφ. Η τεραστίου μεγέθους περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει η κατασκευή τέτοιων γηπέδων (από τη σπατάλη νερού, τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων και τη διατάραξη των παρακείμενων οικοσυστημάτων) δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ την κυβέρνηση. Τουναντίον, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραχωρηθούν τεράστιες εκτάσεις γης της υπαίθρου σε «επενδυτές» γκολφ.

Έτσι, ο υπουργός Δημόσιων Έργων Γιώργος Σουφλιάς δήλωνε το Μάιο του 2007 σχετικά με το ζήτημα των γηπέδων γκολφ: «Η Ελλάδα έχει μόνο(!) έξι γήπεδα, ενώ η Γαλλία πάνω από 500, η Ιταλία πάνω από 200, η Ισπανία πάνω από 300 και η Πορτογαλία 36». Παράλληλα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, που όλως τυχαίως είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ, είχε δηλώσει δημόσια το 2005: «Είναι αναγκαία(!) πολύ περισσότερα γήπεδα γκολφ».

Επιπλέον αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές του 2004, υποστήριζε την επέκταση της βιομηχανίας γκολφ στην Ελλάδα, ενώ μετά τις εκλογές, τις οποίες έχασε, δεν αντιπολιτεύτηκε καθόλου την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό[xi].

Κατά τα άλλα, όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και εκθέσεις, που προειδοποιούσαν για την καταστροφή που θα προκαλούσαν τα γήπεδα γκολφ, αγνοήθηκαν παντελώς.

«Ποιος παρακάμπτει μελέτες για χάρη της τουριστικής ανάπτυξης;» διαμαρτυρόταν έντονα τότε η Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. «Νομίζουν ότι θα γεμίσουν έτσι τα ξενοδοχεία; Το 70% του παγκόσμιου τουρισμού χειραγωγείται από έναν οργανισμό (σ.σ.: Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού). Αυτοί προωθούν το σύμπλεγμα του γκόλφερ και εκβιάζουν κι εμάς να αποδεχτούμε αυτό το μοντέλο. Έτσι έγινε και με τις πισίνες». Ποιο σύμπλεγμα τουρίστα εννοούσε ακριβώς η Ελένη Μπριασούλη; «Το μοντέλο αυτό του τουρισμού είναι ο ξένος που έρχεται και τα κάνει ό-λ-α μέσα στην τουριστική εγκατάστασή του. Δεν βγαίνει έξω, δεν καταναλώνει τίποτα ντόπιο! Και φυσικά τα πάντα παράγονται και κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες» [xii].

Η μεγάλη ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου φάνταζε ιδανική για την ανέγερση γηπέδων γκολφ. Από το 2005 κιόλας, η Διεθνής Ομοσπονδία Γκολφ ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το 2006 και 2007 θα γινόταν το μεγάλο «μπαμ» για το γκολφ[xiii].

Υπήρχε όμως ένα κώλυμα. Ποιο ήταν αυτό; Μέχρι στιγμής ντόπιοι και οικολόγοι αγωνίζονταν σκληρά εναντίον αυτής της «προοπτικής». Τώρα όμως που οι κατεστραμμένες από την πυρκαγιά περιοχές δεν έχουν περιβαλλοντική αξία, αυτό το «μπαμ» δεν προβλέπεται να συναντήσει και πολύ μεγάλη αντίσταση...

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, ο ίδιος ο Πέτρος Δούκας εμφανίστηκε στην τηλεόραση δυο μέρες μετά την καταστροφή και προσπάθησε να... απαλύνει τον πόνο των κατοίκων των πληγεισών περιοχών με την υπόσχεση ότι ένα μεγάλο αναπτυξιακό τουριστικό σχέδιο (κατασκευή γηπέδου γκολφ...) θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως!
Τα δε ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, παρουσίαζαν το σχέδιο αυτό ως «ευεργεσία»...

Συνενοχή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
 
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 που ανέλαβε την εξουσία, αφιέρωσε εαυτόν στην κατεύθυνση της τουριστικής «αξιοποίησης» της ελληνικής υπαίθρου και των ακτών της, με σκοπό να αυξηθεί η ετήσια εισροή τουριστών στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν θερινή κατοικία στην Ελλάδα» ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνήθιζαν να αναφέρονται στον τουρισμό ωσάν να είναι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» [xiv].

Ως εκ τούτου, το υπουργεία Δημόσιων Έργων και Τουρισμού επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο τουριστικής «ανάπτυξης», υπό την ονομασία «Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», το οποίο φυσικά προσέφερε αφειδώς γη και ύδωρ στα τουριστικά καρτέλ. Σύμφωνα με το προαναφερθέν σχέδιο, ένας «επενδυτής» μπορεί να αγοράσει γη οπουδήποτε και απλώς ονομάζοντας την επένδυσή του «τουριστική» να πάρει γενναία επιδότηση και να χτίσει τέσσερις φορές περισσότερη έκταση από όση ένας ιδιώτης - με τον όρο βέβαια να πουλήσει το 70% των κατοικιών σε ιδιώτες και να λειτουργήσει το υπόλοιπο 30% ως ξενοδοχείο.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να χτίσει σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές ή βραχονησίδες, αρκεί να τις ονομάσει «τουριστικές»! Μήπως φαντάζει ολίγον τι τριτοκοσμική αυτή η κατάσταση;
Όχι αδίκως, αν λάβουμε υπόψη ότι τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν σε χώρες όπου παρατηρείται παντελής απουσία Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, τα οποία θα κατοχύρωναν τις δασικές εκτάσεις και τους βιοτόπους και θα έκοβαν τυχόν πιθανές «ορέξεις» [xv].

Και η Ελλάδα, αν και έχει λάβει από την ΕΕ τα αναγκαία κονδύλια, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εκπόνησή του...  Ωστόσο, προκειμένου αυτό το σχέδιο «ανάπτυξης» να είναι απόλυτα επιτυχές, έπρεπε να λάβει χώρα και μια γενικότερη αναθεώρηση της χωροταξίας στην Ελλάδα. Εν ολίγοις να μπορούν να δοθούν άδειες εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων.

Έτσι, το 2007 η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή μια συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με την οποία το Άρθρο 24 (εγγυάται την πλήρη απαγόρευση οικοδόμησης σε δασικές εκτάσεις) πρακτικά καταργούνταν. Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε έντονα την αναθεώρηση και παρεμπόδισε την επικύρωση της αναθεώρησης, αποσύροντας μάλιστα και τους βουλευτές του από την ψηφοφορία. Λίγα χρόνια πριν, είχε εξελιχθεί η ίδια σκηνή, αλλά με... ανάποδους ρόλους: το 2003, που το ΠΑΣΟΚ κατείχε την εξουσία, προσπάθησε να περάσει πανομοιότυπη μεταρρύθμιση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να την υποστηρίξει...

Το Άρθρο 24 τελικά δεν καταργήθηκε, οι υποψήφιοι εμπρηστές όμως έπαιρναν το πρώτο «πράσινο φως» για να αρχίσουν να υλοποιούν τα σχέδιά τους. Παράλληλα, το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, που τυγχάνει να υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιων Έργων και είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των κρατικών κονδυλίων ως προς την προστασία δασών και βιοτόπων, μόνο ενέργειες προς όφελος του περιβάλλοντος δεν έκανε. Τα περισσότερα από τα -ήδη πενιχρά- κονδύλια για την περιβαλλοντική προστασία τα έστελνε πίσω(!) στο υπουργείο Δημόσιων Έργων, για να υποστηριχτούν διάφορα υπό κατασκευήν έργα. Η μόνιμη επωδός που ψιθυριζόταν σαν δικαιολογία για αυτό ήταν: «Το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει όλα» [xvi]...

Και ένας άλλος όμως παράγοντας φαίνεται ότι βάρυνε καταλυτικά στο πρόσφατο ολοκαύτωμα: ο παραγκωνισμός της Πυροσβεστικής. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η εν λόγω υπηρεσία, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, προτιμώντας να προσλάβει χιλιάδες νέους αστυνομικούς (πιο αναγκαίους, φαίνεται...) αλλά και... αγροφύλακες.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να μεταθέσει αξιωματικούς που ήταν μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε θέσεις-κλειδιά, οι οποίοι δυστυχώς αποδείχτηκαν αν όχι παντελώς ανίκανοι, τουλάχιστον ανεπαρκείς, στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν[xvii]. Παράλληλα το υπουργείο φρόντισε να αχρηστεύσει εντελώς και το ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας στη δασοπυρόσβεση, παραχωρώντας τον αμιγώς στην Πυροσβεστική, σε μια υπηρεσία που δεν γνώριζε πώς να προσανατολιστεί μες στα δάση αν δεν υπήρχε επαρκής χαρτογράφηση...

Η ώρα είχε πια φτάσει

Τα τουριστικά καρτέλ είχαν από νωρίς «διαγνώσει» όλη αυτήν την ατμόσφαιρα ανεπάρκειας. Και ενθαρρυμένα από το εκρηκτικό κοκτέιλ «υψηλότατες θερμοκρασίες - ισχυροί άνεμοι» των τελευταίων ημερών, διαισθάνθηκαν ότι ήρθε η ώρα τους...

Δεν έμενε πια τίποτα άλλο παρά να βρεθούν και οι φυσικοί αυτουργοί (ίσως οικονομικά εξαθλιωμένοι, με ελαφρώς ελαστική συνείδηση, μετανάστες, τοπικοί παρίες ή γενικώς φτωχοδιάβολοι ή ακόμα -ποιος ξέρει;- και έμμισθοι πράκτορες), των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις θα αυξάνονταν με μερικές χιλιάδες ευρώ. Την κατάλληλη στιγμή τα εμπρηστικά σχέδια μπήκαν σε πλήρη εφαρμογή...

Αποδιοπομπαίοι τράγοι

Μόλις μαίνονταν οι πρώτες φωτιές, όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για τους συνήθεις οικοπεδοφάγους που καίνε κομμάτια δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο με σκοπό να χτίσουν μετά σ’ αυτές. Όταν όμως ξέσπαγαν ολοένα και νέες φωτιές, που στην κυριολεξία κατέκαψαν ολόκληρα χωριά και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, πολλοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα δεχόταν επίθεση. Αυτό το πρόσεξε και η κυβέρνηση. Από ποιους όμως; Έπρεπε να βρεθεί γρήγορα ο φταίχτης. Και εφόσον η Πυροσβεστική και η πολιτική της ηγεσία αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανες, η ΝΔ επιχείρησε να αξιοποιήσει τον όλεθρο που προκάλεσαν τα καρτέλ προς... όφελός της!

Δύο μέρες μετά την πύρινη κόλαση, ο Πρωθυπουργός, ακολουθώντας παραινέσεις επικοινωνιακών του συμβούλων, εμφανιζόταν στην τηλεόραση φορώντας ένα απλό μπουφάν (όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου) και δήλωνε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «οργανωμένη τρομοκρατική απειλή».

Και αν ο ίδιος ούτε καν διανοήθηκε να κατονομάσει δημοσίως τους αληθινούς τρομοκράτες, των οποίων την ταυτότητα προφανώς γνωρίζει, κυβερνητικά μεγαλοστελέχια έβγαιναν υπογείως και κατάγγελναν είτε πασοκικές συνωμοσίες είτε δάκτυλο ξένης χώρας... Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν μέχρι το (φαιδρότατο) σημείο να υπονοήσουν ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν άτομα του αναρχοαυτόνομου χώρου, «για να αποσταθεροποιήσουν τη Δημοκρατία»!

Τα δε προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ επινοούσαν κάθε μέρα νέους «εχθρούς»: Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε αμέσως να καταδικάσει όλα αυτά τα σενάρια, σαν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά, μην μπορώντας (ή μη θέλοντας) να κατονομάσει το ποιος μπορεί να είναι αυτός που βάζει... 290 εστίες φωτιάς ταυτοχρόνως φρόντισε να ρίξει όλο το φταίξιμο στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ανικανότητα. Η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τα πανίσχυρα τουριστικά καρτέλ ίσως άλλωστε να του κόστιζε μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές...

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία και οι υπαγόμενες σ’ αυτήν μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ότι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εντοπιστούν οι αυτουργοί του εγκλήματος. Αποτέλεσμα; Η σύλληψη μιας ηλικιωμένης γυναίκας στη Ζαχάρω για πρόκληση πυρκαγιάς ενώ μαγείρευε στην αυλή της, ενός Αλβανού μετανάστη που επαγγέλθηκε παραπλανητικά ότι είχε βάλει φωτιές με σκοπό να εκδικηθεί τους Έλληνες εργοδότες που τον είχαν κακομεταχειριστεί, αλλά και ενός 62χρονου με ψυχολογικά προβλήματα, παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: βρέθηκε επιτέλους ο ένοχος!), που συνελήφθη στην Αρεόπολη Λακωνίας και ο οποίος εξαναγκάστηκε, όπως αργότερα έγινε γνωστό, να ομολογήσει ότι ήταν ένας από τους εμπρηστές[xviii]...

Πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως στην περίπτωση αυτή η Αστυνομία δεν δρούσε κατ' ανάγκην με τη (γνωστή) ανικανότητά της, αλλά ίσως να της είχε ανατεθεί μια αποστολή θόλωσης των νερών...

Ο τραγικός επίλογος

Μέρα με τη μέρα, όσο βγαίνουν όλο και περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα, καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής ο «ύποπτος» ρόλος των τουριστικών καρτέλ σ’ αυτήν την υπόθεση.

Όλη δε η Πελοπόννησος βοά πια ότι τουριστικά μπλοκ της Δ. Ευρώπης (και της Αμερικής), με τη συνεργασία Ελλήνων επιχειρηματικών αντιπροσώπων και την ανοχή ντόπιων πολιτικών, από καιρό προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή τους σε τεράστιο τουριστικό θέρετρο για πλούσιους Ευρωπαίους (και Αμερικανούς) και τους κατοίκους της σε σερβιτόρους. Αν όμως σκόπευαν να την αξιοποιήσουν, γιατί να φτάσουν στο σημείο να την... κάψουν;

Την απάντηση μας τη δίνει, πάλι, η ίδια η Πελοπόννησος, οι... ιθαγενείς της οποίας δεν έδειχναν και πολύ σύμφωνοι σ’ ένα τέτοιο σχέδιο. Το μόνο που δεν ήθελαν οι Πελοποννήσιοι θα ήταν να ξυπνήσουν μια μέρα και να δουν εκποιημένη τη γη τους, κοψοχρονιά, σε μια πολυεθνική και τους εαυτούς τους σε ρόλο σύγχρονων ειλώτων.

Ασκήθηκαν λοιπόν πιέσεις – οικονομικές και άλλου τύπου. Κι αυτές όμως δεν απέδωσαν. Και όταν πια κρίθηκε ότι όλες οι προσπάθειες ναυάγησαν, ένα πράγμα μόνο φαινόταν ότι θα έσωζε τα σχέδια των «επενδυτών»: μια τυχαία πύρινη λαίλαπα... Η οποία ήρθε.

Μέχρι στιγμής, τα ευρωαμερικανικά καρτέλ φαίνεται ότι έχουν πετύχει το στόχο τους: ερήμωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας. Θα καταφέρουν να ερημώσουν και την υπόλοιπη χώρα;
Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό είναι ο ίδιος ο (πληγείς) λαός:
Θα ξαναπάρει στα χέρια του τη γη που του ανήκει ή θα παραδοθεί αμαχητί στις τουριστικές βιομηχανίες που έ-ρ-χ-ο-ν-τ-α-ι οσονούπω σε Ολυμπία, Ζαχάρω, Ταΰγετο και Πάρνωνα;
Αυτός θα αποφασίσει...

 --------------------------------------------------------------------------------

Έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι του 2011 ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών - Πύργου, GoWest.Gr, 24/7/07, http://www.gowest.gr/index2.php?option=com_content&task=view&id=9777...&Itemid=1585

[ii] Η ΝΔ θα θέσει τέλος στο «θέατρο» του ΠΑΣΟΚ για την Ιονία Οδό, Indymedia Athens, 27/8/07, http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=752934

[iii] Ο δρόμος μετακινείται, η λίμνη Καϊάφα όχι, Καθημερινή, 08/07/2007.

[iv] Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τη Βορειοδυτική Οδό Πελοποννήσου, 24/7/07, http://www.minenv.gr/.../2007-07-24.dilosis.g.souflia.gia.ypografi.symbasis.....doc

[v] Ιαματικές πηγές Καϊάφα, αναζητούνται… επενδυτές, Ριζοσπάστης, 15/4/2003.

[vi] Το έγκλημα με τις 18 τρύπες. Υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα, Ελευθεροτυπία, 3/4/2005.

[vii] Τουρισμός για το Διεθνές Κεφάλαιο, Αριστερά! http://www.koel.gr/index2.php?option=com_content&task=view&id=964...&Itemid=34

[viii] 18 τρύπες σε ένα δάσος, Απηγανιάς: Αξιοποίηση ή Καταστροφή; Ελευθεροτυπία, 1/5/2005

[ix] Συνάντηση Σπ. Σπυρίδων με Διεθνή Επιχειρηματική Αντιπροσωπεία, Δελτίο τύπου, 21/08/2005.

  • Αναγεννάται η Ολυμπία, Καθημερινή, 6/8/05.
[xi] Το έγκλημα με τις 18 τρύπες. Υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ στην Ελλάδα, Ελευθεροτυπία, 3/4/2005.

[xii] Αυτόθι.

[xiii] Αυτόθι.

[xiv] Ξενοδοχεία-Χωριά προς πώληση ή ενοικίαση, Καθημερινή, 3/5/2007.

[xv] Τι είναι η πατρίδα τους. Πωλείται όπως είναι κατοικημένο, Ελευθεροτυπία, 17/6/2007.

[xvi] Η υποκρισία με τα δάση – 30 εκατομμύρια ευρώ για τις «Προστατευόμενες Περιοχές» προσπάθησε να περικόψει το ΥΠΕΧΩΔΕ, Ελευθεροτυπία, 21/7/2007.

[xvii] Από τις υποσχέσεις Καραμανλή… στις αρρυθμίες Σουφλιά, Ελευθεροτυπία, 28/7/07.

[xviii] Ερωτήματα για τη σύλληψη 62χρονου στην Αρεόπολη για τις πυρκαγιές. In.gr, 30/8/07, http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=827585&lngDtrID=244

1535
Κοινωνικοί Προβληματισμοί / Ο αιρετικός της παιδείας
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2007, 15:37:02 »
http://www.ideopolis.gr/modules/news/article.php?storyid=66

Λίγα λόγια για τον ιδρυτή της αντιαυταρχικής αγωγής.

Γεννήθηκε το 1883 στην Σκοτία, ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και οι πρόγονοί του ανθρακωρύχοι ενώ η μητέρα του ήταν επίσης δασκάλα καταγόμενη από πολύ πτωχή οικογένεια. Το περιβάλλον του ήταν γενικά αυστηρό και θρησκευτικό. Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο πατέρας του, γεγονός που απετέλεσε να εκδηλώσει φόβο για αυτόν κάτι που κράτησε ακόμα και στην προχωρημένη ενηλικίωσή του. Σε γενικές γραμμές τον θεωρούσε έντιμο άνθρωπο, απλώς του καταλόγιζε ευθύνες για την μεταβίβαση των φιλοδοξιών του προς τα παιδιά του, φιλοδοξίες που προέρχονταν μάλλον από την απαισιοδοξία του πατέρα του και τον φόβο του απέναντι στην ζωή και τις απογοητεύσεις της. Με την μητέρα του οι σχέσεις του ήταν καλύτερες. Το οικογενειακό περιβάλλον του Neill ήταν αρκετά αυστηρό, όπως είπαμε, καθώς η σκοτσέζικη θρησκεία των παιδικών χρόνων του ήταν μια παραλλαγή του καλβινισμού. Ο Neill εκπαιδεύτηκε μέσα στην συναισθηματικά φορτισμένη θρησκεία του σπιτιού του , όπου η κόλαση και ο παράδεισος και η ατμόσφαιρα της άρνησης της επίγειας ζωής ήταν διάχυτα. Τα βράδια της Κυριακής υπήρχε η οικογενειακή λειτουργία , ο πατέρας διάβαζε ένα κεφάλαιο από την Γραφή , έπειτα τραγουδούσαν ένα ψαλμό και γονατιστοί ευχαριστούσαν το Θεό. Η υπακοή και ο σεβασμός ήταν τα ορόσημα της οικογενειακής αγωγής. Αντίδραση στην αυστηρή αυτή αγωγή είναι η ομολογία του Neill , ότι δηλαδή η καλύτερη μέρα της εβδομάδας ήταν η τετάρτη το βράδυ που ο πατέρας του, επίτροπος της εκκλησίας , έπρεπε να πάει στο συμβούλιο και έτσι ο Neill εύρισκε την ευκαιρία να εγκαταλείψει τις αυστηρές υποχρεώσεις του και να βγει να παίξει μπάλα με τα άλλα παιδιά.

Ο αιρετικός της παιδείας

Ο Neill στις αρχές εργάστηκε σαν υπάλληλος σε διάφορα εμπορικά καταστήματα υφασμάτων , αλλά ένα πρόβλημα υγείας δεν του επέτρεπε την πολύωρη ορθοστασία. Στην συνέχεια επαληθεύοντας την διακινδύνευση της μητέρας του ο Neill διορίστηκε μαθητευόμενος δάσκαλος και εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό ανακάλυψε κάτι πολύ σημαντικό . . . «ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς κάτι, είναι να το διδάξει». Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως εδώ ότι δεν είχε σαν προτεραιότητα το διδασκαλικό έργο, μάλλον γιατί σκεπτόταν ότι θα περνούσε όλη του την ζωή σε κάποιο επαρχιακό σχολείο. Σταθμός στην σταδιοδρομία του ήταν η ανάληψη της ευθύνης της εκδόσεως του πανεπιστημιακού περιοδικού «Ο Φοιτητής».

Αργότερα και πεπεισμένος ότι το μέλλον του είναι η δημοσιογραφία, ανέλαβε θέση επιμελητή σε μια επίτομη εγκυκλοπαίδεια. Στην συνέχεια ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο περιοδικό του Πικαντίλυ με κύριο έργο του να παίρνει συνεντεύξεις. Ενώ ήταν όλα έτοιμα για την έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού του στα τέλη Αυγούστου του 1914 , ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος συνέτεινε να μην κυκλοφορήσει ποτέ. Εκείνη την εποχή προσχώρησε στο εργατικό κόμμα και έπιασε εργασία ως προσωρινός διευθυντής στο σχολείο της Γκρέτνα Γκρήν. Στο σχολείο αυτό άρχισε να σκέφτεται για πρώτη φορά την εκπαίδευση, αφού απέτυχε στο επάγγελμα του δημοσιογράφου και εκεί ήταν που στην συνέχεια αποδείχτηκε ο αιρετικός της παιδείας. Δεύτερος βασικός σταθμός της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας ήταν το σχολείο του Κινγκ Αρθουρ. Είχε ήδη αρκετή εμπειρία και άρχισε τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου. Στα πλαίσια του συλλόγου των καθηγητών επέμενε για περισσότερη ανεξαρτησία και ελευθερία των μαθητών και των δασκάλων του σχολείου. Ο ίδιος ομολογεί ότι μια μέρα τον κάλεσε ο διευθυντής του σχολείου και του είπε με θλίψη ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, έτσι ο Neill βρέθηκε και πάλι έξω από τον σχολικό χώρο.

Στις αρχές του 1920 εργάστηκε σαν συνεκδότης στη «Νέα Εποχή». Στην εφημερίδα αυτή κάνει σκληρή κριτική κατά των σχολείων και του σχολαστικού πνεύματος. Οι απόψεις του είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστές και δύο προσκλήσεις έφεραν τον Neill η μία να παρακολουθήσει το συνέδριο της Νέας Εκπαιδευτικής στο Καλαί, η άλλη να δώσει διάλεξη στο Ζάλτσμπουργκ σε ένα διεθνές γυναικείο συνέδριο. Από εκεί πήγε στο Χέρελαου, ένα προάστιο της Δρέσδης, όπου το 1921 ίδρυσε με την επίβλεψη του γερμανικού υπουργείου παιδείας ένα διεθνές σχολείο.

Το διεθνές σχολείο είχε τρία τμήματα:

α) το ευρυθμικό (για ρυθμό και χορό)

β) το γερμανικό σχολείο και

γ) το σχολικό παράρτημα για ξένους μαθητές , που διεύθυνε ο Neill.

Οι Γερμανοί δεν του επέτρεψαν να διδάξει στο γερμανικό σχολείο. Ο Neil θεωρούσε το γερμανικό σύστημα ανελεύθερο και σχολαστικό. Το 1923 ξεσπά η επανάσταση στην Σαξωνία , όπου οι πυροβολισμοί έφτασαν ως τους δρόμους της Δρέσδης. Ο Neill πήρε μια ομάδα μαθητών μαζί του και την έφερε στο Τυρόλο , τέσσερις ώρες με το τρένο από την Βιέννη και τέλος επέστρεψε στην Αγγλία. Τον επόμενο χρόνο το 1924 μαζί με τους λίγους μαθητές που τον ακολούθησαν , νοίκιασε ένα σπίτι στο Λαιμ Ρητζις στο Νορσιτ , όπου και ίδρυσε το ελεύθερο σχολείο του Summerhill.

Το σχολείο Summerhill.

Στο σχολείο αυτό ο ακαταπόνητος Neill θέλησε να θεμελιώσει μέσω των εκπαιδευτικών του πειραμάτων , την αντιαυταρχική αγωγή. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την δομή , τη λειτουργία, την υλικοτεχνική υποδομή και άλλα στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση των επιθεωρήσεων του αγγλικού Υπουργείου Παιδείας. Η γενική εικόνα του Summerhill από άποψη κτιρίων, εγκαταστάσεων, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού ήταν εντυπωσιακή. Κατά τον Neill υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση, προϋποθέσεις που αποτελούσαν την καλή λειτουργία του εκπαιδευτηρίου του.Η εικόνα προσέλευσης των μαθητών στο Summerhill παρουσίαζε ένα ευρύ φάσμα εθνικοτήτων. Φοιτούσαν μαθητές από Σκανδιναβικές χώρες, από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και άλλες. Πολλά από αυτά τα παιδιά ήταν «προβληματικά» που τα έστελναν οι γονείς τους με την ελπίδα να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους και γενικά την διαπαιδαγώγησή τους . Ο Neill με την πάροδο του χρόνου ανέλαβε το αγώνα να υποστηρίζει τα δικαιώματα του παιδιού για να μεγαλώνουν ελεύθερα πνευματικά και συναισθηματικά και χωρίς κανένα εμπόδιο.

Βασικές αρχές αντιαυταρχικής αγωγής.

  Ο Neill θέλησε μέσα από την παιδαγωγική του κίνηση να απομυθοποιήσει την αυθεντία.

Τάχθηκε κατά των παραδοσιακών αρχών που ίσχυαν στα μέχρι τότε σχολεία και ήταν υπέρ της απόλυτης ελευθερίας των μαθητών.

Ο Neill θέλει το σχολείο του ελεύθερο και εκσυγχρονισμένο ικανό να βοηθήσει τους μαθητές του να αναπτύξουν ελεύθερες και ισχυρές προσωπικότητες.

Κοινωνική ελευθερία.

Εισάγει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και αντιτίθεται απέναντι σε κάθε δογματισμό ενώ αποφεύγει την χειραγώγηση και την διάπλαση εν γένει του μαθητή.

Ασκεί δριμύτατη κριτική στους εκπαιδευτικούς της εποχής του οι οποίοι χρησιμοποιούν δύο μεθόδους στην εκπαιδευτική τους δράση: Σύστημα Εξετάσεων και Σύστημα Ποινών.

Όπως και ο Rousseau, ο Neil κατακρίνει την κοινωνία η οποία νοσεί.

Κατηγορεί τα σχολεία για την παραμέληση του συναισθηματικού τομέα της μάθησης καθώς τα παιδιά οικοδομούν αξίες στις εξωσχολικές και μόνο δραστηριότητες.

Στα δε σχολεία μεταβάλλονται σε μια άμορφη μάζα χωρίς ταυτότητα , όπου η ομοιομορφία και η τυποποίηση δημιουργούν στερεότυπα.

Ο Neil επικρίνει ακόμα και το νέο υλισμό, όπου ο καταναλωτικές ανάγκες με σκληρότητα αλλοτριώνουν το άτομο, δημιουργώντας φοβίες.
 

«Αν το Summerhill είναι σε θέση να δημιουργήσει ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν κλίση προς το μίσος και την προκατάληψη, γιατί να μην υπάρχουν σχολεία σε όλο τον κόσμο που δίνει παρόμοια αποτελέσματα;»Το Summerhill είναι ένα αντιαυταρχικό σχολείο που προάγει δράση ελευθερία δημιουργικότητα. Αντικαθιστούν τον κονφορμισμό και την αναπαραγωγή των γνώσεων και των αξιών. Το αντιαυταρχικό σχολείο είναι κατάλληλο για τα παιδιά και όχι τα παιδιά κατάλληλα για το σχολείο. Εδώ η ελευθερία είναι ηθικός καταναγκασμός που απορρέει από την αμοιβαιότητα. Η πειθαρχεία εδώ δεν έχει την ίδια διάσταση όπως στα συνήθη σχολεία, «πιστεύω ότι το παιδί είναι εφοδιασμένο με λογική και ρεαλισμό , προτιμώ να βγάζω οδοκαθαριστές παρά νευρωτικούς σοφούς».

Τα μαθήματα στο Summerhill είναι προαιρετικά ως προς την παρακολούθηση τους και το δε πρόγραμμα διδασκαλίας υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς , αλλά όχι και για τους μαθητές. Κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των μαθητών είναι τα ενδιαφέροντά τους. Η μέθοδος και ο χρόνος μάθησης των συγκεκριμένων μαθημάτων δεν προβληματίζει το αντιαυταρχικό σχολείο, οι μαθητές επιλέγουν συνειδητά και δεν εξαναγκάζονται στην μάθηση ξηρών και ανούσιων γνώσεων. Πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτές οι διαδικασίες είναι παράλογες και πως τους μαθητές τους περιμένει σκληρός ανταγωνισμός.

Ο Neill για να διασκεδάσει αυτές τις επιφυλάξεις αναφέρει το παράδειγμα ενός μαθητή του ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιο σχολείο θα προτιμούσε ανάμεσα στο Summerhill και το Eaton διάλεξε το Summerhill γιατί: «Νομίζω πως εκεί αποκτά ο μαθητής το συναίσθημα της απόλυτης αυτοπεποίθησης». Η αντιαυταρχική αγωγή κάνει τα παιδιά να μειονεκτούν στην γραφή και την ανάγνωση και αρίθμηση σε σχέση με τα άλλα σχολεία «αντίθετα σε ένα διαγωνισμό που θα απαιτούσε πρωτοτυπία , οι δικοί μας λέει ο Neil θα υπερτερούσαν από τους άλλους».

Το αντιαυταρχικό σχολείο και η επιλογή των μαθημάτων δεν στηρίζεται σε μια τυπική αποδοχή από τους μαθητές αλλά στην ικανοποίηση των ατομικών αναγκών. Πολλές φορές η απουσία του καθηγητή μέσα από την αίθουσα προκαλούσε απογοήτευση στους μαθητές και όχι χαρά. Ο Δαυίδ, ένα παιδάκι εννέα χρόνων, έπρεπε να απομονωθεί, γιατί είχε δυνατό βήχα. Έκλαιγε και διαμαρτυρόταν “θα χάσω το μάθημα της Γεωμετρίας του Ρότζερ”.

Ο Δαυίδ ήταν σχεδόν από βρέφος στο Summerhill. Το μάθημα ήταν μια ανάγκη για αυτόν. Τώρα διδάσκει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η αντιαυταρχική αγωγή απορρίπτει τη διαδικασία των εξετάσεων και διδάσκει την ύλη που απαιτείται, για όσους θέλουν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

1536
Για την Θεσσαλονίκη:

Είδος: Τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι, φρυγανιές, τοματοπολτός, φυτίνη, και λάδι σε σφραγισμένα πλαστικά μπουκάλια)
Φορέας: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Τόπος: Αποθήκη 14 Λιμάνι (είσοδος από θύρα 6)

Είδος: Τρόφιμα
Φορέας: Δήμος Ωραιοκάστρου
Τόπος: Δημαρχείο Ωραιοκάστρου (Κομνηνών 25, τηλ. 2310-696347, ώρες 8:00-14:00)

Είδος: Τρόφιμα
Φορέας: Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη»
Τόπος: Εγνατία 121, (τηλ. 2310-283202)

Είδος: Κλινοσκεπάσματα, ρούχα, υποδήματα
Φορέας: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Τόπος: Αποθήκη 14 Λιμάνι (είσοδος από θύρα 6)

Είδος: Κλινοσκεπάσματα, ρούχα, υποδήματα
Φορέας: Δήμος Ωραοκάστρου
Τόπος: Δημαρχείο Ωραιοκάστρου (Κομνηνών 25, τηλ. 2310-696347, ώρες 8:00-14:00)

Είδος: Σκηνές, ζωοτροφές
Φορέας: Δήμος Ωραιοκάστρου
Τόπος: Δημαρχείο Ωραιοκάστρου (Κομνηνών 25, τηλ. 2310-696347, ώρες 8:00-14:00)

Είδος: Φάρμακα
Φορέας: Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη»
Τόπος: Εγνατία 121, (τηλ. 2310-203202)

Είδος: Χρήματα
Φορέας: Ειδικό Ταμείο Αρωγής
Τόπος: Αρ. 2341103053 (σε κάθε τράπεζα)

Είδος: Χρήματα
Φορέας: Δήμος Τριανδρίας
Τόπος: Alpha Bank, αρ. 481002002004274

Είδος: Χρήματα
Φορέας: ΠΟΣΠΕΡΤ (από το προσωπικό της ΕΡΤ)
Τόπος: Αρ. 118/348522-68 (Εθνική Τράπεζα)

Είδος: Χρήματα
Φορέας: Μητρόπολη Νεαπόλεως
Τόπος: Περιαγωγή Δίσκου στις ενορίες την Κυριακή 2/9

Η Διαχείριση της ΑΜΡΑ επίσης, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, μπορεί να μεσολαβήσει έτσι ώστε να πάρει τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, κλπ., από την οικία σας, και να τα μεταφέρει στους αντίστοιχους φορείς.

1537
Θα ήθελα να ρωτήσω:

1. ΓΙΑΤΊ θεωρείτε, συνέβηκε αυτή η καταστροφή στην Φύση και χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές και περιούσιες...

2. Πως θα μπορούσε να σχεδιαστεί μία καλύτερη μελλοντική ΣΤΡΑΤHΓΙΚΗ αντιμετώπισης πυρκαγιών ελαχιστοποιώντας την καταστροφή.

3. Τι ΛΥΣΕΙΣ εθελοντικής δράσης προτείνετε, έτσι ώστε περισσότεροι Πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν εθελοντικά την επόμενη φορά, αντί να αφηνόμαστε αποκλειστικά στον συντονισμό του Κράτους.

4. Πως θα μπορούσε ο εθελοντισμός, και η προσωπική πρωτοβουλία να δώσει ολοκληρωτικά λύσεις στο θέμα της προστασίας μας από τις Πυρκαγιές, εκεί που το Κράτος αδυνατεί...1538
Πόσοι από εμάς θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένας σοβαρός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου θα μπορούσε να παρέχει μαθήματα, δωρεάν σεμινάρια, παρουσιάσεις, πειραματικά εργαστήρια, χώρους βιβλιοθήκης και διαλογισμού, αμφιθέατρο, αίθουσες διαλέξεων, συνεδριάσεων, Ροδόκηπο Φιλοσόφων... κτλ... όπου επιστήμονες, πνευματικοί, καλλιτέχνες, και εσωτεριστές παντός χώρου θα μπορούσαν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, με απώτερο στόχο να συνεργαστούμε πάνω σε ένα κοινό όραμα, να γαληνέψουμε τους ψυχισμούς μας, και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη Γη, αρχίζοντας από την κοινωνία μας;

Πόσοι από εμάς θα θέλαμε να υπάρχει ένας Σοβαρός Επώνυμος Οργανισμός, όπου θα συνεργάζονται έμπειροι εσωτεριστές και επιστήμονες, και θα μπορούμε να βασιστούμε στην κρίση του οργανισμού, ή της ερευνητικής ομάδας, σε σχέση με ένα βιβλίο, μία θεωρία που κυκλοφορεί ή παντός τύπου ερωτήματα εσωτερισμού, ιστορικότητας, και επιστήμης; 

Πόσοι από εμάς δεν πελαγώσαμε, όταν περιστοιχιζόμασταν από βιβλία και θεωρίες, και από μία πληθώρα σχολών, με διαφορετικές γραμμές ή δόγματα, και δεν γνωρίζαμε ποιος θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει, ή ακόμα χειρότερα δεν γνωρίζαμε, τι ψάχναμε και γιατί;

Πόσοι από εμάς θα θέλαμε αυτήν την έμπειρη γνώμη, αυτήν την πιστοποίηση ISO, αυτό το πόρισμα, έτσι ώστε να μην χάνουμε τσάμπα τον χρόνο μας, ή ακόμα να μην κινδυνέψουμε να χάσουμε το μυαλό μας φέροντας καταστροφικές συνέπειες στην ζωή μας αλλά και στους γύρω μας.

Πόσοι πραγματικά σε εκείνες τις στιγμές ψάχναμε ένα έμπειρο χέρι, να μας βοηθήσει, έναν άνθρωπο που είχε ήδη περπατήσει τον δρόμο, και γνώριζε, έτσι ώστε να μπορούμε να ησυχάσουμε τον νου μας και την καρδιά μας, δίνοντας λύση στην ανησυχία μας... Κάποιον που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε πως δεν θα εκμεταλευτεί τον πόνο και την αδυναμία μας, έτσι ώστε να κεδροσκοπίσει πάνω μας.

Πόσοι από εμάς πραγματικά θα θέλαμε να καλυτερέψουμε την ζωή μας, αλλά και την σωματική ή ψυχική μας υγεία, και με την σειρά μας, να συνδράμουμε στην βελτίωση της κοινωνίας μας σε κάθε επίπεδο.

Πόσοι από εμάς, ακούσαμε την λέξη Φώτιση ή Αφύπνιση και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, και πως μπορεί να επιτευχθεί;

1539
Amorc / AMORC - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ?
« στις: Ιούλιος 15, 2007, 15:54:43 »
Manifesto Positio Fraternitatis Rosae Crucis, 20 Μαρτίου 2001, Ροδοσταυρικό έτος 3354 (από Ακενατόν)

ROSICRUCIAN UTOPIA
God of all beings,God of all life,

In the humanity we are dreaming of:

•  Politicians  are  profoundly  humanistic  and  strive  to  serve  the common good;
•  Economists manage state finances with discernment and in the interest of all;
•  Scientists  are  spiritualistic  and  seek  their  inspiration  in  the  Book of Nature;
•  Artists are inspired and express the beauty and purity of the Divine Plan in their works;
•  Physicians are motivated by love for their community and treat both the soul and the body;
•  Misery and pover ty have vanished, for everyone has what one needs to live happily;
•  Work is not regarded as a chore; it is looked at as a source of growth and well-being;
•  Nature  is  considered  to  be  the  most  beautiful  temple  of  all,  and animals  are  considered to  be  our  brothers  and  sisters  on  the  path of evolution;
•  A World Government composed of the leaders of all nations, working in the interest of all humanity, has come into existence;
•  Spirituality is  an ideal  and a  way of  life,  which springs forth from a  Universal Religion,  founded  more upon  the knowledge of divine laws than upon the belief in God;
•  Human relations are founded upon love, friendship, and community, so that the whole world lives in peace and harmony.

 So Mote It Be!

---------------------------------------------------------------------------------------
Ροδοσταυρική Ουτοπία

Θεέ όλων των οντοτήτων, Θεέ όλης της ύπαρξης,
Στην ανθρωπότητα στην οποία ονειρευόμαστε,

• οι πολιτικοί είναι βαθύτατα ανθρωπιστές και υπηρετούν το γενικό καλό,
• οι οικονομολόγοι διαχειρίζονται τα οικονομικά του Κράτους με σύνεση και εργάζονται για το συνολικό συμφέρον,
• οι επιστήμονες είναι πνευματικοί και λαμβάνουν έμπνευση από το Βιβλίο της Φύσης,
• οι καλλιτέχνες εμπνέονται και εκφράζουν μέσα από τα έργα τους το κάλλος και την αγνότητα του Θεϊκού Σχεδίου,
• οι γιατροί οδηγούμενοι από την αγάπη για την κοινωνία τους, θεραπεύουν σώμα και ψυχή,
• δεν υπάρχει πια μιζέρια ούτε φτώχεια, εφόσον όλοι έχουν ακριβώς ότι χρειάζονται για να ζουν ευτυχισμένοι,
• η εργασία δεν βιώνεται ως ταλαιπωρία, αλλά ως πηγή ανάπτυξης και ευημερίας,
• η φύση θεωρείται ο ομορφότερος όλων των Ναών και τα ζώα αδέρφια μας που βρίσκονται σε εξέλιξη,
• έχει δημιουργηθεί μία Παγκόσμια Κυβέρνηση που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εθνών, που εργάζονται για το όφελος όλης της ανθρωπότητας,
• η πνευματικότητα είναι ένα ιδεώδες και ένας τρόπος ζωής, που εκπορεύεται από μία Παγκόσμια Θρησκεία, βασισμένη κυρίως στην γνώση των θεϊκών νόμων παρά στην πίστη,
•οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, στη φιλία και στην αδελφοσύνη έτσι ώστε ολόκληρος ο κόσμος να ζει ειρηνικά και αρμονικά.

Γένοιτο!


1540
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη.
Επειδή, με τον καταστατικό Χάρτη, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν και πάλι την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.

Επειδή τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Επειδή η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση, Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διακηρύσσει ότι η παρούσα Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη Διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.

ΑΡΘΡΟ 1
'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

ΑΡΘΡΟ 2
Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.

ΑΡΘΡΟ 3
Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

ΑΡΘΡΟ 4
Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.

ΑΡΘΡΟ 5
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.

ΑΡΘΡΟ 6
Καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας.

ΑΡΘΡΟ 7
'Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 'Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση.

ΑΡΘΡΟ 8
Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά των πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιακά δικαιώματα τα οποία του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.

ΑΡΘΡΟ 9
Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.

ΑΡΘΡΟ 10
Καθένας έχει δικαίωμα, με πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δημόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει είτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του είτε, σε περίπτωση ποινικής διαδικασίας, για το βάσιμο της κατηγορίας που στρέφεται εναντίον του.

ΑΡΘΡΟ 11
1. Κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, ωσότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με τον νόμο, σε ποινική δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις.
2. Κανείς δεν θα καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που, κατά τον χρόνο που τελέστηκαν, δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο. Επίσης, δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

ΑΡΘΡΟ 12
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.

ΑΡΘΡΟ 13
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.

ΑΡΘΡΟ 14
1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.

ΑΡΘΡΟ 15
1. Καθένας έχει το δικαίωμα μιας ιθαγένειας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.

ΑΡΘΡΟ 16
1. Από τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία γάμου, ο άνδρας και η γυναίκα, χωρίς κανένα περιορισμό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον γάμο, κατά τη διάρκεια του γάμου και κατά τη διάλυσή του.
2. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλονύμφων.
3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.

ΑΡΘΡΟ 17
1. Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.

ΑΡΘΡΟ 18
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

ΑΡΘΡΟ 19
Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.

ΑΡΘΡΟ 20
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς.
2. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 21
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
3. Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

ΑΡΘΡΟ 22
Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Η κοινωνία, με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να του εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

ΑΡΘΡΟ 23
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργεία.
2. 'Ολοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

ΑΡΘΡΟ 24
Καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.

ΑΡΘΡΟ 25
1. Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Εχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του.
2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. 'Ολα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμα ή εξώγαμα, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.

ΑΡΘΡΟ 26
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.
 
ΑΡΘΡΟ 27
1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύονται τα ηθικά και υλικά συμφέροντά του που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή του.

ΑΡΘΡΟ 28
Καθένας έχει το δικαίωμα να επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση.

ΑΡΘΡΟ 29
1. Το άτομο έχει καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα, μέσα στα πλαίσια της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
2. Στην άσκηση των δικαιωμάτων του και στην απόλαυση των ελευθεριών του κανείς δεν υπόκειται παρά μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και να ικανοποιούνται οι δίκαιες απαιτήσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και του γενικού καλού, σε μια δημοκρατική κοινωνία.
3. Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΡΘΡΟ 30
Καμιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.

1541
Amorc / Οι σέκτες και τα δικαιώματα του ανθρώπου
« στις: Ιούλιος 15, 2007, 15:11:19 »
Παραθέτουμε τον ορισμό της λέξης "σέκτα" από την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1993:

"Ομάδα προσώπων που παρουσιάζεται ή δεν παρουσιάζεται ως θρησκεία, της οποίας οι πρακτικές χαρακτηρίζονται από παραβατικότητα ως προς τους νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα του ατόμου, ή την λειτουργία του κράτους, σεκταριστική συμπεριφορά, άρνηση των νόμων μέσω τελέσεως αδικημάτων, μέσω διαπράξεως υπεξαιρέσεων, κατάχρησης εμπιστοσύνης, απάτης, αισχροκέρδειας, οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων, κακομεταχείρισης, μη συνδρομής ατόμου σε κίνδυνο, προτροπών υπέρ του φυλετικού μίσους, λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

Στην Γαλλία, η Διυπουργική Επιτροπή ορίζει ως σέκτα, στην έκθεση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό το 2000,

"μία ένωση κλειστού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα, που δηλώνει ή δεν διακηρύσσει θρησκευτικούς στόχους, της οποίας η συμπεριφορά πλήττει τα δικαιώματα του ανθρώπου και την κοινωνική ευστάθεια".

Η ανάγνωση του άρθρου 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δείχνει ως ποιο βαθμό είναι ουσιώδους σημασία η διάκριση μεταξύ του τι είναι και του τι δεν είναι σέκτα:

"Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποίθησης, καθώς και την ελευθερία του ατόμου να εκδηλώνει την θρησκεία του ή την πεποίθησή του κατά μονάς ή από κοινού με άλλα άτομα, τόσο δημοσίως όσο και κατ' ιδίαν, δια της διδασκαλίας, των πρακτικών, της λατρείας και των τελετουργιών".

Καταναγκασμοί και Κίνδυνοι

Εν αντιθέσει με τα νέα θρησκευτικά ρεύματα, οι σέκτες επιμένουν να επιβάλλουν ένα δόγμα και ένα συχνά ιδιαίτερα καταναγκαστικό κανόνα ζωής στην κοινότητα των οπαδών τους.  Οι τελευταίοι απομονώνονται ψυχολογικά και σωματικά από την οικογένειά τους, τους φίλους τους και γενικότερα από όλους όσοι θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διδασκαλία της σέκτας ή θα τους εξέθεταν στον κίνδυνο επανένταξης στην κοινωνία.   Αντιλαμβάνεται κανείς μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι σέκτες να βλάψουν τα άτομα και γιατί οι πολιτικοί και οι λοιποί ιθύνοντες, ο καθένας ανάλογα με τις αρμοδιότητές του, μάχονται κατά του φαινομένου αυτού.

Larouse, "Οι Θρησκείες σήμερα, και ποιο το μέλλον τους", εκδόσεις Καστάλια

1542
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Α.Μ.Ρ.Α.

Η Α.Μ.Ρ.Α. είναι μία σύγχρονη Ροδοσταυρική αδελφότητα, που αντλεί από την ανεξάντλητη δυτική εσωτερική παράδοση τις αξίες, τις γνώσεις και τα ιδανικά, με τα οποία προσδοκά, να ανοίξει τον δρόμο για την Ανατολή της Υδροχοϊκής Εποχής, την εποχή της Γνώσης, της Κοινωνικής Ισότητας, και της Ελευθερίας.

Ερευνώντας και μελετώντας τους φυσικούς και ψυχικούς νόμους, αποσκοπεί στην εξέλιξη των συνειδήσεων, και στην προαγωγή του ανθρωπισμού, συμβάλλοντας στην «ίαση» της νοσούσης δυτικής μας κοινωνίας, την οποία χαρακτηρίζει το άγχος, η έκπτωση των αξιών, και η έλλειψη ανθρωπιστικών ιδεωδών.

Προσδοκούμε μέσω της ΑΜΡΑ, σε μία σύγκληση ανθρώπων, με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τον Ροδοσταυρισμό και τον Ανθρωπισμό, και ευχόμαστε να αναγεννηθεί μέσα από τις καρδιές όλων μας, ένα νέο όραμα, μια νέα προοπτική, που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των γνώσεων και στην εύρεση των κλειδιών, τα οποία θα ανοίξουν τις θύρες των μυστηρίων, της φιλοσοφίας, των μυστικιστικών, αποκρυφιστικών και ιδεολογικών συστημάτων, ασκούμενοι πνευματικά, ούτως ώστε μέσω βιωματικών εμπειριών να πετύχουμε την αφύπνιση των ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

Το Ροδοσταυρικό κίνημα αναγεννήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 10ου αιώνα, γαλουχημένο με τα θεία νάματα των πατροπαράδοτων μυστηρίων της Ελληνικής Αρχαιότητας, εμπλουτισμένο με θησαυρούς και άλλων αρχαίων πολιτισμών.

Από την αρχή της ανάδυσης της συνείδησης, η ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του, εκφράστηκε μέσα από διάφορα ρεύματα και κινήματα, και έφτασε στις μέρες μας ως «Ροδοσταυρική παράδοση», συνδυάζοντας την ερμητική σκέψη με τον διονυσιακό μυστικισμό, εμψυχώνοντας και αναγεννώντας τον αποκαλούμενο δυτικό πολιτισμό.

Η ΑΜΡΑ στοχεύει στην ενδυνάμωση, εμψύχωση, και έμπνευση των φιλόδοξων ζηλωτών, συμπαραστεκόμενη στον αγώνα τους, για να πετύχουν την Πνευματική Αλχημεία, την σταδιακή μεταστοιχείωση όλων των ελαττωμάτων τους σε προτερήματα.

Για να επιτευχθούν τα οράματα και οι στόχοι της ΑΜΡΑ, έχει σχεδιαστεί ένα μυητικό σύστημα που συμπεριλαμβάνει διδασκαλίες, οι οποίες αποστέλλονται στα μέλη, ανά δεκαπενθήμερο, εντελώς δωρεάν. Οι διδασκαλίες συμπεριλαμβάνουν κείμενα εσωτερικών και επιστημονικών θεμάτων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε, για το τι περιλαμβάνει το σύστημα της μυητικής διδασκαλίας της ΑΜΡΑ, ζητώντας να σας αποστείλουμε, τις διδασκαλίες του «δοκίμου», που προϊδεάζουν για το περιεχόμενο των 7 μυητικών βαθμών της ΑΜΡΑ.

Μετά το πέρας των διδασκαλιών του «δοκίμου», έχετε την δυνατότητα:

1. Να συνεχίσετε ως «κανονικό μέλος»: στην περίπτωση αυτή, οι «εσωτερικές» και «εξωτερικές» διδασκαλίες θα συνεχίσουν να σας αποστέλλονται κανονικά, εφόσον μυηθείτε.

2. Να συνεχίσετε ως «φίλος»: αν δεν μπορείτε να μυηθείτε λόγω απόστασης, ή αν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε στον εσωτερικό κύκλο της ΑΜΡΑ, μπορείτε απλά να λαμβάνετε τις «εξωτερικές» διδασκαλίες.

Και στις παραπάνω δύο περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μία αίτηση εγγραφής στην αδελφότητα μας, έτσι ώστε να πάρετε επίσημα και τον τίτλο του «μέλους» ή του «φίλου» της ΑΜΡΑ, με όλα τα επιπλέον οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα αυτήν.

Η μόνη προϋπόθεση για να εισέλθετε στην ΑΜΡΑ, είναι να είστε Ανθρωπιστής, δεσμεύοντας τον εαυτό σας, να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν γνώσεις που θα λάβετε, προς όφελος και υπηρεσία του ανθρώπου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Διαχείριση, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@amra.gr.

1543
Αγαπητοί φίλοι,

επειδή το φόρουμ του Amorc θα πρέπει να κλείσει σύντομα, και επειδή θέλουμε να σώσουμε την υπέροχη κατάθεση ψυχής όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν, καθώς και να συνεχίσουμε το έργο μας, το φόρουμ και η ιστοσελίδα μας θα μεταφερθούν σε άλλο ιστοχώρο σύντομα.

Παρακαλούμε για την υπομονή σας μέχρι να γίνει η πλήρη μετάβαση.


1544
Αγαπητοί φίλοι,

σας ενημερώνουμε για την σημερινή διακοπή λειτουργίας του φόρουμ μας λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ευχαριστούμε θερμά τον τεχνικό Administrator του φόρουμ Fr. Κανένα, καθώς επίσης και την πολύτιμη συμβολή της Sr. Διοτίμα, που είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή να μας προσφέρει τα φώτα και την αγάπη της.

Η Ροδοσταυρική μας παρέα είναι έτοιμη και πάλι να συνεχίσει το έργο της προς την αναζήτηση του Φωτός, της Αγάπης, και της Αλήθειας.  Γέννοιτο! 

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη

1545
Αγαπητοί φίλοι,

το Ροδοσταυρικό μας Φόρουμ μεγαλώνει κάθε μέρα και πιο πολύ, τα μηνύματα μας αυξάνονται ταχύτατα, καθώς και οι επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε κοινωνία μαζί μας.

Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους φίλους που γράφονται ως μέλη, αλλά δεν γράφουνε, να αρχίσουν να γράφουν, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να μοιραστούμε τις απόψεις μας, τις κατανοήσεις μας, και να πλουτίσουμε όλοι μαζί πνευματικά.

Για τον λόγο αυτόν η Διαχείριση, ορίζει 4 συντονιστές, που θα επιβλέπουν το Φόρουμ, για να βοηθήσουμε τους επισκέπτες μας να αισθανθούν πιο άνετα ανάμεσά μας, να ενθαρρύνουμε τις συζητήσεις, αλλά παράλληλα θα είναι οι φύλακες του Φόρουμ, έτσι ώστε να κρατάμε ένα υψηλό, γαλήνιο, αλλά και με σεβασμό επίπεδο επικοινωνίας, όπως θα ταίριαζε σε ανθρώπους που θέλουν να λέγονται πνευματικοί αναζητητές του Φωτός. 

Η Διαχείριση, κρίνοντάς τους άξιους, για την ζωντάνια που φέρανε στο φόρουμ, με τα μηνύματά σας, τον χρόνο που επενδύσανε, το μεράκι, αλλά και το όραμα τους, απονείμει το ρόλο του Συντονιστή, στη Try, τον Avaris, τον  Anon, και τον Κανένα, και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους. Ας είναι πάντα οι σκέψεις μας γαλήνιες, σοφές, συγκρατημένες, τα λόγια μας με σύνεση, και οι πράξεις μας γεμάτες αγάπη.

Με την στάση μας, την ωριμότητά μας, το ενδιαφέρον μας ας βοηθήσουμε όλοι μαζί, να κρατήσουμε αιώνια ζωντανό το πνεύμα της αναζήτησης, έτσι ώστε να προσεγγίζουμε κάθε μέρα και όλο και περισσότερο Φως και μία βαθύτερη κατανόηση των υλικών και πνευματικών θεμάτων.

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη

Σελίδες: 1 ... 101 102 [103] 104