Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - kosmotheatis

Σελίδες: [1]
1
Επίσης, είπα ότι όποιος ενδιαφέρεται "κρούει θύρες" μια από αυτές μπορεί να είναι και του συστήματος Γκουρτζίεφ.Δεν είναι το μόνο εσωτεριστικό. Για μένα είναι θαυμάσιο. Το λέω αυτό έχοντας ψάξει και όντας ταυτόχρονα και σε τεκτονική στοά...

Αλλά δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αφού έχετε όλοι κατασταλαγμένες απόψεις.

Καλή ενασχόληση σας εύχομαι με όποιο σύστημα κι αν ασχολείσθε.

2
Ξαναείπα μιλάμε διαφορετική γλώσσα και απολείεται να συνεννοηθούμε. Αν περιοριστούμε στο διανοητικό μέρος, αυτό δεν έχει σχέση με το σύστημα Γκουρτζίεφ.Στις ομάδες Γκουρτζίεφ δίνεται η άσκηση της βδομάδας και την άλλη βδομάδα λέει ο καθένας τί έκανε και τι βίωσε ή τι δεν μπόρεσε να κάνει. Και παίρνει βοήθεια από τους παλιότερους στο Δρόμο (δεν υπάρχουν δάσκαλοι ακριβώς).Είμαστε σε έναν δρόμο και εργαζόμαστε πάνω σε αυτόν. Δεν γίνεται γενική φιλοσοφική συζήτηση.Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να διαβάζει ότι θέλει και όταν πίνουμε απλά τον καφέ μας μιλάμε και γενικότερα για τα πάντα.
Το σύστημα είναι σύστημα αυτομύησης. Προχωρώντας συνειδητοποιείς διάφορα πράγματα. Π.χ. ότι η Ελευθερία δεν είναι μόνο το να μιλάς και να σκέφτεσαι για όλα, αλλά είναι η απελευθέρωση από τη μηχανικότητα. Ας πούμε όταν αρχίζεις να νιώσεις την "αίσθηση" όλη η ποιότητα της λειτουργίας του νου, του συναισθήματος, της προσοχής σου, του ελέγχου του σώματός σου αρχίζει να αλλάζει. "Λαμβάνεις" την πραγματικότητα με μια άλλη ποιότητα. Η "αίσθηση" έχειδιάφορα επίπεδα και μετά γίνεται "παρουσία" , έχεις δηλ. ένα μόνιμο πραγματικό εαυτό.Και το πράγμα συνεχίζεται σε ανώτερες ποιότητες καθώς η συνειδητότητα αναπτύσσεται... Τέλος, εγώ δεν είμαι με τον Περετζή. Ανήκω σε μια μικρή ομάδα που ελάχιστοι την ξέρουν. Πιστεύω ότι "εργαζόμαστε" σωστά...

3
Δεν έχω ανάγκη να πείσω κανέναν. Και..ναι, μια χαρά περνάει κάποιος και χωρίς άσκηση και στη μηχανικότητα. Όποιος νιώθει κάποια εσωτερική ανάγκη κρούει θύρες.Μια από αυτές τις θύρες είναι και το σύστημα Γκουρτζίεφ, κατά τη γνώμη μου πολύ καλό. Χαίρετε!

4
Κριτική κάντε όσο θέλετε. Είναι βασικό στοιχείο του συστήματος του Γκουρτζίεφ, που έλεγε ότι δεν θέλει σαν μαθητές ανθρώπους που πιστεύουν, διότι η πίστη δεν έχει θέση σε αυτό το σύστημα, αλλά ανθρώπους που να κρίνουν. Όμως βλέπω ότι υπάρχουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις γύρω από το σύστημα αυτό. Η "Εργασία" είναι η όλη προσπάθεια η πρακτική που γίνεται από όσους ακολουθούν το σύστημα αυτό. Η οιαδήποτε σωματική εργασία  δεν είναι μόνον σωματική, αλλά προσπάθεια να κάνει κάποιος κάτι με ο σώμα του, αλλά βάζοντας σε λειτουργία και τον νου ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια συνειδητής πρακτικής. Σε συτή την περίπτωση της σωματικής προσπάθειας δεν έχει σημασία πόση δουλειά βγάζεις ή τη δουλειά κάνεις, αλλά μόνον το πως  την κάνεις.Το σύστημα αυτό θέλει να ενώσει σώμα , μυαλό και συναίσθημα.
Οι σχέσεις του Γκουρτζίεφ με δικτάτορες κλπ είναι μπλα,μπλα και μόνον.Πολλοί τον κατατρέχουν όπως συμβαίνει συχνά με πολλές αξιόλογες προσωπικότητες.Όλα τα βασικά του εσωτερισμού τα συναντάς και στον Γκουρτζίεφ αλλά η άσκηση είναι ταυτόχρονα στο συναίσθημα, το σώμα και το μυαλό (τέταρτος δρόμος). Τέλος άλλο κριτική και διάλογος και άλλο προπέτεια. Και άλλη αξία έχει η γνώμη του έμπρακτα ασχολούμενου.Οι άλλοι μιλούν από τον νου τους και μόνον. Να είστε καλά όλοι!

5
Όσο και να μιλάμε δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε. Αλλά επαναλαμβάνω ότι εμπειρία 2 μηνών στην "Εργασία" του Γκουρτζίεφ ίσον τίποτα. Και η προσέγισή σου είναι διανοητική. Μόνον...Την "αίσθηση" δεν την νιώθει κανείς πριν εργασθεί αρκετά. Και... σκέψου πόση φαντασία χρησιμοποίησε ο Γκουρτζίεφ για να γράψει το "Όλα και τα πάντα".

Τελειώνοντας, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με μια αυθεντική εσωτεριστική εργασία στα πλαίσια μιας εληθινής σχολής ας βρει μια ομάδα Γκουρτζίεφ!

Δεν συνεχίζω αυτό το διάλογο. Δεν έχει νόημα. 

6
H "Eργασία" δεν αξιολογείται με το μυαλό, αλλά μέσα από την προσωπική εμπειρία. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια...Επίσης δεν καταργεί την Φαντασία. η "Εργασία" οδηγεί στην αφύπνιση και στην πραγματική δυνατότητα να θέλεις και να πράττεις, δηλ. να μην είσαι έρμαιο των εξωτερικών επιδράσεων και των εσωτερικών αυτοματικών επιδράσεων. Αναβαθμίζει μάλιστα τη λειτουργία της αληθινής Φαντασίας, δηλ. της ικανότητας του ανθρώπινου νου να σχεδιάζει, να οραματίζεται,να επινοεί. Τελικά οδηγεί στη γεφύρωση συνειδητού - ασυνειδήτου.Δεν είναι διδασκαλία ορθολογιστική, αλλά ανατύσσει συνολικά και ταυτόχρονα το κινητικό μέρος, το συναισθηματικό μέρος και το νοητικό μέρος του ανθρώπου.Δεν περιέχει ηθικολογίες ούτε καν Ηθική διδασκαλία, μόνο οδηγει στη συνειδητότητα. Δεν καταστέλλει καμμιά λειτουργία του ανθρώπου. Απλά με την αυτοπαρατήρηση γίνονται αλλαγές στον άνθρωπο. Αλλά πως να κρίνει κάποιος μόνο με το μυαλό του, χωρίς την έμπρακτη προσπάθεια;

7
Όσον αφορά το "εδώ και τώρα" και τη φαντασία, θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για την αποταύτιση από τη μηχανιστική ονειροπόληση και όχι για κατάργηση της λειτουργίας της φαντασίας. Και...βέβαια όχι μόνον 2 μήνες είναι πολύ λίγος χρόνος για να καταλάβει κάποιος στοιχειωδώς την "Εργασία", αλλά και 2 χρόνια είναι πολύ πολύ λίγο...

Σελίδες: [1]