ΑΜΡΑ - Αυθεντική Μυστικιστική Ροδοσταυρική Αδελφότητα

'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα => Γκουρτζίεφ => Μήνυμα ξεκίνησε από: Rose στις Οκτώβριος 03, 2008, 11:28:48

Τίτλος: THE SUPERIORITY of the HUMAN MACHINE
Αποστολή από: Rose στις Οκτώβριος 03, 2008, 11:28:48
http://www.youtube.com/watch?v=N62MlKJngUs

Μία από τις κύριες διδασκαλίες του συστήματος Γκουρτζίεφ είναι πως λειτουργούμε "μηχανιστικά" ασυνείδητα, και έτσι δεν συνειδητοποιούμε, πολλές από τις συμπεριφορές μας, ή ακόμα κομμάτια τους ψυχισμού μας.

Έτσι δίνονται ασκήσεις, μέσω των οποίων να μπορέσει ο ασκούμενος να κατανοήσει πρώτα απ' όλα την "μηχανιστική" ύπαρξή του, και σταδιακά να αναπτύξει την Συνειδητότητα.

Μία καταπληκτική άσκηση, που όντως είναι άκρως μεταμορφωτική, είναι να θυμόμαστε τον εαυτό μας, κάθε φορά, που π.χ. ανοίγουμε το ψυγείο, ή περνάμε στο απέναντι πεζοδρόμιο.  Με έκπληξη θα διαπιστώσουμε πως ο ψυχισμός μας βρίσκεται κάθε φορά σε διαφορετική κατάσταση.  'Αλλοτε θα είμαστε λυπημένοι, άλλοτε χαρούμενοι, άλλοτε θα θέλουμε κάποια πράγματα και άλλοτε ακριβώς τα αντίθετα.

Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουμε πως ο ανθρώπινος ψυχισμός, βρίσκεται σε μία συνεχόμενη κινητικότητα, σε μία συνεχόμενη αλλαγή και εξέλιξη, άλλοτε βιώνοντας αρνητικά και άλλοτε θετικά συναισθήματα, άλλοτε είμαστε γεμάτοι ιδέες και οράματα, και άλλοτε βιώνουμε το κενό.

Αυτή η αρχική εμπειρική επαφή που αποκτούμε με τον ψυχισμό μας, ανοίγει την πύλη στην συνειδητοποίηση της ασυνείδητης μηχανιστικής μας λειτουργικότητας. 

Αυτής της Ανθρώπινης Μηχανής που υπερβαίνει σε ποιότητα και εφυία, όλες τις άλλες μηχανές που έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ο άνθρωπος.