Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές

"Πότε Συγχωρούμε"?

(1/10) > >>

Avaris:
"Συγχώρεσέ τους Κύριε, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι".

Πασίγνωστη η ρήση αυτή του Χριστού. Και υπάρχει ως Φιλοσοφική Θέση παντού...ή σχεδόν παντού καθότι υπάρχουν και "εκδικητικές θρησκείες"....

Μέχρι πριν λίγο καιρό, πίστευα περισσότερο στο άλλο ρητό που λέει :

"Ζήτα συγχώρεση απο τον Θεό και θα την λάβεις".

 Υπονοεί, βεβαίως,

"νοιώσε το παράπτωμά σου, μετανόησε και ζήτα συγχώρεση. Και τότε να είσαι σίγουρος πως θα την λάβεις".

Οπότε, δεν συγχωρούσα με τίποτα κάποιον και μάλιστα σκεπτόμουν και την εκδίκηση. Ήμουν όμως έτοιμος, όσο κι αν τον είχα μισήσει, να συγχωρήσω τον άλλον, όσο μεγάλο κακό κι αν μου είχε κάνει, αρκεί να μου το ζητούσε.

Προσέξτε την διαφορά μεταξύ των δύο ρήσεων: Στην πρώτη περίπτωση το "θύμα" συγχωρεί χωρίς να του ζητηθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα "μεσολαβεί γι' αυτούς στο Θεό ζητώντας με συντριβή Ψυχής να συγχωρεθούν οι Θύτες του".

Το θέμα όμως είναι πως σε αυτή την περίπτωση, οι "Θύτες"  δεν μεταννόησαν. Μετά την (όποια) "επαίσχυντη πράξη" τους, συνέχισαν να διαπράττουν είτε την ίδια είτε εξίσου επαίσχυντες πράξεις. Δεν αποδέχτηκαν την "κακή φύση" της πράξης τους, συνεπώς "δεν διορθώθηκαν". Κατ' αυτούς και τον δικό τους κώδικα τιμής, Ηθικής και υποχρεώσεων, είχαν ενεργήσει σύμφωνα με τον Νόμο. Συνεπώς Ηθικά και Θεμιτά. Άρα, δεν υπήρχε κάτι να τους συγχωρεθεί.

Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι το εξής:

Πότε συγχωρούμε (για να είμαστε "Συμβατοί" με τις "Εσωτερικές απαιτήσεις της Ατραπού")?

Συγχωρούμε μόνον εαν και εφόσον μεταννοήσει ο άλλος για το "κακό" που μας έκανε και μας ζητήσει συγχώρεση?

Ή μήπως,

Οφείλουμε να συγχωρούμε τον άλλον ούτως ή άλλως, διότι το κάνουμε για την δική μας Ψυχή και μόνον? Που σημαίνει, να μην συσσωρεύουμε "βάρος", τουτέστιν "αρνητικά συναισθήματα αδικίας και αντεκδίκησης"?

Εαν όμως ενεργούμε έτσι διαρκώς (οι άλλοι να μας κάνουν κακό κι εμείς αμέσως να τους συγχωρούμε χωρίς αυτοί να έχουν αποδεχτεί την "κακή φύση" της πράξης τους), μήπως απλώς συντηρούμε την "κακή φύση" του άλλου και τελικά κάνουμε κακό αντί για καλό?

Στην τελική, είναι σαν να του λέμε, "κάνε μου όσο κακό θέλεις, εκμεταλεύσου με, εγώ θα σε συγχωρώ διαρκώς". Συνεπώς, ο "κακός" αφήνεται ελεύθερος (πριμοδοτείται μάλιστα) για να γίνει ακόμη πιο ασύδοτος.

Μπερδεμένα τα πράγματα, ε?

Για να το δούμε λίγο, τι λέτε?

NAPOLEON:
καλησπέρα, ευτυχώς στην ελληνική, έχουμε τη λέξη "συγχώρεση" που αναφέρεται στην ψυχή, και συγκεκριμένα στο χώρο που πρέπει να δώσει η ψυχή μας στους άλλους. Άρα, "συγχωρούμε" στην ουσία, σημαίνει, να διευρύνουμε την ψυχή μας, να αποδεχτούμε το πλησίον μας, και βέβαια το δύσκολο είναι, να αποδεχτούμε τη φύση και τις πράξεις κάποιου, όταν αυτές, δεν είναι συμβατές με τη δική μας θεώρηση των πραγμάτων. Οπότε, όταν "συγχωρούμε" απλά καταφέρνουμε να "νιώσουμε" περισσότερο την ανθρώπινη φύση,όπως αυτή είναι στην ολότητά τη(είτε συμφωνούμε, είτε όχι) και όχι μόνο στην εξωραϊσμένη της μορφή . Είναι πράξη εσωτερική, που δεν απευθύνεται στους άλλους. Αποσκοπεί στην ολοκλήρωση του εαυτού μας.
από την άλλη, έχουμε και τη λέξη "συγγνώμη", όπου αναφέρεται καθαρά στο νοητικό μας επίπεδο, και απλά, μας ζητάει να ακούσουμε και μια άλλη γνώμη.
Εδώ δε βρίσκουμε ρήμα προερχόμενο από τη λέξη αυτή, (όπως συγχώρεση-συγχωρώ) για τον απλό λόγο πως αρκεί να δεχτούμε ότι υπάρχει και μια άλλη γνώμη. Η κρίση μας θα την αποδεχτεί ή όχι.

Rose:
Αγαπητέ Fr. Avaris,

ευχαριστούμε που κάθε φορά μας οδηγείς να λύσουμε ακόμα έναν μήτο της Αριάδνης...

Σιγά σιγά ίσως να τα προσεγγίσουμε και όλα, να τα κατανοήσουμε, να τα λύσουμε...
και να αποκτήσουμε το έπαθλο της Φώτισης, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεκαθάρισμα των πληροφοριών,
έτσι ώστε να χτίσουμε υγιή πεποιθήσεις που οδηγούν σε γαλήνιους ψυχισμούς...

Μέσω της Γαλήνης και της Σοφίας, απόκτημα της Νοητικής Ανάλυσης, και Βιωματικής Έμπνευσης, ο κόσμος μας μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε μία υγιή κοινωνία, και η ζωή μας σε έναν επίγειο παράδεισο...

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, η συγχώρεση για μένα, είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να βιώνουμε ψυχική γαλήνη... Όσο τρέφουμε αρνητικά συναισθήματα για τους άλλους, τόσο και υποφέρουμε...

Η συγχώρεση είναι να "συζώ στον ίδιο χώρο γαλήνια με τον πλησίον μου", "να μοιράζομαι τον ίδιο χώρο αρμονικά και όχι ανταγωνιστικά".

Η συγχώρεση επιτυγχάνεται μέσω της κατανόησης των ανθρώπινων ιδιοτήτων και κυρίως του εαυτού μας... Γνωρίζοντας ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν μέσα μας, το Φως και η Σκιά μας, ο Χριστός και ο Αντίχριστος, ο Θεός και το θηρίο... μαθαίνουμε να συγχωρούμε τον πλησίον μας, διότι ουδείς αναμάρτητος, και ουδείς θνητός τέλειος...

Αν και χρειάζεται πάντα και άμεσα να συγχωρούμε, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε παθητικοί απέναντι σε ένα εγκληματικό γεγονός, και να γινόμαστε συνυπεύθυνοι μέσω της σιγής και της ανοχής μας...

Το σπαθί ή το έλεος είναι εργαλεία, που μόνο η εμπειρία μας θα μας δείξει ποιο χρειάζεται να εφαρμόσουμε κάθε φορά, και μοναδικός κριτής είναι το θετικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για το σύνολο.

Με τις καλύτερες ευχές για Βαθειά Γαλήνη

livelove:

Αν και χρειάζεται πάντα και άμεσα να συγχωρούμε, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε παθητικοί απέναντι σε ένα εγκληματικό γεγονός, και να γινόμαστε συνυπεύθυνοι μέσω της σιγής και της ανοχής μας...

Πράγματι δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί. Δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί ποτε και μπροστά σε κανένα γεγονός/συμβάν, πόσο μάλλον απέναντι σε ένα εγκληματικο γεγονός. Μολονότι φαίνεται αναγκαίος ο ορισμός του τί τελικά είναι το "εγκληματικό", θα περιοριστώ απλά στο εξής:

η συγχώρεση έχει την αρχή της στο να αναγνωρίσει κανείς, να παραδεχτει και να κατονομάσει την αδικία - όποια μορφή μπορεί αυτη να φέρει-και συχνά να καταστήσει σαφές στον εαυτό του και στον αδικούντα οτι γνωρίζει οτι έχει αδικηθεί, πράγμα το οποίο του επιτρέπει και να συγχωρέσει.. Διαφορετικά δεν μπορει κανείς να συν+χωρέσει.
 

livelove:
* Οι ηλίθιοι ούτε συγχωρούν, ούτε ξεχνούν. Οι αφελείς συγχωρούν αλλά ξεχνούν. Οι σοφοί συγχωρούν αλλά δεν ξεχνούν.

Απλά πήρα ένα απόφθεγμα απο εκείνα που έχει παραθέσει ο Anon.... που έχει άμεση σχέση με το θέμα..Ίσως αξίζει την προσοχή μας..!!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση