Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού

Υλοποίηση στόχων

<< < (5/7) > >>

Trithemius:

--- Παράθεση από: Ορφέας στις Μαρτίου 28, 2007, 18:32:00 ---Κατασκεύασμα του "άρρωστου" νου μας είναι η φαινομενικά βαρετή γήινη πραγματικότητά μας.
--- Τέλος παράθεσης ---

Πιστεύω πως είτε η ζωή μας διάγεται αμιγώς από εσωτερισμό, είτε αμιγώς από τα "επιφανειακά", και στις δύο περιπτώσεις θα μας φανεί "βαρετή". Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ λειτουργεί ο παγκόσμιος νόμος του concidentia oppositorum. Αυτή η ένωση των αντιθέτων είναι που μας φέρνει την ισορροπία.

Από εκεί και μετά, είναι χρέος μας να κατανοήσουμε τα εξώψυχα και τα ενδόψυχά μας και να νιώσουμε τη θέση μας στο σύμπαν. Αν αυτά συμβούν, τότε τόσο τα μεταφυσικά, όσο και τα επιφανειακά θα μας φαίνονται τόσο χρήσιμα και ενδιαφέροντα όσο πρέπει να είναι.

Πιστεύω πως ακόμη και οι βαρετές εκφράσεις της πραγματικότητας κάτι έχουν να μας δώσουν. Άραγε τι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε στη ζωή μας ως "άχρηστο"; Σε άλλο θέμα του φόρουμ ανέφερα ένα απόφθεγμα: "Ό,τι δεν χρειάζεται, δεν μπορεί και να υπάρχει". Επειδή ακριβώς όλα τα συμβάντα στο σύμπαν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μεταξύ τους, ας κρατάμε και λίγη αμφιβολία για το πόσο βαρετή είναι τελικά η ζωή μας :)

Eleni:

--- Παράθεση ---Πιστεύω πως ακόμη και οι βαρετές εκφράσεις της πραγματικότητας κάτι έχουν να μας δώσουν. Άραγε τι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε στη ζωή μας ως "άχρηστο"; Σε άλλο θέμα του φόρουμ ανέφερα ένα απόφθεγμα: "Ό,τι δεν χρειάζεται, δεν μπορεί και να υπάρχει". Επειδή ακριβώς όλα τα συμβάντα στο σύμπαν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μεταξύ τους, ας κρατάμε και λίγη αμφιβολία για το πόσο βαρετή είναι τελικά η ζωή μας
--- Τέλος παράθεσης ---

:D

Χωρίς την ''βαρετή'' πραγματικότητα που εγω θα την έλεγα περισσότερο ''ορατή'' πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που μαθαίνουμε.
Πρίν απο λίγο μιλούσα με μια αδελφή μας και της ανέλυα διάφορα ενοχλητικά γεγονότα της καθημερινότητας ...που  δεν μπορούσα να εξηγήσω....και με έθλιβαν ...
Κατάφερε να μου δώσει την απάντηση που ζητούσα σε ελάχιστο χρόνο και που  δεν μπορούσα να την δώ....αν και μπροστά μου...

Μόνο βαρετή δεν είναι η ζωή μας...

livelove:
"...Αυτό που οδηγεί κάποιον στον εσωτερισμό, είναι κατά την υποκειμενική μου άποψη, οι σφαλιάρες που τρώει και δεν γνωρίζει το γιατί... Στην ενασχόλησή του με τον εσωτερισμό προσδοκεί να του λυθούν αυτές οι απορίες, να κατανοήσει το παιχνίδι της ζωής έτσι ώστε να βγαίνει κερδισμένος αντί χαμένος, και να οδηγηθεί στην Αυτοκυριαρχία της ζωής του και στην ψυχική του γαλήνη...." απόσπασμα απο την/τον Rose_777

Οδηγείται στον Εσωτερισμό εκείνος που δέχτηκε "σφαλιάρες" ίσως. Όμως όλοι οι άνθρωποι δέχονται "σφαλιάρες". Τότε γιατι δεν οδηγούνται όλοι στον Εσωτερισμό?

Μάλλον στον εσωτερισμό "είναι" (και όχι "οδηγούνται") οι άνθρωποι που: δεχόμενοι -όπως όλοι- σφαλιάρες, καταλήγουν να ξέρουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι, τώρα, που δέχονται σφαλιάρες και κατανοούν τους λόγους και άρα είναι στον Εσωτερισμό ξέρουν οτι οι απορίες είναι συνυφασμένες με τη ζωή και αν τω όντι είναι στον Εσωτερισμό ποτέ δεν τρέφουν την αυταπάτη οτι θα βγαίνουν κερδισμένοι αντί χαμένοι κατανοώντας το παιχνίδι της ζωής. Η ίδια η λέξη ζω-ή αρχίζει με το ρήμα ΖΩ ρήμα ενεργητικής φωνής που φανερώνει δράση και εξέλιξη, αναφέρεται δε στο παρόν. Η κατανόηση της ζωής είναι εφικτή ζώντας. Επομένως ο Εσωτεριστής δεν οδηγείται στον Εσωτερισμό αλλά είναι. Έτσι ξέρει πως, όσο θα ζει, θα είναι και θα δέχεται σφαλιάρες κατανοοώντας καθε φορά, κάθε στιγμή --και όχι μόνο μέσα απο σφαλιάρες-- τη ζωή. Αυτο σημαίνει οτι θα βγαίνει ΚΑΙ χαμένος, διότι μόνο έτσι μπορέι να είναι εσωτεριστής. Αν η ζωή είναι παιχνίδι ΄τοτε παίζεις όταν έρχεται η σειρά σου. Επίσης, αν παίζεις ένα παιχνίδι στο οποίο βγάινει πάντα κερδισμένος, τότε σίγουρα σύντομα παύεις να παίζεις απλά...Όταν όμως ως παιχνίδι σταματά η ζωη...τι ακολουθεί; Έπειτα... ο Εσωτεριστης που θα βγάινει κερδισμένος και όχι χαμένος, κατα τα λεγόμενα, και που οδηγείται στον Εσωτερισμό μάλλον θα τα χάσει μπροστά στις ξαφνικές ουσιαστικές ήττες με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος...προκειμένου να καταστη να "είναι" Εσωτεριστής.
Διαφωνώ όπως φάινεται με το παραπάνω απόσπασμα ως προς το πρώτο σκέλος όμως. Διότι αναφορικά με το δεύτερο σκέλος που αναφέρεται στην Αυτοκυριαρχία και την Γαλήνη της Ψυχής συμφώνω. Απλά θα παρατηρήσω οτι η εν λόγω Αυτοκυριαρχία δεν σημαίνει οτι κάποιος βγαίνει μόνο κερδισμένος. Απλά είναι κύριος του εαυτού του τόσο στις ήττες όσο και στις νίκες. Στις νίκες γιορτάζει και χαίρεται. Στις ήττες μάχεται να διαφυλάξει ό,τι ωφέλιμο έχει κερδίσει απο την διαδικασία και χάιρεται και με αυτό.
Τί στη ζωή έιναι μόνο νίκη και μόνο ήττα;

Κανένας:

--- Παράθεση από: clarion στις Απριλίου 25, 2007, 00:37:28 ---Οδηγείται στον Εσωτερισμό εκείνος που δέχτηκε "σφαλιάρες" ίσως. Όμως όλοι οι άνθρωποι δέχονται "σφαλιάρες". Τότε γιατι δεν οδηγούνται όλοι στον Εσωτερισμό?
--- Τέλος παράθεσης ---

Ναι, όλοι οι άνθρωποι δέχονται «σφαλιάρες».  Άλλοι οδηγούνται στο ποτό, άλλοι στο θάνατο, άλλοι στον εσωτερισμό.  Ποιος είναι ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά?  Ίσως ο βαθμός εξέλιξης του καθένα.

Great place for online therapy, guided meditation, Jungian analysis, psychoanalysis.

Another personal blog about therapy resources and Jung.

Eleni:
Νομίζω οτι με τις λέξεις << κερδισμένος>> και << χαμένος >> στην προκειμένη περίπτωση εννοείται και μι α άλλη ερμηνεία εκτός απο την συνήθη που δίνουμε.
Οταν ένας άνθρωπος γνωρίζει οτι αυτά που συμβαίνουν γίνονται για ένα σκοπό και οτι κάθε πράγμα έχει διαφορετικές όψεις ανάλογα της θεσης που το βλέπουμε, τότε αναζητά να μάθει και ψάχνει να διακρίνει το ωφέλιμο μέσα σε αυτό που παροδικά τον δυσαρεστεί.
Μια κατάσταση που σήμερα μας φαίνεται δύσκολη, πολύ συχνά φανερώνει ένα μεγάλο και εποικοδομητικό μάθημα που εμείς ζητήσαμε να λάβουμε....
Κάτω απο αυτό το πρίσμα οι υποθέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως χαμένες μειώνονται αισθητά μέχρι που παύουν να υπάρχουν.

--- Παράθεση --- Τότε γιατι δεν οδηγούνται όλοι στον Εσωτερισμό?
--- Τέλος παράθεσης ---
Κι εγώ το έχω σκεφτεί ...
Δεν ξέρω...μερικές φορές έχω την αίσθηση οτι δεν οδηγούμεθα εμείς στον εσωτερισμό αλλά οτι αυτός βρίσκει τρόπο να έρθει κοντά μας .. :o

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση