'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Ελευθεροτεκτονισμός

Α.Πάϊκ και Τεκτονισμός

(1/6) > >>

Avaris:
(Απο το βιβλίο "Αρχές και Φιλοσοφία των Ελευθεροτεκτόνων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου", εκδ. Τετρακτύς)



"...Ο Αλμπερτ Πάϊκ (1809 - 1891) μυήθηκε στο βαθμο του Διδασκάλου τον Ιούλιο του 1850 στην Σ.Σ. Magnolia στο Little Rock, σε ηλικία 41 ετών.

Στις 20 Μαρτίου 1853 στο Charleston της Ν.Καρολίνας απο τον Άλμπερτ Μακέυ έλαβε απο τον 4ο έως τον  32ο.

Το 1857 έλαβε τον 33ο βαθμό και το 1859 εξελέγη Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης. Υπήρξε ο όγδοος απο τους τους δεκαέξι Μεγάλους Ταξιάρχες που θήτευσαν απο 1801 εως το 1957.

Σύντομα, με την αρωγή του Μακέυ ανέλαβε την αναθεώρηση όλων των βαθμών των τυπικών του Σκωτικού Τύπου προσδίδοντάς τους δραματικότερη και πνευματικότερη υφή.......

....Ο Τεκτονισμός τον υποδέχθηκε ως μια αυθεντία και αναγνώρισε επισήμως το ιδεολογικό του σύστημα, το οποίο επέφερε την αναθεώρηση του Σκωτικού Τύπου..." (σ. 6)

Avaris:
"....Για τον Πάικ ο Τεκτονισμός είναι συνυφασμένος με την ευρεία μόρφωση.

Όντας λάτρης του Πλάτωνος ακολουθεί την Πλατωνική φιλοσοφία, όσον αφορά την ατραπό που οφείλει να βαδίσει ο άνθρωπος, ώστε να αποκτήσει την αθανασία  ή το υπέρτατο αγαθό. Διευκρινίζει:

"Ο ευγενέστερος σκοπός της ζωής και το λαμπρότερο καθήκον του ανθρώπου, είναι μια ακατάπαυστη και σθεναρή  προσπάθεια, που αφορά την επίγνωση και απόκτηση κυριαρχίας επάνω σε κάθε πνευματικό και θείο στοιχείο που βρίσκεται εντός του, υπερβαίνοντας τα υλικά και αισθησιακά στοιχεία.."

Αυτός είναι και ο βασικός τόνος όλων του των έργων.

Όραμά του ήταν να εφαρμοσθεί στην πράξη ένα ιδεώδες που να πλησιάζει την "Πολιτεία" του Πλάτωνος και την "Νέα Ατλαντίδα" του Francis Bacon κάτι που γίνεται εμφανές στο έργο του, επειδή πίστευε στην ριζική αναμόρφωση του ανθρώπινου γένους...." (σ. 7)

Avaris:
"...Κατά τον Πάϊκ, ο Τεκτονισμός δεν αναμειγνύεται με τις ανθρώπινες πίστεις και δοξασίες, επειδή ευρίσκεται υπεράνω αυτών. Παροτρύνει τα μέλη του να εγκαταλείψουν τις μάταιες φιλοδοξίες που αφορούν τους εγκόσμιους τίτλους και τα καλεί να συνενωθούν σε μια αρμονική λατρεία που να αποδίδεται στον Συμπαντικό Δημιουργό.

Προσκαλεί την ανθρωπότητα να περάσει απο την θεωρία στην πράξη. Να περάσει απο την μάταιη υποθετική θεώρηση στην εφαρμογή εκείνων των μεγάλων ηθικών και φιλοσοφικών αληθειών, οι οποίες απεργάζονται την τελειότητα της ανθρώπινης φύσεως..." (σ.7)

Avaris:
"Πέραν όμως των προηγουμένων, ο Πάικ, εντός του Τεκτονικού Συμβολισμού, συναισθάνεται κάτι βαθύτερο της ηθικής και των άλλων αρετών.

Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στην εμβάθυνση που έχει κάνει στα έργα ενός άλλου μεγάλου Μύστη, του Ελιφάς Λευί.

Θεωρώντας όμως ότι οι αρχαίες Μυστηριακές Σχολές υπήρξαν τα πρότυπα του Τεκτονισμού, υπογραμμίζει:

"Είναι σίγουρο πως εντός των αρχαίων Μυστηρίων υπήρξε ένα σημείο το οποίο θεωρήθηκε απο μεγάλες διάνοιες, όπως αυτές του Ηροδότου, του Πλουτάρχου και του Κικέρωνος, ως σημείο ανεκτίμητης αξίας.

Οι ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου ήσαν ικανοί να τελέσουν ορισμένα απο τα θαύματα που πραγματοποιούσε ο Μωυσής. Η Επιστήμη των Ιεροφαντών των Μυστηρίων προκαλούσε αποτελέσματα τέτοιου είδους, που στον αμύητο έμοιαζαν μυστηριώδη και υπερφυσικά...."(σ.8)

Avaris:

"...Ο Πάικ παροτρύνει τους Αδδ. που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον Τεκτονισμό, να ανακαλύψουν για μια επιπλέον φορά, αυτές τις - ενδεδυμένες με την μορφή των Μυστηρίων - μεγάλες αλήθειες, ασκώντας μια κατανόηση μέσω της οποίας ο άνθρωπος θα καταστεί Μύστης, όχι μόνο τυπικώς, αλλά με την εξάσκηση των υπερβατικών του δυνάμεων..." (σ.8)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση