'Αρθρα Εσωτερισμού > Ψυχολογία και εσωτερισμός
ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ
xristosx:
--- Παράθεση ---..οι αισθησεις δημιουργουν αισθηματα ( πχ αισθημα ψυχους θερμπτητας, πιεσης κτλ )
...που διαφοροποιουνται απο την συναισθηση και τα συναισθηματα ( φοβος ,χαρα ,λυπηκτλ )
και απο τη νοηση και τα νοηματα - ιδεες ( ιδεα του καλου -κακου ,του ομορφου ασχημου κτλ )
--- Τέλος παράθεσης ---
Ολα αυτα που περιγραφεις ειναι αισθησεις ..........ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΖΙ ....ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΖΙ
Εμεις για να καταλαβουμε ....οτι ειναι ....πολλες μαζι .....πρεπει να τις δουμε μεμονομενα .....μια προς μια
Αν εξετασεις , πχ το γεγονος ....της οδηγησης .....δεν τις εξεταζεις μια προς μια ......αλλα σαν .....ΜΥΘΗΡΑ .........που ειναι ενα συνοθυλευμα απο αισθησεις
Ετσι δεν μπορεις να καταλαβεις , οτι ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙς ΣΕ ΧΡΗΣΙΟΜΟΠΟΙΟΥΝ
Αντιθετα
Αν θα εξετασεις μια προς μια τις αισθησεις .....παιρνωντας απο την θεση στην αντιθεση ......θα καταλαβεις , οτι η καθε αισθηση μεμονομενα , και αρα ολες μαζι , ΧΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ .....ΚΑΘΕ ΔΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ
Αυτο που μπορουμε να κανουμε ,μη διαθετωντας ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ , που αναφερει και ο ΤΟΛΕ με τον φακο , ειναι να αποσπαμε ενα μερος της προσοχης , ετσι ωστε ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ ..........ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ .....ΣΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Οσο περισσοτερο γινομαστε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ , απο τηβν μια θα εχουμε επιγνωση ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ,ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΤΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΛΠ........ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ , ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΓΩ
Οσο περισσοτερο καταφερνουμε αυτο , τοσο θα αυξανεται η συνειδητη παρουσια μας , και αρα θα μπορουμε ευκολοτερα , να γινομαστε ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
Ομως περα απο καθε συμβουλη , το κυριο μελημα μας , πρεπει να ειναι , να βρισκομαστε οσο το δυνατον πιο κοντα στο επιπεδο μας
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ
Σε αντιθετη περιπ-τωση θα παραμενουμε στασιμοι
xristosx:
Οποιοσδηποτε και αν ειναι ο στοχος μας ,........ ειτε αυτο λεγεται ,....κατανοηση της λειτουργιας μου ....ειτε ελεγχος του νου, με σκοπο την πειθαρχια .....ειτε το βιωμα μεταφυσικων εμπειριων ,[υποθετω] ο δρομος θα περασει απο τις αισθησεις και μονο απο αυτες
Απο την μελετη, και τον ελεγχο των αισθησεων
Αυτο το εχω διασταυρωσει , απο πολλες πηγες , αλλα το πιο σημαντικο , και ισως το μονο που εχει βαρυτητα , για μενα , ειναι η επιβαιβεωση αυτου του γεγονοτος , μεσα απο τον ιδιο τον εαυτο
Πραγματικα για πολλα χρονια αναμασουσα και εγω θεωριες , χωρις , ουτε καν να βλεπω ενα φως , εστω και μακρυνο
Ουτε μια τοση δα κατανοηση
Πραγματικα αναρωτιεμαι , γιατι ο δρομος, που οδηγει στην ερευνα των αισθησεων , δεν ειναι , κοινος τοπος , μεταξυ αυτων , που θελουν , εστω να κατανοησουν κατι , για την λειτουργια τους
ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ:
NAI, οντως ΠΙΣΩ... από τις Αισθησεις ανοιγει ο Προβληματισμος......της ΔΙΑΧΩΡΙΣΗΣ.....
Όμως.....χρειαζεται Προσοχη.....καθοτι Ο ΧΡΟΝΟΣ....είναι Ασυμπίεστος....δηλ. επειδή Αυτές εχουν διαρκεια...
δηλ. ενεργοποιηση....διαρκεια....και απενεργοποιηση....
μεσω του Σωματος....οπου και
Εκφράζονται...
ΠΡΕΠΕΙ....παρατηρώντας....να μην Πειραξουμε Αθελα μας....λογω ενθουσιασμου....η....Ματαιοδοξιας...το Αρχειο τους...
καθοτι...ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΜΕ.....ΤΟ ΡΟΛΟΙ της Συνειδησης μας....δηλ....ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ.....ΑΥΤΟ ΠΟΥ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.....ΟΤΑΝ.....ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ....
Συμπτώματα....όπως Ναυτια....ΜΗ επαφη με την Πραγματικοτητα....κοινως Χασιμο του Προσανατολισμου...
Αμνησια.....Αφηρημαδα.....είναι στοιχεια....του Ο ΣΩΣΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ...
ΟΣΟ....ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΑΣ....ΔΙΑΤΗΡΕΙ το ΜΕΤΡΟ !
Το 99,99999 τοις Εκατο συνηθως Χανονται....παρουσιάζοντας συμπτώματα βλακείας....δηλ....
Φαντασιακης Αιμορραγιας....και ενιοτε Νοητικης Ηλιθιοτητος....
Αυτό.....επιβάλλεται.....ως Τιμωρια....σε ΑΥΤΟΥς....που σε καποια από τις Ενσαρκώσεις τους ......
ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ.....ΒΙΑΣΑΝ....καθ οιονδηποτε τροπον......
ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ:
Αγαπητη, Μυθηρα.......
τα γραφομενα σου με βρισκουν αφωνα....συμφωνο....
ένα ταπεινο....Ευγε σου....ομορφια μου....
Ελληνιδα μου.....
xristosx:
--- Παράθεση ---.τις ψυχικες σφαιρες των αισθηματων , συναισθηματων, νοηματων-ιδεων ειναι αναγκαιο και επιτακτικο να τις διακρινουμε ,αν θελουμε να καταλαβουμε τις λειτουργιες της ψυχης ..ειναι διακριτες σφαιρες βιωματικες αλλα οχι βεβαια ανεξαρτητες η μια απο την αλλη ,,
--- Τέλος παράθεσης ---
Ποτε δεν ειπα, αλλα ουτε και υπονοησα , οτι δεν πρεπει να διααχωριστουν οι συγκεκριμενες ενοιες
Οσο για την αναφορα σου στο αρμα του Πλατωνα , ....η δικη μου εξηγηση ..... ειναι .....οτι ο ηνιοχος , ειναι , η ψυχη
Το θυμικο ......αυτο που καταλαβαμε οτι πρεπει να κανουμε ........
Και βεβαια ....το επιθυμητικο , αυτο που πρεπει να θεσουμε κατω, απο ελεγχο'' ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗς ΨΥΧΗΣ''
Προτεινοντας λοιπον εγω , τον'' ελεγχο'' των αισθησεων μεσω παρατηρησης αυτων , δεν ακυρωνω , ουτε το λογικο , ουτε ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.......ΑΦΟΥ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ , ΘΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ .....ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Μεσω της παρατηρησης λοιπον , [λειτουργια του ανωτερου μερους του εαυτου ] ...... θα επιτευχθει το ζητουμενο , που ειναι η κατανοηση
Ειτε αυτη η κατανοηση αφορα .......το επιθυμητικο , ειτε το θυμικο , ειτε τον ηνιοχο
Αυτο που δεν διαχωριζω , ειναι , οι αισθησεις του σωματος , διοτι ολες οι αισθησεις , ειτε αυτο λεγεται , αισθηση ψυχους , ζεστης , φοβου , πονου ,κλπ, κλπ ειναι αυτο, που αποτελει ,την κινητηριο δυναμη των πραξεων μας
Θεωρω οτι , οταν θα αρχισουμε να τις ονομαζουμε , απλα θα σταματησουμε να βλεπουμε , και να κατανοουμε , το σημαντικοτερο .....
Την λειτουργια του επιθυμητικου.....συμφωνα με τον Πλατωνα
--- Παράθεση --- Συμπτώματα....όπως Ναυτια....ΜΗ επαφη με την Πραγματικοτητα....κοινως Χασιμο του Προσανατολισμου...
Αμνησια.....Αφηρημαδα.....είναι στοιχεια....του Ο ΣΩΣΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ...
ΟΣΟ....ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΑΣ....ΔΙΑΤΗΡΕΙ το ΜΕΤΡΟ !
--- Τέλος παράθεσης ---
Οπως επανειλημενα εχω πει , οι παρενεσεις σου , ...παντα στα σοβαρα , υπ οψιν ....αν και .......
Η ζωη στην μορφη που ηδη υπαρχει , [αυτο που ειμαστε δηλαδη ]δεν ξερω , αν ειναι πολυ ποιοτικοτερη , απο τις ''δυσαρεστες'' καταστασεις που περιγραφεις
Ισως αυτο που λεω ,να φαινεται και λιγο ακραιο , ομως πιστευω , οτι η κατανοηση , αξιζει , το ρισκο ......
Αλλωστςε χωρις ρισκο , τι αραγε μπορουμε να κερδισουμε
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση