Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού
Σέκτα & Εγκλωβισμός
Trithemius:
Η τρίτη υπόθεση εργασίας είναι διαφορετική από τις πρώτες δύο. Θα έλεγα πως στις δύο πρώτες το ζήτημα είναι φιλοσοφικών προεκτάσεων ενώ στο τελευταίο παράδειγμα το ζήτημα είναι περισσότερο κοινωνικών προεκτάσεων.
Θέλω να πω ότι στην τρίτη περίπτωση ο νεαρός αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Εδώ λοιπόν, σε περίπτωση που ο νεαρός "τολμήσει" να αποκαλύψει τις μεταφυσικές του ανησυχίες, κινδυνεύει με απίστευτο ψυχολογικό πόλεμο από άτομα που ναι μεν τον αγαπάνε, όμως επειδή είναι υπερπροστατευτικά δεν τον αφήνουν να εκφραστεί όπως θέλει. Σε αυτή την περίπτωση σε εμπλέκεται κάποια μικρή ή μεγάλη φιλοσοφική ομάδα. Ο νεαρός βαδίζει μόνος του την ατραπό του εσωτερισμού.
Γνώμη μου; Όχι, δεν είναι εγκλωβισμένος αν κι εφόσον ορκιστεί να κρατήσει μυστική αυτή την πλευρά του. Είναι προτιμότερο για αυτόν να μείνουν οι ενασχολήσεις του στην αφάνεια γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να τις προστατέψει, άρα και να τις συνεχίσει. Έτσι λοιπόν, το "θύμα" εδώ έχει μια επιλογή δράσης που αν και δεν του δίνει απόλυτη και πλήρη ελευθερία, τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους ακύρωσης των ενασχολήσεών του.
Φυσικά, η τελευταία αυτή περίπτωση αποτελεί ίσως το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Πέραν των ανθρώπων που συνειδητά ασχολούνται με τον εσωτερισμο και δεν αποκαλύπτουν δημοσίως αυτές τις ενασχολήσεις, υπάρχουν και άνθρωποι που αν και αρχκά, ως σκεπτόμενοι νόες είχαν σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για διάφορα θρησκευτικά ζητήματα, πάραυτα, σκεπτόμενοι τις γνωστές συνέπειες, αφέθηκαν και δεν το "έψαξαν" περισσότερο. Προτίμησαν την οικογενειακή ηρεμία και πρόδωσαν (ίσως) την εσωτερική τους ηρεμία. Σταδιακά βέβαια, όσο δεν ασχολείσαι με κάτι που σε "τρώει", αυτό το κάτι σε αφήνει και τελικά χάνεις πλήρως το ενδιαφέρον σου για ανάλυση τέτοιων ζητημάτων.
Αυτό είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο τόσο στον Ελληνικό, όσο και σε κάθε άλλο χώρο όπου ανθούν τα θεοκρατικά καθεστώτα. Κατά τα άλλα βέβαια, μιλάμε για το συνταγματικό δικαίωμα της ανεξιθρησκείας ::)
pressphoto:
Εχω ακουσει απο πολλους πως αν μπλεξεις σε μια σεκτα η σε μια στοα δυσκολα ξεμπλεκεις.σε εκβιαζουν ακομα και για την ζωη σου.ισχυει αυτο?
Κανένας:
--- Παράθεση από: pressphoto στις Μαΐου 29, 2008, 19:03:18 ---Εχω ακουσει απο πολλους πως αν μπλεξεις σε μια σεκτα η σε μια στοα δυσκολα ξεμπλεκεις.σε εκβιαζουν ακομα και για την ζωη σου.ισχυει αυτο?
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ έχω προσωπική εμειρία από το AMORC, ΑΜΡΑ και μία Τεκτονική Στοά. Καμία σχέση με τέτοια.
Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι θα υπάρχει κάποια στοά η οποία ειληκρινά θα προσπαθεί για την πνευματική εξέλιξη των μελών, η οποία θα καταφεύγει σε τρομοκρατία για να προστατέψει τα μυστικά της και να κρατήσει τα μέλη της.
Σίγουρα όμως θα υπάρχουν άλλες περιπτώσεις οργανώσεων που στοχεύουν να εκμεταλευτούνε τα μέλη τους. Από αυτές να φοβάσαι.
Rose:
--- Παράθεση από: pressphoto στις Μαΐου 29, 2008, 19:03:18 ---Εχω ακουσει απο πολλους πως αν μπλεξεις σε μια σεκτα η σε μια στοα δυσκολα ξεμπλεκεις.σε εκβιαζουν ακομα και για την ζωη σου.ισχυει αυτο?
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς σε κάθε κοινωνία, σε κάθε εποχή και σε κάθε σύστημα υπάρχουν αυτοί που εκβιάζουν και αυτοί που υποκύπτουν στους εκβιασμούς...
Συγκεκριμμένα, στο Amorc, από το οποίο παραιτήθηκα από Διαχειρίστρια Ελλάδος, εκβιάστηκα, ότι το "κοσμικό" θα με κάψει αν τα παρατήσω, και επίσης μου ζητήθηκε να αφιερωθώ παντελώς στην εταιρεία Amorc, και να μην ασχοληθώ με οποιαδήποτε άλλη σχολή... Φυσικά, όταν οι ηγέτικες φιγούρες του Amorc, ξεσκεπάστηκαν, με βαριά την καρδιά, σκεπτόμενη που είχα μπλέξει τόσα χρόνια, αποχώρησα...
Στον Τεκτονισμό, σε προηγούμενη ομάδα που συμμετείχα, εκβιάστηκα, πως αν δεν σταματήσω να διαφωνώ, με κάποια κακώς κείμενα, που έβλεπα, δεν θα έπαιρνα βαθμό. Επίσης μας ζήτησαν πολλές φορές να μην συμμετέχουμε σε άλλη εσωτερική ομάδα, εκτός τον τεκτονισμό...
Στο ακαδημαϊκό σύστημα, πρόσφατα, καθηγήτρια μεταπτυχιακού με εκβίασε, πως αν συνεχίσω να θεωρώ πως έκανε λάθος στην διόρθωση γραπτού, δεν θα πάρω πτυχίο... Αφού την ενημέρωσα για την απρεπή της συμπεριφορά, που προσβάλει κάθε ελεύθερο ακαδημαϊκό πνεύμα, ανέφερα στην διοίκηση της σχολής, πως την επόμενη φορά που θα τολμήσει κάποιος καθηγητής να με ξαναεκβιάσει, θα γίνει επώνυμη και δημόσια καταγγελία.
Στην καθημερινότητά μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι, με διάφορους τύπους εκβιασμών, όπως λόγω ασάφειας κάποιων κρατικών νόμων, ή άλλων νομικίστικων συνθηκών, όπου βρισκόμαστε στο έλεος, κάθε δημόσιου υπαλλήλου, που στην καλύτερη περίπτωση να μας εκβιάσει για φακελάκια... Επίσης σε θέματα υγείας, η καιροσκοπία και ο οικονομικός εκβιασμός, είναι απίστευτος...
'Οσον αφορά όμως τις θρησκευτικές ή παραθρησκευτικές οργανώσεις, θεωρώ πως στην χώρα μας τουλάχιστον, ο μεγαλύτερος πνευματικός εκβιαστής, η μεγαλύτερη μορφή σέκτας, είναι ο χριστιανισμός, όπου ο κάθε αδύναμος αμαθής εκβιάζεται πως αν δεν ακολουθεί κάποιους ψευδείς αντιπροσώπους του θείου, θα καταστραφεί η ζωή του, και θα πάει στην κόλαση... Έτσι πολλοί αδύναμοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι έχουν γίνει υποχείρια, παρέδωσαν περιουσίες στα χέρια καιροσκόπων του θεού, για να σωθεί η ψυχή τους...
Θέματα εκβιασμού λοιπόν, υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και το μόνο που μας προστατεύει είναι η ΓΝΩΣΗ, και η ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.
suida:
Ε Κ Ε Ι Ν Ο Σ /Η....ΠΟΥ Α Γ Ω Ν Ι Ζ Ε Τ Α Ι Ε Ν Α Ν Τ Ι Ο Ν ΤΗΣ Π Λ Α Ν Η Σ .....
Β Ρ Ι Σ Κ Ε Τ Α Ι
Π Α Ν Ω Σ Τ Ο Ν Δ Ρ Ο Μ Ο Τ Η Σ Ε Ν Ω Σ Ε Ω Σ ....
ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ Α Γ Α Π Ο Υ Ν ....
ΤΗΝ Α Λ Η Θ Ε Ι Α .......
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση