'Αρθρα Εσωτερισμού > Καμπαλά

Η Μυστική Καμπάλα

<< < (6/32) > >>

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

11. "...Λέγεται ότι η σκέψη αναπτύχτηκε απο τη γλώσσα και όχι η γλώσσα απο τη σκέψη.

Ότι είναι οι λέξεις για τη σκέψη είναι και τα "Σύμβολα για τη Διαίσθηση".

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το Σύμβολο είναι προγενέστερο απο την επεξήγησή του. Αυτός είναι ο λόγος που κηρύττουμε ότι η Καμπάλα είναι ένα αναπτυσσόμενο σύστημα και όχι ένα ιστορικό μνημείο.

Σήμερα μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερα πράγματα με την καμπαλιστική μέθοδο απ' ότι στην αρχαιότητα, γιατί η διάνοιά μας είναι τώρα πιο πλούσια σε ιδέες.

Πόσο περισσότερα πράγματα σημαίνει για το βιολόγο, παρά για τον αρχαίο Ραβίνο, η Σεφίρα Γεσούντ, όπου εργάζονται οι δυνάμεις της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής!

Κάθετι που έχει να κάνει με ανάπτυξη και αναπαραγωγή συνοψίζεται στη Σφαίρα της Σελήνης. Αλλά η Σφαίρα αυτή, όπως παριστάνεται πάνω στο Δέντρο της Ζωής, σχετίζεται με Ατραπούς που οδηγούν σε άλλα Σεφιρόθ.

Ο σύγχρονος Καμπαλιστής, λοιπόν, γνωρίζει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες καθορισμένες σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων που εντάσσονται στο Γεσούντ και εκείνων που αντιπροσωπεύονται απο τα Σύμβολα που αποδίδονται σε αυτές τις Ατραπούς.

Αναλογιζόμενος αυτά τα Σύμβολα, διαπιστώνει ότι υπάρχουν σχέσεις που δεν φαίνονται στην υλική όψη των πραγμάτων.

Και όταν αρχίζει να επεξεργάζεται τις σχέσεις αυτές, ανακαλύπτει ότι κρύβουν σπουδαία κλειδιά.

Στο Δέντρο της Ζωής το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο και όλα τα αίτια που βρίσκονται κρυμμένα, αποκαλύπτονται και εξηγούνται απο τις αναλογίες  και τις σχέσεις  των διαφόρων Συμβόλων που συνθέτουν αυτή την ισχυρή μαντάλα..." (σ.31 -32)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

12. "....Κάθε Σύμβολο επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο το εξετάζουμε, με τις αστρολογικές του αντιστοιχίες και με τις θεότητες των διαφόρων πανθέων με τις οποίες σχετίζεται.

Έτσι ανοίγονται καινούρια και αχανή πεδία ερμηνείας, όπου μπορεί να κινείται επ' άπειρον το μυαλό του ερευνητή, ακολουθώντας μια αδιάσπαστη αλυσίδα αντιστοιχιών.

Το ένα σύμβολο συνεπάγεται το άλλο, καθώς τα πολυδιακλαδούμενα νήματα που τα ενώνουν συγκεντρώνονται για να υφάνουν το σύνθετο ιερόγλυφο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνεύεται με όρους οποιουδήποτε επιπέδου πάνω στο οποίο λειτουργεί εκείνη τη στιγμή το μυαλό..." (σ. 33)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

13. "...Αυτό το ισχυρό και περιεκτικό ιερόγλυφο της ψυχής του ανθρώπου και του σύμπαντος, χάρη στη δύναμη της λογικής αντιστοιχίας των συμβόλων του, δημιουργεί εικόνες στη νοητική οθόνη.

Οι εικόνες αυτές δεν παρουσιάζονται τυχαία, αλλά ακολουθούν καθορισμένο ειρμό μέσα στον Παγκόσμιο Νου.

Το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής είναι για τον Παγκόσμιο Νου ότι είναι το όνειρο για το ατομικό εγώ, δηλαδή ένα σύνθετο σύμβολο σχηματισμένο απο το υποσυνείδητο για να αντιπροσωπεύει τις κρυμμένες δυνάμεις..." (σ. 33)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"


14. "...Το σύμπαν είναι στην πραγματικότητα μια σκεπτομορφή που προβάλλεται απο το Θεϊκό νου.

Το Καμπαλιστικό Δέντρο μπορεί να παρομοιαστεί με μια ονειρική εικόνα που αναδύεται απο το υποσυνείδητο του Θεού και δραματοποιεί το υποσυνείδητο περιεχόμενο της Θεότητας.

Με άλλα λόγια, αν το σύμπαν είναι το συνειδητό τελικό αποτέλεσμα της νοητικής δραστηριότητας του Λόγου, το Δέντρο της Ζωής είναι η συμβολική παράσταση της ακατέργαστης πρώτης ύλης της θεϊκής συνείδησης και των διαδικασιών με τις οποίες ήρθε το σύμπαν σε ύπαρξη..." (σ. 33)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

15. "...Αλλά το σχεδιάγραμμα του Δέντρου ισχύει τόσο για τον Μακρόκοσμο, όσο και για το Μικρόκοσμο, ο οποίος, όπως τον αντιλαμβάνονται όλοι οι αποκρυφιστές, είναι ένα ακριβές αντίγραφο του πρώτου σε σμίκρυνση.

Γι' αυτό το λόγο είναι δυνατή και η μαντεία. Αυτή η ελάχιστα κατανοητή και τόσο δυσφημισμένη τέχνη έχει σαν φιλοσοφική της βάση το Σύστημα των Αντιστοιχιών, το οποίο αντιπροσωπεύεται απο Σύμβολα.

Οι αντιστοιχίες μεταξύ της ψυχής του ανθρώπου και του σύμπαντος δεν είναι αυθαίρετες, αλλά πηγάζουν απο ταυτόσημες φάσεις της εξέλιξης.

Συγκεκριμένες όψεις της συνείδησης αναπτύχτηκαν ανταποκρινόμενες σε συγκεκριμένες εξελικτικές φάσεις και ενσωματώνουν κατά συνέπεια τις ίδιες αρχές. Είναι φυσικό λοιπόν, να αντιδρούν στα ίδια ερεθίσματα.

Η ψυχή ενός ανθρώπου είναι μια λιμνοθάλασσα, η οποία  συνδέεται  με τον ωκεανό  μέσα απο ένα υπόγειο κανάλι. Αν και εξωτερικά δεν μπορείς να δεις αυτό το κανάλι, εντούτοις η στάθμη της λιμνοθάλασσας ανέρχεται και κατέρχεται, ανάλογα με τις παλίρροιες του ωκεανού, εξαιτίας της κρυφής τους σύνδεσης.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την ανθρώπινη συνείδηση. Υπάρχει μια υποσυνείδητη σύνδεση μεταξύ κάθε ανθρώπινης ψυχής και της Κοσμικής Ψυχής και το κανάλι επικοινωνίας είναι κρυμμένο στα πιο αρχέγονα βάθη του υποσυνείδητου.

Αυτή η σύνδεση έχει σαν αποτέλεσμα να μετέχουμε στην πλημμυρίδα και στην αμπώτιδα των Κοσμικών παλιρροιών..." (σ. 34)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση