Πνευματική Ακαδημία του Ροδόκηπου των Φιλοσόφων > Φυσικές Επιστήμες
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Rose:
http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_04/06/2008_235740
Πως συνδέονται τα βιοκαύσιμα με τη διατροφική κρίση
Η πολιτική προώθησης της αιθανόλης και άλλων βιοκαυσίμων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στα φτωχά κράτη.
Της Ελένης Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr
Μεγάλο το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, σχετικά με αν οι βιοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί οι καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, με αποτέλεσμα να διατίθενται λιγότερα τρόφιμα ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εμπορεύματα όπως το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο ή τα φυτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
Ωστόσο, υποστηρικτές των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν οι ΗΠΑ, μετατρέπουν το ένα τέταρτο της καλλιέργειας καλαμποκιού σε αιθανόλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάσει να λαμβάνει το 10% των καυσίμων από τις βιοκαλλιέργειες μέχρι το 2020, η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι πολύ μικρή. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε, την Τρίτη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την διατροφική κρίση, κατά την ομιλία του στη σύνοδο, πως «τα βιοκαύσιμα δεν είναι ληστές» και πως μπορούν αντιθέτως «να γίνουν ένα σημαντικό εργαλείο για να βγουν οι χώρες από τη διατροφική ανασφάλεια».
Πολλοί ειδικοί θεωρούν άστοχη την κρατική εύνοια στα βιοκαύσιμα, υποστηρίζοντας ότι η εντατική καλλιέργεια βιοκαυσίμων προκαλεί όντως άνοδο των τιμών, που ενισχύεται σημαντικά και από άλλους παράγοντες, όπως η ξηρασία και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη πολλών περιοχών του κόσμου, που οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση στα διατροφικά είδη. Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, έβγαλε από την ανέχεια εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, οδήγησαν όμως σε κρίση την παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Το «προφίλ» των βιοκαυσίμων
-Το σημαντικότερο είδος βιοκαυσίμου είναι η αιθανόλη, η οποία είναι υποκατάστατο της βενζίνης και παράγεται κυρίως από σπόρους, ζαχαροκάλαμο και καλαμπόκι.
-100 εκατ. τόνοι στάρι το χρόνο μετατρέπονται από τρόφιμα σε καύσιμα, όπου η συνολική παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2007 ήταν στα 2000 εκατ. τόνους.
- Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αιθανόλης είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία
- Στις ΗΠΑ, η αιθανόλη παράγεται από καλαμπόκι, καθώς η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός αραβόσιτου στον κόσμο, με παραγωγή διπλάσια της Κίνας.
- Οι παραγωγοί αιθανόλης θα χρησιμοποιήσουν το ένα τρίτο της εκτιμούμενης φετινής παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ στο διάστημα 2008-2009
-Οι τιμές καλαμποκιού έχουν σημειώσει απότομη άνοδο κατά 31% από τον Μάρτιο του 2007
- Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα βιοαιθανόλης στον πλανήτη χρησιμοποιεί ζαχαροκάλαμο. Πάνω από το 50% της καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιείται για παραγωγή αιθανόλης.
- Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η παραγωγή αιθανόλης στη Βραζιλία ωθεί τους μεγαλοκτηνοτρόφους και αγρότες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εκτάσεις από το δάσος του Αμαζονίου.
- Το βιοντίζελ, το δεύτερο σημαντικότερο βιοκαύσιμο, παράγεται κυρίως από φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο, το φοινικέλαιο και η ελαιοκράμβη. Παράγεται επίσης από ζωικό λίπος και από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.
- Η σημαντικότερη περιοχή παραγωγός βιοντίζελ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με προεξάρχουσες χώρες τη Γερμανία και τη Γαλλία, και βασίζεται περισσότερο στην ελαιοκράμβη.
- Ο δεύτερος σημαντικότερος παραγωγός βιοντίζελ είναι οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας προέβη, στις αρχές του μήνα, στην εκτίμηση ότι η παραγωγή βιοντίζελ θα απορροφήσει το 15% της συνολικής παραγωγής σογιέλαιου το διάστημα 2008-2009, σε σύγκριση με το 14% το 2007-2008.
- Η Αργεντινή και η Βραζιλία αυξάνουν την παραγωγή βιοντίζελ και συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικών παραγωγών χωρών.
- Πολλές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Μαλαισίας και Ινδονησίας, έχουν μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, οι οποίες χρησιμοποιούν φοινικέλαιο.
-Η αύξηση της παραγωγής προσκρούει, ωστόσο, στις υψηλές τιμές γι' αυτό το εμπόρευμα, το οποίο χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες διατροφικά προϊόντα και σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων, από σαπούνια μέχρι καλλυντικά.
- Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η αύξηση της παραγωγής φοινικέλαιου, η οποία κατευθύνεται εν μέρει στην παραγωγή βιοντίζελ, οδηγεί στην καταστροφή των δασών της βροχής στη νοτιο-ανατολική Ασία.
- Από τον Μάρτιο του 2008, η παγκόσμια τιμή ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 74%, το σιτάρι κατά 130%, κατά 31% το καλαμπόκι και η σόγια κατά 87%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) και New York Times
Hμερομηνία : 4/6/08
Copyright: http://www.kathimerini.gr
Rose:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=357467
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΦΗΥΡΑΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ
Ανοίγει ο δρόμος για φθηνή «πράσινη» ενέργεια
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 14 Απριλίου 2013
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣΤΟΥ MARTIN LaMONICA
Ενα από τα κύρια εμπόδια για την ευρύτερη χρήση κυψελών καυσίμων είναι οι ακριβοί καταλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου καυσίμου από το νερό.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά λένε πως έχουν αναπτύξει μία νέα μέθοδο δημιουργίας καταλυτών, χρησιμοποιώντας φθηνά μέταλλα. Οι καθηγητές Χημείας, Κέρτις Μπερλινγκέτ και Σάιμον Τρούντελ, δημοσίευσαν μία εργασία στο επιστημονικό περιοδικό «Science», αποδεικνύοντας πως ο μηχανισμός ηλεκτρόλυσης που κατασκεύασαν έχει την ίδια απόδοση με εκείνη ακριβότερων υλικών.
Κατοχύρωσαν ήδη τη μέθοδο παραγωγής τους και έχουν δημιουργήσει μία εταιρεία, με την ονομασία FireWater Fuel, η οποία σχεδιάζει να λανσάρει το προϊόν της μέσα στο επόμενο έτος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός οικονομικού μηχανισμού ηλεκτρόλυσης για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η εφεύρεσή τους παράγει καταλύτες, μέσω ενός συνδυασμού ενώσεων μετάλλων που χρησιμοποιούν σίδηρο, κοβάλτιο και νικέλιο. Η διαδικασία αυτή, που επεξεργάζεται τις ενώσεις μετάλλων ή οξειδίων με φως, δεν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες και έτσι το κόστος της είναι μειωμένο.
Νέες δυνατότητες
«Αυτό που ανακαλύψαμε στη μελέτη μας είναι η δυνατότητα παραγωγής καταλυτών με ομοιόμορφη κατανομή πολλαπλών μετάλλων», τονίζει ο Μπερλινγκέτ και προσθέτει: «Η τεχνική μας χρησιμοποιεί το φως για την αποσύνθεση πρόδρομων ουσιών στα φιλμ καταλυτών μας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε μέταλλο του περιοδικού πίνακα». Οι συμβατικοί καταλύτες φτιάχνονται με σπάνια ή ακριβά μέταλλα, όπως ο λευκόχρυσος. Η μέθοδος των ερευνητών του Κάλγκαρι παράγει φιλμ που έχουν άμορφο μοριακό σχήμα αντί για κρυσταλλική δομή. Η άτακτη δομή τους τα κάνει, μάλιστα, πιο ισχυρά.
Ενας εμπορικά βιώσιμος ηλεκτρολύτης είναι απαραίτητος για την πολυπόθητη οικονομία υδρογόνου. Το νέο αυτό σύστημα ηλεκτρόλυσης μπορεί να μειώσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου και οξυγόνου από νερό. Το υδρογόνο μπορεί έπειτα να αποθηκευτεί σε δεξαμενές και να τροφοδοτήσει κύτταρα καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σε πρώτη φάση, η FireWater Fuel σκοπεύει να παραγάγει ένα μηχανισμό ηλεκτρόλυσης για την αποθήκευση ενέργειας σε αιολικούς σταθμούς. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει μία εμπορική έκδοση του μηχανισμού σε μέγεθος ψυγείου, που θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει μερικά λίτρα νερού την ημέρα σε καταναλώσιμη ενέργεια.
Πώς γίνεται
Ηλεκτρόλυση ονομάζεται η διαδικασία της διάσπασης μιας ουσίας με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά την ηλεκτρόλυση του νερού, αυτό διασπάται στα βασικά στοιχεία που το αποτελούν, δηλαδή σε υδρογόνο και σε οξυγόνο, με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πλεονέκτημα αυτής της διεργασίας είναι το υψηλής καθαρότητας υδρογόνο που παράγεται. Ωστόσο, αποτελεί ακριβή μέθοδο, εξαιτίας του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο απαιτείται.
Οι κυψέλες καυσίμου αποτελούν τα κέντρα ενός συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο. Οι κυψέλες αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η έννοια της κατάλυσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας κυψέλης καυσίμου, και η έρευνα για τη βελτίωση των αποδόσεων γίνεται κυρίως σε αυτόν τον τομέα.
Rose:
http://www.penaproject.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=92%3A2009-03-15-22-25-43&catid=38%3A2008-10-28-16-37-41&Itemid=73&lang=el
ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2009 00:24
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RES2H2 (2001-2007), το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς, σχεδίασε και υλοποίησε την πιλοτική εγκατάσταση για παραγωγή, αποθήκευση και εμφιάλωση υδρογόνου από αιολική ενέργεια.
Τα κύρια μέρη της εγκατάστασης είναι η μονάδα της ηλεκτρόλυσης, μία συμβατική δεξαμενή υδρογόνου (buffer), ο συμπιεστής υδρογόνου του ενός σταδίου, ο σταθμός πλήρωσης - εμφιάλωσης του παραγόμενου υδρογόνου και η δεξαμενή αποθήκευσης των μεταλλοϋδριδίων. Το βοηθητικό εξοπλισμό αποτελούν το κλειστό σύστημα ψύξης, το κλειστό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού, ο αεροσυμπιεστής και το κεντρικό σύστημα ελέγχου και καταγραφής δεδομένων. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της πιλοτικής μονάδας γίνεται από μια ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου, την Enercon E-40, ισχύος 500 kW.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραπάνω τμημάτων είναι αναλυτικά τα εξής:
Ηλεκτρόλυση: Έχει κατασκευαστεί στην Ελβετία και πρόκειται για μία αλκαλική ηλεκτρόλυση ονομαστικής ισχύος 25 kW και παραγωγής 0.45 kg/h (5 Nm3/h). Η θερμοκρασία λειτουργίας είναι στους 80°C, η πίεση λειτουργίας στα 19 bar, και ως ηλεκτρολύτης χρησιμοποιείται υδατικό διάλυμα ΚΟΗ 30% κ.β. Η αρχική καθαρότητα του υδρογόνου είναι 99.8 % κ.ο.. αλλά μπορεί να αυξηθεί, περνώντας από καταλυτικό αντιδραστήρα, όπου τα επίπεδα του οξυγόνου στο υδρογόνο φτάνουν τα 10 ppm. Επίσης το παραγόμενο υδρογόνο διανέμεται και σε ξηραντήρα για να κατέβει το ατμοσφαιρικό σημείο δρόσου του στους -40°C με τελική καθαρότητα 99.98 % κ.ο.
Συμβατική δεξαμενή υδρογόνου (buffer): Αποτελείται από 9 κυλίνδρους των 40 λίτρων (συστοιχία συνολικού όγκου 360 λίτρων), που αποθηκεύουν υδρογόνο ανάμεσα στα 10 και τα 18 barg. Έτσι διατηρείται σε λειτουργία ο συμπιεστής, ακόμα και αν η παραγωγή υδρογόνου διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα για πολλή ώρα.
Συμπιεστής υδρογόνου: Ο συμπιεστής υδρογόνου τριπλού μεταλλικού διαφράγματος έχει μόνο ένα στάδιο συμπίεσης, χάρη στη μέση πίεση παροχής της ηλεκτρόλυσης. Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και η ηλεκτρολογική του εγκατάσταση είναι αντιεκρηκτικού τύπου. Έχει ονομαστική ικανότητα 0.45 kg/h H2 (5 Nm3/h) για πίεση εισόδου 14 barg στους 40°C και για πίεση εξόδου 220 barg στους 65°C. Μπορεί να ανεχτεί ένα εύρος πίεσης στην είσοδο από 10 έως 18 barg, με αντίστοιχα μειωμένη ή αυξημένη ροή, οπότε η λειτουργία τείνει να «σταθεροποιηθεί» στη μέση τιμή των 14 barg. Ο ηλεκτρικός κινητήρας έχει ισχύ 5.6 kW (7.5 hp).
Σταθμός πλήρωσης - εμφιάλωσης υδρογόνου: Ο σταθμός αποτελείται από ένα σωλήνα με τρεις αναμονές σύνδεσης για μεμονωμένες φιάλες ή διατάξεις φιαλών. Στην παρούσα φάση, έχουν συνδεθεί δύο μεμονωμένες φιάλες και μια συστοιχία 12 φιαλών. Κάθε φιάλη έχει όγκο 50 λίτρων και χωρητικότητα 0.8 kg H2 (9 Nm3), οπότε η μέγιστη αποθηκευόμενη ποσότητα υδρογόνου υπό υψηλή πίεση (220 barg) είναι 11 κιλά (126 Nm3). Το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί να έχει καθαρότητα από 99.8 % κ.ο. (χωρίς καθαρισμό) έως 99.98 % κ.ο. (με καθαρισμό και ξήρανση).
Δεξαμενή μεταλλοϋδριδίων: Οι δεξαμενές μεταλλοϋδριδίων σχεδιάστηκαν στην Κύπρο, και κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία. Το σύστημα αποθήκευσης αποτελείται από 6 κυλινδρικές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, που περιέχουν ένα κράμα μετάλλου τύπου AB5, με προσμείξεις La1-xCexNi5. Κατά τη διάρκεια της εξωθερμικής απορρόφησης υδρογόνου, οι δεξαμενές ψύχονται με κρύο νερό. Για την εκρόφηση του υδρογόνου χρειάζεται ζεστό νερό, που προέρχεται από έναν απλό θερμοσίφωνα ισχύος 4 kW. Το υδρογόνο διανέμεται με την ονομαστική ροή των 0.45 kg/h υδρογόνου για πίεση εκρόφησης στα 14 bar και θερμοκρασία 50-60°C.
Πληροφορίες: Δρ. Έλλη Βαρκαράκη, Χημικός Μηχανικός,
Τμήμα Τεχνολογιών Υδρογόνου e-mail: infoH2@cres.gr
Rose:
http://www.safeecofuel.com/
Το καθαρό υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση σε συνδιασμό με το καύσιμο σας εχει ως αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά οικονομίας
Ενώ η συνεχής αύξηση των καυσίμων έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης για όλους μας
..εμείς σας παρέχουμε την λύση για να εξοικονομήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα επί του ποσού που δαπανάτε!! Η safe eco fuel σας παρουσιάζει τα συστήματα υδρογονοκινησης με την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής και τα εκπληκτικά ποσοστά οικονομίας.
Eως και 50% χιλιομετρική αύξηση ανάλογα με τον κινητήρα.
Γνωρίζεται την δύναμη του νερού; Χρησιμοποιήστε την για να εξοικονομήσετε καύσιμα στο όχημα σας. Η διάσπαση του νερού απελευθερώνει υδρογόνο το ποιο άφθονο στοιχειό στην φύση.Χρησιμοποιήστε το υδρογόνο και δείτε από μόνοι σας τι σημαίνει οικονομία.
Το σύστημα ηλεκτρόλυσης μας παράγει καθαρό υδρογόνο και είναι σε θέση να εγγυηθεί τα αποτελέσματα.
H σή΅ανση CE είναι ΅ία υποχρεωτική Ευρωπαϊκή σή΅ανση για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Υποδηλώνει δε συμμόρφωση ΅ε ουσιώδεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας που καθορίζονται από σχετικές Οδηγίες της ΕΕ. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν στην κατηγορία με αυτούς του κανόνες και έτσι υποχρεωτικά φέρουν την σήμανση CE.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση