'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Amorc
AMORC - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ?
El Morya:
Φίλε μου είναι πάρα πολλές οι οργανώσεις που πιστεύουν σε έναν κόσμο κάτω από μια "πνευματική" πεφωτισμένη κυβέρνηση και όλες αυτές έχουν μέσα στην φιλοσοφία τους το πολύ σοφό Εν το Παν. Προφανώς όπως βλέπεις και από το amorc αυτοί το συγχέουν, εγώ απλά το παρατήρησα και το κατέγραψα. Αλλά και ετσι να μην είναι, γράφω οτι είναι ένα "Γεγονός που βολεύει πάρα πολύ την Νέα Τάξη Πραγμάτων και το κύμα της Παγκοσμιοποίησης", σαν μότο είναι οτι πρέπει,μου θυμιζει πολύ το αμερικανικό Α PLURΙBUS UNUM. Προσωπική μου άποψη είναι οτι η εσωτεριστική μόδα είναι υποκινούμενη για να μην πω οτι είναι απλά ο καπισταλισμός του πνευματος όπως ακριβώς ήταν ο σοσιαλισμός, γενικευμένος αθεισμός. :)
Trithemius:
Άρα λοιπόν κι εσύ αποδέχεσαι την εγκυρότητα της φράσης, απλά το συγχέεις με πονηρές ενσωματώσεις. Δεν αντιλέγω ::)
Rose:
Η Αρχαία Ελλάδα, δεν αναφερόταν ιδιαίτερα στον Μονοθεϊσμό, αλλά στον Πολυθεϊσμό και στον Πανθεϊσμό. Η ανιξηθρησκεία, η ελεύθερη λατρεία πολλών θεών της Αρχαίας Ελλάδας γέννησε την Φιλοσοφία και την Δημοκρατία, τα μαργαριτάρια του Δυτικού Πολιτισμού.
Ένας Θεός, ένας Βασιλειάς σίγουρα είναι απολυταρχικό μοντέλο, αν και ακόμα και ο Χριστιανισμός μέσω της λατρείας των Αγίων, ασπάζεται τον πολυθεϊσμό.
Παρόλα αυτά το Amorc αναφέρει ότι είναι Πανθεϊστικό, ενώ έχει σαν είδαλμα τον Ακενατόν, ο οποίος, κατά την άποψή τους, είναι ο πρώτος Μονοθεϊστής... Το Amorc είναι γεμάτο αντιφάσεις, όπως και ο χριστιανισμός... Γιατί άραγε;
Trithemius:
Μαρίνα, στη δική μου λογική, η σύλληψη της ιδέας του Ακενατόν (μονοθεϊσμός) δεν έρχεται σε αντίθεση ή "παραφωνία" με την έννοια του πανθεϊσμού που σωστά (κατά τη γνώμη μου) πρεσβεύει ο Ροδοσταυρισμός. Ίσως αν δούμε με απόλυτη μετάφραση την έννοια του μονοθεϊσμού, δικαίως να γεννηθεί το ερωτηματικό που έθεσες. Όμως στο δικό μου μυαλό, ισχύουν τα εξής:
Μονοθεϊσμός: Μία κοσμοαντίληψη κατά την οποία η πηγή, αιτία και προορισμός των πάντων, κάθε εκδήλωσης, είναι μία (εν το παν)
Πανθεϊσμός: Μία κοσμοαντίληψη, κατά την οποία, η θεία ουσία, τα ψήγματα της Πηγής, βρίσκονται μέσα σε όλη την πλάση και κάθε εκδήλωση της πλάσης.
Όπως βλέπεις, αναλύοντας τις δύο έννοιες, δεν προκύπτει κάποια ασυμφωνία. Το πρώτο (μονοθεϊσμός) αφορά στην υπόσταση και προέλευση του σύμπαντος (μία-1 πηγή) και το δεύτερο αφορά σε μία ιδιότητα-χαρακτηριστικό του σύμπαντος (στο ότι σε κάθε εκδήλωσή του εμπεριέχεται η θεία ουσία). Δηλαδή η πηγή, αιτία και προέλευση των πάντων είναι κοινή και ως εκ τούτου (και αναγκαστικά), η πηγή αυτή (θεία ουσία αν θέλεις) βρίσκεται μέσα στα πάντα. Είναι όπως το DNA μας, το οποίο σε εμάς τα τέκνα, προέρχεται από τους γονείς μας και μέσα του περιέχει τόσο τα γονίδια του πατέρα, όσο και της μητέρας μας.
Εγώ προσωπικά εδώ δεν βλέπω κάτι περίεργο σε αυτή την κοσμοαντίληψη ::)
Ορφέας:
Η διαφορά γίνεται τεράστια, όταν ο Ένας θεός - ο δημιουργός - βρίσκεται πέραν του υλικού Σύμπαντος.
Ίσως η χριστιανική αντίληψη να επηρεάστηκε έντονα από την πανθεϊστική αντίληψη, ενσωματώνοντας το Πανθεϊστικό, "ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών", αλλά στην αυστηρή του δογματική ο μονοθεϊσμός απαιτεί την εγκατάλειψη του κτιστού υλικού κόσμου, ο οποίος θεωρείται ο βούρκος των αμαρτιών και υπόσχεται έναν άλλον κόσμο, έναν παράδεισο, πέραν του κόσμου τούτου, όπου θα επέλθει η ποθούμενη επανένωση με την Πηγή ή επανενσωμάτωση ή αποκατάσταση κλπ κλπ.
Ανακύπτει βέβαια μια αντίφαση, γιατί, πως γίνεται να βρίσκεται ο θεός σε όλα, αλλά κάποια από αυτά να θεωρούνται μιαρά. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι η μοναδική αντίφαση. Η επίδραση του Παύλου υπήρξε καταλυτική στο να χαρακτηρισθεί η σάρκα και η ύλη εν γένει, πηγή της αμαρτίας.
Ο Πανθεϊσμός, φυσικά προάγει και πρεσβεύει το "Εν το Παν" και να υποδεικνύεται μια αρχική Πηγή - προέλευση των πάντων. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την μονοθεϊστική αντίληψη, όπου σε αντίθεση με τον Πανθεϊσμό που δίδασκε ότι όλα προέρχονται από το πρωταρχικό σώμα του θεού (κοματιασμένος Διόνυσος), η μονοθεϊστική κοσμογονία διατάζει να γίνει ο κόσμος και είναι αποτέλεσμα της δράσης του θεού και όχι μέρος του Είναι του.
Δικαιολογημένα λοιπόν η rose_777 σημειώνει την αντίφαση αυτήν.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση