'Αρθρα Εσωτερισμού > Εσωτερισμός
Ε Σ Ω Τ Ε Ρ Ι Σ Μ Ο Σ = Ε Ξ Α Τ Ο Μ Ι Κ Ε Υ Σ Η .
xristosx:
Το ποια ειναι η πραγματικη μας ταυτοτητα δεν το ξερω , αλλα και να το ηξερα , μαλλον δεν θα μπορουσα να το μεταδωσω
Αυτο που γνωριζω , ειναι , οτι δεν ειμαστε οι αισθησεις , αλλα,......... και ...... κατι πιο περα απο αυτες , που τις παρατηρει
Απο την στιγμη ομως , που ζουμε μια ζωη συμφωνα με τα συνηθη δεδομενα ,δηλαδη , να μας χρησιμοποιουν οι αισθησεις , επειδη τις μπερδευουμε ,
με αυτο που ειμαστε, στην πραγματικοτητα , εμεις θα πρεπει να ασχοληθουμε με τις αισθησεις , μιας και αυτες ειναι , το πιο αμεσο πραγμα ,
που θα μπορουσαμε να ασχοληθουμε , αν θελουμε να καταλαβουμε κατι παραπανω για τον εαυτο μας και την λειτουργια του
Ορφέας:
Εγώ μονάχα υπάρχω!" φωνάζει ο νους.
"Μέσα στα κατώγια μου, οι πέντε μου ανυφάντρες δουλεύουν, υφαίνουν και ξυφαίνουν τον καιρό και τον τόπο, τη χαρά και τη θλίψη, την ύλη και το πνέμα.
"Όλα ρέουν τρογύρα μου σαν ποταμός, χορεύουν, στροβιλίζουνται, τα πρόσωπα κατρακυλούν σαν το νερό, το χάος μουγκρίζει.
"Μα εγώ, ο Νους, με υπομονή, με αντρεία, νηφάλιος μέσα στον ίλιγγο, ανηφορίζω.......
(Από την "Ασκητική" του Καζαντζάκη)
xristosx:
--- Παράθεση ---Εγώ μονάχα υπάρχω!" φωνάζει ο νους.
--- Παράθεση ---"Μέσα στα κατώγια μου, οι πέντε μου ανυφάντρες δουλεύουν, υφαίνουν και ξυφαίνουν τον καιρό και τον τόπο, τη χαρά και τη θλίψη, την ύλη και το πνέμα.
--- Τέλος παράθεσης ---
"Όλα ρέουν τρογύρα μου σαν ποταμός, χορεύουν, στροβιλίζουνται, τα πρόσωπα κατρακυλούν σαν το νερό, το χάος μουγκρίζει.
"Μα εγώ, ο Νους, με υπομονή, με αντρεία, νηφάλιος μέσα στον ίλιγγο, ανηφορίζω.......
(Από την "Ασκητική" του Καζαντζάκη)
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβως φιλε ΟΡΦΕΑ
Νομιζω οτι , εδω ο Καζαντζακης λεει ακριβως αυτο που ενοει, και η προταση που παρεθεσα
Και κοιτα αν μου επιτρεπεις
--- Παράθεση ---Εγώ μονάχα υπάρχω!" φωνάζει ο νους.]
--- Τέλος παράθεσης ---
Ειναι ακριβως αυτη η αισθηση που εχουμε ολοι μας , την καθε στιγμη
Μπερδευουμε το νου και τις αισθησεις με την ολοτητα μας
Δεν μπορουμε να τα διαχωρισουμε -παρατηρησουμε , και αρα να δουμε , απο που προερχονται , που εδραζονται , και πως χτιζουν την πραγματικοτητα μας
Λεμε ''εγω ''η ''ψυχολογια ''μου και ουτε καν υποπτευομαστε μηπως και μας διαφευγουν πραγματα
Βαζουμε δηλαδη , ακομα μια ονομασια ,ισοπεδωνοντας την πραγματικοτητα , και υπονοοντας, και ξεγελωντας τον εαυτο μας με αυτο, οτι γνωριζουμε
--- Παράθεση ---"Μέσα στα κατώγια μου, οι πέντε μου ανυφάντρες δουλεύουν, υφαίνουν και ξυφαίνουν τον καιρό και τον τόπο, τη χαρά και τη θλίψη, την ύλη και το πνέμα.
--- Τέλος παράθεσης ---
.
Μεσα στα καταγωγια μου [ εν κρυπτω δηλαδη ]οι 5 ανυφαντρες [αισθησεις ]υφαινουν και ξυφαινουν [χτιζουν δηλαδη ολη μας την πραγματικοτητα , η καλυτερα την δικη μας προσωπικη πραγματικοτητα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση