Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές
Στωϊκότητα!
Avaris:
--- Παράθεση ---author=Anon link=topic=105.msg849#msg849 date=1178384916]
Επίσης πιστεύω πως ο άνθρωπος που κινείται βάσει της στωϊκότητας σε κάθετί, τελικά γίνεται "φτερό στον άνεμο" και χάνει κάθε πτυχή της ατομικότητάς του. Δηλαδή, αν κάθε πιθανό γεγονός στη ζωή μας, είναι η αιτία να αλλάζουμε πορεία αποδεχόμενοι αυτό το γεγονός, τότε καταντούμε να μην έχουμε συγκεκριμένους και σαφείς στόχους, οράματα κι επιθυμίες στη ζωής μας γιατί κάθε μέρα αλλάζουμε ρότα.
Πολύ σωστά ο Fr. Avaris επισημαίνει πως η στωϊκότητα ενκρύπτει και τη μοιρολατρία αλλά ακόμα χειρότερα κυοφορεί το αίσθημα της αυτοεγκατάλειψης αλλά προοπτικά και του πεσιμισμού, καθώς όταν τα δέχεσαι όλα στη ζωή σου κι εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να τα δεχτεί, τότε μοιραία δεν θα βρίσκεις πουθενά κάτι να σου αρέσει και όλα θα τα βλέπεις ανούσια.
--- Τέλος παράθεσης ---
Λοιπόν, Anon, αυτό ούτε κι εγώ το έχω καταλάβει.
"Ταυτίσου με τον Ρου των πραγμάτων, γίνε η στιγμή, ακολούθα το ρεύμα της ζωής, ταυτίσου αρμονικά με τα πάντα". (Όντως Σοφό ακούγεται).
Δηλαδή, αντιμετώπισε με "στωικότητα" τα πάντα, μην αντιδράς σε τίποτα, διότι κάθετι έχει τον σκοπό του που συμβαίνει.
Να όμως που κάτι δεν μου πάει κι εμένα καλά σε αυτή την θεώρηση των πραγμάτων.
Πως είναι δυνατόν να αποδεχτείς τα πάντα στωϊκά και αδιαμαρτύρητα σε μια ζωή κάθε άλλο παρά...."αγγελική"?
Avaris:
Πρόσφατα έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου μια αναφορά στην "παροιμιώδη συναισθηματική εγκράτεια" την οποία μετά μανίας προωθούσαν στην διαπαιδαγώγηση των γόνων τους οι Άγγλοι Ευγενείς.
Το μότο εκείνης της φιλοσοφίας ήταν ουσιαστικά το εξής:
"....ένας ευγενής δεν δείχνει ποτέ τα συναισθήματά του....δεν χάνει ποτέ την αυτοκυριαρχία του....ακόμη και στην μέση της μάχης....ακόμη κι αν πληγωθεί...."
Αναρωτιέμαι, εαν μια τέτοια εκπαίδευση μπορεί να προκαλέσει εντέλλει το αισθαντικό αποτέλεσμα της "Στωϊκότητας".....
Trithemius:
Μπα δε νομίζω. Πάντως σ' εμένα προκαλέι ένα αίσθημα ελιτισμού, ανάγκης για αυτοεπιβεβαίωση αλλά και καταστολή των χαρακτηριστικών που σε κάνουν να διαφέρεις από τους άλλους ::)
Avaris:
Ναι αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί έναν εκπληκτικό έλεγχο των συναισθημάτων.....
Αυτό δεν είναι υψηλού βαθμού κατάκτηση "Αυτοελέγχου" και "αυτοκυριαρχίας"?
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, λογικά, δεν επιτυγχάνεται και κάποιου είδους "απόσπαση" απο το (όποιο) "δραματουργικό γεγονός"?¨
Άρα, στο τέλος, ούτε καν περνάει μέσα του το (όποιο) αρνητικό συναίσθημα....
Θα μπορούσε ίσως αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα "αυτοελέγχου" να είναι "σκαλοπάτι" ίσως προς την "Στωϊκότητα".....
Trithemius:
Ναι, μπορεί να δείχνει την πρακτική του αυτοελέγχου και της αυτοκυριαρχίας, όμως με τίμημα την απώλειας της έκφρασης και της εξωτερίκευσης της αληθινής τους προσωπικότητας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση